Toisaalta on ihan hienoa, että Suomalaiset ovat ottaneet viinit lähempään tarkasteluun mutta mutta.
Tosiasia on kuitenkin se, että suomi on vielä kaukana keski- ja etelä-euroopan viinikulttuurista. Siellähän viini oli osa päivittäistä arkea, kun täällä vielä asuttiin luolissa!! Ja toisaalta siellä viiniä ei pidetty mitenkään erityisen juhlallisena ruokajuomana vaan sitä vedettiin siellä joka aterialla vähän niinkuin meillä maitoa.
Tuntuu hassulta seurata, kun vähän jokainen jonkinsortin sekatyömies hörppii viiniä ja on muka tietävinään siitä yhtä sun toista. Ou pliiiis!! Suomalaisten viinin juonti on sama kuin sitä kaataisi sialle kaukaloon.
Suomalainen viinikulttuuri
28
3545
Vastaukset
- meinaat?
Joo mutta suomessa juodaan laatu viinejä, ympäri maailman toimitettuna kun suurimmassa osassa viinin tuottaja maita juodaan paikallisia litkuja! Sama sille tietääkö viinistä mitään jos se maistuu suussa hyvälle ja sopii syötävän ruoan seuraksi!
- ..........
Paikalliset "litkut" eivät suinkaan ole mitään tyrmistyttävää kiljua. Itse olen juonut useita todella hyviä paikallisia viinejä joita saa tynnyristä eurolla pari kiloa ja sukulaisilta ilmaiseksi.
- niilo
.......... kirjoitti:
Paikalliset "litkut" eivät suinkaan ole mitään tyrmistyttävää kiljua. Itse olen juonut useita todella hyviä paikallisia viinejä joita saa tynnyristä eurolla pari kiloa ja sukulaisilta ilmaiseksi.
kannatta kehittää sitä. Mehuja näet on helppo juoda.
seuraava kehitysaste menee noin 8-20 egen pinnassa plo. sitten onkin haastavat 30-50egen viinit, joista en pidä - makuni ei ole kehittynyt.
sitten 70-100 egen viinit ovat taivaallisia.
sitten tulee ne, joilla brassaillaan...
Mutta maku on maistajan suussa - viini riippuu niin monesta asiasta: tunnelma, seura, lasi, juur ko pullo (jos ei tasaista laatua)....
Paras viinini oli v 95 italiassa, brindisissä. Eka punkkupullo reissulla, nuori mehu, loistava tunnelma. Sen muistan yhä - en, kehittymättömällä aistillani - sitä 300 egen pulloa Moskovan hienoimmassa ravintolassa viime kuussa. - Aimo Roima Komiapoika
.......... kirjoitti:
Paikalliset "litkut" eivät suinkaan ole mitään tyrmistyttävää kiljua. Itse olen juonut useita todella hyviä paikallisia viinejä joita saa tynnyristä eurolla pari kiloa ja sukulaisilta ilmaiseksi.
Paikallinen maku voi olla toinen kuin mikä meillä. Palailin juuri viikon lomalta Unkarista. Oli aika tyrmistyttävää, että meillä halvimpina puliukkoviineinä tiedetyt Magyar Feher Bor ja Erkin Pikakivääri olivat ravintoloiden viinilistojen kalleimpia viinejä.
Kaikkein arvosteluin oli Tokajin alueen ällömakea Aszu- "rusinaviini". Meillä on opittu arvostamaan kuivia viinejä ja makeita pidetään halpoina ja huonoina "kotiviinimäisinä" litkuina. Unkarilaiset ylpeilivät juuri makeilla viineillään.
Muuten meikäläisen tuohisuun olisi parasta pitäytyä pohjoiseurooppalaisen mallin mukaan olueen. (Röyh) - Oinopotis
niilo kirjoitti:
kannatta kehittää sitä. Mehuja näet on helppo juoda.
seuraava kehitysaste menee noin 8-20 egen pinnassa plo. sitten onkin haastavat 30-50egen viinit, joista en pidä - makuni ei ole kehittynyt.
sitten 70-100 egen viinit ovat taivaallisia.
sitten tulee ne, joilla brassaillaan...
Mutta maku on maistajan suussa - viini riippuu niin monesta asiasta: tunnelma, seura, lasi, juur ko pullo (jos ei tasaista laatua)....
Paras viinini oli v 95 italiassa, brindisissä. Eka punkkupullo reissulla, nuori mehu, loistava tunnelma. Sen muistan yhä - en, kehittymättömällä aistillani - sitä 300 egen pulloa Moskovan hienoimmassa ravintolassa viime kuussa.Miksi minun kannattaa "kehittää" makuani?
- unkarin ystävä
Aimo Roima Komiapoika kirjoitti:
Paikallinen maku voi olla toinen kuin mikä meillä. Palailin juuri viikon lomalta Unkarista. Oli aika tyrmistyttävää, että meillä halvimpina puliukkoviineinä tiedetyt Magyar Feher Bor ja Erkin Pikakivääri olivat ravintoloiden viinilistojen kalleimpia viinejä.
Kaikkein arvosteluin oli Tokajin alueen ällömakea Aszu- "rusinaviini". Meillä on opittu arvostamaan kuivia viinejä ja makeita pidetään halpoina ja huonoina "kotiviinimäisinä" litkuina. Unkarilaiset ylpeilivät juuri makeilla viineillään.
Muuten meikäläisen tuohisuun olisi parasta pitäytyä pohjoiseurooppalaisen mallin mukaan olueen. (Röyh)...Magyar feher bor tarkoittaa unkarilaista punaviiniä ja egri bikaver Egerin häränverta. Näitä viinejä on satoja eri laatuja eri tekijöiltä, joten vertailu alkossa myytäviin pariin merkkiin on aivan turhaa. Em. alkon tuotteet ovat mielestäni heikoimmasta päästä.
Suosittelen ensi matkallesi Unkariin käyntiä Budan puolella "Unkarin Viinitalossa", jonka kellarissa on maisteltavina laadukas kokoelma koko maan tärkeistä viineistä. - sama
unkarin ystävä kirjoitti:
...Magyar feher bor tarkoittaa unkarilaista punaviiniä ja egri bikaver Egerin häränverta. Näitä viinejä on satoja eri laatuja eri tekijöiltä, joten vertailu alkossa myytäviin pariin merkkiin on aivan turhaa. Em. alkon tuotteet ovat mielestäni heikoimmasta päästä.
Suosittelen ensi matkallesi Unkariin käyntiä Budan puolella "Unkarin Viinitalossa", jonka kellarissa on maisteltavina laadukas kokoelma koko maan tärkeistä viineistä.siis piti sanoa että unkarilaista valkoviiniä...
- Kuivelo
Aimo Roima Komiapoika kirjoitti:
Paikallinen maku voi olla toinen kuin mikä meillä. Palailin juuri viikon lomalta Unkarista. Oli aika tyrmistyttävää, että meillä halvimpina puliukkoviineinä tiedetyt Magyar Feher Bor ja Erkin Pikakivääri olivat ravintoloiden viinilistojen kalleimpia viinejä.
Kaikkein arvosteluin oli Tokajin alueen ällömakea Aszu- "rusinaviini". Meillä on opittu arvostamaan kuivia viinejä ja makeita pidetään halpoina ja huonoina "kotiviinimäisinä" litkuina. Unkarilaiset ylpeilivät juuri makeilla viineillään.
Muuten meikäläisen tuohisuun olisi parasta pitäytyä pohjoiseurooppalaisen mallin mukaan olueen. (Röyh)Tokaji Aszua ei pidä verrata mihinkään "tavallisiin" valkoviineihin. Sen käyttötarkoitus on täysin erilainen.
Ällömakeaa se olisi esimerkisi meren herkkujen kyytipoikana, mutta makean jälkiruuan seuraksi nautittuna Aszu sitten voittaakin minkä tahansa kuivan valkoviinin kevyesti!
Minunkin valkoviinimakuni pysyttelee pääruokien yhteydessä nautittavien pöytäviinien yhteydessä hyvinkin kuivassa päässä – ja makea punaviini minulta jää yksinkertaisesti juomatta – mutta makealle tokaijille minulla kyllä suuta riittää silloin ja sitten kun on SEN HETKI. Ynnä Sauternes'lle, Eisweinille, Trockenbeerenausleselle,...
Eri ruuat, eri viinit. Ei se sen monimutkaisempaa ole.
- historian havina
Älä unohda, että etelässä on sitä viiniä saatu juoda jo 4-5000 vuotta, kun meillä olivat vielä lantutkin jäässä. Ja oluen panoon ohra kasvoi kituliaasti.
Jos maltat odottaa edes 4-500 vuotta, niin varmasti suomalaisetkin osaavat suhtautua viiniin ja sen käyttöön luonnollisesti :) - tommyland
No, onko se nyt niin hienoa ihannoida eteläeurooppalista viinikulttuuria?? Voihan siellä ihmiset juoda pullon punkkua ruokailun yhteydessä, mutta mitä sitten? Mikä siitä tekee hienompaa kuin kuin suomalainen "maito" kulttuuri?? Itse nauttiessani ruokailun yhteydessä lasin maitoa olen tyytyväinen, ja varma siitä että olen saanut päivittäisen kalkki annokseni...
- Wille
Onhan se juu sivistynyttä ja hienoa ottaa joka ruuan kanssa. Ne viinit ei oo kovin väkeviä mut silti niissä on hiukka voltteja. Sitte vaan autoileen ruuan jälkee... Taitaa kuiteski olla tuo maito terveellisempää. Ja se mitä sanot suomalaisesta sekatyöläisestä kertoo sinusta enemmän kuin heistä. Jos sivistys on sitä että osaa juoda viiniä pikkusormi oikeessa kulmassa ja analysoida sen makua oikein ja haukkua "alempia" niin oon ylpeä siitä etten oo sivistynyt. Ihmisen arvo on siinä miten hän kohtelee muita.
- ...........
Miksi pitäisi juoda koko pullo kerralla? Meillä juodaan n. 0,8dl/naama aterialla, joten kyllä sen jälkeen voi ajaa autoa aivan hyvin. Ja maito ei ole terveellisempää, se estää vitamiinien ja hivenaiheiden imeytymistä ja sisältää haitallista eläinrasvaa ja -proteiinia. Viini taas sopivasti käytettynä on hyvinkin terveellinen juoma.
- Höh?
Ehkäpä sinun tapauksessasi sikakaukalovertaus onkin kuvaava. Mene ja tiedä. Kuitenkin on sanottava että jos sinulla on ongelma, älä yleistä sitä meihin muihin. Me emme ole sitä ansainneet.
Voisit kyllä sinäkin jo luopua typeristä valtion propagandakoneiston päähäsisyöttämistä harhaluuloista. - Puupääpaviaani
Viinin maistelijat ovat pahimman laatuista snobi-ääliö jengiä! Sama vaikka juottaisi kusta viininä maistelijalle, niin voipi olla että analyysi olisi jotakuinkin: Hieman kypsymätön, kulmikas(?), Kirpeähkö! Perkeleen pellet! Viini maistelu on persereikä touhua! Se on muutenkin huonompi juoma kuin vaikkapa olut, epäterveellisempikin vielä.
- ..........
Sokkotestissä maailman "parhaimmat" viiniasiantuntijatkaan eivät erottaneet punaviiniä valkoviinistä. Mutta viini on kyllä terveellisempää kuin olut, vaikka sinä kaljajuoppo muuta väitätkin.
- Pläähh
Olipa harvinaisen tylsä provo.
- qavfqavq
suomalainen viinikulttuuri: ostetaan alkosta BOXI tai pari, nautitaan ne, piestään vaimo ja sammutaan sohvalle...
- PuuPääPaviaani
Se se on vasta hyvä "viinikulttuuri"!
Olet hieno mies!
- Jussi-paita
Mitä se sitten tarkoittaa, että tietää viineistä jotain!?!? Onhan se selväkin, että esim. espanjalaiset tietävät viineistä enemmän kuin keskiverto suomalainen... niin kuin itse sanoitkin, että siellä viinit ovat olleet osa arkea jo kauan kauan sitten. Miksi sitten suomalainen rakennusmies ei voisi tietää viineistä mitään!?!?!? Vaikka ei ikinä uskoisi, myös rakennusmiehellä on makuaisti. Ei viinin maistelu ole tekniikka laji. Siihen rittää, että omistaa kielen ja kohtuullisesti toimivan hajuaistin. Tuskin siihen sen kummempia akateemisia koulutuksia ja korkeampaa älykkyyttä tarvitaan. Ei ne viinitilojenomistajatkaan mitään ydinfyysikkoja ole vaan samanlaisia duunareita kuin kuka tahansa meistä. Juuri tuollaisten ihmisten, kuin sinä olet, takia suomessa viiniä pidetään "herrojenherkkuna", mitä se todellisuudessa ei ole.
Rupesi tuo teksti suorastaan ärsyttämään. Olen itse merkonomi ja voin ihan sillä koulutuksella sanoa, että suurin osa viineistä maistuu niin karmivalle, että ei niitä mielellään juo. Se taas on melkeinpä sääntö, että ne ketkä väittää jotain viineistä tietävänsä juovat minkä tahansa kuraveden ja kehuvat sitä jos sitä joku "duunari" on morkannut... sanovat vaan että se maistuu keskiajale, tammitynnyrille ja hiukan myös hiihtourheilunmakua on aistittavissa.
Ei se mitä tekee, vakuta siihen mitä tietää... vaikkapa jos harrastaa viinejä, ei tarvitse olla toimitusjohtaja tai kuvanveistäjä. - punaviinin ystävä
Täällä puhutaan "suomalaisista" ja "espanjalaisista" ja "keskieurooppalaisista" viininjuojista ja -tuntijoista ikäänkuin oikeasti olisi olemassa jotain arkkityyppejä tällaisten otsikoiden alla. Voidaan varmaan puhua jonkunlaisista enemmistöistä, mutta yleisesti tällainen vihamielinen kommentointi ihmetyttää.
Eihän kekenkään ole pakko pistää suuhunsa pisaraakaan viiniä eikä lukea ainuttakaan viiniartikkelia tms.
Väitän, että monet suomalaiset tietävät viineistä maailmanlaajuisesti enmmän kuin monet nk. viinikulttuurimaista peräisin olevat. Suomen alkohan myy enimmäkseen erittäin laadukkaita viinejä eri puolilta maailmaa, toisin kuin joku keskitason ruokakauppa eteläeuroopassa. Näitä ei mitenkään kannata yrittää verrata tai asettaa vastakkain. Toisaalta sitten etelässä on taas aivan valtavasti erilaisia mahdollisuuksia ostaa viinejä Suomeen verrattuna.
Suomen kaupoista puuttuu kokonaan mahdollisuus ostaa nk. talousviiniä eli edullista ei niin ihmeellisen laadukasta viiniä isommissa erissä. Tämä on varmaan valtionhallinnon toimesta haluttu pitääkin näin, sillä alkoholinkulutuksen siirtyminen viineihin vähentäisi valtion saamia myyntituloja(=Koskenkorva ym.).
Viini ei varmaan maistu kaikkien suussa hyvältä ja yksi syy siihen on tottumattomuus. Viinin juontia täytyy opetella ja yleensä aina siihen liittyy jonkinlainen syöminen. Ei punaviiniä juoda janoon saunan jälkeen!
Viinit ovat loputon tutkimisen ja harrastuksen lähde, jos sellaiseen on aikaa ja halukkuutta. Sovitaanko niin, ettei tuomita ketään, joka harrastaa viinejä, mutta ei myöskään vaadita viiniharrastusta keneltäkään. Kiitos.- Viinin juominen on hauskaa
Enpä olisi itsekään tuota osannut paremmin ilmaista. Hyvin puhuttu!
- ylyt1
On suuri harhakuva, että suomen alko myy erittäin laadukkaita viinejä ympäri maailmaa: alkon valikoima on suomalaisille suunnattu ja se koostuu vain erittäin keskinkertaisista viineistä! Suuri osa alkon viineistä on tarkoitettu heti kulutettavaksi; alko ei pysty tarjoamaan jo hieman säilytettyjä viinejä, alkossa ei ole viiniviikkoja jne. Hintapolitiikka lienee ajanut alkon itsensä umpikujaan, ja suomalaisille tyrkytetään kummallisia sekoiteviinejä ties mistä maailmankolkasta! Mitä hemmetin järkeä on rahdata keskinkertaisia viinejä australiasta, uudesta seelannista tai etelä-afrikasta ja antaa kuluttajien maksaa rahteja?
Alkosta puuttuvat edelleen esim.:
- kunnon edulliset kasvuluokitellut, hieman kypsytetyt bordeaux´t
- edulliset alsacen pienten tuottajien GC:t
- KAIKKI luokitellut burgundit (jos 1 kpl GC:tä löytyy ja sekin isoimmalta tuottajalta, niin kukaan ei ole koskaan käynytkään burgundissa)
- frankenit
- blanc de blanc -shampanjat (edulliset)
Suomessa on saatu alkoholipolitiikan avulla harhakuva, että:
- ranskalaiset viinit ovat kalliita
- shampanja on aina kallista ja hyvä kuohuviini voi olla hintalaatusuhteeltaan parempaa
- halvat ranskaviinit ovat huonoja
- euroopan ulkopuolelta tulevat viinit ovat hintalaatusuhteeltaan eurooppalaisia parempia
- burgundi tarkoittaa pataa
- saksalaiset valkoviinit ovat makeita
- espanjalaiset punaviinit ovat aina ah-niin-pehmeitä
- italialainen punaviini on kevyttä ja sopii pizzan kanssa
- paras espanjalainen punaviini tulee sisiliasta
Vertaaminen keskitason ruokakauppaan eteläisessä euroopassa ontuu. Siellä ei tosiaankaan ole ulkomaailman viinejä, ja miksi olisikaan! Valinnanvaraa oman maan tuottajillakin on. Käykääpä joskus jossain riittävän isossa Corassa, GB:ssä, tai vaikkapa Intermarchessa ja tulette hämmästymään iloisesti. Pitää vaan ensin nähdä viiniharrastuksessa se vaiva, että opettelee tuntemaan viininsä ja sitten etsii ne. alkosta niitä ei löydy tai korkeintaan hyvin harvoin.
- Aimo Roima Komiapoika
Euroopan olut- ja viinialueiden välinen raja kulkee Tsekin ja Unkarin välillä. Molemmat tuottavat sekä olutta että viiniä, mutta Unkarissa viinit ovat olutta parempia ja Tsekissä paikallinen olut paikallista viiniä parempaa. Ranska on viinialuetta, Saksa olutmaa.
Pohjoismaat, Suomi mukaanlukien on puhdasta olutaluetta. Viinillä brassailu on täällä ympäristöön kuulumatonta naurettavuutta.
Etelä-Euroopan viininviljelijät ovat tyytyväisiä kun saavat markkinoita ylituotannolleen Pohjolassa. Harvemmalle on kerrottu, että Euroopan suurimmassa viininmyyntimaassa Ranskassa viinin juominen on vähentynyt 50-luvulta alkaen terveysvalistuksen seurauksena.
Jouluolutta pöytään rohkeasti! Meillä ei viiniä juoda.- joku poika
...Jouluolutta pöytään rohkeasti! Meillä ei viiniä juoda...
Otan osaa. - Juomanlatkija
Mustavalkoinenpa on maailmasi!
Tiedän (Saksan ulkopuoleltakin) viini-ihmisiä, joiden mielestä maailman parhaat valkoviinit tuotetaan Saksassa. Saksan punaviinit ovat puolestaan paikallisia erikoisuuksia, joita ei juuri muualle viedä eikä muualla tunneta.
Tunnen myös saksalaisia, jotka eivät olutlasiin juuri koske, mutta suhtautuvat viiniin sitäkin intohimoisemmin.
Saksassa on myös kaltaisiani "sekakäyttäjiä", joille sekä olut että viini maistuvat vallan mainiosti. Jos olisi pakko olla ilman toista, niin vaikea paikkapa olisi. Ehkä voisin sittenkin korvata helpommin oluen alkoholittomilla jano- ja ruokajuomilla, mutta viinistä minua olisi vaikea vieroittaa!
Stereotypioita sietää varoa. - miekku
onko se nyt niin mahdotonta, että samassa maassa (kuten Saksa) voidaan valmistaa SEKÄ laadukkaita viinejä (riesling) ETTÄ omaleimaisia oluita. Ilmastolliset olot tietysti vaikuttavat selkeästi viinin tuotantoon, mutta väitän että jokaisesta maasta löytyvät ne omat ns. hyvät&arvostetut.Jopa Suomesta, vaikka siitä voidaankin väitellä onko suomalainen marja- ym. viini verrattavissa rypäleistä tehtyyn.
- milloinkaan
Mikä sun pointtisi oli? Koska meillä ei ole vanhaa viinikulttuuria, niin kaikki viinitouhumme ovat naurettavia? No kaikkihan on joskus aloittelijoita. Mielestäni on korkea aika, että suomalaiset alkavat juoda viiniä ja opetella myös viinitietoutta. Ja jos joku sattuu jotain viinistä tietämäänkin, niin sehän on vain hyvä asia! Ja vaikka tiedot olisivat vain vähäisiä, niin alkuhan sekin on! Siitä se alkaa. Viini ei voi tulla noin vaan osaksi arkea, siihen totutaan ajan kanssa. Joten kärsivällisyyttä hyvä Alklasa! Ehkä ei meidän elinaikanamme, mutta joskus, Suomi saattaa olla hyvinkin "viinitietoinen". Ja sen ajan ihmiset sanovat silloin, että viini on täällä jo vanha perinne...
- AN791
Kerran maistoin rusinaviiniä, jota tarjosi taiteilija Kaiju Haanpää-Korhosen puoliso Pekka Korhonen. Se maistui erittäin makealle.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1384078- 892009
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151911Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi571527Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541452Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1331405VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu991322- 741226
- 971104
- 691063