omenatuoremehu?

amatörköksa

Niitä on puussa, niitä on maassa niitä on koreissa ja ämpäreissa.
Meidän perhepuumme, siis sellainen missä jo ostettaessa oli neljä lajiketta, on tänä vuonna kasvanut suureksi ja antaa hirmuisen hyvän sadon. Piirakoita on syöty, omenoita on syöty ja sosetta on purkeissa varmasti kymmeneksi vuodeksi.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Nyt kaipaisin tietoa tuoremehusta. Jos minä teen mehulingolla tuoremehua, niin miten se on käsiteltävä. Onko se kuumennettava? Onko siihen lisättävä jotain?
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Tämä on ensimmäinen syksy, kun minulla on käytössäni anopilta peritty mehulinko, siksi seison täällä omenakaaoksessa suurena kysymysmerkkinä.

(en ajatellut aluksi tätä juomaosastoa, mihin kysymykseni oikeastaan kuuluu, siksi se on kahdessa paikassa, varmuuden vuoksi)

5

2514

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mehukatti

      Tuoremehu on kerrassaan loistavaa! Älä käsittele mitenkään, pidä jääkaapissa korkeintaan viikko, mutta laita pakkaseen niin paljon kuin mahtuu. Pakastamiseen käy pakastuspullot ja muoviset limupullotkin tuntuu pysyvän ehjinä.

      Lämpimänä säilyminen vaatisi ainakin pastöroinnin eli kuumentamisen sinne lähemmäs kiehuvaksi.

    • löytyykö läheltä?

      Jos vain olet tuoremehuaseman lähipiirissä, niin suosittelen sitä. Mehulingon kanssa tulee kyllä hulluksi, se on työlästä, hidasta, meluisaa, tehotonta. Ainakin siinä tapauksessa, että ajattelit käsitellä vaikkapa vain 50 tai 100-200 kiloa omenia? No, pikku määrien kanssa tietysti selviää.

      Olen tehnyt noin 20 vuoden aikana aina silloin tällöin tuoremehua näillä asemilla, ja aina tunnen käynnin jälkeen suurta tyydytystä. Mehut ovat pastöroituina pulloissa ja kellarissa ja säilyvät hyvin. Mehu kuumennetaan 80 asteeseen, jollei se kuumene kunnolla, se voi homehtua. Pullojen kanssa on tietysti oma souvinsa, mutta sen voi aloittaa niin, että laskee pullot ensin vuorokaudeksi täyteen kylmää vettä ja antaa mahdollisten likojen ja homeitiöiden herätä. Sitten hyvä pesu.

      Omenatkin on syytä pestä. Painepesuria voi käyttää avuksi ja joku iso allas on hyvä. Sitten ne käydään läpi, huonot kohdat leikataan nopeasti pois ja ladotaan koreihin. Sadan kilon mehuttaminen ja pullottaminen vie karkeasti arvioiden ehkä puoli tuntia??? Joillakin asemilla voi osallistua itse pullottamiseen, joillakin sen tekee joku työntekijä.

      • pekkis

        Olen just "lingonnut" n.10 litraa mehua ja sitä juodaan melkein sitä mukaa kun kerkiän tehdä.Mun mielestä ei tarvi mitään säilöntä eikä muuta ainetta jos on tarkoitus juoda noin ennen marras- joulukuuta.Pitää vaan siitä huolen että pullot ja omenat on puhtaita.
        Hyvää syksyä!!!!!


      • omenapuuton
        pekkis kirjoitti:

        Olen just "lingonnut" n.10 litraa mehua ja sitä juodaan melkein sitä mukaa kun kerkiän tehdä.Mun mielestä ei tarvi mitään säilöntä eikä muuta ainetta jos on tarkoitus juoda noin ennen marras- joulukuuta.Pitää vaan siitä huolen että pullot ja omenat on puhtaita.
        Hyvää syksyä!!!!!

        Näin kokemattoman mieleen tuli ajatus, että eikö ne omenat säily omenoina ja tekis sitä tuoremehua sitä mukaan kun juo. Eli aamulla muutama omena mehuks, eli sen päivän tarve.


      • amatörköksa
        omenapuuton kirjoitti:

        Näin kokemattoman mieleen tuli ajatus, että eikö ne omenat säily omenoina ja tekis sitä tuoremehua sitä mukaan kun juo. Eli aamulla muutama omena mehuks, eli sen päivän tarve.

        Puusta poimitut omenat, ne myöhäiset lajikkeet, säilyvät hyvissä säilytystiloissa(joíta minulla ei ole) hyvinkin jouluun saakka ja ylikin.
        Tämän syksyn ongelmania ainakin minun omenapuuni kohdalla onkin ollut omenien turhan aikainen putoilu maahan.
        Kesän ja syksyn kuumuus tiputteli omenoita ennen aikojaan. Ja pudotessaan kolhuja saanut omena ei säily kuin muutaman päivän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2733
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      74
      1460
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      40
      1433
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      31
      1211
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1163
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1151
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe