helppiä ruokinnassa

^^SaBaTi^^

moi!
tartten aika paljon apuu ruokinnassa. jos tiiät miten 12-15 vuotiaan sellasessa 1-2h jokapäiväisessä käytössä olevan suokin pitäis suunnilleen syödä voitko laittaa sellasen "kaavan"? ku meinaan hankkia oman hevosen mutta ruokinnassa on vielä opeteltavaa.

11

1928

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mie vain tääl

      Suosittelen sinua kipittämään kirjastoon etsiskelemään hevostietokirjoja. Varsinkin kirja Terve ja Sairas hevonen on hyvä tulevalle hevosen ostajalle. Itse en tyytynyt lainaamiseen, vaan ostin omaksi, vaikka oman hevosen osto ei ole vuosiin ajankohtainen. Kirjassa on myös ruokinnasta asiaa, vaikka käsitteleekin pääsääntöisesti sairauksia.

      En ole kamalan kokenut erilaisten hevosten ruokinnassa, joten en noin vain osaa sanoa arviota. Mutta toki voin kertoa, miten tuttujeni hevoset ruokitaan, kun niitä olen hoidellut.

      8-vuotias sh-tamma, säkäkorkeudeltaan n. 155cm, saa yhden heinäpaalin päivässä. Tämä tamma on kuitenkin vain pullapolle, eli sillä ratsastetaan ehkä kerran kuussa jos silloinkaan. Viime kesänä, jolloin ratsastin sillä 4-5 kertaa/vko, annoin heinäpaalin lisäksi täyden kottikärryllisen tuoretta ruohoa. Kesälaitumelle ei ollut mahdollisuutta, joten niitettiin sitten ruohoa tarhaan. Kesällä, kun liikutin aika paljonkin tammaa, annoin sille puoli litraa pellettiä (racing prix tms.) joka ilta. Pelletti tulee kuitenkin turvottaa veteen ensin!

      7-vuotias sh-ruuna, sk 160-165cm, työskentelee n. 6 kertaa/vko ja noin tunnin kerrallaan. Aamulla tarhaan raahataan iso pino heinää, jolla pärjää sitten koko päivän. Tänään raahasin sinne n. kolme hangollista. Talliin tuotuani illalla annoin pari siivua heinäpaalista, ja yöheiniksi vielä puoli paalia. Kaura/pellettimäärästä en tiedä sen kummemmin, nyt sain ohjeeksi antaa vain pari kourallista kun ei ole voitu liikuttaa kylmien pakkasten takia.

      Yleispätevä sääntö on, että arvioidaan tarvittava heinä- ja kauramäärä, ja mikäli hevonen laihtuu niin tietenkin lisätään heinämäärää. Ja jos taas puhti loppuu niin lisätään kauramäärää. Hevonen on sopiva silloin, kun kylkiluut eivät näy mutta tuntuvat kevyesti kädellä painaessa!

      Kesällä kun olin ratsastustallilla töissä, suomenhevosille annettiin 1-2litraa kauraa/päivä. Isommille annettiin se kaksi ja pienemmille yksi. Kaikki tekivät kaksi tuntia töitä päivässä. Tosin yksi suomehevonen oli sellainen, että vaikka ei antanut yhtään kauraa, se olisi jaksanut juosta vaikka koko päivän. Kyllähän näitä synnynnäisiä energiapommejakin riittää.

      • Nimetön

        kiitti paljon kun autoit, tosta oli paljon jo hyötyä! terv. ^^SaBaTi^^


    • vanupallo

      jokaisen hevosen ruokinta on yksilöllistä ja toki kannattaa sitten muujältä kysyä että miten hän on syöttänyt hevosta. on vaikea arvioida millainen ruokintamalli olisi paras sillä ruokinnan perusta riippuu pitkälti hevosen koosta(=massasta) luonteesta yms. mutta jos pääpiirteittäin puhutaan niin semmoinen keskiverto putte joka on siis pelkkänä harraste ratsuna niin pitäisi pärjätä esim. kuivaa heinää 2-2-3-3 ja kauraa 1-½-1-½ ja kivennäset sekä suola. loppujen lopuksi harva perusterve hevonen tarvitsee mitäään extroja, vaan juuri mahdollisimmän yksinkertainen ruokinta, ja kuten jo sanoin niin on todella vaikea lähteä arviomaan kun ei tarkkoja tietoja hevosesta.

      • Nimetön

        kiitti kumminkii...
        terv. ^^SaBaTi^^


    • Palle

      Se sopiva ravinnon määrä selviää myös pikkuhiljaa, kun olet pollen hankkinut ja ratsastanut ym. Eli jos heppa laihtuu kovasti eikä jaksa liikkua --> lisää ruokaa/energiaa, ja tietysti päinvastoin. Kokeilemalla löytyy yleensä jokaiselle pollelle paras tapa, koska yksilöitä ovat. Heinää kyllä voinee syöttää lähes niin paljon kuin haluaa/on mahd., koska ei haittaa vaikka polle mussuttaisi sitä "koko ajan" (ns. heinämaha voi kasvaa semmoisille, jotka eivät liiku, mutta jos omaasi meinaat liikuttaa kunnolla, niin nou hätä).

    • wastaan

      Aamulla n klo: 7:00-8:00 heinää ja 2 kourallista kauraa.

      jos hevonen on laiha niin sille voi antaa lesettä. se lihottaa.

      päivällä menet ratsastamaan sillä [ tietysti ].

      illalla 3 kourallista kauraa että sitä on aika paljon yöksi. heinää talvisin 2 palaa kesäisin 1.

    • Kamu 4 ever

      1-1,5 l kauraa [esim. aamulla 0,5 ja illalla 1 l]

      1-2 paalii per. päivä

      Ja yleensä illalla enemmän kun aamulla. Meillä tehdään niin, että aamulla n. ½ paalii karsinaan ja loput sirotellaan ympäri tarhaa pieniin kasoihin. Jos olet epävarma ruokinnassa, niin kysy myyjältä.

      • Kamu 4 ever

        Ja vielä kannattaa lisätä Captain Igoria 1 dl per. ruokinta kauraan sekoitettuna. Elikkä 2 dl Captainia per. päivä. Kun sitä laitat ei tarvitse kaikkia vitamiinejä sekoitella kauraan. Eikä aiheuta varmastikkaan valkuais näppyjä.


    • harrastelija+

      Heiniä n. paali päivässä (10kg keskim.)
      -lihavuuskunnosta riippuen enemmän tai
      vähemmän

      Väkirehuja:
      -aamulla kauraa
      -illalla kauraa ja muita rehuja
      Määriä:kauraa lihavuuskunnon mukaan keskim. litra päivässä, kivennäistä ohjeen mukaan, lisänä mitä syötätkin niin kannattaa katsoa tarkasti valmistajan ohjeita. Hyvänä väkirehuna pidän Mella-leikettä, jota annan n. litran päivässä. Eipähän ainakaan tarvitse vehkeillä pellavalimojen ja leseiden kanssa, kun saa syöttää kuivana. Kuivassa rehussa on myös se hyvä, että syljen eritys pysyy runsaana, mikä on ruoansulatukselle tärkeää. Täytyy kylläkin myöntää pellavan vaikutus karvan kiiltoon...
      Varoitus: Katso rehujen valkuaismäärät, sillä liika valkuainen on pahaksi.

    • HP

      no anna sille aamulla ja illalla kauraa , heinää ja kivennäisiä ja anna sille päivällä 2-3 kertaa heinää ja tietenkin vettä pitää olla koko ajan:))

    • Jeiberg

      Kirjastosta kannattaa käydä lainaamassa kirja Ruokinnalla tuloksiin. Siinä on hyvä ohjeita ruokinnasta.

      Pääpointtina kuitenkin, että hevosen perusravintoa on korsirehu. Korsirehun lisäksi annetaan kivennäiset ja vitamiinilisät. Mahdolliset muut rehulisät lasketaan sitten sen mukaan, paljonko hevonen liikkuu. Normaalinkokoisen ja normaalissa lihavuuskunnossa olevan suomenhevosen pitäisi saada noin 10 kiloa heinää päivässä. Jos heinää ei anneta tarpeeksi, hevoselle tulee helposti ruuansulatusongelmia.

      Kivennäissäkeissä lukee annosteluohjeet, joten niitä seuraamalla pääsee pitkälle. Vitamiinilisät annetaan useimmiten näin kevään korvalla, jolloin vitamiinien saatavuus normaalista ruokinnasta on heikkoa.

      Toisin kuin joku tuolla yllä kirjoitteli, väkirehupellettejä ei pidä turvottaa lukuunottamatta viherpellettejä. Hevosen pitää saada mahdollisimman paljon pureskeltavaa, jotta se erittäisi runsaasti sylkeä. Kun sylkeä erittyy tarpeeksi, mahalaukussa syntyvät ruuansulatushapot neutraloituvat, eivätkä aiheuta esimerkiksi mahahaavaa. Pureskeltavasta ruuasta on hevoselle myös ajankulua.

      Ruokinnat jaetaan vähintään kolmeen kertaan päivässä, yleensä hevosille annetaan aamuisin ja iltaisin heinien lisäksi väkirehut. Turhien väkirehujen syöttämistä kannattaa välttää ja niiden tarve kannattaa laskea. Moni syöttää täysin ylimääräisiä väkirehuja, jotka sitten aiheuttavat muun muassa hevosten kuumumista tai lihomista.

      Ennen oman hevosen hankkimista kannattaa ruokinnasta ottaa selvää kuitenkin muualtakin kuin keskustelupalstoilta. Tallilla katselemalla ja kyselemällä oppii, kuten myös kirjoista. :)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      936
    2. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      830
    3. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      731
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      717
    5. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      709
    6. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      693
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      687
    8. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      107
      673
    9. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      662
    10. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      35
      600
    Aihe