Sekalaisia reseptejä, olkaa hyvä

Asafoetida

Tänne tulee pikku hiljaa sitten vegetaarisia ohjeita muualta maailmasta (ml. oma laboratorioni.)

13

9580

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asafoetida

      PARMESAANIJUUSTORAASTE VEGAANEILLE
      Tämä ei maistu juustolta, mutta toimii samassa tarkoituksessa ainakin Pesto alla Genovesen valmistuksessa.
      Vaikeusaste: 1/5
      Työläysaste: 1/5
      Pääainekset: kova nigari-tofu, öljy, mausteet

      VALMISTUS
      Ainekset::
      - mieto öljy
      - nigari-tofu
      - kurkuma
      - asafoetida
      - suola
      Leikkaa tofu pieniksi (legopalikan kokoisiksi) kuutioiksi.
      Kuumenna öljy 180° lämpöiseksi. Lisää teelusikallinen kurkumaa ja puoli teelusikallista asafoetidaa per 0.75 litraa öljyä ja heitä heti perään tofu sopivissa erissä (suhteessa öljyn määrään: se ei saa jäähtyä liikaa.)
      Keitä tofua kunnes kuutiot ovat selvästi ruskeita ja melko kovia, voit tarvita useampia eriä. Nosta pois öljystä keittiöpaperilla vuorattuun laakeaan astiaan jäähtymään. Kun kuutiot ovat huoneenlämpöisiä, pane monitoimikoneeseen ja jauha korppujauhonomaiseksi. Lisää suola.

      OHJEEN ALKUPERÄ
      Ohje on oma kehitelmäni.
      Ikivanhoissa intialaisissa Veda-kirjjoituksissa keittäminen on yksi 64 taiteesta. Dalai laman mukaan: ‘approach love and cooking with reckless abandon.’
      Peace.

      yhteyden saa osoitteessa: [email protected]

      • Hauska Mies

        Onko näin, ettei vegaanit syö, edes eläimen maidosta tuotettua tuotetta, kuten Fetajuustoa? Ensimmäiset vieraani Suomesta, olivat Vegaaneja. Sain yhdenpäivän varoitusajan heidän tulemisestaan. Itse kun en ole Vegaani, niin ostin hedelmiä ja vihanneksia heille. Ostin myös säilykkeinä erilaisia Saksalaisten herkkuja. Kuten, viinissä säilöttyä hapankaalia, punakaalia, artisokkaa, ym. Myös säilöttyä punajuurta (joka ei maistu miltään) verrattuna minun itse säilömiini etikka punajuuriin. Niin vain kävi, että säilykkeisiin he eivät koskeneetkaan. Näin jälkeenpäin ajatellen, he laittoivat kyllä aamiaissämpylälle margariinia?
        En tiedä onko näissä säilykkeiden säilöntäaineissa jotain eläinperäistä? Vai onko näin, että ollaan olevinaan Vegaaneja, ja syödään vain tuoreita vihanneksia.
        Esimerkiksi: Wein Sauer Kraut, eli viinihapankaali. Sen säilöntäaineisiin kuuluu mielestäni vain yksi eläinperäinen tuote, munanvalkuainen. 520 grammassa, on 1 gr munanvalkuaista? Tämäkö riittä Vegaanille, että ei sitä syö. Jos tarkkoja ollaan, vieraillani ei ollut hönkäsen pöläystäkään tietoa, näistä säilöntäaineista. Vai, kuuluuko myös säilöntäaineet, Vegaaneilta kiellettyihin asioihin.
        Punajuurista puheenollen. Kohta on Suomessa taas säilöntä aika. Kannattaa säilöä punajuuria. Tässä oiva resepti.
        2 kg punajuuria
        Liemi:
        5 dl väkiviinaetikkaa. Rajamäen säilöntä etikkaa. 3 dl sokeria
        1 rkl neilikoita
        1 l vettä
        1 rkl suolaa
        1 rkl kokonaisia valkopippureita

        Rajamäen säilöntäetikka on sopivaa juuri säilöntään, vahvuutensa vuoksi. Itse jouduin opettelemaan, säilönnän Saksalaisen etikan kanssa, joka on huomattavasti voimakkaampaa.
        Pese punajuuret, ei niitä oikeastaan tarvitse edes pestä, jollei ole kauheen savisia.
        Keitä niitä isossa kattilassa n. 5l, 3-4 tuntia. Siis ilman mausteita, vain vettä. Joudut kyllä lisäämään välillä vettä. Seuraavassa työvaiheessa, suosittelen kokoesiliinan käyttöä. Leikkaa punajuurista päät pois, ja rupiset kohdat. Kuoret lähtee malkein kaikki, peukaloilla rutistaen. Keitä litra tai puolitoista vettä. Lisää siihen sokeri, etikka ja mausteet. Siivuta punajuuret, ja laita takaisin kattilaan. Kiehuta vielä vähänaikaa.
        Suomessa on Atamon nimistä säilöntäainetta.
        Kiehautan Atamon aineet vedessä, ja pyörittelen säilöntäpurkit siinä, myös kannet.
        Nyt voit latoa punajuurensiivut tölkkeihin. Muista että niiden tulee olla kuumia. Tarvitset purkkeja annokseen, 5-6 puolenlitranvetoista purkkia. Käytän itse reikäkauhaa, ja uuni kintaita. Jätän kuumat tölkit seisomaan yönyli tiskipöydälle. Aamulla pyyhin jäähtyneet tölkit, ja ladon ne ruokavarastoni hyllylle. Purkit eivät tarvitse olla kylmässä, mutta kuitenkin mielellään pimeässä. Yönaikana purkit napsahtelee, kun niihin jäähtyessä muodostuu ns. ilmalukko. Voit tietysti käyttää myös pienempiä purkkeja. Maistiaisia voit ottaa parinviikon päästä. Purkki säilyy avattuna jääkaapissa viikkoja. Ovat tietysti parhaita, juuri avatusta purkista. Avaamattomina, säilyy ainakin vuoden, ruokakomerossa. Itselläni ei säily, koska syömme ne pois. Ovat muuten ihanan makuisia Joulun rosollissa.
        Jos jäi jotakin epäselväksi, niin kysy.


    • Asafoetida

      HÄRKÄPAPUPILAHVI
      Härkäpavut olivat antiikin Kreikan tärkeimpiä ruoka-aineita – ja mitä tieteen ja filosofian historiaan tulee, ilmeisen hyödyllisiä. Herkullisia miten vain, mutta tämä pilahvi on paras ohje niille mitä minä tiedän.
      Vaikeusaste: 1/5
      Työläysaste: 1/5
      Vegaaneille sopiva jos voin sijasta käyttää oliiviöljyä.

      VALMISTUS
      Ainekset:
      - 3 dl riisiä
      - 5 dl härkäpapuja (tuoreita tai pakastettuja, kuivatut eivät sovi)
      - paljon tilliä hienoksi silputtuna
      - voita tai oliiviöljyä (voi on parempaa)
      - vettä tai kasvislientä
      - suolaa
      Keitä riisiä ja härkäpapuja melko runsaassa vedessä 8 minuttia. Kaada vesi pois (tai ota talteen keittoa varten.)
      Sulata kohtuullinen määrä (100 g?) voita ja kaada neljännes siitä kattilan pohjalle. Lisää kolmannes riisi-papuseoksesta ja puolet tillistä, sitten toinen kolmannes ja loput tillistä, lopuksi (kuuma) vesi tai kasvisliemi (niin että seos peittyy kunnolla), loppu voisulasta ja suola. Keitä alhaisella lämmöllä kannen alla 15-20 minuttia, anna seisoa 10 minuuttia. (Kokojyväriisi tarvitsee 20-30 minuuttia keittämistä ja enemmän nestettä.)

      TARJOILU
      Mieto jogurtti on erinomainen lisäke.

      OHJEEN ALKUPERÄ
      Ohje on traditionaalinen.Turkkilainen kauppiaani antoi tämän kun kerran ostin ison nipun tilliä.
      Peace.

      • Hauska Mies

        Pakko kertoa, vaikka tiedänkin ettet syö lihaa.
        Olin aamulla terassillani, kun naapurin mies sanoi. Tossa on raparperipuska, ota niinpaljon kun haluat. Otin yhden varren. Ajattelin, että sitä on kiva pureskella, kun se on niin hapanta.
        Aloin tekemään ruokaa. Paloiteltua naudanfilettä vuoassa ja kermakastikkeessa. Sitten tuli se hullu idea. Pilkoin sen raparperin sinne kermakastikkeeseen. Ajattelin ettei se happamuus ainakaan pahaksi ole. Jätin tälläkertaa valkosipulin pois. Yllätys oli täydellinen. Parempaa kermakastiketta en ole saannut edes viidentähden hotellissa. Ei ole naapurilla raparperipuskaa kovin pitkään. Hulluista ideoista kai ne parhaat makuelämykset on kehitelty?
        Yritin miettiä, mikä härkäpapu olisi saksaksi? Onko se semmoinen punaruskea, melko kookas papu?
        Silloin se on Kidney Bohnen. Taitaa olla vähän englantilainen nimike. Sanakirjani ei tunne härkäpapua.
        Kasvatan sillöin, tällöin, sinimailasen ituja (Mungbohnenkeime) salaattiin. Niistä tulee niin mukava makea maku. Ikäänkuin nuorista herneistä.


      • paulivil
        Hauska Mies kirjoitti:

        Pakko kertoa, vaikka tiedänkin ettet syö lihaa.
        Olin aamulla terassillani, kun naapurin mies sanoi. Tossa on raparperipuska, ota niinpaljon kun haluat. Otin yhden varren. Ajattelin, että sitä on kiva pureskella, kun se on niin hapanta.
        Aloin tekemään ruokaa. Paloiteltua naudanfilettä vuoassa ja kermakastikkeessa. Sitten tuli se hullu idea. Pilkoin sen raparperin sinne kermakastikkeeseen. Ajattelin ettei se happamuus ainakaan pahaksi ole. Jätin tälläkertaa valkosipulin pois. Yllätys oli täydellinen. Parempaa kermakastiketta en ole saannut edes viidentähden hotellissa. Ei ole naapurilla raparperipuskaa kovin pitkään. Hulluista ideoista kai ne parhaat makuelämykset on kehitelty?
        Yritin miettiä, mikä härkäpapu olisi saksaksi? Onko se semmoinen punaruskea, melko kookas papu?
        Silloin se on Kidney Bohnen. Taitaa olla vähän englantilainen nimike. Sanakirjani ei tunne härkäpapua.
        Kasvatan sillöin, tällöin, sinimailasen ituja (Mungbohnenkeime) salaattiin. Niistä tulee niin mukava makea maku. Ikäänkuin nuorista herneistä.

        Ackerbohne, Feldbohne, Pferdebohne, Saubohne, Puffbohne. Härkäpapua on kuulemma kasvatettu Karjalassa ja kai nykyisinkin Virossa. Kasvanee aika karuissakin olosuhteissa. Silti nykyisin kallista tuontitavaraa täällä, ellen pahasti erehdy, ainakin kokonaisina palkoina. Pitäisi kypsentää huolella, vaikkei mikään oikea papu olekaan. Kasvatat kai kuitenkin Mungopavun ituja - huomattavasti helpompaa kuin sinimailasen itujen kasvattaminen:-) Thai-kaupoista voi saada hiukan härkäpapuja muistuttavia kirkkaan vihreitä petai-papuja. Täällä kai myydään vähän mitä sattuu 'härkäpapuina': jopa suuria ja kirkkaanpunaisia ruusupapuja:-o


      • Asafoetida
        paulivil kirjoitti:

        Ackerbohne, Feldbohne, Pferdebohne, Saubohne, Puffbohne. Härkäpapua on kuulemma kasvatettu Karjalassa ja kai nykyisinkin Virossa. Kasvanee aika karuissakin olosuhteissa. Silti nykyisin kallista tuontitavaraa täällä, ellen pahasti erehdy, ainakin kokonaisina palkoina. Pitäisi kypsentää huolella, vaikkei mikään oikea papu olekaan. Kasvatat kai kuitenkin Mungopavun ituja - huomattavasti helpompaa kuin sinimailasen itujen kasvattaminen:-) Thai-kaupoista voi saada hiukan härkäpapuja muistuttavia kirkkaan vihreitä petai-papuja. Täällä kai myydään vähän mitä sattuu 'härkäpapuina': jopa suuria ja kirkkaanpunaisia ruusupapuja:-o

        Vanhempieni (karjalaisia!) kasvimaassa oli aina härkäpapuja, joten en tiedä miksi sen pitäisi olla tuontitavaraa. Kasvoi erinomaisesti!

        Englanniksi nimi on 'broad bean.'

        Olisiko ollut Sokrates joka oli allerginen härkäpavun kukille. Tuomittiin kuolemaan, yritti paeta, mutta pahaan aikaan: Ateenan ympärillä oli joka puolella kukkivia härkäpapupeltoja ja vain vähän matkaa yritettyään joutui Sokrates myöntämään että myrkkymaljakin on parempi kohtalo kuin allerginen reaktio.


      • Asafoetida
        Hauska Mies kirjoitti:

        Pakko kertoa, vaikka tiedänkin ettet syö lihaa.
        Olin aamulla terassillani, kun naapurin mies sanoi. Tossa on raparperipuska, ota niinpaljon kun haluat. Otin yhden varren. Ajattelin, että sitä on kiva pureskella, kun se on niin hapanta.
        Aloin tekemään ruokaa. Paloiteltua naudanfilettä vuoassa ja kermakastikkeessa. Sitten tuli se hullu idea. Pilkoin sen raparperin sinne kermakastikkeeseen. Ajattelin ettei se happamuus ainakaan pahaksi ole. Jätin tälläkertaa valkosipulin pois. Yllätys oli täydellinen. Parempaa kermakastiketta en ole saannut edes viidentähden hotellissa. Ei ole naapurilla raparperipuskaa kovin pitkään. Hulluista ideoista kai ne parhaat makuelämykset on kehitelty?
        Yritin miettiä, mikä härkäpapu olisi saksaksi? Onko se semmoinen punaruskea, melko kookas papu?
        Silloin se on Kidney Bohnen. Taitaa olla vähän englantilainen nimike. Sanakirjani ei tunne härkäpapua.
        Kasvatan sillöin, tällöin, sinimailasen ituja (Mungbohnenkeime) salaattiin. Niistä tulee niin mukava makea maku. Ikäänkuin nuorista herneistä.

        Tuoreessa raparperissa on sitä tosi paljon ja se imee kalkin aika tehokkaasti. Mutta muuten idea kuullostaa hyvältä - tietty sukulaisuus ehkä 'aioilin' (valkosipulimajoneesi) kanssa, noin makurakenteena. Oletkos kokeillut piparjuurta?

        Kideny bean on eri juttu kuin härkäpapu - taidanpa antaa mukavan reseptin lähiaikoina: se on meksikolaisen chilin perusaine. (Chili con carne on yksinkertaisesti chili jossa on myös lihaa.) Ei silti, voisi olla kokeilemisen arvoinen, jos, kuten paulivil kertoo, härkäpapuja on vaikea saada. Ainakin rakenteessa on samankaltaisuutta - mutta kuivatuista pavuista en ole ao. pilahvia koskaan kokeillut.

        Jaa, jaa - täällä meillä härkäpavut, cannellinit ja borlotit ovat tuoreina saatavilla suuren osan vuotta ja härkäpavut pakastettuna ympäri vuoden. Pinaattipula kyllä vallitsee: juuri nyt on vain hollantilaista (!) pakastepinaattia tarjolla ja tuore pinaatti on, kunnollisena eli paikallisena, vielä kuukauden päässä.


      • Hauska Mies
        Asafoetida kirjoitti:

        Tuoreessa raparperissa on sitä tosi paljon ja se imee kalkin aika tehokkaasti. Mutta muuten idea kuullostaa hyvältä - tietty sukulaisuus ehkä 'aioilin' (valkosipulimajoneesi) kanssa, noin makurakenteena. Oletkos kokeillut piparjuurta?

        Kideny bean on eri juttu kuin härkäpapu - taidanpa antaa mukavan reseptin lähiaikoina: se on meksikolaisen chilin perusaine. (Chili con carne on yksinkertaisesti chili jossa on myös lihaa.) Ei silti, voisi olla kokeilemisen arvoinen, jos, kuten paulivil kertoo, härkäpapuja on vaikea saada. Ainakin rakenteessa on samankaltaisuutta - mutta kuivatuista pavuista en ole ao. pilahvia koskaan kokeillut.

        Jaa, jaa - täällä meillä härkäpavut, cannellinit ja borlotit ovat tuoreina saatavilla suuren osan vuotta ja härkäpavut pakastettuna ympäri vuoden. Pinaattipula kyllä vallitsee: juuri nyt on vain hollantilaista (!) pakastepinaattia tarjolla ja tuore pinaatti on, kunnollisena eli paikallisena, vielä kuukauden päässä.

        En ole satunut löytämään, tuoretta piparjuurta.
        Mutta piparjuuri tahnaa kyllä. Käytän sitä esim. graavilohen päällä. Odotan mielenkiinnolla Chili con carne reseptiäsi. Verratakseni sitä omaani.


      • paulivil
        Asafoetida kirjoitti:

        Vanhempieni (karjalaisia!) kasvimaassa oli aina härkäpapuja, joten en tiedä miksi sen pitäisi olla tuontitavaraa. Kasvoi erinomaisesti!

        Englanniksi nimi on 'broad bean.'

        Olisiko ollut Sokrates joka oli allerginen härkäpavun kukille. Tuomittiin kuolemaan, yritti paeta, mutta pahaan aikaan: Ateenan ympärillä oli joka puolella kukkivia härkäpapupeltoja ja vain vähän matkaa yritettyään joutui Sokrates myöntämään että myrkkymaljakin on parempi kohtalo kuin allerginen reaktio.

        Kontulassa eräs firma tuo härkäpapu-nimikkeellä jotakin Perusta asti. Fava-papu-nimikkeellä myydään Australiasta ja Kanadasta tuotuja tai siellä kasvatettuja kuiva-aineksia. Ruotsalaisia ruskeita papuja löytyy kyllä tavarataloista yleisesti.


      • Jussi
        paulivil kirjoitti:

        Kontulassa eräs firma tuo härkäpapu-nimikkeellä jotakin Perusta asti. Fava-papu-nimikkeellä myydään Australiasta ja Kanadasta tuotuja tai siellä kasvatettuja kuiva-aineksia. Ruotsalaisia ruskeita papuja löytyy kyllä tavarataloista yleisesti.

        Hyvin kasvavat, meillä ainakin.


      • paulivil
        Asafoetida kirjoitti:

        Vanhempieni (karjalaisia!) kasvimaassa oli aina härkäpapuja, joten en tiedä miksi sen pitäisi olla tuontitavaraa. Kasvoi erinomaisesti!

        Englanniksi nimi on 'broad bean.'

        Olisiko ollut Sokrates joka oli allerginen härkäpavun kukille. Tuomittiin kuolemaan, yritti paeta, mutta pahaan aikaan: Ateenan ympärillä oli joka puolella kukkivia härkäpapupeltoja ja vain vähän matkaa yritettyään joutui Sokrates myöntämään että myrkkymaljakin on parempi kohtalo kuin allerginen reaktio.

        Favismista kertovia sivustoja kahlatessani törmäsin myös tähän antiikin Kreikan tarinaan. Kysymyksessä oli toinen filosofi eli Pythagoras. Favismi on kyllä kai aika harvinainen sairaus eli aika huoletta voi härkäpapuja popsia - kunnollinen kypsennys tuntuu olevan tarpeen ainakin kuivattujen papujen tapauksessa tosin. Jos on malarialääkkeille ollut reaktiota voi asiasta vähän huolestua. Ei taida olla suomenkielistä sanaakaan ko. taudille vaikka täällä niitä papuja on kovasti syöty joskus ja ehkä vieläkin.


      • Asafoetida
        paulivil kirjoitti:

        Favismista kertovia sivustoja kahlatessani törmäsin myös tähän antiikin Kreikan tarinaan. Kysymyksessä oli toinen filosofi eli Pythagoras. Favismi on kyllä kai aika harvinainen sairaus eli aika huoletta voi härkäpapuja popsia - kunnollinen kypsennys tuntuu olevan tarpeen ainakin kuivattujen papujen tapauksessa tosin. Jos on malarialääkkeille ollut reaktiota voi asiasta vähän huolestua. Ei taida olla suomenkielistä sanaakaan ko. taudille vaikka täällä niitä papuja on kovasti syöty joskus ja ehkä vieläkin.

        Hmm - mikäs oli Pythagoraan rikos valtiota vastaan? Ohhoijaa, sama pää kesät talvet.

        No kuitenkin: kuivattuja härkäpapuja pitää liottaa ainakin 24 tuntia. Jos lämpotila on yli 20 astetta, tämä on ongelma, koska ne alkavat helposti käydä noin 16-18 tunnin jälkeen. (Arvaapas kuinka usein meillä Australiassa on lämpötila alle 20 astetta... Sama tietysti pätee kaukolämmitettyihin kerrostaloihin Suomessa.)


    • Asafoetida

      Yrttien aika on pestojen aikaa. Tunnetuin pestohan lienee Pesto alla Genovese, jonka ivamukaelmia saa purkeissakin, mutta monet muut ainekset sopivat myös ja pestoja voi käyttää muuhunkin kuin pastaan.

      Yrttipesto = tuoreita yrttejä, pähkinöitä ja oliiviöljyä sekä valinnaisesti valkosipulia ja vahvaa juustoa, tehosekoittimessa tai isossa huhmaressa (oikeaoppinen menetelmä) kohtuullisen hienoksi sekoitettuna.

      Työläys- ja vaikeusaste: 1/5.
      Maku: 5/5.

      Pesto alla Genovese
      - basilikaa
      - valkosipulia
      - pinjansiemeniä
      - oliiviöljä
      - parmesaania

      Persiljapesto
      - persiljaa
      - valkosipulia
      - saksanpähkinöitä
      - oliiviöljä
      - parmesaania

      Roquettepesto
      - roquettesalaattia
      - manteleita
      - oliiviöljä
      - parmesaania tai pecorinoa

      Pinaattipesto
      - pieniä pinaatinlehtiä
      - valkosipulia
      - hasselpähkinöitä
      - oliiviöljä
      - parmesaania

      Punajuurenlehtipesto
      - pieniä punajuurenlehtiä
      - maapähkinöitä
      - oliiviöljä
      - parmesaania

      Ainessuhteet ovat jokaisen oma asia - itse käytän hyvin paljon yrttejä ja melko niukasti öljyä, ja lisään lorauksen vettä. Etikkaa ei pidä käyttää!

      Aineet lisätään yksi kerrallaan yo. järjestyksessä.Yrtti/pähkinäyhdistelmät voivat olla myös mitä tahans muita kuin edellä, paitsi Genovesessä. Pinjansiemenien ostossa pitää olla tarkka: ne eltaantuvat helposti ja tulevat kitkeriksi. Libanonilaiset ovat ylivoimaisesti parhaita, mutta kalliita.

      Aurinkokuivattuja tomaatteja / paprikaa voi lisätä etenkin persiljaan ja punajuureen. Juuston voi jättää poiskin, etenkin tiettyihin tarkoituksiin.

      Valkosipulin voi ottaa tai jättää, mutta sopii erityisen hyvin niihin joissa se on mainittu. Jos ei pidä (itse tai siippa) valkosipulista, öljyssä kuumennettu asafoetida (hing) on hyvä korvike.

      Mikä tahansa melko voimakkaan makuinen lehtikasvi sopii, kunhan se ei ole kuituinen tai kuiva. Endiivisalaatti, voikukanlehdet?

      Käyttöjä:
      - pastakastikkeena tai kylmässä pastasalaatissa
      - voileivän päällä
      - paistetun kalan tai lihan kanssa (ilman juustoa)
      - pizzan päällä (lisätään 2-3 min. ennen valmistumista: pesto ei saa kypsyä)
      - keitoissa
      - dippinä
      - yöllä lusikoituna suoraan jääkaappirasiasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      87
      3247
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      62
      2957
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      433
      2480
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      80
      2293
    5. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      74
      2199
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2026
    7. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      36
      1813
    8. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1626
    9. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      20
      1613
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1450
    Aihe