Koska mahtoi olla ensimmäinen maanantai (tai mikä muu viikonpäivä tahansa)? Eli milloin nykyinen 7-päiväinen viikkolaskenta aloitettu?
Kysymykseen, miksi tänään on perjantai, ei taida ollakaan helppoa vastausta...
(Raamatulliset selitykset voi jättää sivuun)
Koska oli ensimmäinen maanantai?
7
443
Vastaukset
Fredag, Friday -> Freyn päivä.
Perjantai -> Perkeleksen päivä?
Sunnuntai on selvä lainaus Auringon päivästä, torstai taas Thorin päivästä. Maanantai Kuun päivästä.
Kuitenkin, nimettyihin päiviin ja 7 päiväiseen viikkoon siirtyminen liittyy oleellisesti yhteiseen keskushallintoon ja siis yhteiseen uskontoon. Vielä 1800-luvulla, en muista vuosia, ole pahoillani, Suomessa käytettiin paikallisaikaa.
Siis kello 18 Helsingissä oli vaikkapa 18.15 Mynämäellä.
Ennenkaikkea nykyinen ajanlasku perustuu kristinuskoon, maailman rikkaimmat valtiot sattuvat olemaan kristittyjä, siksi.
Mutta että pakkaa sekoittaisin vielä lisää, niin myös ilmansuunnat ovat sopimuskysymys ja liikkuva käsite. Muistaakseni Lena-joen varrella (saattaa olla Jeniseikin) asuva suomalais-ugrilainen kansa on sitä mieltä, että pohjoinen on siellä, mihin suuntaan joki virtaa.
Australian aboriginaalit taas ovat antaneet aivan oman näkemyksensä ajalle, on olemassa uniaika ja nykyinen aika samanaikaisesti. Niinpä he ovat ottaneet jänikset ja dingot mukaan muinaiskertomuksiinsa, vaikka he itse tietävät varsin hyvin, että molemmat tulivat eurooppalaisten myötä.
Uniajassa sensijaan molemmat (kuten myös eurooppalaiset) ovat olleet AINA Australiassa.
Maailma on sopimuksia täynnä, esimerkkinä vaikka tämä kirjoittamani kieli.
Totuutta itsessään ei ole, on vain joukko sopimuksia, joita pidämme totuutena.- taisivat
Roomalaiset sekoittivat aikanaan kalenteria oikein kunnolla, taisivat lisätä yhden päivänkin sinne ...
- ujotus
Aikoinaan selvittelin näitä juttuja. Tää tulee nyt ulkomuistista. Suosittelen vaikka omatoimista googlettamista.
7 päiväinen viikko otettiin käyttöön useampia tuhansia vuosia sitten (muistelisin Babylonian mainitun jossain). Noin 30 päiväinen kuun kierto menee neljällä jakamalla suunnilleen suht käytännöllisiin 7 päivän jaksoihin. Nimet päiville napattiin ilmeisesti heti alkuunsa 7:stä näkyvästä taivaankappaleesta: Aurinko, Kuu, Mars, Merkurius, Jupiter, Venus ja Saturnus.
Egyptin kautta systeemi siirtyi roomalaisille (virallistettiin about pari sataa vuotta jKr). Nuo planeettojen nimethän on roomalaisten jumalien nimiä. Roomalaiset valloittivat Englannin ja toivat kalenterin mukanaan. Roomalaiset häipyivät englannista, ja germaanit (saksit tai jotkut semmoset) valloittivat sen vuorostaan. Vaihtoivat tilalle viikinki/germaanijumaliensa nimiä. Tiistain Mars korvattiin Tyr(tai Tiw/Tiu):lla (sodan jumala). Keskiviikon Merkurius Odin(tai Wodin/Woden):lla. Torstain Jupiter Thor(tai Tor):lla. Perjantain Venus Friggalla tai Freyalla (Frigga oli Odinin vaimo ja Freya kyseisen mytologian naiskauneuden perikuva, joten molemmat sopivat Venuksen korvikkeeksi). Lauantaille jäi jostain syystä Saturnus. Sunnuntai oli ja pysyi Auringon päivänä ja maanantai Kuun päivänä. Näistähän nuo germaanisten kielien päivien nimet ovat peräisin. Latinalaisissa kielissä päivien nimet menee roomalaisten jumalien tai siis planeettojen mukaan.
Idässä, kiinan tienoilla, planeetat kuvasivat elementtejä (tuli, vesi, puu, metalli ja maa) ja ainakin Japanissa kyseisiä elementti-nimiä käytetään edelleen ( sunnuntaille aurinkoa ja maanantaille kuuta). Päivien/planeettojen/elementtien järjestys vieläpä täsmää läntiseen versioon.
Eli ensimmäinen Kuun päivä oli aika julmetun kauan aikaa sitten ja siis heti ensimmäisen Auringon päivän jälkeen, joka oli viikon ensimmäinen päivä.
Jotenkin noin se taisi mennä.- juutas
Vastaus meni vähän sinne päin. Niistä viikonpäivien nimistä tms. en ollut niin kiinnostunut, vaan siitä miten pitkään 7-päiväinen viikko - systeemi on yhtäjaksoisesti rullannut. Kuukausien ja vuosien pituudet ovat vaihdelleet, on laitettu karkauspäiviä ja muita sinne tänne, mutta eipä keskelle viikkoa ole pantu ylimääräisiä päiviä eikä otettu pois, vaan aina on joka seitsemäs päivä ollut maanantai. Mutta kuinkahan kauan yhtäjaksoisesti tämä viikkosysteemi onkaan oikeastaan pyörinyt?
- meikämie
juutas kirjoitti:
Vastaus meni vähän sinne päin. Niistä viikonpäivien nimistä tms. en ollut niin kiinnostunut, vaan siitä miten pitkään 7-päiväinen viikko - systeemi on yhtäjaksoisesti rullannut. Kuukausien ja vuosien pituudet ovat vaihdelleet, on laitettu karkauspäiviä ja muita sinne tänne, mutta eipä keskelle viikkoa ole pantu ylimääräisiä päiviä eikä otettu pois, vaan aina on joka seitsemäs päivä ollut maanantai. Mutta kuinkahan kauan yhtäjaksoisesti tämä viikkosysteemi onkaan oikeastaan pyörinyt?
Oli muuten kymmenpäiväinen viikko. Siitä luovuttiin, kun työväki vittuuntui siihen, että viikottainen vapaapäivä oli kaksi/kolme kertaa kuussa entisten kolmen/neljän sijaan...
silloin myös kuukaudet nimettiin uudelleen ja tehtiin muutakin ylen fiksua ja ainutkertaista...
- Covrex
että n.3000 v.(en minä silloin toki ollut mutta vuosia sitten lueskelin) sitten Ur:ssa käytettiin 7 päiväistä viikkoa josta se siirtyi juutalaisen mukana länteen..(myös egyptillä linee ollut vaikutusta tähän...)
muuten kalenteri oli kaksoisvirtain kulttuureissa vähän ruvella: jouduttiin lisäämään kuukaisi "aina silloin tällöin" joka nimettiin korpin tähtikuvion mukaan korpinkuukaudeksi. Se oli noitin ja pahojen henkien kuukausi... samasta syystä minun vähän vaikea uskoa horoskooppeihin, kun eläinradalla on yksi tähtikuvio enemmän kuin horoskooppi merkkejä. Juuri tämä korppi...- perustetaan
Hei mehän voitaisiin perustaa lahko ...
Korpin merkkiin syntyneet.
Vanha itämainen uskonto, joka nousee kuin korppi taivaalle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1448299Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde462268Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja262132- 951728
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1811667- 321467
Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1081093Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik51019- 531005
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28870