Öljy lian kallista/arvokasta ja saastuttavaa poltettavaksi

Kimmo

Niin tuossa otsikossa tulikin jo se tärkein pointti. Tästä asiasta voisi nyt vaikka kuinka kirjoitella ja etenkin täällä, monet ovat samaa mieltä. Mutta mikään ei kuitenkaan muutu. No täytyisi koettaa varmaan vaikuttaa muilla tavoin.

Tässä tekstissä olen koettanut ajatella asiaa myös muista näkökulmista kuin tavallisen Suomalaisen autoilijan, vaikka se lieneekin näissä teksteissä se tavallisin näkökulma. Tarvitaan kuitekin laaajempaa perspektiiviä, jopa ihan koko maapallon sekä eläinten että ihmisten kannalta.

Taloudellinenkin näkökulma on maailmassa merkittävä, joskus liiankin merkittävä. Mutta polttoaineissa joita tarvitaan paljon, volyymi on siis suuri, öljypohjaisista tuotteista luopuminen toisi vakautta ja juuri sitä mitä haluttaisiinkin päästä eroon öljystä. Ja samalla siis sen saatavuuusongelmista.

Niin ainakin minä (ja varmaan moni muukin on sitä mieltä), että öljy on liian arvokasta poltettavaksi. Etenkin kun nyt on ennustettu että 50 % koko maapallon öljyvaroista on käytetty. Ja että jäljellä olevat 50 % eivät enää riitä yhtä kauaksi aikaa kuin mitä tämä ensimmäinen on riittänyt. (Tämän vain kuulin radiosta valtakunnalliselta kanavalta).

Mielestäni maaöjy pitäisi säästää tarkoituksiin, joissa sitä todella tarvitaan. Näitä ovat esimerkiksi voiteluaineiden valmistus, sekä muovien valmistus. Toki pellavastakin voi tehdä muovia ja öljykasveista voiteluaineita. Mutta ainakaan näiden bioöljyjen laadusta minula ei ole vielä informaatiota.

Pitäisi viimeistään aloittaa kunnolla se bioenergian jalostus ja käyttö. Sitä voitaisiin tuottaa täällä meillä Suomessa, ja samalla se työllistäisi paljon ihmisiä. Toki sitä voitaisiin myös tuottaa entisen Neuvostoliiton maatalousmaissa, joissa on suuret pellot. Taikka yksi hyvä tuotanto paikka olisi varmaan ns. kolmas maailma. Siellä kustannukset olisivat alhaiset. Ja samalla tuotanto olisi helppo suunnitella alusta alkaen udelleen, samaten otettaisiin huomioon myös eettiset seikat ja kestävä kehitys.

Esim. bioeneregiaahnan voidaan viljellä maissa joiden kehitystaso ei ole niin korkea, ja sitä sitten voitaisiin jalostaa täällä kehittyneimmissä maissa. Tosin tietääkseni etanolin eli viinan tislaaminen ei ole temppu eikä mikään, ja se taidentaan myös köyhemmissä maissa. Tarvittavalle mäskille ei käsittääkseni tarvitsisi asettaa välttämättä suurensuuria vaatimuksia, vaan alkoholia saadaa jopa rikkaruohoista.

Bioenergian tuotantoa siis olisi hyvä suunnitella jo etukäteen (no tottakai). Maissa joissa tuotanto ja infrasfruktuuri on alkutekijöissää voi olla helpompi aloittaa siinä mielessä että valmiita rajoittavia viitekehyksiä ei ole olemassa. Tosin se vaati paljon enemmän omaa työtä ja investointeja, ennenkuin homma pääsee alkuun ja muuttuu kannattavaksi. Jos ajatellaan jatkoa, niin mielestäni bioenergian raaka-aineiden viljeleminen ei mielestäni voi olla millään tavalla kannattavaa Suomessa. Suomi on pohjoinen maa, ja täällä ilmastomme asettaa maataloudelle runsaasti rajoituksia. Samaten muutkin kustannukset olisivat korkeammat kuin muualla.

Kun kestävän kehityksen ekologiset periaatteet otetaan huomioon, voidaan vain ajatella mikä hyöty tästä olisi luonnolle eli koko maapallolle. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei enää kasvaisi samaa vauhtia, kasvihuoneilmiö hidastuisi... Hyötyjä voisi mainita tässä useitakin, ja myös paikallisela tasolla. Bioenergian viljelyssä kasvi sitoisivat hiilidioksia ilmasta itseensä fotosynteesissä.

Mutta kuka sitten myisi tai jakelisi bioenergiaa? No toki samaan malliin kuin Ruotsissa eli huoltamot ja öljy-yhtiöt. Jos tavalliset äljy-yhtiöt olisivat/ovat niin ahneita ja lyhyellä tähtäimellä ajattelevia sekä ympäristöstä välittämättömiä, niin sitten täytyisi perustaa oma yhtiö. Sijoittajissa ja sijoituksissa on voimaa mikäli asia ei vanhoja konkareita kiinnosta.

Teknisesti bioenergia on mahdollista jalostaa siten, että sitä voidaan logistisesti liikutella kuten sen edeltäjiä fossiilisia polttoaineitakin. Se kehitys- ja jalostustyöhän on jo oikeastaan tehty.

Oikeastaan termi öljy-yhtiöt olisi syytä hylätä ja ottaa tilalle parempi käsite energiayhtiöt.

Uusiutuvaa bioenergiaa pitäis siis mahdollisimman pian alkamaan käyttää kehittyneissä yhteiskunnissa. Mutta entä ne jotka eivät olekaan niin kehittyneet?

Maailmassa on kosolti maita joilla ei ole niin paljoa rahaa, ja joiden infrasfruktuuri on huonossa jamassa. Mielestäni bioenergia pitäisi saada hetimiten heidänkin käyttöönsä. Parhaiten tämä mielestäni onnistuisi sillä, että he alkaisivat valmistamaan bioenegian raaka-aineita.

Mielestäni tämä on erityisen tärkeää saada ns. kolmannen maailman maakin mukaan tämän kehityksen kelkkaa. Tämä olisi hyväksi myös niille maille, mutta myös kehittyneimmille maille sekä koko maapallolle. Kolmannessa maalmassa on paljon koneita ja laitteita jotka saastuttavat hyvin paljon, ja joissa käytetään huonolaatuisia paljon saastuttavia polttoaineita.

Mielestäni energiayhtiöiden tulisikin astua kolmanteen maailmaan, ja tarkastella rohkeassti mahdollisuuksi mutta muistaa toki myös riskit. Yhtiöiden tulisi siis perustaa samalla hyvinvointiohjelmia, eikä siis tähdätä mahdollisimman suureen taloudelliseen voittoon joka sitten kotiutettaisiin.

Ainakin olisi itse mielenkiintoista sijoittaa tälläiseen eettisesti ja ekologisesti sekä ekonomisesti toimivaan energiayhtiöön ja käyttää heidän polttoaineitaan. Voisin todella hyvin laittaa ihan ilmaiseksi autooni mainoksen siitä, että käytän biopolttoainetta.

6

296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juha

      Maailmassa on peltoa jota käytetään ensisijaisesti ruoan raaka-aineen tuottamiseen, tätä tarvitaan ihmisen hengissä pysymiseen. Vaikka nykyihmiselle ruokaa saakin kaupasta, unohtuu sen todellinen alkuperä. Maailman viljeltävä peltoala on jo käytössä ja silti maailmassa on huutava ruokapula, erityisesti köyhissä maissa mihin sijoittaisit energiakasvien viljelyn. Tämä lisäisi entisestään ruokapulaa.

      Toinen seikka on se että öljyn kulutus on valtavaa, otetaan esimerkiksi Suomen kokoinen maa, Suomen peltopinta-ala riittää kattamaan vain 10% koko Suomen polttoainetarpeesta, mistä otetaan loppu 90% kun samaa peltoalaa käytetään myös ruoan viljelyyn ympäri maailman.

      Kolmas seikka on se että mihin öljyä sitten käytettäisiin ensisijaisesti?. Kohteita tulee ensisijaisesti olla tuotteet ja materiaalit jotka ovat kierrätyskelpoisia, tai öljyyn ensisijaisesti sidonnaisia, kertakäyttötuotteet ja ylipakkaaminen yms kiellettäisiin kokonaan. Rihkama, krääsä, ja ns. turhat tuotteet poistettaisiin kokonaan markkinoilta tai näille asetettaisiin kohtuuton haittavero.

