omenatuoremehu?

amatörköksa

Niitä on puussa, niitä on maassa niitä on koreissa ja ämpäreissa.
Meidän perhepuumme, siis sellainen missä jo ostettaessa oli neljä lajiketta, on tänä vuonna kasvanut suureksi ja antaa hirmuisen hyvän sadon. Piirakoita on syöty, omenoita on syöty ja sosetta on purkeissa varmasti kymmeneksi vuodeksi.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Nyt kaipaisin tietoa tuoremehusta. Jos minä teen mehulingolla tuoremehua, niin miten se on käsiteltävä. Onko se kuumennettava? Onko siihen lisättävä jotain?
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Tämä on ensimmäinen syksy, kun minulla on käytössäni anopilta peritty mehulinko, siksi seison täällä omenakaaoksessa suurena kysymysmerkkinä.

(en ajatellut aluksi tätä juomaosastoa, mihin kysymykseni oikeastaan kuuluu, siksi se on kahdessa paikassa, varmuuden vuoksi)

5

2490

  Vastaukset

  • Tuoremehu on kerrassaan loistavaa! Älä käsittele mitenkään, pidä jääkaapissa korkeintaan viikko, mutta laita pakkaseen niin paljon kuin mahtuu. Pakastamiseen käy pakastuspullot ja muoviset limupullotkin tuntuu pysyvän ehjinä.

   Lämpimänä säilyminen vaatisi ainakin pastöroinnin eli kuumentamisen sinne lähemmäs kiehuvaksi.

  • Jos vain olet tuoremehuaseman lähipiirissä, niin suosittelen sitä. Mehulingon kanssa tulee kyllä hulluksi, se on työlästä, hidasta, meluisaa, tehotonta. Ainakin siinä tapauksessa, että ajattelit käsitellä vaikkapa vain 50 tai 100-200 kiloa omenia? No, pikku määrien kanssa tietysti selviää.

   Olen tehnyt noin 20 vuoden aikana aina silloin tällöin tuoremehua näillä asemilla, ja aina tunnen käynnin jälkeen suurta tyydytystä. Mehut ovat pastöroituina pulloissa ja kellarissa ja säilyvät hyvin. Mehu kuumennetaan 80 asteeseen, jollei se kuumene kunnolla, se voi homehtua. Pullojen kanssa on tietysti oma souvinsa, mutta sen voi aloittaa niin, että laskee pullot ensin vuorokaudeksi täyteen kylmää vettä ja antaa mahdollisten likojen ja homeitiöiden herätä. Sitten hyvä pesu.

   Omenatkin on syytä pestä. Painepesuria voi käyttää avuksi ja joku iso allas on hyvä. Sitten ne käydään läpi, huonot kohdat leikataan nopeasti pois ja ladotaan koreihin. Sadan kilon mehuttaminen ja pullottaminen vie karkeasti arvioiden ehkä puoli tuntia??? Joillakin asemilla voi osallistua itse pullottamiseen, joillakin sen tekee joku työntekijä.

   • Olen just "lingonnut" n.10 litraa mehua ja sitä juodaan melkein sitä mukaa kun kerkiän tehdä.Mun mielestä ei tarvi mitään säilöntä eikä muuta ainetta jos on tarkoitus juoda noin ennen marras- joulukuuta.Pitää vaan siitä huolen että pullot ja omenat on puhtaita.
    Hyvää syksyä!!!!!


   • pekkis kirjoitti:

    Olen just "lingonnut" n.10 litraa mehua ja sitä juodaan melkein sitä mukaa kun kerkiän tehdä.Mun mielestä ei tarvi mitään säilöntä eikä muuta ainetta jos on tarkoitus juoda noin ennen marras- joulukuuta.Pitää vaan siitä huolen että pullot ja omenat on puhtaita.
    Hyvää syksyä!!!!!

    Näin kokemattoman mieleen tuli ajatus, että eikö ne omenat säily omenoina ja tekis sitä tuoremehua sitä mukaan kun juo. Eli aamulla muutama omena mehuks, eli sen päivän tarve.


   • omenapuuton kirjoitti:

    Näin kokemattoman mieleen tuli ajatus, että eikö ne omenat säily omenoina ja tekis sitä tuoremehua sitä mukaan kun juo. Eli aamulla muutama omena mehuks, eli sen päivän tarve.

    Puusta poimitut omenat, ne myöhäiset lajikkeet, säilyvät hyvissä säilytystiloissa(joíta minulla ei ole) hyvinkin jouluun saakka ja ylikin.
    Tämän syksyn ongelmania ainakin minun omenapuuni kohdalla onkin ollut omenien turhan aikainen putoilu maahan.
    Kesän ja syksyn kuumuus tiputteli omenoita ennen aikojaan. Ja pudotessaan kolhuja saanut omena ei säily kuin muutaman päivän.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia yllättävää itki nikon oven takana

   https://www.seiska.fi/Uutiset/Totuus-kohuparin-eropommista-Sofia-Belorf-tunki-Niko-Ranta-ahon-kotiin-mustasukkainen Ei hyvää päivää!!!!!!!
   280
   10434