Aivoinfarkti

tiu

Rakas Mummini (76v.) sai viime tiistaina aivoveritulpasta johtuvan infarktin.
Oikea puoli halvaantui, nieleminen ei oikein toimi, puhetta tulee vain juuri ja juuri lyhyitä sanoja. Onneksi ymmärrys on suht ennallaan. Tunnistaa läheisensä hyvin ja reagoi asioihin hyvin.
Pystyi ilmoittamaan, että näkö meni toisesta silmästä. Ainoa positiivinen uutinen on, ettei halvaantunut jalka olekaan täysin liikuntakyvytön. Kuitenkin olen todella huolissani hänestä ja Ukistani, joka yrittää nyt pärjätä yksin.
Olenkin juuri tänään menossa avuksi hänen kotiinsa.
Mummi tottakai on edelleen sairaalassa.
Pelottaa pääseekö hän enää koskaan kotiin?
Suuri suru on vallannut koko perheemme. Jo ennen sairautta pyrin tapaamaan isovanhempiani viikoittain ja tähä asti he ovat pysyneet terveinä korkeasta iästään huolimatta.

Voisiko joku jakaa vastaavia kokemuksia.
Onko toivoa paranemisesta... siihen ei tietysti kukaan voi vastata, mutta minua auttaisi jo edes tieto erilaisista mahdollisuuksista.
Lääkäri totesi, ettei vaurio ollut niin paha luultiin ja se oli syvempänä aivoissa.

10

25996

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tukos aivoissaan

      Hän oli tuolloin n. 60-vuotias. Häntä kuntoutettiin hyvin Taysissa ja Pikonlinnassa. Kuitenkin kun hän palasi oman kotikunnan sairaalaan kaikkinainen kuntoutus lakkasi kuin seinään. Isäni oli aiemmin mennyt pyörätuolilla omin nokkinensa mm. tupakalle (tavoistaan ei päässyt!), mutta omassa sairaalassa sängyn reunat nostettiin ylös, eikä hän päässyt mihinkään muutoin kuin omaisten auttamana.
      Uskon, että mm. fysioterapeutit ja puheterapeutit tekevät todella hyvää työtä näiden potilaiden hyväksi. Nykyään vaan tuo taloudellinen tilanne hoitolaitoksissa on mitä on.
      Yrittäkää saada hänelle kaikki mahdollinen kuntoutus. vie hänelle iloksi esim. valokuvia ym. "omia tavaroita". Ne ilahduttavat varmasti. Toivon sinulle ja läheisillesi jaksamista.
      Isäni valitettavasti kuoli 1,5 vuoden kuluttua halvaantumisesta. Hän tukehtui, ilmeisesti nielu halvaantui (lääkärin arvio).

      • Sivusta seurannut

        Fysioterapeutit, puheterapeutit.. hoitava henkilökunta käsittää myös hoitajat, joiden työ usein jää huomaamatta. Hoitajat tekevät kuntoutusta myös. Usein varsinkin omaiset kiittelevät terapeutteja, mutta kyllä siellä ruohojuuritasolla työtä asiakkaan kuntoutumiseksi tekevät myös ne maan hiljaiset. Asiakkaan peseytymiset, pukeutumiset, ruokailut, jopa yksistään hiusten kampaaminen, parran ajaminen, hampaiden pesu.. kaikki nämä päivittäiset hommat jotka jokainen tekee tosta vaan itse. Niissä kun apua tarvitaan tai pitää koknaan opetella uudestaan, siinä on hoitajien työsarka.


    • Hilkka

      Hei!Luin viestisi ja tunsin syvää myötätuntoa sinua kohtaan. Äidilleni tuli tiistai iltana aivoverenvuoto ja ennuste on erittäin huono. Hän ymmärsi vielä keskiviikkona puhetta ja pystyi puhumaan mutta torstai iltana hän ei enää reagoinut kosketukseen. Vasen puoli halvaantui heti ja nyt myös oikea puoli on tunnoton. Meillä alkaa toivo hiipua paranemisesta (tosin lääkäri sanoi meille heti ettei sitä oikeastaan edes ole). Nyt vain odotamme soittoa sairaalasta... Toivottavasti sinun mummollesi käy paremmin... Muista sanoa mummollesi ne asiat mitkä ovat jääneet sanomatta....

    • tiu

      Teilläkin on varmasti ollut raskasta!
      Tässä menee aivan sanattomaksi viestejänne lukiessa. Jokaisella on omat murheensa, onneksi voimme hieman jakaa suruamme läheistemme ja ystäviemme, ja tietenkin tämän keskustelun kautta.
      Jaksamista ja voimia elämäänne!
      Kuten Hilkka totesi, tärkeintä on sanoa ne asiat, jotka ovat ajatuksina sisällämme. He eivät voi kuulla äänettömiä vietejämme tai lohdutuksen
      sanoja ja tunteita, jotka vellovat rinnassamme.
      Ja erityisen tärkeää on myös hyvästellä, kun on sen aika.

      Kävin tänään katsomassa Mummiani, Ukki oli mukana. Hän vaikutti hieman paremmalta, mutta on toki edelleen samassa tilassa. Vein hänelle hänen oman meikkipussinsa, jossa oli ostamani käsipeili, huulirasvaa, kasvorasvaa ja kampa. Tuntui, että se oli hänelle tärkeää, silä hän on aina ennenkin jaksanut huolehtia ulkonäkönsä kohentamisesta. Luulisi, ettei sillä ole nyt merkitystä, mutta toisaalta ei siitä ainakaan haittaa voi olla.
      Eniten minua suretti kyllä hänen raskas mielialansa. Yritimme kyllä parhaan kykymme mukaan piristää häntä ja sanoa muutamia lohduttavia tosiasioitakin, sillä jos ja kun hän voi paremmin kuntoutuksen edetessä, tilanne helpottuu ja hän pääsee vielä kotiin.
      Näin toivon tietysti käyvän, mutta ihan varmaa ei mikään ole. On aika vaikeaa tavoittaa lääkäreitä, varsinkin näin viikonloppuna, joten ihan tarkkaa tietoa en ole kuullut kuin muilta omaisilta.
      Tilanne ainakin näiden tietojen mukaan on: "Valoa tunnelin päässä.."
      Edelleen olisi suuri lohdutus kuulla erilaisista kokemuksista potilaiden omaisilta ja tietysti omasta aivoinfarktista selviytymisestä.

    • avh05

      mutta minä sain aivoinfarktin vuosi sitten 34 -vuotiaana. Kuntouttamiseeni on satsattu aika mukavasti ja olen jo vähitellen toipumassa kävelykuntoon. Olen sairauteni aikana nähnyt iäkkäämpiäkin kohtalotovereita ja kuntoutuksella ja tahdolla myös heidän kohdallaan on edistystä tapahtunut. Yli 65-vuotiaat eivät vain enää ole KELA:n lääkinnällisen kuntoutuksen piirissä, muuta kuin harkinnanvaraisesti. Mutta toivottavasti sairaalassa tai terveyskeskuksessa annetaan "peruskuntoutusta" teidän alueella. Kovaa harjoittelua se vaatii. Infarktien jälkeen tapahtuu myös kuntouyumista itsestään ainakin vuoden ajan. Itselläni ei onneksi mennyt puhe ja vasen puoleni halvaantui, jolloin voin käuyttää oikeaa puoltani kuten ennen. Kommunikointiin on saatavissa erilaisia korvaavia keinoja. Kannattaa käydä aivohalvausliiton sivuilla www. stroke.fi kattelemas tietoa.
      Jaksamista sinulle ja mummillesi!

      • 40v

        Sain sen viime vuoden toukokuussa. Minulla tilanne oli vain se, että sen ajateltiin vain olevan MS, vaikka toinen vaihtoehto olikin a.infarkti. Lyhyestä virsi kaunis: menin yksityiselle puolelle ja kokeiden jälkeen oikean diagnoosin. Mitään kuntoutusta en ole saanut, infarktini oli lievä, itse olen itseäni auttanut ja hyvin toipunut. Ne oireet, jotka jäivät, eivät eloani haittaa. Siis, toivoa on aina!


    • mammutin

      sain eräänä aamuna aivan outoja oireita: vasen silmä oli kuin sumussa, vasen käsi kramppasi eikä sitä pysynyt hallitsemaan,vasen jalka ei tod
      tuntunut omalta - mies soitti ambulanssin ja eikuin meilahteen - siellä ehdin olla about 12 minsaa niin olin jo liotushoidossa eli minulla oli tulppa aivoissa.
      ennenkuin lioitushoito aloitettiin ehdittiin ottaa kallon tt, keuhkoröntgen ja soittaa miehelleni
      eli todella nopeaa, ensiluokkaista toimintaa.
      siitä, kun kohtaus alkoi ehti kulua noin tunti kun olin jo avun piirissä.
      sehän minua pelasti, minulle ei jäänyt mitään puhe tai liikkumisvaikeuksia, syöminen, juominen sujuu normaalisti, olin sairaalassa 6 päivää.
      minua kohdeltiin kuin pappilan ruustinnaa ja kuitenkin olen aivan tavallinen puolivanha tantta en rikas enkä kuuluista, ikää 56 vee.
      olen todella kiitollinen meilahden sairaalan suurenmoiselle henkilökunnalle.
      kun minulle tuli flunssaa sairaalassa, niin voitteko kuvitella, yöhoitaja toi termoskannullilsen kuumaa vettä, teetä ja hunajaa, kurkkupastilleja JA kaulaliinan...
      liikutuin syvästi tästä kaikesta aivan ihanasta, empaattisesta hoidosta.
      saan nyt jatkaa elämääni, kahden ihan pikkuisen lapsen mummona, vaimona, äitinä, sisarena, kanssaihmisenä,
      eli toivoa on aina.
      eikä ikä yksin ole mikään ratkaiseva tekijä, tiedän samanlaisesta tapauksesta kuin omani että tulpan saanut oli minua 10 vuotta nuorempi.
      sinulle, jonka omainen on saanut tulpan sanoisin että hienointa mitä voit tehdä on olla läsnä.
      kyllä omaisesti myös voi kuntoutua, nykyään pystytään niin ihmeeellisiin asioihin ettei aina jaksa edes uskoa.
      voimia sinulle ja ihanaa, kun välität mummistasi.

      • tiu

        Sinulla oli onnea ja on hienoa kuulla juuri omakohtainen kertomus. Hienoa, että selvisit!
        Kiitos lohduttavasta viestistäsi. Hyvää terveyttä jatkossa Sinulle!
        Liuotushoidosta olen kuullutkin ja lukenut, Mummini kohdallahan se ei vain valitettavasti ollut mahdollista, sillä kohtaus tapahtui yöllä tuntemattomaan ajankohtaan ja liuotushoidonhan on tapahduttava ensimmäisten tuntien aikana, juuri niinkuin Sinulle kyettiinkin tekemään.

        Hyvä kuulla, että meilahdessa on noinkin yksilöllistä palvelua, meille omaisillekin Mummini lääkäri oli hyvin ystävällinen, vaikkakin kiireinen. Ja hoitajat tietysti yrittävät kaikkensa kiireenkin keskellä.
        Nyt on kulunut jo kolme viikkoa tapahtuneesta, mitään järisyttäviä muutoksia hänen tilassaan ei ole tapahtunut. Hän on välillä erittäin väsynyt ja tietynlaista masennusta kohtaus sai hänen hiljaisiin, lyhyisiin sanoihinsa, silti hän onnistui hymyilemään minulle molemmilla suupielillään, joka ei aiemmin onnistunut.
        Hidasta edistystä, mutta elän edelleen toivossa.
        Hänet siirrettiin viime viikolla Katriinaan, josta toivon todella hänen joskus kotiutuvan.

        Kiitos vielä kerran, toivotaan, että voin joskus myöhemmin kirjoittaa tänne, että hän pääsi kotiin.


      • 20-v
        tiu kirjoitti:

        Sinulla oli onnea ja on hienoa kuulla juuri omakohtainen kertomus. Hienoa, että selvisit!
        Kiitos lohduttavasta viestistäsi. Hyvää terveyttä jatkossa Sinulle!
        Liuotushoidosta olen kuullutkin ja lukenut, Mummini kohdallahan se ei vain valitettavasti ollut mahdollista, sillä kohtaus tapahtui yöllä tuntemattomaan ajankohtaan ja liuotushoidonhan on tapahduttava ensimmäisten tuntien aikana, juuri niinkuin Sinulle kyettiinkin tekemään.

        Hyvä kuulla, että meilahdessa on noinkin yksilöllistä palvelua, meille omaisillekin Mummini lääkäri oli hyvin ystävällinen, vaikkakin kiireinen. Ja hoitajat tietysti yrittävät kaikkensa kiireenkin keskellä.
        Nyt on kulunut jo kolme viikkoa tapahtuneesta, mitään järisyttäviä muutoksia hänen tilassaan ei ole tapahtunut. Hän on välillä erittäin väsynyt ja tietynlaista masennusta kohtaus sai hänen hiljaisiin, lyhyisiin sanoihinsa, silti hän onnistui hymyilemään minulle molemmilla suupielillään, joka ei aiemmin onnistunut.
        Hidasta edistystä, mutta elän edelleen toivossa.
        Hänet siirrettiin viime viikolla Katriinaan, josta toivon todella hänen joskus kotiutuvan.

        Kiitos vielä kerran, toivotaan, että voin joskus myöhemmin kirjoittaa tänne, että hän pääsi kotiin.

        Poikaystävältäni leikattiin viime viikon keskiviikkona aivokasvain. Leikkaus meni hyvin, kirurgi kehui sen menneen paljon paremminkin kuin hän odotti.
        Sen jälkeen poikaystäväni sai aivoinfarktin eikä ole herännyt. Hän on hengityskoneessa ja tänään sain kuulla, että siihen päälle on tullut vielä kova keuhkokuume sekä vettä keuhkoihin.
        Hoitaja sanoi, että tilanne on erittäin vakava.
        Ei tuntoaistia, pupillit suuret.
        Siinä hän vain makaa punaisine poskineen.
        Olen yrittänyt hakea kriisiapua, mutta kaikki paikat ovat kesälomalla.
        Olen hajoillut tilanteelle jo monta kertaa. Ennen tätä en ollut nukkunut yhtäkään yötä isossa parisängyssämme yksin.

        Poikaystäväni on 22-vuotias.


    • Anonyymi

      Mieheni sai lievän aivoinfaktin kotona. Hän kaatui kotona, eikä jalat enää pitäneet, hän pystynyt nousemaan ylös, joten soitin ambulanssain. Tästä on aikaa muutama päivä.
      Hän on jo ikämies ja on tietysti nyt vielä sairaalassa..
      Minulla on hirveä pelko selviääkö hän. Olen kotona ihan hermona.
      En tiedä millainen on lievä aivoinfakti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4568
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3998
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2551
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      199
      1589
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1296
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1208
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1203
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1075
    Aihe