      Neljäs asia, on se että millekkään maalle ei pidä tehdä kynnystä matalaksi lisätä kulutusta, ei edes kehitysmaille. Erityisesti Kiinaa pidetään uhkana ilmaston radikaalille muutokselle jos autoilu ym elintason nousun tuomat haitat kasvavat länsimaiden tasolle.

      Elitodellinen haittojen poisto ja öljytuotteiden säännöstely vaatii laajoja ja radikaaleja tapoja ja kieltoja vähentää merkittävästi ilmaston kuormitusta ja sitäkautta saada kuriin jatkuvaa kulutuksen kasvua.

      Liikenteen ja teollisuuden haittoja ei poisteta "ympäristöystävällisemmällä" polttoaineella
      vaan merkittävällä kulutuksen pienentämisellä.
      Markkinoiden ja ihmisten hälläväliä asenteiden muokkaus on tärkeämpää muutosta kuin ongelmien ratkaiseminen teknisesti eli hankkimalla puhtaampia aineita joita voidaan tuhlata entistä huolettomammin.

      • Kimmo

        Mielenkiintoinen ja asiallinen näkökatsanto Sinulla aiheeseen.

        Täytyypi lukea ja vastata sitten oikein kunnolla kun ehtii.

        Ajattelin että tähän viestiin tulee vain jotain lyhyitä kommentteja.


      • Kimmo

        Niin tähän keskustelun vielä lisäisin muutamia näkökantoja.

        Niin maailmassa on todellakin ruokapulaa ja nälänhätää. Mutta johtuuko se todella siitä että ei ole ruokaa? Paljonkohan vaikuttaa se että' ei ole rahaa?

        Suuret määrät ruokaa heitetään joka päivän pois esim. Suomessa ja muissa teollisuusmaissa. En itse tiedä kuinka iso osa esim. kauppojen vanhentuneista tuotteista otetaan pakkauksistaan pois ja laitetaan biojätteeseen. Toivottavasti kaikki.

        Olen kuullut mediassa, että opiskelijat näkisivät Suomessakin nälkää. Tätä en kuitenkaan ole joutunut itse kokemaan opiskellessani. Koko ajan saan heittää vanhaa ruokaa biojätteeseen.

        Mitenkähän suurissa laitoksissa ja ruokaloissa tehdään ruualle, joka jää yli? Ainakaan sairaaloista niitä ei lähetetä eläimille. Eikä kotihoidossakaan, jossa olin töissä, enään kerätty biojätteitä erikseen. Joskus biojätteiden keräys oli kokeiltu, mutta kokeilu oli loppunut. Ihmisten kommentti tähän oli vain, että kaikki mikä maksaa liikaa lopetetaan/tai mistä todella olis hyötyä lopetaan.


        Niin ja esim. eihän viljoista käytetä kuin siemenet. Mutta bioenergiaahan vois varmaan tehdä myös siitä muusta massasta joka jää peltoon. Tosin tällöin ravinteista poistuu nopeammin pelloista, mutta säkeistähän niitä kuitekin sinne laitetaan.

        Näin siis rypsistäkin ja muista öljykasveistakin voitas käyttää ne runko osat. Eikä kauran siemeniäkään kannata polttaa, taitas yhtä hyvin ne runko-osatkin palaa. Ja yhtä hyvin saatas käymismäskiä niistä.


      • juha
        Kimmo kirjoitti:

        Niin tähän keskustelun vielä lisäisin muutamia näkökantoja.

        Niin maailmassa on todellakin ruokapulaa ja nälänhätää. Mutta johtuuko se todella siitä että ei ole ruokaa? Paljonkohan vaikuttaa se että' ei ole rahaa?

        Suuret määrät ruokaa heitetään joka päivän pois esim. Suomessa ja muissa teollisuusmaissa. En itse tiedä kuinka iso osa esim. kauppojen vanhentuneista tuotteista otetaan pakkauksistaan pois ja laitetaan biojätteeseen. Toivottavasti kaikki.

        Olen kuullut mediassa, että opiskelijat näkisivät Suomessakin nälkää. Tätä en kuitenkaan ole joutunut itse kokemaan opiskellessani. Koko ajan saan heittää vanhaa ruokaa biojätteeseen.

        Mitenkähän suurissa laitoksissa ja ruokaloissa tehdään ruualle, joka jää yli? Ainakaan sairaaloista niitä ei lähetetä eläimille. Eikä kotihoidossakaan, jossa olin töissä, enään kerätty biojätteitä erikseen. Joskus biojätteiden keräys oli kokeiltu, mutta kokeilu oli loppunut. Ihmisten kommentti tähän oli vain, että kaikki mikä maksaa liikaa lopetetaan/tai mistä todella olis hyötyä lopetaan.


        Niin ja esim. eihän viljoista käytetä kuin siemenet. Mutta bioenergiaahan vois varmaan tehdä myös siitä muusta massasta joka jää peltoon. Tosin tällöin ravinteista poistuu nopeammin pelloista, mutta säkeistähän niitä kuitekin sinne laitetaan.

        Näin siis rypsistäkin ja muista öljykasveistakin voitas käyttää ne runko osat. Eikä kauran siemeniäkään kannata polttaa, taitas yhtä hyvin ne runko-osatkin palaa. Ja yhtä hyvin saatas käymismäskiä niistä.

        Kyllä tuo raha tietysti vaikuttaa hieman. Suurempi ongelma on se, että ruokaa ei tuoteta tarpeeksi siellä missä on ruokapula. Eurooppa, USA, ym teollisuusalueet tuottavat ruokaa ylimääräistäkin mutta sen kuljettaminen nälänhätäalueelle maksaa, kukaan ei kuitenkaan tee "hyväntekeväisyytä" ilmaiseksi, siksi on nälkäkeräyksiä.

        On varmasti totta että ruoan ylituotanto tulevaisuudessa vähenee biopolttoaineeseen siirtyvän viljelyn takia. Tämä tasapainottaa sitä että ylimääräistä ruokaa ei enää ole, eli kehitysmaat jäävät paitsi länsimaiden ruoka-avusta yhä pahemmin.

        Tulevaisuudessa on nähtävissä jopa kilpailu siitä, mihin peltoalaa oikeastaan kannattaa käyttää, ruoan tuotantoon vai polttoaineeksi.
        Tämän sanelee hintapolitiikka ja nälkäiset vatsat.

        Myös fakta on se että maailman pellot eivät kykene tarjoamaan riittävää pinta-alaa kasvavalle kulutukselle, viljellään niitä miten tahansa. Kuten aikaisemmassa viestissä kirjoitin, ratkaisu ei ole uusi polttoaine, vaan radikaali kulutuksen väheneminen, vain siten ihminen voi yhä edelleen elää ja kuluttaa tällä maapallola.
        Kaikissa muissa tapauksissa häviäjä on luonto, eli myös ihminen.


    • polttajana

      Minulla on aloittajan kanssa samantapaisia ajatuksia. Ajatusta vähäteltiin suuren energiantarpeen vuoksi, mutta juuri nyt olisi ekologisen ajattelun lisäksi ajateltava myös "isänmaallisesti" (kotimaisuuden suosimista). On todella käsittämätöntä, miten vaikeasti esim. biopolttoaineiden (kotimaisten) hyödyntämisessä on päästy liikkeelle. Bioetanolitehtaiden avaamiset hyytyvät byrokratiaan tai johonkin haluttomuuteen, "heikkoon kannattavuuteen" yms. Meillä olisi kaikenlaista palavaa...Järvien talviparturointia talvisin kaisloista aloitellaan (hyvä). Kaatopaikkojen, maatalouuden ym. metaania voitaisiin polttaa paljon.
      Mielestäni juuri Suomi luontonsa puolesta kestää polttoaineeksi kelpaavien kasvien kasvattamista paljon paremmin kuin kehitysmaat, missä uhkana ovat aavikoituminen ja pula viljelyyn riittävästä peltopinta-alasta. Myös vettä meillä riittää. Kotimaiseen energiaan ja erilaisiin ideoihin on nyt satsattava ja valtion sitä tuettava. Jokaisen kannattaa myös miettiä, ovatko kaikki autoreissut aiheellisia. Kilot karisevat ja terveys paranee, kun välillä käyttää polkupyörää (rikkinäisenä, kuten itselläni aikanaan ?) tai kävelee...myös julkista liikennettä hyvä suosia. Nyt sen voi tehdä vapaaehtoisesti toistaiseksi.

    • einiitäpolteta

      Raakaöljystä poltetaan vain muuhun käyttöön kelpaamaton osa. Kun siitä on tislattu bensiini ja muut, jäljelle jää voiteluaineet, muovin valmistuksen osuus ja kaikki muukin tarpeellinen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe