virittelyn todelliset kustannukset

ihmettelijä

Tuossa alempana joku sanoi chippailevansa autoa. Ja sitten hehkutettiin tyyliin "asiaa, nyt tulee kunnon juttua". Ajatteletteko POJAT yhtään, mitä auton muu mekaniikka saattaa sanoa virityksestä? Voimansiirto, moottorin liikkuvat osat yms. Ei niitä ole tehty kestämään esim 50Nm:n tuomaa jatkuvaa lisärasitusta! Kestää sen tulevan viikonlopun pillurallit.. Sitten "kunnon" virityksistä kun puhutaan, kajotaan muihinkin komponentteihin kuin ECUun!

Aivan naurettavaa touhua chiptuning, se pitää autokauppaan mennessä tietää, minkä tehoista autoa on etsimässä. Kukaan ei osta chippailtuja autoja juuri siitä syystä, että hajoamisvaara on moninkertainen. Persaukisten hommaa moinen HALPISvirittely! Sitten aletaan väittää, että steg4 pärjää hyvin vaikkapa M5:lle, huhhuh! Ja kesto? M5 kestää vaikka mitä rallia, ei varmasti oikein käytettynä laukea! Entäpä steg4, melko nopeasti on kypsää kamaa (ja muutenkin vielä laiskempi kuin vanha kunnon pulkka).

42

5760

  Vastaukset

  • on suhteellista.mun kaverilla -92 M5, vaihdelaatikko hajosi, ettei se bemarikaan mitä tahansa rallia kestä. mitähän se muu mekaniikka sanoisi, jos bemukkaa vielä viritettäisiin...!

   mulla ollut 320i -89, ei mielestäni mikään ihmepeli. perä huusi jo 140.000 tkm.jälkeen, ei uskaltanut mitään hirveän nopeita vaihtoja tehdä.
   ajo-ominaisuudet talvella kelvottomat,eikä kesälläkään suoraa mennyt, koko ajan sai ohjata.
   pakko oli luopua siitä ja ostaa saabi.

   ei varmaan maailman paras auto mutta menee suorempaa kuin bemari, kulkee paremmin, vie vähemmän kakkua, enemmän tilaa jne.

   ohituskiihtyvyys on luokkaa mukava! 80-130km/h
   saa tulla kolmosella M5 koittamaan, kun turbo laulaa. bemari vääntää kyllä suuremmissa nopeuksissa ohi, mutta saabilla pärjää kyllä noissa "lain sallimissa" vauhdeissa vallan mainiosti.

   ps. milloin lähdetään viivalle???

  • Mahtaisikohan innostus johtua siitä että porukoita kiinnostaa millaisia kokemuksia ko. virityksestä tulee, kiintoisampaa luettavaa kuin nämä bemari"miesten" provot ja valittamiset. Olisit sitäpaitsi voinut vaivautua edes katsomaan mitä hirschin step 2 tai 3 -02 9-5 aeroon sisältää: jo 2:ssa on uuden trionic-softan lisäksi mm. uusi ic. Ja sinähän luonnollisesti tiedät hirschiä(joka tekee saabin kanssa yhteistyötä) paremmin mitä ne voimansiirrot sun muut kestää..

   Varmaan onkin chippaaminen katkeran bemarimiehen mielestä naurettavaa kun omaan autoon sama tehonlisäys maksaisi 10kertaa enemmän.. Kun se turbosaab sen lisäksi täyttää päästörajat yhtä hyvin kuin ennenkin(ellei paremmin ks. em. aeron step 3) ja kulutus voi jopa laskea ymmärtää kyllä hyvin että vituttaa niin paljon että tänne täytyy tulla valittamaan.
   Ja eikös se steg 4 (ng900?) pärjännytkin ohituskiihtyvyydessä m5:lle? ja sitten kielletään kertomasta tosiasioita kun ne eivät ole mieleisiä..

  • Saabin koneet ovat ns. matalaviritteisiä, joten koneiden virittämiseen on jätetty optio. En tunne Bemareita hirveän hyvin, mutta niihin ei ilmeisestikään tällaista optiota ole jätetty, vai?!

   Saab on rakennettu kestämään!

   • Totta, esimerkkinä voidaan mainita matalapaineturbot joissa täysturbomalleihin verrattaessa ei käytännössä ole muuta eroa kuin ECU:t ja magneettiventtiilin puuttuminen, vaihdetaanpa vähän softaa ja laitetaan magneettiventtiili kiinni ja auto on täysin sama kuin vastaavan mallisarjan "isoturbo". KONE sama, laatikko sama ja vetarit samat. Näin siis jos nyt ei kuitenkaan verrata matalapaineturboa ja aeroa taikka viggeniä keskenään. Viggenissä on vahvistettua palikkaa ainakin laatikossa, mutta onhan siinä jo isompi 2.3l kone. Vakioaeron tehot kuitenkin pelkällä ECU:lla usein lyödään matalapaineturbossakin, mutta kuiten edellä 'saabisti' kirjoitti, niin moottorit ovat matalaviritteisiä, joten varaa on.
    Kannattaa muuten huomata se, että saab lienee ainoa, johon saa optiona hankittua virityssarjan TAKUUN SÄILYESSÄ. Eikös tämä osoita jonkinsorttista luottamusta tekniikan kestävyyteen.


   • Toinen Saabisti kirjoitti:

    Totta, esimerkkinä voidaan mainita matalapaineturbot joissa täysturbomalleihin verrattaessa ei käytännössä ole muuta eroa kuin ECU:t ja magneettiventtiilin puuttuminen, vaihdetaanpa vähän softaa ja laitetaan magneettiventtiili kiinni ja auto on täysin sama kuin vastaavan mallisarjan "isoturbo". KONE sama, laatikko sama ja vetarit samat. Näin siis jos nyt ei kuitenkaan verrata matalapaineturboa ja aeroa taikka viggeniä keskenään. Viggenissä on vahvistettua palikkaa ainakin laatikossa, mutta onhan siinä jo isompi 2.3l kone. Vakioaeron tehot kuitenkin pelkällä ECU:lla usein lyödään matalapaineturbossakin, mutta kuiten edellä 'saabisti' kirjoitti, niin moottorit ovat matalaviritteisiä, joten varaa on.
    Kannattaa muuten huomata se, että saab lienee ainoa, johon saa optiona hankittua virityssarjan TAKUUN SÄILYESSÄ. Eikös tämä osoita jonkinsorttista luottamusta tekniikan kestävyyteen.

    Jostain (takautuvasti) muistan lukeneeni, että Viggenin tekniikka (moottori, ohjausboxi, voimansiirto ja jarrut) on suoraan 9-5 aerosta. Sillä erotuksella, että pakoputki on erilainen (tämä taisi laskea tehot 230:stä 225:n).


  • Et tiedä laisinkaan, mistä olet puhumassa. Ottaisit ensin selvää asioista ja rupeaisit vasta sen jälkeen laukomaan juttujasi.

   Omassa autossa on tehoja nostettu 60 hepalla ja vääntöjä 93 Nm:llä ja hyvin on kestänyt :)

   Ilmeisesti et tiedä sitäkään, että Saabia testataan erittäin kuumissa olosuhteissa ( 40C ->) niin, että se vielä vetää täyttä sallittavaa kuormaansa peräkärryllä. Se jos joku rassaa konetta! Eli tuo 60 hepan lisäys täällä Suomen olosuhteissa ja peräkärryä vetämättä on pikkujuttu verrattuna tuohon Saabin kuuman ilmaston vetotestiin. Mm. uutta 9-3:ta on testattu em. tavalla. Saabit on myös suunniteltu käymään huonommillakin (ja alempioktaanisilla) bensiinilaaduilla koneen rikkoutumatta, ja jos tankkaat viritettyyn Saabiin Suomessa myytävää hyvälaatuista 98 -oktaanista bensiiniä (esim. Neste), niin rikkoutumisen vaara on erittäin pieni.

   Täytyy myös ottaa huomioon se, että ei meikäläisenkään autossa nuo 245hv, 356Nm "laula" koko aikaa, vaan autolla ajetaan kuten millä tahansa tieliikenteessä olevalla autolla (eli "normaalisti"). Tällöin konerikon vaara on lähes olematon (voihan virittämätön konekin "laueta"). Lisäksi nuo viritysfirmat tarjoavat kotimaassaan virityksilleen takuun koneelle, vaihteistolle ja voimansiirrolle. Eivät he tuota takuuta tarjoaisi, elleivät olisi aivan varmoja siitä, että mikään ei brakaa virittämisen seurauksena. Olisit ottanut tuostakin selvää, ennen kuin alat "paatostamaan" tällä palstalla.

   Esim. Nordic Uhrin toimitusjohtaja Rolf Uhr sanoi, että Saabilla on moottoreissaan noin 50% toleranssi, josta he käyttävät 20-25%. Tällöin toleranssista on käytössä 70-75%. Ihmettelen, paljonko esim. M3:een koneeseen on jätetty toleranssia, kun 3.2 -litraisesta (olihan se 3.2?) on kiskottu irti 343 heppaa. Luulisi, ettei tuota konetta voi pahemmin viritellä, ellei vaihda tilalle takoalumännät jne.

   Jos luet uusimman Bilsportin, niin siinä on ihan mukavia viritettyjä perheautoja: Saab 9-5 Aero 348 hv (orig. 230 hv), Volvo S60 355 hv (orig. 250 hv) ja Saab 9000 309 hv (orig. 225 hv).

   Vai oliko tuo juttusi silkka kateuden purkaus, kun vapaastihengittävää autoa ei voi virittää yhtä helposti :)

   • Päivänselvä asia on, että suurempi teho ja vääntö rasittaa rakenteita enemmän, kuin "normaalisti" ja elinkaaren loppu tulee vastaan nopeammin kuin virittämättömällä. Koska tuo sitten tapahtuu , riippuu aika monesta tekijästä. Näin siis teoriassa.

    Muistaakseni jouduit tekemään autoosi kytkinrempan hiljattain. Oliko virityksellä ja sen myötä kasvaneella teholla/väännöllä syy-yhteyttä siihen ?

    Virittely on nykyisin helppoa...toista se oli ennen; piti tietää ja osata jotain. Ja maksoi maltaita ... :-


   • abz kirjoitti:

    Päivänselvä asia on, että suurempi teho ja vääntö rasittaa rakenteita enemmän, kuin "normaalisti" ja elinkaaren loppu tulee vastaan nopeammin kuin virittämättömällä. Koska tuo sitten tapahtuu , riippuu aika monesta tekijästä. Näin siis teoriassa.

    Muistaakseni jouduit tekemään autoosi kytkinrempan hiljattain. Oliko virityksellä ja sen myötä kasvaneella teholla/väännöllä syy-yhteyttä siihen ?

    Virittely on nykyisin helppoa...toista se oli ennen; piti tietää ja osata jotain. Ja maksoi maltaita ... :-

    Joo, kytkin otti ja poksahti meikäläisen autosta viime maaliskuussa :(

    Se osoitti jo aikaisemminkin kulumisen merkkejä ja sitten maalikuussa kytkinlevy oli niin kulunut, että täytyi vaihtaa tilalle uusi. Suurin osa tuon kytkimen kulumisen "kunniasta" kuuluu meikäläiselle, joka lähti talven liukkailla liikenteeseen 2. vaihteella, koska 1. vaihde suti melko helposti. 2. vaihteella lähtemisen aikana automaattikytkin luistatti itseään huomattavasti enemmän kuin ykkösellä lähtiessä, joten eipä ihme, että kytkinlevy kului loppuun. Asiaa ei myöskään auttanut se, että aina liikennevaloissa seistessä pidin 1. vaihteen päällä ja jarrupolkimen pohjassa. Tuo vaihteen pitäminen päällä pitemmän aikaa kuluttaa myöskin tuota kytkintä. Nyt tiedänkin, että talvella lähdetään aina liikenteeseen ykkösvaihteella ja jos joudun olemaan liikennevaloissa pysähdyksissä enemmän kuin puoli minuuttia, laitan vaihteen vapaalle.

    "Loppuniitti" tuon kytkimen elinkaarelle tuli, kun otin pienen kisan Nissan SX200:n kanssa. Kytkinlevy oli jo melko kulunut ja kun "lähetettiin" Nissanin kanssa, autoni suti ja veti vuoron perään vaihteita vaihdellessa. Tällöin automaattikytkin otti kiinni ja päästi, otti kiinni ja päästi ja loppuen lopuksi kytkinlevy alkoi toimia yhä huonommin. Siksi päätin vaihtaa sen ja tilalle vaihdettiin Special Sensonic -kytkinlevy, jonka pitäisi olla kestävämpi kuin entinen kytkinlevy oli.

    P.S. Autolla ajettu lähes 150000 km, joten ehkäpä olikin jo kytkinrempan paikka :)

    Tuossa olet oikeassa, että jos viritettyä autoa "kengittää" koko ajan, niin totta kai auton osien elinkaari on lyhyempi. Niin se on tavallisissa ei -viritetyissä autoissakin, joita poljetaan säälimättä kuin "tulpatonta mopoa". Kyllä auton kuin auton saa rikki, kun sitä oikein kunnolla "kengittää". Mutta niin kuin aikaisemmassa viestissäni sanoin, niin Suomen olosuhteissa tuskin kukaan voi kengittää autoaan koko ajan. Suurin osa tuosta ohituskiihtyvyyksien paranemisesta käytetään ohituksiin ja kiihdytykseen, kun tullaan rampilta moottoritielle. Muutoin ajetaan autolla "normaalia" ajoa.


   • Kukaan M3:n omistaja ei ajattelekaan edes noin lapsellisesti, että pitäisi itse ruveta virittelemään! Pah!=) Bemarimies tietää autokauppaan mennessä, minkä tehoista autoa tarvitsee. Ja ne 343hv riittävät varmasti kukistamaan Saabin kuin Saabin. Sit jos jollekin bemumiehelle ei riitä 343hv, niin ainahan voi tilata vaikkapa Hartgelta H50 "M3" Coupen, 460hv 5-litranen vapaastihengittävä. Sit jää jo 911 Turbo.


   • Ana kirjoitti:

    Kukaan M3:n omistaja ei ajattelekaan edes noin lapsellisesti, että pitäisi itse ruveta virittelemään! Pah!=) Bemarimies tietää autokauppaan mennessä, minkä tehoista autoa tarvitsee. Ja ne 343hv riittävät varmasti kukistamaan Saabin kuin Saabin. Sit jos jollekin bemumiehelle ei riitä 343hv, niin ainahan voi tilata vaikkapa Hartgelta H50 "M3" Coupen, 460hv 5-litranen vapaastihengittävä. Sit jää jo 911 Turbo.

    Olen kuullut eräältä tutulta, joka työskentelee Saabeja ja Bemareita myyvässä autoliikkeessä, että esim. eräs bemarin ostaja oli halunnut, että 318i -lätkät oli poistettu ja tilalle laitettu 328i -lätkät. Tämäkö on sitä bemarimiesten tunaamista? Ilmeisesti.

    Ja ei ne 343 hv:tä riitä kukistamaan Saabia, kuin Saabia. Vaikka kuinka omahyväisesti ajattelisit tietystä autosta, että siitä ei kukaan mene ohi, niin aina löytyy sellainen auto, joka menee siitä tietystä autosta ohi. Näin on myös tuon M3:n kanssa, jos sitä verrataan kaikkiin olemassa oleviin Saabeihin.

    Tuosta bemu -iloittelustasi vielä sen verran, että oletko ikinä kuullut sellaista nimeä kuin RUF? He virittävät Porsche 911 Turboja, ja tällöin neljällä pyörällä "raapiva" 911 tuottaa 650 heppaa pienillä modifikaatioilla. Ei tarvitse alkaa vaihtamaan koko konetta, niin kuin bemarissa. Siinä se turbon hienous juuri piileekin :)

    Siinä on takavetopaskat 450 -heppoineen löysää kamaa, kun 650 -heppainen kaikilla pyörillä raapiva RUF 911 kiitää ohi :)

    Jotenkin kuulostaisi nuo bemupuheesi kateellisten panettelulta, kun omasta vapaastihengittävästä autosta ei saa "taiottua" 60 heppaa noin vain (kuten turbosta saa) :)

    On se ihme, kun ensin ruvetaan puhumaan autojen koneiden toleransseista, niin heti sen jälkeen joku bemuintoilija iskee kehiin ja avaa sanaisen arkkunsa :) Pistäpä M3:n koneeseen turbo ja "painetta pyttyyn" esim. 1,3-1,5 baria ja kato kestääkö :) Saab kestää tuon paineen, eikä ole moksiskaan.


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Olen kuullut eräältä tutulta, joka työskentelee Saabeja ja Bemareita myyvässä autoliikkeessä, että esim. eräs bemarin ostaja oli halunnut, että 318i -lätkät oli poistettu ja tilalle laitettu 328i -lätkät. Tämäkö on sitä bemarimiesten tunaamista? Ilmeisesti.

    Ja ei ne 343 hv:tä riitä kukistamaan Saabia, kuin Saabia. Vaikka kuinka omahyväisesti ajattelisit tietystä autosta, että siitä ei kukaan mene ohi, niin aina löytyy sellainen auto, joka menee siitä tietystä autosta ohi. Näin on myös tuon M3:n kanssa, jos sitä verrataan kaikkiin olemassa oleviin Saabeihin.

    Tuosta bemu -iloittelustasi vielä sen verran, että oletko ikinä kuullut sellaista nimeä kuin RUF? He virittävät Porsche 911 Turboja, ja tällöin neljällä pyörällä "raapiva" 911 tuottaa 650 heppaa pienillä modifikaatioilla. Ei tarvitse alkaa vaihtamaan koko konetta, niin kuin bemarissa. Siinä se turbon hienous juuri piileekin :)

    Siinä on takavetopaskat 450 -heppoineen löysää kamaa, kun 650 -heppainen kaikilla pyörillä raapiva RUF 911 kiitää ohi :)

    Jotenkin kuulostaisi nuo bemupuheesi kateellisten panettelulta, kun omasta vapaastihengittävästä autosta ei saa "taiottua" 60 heppaa noin vain (kuten turbosta saa) :)

    On se ihme, kun ensin ruvetaan puhumaan autojen koneiden toleransseista, niin heti sen jälkeen joku bemuintoilija iskee kehiin ja avaa sanaisen arkkunsa :) Pistäpä M3:n koneeseen turbo ja "painetta pyttyyn" esim. 1,3-1,5 baria ja kato kestääkö :) Saab kestää tuon paineen, eikä ole moksiskaan.

    Toki löytyy aina poikkeuksia, ja ehkä yleistinkin liian terävästi.

    Mutta kyllä M3 kukistaa LÄHES jokaisen liikenteessä vastaan tulevan Saabin. Siis täysin vakio M3. Saa siihenkin viripalikkaa (370-400hv), mutta eipä kannata pilata mahtavaa autoa. 100 - 200 km/h @ 12 s, joten ihan riittävän ripeästi ottaen 1550 kg:n painon huomioon. Ja ne ajo-ominaisuudet taasen ovat täysin toiselta planeetalta, kuin Saabeissa.

    Tiedoksi sulle, että RUF ei virittele Porscheja "pienilla modifikaatiolla". Ensinnäkin Porsche ei ole sama kuin RUF. RUF on täysin oma merkki. RUF ostaa Porscheja tehtaalta, purkaa ne täysin osiin, ja rakentaa alusta alkaen mieleisensä auton. Herra tietämättömälle selkistän, että sellaista ei olekaan, kuin RUF 911, koska 911 on Porschen patentoima merkki ja RUF on RUF! "Ruf builds about 25 cars per year from scratch and all of them leave with a Ruf serial number."

    Ja sitten vielä tuosta RUFin 650hv modista. RUF R-Turbo on 520hv, se on 996-mallin pohjalta rakennetuista tehokkain RUF. Moottori on avattu ja työstetty käytännössä kokonaan uudelleen, jotta saadaan 100 (todellista ja kestävää) hevosta lisää. Luepa vaikka itse, tämä on sitä todellista virittämistä, jota arvostan!

    "Alois Ruf (pajan omistaja) and his boys start with a stock 3.6 litre Porsche Turbo engine. They strip it down, replace the valve train, revise the camshafts, modify the VarioCam system and KKK turbochargers, install a by-pass valve exhaust system and re-map the Bosch engine management. They stuff the turbos, intercoolers and related plumbing into a svelte 996 body using Porsche GT3 engine mounts. The power plant is connected to the wheels with the GT2's hollow shaft transaxle, clutch and limited slip differential.

    And there you have it: roughly 100 horses more than the official Porsche product, and various bits and pieces to make sure it doesn't break." Kuulostaa melkoiselta rempalta, ja osiakin tulee GT2:sta ja GT3:sta, sekä paljon omatekoista osaa. Tälläinen on tosi viritys, ei mikään chiptuning, joka on pellejen touhua!!

    Lisäksi löytyi infoa itse korista: "Turbo body exchanged for narrow-body with internal steel roll-cage".

    Hintaa kertyykin sitten tälle RUF R-turbolle lähes kahden Porsche 996 Turbon verran!! Mites nyt suu pannaan herra kaikkitietävä ylijumala?

    P.s. Saab on sekundaruotsalainen. "Se oikea" ruotsalainen on Volvo. Sorry.


   • ana kirjoitti:

    Toki löytyy aina poikkeuksia, ja ehkä yleistinkin liian terävästi.

    Mutta kyllä M3 kukistaa LÄHES jokaisen liikenteessä vastaan tulevan Saabin. Siis täysin vakio M3. Saa siihenkin viripalikkaa (370-400hv), mutta eipä kannata pilata mahtavaa autoa. 100 - 200 km/h @ 12 s, joten ihan riittävän ripeästi ottaen 1550 kg:n painon huomioon. Ja ne ajo-ominaisuudet taasen ovat täysin toiselta planeetalta, kuin Saabeissa.

    Tiedoksi sulle, että RUF ei virittele Porscheja "pienilla modifikaatiolla". Ensinnäkin Porsche ei ole sama kuin RUF. RUF on täysin oma merkki. RUF ostaa Porscheja tehtaalta, purkaa ne täysin osiin, ja rakentaa alusta alkaen mieleisensä auton. Herra tietämättömälle selkistän, että sellaista ei olekaan, kuin RUF 911, koska 911 on Porschen patentoima merkki ja RUF on RUF! "Ruf builds about 25 cars per year from scratch and all of them leave with a Ruf serial number."

    Ja sitten vielä tuosta RUFin 650hv modista. RUF R-Turbo on 520hv, se on 996-mallin pohjalta rakennetuista tehokkain RUF. Moottori on avattu ja työstetty käytännössä kokonaan uudelleen, jotta saadaan 100 (todellista ja kestävää) hevosta lisää. Luepa vaikka itse, tämä on sitä todellista virittämistä, jota arvostan!

    "Alois Ruf (pajan omistaja) and his boys start with a stock 3.6 litre Porsche Turbo engine. They strip it down, replace the valve train, revise the camshafts, modify the VarioCam system and KKK turbochargers, install a by-pass valve exhaust system and re-map the Bosch engine management. They stuff the turbos, intercoolers and related plumbing into a svelte 996 body using Porsche GT3 engine mounts. The power plant is connected to the wheels with the GT2's hollow shaft transaxle, clutch and limited slip differential.

    And there you have it: roughly 100 horses more than the official Porsche product, and various bits and pieces to make sure it doesn't break." Kuulostaa melkoiselta rempalta, ja osiakin tulee GT2:sta ja GT3:sta, sekä paljon omatekoista osaa. Tälläinen on tosi viritys, ei mikään chiptuning, joka on pellejen touhua!!

    Lisäksi löytyi infoa itse korista: "Turbo body exchanged for narrow-body with internal steel roll-cage".

    Hintaa kertyykin sitten tälle RUF R-turbolle lähes kahden Porsche 996 Turbon verran!! Mites nyt suu pannaan herra kaikkitietävä ylijumala?

    P.s. Saab on sekundaruotsalainen. "Se oikea" ruotsalainen on Volvo. Sorry.

    Eikö se mene kaaliin, että olemassa tehokkaampia Saabeja kuin tuo sinun "jumalallinen" M3:sesi? Ilmeisesti ei :)

    Ajo-ominaisuuksista et voi sanoa mitään, koska tuskin olet koskaan ajanut oikeaa uutta M3:ta, tai edes 300-400 hv:n viritettyä Saabia, jonka alusta on laitettu "kisakuntoon" :)

    Vielä: ei ollut tarkoituskaan sanoa, että sellaista autoa löytyy kuin RUF 911. Tuolla termillä tarkoitin sitä, että RUF tekee omat tunauksensa Porsche 911:een.

    Sitten tuosta 650 hepan modista: ilmeisesti et ole koskaan lukenut sveitsiläistä Auto Illustrierte -autolehteä. Heillä oli lehdessä noin vuosi takaperin tuning -special, jossa oli esittelyssä RUFin tunaama 911, josta otettiin irti noin 650 heppaa. Itselläni on tuo lehti vielä himassa ja voisin kaivaa siitä tuon Porschen kiihtyvyysajat ja hinnatkin selville. Kannattaisi lukea lehtiä ja hankkia tietoa, ennen kuin alkaa soittamaan poskea!

    Chiptuning on pellejen touhua? Noin puhuu kateellinen minäsi, joka ei pysty ottamaan vapaastihengittävästä autostaan irti 60 heppaa lähes "noin vain" :) Millä autolla muuten ajat, kun noin suuta piekset? Jos rehellisesti ilmoitetaan millä autoilla ajellaan, ennen kuin aletaan lisää suuta pieksemään. Jos olet seurannut tämän palstan keskusteluja, niin tiedät varmaan, millä autolla meikäläinen ajaa, mutta milläs itse ajat? Ettei vain olisi joku 316i?

    Et taida hallita asiallisen keskustelun linjaa, kun tuolla tavalla alat ihmisiä nimittelemään! Mitäs jos kävisit välillä ulkona vähän "jäähyllä" ja tulisit sitten takaisin koneen ääreen, kun voit taas keskustella/väitellä asiallisesti?

    "Saab on sekundaruotsalainen".
    Väärin! Saab = (S)nabbast(A)v(A)lla(B)ilar !

    Volvo = (V)alitamme(O)stosta(L)ähetämme(V)araosat(O)hessa

    BMW = Bayerischen MeetWurst

    No se oli aika provoa :)

    Ei vaineskaan. Kaikki em. ovat hyviä autoja. Jokaisella on autoista oma makunsa, josta ei kannata kiistellä, koska makuasiaa ei voi mitenkään perustella. Suorituskyvystä ym. voikin jo sitten väitellä, jos on lyödä dokumenttia pöytään auton suorituskyvystä tms. Pelkkä suunpieksäntä ei kelpaa dokumentiksi :)


   • ana kirjoitti:

    Toki löytyy aina poikkeuksia, ja ehkä yleistinkin liian terävästi.

    Mutta kyllä M3 kukistaa LÄHES jokaisen liikenteessä vastaan tulevan Saabin. Siis täysin vakio M3. Saa siihenkin viripalikkaa (370-400hv), mutta eipä kannata pilata mahtavaa autoa. 100 - 200 km/h @ 12 s, joten ihan riittävän ripeästi ottaen 1550 kg:n painon huomioon. Ja ne ajo-ominaisuudet taasen ovat täysin toiselta planeetalta, kuin Saabeissa.

    Tiedoksi sulle, että RUF ei virittele Porscheja "pienilla modifikaatiolla". Ensinnäkin Porsche ei ole sama kuin RUF. RUF on täysin oma merkki. RUF ostaa Porscheja tehtaalta, purkaa ne täysin osiin, ja rakentaa alusta alkaen mieleisensä auton. Herra tietämättömälle selkistän, että sellaista ei olekaan, kuin RUF 911, koska 911 on Porschen patentoima merkki ja RUF on RUF! "Ruf builds about 25 cars per year from scratch and all of them leave with a Ruf serial number."

    Ja sitten vielä tuosta RUFin 650hv modista. RUF R-Turbo on 520hv, se on 996-mallin pohjalta rakennetuista tehokkain RUF. Moottori on avattu ja työstetty käytännössä kokonaan uudelleen, jotta saadaan 100 (todellista ja kestävää) hevosta lisää. Luepa vaikka itse, tämä on sitä todellista virittämistä, jota arvostan!

    "Alois Ruf (pajan omistaja) and his boys start with a stock 3.6 litre Porsche Turbo engine. They strip it down, replace the valve train, revise the camshafts, modify the VarioCam system and KKK turbochargers, install a by-pass valve exhaust system and re-map the Bosch engine management. They stuff the turbos, intercoolers and related plumbing into a svelte 996 body using Porsche GT3 engine mounts. The power plant is connected to the wheels with the GT2's hollow shaft transaxle, clutch and limited slip differential.

    And there you have it: roughly 100 horses more than the official Porsche product, and various bits and pieces to make sure it doesn't break." Kuulostaa melkoiselta rempalta, ja osiakin tulee GT2:sta ja GT3:sta, sekä paljon omatekoista osaa. Tälläinen on tosi viritys, ei mikään chiptuning, joka on pellejen touhua!!

    Lisäksi löytyi infoa itse korista: "Turbo body exchanged for narrow-body with internal steel roll-cage".

    Hintaa kertyykin sitten tälle RUF R-turbolle lähes kahden Porsche 996 Turbon verran!! Mites nyt suu pannaan herra kaikkitietävä ylijumala?

    P.s. Saab on sekundaruotsalainen. "Se oikea" ruotsalainen on Volvo. Sorry.

    toi nimimerkki ANA.Mistähän olet saanut päähän,että M3 on ainoa oikea auto. Sehä pitääkin jo olla urheilullinen, kun se on sellaiseksi tehty. Saab taas on tehty tehokkammaksi perheautoksi.

    Olis kiva koittaa sitä sun viritettyä ja "OIKEIN" tuunattua Bemaria, mihin sun itse ei ole tarvinnut koskea. Sehän taas johtuu siitä, ettet ymmärrrä tekniikasta mitään, taitaa PAPPA BETALAR, sun viritykset.

    Haaveilet vain RUF:n lasikuitulevikkeisestä Porschesta unissas. Sulle on mennyt täydestä toi mainonta. Autokauppahan perustuu täysin MIELIKUVIIN!! Autohan on vain rautaa ja muovia jalostetussa muodossa, noin kärjistäen.

    Esim. Volvo ei ole aito ruotsalainen, ainakaan pienet Volvot yhteistyössä Mitsubishin kanssa suunniteltuja!! Alihankkijat tekevät monet osat, nykypäivän autotehtaaat ovat kokoonpanolinjoja.
    Aitoja käsintehtyjä autoja on aika harvassa nykyään. Ennen esim.Rolssi ym.englantilaiset merkit.

    Toivottavasti nukut hyvin ensi yön ja näät unia niistä ihmeautoista, "AIKUINEN" kun olet.


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Eikö se mene kaaliin, että olemassa tehokkaampia Saabeja kuin tuo sinun "jumalallinen" M3:sesi? Ilmeisesti ei :)

    Ajo-ominaisuuksista et voi sanoa mitään, koska tuskin olet koskaan ajanut oikeaa uutta M3:ta, tai edes 300-400 hv:n viritettyä Saabia, jonka alusta on laitettu "kisakuntoon" :)

    Vielä: ei ollut tarkoituskaan sanoa, että sellaista autoa löytyy kuin RUF 911. Tuolla termillä tarkoitin sitä, että RUF tekee omat tunauksensa Porsche 911:een.

    Sitten tuosta 650 hepan modista: ilmeisesti et ole koskaan lukenut sveitsiläistä Auto Illustrierte -autolehteä. Heillä oli lehdessä noin vuosi takaperin tuning -special, jossa oli esittelyssä RUFin tunaama 911, josta otettiin irti noin 650 heppaa. Itselläni on tuo lehti vielä himassa ja voisin kaivaa siitä tuon Porschen kiihtyvyysajat ja hinnatkin selville. Kannattaisi lukea lehtiä ja hankkia tietoa, ennen kuin alkaa soittamaan poskea!

    Chiptuning on pellejen touhua? Noin puhuu kateellinen minäsi, joka ei pysty ottamaan vapaastihengittävästä autostaan irti 60 heppaa lähes "noin vain" :) Millä autolla muuten ajat, kun noin suuta piekset? Jos rehellisesti ilmoitetaan millä autoilla ajellaan, ennen kuin aletaan lisää suuta pieksemään. Jos olet seurannut tämän palstan keskusteluja, niin tiedät varmaan, millä autolla meikäläinen ajaa, mutta milläs itse ajat? Ettei vain olisi joku 316i?

    Et taida hallita asiallisen keskustelun linjaa, kun tuolla tavalla alat ihmisiä nimittelemään! Mitäs jos kävisit välillä ulkona vähän "jäähyllä" ja tulisit sitten takaisin koneen ääreen, kun voit taas keskustella/väitellä asiallisesti?

    "Saab on sekundaruotsalainen".
    Väärin! Saab = (S)nabbast(A)v(A)lla(B)ilar !

    Volvo = (V)alitamme(O)stosta(L)ähetämme(V)araosat(O)hessa

    BMW = Bayerischen MeetWurst

    No se oli aika provoa :)

    Ei vaineskaan. Kaikki em. ovat hyviä autoja. Jokaisella on autoista oma makunsa, josta ei kannata kiistellä, koska makuasiaa ei voi mitenkään perustella. Suorituskyvystä ym. voikin jo sitten väitellä, jos on lyödä dokumenttia pöytään auton suorituskyvystä tms. Pelkkä suunpieksäntä ei kelpaa dokumentiksi :)

    Menee kaaliin, luepa vaan niin sanoin edellisessä, että vakio M3 jättää LÄHES kaikki kadulla vastaantulevat Saabit! Mutta ei kaikkia! Ei edes kaikkia Ladoja!! Sitä en ymmärrä, että jos on selvää, että jos sama mies käy ajamassa M3:a ja Aeroa radalla, ja tietty M3 kellottaa paremman ajan, niin miksi pitää alkaa väitellä vastaan erikoistapauksilla jos jo sanoin, ettei M3 voita KAIKKIA Saabeja? Tämä se vasta lasten tuohulta vaikuttaa!

    Sitten RUF-asiaan. Olen RUFista lueskellut melkoisesti, eri lähteistä. Tien päällä olen kerran nähnyt (vanha BTR taisi olla tms). Olis mukavaa, jos voisit laittaa specsejä (modin hinta, suorituskyky yms) tuosta 650hv RUFista, perustuuko se 996 Turboon? Jos nuo tehot on otettu ulos pienillä modeilla, ei ole viritys mun makuun. Kun alkaa laittamaan, täytyy se tehdä kunnolla. EN tarkoita kunnolla=rahalla vaan ammattitaidolla ja tietämyksellä. Yleensä se myös tarkoittaa oravannahkoja. Saadaan sitä kestävyyttä! Ja tuossa R-turbossa on paljon virivaraa vielä, juuri noiden "kilpa-automaisten" osiensa ansiosta.

    Tehokkain tuotanto-911 taitaa olla Gemballa GTR 750, joka on rakennettu GT2:sta (ilmeisesti, tai sitten tavan C2:sta, mutta kuitenkin se on takapotku). 854hv @ 1.8 bar riittänee kahdelle pyörälle=). 4.1s sataan, mutta tasan 9 kahteen. Huiput (rajoitettu) 260 km/h.

    Ai milläkö autolla ajan? En tällä hetkellä millään. Kesäisin laitan talviauton (4WD nipponi turbo, ei tosin kovin uusi enää) tallin nurkkaan, ja rekisterit ruuvaan pois, ettei mene turhia maksuja. Sitten käyn kilvet VTR honikkaan ja nautin kesästä=) Puolustan vain BMW:tä, sillä tiedän omista ajo- ja tuttujen omistuskokemuksista niiden olevan yleensä mainioita.


   • usvaa putkeen kirjoitti:

    toi nimimerkki ANA.Mistähän olet saanut päähän,että M3 on ainoa oikea auto. Sehä pitääkin jo olla urheilullinen, kun se on sellaiseksi tehty. Saab taas on tehty tehokkammaksi perheautoksi.

    Olis kiva koittaa sitä sun viritettyä ja "OIKEIN" tuunattua Bemaria, mihin sun itse ei ole tarvinnut koskea. Sehän taas johtuu siitä, ettet ymmärrrä tekniikasta mitään, taitaa PAPPA BETALAR, sun viritykset.

    Haaveilet vain RUF:n lasikuitulevikkeisestä Porschesta unissas. Sulle on mennyt täydestä toi mainonta. Autokauppahan perustuu täysin MIELIKUVIIN!! Autohan on vain rautaa ja muovia jalostetussa muodossa, noin kärjistäen.

    Esim. Volvo ei ole aito ruotsalainen, ainakaan pienet Volvot yhteistyössä Mitsubishin kanssa suunniteltuja!! Alihankkijat tekevät monet osat, nykypäivän autotehtaaat ovat kokoonpanolinjoja.
    Aitoja käsintehtyjä autoja on aika harvassa nykyään. Ennen esim.Rolssi ym.englantilaiset merkit.

    Toivottavasti nukut hyvin ensi yön ja näät unia niistä ihmeautoista, "AIKUINEN" kun olet.

    Sinun näkemyksesi perusteella automerkit eivät merkitse mitään. Eli ihan sama, millä ajaa! En ajattele näin.

    Toki M3 sisältää paljon ulkomaista osaa, mutta sentään näen siinä vanhan tosisportin legendan. Ilo olisi joskus sellainen omistaa=) Kai jokainen saa tässä rauhanmaassa olla merkkiuskovainen (tai minun kohdalla henkilö, jolle kirjain M on maaginen) ja kiintynyt johonkin?

    En vaan oikein saa päähäni, mikä Saabeissa kiinnostaa. Perheautoina ne ovat enemmän kuin OK, mutta sitten kun etsitään sporttisuutta, en näe Saabin logoa omassa horisontissa. Mutta, niin kuin viisaammat ovat sanoneet, mielipiteistä ei voi kiistellä.


   • Em. malliin esim. Kellenersin kitillä saa hieman yli 400 hevosvoimaa. Kitti sisältää nokat, putkiston, filterin ja ecun. Tulos on mitattu (ei valmistaja ilmoitus, jotka ovatkin epäluotettavia) asikkaan toimesta, joka omaan autoonsa em. kitin hankki. Mittausken tulos oli yllätys, joten se uusittiin liki samoin tuloksin, joten virheestä asiassa ei ole kyse.

    Valmista itse tosin mainitsee tehonlisäyksen olevan n.18 kw:n luokkaa, mutta kerrankin näin päin. Kannattaa kuitenkin muistaa että autot ovat yksilöitä, eikä yhdestä yksilöstä mitattuja arvoja voi yleistää suoraan muihin. Toisesta S54:stä voi löytyä 368 hevosvoimaa ja toisesta löytyy nuo hiukan yli 400.

    Tässä "viritysboomissa" on kuitenkin menty hiukan liikaa siihen suuntaa että tuijotetaan ainoastaan sitä, mitä koneesta saattaa saada ulos. Ei lainkaan sitä miten sitä tehoa käytetään. Moottorin lisäksi hankitaan maksimissaan madallusjouset, ei muuta.

    Suurin osa autoista kaipaisi kuitenkin enemmän painotusta alustaan ja jarruihin. Niillä on vain huomattavasti hankalampi kerskata Esson baarissa kuin sillä että XYZ-paja lupaa miljoona heppaa tehoa biljardin vääntöä ja nyt jää vaikka enon Buster...


   • usvaa putkeen kirjoitti:

    toi nimimerkki ANA.Mistähän olet saanut päähän,että M3 on ainoa oikea auto. Sehä pitääkin jo olla urheilullinen, kun se on sellaiseksi tehty. Saab taas on tehty tehokkammaksi perheautoksi.

    Olis kiva koittaa sitä sun viritettyä ja "OIKEIN" tuunattua Bemaria, mihin sun itse ei ole tarvinnut koskea. Sehän taas johtuu siitä, ettet ymmärrrä tekniikasta mitään, taitaa PAPPA BETALAR, sun viritykset.

    Haaveilet vain RUF:n lasikuitulevikkeisestä Porschesta unissas. Sulle on mennyt täydestä toi mainonta. Autokauppahan perustuu täysin MIELIKUVIIN!! Autohan on vain rautaa ja muovia jalostetussa muodossa, noin kärjistäen.

    Esim. Volvo ei ole aito ruotsalainen, ainakaan pienet Volvot yhteistyössä Mitsubishin kanssa suunniteltuja!! Alihankkijat tekevät monet osat, nykypäivän autotehtaaat ovat kokoonpanolinjoja.
    Aitoja käsintehtyjä autoja on aika harvassa nykyään. Ennen esim.Rolssi ym.englantilaiset merkit.

    Toivottavasti nukut hyvin ensi yön ja näät unia niistä ihmeautoista, "AIKUINEN" kun olet.

    on kuitenki se enemmän ruotsalainen kuin Saab. Nykyiset Saabit ovat vain Ruotsissa koottuja Opeleita, mutta Volvot ruotsissa koottuja Volvoja tai Hollannissa/Belgiassa koottuja Volvoja. 40-sarjan pohjalevy on sama kuin Carismassa, mutta sitä ei siltikään ole otettu mistään vanhasta mallista kuten Saabit näemmä tehdään. Tulee aivan Skoda mieleen. Tosin Skoda on parantanut tuotteitaan, Saab ei.

    Tulee oikein ikävä papan vanhaa kunnon sotaratsu 900:a, kun ajaa näillä nykyisillä muovitötteröillä. Kaiken lisäksi ne mainiot talviominaisuudet ovat hukattu... Nyyh

    Se oli erittäin oiva ensiauto 18-vuotiaalle. Sillä kurvattiin monet reisut, eikä pakkanen purrut tai urat heitelleet. Ainoastaan tarvikekattoluukulla oli "mukava" tapana laskea ajoittain vettä sisään takapenkillä istuvien riemuksi.

    Sillä tuli kurvailtua 4 vuodessa 170tkm:a, kunnes siitä eräänä talviaamuna vei aura takapäästä metrin. =( Lepää rauhassa vanha kaveri.

    Seuraava olikin sitten supernopea diesel golf, ja nyt alla on A4 Avant, tosin sekin naku.

    Talvella oli 9-3 ajossa hiihtoloman, ja voi harmi mikä siitä on tehty. Se meni kuin lastu laineilla urien mukaan. Eikä lämpöäkään tuntunut tulevan yhtään liikaa. Harmi tosiaan että se 900:n ja 9000:en hyvä perintö on hukattu. Mutta kaippa se amerikanisäntä määrää mitä saa tehdä ja mitä ei...


   • ana kirjoitti:

    Menee kaaliin, luepa vaan niin sanoin edellisessä, että vakio M3 jättää LÄHES kaikki kadulla vastaantulevat Saabit! Mutta ei kaikkia! Ei edes kaikkia Ladoja!! Sitä en ymmärrä, että jos on selvää, että jos sama mies käy ajamassa M3:a ja Aeroa radalla, ja tietty M3 kellottaa paremman ajan, niin miksi pitää alkaa väitellä vastaan erikoistapauksilla jos jo sanoin, ettei M3 voita KAIKKIA Saabeja? Tämä se vasta lasten tuohulta vaikuttaa!

    Sitten RUF-asiaan. Olen RUFista lueskellut melkoisesti, eri lähteistä. Tien päällä olen kerran nähnyt (vanha BTR taisi olla tms). Olis mukavaa, jos voisit laittaa specsejä (modin hinta, suorituskyky yms) tuosta 650hv RUFista, perustuuko se 996 Turboon? Jos nuo tehot on otettu ulos pienillä modeilla, ei ole viritys mun makuun. Kun alkaa laittamaan, täytyy se tehdä kunnolla. EN tarkoita kunnolla=rahalla vaan ammattitaidolla ja tietämyksellä. Yleensä se myös tarkoittaa oravannahkoja. Saadaan sitä kestävyyttä! Ja tuossa R-turbossa on paljon virivaraa vielä, juuri noiden "kilpa-automaisten" osiensa ansiosta.

    Tehokkain tuotanto-911 taitaa olla Gemballa GTR 750, joka on rakennettu GT2:sta (ilmeisesti, tai sitten tavan C2:sta, mutta kuitenkin se on takapotku). 854hv @ 1.8 bar riittänee kahdelle pyörälle=). 4.1s sataan, mutta tasan 9 kahteen. Huiput (rajoitettu) 260 km/h.

    Ai milläkö autolla ajan? En tällä hetkellä millään. Kesäisin laitan talviauton (4WD nipponi turbo, ei tosin kovin uusi enää) tallin nurkkaan, ja rekisterit ruuvaan pois, ettei mene turhia maksuja. Sitten käyn kilvet VTR honikkaan ja nautin kesästä=) Puolustan vain BMW:tä, sillä tiedän omista ajo- ja tuttujen omistuskokemuksista niiden olevan yleensä mainioita.

    No, okei aloitetaan eka tuosta Saab vs. M3 "kiistakapulakysymyksestä". Jos vertaillaan autoja, niin vertaillaan sitten suurin piirtein saman tehoisia autoja, jotka on tarkoitettu suurin piirtein samaan käyttöön. Eihän sitä olisi mitään järkeä verrata esim. Audi TT Quattroa 1.6 Honda Civiciin.

