Aihe

Mikä ötökkä orkidean hakkeessa?

Ines

Voisko joku auttaa. En pääse eroon phalaenopsiksiin tulleista tuholaisista. Se on vaalea, noin 1 mm kokoinen, että sen juuri silmällä erottaa, kun se kävelee hakkeen pinnassa ja myös suojaruukun pohjassa, ei nouse itse kasviin vaan viihtyy ruukussa. Pitkän omaisessa vartalossa on 3 jalkaa molemmin puolin ja pienessä päässä on tuntosarvet, jolla se tunnustelee, kun menee eteenpäin.(Katsoin suurennuslasilla). Olen myrkyttänyt upottamalla ruukun mäntysuopaliuokseen pullon ohjeen mukaan ja myös suihkuttanut samalla liuoksella lehdet. Ne kyllä kuolee kolmessa minuutissa, mutta parin viikon kuluttua niitä on taas. Käsittelyn olen toistanut viikon välein 3 kertaa. Alkaa keinot ja kärsivällisyys olla lopussa. Kaikkien kukkien hoitamiseen menee 3 tuntia. Mutta orkideat on niin kauniita, en raski heittää niitä poiskaan. AUTTAKAA, NEUVOKAA, mikä tepsisi? Kestääkö orkidea ne kaupasta ostetut tuholaistikut? Niitä en ole vielä kokeillut. Osa orkideoista on kukkivia, osa on lepo vaiheessa. Kiitos etukäteen vastauksista!!!

4

1851

  Vastaukset

  • Kokeile vaihtamalla kuorihake

  • Moi,

   Minkälaista tuhoa nämä ötökät aiheuttavat Phalaenopsiksille?

   En ota kantaa mitä nuo ötökät on, näkemättä paha sanoa. Sen sanon että saippualiuos (tai toinen konsti, laimennettu vetyperoksidi) tappaa kyllä hyönteiset.

   Ongelman ydin on joko hyönteisten munat (jotka eivät kuole hevin saippualioukseen, varsinkaan jos otus munii ne itse kasvin sisään) tai se että muutama ötökkä säilyy joko jossain toisessa kasvissa, ruukun jossain kolosessa, tai siinä tilanssa (esim. pöydällä, tai ylipäänsä huoneessa) jossa orkideat oleilevat.

   Sitkeys yleensä auttaa, ja systemaattisuus. Pese saippualiuoksella huolellisesti KAIKKI kasvit ja niiden ruukut. Vaihda orkideamulta kokonaan. Desinfioi pöytä / se tila missä orkideat oleilevat. Toista joka viikko kunnes pirulaiset loppuvat. Ei kyllä tule tekemään mitenkään erityisen hyvää kasveillekaan tämmöinen, mutta se on ainoa tapa päästä eroon sitkeistäkin otuksista.

   Näin pääsin eroon kaikista hedelmäpunkeista chilipensaistani. Paprikan kanssa en onnistunut, johtui ruukusta - siinä oli semmoisia koloja jne joihin en päässyt saippuaveden kanssa käsiksi ennenkuin tuhosin koko kasvin ja upotin koko homman kylpyameeseen saippuaveteen. Siihen kuoli koko kasvi, oli jo heikossa kunnossa.

   • Ei ne varsinaisesti häiritse kasvia, mutta ovat inhottavan näköisiä ja leviävät nopeasti. Huomasin kun talvella kastelin vain joka toinen sunnuntai orkideat, ne melkein hävisivät, mutta eivät kokonaan. Silloin tarjosin kastelun jälkeen tulta sytyttimestä ja johan kuolivat. Mutta ostin taas tänään uuden kukan kukkakaupasta(kukkiva mesikasvi) ja siellä turpeessa kömpi samoja vaaleita ja ruskeita pieniä ötököitä. Ne ei yleensä nouse kasviin vaan kävelevät mullassa tai orkideassa hakkeessa.


  • Olen samoja ötököitä nähnyt useasti prkodeoissani ja jonkun jopa palautin kauppaan kun niitä oli heti uutena... Nyt olen pitänyt pitkän tauon orkideoista ja kas nyt sain lahjaksi jälleen orkidean ja sama ongelma. Samanlaisia, edelläkuvattuja öttiäisiä vilistää purkissa... En ole vielä kokeillut suositeltua 41C mäntysuopaliuosta. Kokeilen sitä ensin ja sen jälkeen mahdollisesti neem-öljyä. Sitten heitän polttolaitokselle kuljetettavaksi enkä hanki orkideoita enää..

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Erätauko: Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä - unohtuuko empatia?

   Erätaukokeskustelu tiistaina 1.12.2020 klo 14-16., tervetuloa! Julkisuuteen tavalla tai toisella päätyneistä henkilöistä keskusteleminen netissä tunt
   Viihde ja kulttuuri
   49
   1757