Mikä ötökkä orkidean hakkeessa?

Ines

Voisko joku auttaa. En pääse eroon phalaenopsiksiin tulleista tuholaisista. Se on vaalea, noin 1 mm kokoinen, että sen juuri silmällä erottaa, kun se kävelee hakkeen pinnassa ja myös suojaruukun pohjassa, ei nouse itse kasviin vaan viihtyy ruukussa. Pitkän omaisessa vartalossa on 3 jalkaa molemmin puolin ja pienessä päässä on tuntosarvet, jolla se tunnustelee, kun menee eteenpäin.(Katsoin suurennuslasilla). Olen myrkyttänyt upottamalla ruukun mäntysuopaliuokseen pullon ohjeen mukaan ja myös suihkuttanut samalla liuoksella lehdet. Ne kyllä kuolee kolmessa minuutissa, mutta parin viikon kuluttua niitä on taas. Käsittelyn olen toistanut viikon välein 3 kertaa. Alkaa keinot ja kärsivällisyys olla lopussa. Kaikkien kukkien hoitamiseen menee 3 tuntia. Mutta orkideat on niin kauniita, en raski heittää niitä poiskaan. AUTTAKAA, NEUVOKAA, mikä tepsisi? Kestääkö orkidea ne kaupasta ostetut tuholaistikut? Niitä en ole vielä kokeillut. Osa orkideoista on kukkivia, osa on lepo vaiheessa. Kiitos etukäteen vastauksista!!!

4

4735

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nepi

      Kokeile vaihtamalla kuorihake

    • Bioloogi

      Moi,

      Minkälaista tuhoa nämä ötökät aiheuttavat Phalaenopsiksille?

      En ota kantaa mitä nuo ötökät on, näkemättä paha sanoa. Sen sanon että saippualiuos (tai toinen konsti, laimennettu vetyperoksidi) tappaa kyllä hyönteiset.

      Ongelman ydin on joko hyönteisten munat (jotka eivät kuole hevin saippualioukseen, varsinkaan jos otus munii ne itse kasvin sisään) tai se että muutama ötökkä säilyy joko jossain toisessa kasvissa, ruukun jossain kolosessa, tai siinä tilanssa (esim. pöydällä, tai ylipäänsä huoneessa) jossa orkideat oleilevat.

      Sitkeys yleensä auttaa, ja systemaattisuus. Pese saippualiuoksella huolellisesti KAIKKI kasvit ja niiden ruukut. Vaihda orkideamulta kokonaan. Desinfioi pöytä / se tila missä orkideat oleilevat. Toista joka viikko kunnes pirulaiset loppuvat. Ei kyllä tule tekemään mitenkään erityisen hyvää kasveillekaan tämmöinen, mutta se on ainoa tapa päästä eroon sitkeistäkin otuksista.

      Näin pääsin eroon kaikista hedelmäpunkeista chilipensaistani. Paprikan kanssa en onnistunut, johtui ruukusta - siinä oli semmoisia koloja jne joihin en päässyt saippuaveden kanssa käsiksi ennenkuin tuhosin koko kasvin ja upotin koko homman kylpyameeseen saippuaveteen. Siihen kuoli koko kasvi, oli jo heikossa kunnossa.

      • Ines

        Ei ne varsinaisesti häiritse kasvia, mutta ovat inhottavan näköisiä ja leviävät nopeasti. Huomasin kun talvella kastelin vain joka toinen sunnuntai orkideat, ne melkein hävisivät, mutta eivät kokonaan. Silloin tarjosin kastelun jälkeen tulta sytyttimestä ja johan kuolivat. Mutta ostin taas tänään uuden kukan kukkakaupasta(kukkiva mesikasvi) ja siellä turpeessa kömpi samoja vaaleita ja ruskeita pieniä ötököitä. Ne ei yleensä nouse kasviin vaan kävelevät mullassa tai orkideassa hakkeessa.


    • Anonyymi

      Olen samoja ötököitä nähnyt useasti prkodeoissani ja jonkun jopa palautin kauppaan kun niitä oli heti uutena... Nyt olen pitänyt pitkän tauon orkideoista ja kas nyt sain lahjaksi jälleen orkidean ja sama ongelma. Samanlaisia, edelläkuvattuja öttiäisiä vilistää purkissa... En ole vielä kokeillut suositeltua 41C mäntysuopaliuosta. Kokeilen sitä ensin ja sen jälkeen mahdollisesti neem-öljyä. Sitten heitän polttolaitokselle kuljetettavaksi enkä hanki orkideoita enää..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2635
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2233
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1957
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1685
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1636
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1616
    8. 91
      1563
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      125
      1432
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe