Neuvolasta suositeltiin lapselleni puheterapiaa, jossa kävimmekin n. 4 kertaa. No, tuo noin vähäinen käyntimäärä ei vielä auttanut asiaa juuri mitenkään ja nyt ilmoitettiin että puheterapeutilla kasvaa toiminta-alueet ja lapseni ei enää saa puheterapiaa. Syynä ilmeisesti se, että on liian paljon asiakkaita ja liian vähän aikaa. Lapseni puhe on vielä ajoittain epäselvää, R-kirjainta ei tule lainkaan. Hän on 6 vuotias. Mitähän nyt pitäisi tehdä, onko jotain tahoa johon voisin ottaa yhteyttä ja vaatia lapselleni puheterapiaa vai onko tyytyminen tähän? Lapseni aloittaa syksyllä koulun ja on muutenkin ujonpuoleinen, uskon että kielellinen kehittyminen ja R:n löytyminen vahvistaisi hänen itsetuntoaan ja koulun aloittaminen ja käyminen olisi helpompaa. Onko jotain pykälää että lapsen kuuluu saada tarvittaessa puheterapiaa jne. Olen tämän asian kanssa ihan ulalla ja nyt apujanne pyytelen.
Kiitos asiallisista neuvoista etukäteen.
Puheterapiaa
16
12281
Vastaukset
- verbaalinen dyspraxia
Minun poikani 5 v ja nyt todettu puheen kehityksen erityisvaikeus eli ei tule R ja kielenkärki konsonanttien kanssa vaikeuksia. Tämä yleensä paranee kouluikään mennessä. Jouduin itse melkoisesti taistelemaan esim. espoossa, että lapseni olisi päässyt puheterapeutin pakeille. Vasta Nummelaan muutettuamme asia otettiin vakavasti ja poikamme pääsi psykologin sekä foniatrin pakeille ja on nyt käynut puheterapiassa säännöllisesti. Olen ymmärtänyt, että alle kouluikäiset lapset kuuluvat puheterapian piiriin. Sun vaan pitää valitettavasti olla kovana ja vaatimalla vaatia tätä. Niin minäkin tein vedoten juuri poikani herkkyyteen ja ujouteen. Kuulin puheterapeutin sanovan eräälle R-vikaisen tytön äidille, että hyvä kotiharjoitus on dedededededede ja sitten sanoa jokin sana esim. peruna siten, että tavuttaa sanan siten, että R-kirjaimen kohdalla pysähdytään eli pe- rrrrrrr-u- na. eli pärisytetään sitä ärräää siinä keskellä. Olen huomannut omasta pojastani, että kun hitaasti tavuttelen hänen kanssaan vaikeita sanoja, ne menevätkin oikein ja siitä se pikkuhiljaa nopeastikin suttaantuu.
Onnea ja tsemppiä puhetrapia taistoon! - 10 v pojan äiti
Hei!
Poikani kävi aikoinaan puheterapiassa hyvin tuloksin, mutta ostin myös itse aikoinaan kirjan, en muista kirjoittajaa mutta nimi oli
"Erja etsii ärrää"
ja pojasta oli ainakin kiva tehdä siinä olevia harjoituksia, oli lähinnä kertomuskirja mutta jotain treenejä siinä muistaakseni oli.
Ja voisiko yksityisiltä puheterapeuteilta saada konsulttiapua puhelimitse tms...?
tsemppiä
t. R - oli vaikeuksia
saada puheterapiaa vaikka poikani (3,5v) ei puhu juuri olenkaan, kaksi sanaa hän osaa sanoa(on muutenkin paljon jäljessä ikäisistään)...täällä paikkakunalla on ainakin pula puheterapeuteista, niitä on hirvee vähä vissiin muuallakin. Siis poikani pääsi kyllä kunnalliseen puheterapiaan, muuta että yksityiselle pääsi piti jonotella aika kauan. Ja kunnallisesta puheterapiasta ei ollu tosiaan mitään hyötyä, aikoja sai niin harvakseltaa että se oli lähinnä sellasta "seurantta" vaa, ei se puheterapeutti tehnyt mitään hyödyllistä...sanoi vaan että odotellaan millon pääsee yksityiselle. Ja siis siihen että pääsee yksityiselle kelan maksamana vaaditaan se että saa sairaan lapsen korotettua hoitorahaa ja te ette varmaan sitä saisi, jos lapsi muuten terve. Ne yksityisellä käynnit voi tietenkin maksaa itsekkin, mutta on aika kallista (jotain 30e kerta).
- Er / Är
Pojallani todettiin päiväkodissa r-vika eli lausui r:n liian pehmeästi, kieli tuli suusta ulos 3-vuotiaalla silleen söpösti.
Hän pääsi päiväk. puheterapeutille muutaman kerran joka ei riittänyt.
Meillä oli vauvana otettu vakuutus joka kattoi puheterapian jos oli lääkärin lähete. Aloin käymään terapiassa viikottain pojan kanssa.
Hän aloitti koulun jossa seulottiin kaikki lapset. Poika aloitti ruotsinkielisen koulun ja puheterapia seulonta käytiin ruotsiksi.
Suomen ja ruotsin kielen r lausutaan erilailla joten koulun seulan läpi poika meni hyvin. kouluun tuli myös suomenkielinen puheterapeutti koska huomasivat että suomenkielen vikoja oli tällä luokalla paljon.
Siis vika oli suomenkielen ärrrässä ei ruotsinkielen errässä.
Erityis opettaja alkoi antaa r-opetusta suomeksi.
Alusta asti oli r-opetus annettu muutenkin suomeksi.
Kävimme kuitenkin yksityisellä puolella terapiassa ja poika sai myös läksyjä joita harjoiteltiin.
Nyt hän on jo parikymppinen nuorimie, mutta joskus kuulen suomenkielessä pienen r-virheen. - äitee +4
jos lapsestasi on olemassa lausunto jonka mukaan hän tarvitsee puheterapiaa on se kunnan hänelle järjestettävä tai terpparin. Eri kunnissa eri käytäntöjä vastuun jaossa.. jos lapsesta ei ole lausuntoa niin sellainen on tehtävä eli puheterapiatarpeen srviointi.
Jos kunnan tai terpparin toiminta ei hoidu niin valitusta lääninhallitukseen niin alkaa toimia, lupauskin voi riittää.. Neuvolan kautta voi myös saada lähetteen keskussairaalaan puheterapeutille arviointiin. reittejä on siis monta, mutta aktiivisuutta ja vaatimista voi vaatia sinulta. Kiltit tallataan alle..
Itse älä ala opettamaan! Kouöunkaan puheterapiaan ei kananta luottaa sillä useimmiten niihin ei ehditä puuttua koska syksyllä on uusien koululaisten kartoitus ja lukemis ja kirjoittamishäiriöisten tukiasiat jne joten joku lirjainvika on pieni paha niissä tmpyröissä..- lausunnon??
Mistä voin pyytää tätä lausuntoa ja jos sen onnistun saamaan niin miten asiassa tulee edetä? Kiitos vielä.
- vaikka
lausunnon?? kirjoitti:
Mistä voin pyytää tätä lausuntoa ja jos sen onnistun saamaan niin miten asiassa tulee edetä? Kiitos vielä.
neuvolaan soittaa ja puhua asiasta. Minkä ikäinen lapsi sulla on? Tosiaan ihme jos ei oo neuvolasta ollenkaan opastettu tässä asiassa...
Mut jos neuvolaan soitat niin uskon että asia järjestyy sitä kautta. En tiedä miten teidän paikkakunnalla asia etenee... en tiedä onko siellä oma sairaala miss´ä lääkäri voisi kirjoittaa sen lausunnon vai riittääkö tollaseen "pieneen vaivaan`" vaan neuvolan lausunto. Soita neuvolaan! - alunperin
vaikka kirjoitti:
neuvolaan soittaa ja puhua asiasta. Minkä ikäinen lapsi sulla on? Tosiaan ihme jos ei oo neuvolasta ollenkaan opastettu tässä asiassa...
Mut jos neuvolaan soitat niin uskon että asia järjestyy sitä kautta. En tiedä miten teidän paikkakunnalla asia etenee... en tiedä onko siellä oma sairaala miss´ä lääkäri voisi kirjoittaa sen lausunnon vai riittääkö tollaseen "pieneen vaivaan`" vaan neuvolan lausunto. Soita neuvolaan!Niin, neuvolan kautta alunperin lapsemme pääsi puheterapeutille, n. kerran kuussa kolmen (!!) kuukauden ajan, eli vain tuon kolme kertaa. Puhuin neuvolassa tuon jälkeen asiasta että lapsen pitäisi päästä puheterapeutille mutta siellä neuvolantäti vain pyöritteli käsiään ja voivotteli kun puheterapeutilla on niin paljon työtä ja niin paljon asiakkaita, ja asia jäi siihen. Eli neuvolasta en apuja enempää asian tiimoilta saanut. Pitäisikö alkaa kovistelemaan vai kirjoittaako tavallinen lääkäri lähetteen puheterapeutille jolloin terapiaa varmasti saa? Mistä lääkäri tietää puheterapian tarpeen vai soittaako neuvolaan? (Mutta jos neuvolasta sanotaan että puheterapeutilla ei ole aikaa tms?) Meillä lähin sairaala on niin kaukana että tuntuu mahdottomalta lähteä monenkymmenen kilometrin päähän puheterapeutille ainakaan useasti. Niin, lapseni on 6 vuotias ja syksyllä aloittamassa siis koulun, ja koska hän muutenkin on ujo niin puheen vahvistuminen olisi vain plussaa jotta koulunkäynti alkaisi mutkattomasti.
- äitee +4
alunperin kirjoitti:
Niin, neuvolan kautta alunperin lapsemme pääsi puheterapeutille, n. kerran kuussa kolmen (!!) kuukauden ajan, eli vain tuon kolme kertaa. Puhuin neuvolassa tuon jälkeen asiasta että lapsen pitäisi päästä puheterapeutille mutta siellä neuvolantäti vain pyöritteli käsiään ja voivotteli kun puheterapeutilla on niin paljon työtä ja niin paljon asiakkaita, ja asia jäi siihen. Eli neuvolasta en apuja enempää asian tiimoilta saanut. Pitäisikö alkaa kovistelemaan vai kirjoittaako tavallinen lääkäri lähetteen puheterapeutille jolloin terapiaa varmasti saa? Mistä lääkäri tietää puheterapian tarpeen vai soittaako neuvolaan? (Mutta jos neuvolasta sanotaan että puheterapeutilla ei ole aikaa tms?) Meillä lähin sairaala on niin kaukana että tuntuu mahdottomalta lähteä monenkymmenen kilometrin päähän puheterapeutille ainakaan useasti. Niin, lapseni on 6 vuotias ja syksyllä aloittamassa siis koulun, ja koska hän muutenkin on ujo niin puheen vahvistuminen olisi vain plussaa jotta koulunkäynti alkaisi mutkattomasti.
tavallinen lääkäri tekee lähetteen keskussairaalan puheterapeutille jos ei kunnalta löydy apua asiaan. Eikö noilla kolmella kerralla tehty lausuntoa tms lapsen puheterapian tarpeesta? Keskussairaalan puheterapeutti arvioi sitten tarpeen ja saatte maksusitoumuksen yksityiselle ei siellä terapiaa kukaan ehdi antaa jo kolmekin käyntiä voi olla kiven alla... Kunnalla voi olla myös palkkalistoilla puheterapeutti ja hänelle kannatta soitta, lääninhallitusta kannattaa vilautta valituskohteena jos ei homma la edistyä.. soita sille terpparinkin terapeutille vielä ja pyydä lausunto siltä noista kerroista niin aulla on jotakin mihin vedota. Jos et saa sitä niin tee muistutus terapeutin esimiehelle eli todennäköisesti ylilääkärille asiasta. Myös terpparin potilasasiamies voi opastaa asiassa etenemistä.
Ihan alkuun lapsi kyllä oli vuoden käynyt terapeutilla terpparin maksusitoumuksella, mutta sitten kun meni eskariin niin päättivät terappian kuuluvan kunnalle!
Itse aikanaan soitin kaikille joita vähänkään keksin ja olin todella hankala vanhempi.. lopulta kunnalta sain ajan ärräkouluun vaikka ei siitä mitään hyötyä ollut! Vasta koulusta päästiin säännölliselle viikoittaiselle terapeutille pariksi vuodeksi keskarin kautta eli koululääkäri teki lähetteen. Onneksi sama terapeutti oli koko ajan kun vaikeuksia tuli puheen lisäksi esiin muitakin.. - Äiti 82
alunperin kirjoitti:
Niin, neuvolan kautta alunperin lapsemme pääsi puheterapeutille, n. kerran kuussa kolmen (!!) kuukauden ajan, eli vain tuon kolme kertaa. Puhuin neuvolassa tuon jälkeen asiasta että lapsen pitäisi päästä puheterapeutille mutta siellä neuvolantäti vain pyöritteli käsiään ja voivotteli kun puheterapeutilla on niin paljon työtä ja niin paljon asiakkaita, ja asia jäi siihen. Eli neuvolasta en apuja enempää asian tiimoilta saanut. Pitäisikö alkaa kovistelemaan vai kirjoittaako tavallinen lääkäri lähetteen puheterapeutille jolloin terapiaa varmasti saa? Mistä lääkäri tietää puheterapian tarpeen vai soittaako neuvolaan? (Mutta jos neuvolasta sanotaan että puheterapeutilla ei ole aikaa tms?) Meillä lähin sairaala on niin kaukana että tuntuu mahdottomalta lähteä monenkymmenen kilometrin päähän puheterapeutille ainakaan useasti. Niin, lapseni on 6 vuotias ja syksyllä aloittamassa siis koulun, ja koska hän muutenkin on ujo niin puheen vahvistuminen olisi vain plussaa jotta koulunkäynti alkaisi mutkattomasti.
Eikö kukaan tai mikään taho voi tehdä mitään erään Tutoris nimisen "yrityksen" toiminnalle? Työntekijöitä vetävät kuin pässiä narussa ja kuntia sitouttavat sopimuksiin, vaikka terapeuttia ei ole edes tiedossa. tiedän parikin terapeuttia, jotka ottaisivat meidänkin tytön terapiaan, mutta kunta ei voi! ostaa palvelua näiltä terapeuteilta kun ovat jo tehneet sopimuksen tämän Tutoriksen kanssa. Ja tämä Tutoris ei ota mitään vastuuta tilanteesta. Mikä tämä ysitys oikein on???! Kertokaa kokemuksia.
- Tiuhti
Jos vaan r on kateissa, niin aika varmasti ei kyllä kunta maksa siihen puheterapiaa. Tai ainakin tosi monessa kunnassa on jo aikoja sitten säästösyistä lopetettu yksilöterapian antaminen yleisimpien äännevirheiden korjaamiseksi.Ja lääkärin lausuntoakin saattaa valitettavasti joutua odottamaan aika pitkään, ja sitten vielä terapian alkaminenkin voi vähän kestää.
Suujumppa auttaa, samoin erilaiset kuuloharjoitukset (että lapsi oppii kuulemaan tärinät ja suhut ja niiden paikat)ja pärinät ja surinat ja loruttelut jne.- opiskelija
kyse ei todellakaan ole siitä, että sinulta oltaisiin säästö- tai muista syistä eväämässä lapsesi puheterapiaan pääsyä vaan syy on varmaankin yksinkertaisesti se, että terapiaa ei ole saatavilla koska puheterapeutteja ei ole. ei kunta voi ostaa, jos ei ole ketään keneltä ostaa niitä palveluita.
valitettavaa, mutta totta.
vielä nelisen vuotta (viidestä ja puolesta) niin valmistun ja sitten voin omalta osaltani vähän vaikuttaa tähän huutavaan pulaan.
- opiskelija
Opiskelen puheterapeutiksi, ja on todella ikävää ettei puheterapeutteja ole tarpeeksi. Puheterapian tarpeessa olevia on älyttömästi ja terapeutteja aivan liian vähän, yksi terapeutti kun ei voi kerralla montaa lasta hoitaa. Tilanne on hieman parempi suuremmissa kaupungeissa, joissa on runsaasti puheterapeutteja kuten Helsingissä ja Oulussa. Joissakin paikoissa taas tilanne on mahdoton, niin että kipeimmin puheterapiaa tarvitsevatkaan eivät saa hoitoa.
- juulia
Oma poikamme (nyt jo 13-vuotias) kärsi myös R-ongelmasta, mutta hyvin siihen koulussa suhtauduttiin ja asia korjaantui itsestään ensimmäinen syksyn aikana. Nyt poika on luokkansa parhaita, että ei ainakaan tästä ole seurannut pidempää ongelmaa. Toinen poika "laitettiin" muutamaksi kerraksi toimintaterapiaan. Ja näin jälkeen päin voin sanoa, että aivan turhaan.
Nyt nuorimmaisen kanssa on kovaa vääntöä puheterapian tarpeesta. Luin jopa terapeutin lausunnosta, että meillä vanhemmilla on ongelmia lukemisen kanssa - enpä sellaisesta ollut ennen tiennytkään!!!! Omasta mielestämme emme ole huomanneet tässä nuorimmassa suurempaa poikkeavuutta vanhempiin lapsiin verrattuna, joten taitaa jäädä puheterapia käyttämättä.
Tiedämme, että omalla paikkakunnallamme on erittäin innostava eskariopettaja ja samoin erityisopettaja, että jos avun tarvetta oppimiseen on, niin sitä varmasti myös saa.(Nuorimmaisemme lähtee siis vasta eskariin syksyllä).
Kaikki lapsemme ovat olleet "vain" kotihoidossa ja käyneet kerran viikossa seurakunnan kerhossa, joten pelkästään ryhmässä toimiminen on uuden opettelua.Omaa harkintaa siis kannattaa käyttää ja olla lapsen tukena vanhempana - oli ongelmat mitä tahansa.Onnea koulutielle.... - hfsjgks
Ihan tosissaa lopettakaa se vitun itkeminen, oon 14v kärsin ylipainosta, puheviasta ja olen koulukiusattu joten ihan tosissaa älkää jaksako huolehtia jo 3.5v ei osaa sanoa R !
- kantapään kautta
R:n harjoitteluun puheterapeutti antaa ohjeet ja katsoo, että lapsella ei ole rakenteellisia tekijöitä, jotka haittaavat puuttuvan kirjaimen oppimista. Harjoittelu tapahtuu kotona päivittäin 5-10 minuuttia kerrallaan. Jos kotona ei harjoitella, ei voi odottaa oppimista vaikka olisi kuinka hyvä ja kokenut puheterapeutti. Pianoa tai kitaraakaan ei opis soittamaan jos harjoittelee vain soittotunneilla 2 tai 4 kertaa kuukaudessa à 30 min.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta445219Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä243430Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2982822Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui552618- 1692294
- 242109
Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.
Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi1261881Vielä kerran.
Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä3661835Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881761M nainen tiedätkö mitä
Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti161391