    Jos olet lukenut ruotsalaista Bilsport -lehteä, niin siinä autot ajavat ns. Super Stage -rataa, joka on noin 2600 metriä pitkä, sisältää pujottelua, suoria, sekä u -käännöksen. Kyseisellä radalla on testattu vuoden 2001 M3:sta, jonka Super Stage -ajaksi tuli 1.30,5 min. Samalla radalla on testattu Nordic Uhrin virittämää Saab NG900:sta vm. 1994, jossa on mm. vakio sylinterilohko ja kansi, männät vaihdettu (takoalumännät) ja vauhtipyörää kevennetty, kytkin ja vaihdelaatikko vaihdettu suurempaa vääntöä kestäviin. Saabin aika kyseisellä radalla oli 1.30,3 min. Eli etuvetoinen Saab oli takavetoista Bemua nopeampi (ei paljon mutta kuitenkin), ja autot olivat suurin piirtein saman tehoisia. Eli se siitä jutusta, että M3 jättää Saabin kuin Saabin :)

    Seuraavaksi sitten se Porsche: kyseessä on "Porsche 911 biturbo", joka on rakennettu RUFin toimesta 911 Turbosta. En tiedä, montako näitä on tehty, mutta mukavasti näyttää liikkuvan :)

    Tässä faktat Auto Illustrierten Tuning -erikoisnumerosta:

    Teho 630 hv 7000 rpm:ssä, vääntö 650 Nm 5500 rpm:ssä.
    Autoon tehdyt modifikaatiot:
    Speciaali sylinterikansi ja männät, vahvistettu kytkin, mekaaninen öljynlauhdutin turboille, 3 "öljynviilentäjää", sporttipakoputki.

    H&R -alustasatsi, jarrut jäähdytetyt levyt, halkaisija edessä 380 mm, takana 330 mm. Aluvanteet: edessä 9.5x18", takana 12x18"
    Renkaat: edessä 245/35 ZR 18", takana 295/30 ZR 18".
    Auton paino: 1450 kg

    Tässä mitattuja aikoja:
    0-60 km/h 2,5 s.
    0-80 km/h 3,5 s.
    0-100 km/h 4,3 s.
    0-100 km/h tehtaan ilmoittama 4,8 s.
    0-120 km/h 5,4 s.
    0-140 km/h 6,8 s.
    0-160 km/h 8,0 s.
    0-180 km/h 9,9 s.
    0-200 km/h 11,6 s.

    Huippunopeus virittäjän mukaan: yli 340 km/h

    Ohituskiihtyvyydet / sitkeys:

    80-120 km/h 4:lla 3,1 s.
    80-120 km/h 5:lla 4,7 s.
    80-120 km/h 6:lla 7,0 s.

    Jarrutusmatkat (100 km/h - 0 km/h):
    kylmänä: 38 m.
    lämpöisenä: 36,5 m.

    Auton hinta Sveitsissä virityksineen: 368750 SFR (Sveitsin Frangia).

    Siinäpä se. Asiallinen peli, ei voi muuta sanoa!

    Ja se on ihan okei, jos puolustaa BMW:tä, mutta ei sitä sentään tarvitse ruveta sen takia haukkumaan toista automerkkiä "paskaksi" ilman mitään perusteluita (tai edes ilman perusteluita). Omasta mielestäni kaikki edellisessä viestissä mainitsemasi autot, BMW, Saab ja Volvo ovat hyviä autoja, mutta sitten on makuasia, mistä pitää. Jos pitää etuvedosta ja turbosta, niin silloin valinta on Saab tai Volvo. Jos taas pitää takavetoisesta, vapaastihengittävällä moottorilla varustetusta autosta, niin silloin valinta on BMW.

    Tarkoituksenani ei aluperin ollut mitenkään mollata M3:ta, vaan ihmettelen vain sitä, että jos 3.2 -litraisesta autosta otetaan irti 343 heppaa, niin millaiset ovat moottorin toleranssit? Eli vieläkö autosta voisi osia vaihtamatta rutistaa irti 60-100 heppaa, vai onko moottori viritetty niin kireälle jo alunperin, että moottorin toleranssi on sangen pieni. BMW:hän testaa autojaan ja niiden tehoja 98 -oktaanisella polttoaineella (näin ainakin eräs "nimeltämainitsematon" suomalainen autolehti ilmoitti), joten polttoaineen pitäisi aina olla hyvälaatuista. Ja miten on noiden M3:n virittäjien? Jos he modifioivat M3:n konetta virittäessään sitä, niin antavatko he virityksilleen moottoritakuun? Suurin osa Saabin virittäjistä antaa. Tämä on omiaan luomaan "turvallisuudentunnetta" virityssatsin ostjien keskuudessa, koska silloin he tietävät, että auto kestää virityksen. Jos ei kestäisi, niin nämä virityspuljut olisivat jo aikoja sitten menneet konkurssiin vakuutusmaksujen takia :)

    Tekstisi oli muuten ihan asiaa ja rehellisesti ilmoitit vielä ajokkisikin. Kiitos siitä :)


   • Pee kirjoitti:

    Em. malliin esim. Kellenersin kitillä saa hieman yli 400 hevosvoimaa. Kitti sisältää nokat, putkiston, filterin ja ecun. Tulos on mitattu (ei valmistaja ilmoitus, jotka ovatkin epäluotettavia) asikkaan toimesta, joka omaan autoonsa em. kitin hankki. Mittausken tulos oli yllätys, joten se uusittiin liki samoin tuloksin, joten virheestä asiassa ei ole kyse.

    Valmista itse tosin mainitsee tehonlisäyksen olevan n.18 kw:n luokkaa, mutta kerrankin näin päin. Kannattaa kuitenkin muistaa että autot ovat yksilöitä, eikä yhdestä yksilöstä mitattuja arvoja voi yleistää suoraan muihin. Toisesta S54:stä voi löytyä 368 hevosvoimaa ja toisesta löytyy nuo hiukan yli 400.

    Tässä "viritysboomissa" on kuitenkin menty hiukan liikaa siihen suuntaa että tuijotetaan ainoastaan sitä, mitä koneesta saattaa saada ulos. Ei lainkaan sitä miten sitä tehoa käytetään. Moottorin lisäksi hankitaan maksimissaan madallusjouset, ei muuta.

    Suurin osa autoista kaipaisi kuitenkin enemmän painotusta alustaan ja jarruihin. Niillä on vain huomattavasti hankalampi kerskata Esson baarissa kuin sillä että XYZ-paja lupaa miljoona heppaa tehoa biljardin vääntöä ja nyt jää vaikka enon Buster...

    Olet oikeassa! Jos autoaa virittelee oikein kunnolla, niin sitten kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että auto nopean kiihtyvyyden lisäksi myös pysähtyy nopeasti. Eli tehokkaammat jarrut alle. Ja alustankin pitäisi olla kunnossa. Mitä sitä tekee suuritehoisella autolla, jos meinaa heti ekassa kurvissa mennä "pöheikön puolelle" :)


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    No, okei aloitetaan eka tuosta Saab vs. M3 "kiistakapulakysymyksestä". Jos vertaillaan autoja, niin vertaillaan sitten suurin piirtein saman tehoisia autoja, jotka on tarkoitettu suurin piirtein samaan käyttöön. Eihän sitä olisi mitään järkeä verrata esim. Audi TT Quattroa 1.6 Honda Civiciin.

    Jos olet lukenut ruotsalaista Bilsport -lehteä, niin siinä autot ajavat ns. Super Stage -rataa, joka on noin 2600 metriä pitkä, sisältää pujottelua, suoria, sekä u -käännöksen. Kyseisellä radalla on testattu vuoden 2001 M3:sta, jonka Super Stage -ajaksi tuli 1.30,5 min. Samalla radalla on testattu Nordic Uhrin virittämää Saab NG900:sta vm. 1994, jossa on mm. vakio sylinterilohko ja kansi, männät vaihdettu (takoalumännät) ja vauhtipyörää kevennetty, kytkin ja vaihdelaatikko vaihdettu suurempaa vääntöä kestäviin. Saabin aika kyseisellä radalla oli 1.30,3 min. Eli etuvetoinen Saab oli takavetoista Bemua nopeampi (ei paljon mutta kuitenkin), ja autot olivat suurin piirtein saman tehoisia. Eli se siitä jutusta, että M3 jättää Saabin kuin Saabin :)

    Seuraavaksi sitten se Porsche: kyseessä on "Porsche 911 biturbo", joka on rakennettu RUFin toimesta 911 Turbosta. En tiedä, montako näitä on tehty, mutta mukavasti näyttää liikkuvan :)

    Tässä faktat Auto Illustrierten Tuning -erikoisnumerosta:

    Teho 630 hv 7000 rpm:ssä, vääntö 650 Nm 5500 rpm:ssä.
    Autoon tehdyt modifikaatiot:
    Speciaali sylinterikansi ja männät, vahvistettu kytkin, mekaaninen öljynlauhdutin turboille, 3 "öljynviilentäjää", sporttipakoputki.

    H&R -alustasatsi, jarrut jäähdytetyt levyt, halkaisija edessä 380 mm, takana 330 mm. Aluvanteet: edessä 9.5x18", takana 12x18"
    Renkaat: edessä 245/35 ZR 18", takana 295/30 ZR 18".
    Auton paino: 1450 kg

    Tässä mitattuja aikoja:
    0-60 km/h 2,5 s.
    0-80 km/h 3,5 s.
    0-100 km/h 4,3 s.
    0-100 km/h tehtaan ilmoittama 4,8 s.
    0-120 km/h 5,4 s.
    0-140 km/h 6,8 s.
    0-160 km/h 8,0 s.
    0-180 km/h 9,9 s.
    0-200 km/h 11,6 s.

    Huippunopeus virittäjän mukaan: yli 340 km/h

    Ohituskiihtyvyydet / sitkeys:

    80-120 km/h 4:lla 3,1 s.
    80-120 km/h 5:lla 4,7 s.
    80-120 km/h 6:lla 7,0 s.

    Jarrutusmatkat (100 km/h - 0 km/h):
    kylmänä: 38 m.
    lämpöisenä: 36,5 m.

    Auton hinta Sveitsissä virityksineen: 368750 SFR (Sveitsin Frangia).

    Siinäpä se. Asiallinen peli, ei voi muuta sanoa!

    Ja se on ihan okei, jos puolustaa BMW:tä, mutta ei sitä sentään tarvitse ruveta sen takia haukkumaan toista automerkkiä "paskaksi" ilman mitään perusteluita (tai edes ilman perusteluita). Omasta mielestäni kaikki edellisessä viestissä mainitsemasi autot, BMW, Saab ja Volvo ovat hyviä autoja, mutta sitten on makuasia, mistä pitää. Jos pitää etuvedosta ja turbosta, niin silloin valinta on Saab tai Volvo. Jos taas pitää takavetoisesta, vapaastihengittävällä moottorilla varustetusta autosta, niin silloin valinta on BMW.

    Tarkoituksenani ei aluperin ollut mitenkään mollata M3:ta, vaan ihmettelen vain sitä, että jos 3.2 -litraisesta autosta otetaan irti 343 heppaa, niin millaiset ovat moottorin toleranssit? Eli vieläkö autosta voisi osia vaihtamatta rutistaa irti 60-100 heppaa, vai onko moottori viritetty niin kireälle jo alunperin, että moottorin toleranssi on sangen pieni. BMW:hän testaa autojaan ja niiden tehoja 98 -oktaanisella polttoaineella (näin ainakin eräs "nimeltämainitsematon" suomalainen autolehti ilmoitti), joten polttoaineen pitäisi aina olla hyvälaatuista. Ja miten on noiden M3:n virittäjien? Jos he modifioivat M3:n konetta virittäessään sitä, niin antavatko he virityksilleen moottoritakuun? Suurin osa Saabin virittäjistä antaa. Tämä on omiaan luomaan "turvallisuudentunnetta" virityssatsin ostjien keskuudessa, koska silloin he tietävät, että auto kestää virityksen. Jos ei kestäisi, niin nämä virityspuljut olisivat jo aikoja sitten menneet konkurssiin vakuutusmaksujen takia :)

    Tekstisi oli muuten ihan asiaa ja rehellisesti ilmoitit vielä ajokkisikin. Kiitos siitä :)

    Kyllähän niitä "ihmeautoja" aina löytyy. Kuukausi, pari sitten Ahvenistolla vanha 230hv Manta jätti lähes 700hv Skylinen, kierros kierrokselta=) Tais Nissanin omistajalla mennä herneet nenään kuulemani perusteella..

    Tuosta RUFista. Se on varmasti tehty 993:n pohjalta. 996 Turbo (kaikissa 993 ja 996 on biturbo, mutta kirjoitetaan vaan turbo konvention vuoksi, sillä aikaisemmissa 930 turbossa ja 964 turbossa oli vain yksi puhallin..) painaa 1540 tyhjänä, ilman lisävarusteita. Tai sitten koria on kevennetty ja/tai "turhat" painot revitty pois. Huomaan, että paras teho on kierroksilla 7000. Se selittääkin moisen tehonlisäyksen. Vakio turbo kun ei ota kun n 6500-6700 rpm, tuo varmasti ottaa 7200-7500 rpm. Samoin vääntö on melko korkeilla kierroksilla, vakiossa se puhaltaa heti 2700 rpm lähtien täysillä=) On tietysti myös monia GT3:sta tehtyjä biturbo-malleja. Ne ottaa sitten kans jenkaa lähemmäs 8000 rpm, painon ollessa


   • ana kirjoitti:

    Menee kaaliin, luepa vaan niin sanoin edellisessä, että vakio M3 jättää LÄHES kaikki kadulla vastaantulevat Saabit! Mutta ei kaikkia! Ei edes kaikkia Ladoja!! Sitä en ymmärrä, että jos on selvää, että jos sama mies käy ajamassa M3:a ja Aeroa radalla, ja tietty M3 kellottaa paremman ajan, niin miksi pitää alkaa väitellä vastaan erikoistapauksilla jos jo sanoin, ettei M3 voita KAIKKIA Saabeja? Tämä se vasta lasten tuohulta vaikuttaa!

    Sitten RUF-asiaan. Olen RUFista lueskellut melkoisesti, eri lähteistä. Tien päällä olen kerran nähnyt (vanha BTR taisi olla tms). Olis mukavaa, jos voisit laittaa specsejä (modin hinta, suorituskyky yms) tuosta 650hv RUFista, perustuuko se 996 Turboon? Jos nuo tehot on otettu ulos pienillä modeilla, ei ole viritys mun makuun. Kun alkaa laittamaan, täytyy se tehdä kunnolla. EN tarkoita kunnolla=rahalla vaan ammattitaidolla ja tietämyksellä. Yleensä se myös tarkoittaa oravannahkoja. Saadaan sitä kestävyyttä! Ja tuossa R-turbossa on paljon virivaraa vielä, juuri noiden "kilpa-automaisten" osiensa ansiosta.

    Tehokkain tuotanto-911 taitaa olla Gemballa GTR 750, joka on rakennettu GT2:sta (ilmeisesti, tai sitten tavan C2:sta, mutta kuitenkin se on takapotku). 854hv @ 1.8 bar riittänee kahdelle pyörälle=). 4.1s sataan, mutta tasan 9 kahteen. Huiput (rajoitettu) 260 km/h.

    Ai milläkö autolla ajan? En tällä hetkellä millään. Kesäisin laitan talviauton (4WD nipponi turbo, ei tosin kovin uusi enää) tallin nurkkaan, ja rekisterit ruuvaan pois, ettei mene turhia maksuja. Sitten käyn kilvet VTR honikkaan ja nautin kesästä=) Puolustan vain BMW:tä, sillä tiedän omista ajo- ja tuttujen omistuskokemuksista niiden olevan yleensä mainioita.

    Mielestäni aika imartelevaa, että turbo saabit yhdistetään lähes jokaisessa väittelyssä M3:seen. ;-) Onhan kyseessä kuitenkin ihan eri tehoiset ja hintaluokan autot.

    No ei siinä mitään. Jatketaan.


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Joo, kytkin otti ja poksahti meikäläisen autosta viime maaliskuussa :(

    Se osoitti jo aikaisemminkin kulumisen merkkejä ja sitten maalikuussa kytkinlevy oli niin kulunut, että täytyi vaihtaa tilalle uusi. Suurin osa tuon kytkimen kulumisen "kunniasta" kuuluu meikäläiselle, joka lähti talven liukkailla liikenteeseen 2. vaihteella, koska 1. vaihde suti melko helposti. 2. vaihteella lähtemisen aikana automaattikytkin luistatti itseään huomattavasti enemmän kuin ykkösellä lähtiessä, joten eipä ihme, että kytkinlevy kului loppuun. Asiaa ei myöskään auttanut se, että aina liikennevaloissa seistessä pidin 1. vaihteen päällä ja jarrupolkimen pohjassa. Tuo vaihteen pitäminen päällä pitemmän aikaa kuluttaa myöskin tuota kytkintä. Nyt tiedänkin, että talvella lähdetään aina liikenteeseen ykkösvaihteella ja jos joudun olemaan liikennevaloissa pysähdyksissä enemmän kuin puoli minuuttia, laitan vaihteen vapaalle.

    "Loppuniitti" tuon kytkimen elinkaarelle tuli, kun otin pienen kisan Nissan SX200:n kanssa. Kytkinlevy oli jo melko kulunut ja kun "lähetettiin" Nissanin kanssa, autoni suti ja veti vuoron perään vaihteita vaihdellessa. Tällöin automaattikytkin otti kiinni ja päästi, otti kiinni ja päästi ja loppuen lopuksi kytkinlevy alkoi toimia yhä huonommin. Siksi päätin vaihtaa sen ja tilalle vaihdettiin Special Sensonic -kytkinlevy, jonka pitäisi olla kestävämpi kuin entinen kytkinlevy oli.

    P.S. Autolla ajettu lähes 150000 km, joten ehkäpä olikin jo kytkinrempan paikka :)

    Tuossa olet oikeassa, että jos viritettyä autoa "kengittää" koko ajan, niin totta kai auton osien elinkaari on lyhyempi. Niin se on tavallisissa ei -viritetyissä autoissakin, joita poljetaan säälimättä kuin "tulpatonta mopoa". Kyllä auton kuin auton saa rikki, kun sitä oikein kunnolla "kengittää". Mutta niin kuin aikaisemmassa viestissäni sanoin, niin Suomen olosuhteissa tuskin kukaan voi kengittää autoaan koko ajan. Suurin osa tuosta ohituskiihtyvyyksien paranemisesta käytetään ohituksiin ja kiihdytykseen, kun tullaan rampilta moottoritielle. Muutoin ajetaan autolla "normaalia" ajoa.

    >Suurin osa tuosta ohituskiihtyvyyksien
    >paranemisesta käytetään ohituksiin ja
    >kiihdytykseen, kun tullaan rampilta
    >moottoritielle. Muutoin ajetaan
    >autolla "normaalia" ajoa.

    Öhöm. ;) Nojoo, aika haipakkaa oli meno ainakin kaivarista korpilammelle tossa kesäkuun puolessa välissä ;) Hyvä että kuupat pysy perässä....


   • NG900T kirjoitti:

    Mielestäni aika imartelevaa, että turbo saabit yhdistetään lähes jokaisessa väittelyssä M3:seen. ;-) Onhan kyseessä kuitenkin ihan eri tehoiset ja hintaluokan autot.

    No ei siinä mitään. Jatketaan.

    Se että aina käydään Saab/M3 keskustelua kuvastaa vain sitä että Saab koetaan todelliseksi uhkaksi M3:lle :)
    Ja kohta joku varmaan oikeisee tuon lausahdukseni... :)


   • ana kirjoitti:

    Kyllähän niitä "ihmeautoja" aina löytyy. Kuukausi, pari sitten Ahvenistolla vanha 230hv Manta jätti lähes 700hv Skylinen, kierros kierrokselta=) Tais Nissanin omistajalla mennä herneet nenään kuulemani perusteella..

    Tuosta RUFista. Se on varmasti tehty 993:n pohjalta. 996 Turbo (kaikissa 993 ja 996 on biturbo, mutta kirjoitetaan vaan turbo konvention vuoksi, sillä aikaisemmissa 930 turbossa ja 964 turbossa oli vain yksi puhallin..) painaa 1540 tyhjänä, ilman lisävarusteita. Tai sitten koria on kevennetty ja/tai "turhat" painot revitty pois. Huomaan, että paras teho on kierroksilla 7000. Se selittääkin moisen tehonlisäyksen. Vakio turbo kun ei ota kun n 6500-6700 rpm, tuo varmasti ottaa 7200-7500 rpm. Samoin vääntö on melko korkeilla kierroksilla, vakiossa se puhaltaa heti 2700 rpm lähtien täysillä=) On tietysti myös monia GT3:sta tehtyjä biturbo-malleja. Ne ottaa sitten kans jenkaa lähemmäs 8000 rpm, painon ollessa

    Joo, toi Porsche on neliveto. Ehkäpä se "huonontaa" noita tiettyjä aikoja, mutta luulisi sen pysyvän paremmin "handussa" kuin pelkän takavedon.

    Tosta Ahveniston jutusta, jonka kerroit: Jos tossa 230 hv:n Mantassa oli aivan "loppuun asti" rakennettu alusta ja Skylinessa taas vakioalusta, niin kyllä tuolla Manta voi paremman alustansa puolesta pestä tuon Nissanin. Itse kun olen seuraillut noita Bilsportin Super Stage -ajoja, niin siellä on joskus ollut sellaisikin tapauksia, että 280 hv:n Saab 9-5 on "piessyt" 324 hv:n Saab 9-5:n (tosin farmari) radalla. Eli noihin rata-aikoihin vaikuttaa huomattavasti sekin, mitä auton alustalle on tehty, jotta ohjattavuus/ajettavuus paranisi.


   • NG900T kirjoitti:

    >Suurin osa tuosta ohituskiihtyvyyksien
    >paranemisesta käytetään ohituksiin ja
    >kiihdytykseen, kun tullaan rampilta
    >moottoritielle. Muutoin ajetaan
    >autolla "normaalia" ajoa.

    Öhöm. ;) Nojoo, aika haipakkaa oli meno ainakin kaivarista korpilammelle tossa kesäkuun puolessa välissä ;) Hyvä että kuupat pysy perässä....

    No joo :) Mutta eihän me sentään mitään kaahareita olla :)

    Kuupat pysy joten kuten perässä, mutta me ei varmaan pysyttäis sen mustan kuupan perässä :)


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    No joo :) Mutta eihän me sentään mitään kaahareita olla :)

    Kuupat pysy joten kuten perässä, mutta me ei varmaan pysyttäis sen mustan kuupan perässä :)

    Juuei!! ;)


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    No, okei aloitetaan eka tuosta Saab vs. M3 "kiistakapulakysymyksestä". Jos vertaillaan autoja, niin vertaillaan sitten suurin piirtein saman tehoisia autoja, jotka on tarkoitettu suurin piirtein samaan käyttöön. Eihän sitä olisi mitään järkeä verrata esim. Audi TT Quattroa 1.6 Honda Civiciin.

    Jos olet lukenut ruotsalaista Bilsport -lehteä, niin siinä autot ajavat ns. Super Stage -rataa, joka on noin 2600 metriä pitkä, sisältää pujottelua, suoria, sekä u -käännöksen. Kyseisellä radalla on testattu vuoden 2001 M3:sta, jonka Super Stage -ajaksi tuli 1.30,5 min. Samalla radalla on testattu Nordic Uhrin virittämää Saab NG900:sta vm. 1994, jossa on mm. vakio sylinterilohko ja kansi, männät vaihdettu (takoalumännät) ja vauhtipyörää kevennetty, kytkin ja vaihdelaatikko vaihdettu suurempaa vääntöä kestäviin. Saabin aika kyseisellä radalla oli 1.30,3 min. Eli etuvetoinen Saab oli takavetoista Bemua nopeampi (ei paljon mutta kuitenkin), ja autot olivat suurin piirtein saman tehoisia. Eli se siitä jutusta, että M3 jättää Saabin kuin Saabin :)

    Seuraavaksi sitten se Porsche: kyseessä on "Porsche 911 biturbo", joka on rakennettu RUFin toimesta 911 Turbosta. En tiedä, montako näitä on tehty, mutta mukavasti näyttää liikkuvan :)

    Tässä faktat Auto Illustrierten Tuning -erikoisnumerosta:

    Teho 630 hv 7000 rpm:ssä, vääntö 650 Nm 5500 rpm:ssä.
    Autoon tehdyt modifikaatiot:
    Speciaali sylinterikansi ja männät, vahvistettu kytkin, mekaaninen öljynlauhdutin turboille, 3 "öljynviilentäjää", sporttipakoputki.

    H&R -alustasatsi, jarrut jäähdytetyt levyt, halkaisija edessä 380 mm, takana 330 mm. Aluvanteet: edessä 9.5x18", takana 12x18"
    Renkaat: edessä 245/35 ZR 18", takana 295/30 ZR 18".
    Auton paino: 1450 kg

    Tässä mitattuja aikoja:
    0-60 km/h 2,5 s.
    0-80 km/h 3,5 s.
    0-100 km/h 4,3 s.
    0-100 km/h tehtaan ilmoittama 4,8 s.
    0-120 km/h 5,4 s.
    0-140 km/h 6,8 s.
    0-160 km/h 8,0 s.
    0-180 km/h 9,9 s.
    0-200 km/h 11,6 s.

    Huippunopeus virittäjän mukaan: yli 340 km/h

    Ohituskiihtyvyydet / sitkeys:

    80-120 km/h 4:lla 3,1 s.
    80-120 km/h 5:lla 4,7 s.
    80-120 km/h 6:lla 7,0 s.

    Jarrutusmatkat (100 km/h - 0 km/h):
    kylmänä: 38 m.
    lämpöisenä: 36,5 m.

    Auton hinta Sveitsissä virityksineen: 368750 SFR (Sveitsin Frangia).

    Siinäpä se. Asiallinen peli, ei voi muuta sanoa!

    Ja se on ihan okei, jos puolustaa BMW:tä, mutta ei sitä sentään tarvitse ruveta sen takia haukkumaan toista automerkkiä "paskaksi" ilman mitään perusteluita (tai edes ilman perusteluita). Omasta mielestäni kaikki edellisessä viestissä mainitsemasi autot, BMW, Saab ja Volvo ovat hyviä autoja, mutta sitten on makuasia, mistä pitää. Jos pitää etuvedosta ja turbosta, niin silloin valinta on Saab tai Volvo. Jos taas pitää takavetoisesta, vapaastihengittävällä moottorilla varustetusta autosta, niin silloin valinta on BMW.

    Tarkoituksenani ei aluperin ollut mitenkään mollata M3:ta, vaan ihmettelen vain sitä, että jos 3.2 -litraisesta autosta otetaan irti 343 heppaa, niin millaiset ovat moottorin toleranssit? Eli vieläkö autosta voisi osia vaihtamatta rutistaa irti 60-100 heppaa, vai onko moottori viritetty niin kireälle jo alunperin, että moottorin toleranssi on sangen pieni. BMW:hän testaa autojaan ja niiden tehoja 98 -oktaanisella polttoaineella (näin ainakin eräs "nimeltämainitsematon" suomalainen autolehti ilmoitti), joten polttoaineen pitäisi aina olla hyvälaatuista. Ja miten on noiden M3:n virittäjien? Jos he modifioivat M3:n konetta virittäessään sitä, niin antavatko he virityksilleen moottoritakuun? Suurin osa Saabin virittäjistä antaa. Tämä on omiaan luomaan "turvallisuudentunnetta" virityssatsin ostjien keskuudessa, koska silloin he tietävät, että auto kestää virityksen. Jos ei kestäisi, niin nämä virityspuljut olisivat jo aikoja sitten menneet konkurssiin vakuutusmaksujen takia :)

    Tekstisi oli muuten ihan asiaa ja rehellisesti ilmoitit vielä ajokkisikin. Kiitos siitä :)

    Sen verran että tämä takuuhan ilmeisesti koskee ainoastaan moottoreita, joihin vaihdetaan pelkästään ulkoisia osia, kuten ilmanotto, putkisto ja ecu? Eli ei muuteta moottorin sisäisiä komponetteja.

    Vapaastihengittävissä prosessi on usein toinen, koska niissä muutetaan moottorin sisäisiä komponentteja, jolloin asiasta tulee hiukan erilainen.

    Työn tekijällä on kuitenkin aina takuu, lukee se mainoksessa tai ei. Jos esim. siihen M3:neen vaihdattaa kitin, johon sisältyy nokka-akselit, ja niistä toinen katkeaa vaömistusvirhen seurauksena 5kk:n kuluttua tuhoten moottorin, niin se on selvä takuuasia.

    Tästä taas päästää takuuasioiden kiemuroihin (joka taas ei liity millään tapaa edelliseen), että miten mahtaa käydä jos tilaa BSR:ltä(tai mistä vaan mihin tahansa merkkiin) kitin, jossa on modifioitu ecu. Ecu onkin viallinen ja se rasitttaa moottoria jonkin virhesäädön seurauksena ja lopulta vaikkapa ahdin hajoaa. Kuinka helppoa on todistaa että ohjelma oli viallinen, ja se aiheutti ahtimen hajoamisen?


   • Pee kirjoitti:

    Sen verran että tämä takuuhan ilmeisesti koskee ainoastaan moottoreita, joihin vaihdetaan pelkästään ulkoisia osia, kuten ilmanotto, putkisto ja ecu? Eli ei muuteta moottorin sisäisiä komponetteja.

    Vapaastihengittävissä prosessi on usein toinen, koska niissä muutetaan moottorin sisäisiä komponentteja, jolloin asiasta tulee hiukan erilainen.

    Työn tekijällä on kuitenkin aina takuu, lukee se mainoksessa tai ei. Jos esim. siihen M3:neen vaihdattaa kitin, johon sisältyy nokka-akselit, ja niistä toinen katkeaa vaömistusvirhen seurauksena 5kk:n kuluttua tuhoten moottorin, niin se on selvä takuuasia.

    Tästä taas päästää takuuasioiden kiemuroihin (joka taas ei liity millään tapaa edelliseen), että miten mahtaa käydä jos tilaa BSR:ltä(tai mistä vaan mihin tahansa merkkiin) kitin, jossa on modifioitu ecu. Ecu onkin viallinen ja se rasitttaa moottoria jonkin virhesäädön seurauksena ja lopulta vaikkapa ahdin hajoaa. Kuinka helppoa on todistaa että ohjelma oli viallinen, ja se aiheutti ahtimen hajoamisen?

