Tein kotiviiniä punaisista viinimarjoista, mustikoista ja rusinoista. Tein ensin Mehumaijalla mehun ja siitä sitten käymään "Karahvi"-ohjelehtisen mukaan. Rusinat laitoin suoraan käymisastiaan.
Tein ns. vahvaa viiniä (sokeria 7 kg/30 l). Käyminen oli jotenkin laiskaa, vaikka huoneen lämoötila oli 23 ast. Ongelma on, että viini ei kirkastu. On kyllä hyvän makuista, mutta ei kaunista. Onko se jotenkin pilalla, voiko sen juoda. Vieraille en kehtaa tarjota.
Ei kirkastu
21
3710
Vastaukset
- Kerropa lisää
Millaiset ohjeet Karahvi-lehtinen antoi viinin pysäyttämisestä, kirkastamisesta ja selvittämisestä? Oletko lapponut viinin useampaan kertaan? Kirkastapas nyt ensin meitä tässä asiassa, niin sitten voimme selvittää, mikä meni pieleen. Marjapussia kannattaisi käyttää rusinoille tms.
- nimetön
http://www.phnet.fi/public/pipajarane/viini.html
Tuossa siis umpikujia ja ohjeita kotiviinin maailmasta. Myös kirkastamisesta siellä on arvokasta tietoa.- Marja
Kiitos tiedoista. Luin kyllä mainitsemasi ohjeen, joka oli todella perusteellinen. Musta tuntuu, että kaadan viinini viemäriin. Ehkä tulee juotua vähemmän, kun on ostoviineissä.
- bgbbgb
suodata aktiivi hiilen läpi hiljaa
tai tislaa ponua siitä ja laimenna marja mehulla niin maistuu marjalta ja ilman sitä pirun happo pommia joka jokaisessa viini pullossa väijyy- Ehdotus
Oletko koskaan kuullut yhdyssanoista. Olet varmaan ajatellut pontikankeittoa suomenkieln oppitunneilla.
- Viinimies
Muistithan sekoittaa tuota viniä voimakkaasti jotta käymisessä syntynyt hiilihappo poistuu ... hiilihappo estää viini kirkastumisen.
Eli vaikka reikäkauhalla sekoittelua noin 15 minuuttia ... huomaat kyllä kun pinta alkaa kuohumaan hurjasti .. .s on merkki siitä että hiilihappo vapautuu ...
sitten ei muuta kuin normalit kirkastustoimiet peliin.- Marja
Vielä en heittänyt viiniäni pois. Kyllä minä sitä ravistelin aina käymisen aikana, kuten ohjeessa sanottiin. Jos minä nyt sitten menen tonne varastoon viinisammioni viereen ja alan sitä sekoittelemaan. Pitääkö minun lisätä sinne vielä jotain kirkasteainetta: olen jo käymispakkauksen kirkasteen käyttänyt.
- Viinimies
Marja kirjoitti:
Vielä en heittänyt viiniäni pois. Kyllä minä sitä ravistelin aina käymisen aikana, kuten ohjeessa sanottiin. Jos minä nyt sitten menen tonne varastoon viinisammioni viereen ja alan sitä sekoittelemaan. Pitääkö minun lisätä sinne vielä jotain kirkasteainetta: olen jo käymispakkauksen kirkasteen käyttänyt.
Juuri tuo viiniin käymisen jälkeen jäänyt hiilihappo estää sen kirkastumisen.
Eli 15 -20 m,inuuttia raivokasta sekoittelua jotta hiilihappo vapautuu käyneestä viinistä ja sitten se kirkastus aine peliin.
Pari lappoamista niin että jätät syntyneen sakan reilusti pohjalle niin jo pitäisi pelittää ...
Tämän hiilihappoasian opin eräältä vanhalta konkarilta ja sen jälkeen ei ole ollut ongelmia kirkastumisen kanssa.
Kerro miten kävi .... - Marja
Viinimies kirjoitti:
Juuri tuo viiniin käymisen jälkeen jäänyt hiilihappo estää sen kirkastumisen.
Eli 15 -20 m,inuuttia raivokasta sekoittelua jotta hiilihappo vapautuu käyneestä viinistä ja sitten se kirkastus aine peliin.
Pari lappoamista niin että jätät syntyneen sakan reilusti pohjalle niin jo pitäisi pelittää ...
Tämän hiilihappoasian opin eräältä vanhalta konkarilta ja sen jälkeen ei ole ollut ongelmia kirkastumisen kanssa.
Kerro miten kävi ....Kiitos opetuksesta, mutta viinilleni kävi vähän huonosti. Kaasin sen takapihalle omenapuun juurelle. Viini haisi niin käyneelle ja vaahtosi kovin ravistellessani punttua. En olisi kuitenkaan uskaltanut juoda viiniä, vaikka se olisi ohjeellasi kirkastunutkin. Tiedänpähän ensi kerralla, jos vielä ryhdyn viinintekoon. Hyvää syksyä.
- Viinimies
Marja kirjoitti:
Kiitos opetuksesta, mutta viinilleni kävi vähän huonosti. Kaasin sen takapihalle omenapuun juurelle. Viini haisi niin käyneelle ja vaahtosi kovin ravistellessani punttua. En olisi kuitenkaan uskaltanut juoda viiniä, vaikka se olisi ohjeellasi kirkastunutkin. Tiedänpähän ensi kerralla, jos vielä ryhdyn viinintekoon. Hyvää syksyä.
Tuota ... ikävä kertoa että juuri tuo vaahtoaminen on merkki siitä että hiilihappo vapautuu viinistä ...
Viinin taasen kuuluukin tuosa vaiheesa haiskahtaa käyneellä koska siinä on vielä sakkaa jonka laitoit sekoittaessasi liikkeelle ...
Eli turhaa kaasit pois .. - Ese
Viinimies kirjoitti:
Tuota ... ikävä kertoa että juuri tuo vaahtoaminen on merkki siitä että hiilihappo vapautuu viinistä ...
Viinin taasen kuuluukin tuosa vaiheesa haiskahtaa käyneellä koska siinä on vielä sakkaa jonka laitoit sekoittaessasi liikkeelle ...
Eli turhaa kaasit pois ..Ei voi olla totta, viinit käyneet valmiiksi, niin sitten kaadetaan pois!
- Marja
Ese kirjoitti:
Ei voi olla totta, viinit käyneet valmiiksi, niin sitten kaadetaan pois!
Kyllä minä tiesin, että viini oli käynyt. Kyllä sitä sen verran tuli lipitettyä iltaisin telkkarin ääressä, että jalka vippas yön syrjänä, kun lähdin viemään koiraa yöpissalle. Hyvin se päähän nousi. Mutta jos sen olisin yksin juonut, kun en kehtaa vieraille tarjota, olisin alkoholisoitunut ennen joulua. Ehkä ensi syksynä koitan uudelleen; teen vanhalla hyväksi kokeilemallani tavalla, enkä sohella minkään mehumaijan kanssa.
- Kotiviinin ystävä
Marja kirjoitti:
Kyllä minä tiesin, että viini oli käynyt. Kyllä sitä sen verran tuli lipitettyä iltaisin telkkarin ääressä, että jalka vippas yön syrjänä, kun lähdin viemään koiraa yöpissalle. Hyvin se päähän nousi. Mutta jos sen olisin yksin juonut, kun en kehtaa vieraille tarjota, olisin alkoholisoitunut ennen joulua. Ehkä ensi syksynä koitan uudelleen; teen vanhalla hyväksi kokeilemallani tavalla, enkä sohella minkään mehumaijan kanssa.
Viini kyllä säilyy oikein tehtynä ja korkitettuna kylkiasennossa säilytettynä vuoden, pari, jopa enemmän, joten ei sen pakkojuontia olisi tarvinnut yksinkään juoden harjoittaa. Ja kypsyessään viinin makukin paranee, joten olisit saattanut "kehdata" tarjota jo loppuja pulloja muillekin. Toisaalta, jos itse tunnet, että juomisesta voi helposti tulla ongelma, turhaa on viiniä houkuttimeksi tehdäkään. "Viini on viisasten juoma:)"
- Marja
Kotiviinin ystävä kirjoitti:
Viini kyllä säilyy oikein tehtynä ja korkitettuna kylkiasennossa säilytettynä vuoden, pari, jopa enemmän, joten ei sen pakkojuontia olisi tarvinnut yksinkään juoden harjoittaa. Ja kypsyessään viinin makukin paranee, joten olisit saattanut "kehdata" tarjota jo loppuja pulloja muillekin. Toisaalta, jos itse tunnet, että juomisesta voi helposti tulla ongelma, turhaa on viiniä houkuttimeksi tehdäkään. "Viini on viisasten juoma:)"
Kiitos vastauksestasi. Viini on tosiaan viisasten juoma. En taida olla niin viisas, että olisin malttanut säilytellä satsiani 1-2 vuotta.
- ViiniPoika
Marja kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi. Viini on tosiaan viisasten juoma. En taida olla niin viisas, että olisin malttanut säilytellä satsiani 1-2 vuotta.
Tämä vinkki taitaa tulla vähän myöhässä, mutta hyvä ensi vuotta ajatelle.. Karahvi-käymisainepakkauksella viini ei oman kokemukseni mukaan kirkastu ja tulee vain paha mieli. Tähän mennessä parasta viiniä on tullut Vinesse-käymispakkauksella ja viini on kirkastunut. Totesin asian taas kerran, kun kokeilin jotain muuta pakkausta ja viini ei millään kirkastunut, kunnes laitoin Vinesse-pakkauksesta kirkasteen ja kyllä kirkastui.
- Anonyymi
Marja kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi. Viini on tosiaan viisasten juoma. En taida olla niin viisas, että olisin malttanut säilytellä satsiani 1-2 vuotta.
Et kyllä ymmärtänyt näemmä mitään siitä mitä kommentoit: se, että viini säilyy 1-2 vuotta on vähän eri asia kuin, että sitä pitäisi säilyttää 1-2 vuotta, että se kirkastuu.
Kirkastunattomuuteen on monia syitä. Mitä enemmän pektolaasia, sen enemmän entsyymiä, joka pitää laittaa oikeaan aikaan ja oikeaan lämpötilaan.
Hyvä lappoaminen ja hiilidioksidit pois: jos on muovipönttö, niin vispaamista helpompi on laittaa kansi kiinni, peukalo reijälle ja ravistaa
pönttöä raivokkaasti päästellen peulalon alta aina välillä "painetta" ulos .
Kun ei enää mitään tule, on se homma ok, mikäli viini on käynyt tarpeeksi loppuun.
Pysäytysaine sekaan, venaa 1&2 vrk, lapo ja kirkasteet.
Toki on liuta asioita miksi se ei vieläkään kirkastu.
Netistä löytyy hyviä ohjeita
Ja tajuan kyllä, että ketjun aloituksesta on 19v.
Vaan koskaan ei ole liikaa tietoa. Itselläni juuri jäi kirkastumatta enkä tiedä syytä.
Otaksumia on useampia.
No niin. Ihan hyvältä, tai suht hyvältä maistuu, en kaada puun juurelle. Chap! Anonyymi kirjoitti:
Et kyllä ymmärtänyt näemmä mitään siitä mitä kommentoit: se, että viini säilyy 1-2 vuotta on vähän eri asia kuin, että sitä pitäisi säilyttää 1-2 vuotta, että se kirkastuu.
Kirkastunattomuuteen on monia syitä. Mitä enemmän pektolaasia, sen enemmän entsyymiä, joka pitää laittaa oikeaan aikaan ja oikeaan lämpötilaan.
Hyvä lappoaminen ja hiilidioksidit pois: jos on muovipönttö, niin vispaamista helpompi on laittaa kansi kiinni, peukalo reijälle ja ravistaa
pönttöä raivokkaasti päästellen peulalon alta aina välillä "painetta" ulos .
Kun ei enää mitään tule, on se homma ok, mikäli viini on käynyt tarpeeksi loppuun.
Pysäytysaine sekaan, venaa 1&2 vrk, lapo ja kirkasteet.
Toki on liuta asioita miksi se ei vieläkään kirkastu.
Netistä löytyy hyviä ohjeita
Ja tajuan kyllä, että ketjun aloituksesta on 19v.
Vaan koskaan ei ole liikaa tietoa. Itselläni juuri jäi kirkastumatta enkä tiedä syytä.
Otaksumia on useampia.
No niin. Ihan hyvältä, tai suht hyvältä maistuu, en kaada puun juurelle. Chap!Hyvä ja asiallinen kommentti, kiitos! Olen itse tehnyt kotiviiniä muutaman kerra, edellisestä kerrasta lienee jo lähes pari vuotta, ja kun omenoita tuli tänä vuonna enemmän kuin kyllin, valmistin mehujen lisäksi hieman omppuviiniä. Mutta tällä kertaa viini ei lähtenyt kirkastumaan ei sitten millään konstilla. Syynä lienee se, että töppäsin jossain vaihessa, ehkä liikaa sokeria hiivan sietokyvylle selvityiä siitä -> ei tule kuivaa lopputulosta -> estää kirkastusaineiden toimimisen/liikaa hiilidioksiidia em. aineiden toiminnalle. Viinissä on hyvä hieman makea maku (siis liikaa jäännössokeria?) ja ainoa esteettinen haitta on lievä sameus.
- Anonyymi
Viinimarjaviinille on ominaista että se kirkastuu vähän hitaasti. Turhaan kaadoit hyvän viinin pois. Olisit vain antanut kirkastua kunnolla viikon tai pari ja makeuttanut sitten sokerilla sopivaan makeuteen, sitten naamariin.
- Anonyymi
Pari neuvoa
1 30l sopiva määrä sokeria on 5 kg marjojen yms kanssa tulee n 13% viiniä
2 Viini kirkastuu kylmässä parhaiten, minulla on autotallissa kirkastumassa.
3 Reilusti pektolaasia n 50g/ 30L
4 Poistan hiilidioksiidia kun siirrän viinini autotalliin ja annan sakan laskeutua pohjalle päri päivää ja vasta sitten kirkastusaineet ohjeidon mukaan.
5 Lisää kirkastus-aineita ja aikaa on joskus tarpeen.
T Aloitelevaviinimaisteri - Anonyymi
Oma kokemukseni on, että aivan kaikki viinit kirkastuvat, kunhan antaa aikaa, jopa ilman kirkastusaineita tai bentoniittia. Jättää pöntön puoleksi vuodeksi viileään, niin varmasti sakat laskeutuvat.
- AnonyymiUUSI
Tuon takia teen pelkkää kiljua. Viinin marjat voi hidastaa käymistä ja sitten siinä valmistamisessa kestää pari kuukautta. Riippuu käyttääkö esim. sitruunaa. Kyllä kotiviini on paremman makuista. Siihen viiniin kannattaa ostaa kaupasta tuoremarjoja, tekee niistä itse: pilkkoo, leikkaa, murskaa ne sekaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 173946
Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1842439Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja731587Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o641157Onko muita oman polkunsa kulkijoita
Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella231067- 171894
Toivoisin etten jännittäisi
niin kauheasti. Hassua tässä on se, että en varmaan olisi niin ihastunut sinuun, jos et olisi niin älykäs, ja henkisesti42882Junan kylkeen autolla
Miten helevetissä voi ajaa auton junan kylkeen?? Puhelinta hivelöity kenties!!? Koirat vielä kyydissä on käsittämätöntä73841- 100809
Oletko päättänyt
Jo varmasti että ensi vuonna keräät rohkeutesi ja sanot tunteesi vai et? Sitä odottaessa ja toivoessa72800