    Jos Saabin ECU -boksissa on vikaa, syttyy auton kojelaudassa oleva "Check Engine" -valo palamaan, tai auto ei käynnisty lainkaan. Viallinen boksi voi tehdä sen, että ahtopaineet putoavat 0,4 bariin (normaalipaine), mutta päinvastaista tilannetta ei pääse syntymään (ellei jollain viritysfirmalla ole "kaiken rikkovaa" superohjelmaa, joka lyö ahtopainetta aivan sairaasti). Ainoa asia, jolla moottorin saisi "kaiken rikkovan" paineen, olisi irroittaa magneettiventtiilin letku, joka menee wastegatelle.

    Nuo viritysfirmat antavat takuun moottorille, vaihteistolle ja voimansiirrolle. Jos tiedät mitään noiden firmojen toiminnoista, niin nuo autoille kehitetyt viritysohjelmat ovat sarjatuotantomallia, eli viritysfirmalla on tietokoneen kovalevyllä softa, joka sitten laitetaan eprommiin tai eeprommiin. Tällöin tietokoneelta ei voi tulla mitä tahansa sälää eprommille, vaan sieltä tulee kerralla kokonainen ohjelma. Ainakin kahdelle ensimmäiselle vaihteelle on momentinrajoittimet, jotta vaihdelaatikko varmasti kestäisi.

    Jos omassa autossani olisi steg 1 -setti ja moottorijnetakuu päällä, ja jokin brakaisi, niin totta kai menisin ensimmäisenä viritysfirmaan valittamaan asiasta.

    Se miten perustelisi, että virityssetti on rikkonut auton, onkin sitten toinen juttu. Kääntäen voisikin kysyä, että jos tuohon M3:een vaihdettaisiin nokka-akselit ja ne brakaisivat 5 kk:n kuluttua, niin millä sinä todistaisit, että viritysfirma on korvausvastuullinen? Hehän voisivat väittää, että autosi on hajonnut, koska olet polkenut sitä kuin "tulpatonta mopoa". Tällöin asia ei olisi mikään "selvä takuuasia". Täytyyhän heilläkin olla jotkut vastuusta vapauttavat vakuutusehdot, jotteivat asiakkaat saa tehdä autolleen virityksen jälkeen mitä tahansa. Tai sitten jos olisit ottanut kämpällesi palovakuutuksen juuri ennen kuin se palaisi, niin millä todistaisit vakuutusyhtiölle, että et ole tehnyt vakuutuspetosta? Siinäpä kysymyksiä.

    Noista viritysfirmoista vielä sen verran, että on olemassa sellaisia firmoja, jotka räätälöivät sinulle juuri varta vasten sinun autoasi varten tehdyn softan ohjausboksin lastulle, mutta nämä firmat eivät sitten tarjoakaan moottoritakuuta viritykselleen.

    "Työn tekijällä on kuitenkin aina takuu".
    Riippuu, miten takuupykäliä luetaan. Periaatteessa 3 kuukauden aikana tapahtuneet viat pitäisi korjata (vaikka ei olisikaan otettu mitään takuuta), mutta jos firma ei suostu korvaamaan virheitään, niin mitäs teet? Nostat kalliin oikeusjutun vai nuolet haavojasi?


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Joo, toi Porsche on neliveto. Ehkäpä se "huonontaa" noita tiettyjä aikoja, mutta luulisi sen pysyvän paremmin "handussa" kuin pelkän takavedon.

    Tosta Ahveniston jutusta, jonka kerroit: Jos tossa 230 hv:n Mantassa oli aivan "loppuun asti" rakennettu alusta ja Skylinessa taas vakioalusta, niin kyllä tuolla Manta voi paremman alustansa puolesta pestä tuon Nissanin. Itse kun olen seuraillut noita Bilsportin Super Stage -ajoja, niin siellä on joskus ollut sellaisikin tapauksia, että 280 hv:n Saab 9-5 on "piessyt" 324 hv:n Saab 9-5:n (tosin farmari) radalla. Eli noihin rata-aikoihin vaikuttaa huomattavasti sekin, mitä auton alustalle on tehty, jotta ohjattavuus/ajettavuus paranisi.

    Newseissä käytyjen "keskustelujen" perusteella ymmärsin seuraavaa: 1. Skylinella ei ajettu aivan rajoilla kun taas mantaa vietiin ilmeisesti kunnolla.
    2. Skylinen jarrut olivat tilanteeseen nähden alimittaiset ja renkaatkin olisivat ilmeisesti voineet olla paljon paremmat.
    3. Tehot: Mantassa pitäisi olla 238hv, skylinessa 630-660?
    4. Paino: Eroa lasketaan sadoissa kiloissa..
    5. Mantan alusta oli ilmeisesti tosiaan KUNNOLLINEN (Vaikka Skylinen, gt-r:n siis, alusta on jo vakionakin, ..sanotaan vaikka hyvä ;)

    Tämä on taas jossittelua mutta tästä tapauksesta tosiaan voi oppia että tilanne ratkaisee sen kumpi/mikä auto on nopeampi, ahvenisto kun on vähintäänkin mutkainen rata niin tehoilla ei tee mitään jos niitä ei voi käyttää vaan täytyy olla jatkuvasti jarrulla (tai mutkassa), eli tuolla alusta, jarrut ja paino ovat paljon tärkeämpiä kuin teho.


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Jos Saabin ECU -boksissa on vikaa, syttyy auton kojelaudassa oleva "Check Engine" -valo palamaan, tai auto ei käynnisty lainkaan. Viallinen boksi voi tehdä sen, että ahtopaineet putoavat 0,4 bariin (normaalipaine), mutta päinvastaista tilannetta ei pääse syntymään (ellei jollain viritysfirmalla ole "kaiken rikkovaa" superohjelmaa, joka lyö ahtopainetta aivan sairaasti). Ainoa asia, jolla moottorin saisi "kaiken rikkovan" paineen, olisi irroittaa magneettiventtiilin letku, joka menee wastegatelle.

    Nuo viritysfirmat antavat takuun moottorille, vaihteistolle ja voimansiirrolle. Jos tiedät mitään noiden firmojen toiminnoista, niin nuo autoille kehitetyt viritysohjelmat ovat sarjatuotantomallia, eli viritysfirmalla on tietokoneen kovalevyllä softa, joka sitten laitetaan eprommiin tai eeprommiin. Tällöin tietokoneelta ei voi tulla mitä tahansa sälää eprommille, vaan sieltä tulee kerralla kokonainen ohjelma. Ainakin kahdelle ensimmäiselle vaihteelle on momentinrajoittimet, jotta vaihdelaatikko varmasti kestäisi.

    Jos omassa autossani olisi steg 1 -setti ja moottorijnetakuu päällä, ja jokin brakaisi, niin totta kai menisin ensimmäisenä viritysfirmaan valittamaan asiasta.

    Se miten perustelisi, että virityssetti on rikkonut auton, onkin sitten toinen juttu. Kääntäen voisikin kysyä, että jos tuohon M3:een vaihdettaisiin nokka-akselit ja ne brakaisivat 5 kk:n kuluttua, niin millä sinä todistaisit, että viritysfirma on korvausvastuullinen? Hehän voisivat väittää, että autosi on hajonnut, koska olet polkenut sitä kuin "tulpatonta mopoa". Tällöin asia ei olisi mikään "selvä takuuasia". Täytyyhän heilläkin olla jotkut vastuusta vapauttavat vakuutusehdot, jotteivat asiakkaat saa tehdä autolleen virityksen jälkeen mitä tahansa. Tai sitten jos olisit ottanut kämpällesi palovakuutuksen juuri ennen kuin se palaisi, niin millä todistaisit vakuutusyhtiölle, että et ole tehnyt vakuutuspetosta? Siinäpä kysymyksiä.

    Noista viritysfirmoista vielä sen verran, että on olemassa sellaisia firmoja, jotka räätälöivät sinulle juuri varta vasten sinun autoasi varten tehdyn softan ohjausboksin lastulle, mutta nämä firmat eivät sitten tarjoakaan moottoritakuuta viritykselleen.

    "Työn tekijällä on kuitenkin aina takuu".
    Riippuu, miten takuupykäliä luetaan. Periaatteessa 3 kuukauden aikana tapahtuneet viat pitäisi korjata (vaikka ei olisikaan otettu mitään takuuta), mutta jos firma ei suostu korvaamaan virheitään, niin mitäs teet? Nostat kalliin oikeusjutun vai nuolet haavojasi?

    olevalla vialla tarkoitin sellaista vikaa että auto kyllä toimii ja kulkee, mutta jonkin siinä olevan virhesäädön vuoksi tapahtuu ennenaikainen tekniikan vaurioituminen. Vaikka ecussa onkin vianetsintä yms., ei se osaa etsiä vikaa jota sen mielestä ei ole tai se ei huomaa.

    Samaa tarkoitin sillä että että kun esim. nokka-akseli katkeaa materiaalivirheen takia. Sen erottamiseen ei vaadita kuin metallialan ammattilainen, joka näkee heti onko murtumakohdassa jotain mätää. Valmistaja ei voi oiekin vedota polkemiseen, jos tuotteessa on materiaalivika.

    ECU:sta ei näe tavallinen nysväri mitään, vaikka softan saisikin luettua. Ainoastaan softan ohjelmoija tietää oikeat arvot.

    No, sen verran tiedän kyllä viritysfirmojen toimista ja epromin poltoista että uudella poltetulla epromilla eräs auto kävi 30 sekuntia ja hyytyi sitten siihen. Kun sitten ajettiin testerillä vianetsintä softa, niin löytyi melkoisesti erroria. Eli se siitä polton tai siirron virheettömyydestä.

    Samaalla tavalla itse ohjelma voi muuttua joko itse poltossa tai siirrossa. Esim. ne momentirajoittimet (kyse on ilmeisesti tässä tapauksessa Saabista? ) eivät välttämättäkään toimikaan. Tai muuta vastaavaa. Sitä et edes 3kk:n jälkeen todista mitenkään, mutta esim. sen pystyt että samaan aikaan ostettu rosterinen takapönttö onkin mätä.

    Viimeiseen kysymykseen vastaus: nostan kalliin oikeusjutun. Ihan periaatteestakin niin toimin, koska kun täyden hinnan maksaa, niin priimaa on saatava. Toisekseen, kun asiallisesti toimii, ei yleensä oikeuteen asti tarvitse mennä. Riittää kun vastapuoli ymmärtää että toinen on valmis vaikkapa 5 vuotta asiasta kahistamaan, ja vielä pystyy voittamaan asiansa, niin peli on sillä selvä. Ketään ei kiinnosta 100tE:n juristin kulut kymppitonnin takia.


   • Haza kirjoitti:

    Newseissä käytyjen "keskustelujen" perusteella ymmärsin seuraavaa: 1. Skylinella ei ajettu aivan rajoilla kun taas mantaa vietiin ilmeisesti kunnolla.
    2. Skylinen jarrut olivat tilanteeseen nähden alimittaiset ja renkaatkin olisivat ilmeisesti voineet olla paljon paremmat.
    3. Tehot: Mantassa pitäisi olla 238hv, skylinessa 630-660?
    4. Paino: Eroa lasketaan sadoissa kiloissa..
    5. Mantan alusta oli ilmeisesti tosiaan KUNNOLLINEN (Vaikka Skylinen, gt-r:n siis, alusta on jo vakionakin, ..sanotaan vaikka hyvä ;)

    Tämä on taas jossittelua mutta tästä tapauksesta tosiaan voi oppia että tilanne ratkaisee sen kumpi/mikä auto on nopeampi, ahvenisto kun on vähintäänkin mutkainen rata niin tehoilla ei tee mitään jos niitä ei voi käyttää vaan täytyy olla jatkuvasti jarrulla (tai mutkassa), eli tuolla alusta, jarrut ja paino ovat paljon tärkeämpiä kuin teho.

    1. Skylinen kuski kyllä varmasti osaa käskyttää autoaan, tosin Mantan kuski ajaa ilmeisesti "oikeasti" kilpaa.

    2. Skylinen jarrut ovat vakionakin kunnon kaliiberia, jarrumatka on samaa luokkaa kuin GT3 Porschessa (joka on kilpa-auto periaatteessa). Alimittaisuudesta ei voi puhua. Renkaat saattoivat olla kuluneet, mutta ne ovatkin ilmeisesti parasta, mitä rahalla saa. Eivätkä ne minusta näyttäneet pahoilta.

    3 4. Mantassa taitaa olla nuo tehot, mutta Skylinessa on varmasti reippaasti yli 600hv (vai miten muuten selität, että 1600kg auto menee 0-200 km/h n 9 sekunnissa). Paino ero on ehkäpä 300-400kg, mutta so what, kun Manta menee varttimailin n 14 kun taas Skyline silloisella alustalla ja renkailla n 11. Ero kuin yöllä ja päivällä!

    5. Skylinen vakioalusta on aivan kelvollinen, sillä on voitettu GT-kisoja mielinmäärin ja rikottu rataenkkoja.

    Ahvenisto on tosiaankin mutkainen rata, ja Skyline ei ole siinä kummoinen. Sanoisinko, että vakio Honda S2000 laittaa sen tosi tiukoille osaavan kuskin käsittelyssä. Niin kuin sanoit, alustan, jarrujen ja painon merkitys on mutkaradoilla suuri. Siksi juuri esim GT3 jättää useimmilla radoilla vaikkapa Diablon. Samoin jää 360 Modena, vaikka paino on sama, mutta tehoja 40 enemmän. Siihen tulokseen vaikuttaa monelle tietämättömälle yllättävän paljon muut tekijät, kuin teho/painosuhde!! Kuskin merkitystä unohtamatta=)

    Ainahan niitä selityksiä löytyy. Oikea kilpakuski tietää, että voitto on voitto, oli se sittten 1 metri tai 1 kierros. Muulla ei ole merkitystä.


   • ana kirjoitti:

    1. Skylinen kuski kyllä varmasti osaa käskyttää autoaan, tosin Mantan kuski ajaa ilmeisesti "oikeasti" kilpaa.

    2. Skylinen jarrut ovat vakionakin kunnon kaliiberia, jarrumatka on samaa luokkaa kuin GT3 Porschessa (joka on kilpa-auto periaatteessa). Alimittaisuudesta ei voi puhua. Renkaat saattoivat olla kuluneet, mutta ne ovatkin ilmeisesti parasta, mitä rahalla saa. Eivätkä ne minusta näyttäneet pahoilta.

    3 4. Mantassa taitaa olla nuo tehot, mutta Skylinessa on varmasti reippaasti yli 600hv (vai miten muuten selität, että 1600kg auto menee 0-200 km/h n 9 sekunnissa). Paino ero on ehkäpä 300-400kg, mutta so what, kun Manta menee varttimailin n 14 kun taas Skyline silloisella alustalla ja renkailla n 11. Ero kuin yöllä ja päivällä!

    5. Skylinen vakioalusta on aivan kelvollinen, sillä on voitettu GT-kisoja mielinmäärin ja rikottu rataenkkoja.

    Ahvenisto on tosiaankin mutkainen rata, ja Skyline ei ole siinä kummoinen. Sanoisinko, että vakio Honda S2000 laittaa sen tosi tiukoille osaavan kuskin käsittelyssä. Niin kuin sanoit, alustan, jarrujen ja painon merkitys on mutkaradoilla suuri. Siksi juuri esim GT3 jättää useimmilla radoilla vaikkapa Diablon. Samoin jää 360 Modena, vaikka paino on sama, mutta tehoja 40 enemmän. Siihen tulokseen vaikuttaa monelle tietämättömälle yllättävän paljon muut tekijät, kuin teho/painosuhde!! Kuskin merkitystä unohtamatta=)

    Ainahan niitä selityksiä löytyy. Oikea kilpakuski tietää, että voitto on voitto, oli se sittten 1 metri tai 1 kierros. Muulla ei ole merkitystä.

    1. Osaa tai ei, lue uudestaan mitä kirjoitin.

    2. Tuskin niitä jarruja olisi alettu tuon jälkeen parempiin vaihtamaan jos ne eivät olisi (ainakin ahvenistolle) alimittaiset. Muistelisin että skylinen omistaja jossitteli silläkin että mantassa oli paremmat renkaat, tiedä sitten..

    3 4. En selitä kun tuollaisia lukuja olen "kuullut" Enkä kai ole väittänytkään etteikö skyline suoraan mentäessä jättäisi mantaa 6-0, ilmeisesti sekin olisi pitänyt mainita erikseen vaikka onkin itsestäänselvyys. Kommentoin tuota siksi että käsitykseni mukaan skylinen tehot olivat selvästi sinun lukujasi pienemmät (ja bonus-pilkunn***intana mantaan 8 enemmän ;)

    5. Enkös sanonutkin sitä hyväksi??, tiedä sitten miten se oli tuolloin säädetty..

    Muuhun en voi mitään lisätä kun olen ~tasan samaa mieltä ;)


   • Pee kirjoitti:

    olevalla vialla tarkoitin sellaista vikaa että auto kyllä toimii ja kulkee, mutta jonkin siinä olevan virhesäädön vuoksi tapahtuu ennenaikainen tekniikan vaurioituminen. Vaikka ecussa onkin vianetsintä yms., ei se osaa etsiä vikaa jota sen mielestä ei ole tai se ei huomaa.

    Samaa tarkoitin sillä että että kun esim. nokka-akseli katkeaa materiaalivirheen takia. Sen erottamiseen ei vaadita kuin metallialan ammattilainen, joka näkee heti onko murtumakohdassa jotain mätää. Valmistaja ei voi oiekin vedota polkemiseen, jos tuotteessa on materiaalivika.

    ECU:sta ei näe tavallinen nysväri mitään, vaikka softan saisikin luettua. Ainoastaan softan ohjelmoija tietää oikeat arvot.

    No, sen verran tiedän kyllä viritysfirmojen toimista ja epromin poltoista että uudella poltetulla epromilla eräs auto kävi 30 sekuntia ja hyytyi sitten siihen. Kun sitten ajettiin testerillä vianetsintä softa, niin löytyi melkoisesti erroria. Eli se siitä polton tai siirron virheettömyydestä.

    Samaalla tavalla itse ohjelma voi muuttua joko itse poltossa tai siirrossa. Esim. ne momentirajoittimet (kyse on ilmeisesti tässä tapauksessa Saabista? ) eivät välttämättäkään toimikaan. Tai muuta vastaavaa. Sitä et edes 3kk:n jälkeen todista mitenkään, mutta esim. sen pystyt että samaan aikaan ostettu rosterinen takapönttö onkin mätä.

    Viimeiseen kysymykseen vastaus: nostan kalliin oikeusjutun. Ihan periaatteestakin niin toimin, koska kun täyden hinnan maksaa, niin priimaa on saatava. Toisekseen, kun asiallisesti toimii, ei yleensä oikeuteen asti tarvitse mennä. Riittää kun vastapuoli ymmärtää että toinen on valmis vaikkapa 5 vuotta asiasta kahistamaan, ja vielä pystyy voittamaan asiansa, niin peli on sillä selvä. Ketään ei kiinnosta 100tE:n juristin kulut kymppitonnin takia.

    Ainahan tuon "vialliseksi" epäilemänsä ECU -boksin voi viedä luetutettavaksi kilpailevaan virifirmaan, jos epäilee, että virityksen tehnyt viritysfirma yrittää huijata.

    Yleensä noissa chiptrimmingien hintaan kuuluu myös vianetsintä ennen ja jälkeen virityksen. Hirsch Performance antaa vieläpä dynokäyrät autosta todistaakseen, että auto on ok viritetty.

    Mutta ihan sama juttu noiden viritysosien kanssa on, oli ne sitten näkyvällä paikalla tai ei, niin erittäin vaikeata on osoittaa, että niissä on ollut valmistusvirhe. Tuo juttu onkin enemmän "uskon asia", eli sinun on saatava viritysfirma vakuuttuuneeksi siitä, että auto on tosiaan mennyt rikki virityksen seurauksena.

    Jos vielä palataan tuohon M3:n (tai minkä tahansa muun vapaasti hengittävän auton) viritykseen, niin sen lisäksi että autoon vaihdetaan ns. liikkuvia osia, täytyy siihen vaihtaa ohjausboksiin myös ohjelma, joka säätelee polttoaineen ruiskutusta ja sytytystä (jotta auto saa lisää "soppaa"). Eli aivan sama, oliko viritetty auto vapaastihengittävä tai turbo, niin sama vika niissä voi esiintyä ECU -boksin osalta. Eli ei se vapaastihengittävä auto ole "vikavapaampi" virityksensä osalta, mutta "vika-alttiimpi" se voi olla, juuri noiden liikkuvien osien vaihdon vuoksi.

    Jos aletaan virittämään autoa oikein kunnolla, niin Saabin koneen liikkuvien osien vaihtaminen yleensä rajoittuu siihen, että vaihdetaan takoalumännät, kevennetään vauhtipyörää ja tämän jälkeen tasapainoitetaan koko hoito. Kansia ja sylinterilohkoja tms. ei välttämättä tarvitse vaihtaa.


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Ainahan tuon "vialliseksi" epäilemänsä ECU -boksin voi viedä luetutettavaksi kilpailevaan virifirmaan, jos epäilee, että virityksen tehnyt viritysfirma yrittää huijata.

    Yleensä noissa chiptrimmingien hintaan kuuluu myös vianetsintä ennen ja jälkeen virityksen. Hirsch Performance antaa vieläpä dynokäyrät autosta todistaakseen, että auto on ok viritetty.

    Mutta ihan sama juttu noiden viritysosien kanssa on, oli ne sitten näkyvällä paikalla tai ei, niin erittäin vaikeata on osoittaa, että niissä on ollut valmistusvirhe. Tuo juttu onkin enemmän "uskon asia", eli sinun on saatava viritysfirma vakuuttuuneeksi siitä, että auto on tosiaan mennyt rikki virityksen seurauksena.

    Jos vielä palataan tuohon M3:n (tai minkä tahansa muun vapaasti hengittävän auton) viritykseen, niin sen lisäksi että autoon vaihdetaan ns. liikkuvia osia, täytyy siihen vaihtaa ohjausboksiin myös ohjelma, joka säätelee polttoaineen ruiskutusta ja sytytystä (jotta auto saa lisää "soppaa"). Eli aivan sama, oliko viritetty auto vapaastihengittävä tai turbo, niin sama vika niissä voi esiintyä ECU -boksin osalta. Eli ei se vapaastihengittävä auto ole "vikavapaampi" virityksensä osalta, mutta "vika-alttiimpi" se voi olla, juuri noiden liikkuvien osien vaihdon vuoksi.

    Jos aletaan virittämään autoa oikein kunnolla, niin Saabin koneen liikkuvien osien vaihtaminen yleensä rajoittuu siihen, että vaihdetaan takoalumännät, kevennetään vauhtipyörää ja tämän jälkeen tasapainoitetaan koko hoito. Kansia ja sylinterilohkoja tms. ei välttämättä tarvitse vaihtaa.

    ylläolevasta keskustelusta? Sen, että kannattaa autokauppaan mennessä tietää, millaisia tehoja tarvitsee. Sitten ostaa sen mukaisen pelin (tai yhden mallin tehokkaamman, jos on epäilyksiä) ja ajelee sillä tyytyväisenä.

    Chiptuning on mielestäni juuri persaukisten hommaa. Sellaisten, jotka eivät ymmärrä auton ostohetkellä omia tarpeitaan, vaan suu vaahdoten ja aivot melko off-asennossa ostavat jonkun "hyvän". Minä olen nipponiini tyytyväinen, samoin VTR:ään. Kumpaakaan en aio viritellä, sitten kun loppuu ilo, marssin autokauppaan=)

    Hyvät kesät!


   • ana kirjoitti:

    ylläolevasta keskustelusta? Sen, että kannattaa autokauppaan mennessä tietää, millaisia tehoja tarvitsee. Sitten ostaa sen mukaisen pelin (tai yhden mallin tehokkaamman, jos on epäilyksiä) ja ajelee sillä tyytyväisenä.

    Chiptuning on mielestäni juuri persaukisten hommaa. Sellaisten, jotka eivät ymmärrä auton ostohetkellä omia tarpeitaan, vaan suu vaahdoten ja aivot melko off-asennossa ostavat jonkun "hyvän". Minä olen nipponiini tyytyväinen, samoin VTR:ään. Kumpaakaan en aio viritellä, sitten kun loppuu ilo, marssin autokauppaan=)

    Hyvät kesät!

    Oli tuossa kuukausi sitten työkaverin kanssa väittely turbo vs. vapaastihengittävä. Voit kuvitella, kummalla puolella itse olin.

    Kaveri väitti, että jos haluaa tehokasta konetta, niin sitten kannattaa ostaa sellainen suoraan kaupasta. Vaatii kyllä rahaa, mutta vastineeksi saa suurella sylinteritilavuudella varustetun auton.

    No meikäläisen argumentti oli, että turbo on taloudellisempi normaaliajossa pienellä sylinteritilavuudellaan, mutta poweriakin löytyy, kun tarvitsee oikein kunnolla polkaista. Eli taloudellisuuskin on yksi kriteeri, kun autoa on valitsemassa (siis ainakin näillä Suomen bensan hinnoilla).

    "Sen, että kannattaa autokauppaan mennessä tietää, millaisia tehoja tarvitsee. Sitten ostaa sen mukaisen pelin (tai yhden mallin tehokkaamman, jos on epäilyksiä) ja ajelee sillä tyytyväisenä."

    Joo, mutta "nälkä kasvaa syödessä", eikös sitä niin sanota? Vapaastihengittävällä autolla ajaessa ja lisää tehoa halutessa on yleensä edessä joko auton tai koneen vaihto. Turbolla tätä "ongelmaa" ei ole, vaan autosta voidaan ottaa irti vielä 60-100 heppaa (moottorin kestävyydestä Suomen tieliikenteen oloissa on jo kirjoiteltu aiemmin). Suurin osa suomalaisista ostaa autonsa kuitenkin pankkilainalla, joten ei niitä autoja ole varaa alvariinsa vaihdella, jos nykyinen auto vähän ajan päästä alkaa vaikuttaa mopolta. Itse ostan mieluummin jälkeenpäin autooni jonkun virityssetin, kuin rahoitan pankkien toimintaa omalla suuremmalla pankkilainalla. Vai onko tämä kommenttisi "köyhät kyykkyyn" meininkiä?

    "Chiptuning on mielestäni juuri persaukisten hommaa. Sellaisten, jotka eivät ymmärrä auton ostohetkellä omia tarpeitaan, vaan suu vaahdoten ja aivot melko off-asennossa ostavat jonkun 'hyvän'."

    Saabista voisi antaa sellaisen esimerkin, että 2001 vuonna oli myynnissä kolmea erilaista bensiinikäyttöistä 9-3 -mallia: 9-3 2.0t, 9-3 2.0T ja 9-3 Aero. Näistä 9-3 2.0t (150 hv) eroaa 2.0T:stä (185 hv) sillä, että siinä ei ole mittaristossa ahtopainemittaria ja ohjausboksin softa on matalapaineturbon softa. Autossa on valmiiksi jopa magneettiventtiili, joka aikaisemmin oli ainoastaan täyspaineturboissa. Alusta ym. ovat täysin samanlaisia. Noiden autojen välinen hintaero oli kaupassa noin 30000 vanhaa markkaa. Saabilta sai ostaa tuohon matalapaineturboon ohjausboksia (=chiptrimming), joka nosti matalapaineturbon tehot täyspaineturbon tasolle. Päivityksen hinta oli 5900 vanhaa markkaa. Takuut säilyivät ennallaan.

    Jos tuon homman tiesi täysin autoa ostaessaan, niin sitten täytyy meikäläisen sanoa, että se joka tiesi ja silti osti 185 hv:n mallin, on aika idiootti, koska hän maksoi mittaristossa olevasta ahtopainemittarista 24100 markkaa. Aika kallis ahtopainemittari, täytyy sanoa! Eli vieläkö tuo chiptrimming on mielestäsi persaukisten hommaa? Ilmeisesti itse olisit mieluummin maksanut tuon 30000 markkaa extraa kuin hommannut tuon päivityssetin 5900 markalla?

    Toinen juttu, joka tuossa chiptrimmingissä voi viehättää, on se että se sattuu olemaan jollekin harrastus. Onhan niitä autohifinkin harrastajia, ja omasta mielestäni tuo koko touhu on aivan rahan hukkaa, koska autossa ei voi saada sellaisia soundeja kuin esim. kotona. Jokaisella on omat mielipiteensä omista harrastuksistaan ja mielestäni niitä pitää kunnioittaa, vaikka ne tuntuisivatkin kuinka typeriltä. Eli ymmärrän ihan hyvin, jos joku haluaa asentaa autoonsa muutaman kilowatin vehkeet ja arvostan sitä työtä, jota sitä varten on tehty, mutta niin kuin englantilaiset sanovat: "it's not really my cup of tea", eli eipä voisi itseä kiinnostaa moinen meininki.

    Jos nyt oikein ruvetaan provosoimaan, niin mielestäni on persaukisten hommaa ajaa ns. ei -premiumluokan autolla (japsi, ranskalainen jne.). Esim. Tuulilasin autoarvostustutkimuksen mukaan premiumluokkaan kuuluvat Audi, BMW, MB, Saab ja Volvo (aakkosjärjestyksessä). No se siitä provoilusta ja palataan asiaan.

    Sinunkin Subarustasi (jos tuo nippon 4 wd autosi nyt se on) saisi ihan mukavasti vielä irti 30-50 heppaa, jos näkisi vähän vaivaa. Mutta jos auto on sellaisenaan hyvä, niin ok.

    Vielä tuosta autokauppaan menosta: nyt jos väliraha uusien ja käytettyjen autojen välillä tulevaisuudessa kasvaa (niin kuin on väitetty), niin vähän käytetyt autot alkavat olemaan tosi kysyttyjä. Tällöin ei käytettynä välttämättä saa juuri sellaista autoa, kuin itse olisi uutena ostanut, vaan voi tulla valintakysymys eteen, ostaako auto, jossa on teholukemat kohdallaan, mutta varustus niukkaa tai sitten päinvastoin. Jos ollaan ostamassa turboautoa (esim. Saab tai Volvo), niin itse valitsisin mieluummin tuon varustellun auton, koska turboauton kulkupuolta voi helposti parantaa.


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Ainahan tuon "vialliseksi" epäilemänsä ECU -boksin voi viedä luetutettavaksi kilpailevaan virifirmaan, jos epäilee, että virityksen tehnyt viritysfirma yrittää huijata.

    Yleensä noissa chiptrimmingien hintaan kuuluu myös vianetsintä ennen ja jälkeen virityksen. Hirsch Performance antaa vieläpä dynokäyrät autosta todistaakseen, että auto on ok viritetty.

    Mutta ihan sama juttu noiden viritysosien kanssa on, oli ne sitten näkyvällä paikalla tai ei, niin erittäin vaikeata on osoittaa, että niissä on ollut valmistusvirhe. Tuo juttu onkin enemmän "uskon asia", eli sinun on saatava viritysfirma vakuuttuuneeksi siitä, että auto on tosiaan mennyt rikki virityksen seurauksena.

    Jos vielä palataan tuohon M3:n (tai minkä tahansa muun vapaasti hengittävän auton) viritykseen, niin sen lisäksi että autoon vaihdetaan ns. liikkuvia osia, täytyy siihen vaihtaa ohjausboksiin myös ohjelma, joka säätelee polttoaineen ruiskutusta ja sytytystä (jotta auto saa lisää "soppaa"). Eli aivan sama, oliko viritetty auto vapaastihengittävä tai turbo, niin sama vika niissä voi esiintyä ECU -boksin osalta. Eli ei se vapaastihengittävä auto ole "vikavapaampi" virityksensä osalta, mutta "vika-alttiimpi" se voi olla, juuri noiden liikkuvien osien vaihdon vuoksi.

    Jos aletaan virittämään autoa oikein kunnolla, niin Saabin koneen liikkuvien osien vaihtaminen yleensä rajoittuu siihen, että vaihdetaan takoalumännät, kevennetään vauhtipyörää ja tämän jälkeen tasapainoitetaan koko hoito. Kansia ja sylinterilohkoja tms. ei välttämättä tarvitse vaihtaa.

    oli kyseessä se, että kumpi asia on helpompi todistaa: näkyvä vika vai tietokoneen ohjelmassa olevassa. Kyse ei ollut siitä onko Saabin virittäjät luettavia tai muuten hyviä. Eikä siitä että M3:sen nokka-akselit katkeatavat tai ks. kulkineen kitit viallisia.

    Kyseessä ei ollut Saab vs. muut. Tai vapari vs. ahdettu. Ihan vain huomautuksena, koska nyt sinulla tuntui olevan hiukan sellaista painotusta. Ei kaiken keskustelun tarvitse olla pahabemari/kivasaappi-tasoa. Vai tarvitsetko?

    Mutta asiaan takaisin. Kylmä tosiasia on että ammattilainen näkee heti onko esimerkiksi nokka-akselin murtumakohta normaali vai ei. Ja sen näkee heti päältä. Ohjelman oikeellisuutta ei tiedä kukaan muu kuin sen laatia, koska ei ole oletettavaa että jokainen virittäjä tekee ohjelmistaan identtisiä, jolloin kilpaileva ei niistä samalla tavalla myöskään tiedä.

    Eikä ecua osaa viedä tarkastattavaksi, jos siellä on piielvä vika. Samalla tavalla kukaan ei tarkastuta nokkiaan etukäteen. Olettamuksena on että hankittu tuota on ehjä.

    Ja on huomattavasti helpompi osoittaa että myös männätkin hajosivat nokka-akselin katkeamisen takia, kuin että ecun vian takia paloi katti.

    Harvemmin missään mallissa lohkoa vaihdetaan, koska siinä tapauksessa on helpompi pultata suoraan uusi kone tilalle, kuin alkaa sovittelemaan vanhoja palikoita uuteen lohkoon.


   • Pee kirjoitti:

    oli kyseessä se, että kumpi asia on helpompi todistaa: näkyvä vika vai tietokoneen ohjelmassa olevassa. Kyse ei ollut siitä onko Saabin virittäjät luettavia tai muuten hyviä. Eikä siitä että M3:sen nokka-akselit katkeatavat tai ks. kulkineen kitit viallisia.

    Kyseessä ei ollut Saab vs. muut. Tai vapari vs. ahdettu. Ihan vain huomautuksena, koska nyt sinulla tuntui olevan hiukan sellaista painotusta. Ei kaiken keskustelun tarvitse olla pahabemari/kivasaappi-tasoa. Vai tarvitsetko?

    Mutta asiaan takaisin. Kylmä tosiasia on että ammattilainen näkee heti onko esimerkiksi nokka-akselin murtumakohta normaali vai ei. Ja sen näkee heti päältä. Ohjelman oikeellisuutta ei tiedä kukaan muu kuin sen laatia, koska ei ole oletettavaa että jokainen virittäjä tekee ohjelmistaan identtisiä, jolloin kilpaileva ei niistä samalla tavalla myöskään tiedä.

    Eikä ecua osaa viedä tarkastattavaksi, jos siellä on piielvä vika. Samalla tavalla kukaan ei tarkastuta nokkiaan etukäteen. Olettamuksena on että hankittu tuota on ehjä.

    Ja on huomattavasti helpompi osoittaa että myös männätkin hajosivat nokka-akselin katkeamisen takia, kuin että ecun vian takia paloi katti.

    Harvemmin missään mallissa lohkoa vaihdetaan, koska siinä tapauksessa on helpompi pultata suoraan uusi kone tilalle, kuin alkaa sovittelemaan vanhoja palikoita uuteen lohkoon.

    No hyvä. Jos autoosi on laitettu virinokka-akseli ja se brakaa, niin mihin menet valittamaan asiasta? No tietenkin sinne viritysfirmaan, josta olet kyseisen virityksen ostanut. Siellä he sitten aukaisevat koneen ja rehellisyydestä riippuen ilmoittavat, ovatko syyllisiä vai ei. Epäilen, että kukaan muu ei osoita kiinnostusta auton virityksiin, varsinkin nuo viralliset huoltokorjaamot. Ihan sama juttu se on noiden ECU -boksien kanssa.

    Ja niinkuin sanoin tuossa myöhemmässä viestissäni (jos ei sattunut lukemaan sitä), niin vapaastihengittävässäkin autossa on vaihdettava ECU -boksiin lastut, jotka säätelevät polttoaineen ruiskutusta ja sytytystä, jotta auto saisi lisää "soppaa". Eli eivät nuo turboautot ole ainoita, joihin joutuu tekemään tuon chiptrimmingin, jotta auto liikkuisi liukkaammin.

    P.S. Eräs kaverini on duunissa Saksassa, ja hänen vm. 1996 BMW 540:een pistettiin 20 lisäheppaa chiptuningilla. Letku kiinni ECU -boksiin, ja uusi softa vanhan tilalle. Eli jos auton haluaa saada liikkumaan liukkaasti, niin lähes poikkeuksetta on peukaloitava ECU -boksin softaa.


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    No hyvä. Jos autoosi on laitettu virinokka-akseli ja se brakaa, niin mihin menet valittamaan asiasta? No tietenkin sinne viritysfirmaan, josta olet kyseisen virityksen ostanut. Siellä he sitten aukaisevat koneen ja rehellisyydestä riippuen ilmoittavat, ovatko syyllisiä vai ei. Epäilen, että kukaan muu ei osoita kiinnostusta auton virityksiin, varsinkin nuo viralliset huoltokorjaamot. Ihan sama juttu se on noiden ECU -boksien kanssa.

    Ja niinkuin sanoin tuossa myöhemmässä viestissäni (jos ei sattunut lukemaan sitä), niin vapaastihengittävässäkin autossa on vaihdettava ECU -boksiin lastut, jotka säätelevät polttoaineen ruiskutusta ja sytytystä, jotta auto saisi lisää "soppaa". Eli eivät nuo turboautot ole ainoita, joihin joutuu tekemään tuon chiptrimmingin, jotta auto liikkuisi liukkaammin.

    P.S. Eräs kaverini on duunissa Saksassa, ja hänen vm. 1996 BMW 540:een pistettiin 20 lisäheppaa chiptuningilla. Letku kiinni ECU -boksiin, ja uusi softa vanhan tilalle. Eli jos auton haluaa saada liikkumaan liukkaasti, niin lähes poikkeuksetta on peukaloitava ECU -boksin softaa.

    kilahtaa, niin suuntana on merkkihuolto, ei saksalainen paja. Ja ainakin he erittäin mieluusti etsivät syyn, jos on pieninkin mahdollisuus että vika onkin "virityksen" aiheuttamaa.

    Eikä ole kyseessä mistään vaparin vs. ahdetun välisestä virittämisestä. Mistä ihmeestä sellaista olet keksinyt? Kysehän on ollut siitä, että jos jotain memee pieleen, on virheellinen ecun näpelöinti vaikeampi selvittää kuin mekaanisen osan virhe.

    Minä taas tiedän 540i:n josta saatiin dynamometrissä ulos 306 hevosvoimaa ihan vakiona, ilman mitään lastuttamista. Eli sen perusteellla kaverisi on maksanut turhasta...


   • Pee kirjoitti:

    kilahtaa, niin suuntana on merkkihuolto, ei saksalainen paja. Ja ainakin he erittäin mieluusti etsivät syyn, jos on pieninkin mahdollisuus että vika onkin "virityksen" aiheuttamaa.

    Eikä ole kyseessä mistään vaparin vs. ahdetun välisestä virittämisestä. Mistä ihmeestä sellaista olet keksinyt? Kysehän on ollut siitä, että jos jotain memee pieleen, on virheellinen ecun näpelöinti vaikeampi selvittää kuin mekaanisen osan virhe.

    Minä taas tiedän 540i:n josta saatiin dynamometrissä ulos 306 hevosvoimaa ihan vakiona, ilman mitään lastuttamista. Eli sen perusteellla kaverisi on maksanut turhasta...

    Kaveri väittää, että hänen 540i:ssä on tällä hetkellä 326 hv, eli ilmeisesti tuo vakio 306 hv pitää paikkansa, mutta tehon mittauksenkin kanssa on vähän niin ja näin, koska eri dynojen lukemat voivat ihan hyvin vaihdella - 50 hv.

    Sitten vielä tuosta virittämisestä:
    merkkiliikkeet suhtautuvat erittäin nihkeästi noihin virityksiin, joita yksityiset virityspajat puuhailevat. Eli he eivät halua olla sellaisten kanssa missään tekemisissä (poikkeuksiakin tosin löytyy), ja jotkut ottavat jopa niin kielteisen kannan, etteivät he suostu huoltamaan viritettyä autoa. Tällaisia tapauksiakin on ollut.

    Jutun ongelma on siinä, että kun merkkihuoltoliike tekee autolle jotain (esim. huolto), niin he ovat vastuussa siitä. Jos he menevät huoltamaan viritettyä autoa, niin tavallaan heidän oma riskinsä kasvaa, ja sitähän he eivät halua. En minäkään koskaan ole "kehuskellut" huoltoliikkeelle, että autoni on viritetty, koska se voisi vaikuttaa huoltoliikkeen palveluasenteeseen.

    Tämä keskustelu on mennyt siihen suuntaan, että "seeing is believing", eli mekaanisen vian voi helposti nähdä, mutta softavikaa ei. Näinhän sitä on ennen uskottu. Jos käytössä on toinen ohjausboksi (originaali) ja tietokone eprommereineen, niin viriohjausboksin ohjelman voi imuroida tietokoneelle ja tsekata, heittääkö joku softan arvoista. Tosin tähänkin vaaditaan ammattitaitoa, kuten myös tuohon koneen avaamiseen ja mahdollisen mekaanisen vian tunnistamiseen. Toinen juttu on sitten kokonaan, kunpaa pitää vaikeana. Riippuu ilmeisesti paljon siitä, kumpaan puoleen on itse suuntautunut (mekaaniikka vs. elektroniikka).


   • Turbo Sensonic kirjoitti:

    Kaveri väittää, että hänen 540i:ssä on tällä hetkellä 326 hv, eli ilmeisesti tuo vakio 306 hv pitää paikkansa, mutta tehon mittauksenkin kanssa on vähän niin ja näin, koska eri dynojen lukemat voivat ihan hyvin vaihdella - 50 hv.

    Sitten vielä tuosta virittämisestä:
    merkkiliikkeet suhtautuvat erittäin nihkeästi noihin virityksiin, joita yksityiset virityspajat puuhailevat. Eli he eivät halua olla sellaisten kanssa missään tekemisissä (poikkeuksiakin tosin löytyy), ja jotkut ottavat jopa niin kielteisen kannan, etteivät he suostu huoltamaan viritettyä autoa. Tällaisia tapauksiakin on ollut.

    Jutun ongelma on siinä, että kun merkkihuoltoliike tekee autolle jotain (esim. huolto), niin he ovat vastuussa siitä. Jos he menevät huoltamaan viritettyä autoa, niin tavallaan heidän oma riskinsä kasvaa, ja sitähän he eivät halua. En minäkään koskaan ole "kehuskellut" huoltoliikkeelle, että autoni on viritetty, koska se voisi vaikuttaa huoltoliikkeen palveluasenteeseen.

    Tämä keskustelu on mennyt siihen suuntaan, että "seeing is believing", eli mekaanisen vian voi helposti nähdä, mutta softavikaa ei. Näinhän sitä on ennen uskottu. Jos käytössä on toinen ohjausboksi (originaali) ja tietokone eprommereineen, niin viriohjausboksin ohjelman voi imuroida tietokoneelle ja tsekata, heittääkö joku softan arvoista. Tosin tähänkin vaaditaan ammattitaitoa, kuten myös tuohon koneen avaamiseen ja mahdollisen mekaanisen vian tunnistamiseen. Toinen juttu on sitten kokonaan, kunpaa pitää vaikeana. Riippuu ilmeisesti paljon siitä, kumpaan puoleen on itse suuntautunut (mekaaniikka vs. elektroniikka).

    540i:ssä tehoa on 286 hevosvoimaa, ja on erittäin epäuskottavaa että pelkällä lastulla siitä saataisiin 40 lisähevosvoimaa.

    Vaparista en ole ikinä kuullut tuollaisia tehoja pelkällä lastulla irtoavan. Lastujen valmistajatkin ilmoittavat em. mallille alle 310 hevosvoiman kokonaistehoa virityksen jälkeen.

    Joko autolle on tehty jotain muuta, dynamometri rikki/asiakas tyytyväisyys maksimoitu tai sitten kaveri puhuu toiveitansa. Toiveet taas ovat yleensä todellakin vain toiveita.


   • Pee kirjoitti:

    540i:ssä tehoa on 286 hevosvoimaa, ja on erittäin epäuskottavaa että pelkällä lastulla siitä saataisiin 40 lisähevosvoimaa.

    Vaparista en ole ikinä kuullut tuollaisia tehoja pelkällä lastulla irtoavan. Lastujen valmistajatkin ilmoittavat em. mallille alle 310 hevosvoiman kokonaistehoa virityksen jälkeen.

    Joko autolle on tehty jotain muuta, dynamometri rikki/asiakas tyytyväisyys maksimoitu tai sitten kaveri puhuu toiveitansa. Toiveet taas ovat yleensä todellakin vain toiveita.

    Sitä minäkin epäilen, eli:

    1. kaveri on "värittänyt" omia juttujaan.
    2. "asiakastyytyväisyys" pidetään huipussaan "huippudynolukemilla".


  • Vanha ketju, mutta olipa osittain meuhkaamista. Chip tuning ja kaikki tuning on ok, harrastamistahan se on. Olen ajanut mm. tehokasta v8 bemaria ja viritettyä turbosaabia, molemmista tykkäsin. Omasta tallista nekin löytyy.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   328
   6462
  2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   180
   3150
  3. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   89
   1313
  4. Voi myötähäpeän määrää

   Joku tämän kylän Tollo mukana nelosen roskasarjassa
   Suomussalmi
   16
   707