Matti Kassila ja Komisario Palmu

rosewater

Luin tuossa noita viestiketjuja ja huomasin varsin monen ketjun käsittelevän Tarua Sormusten Herrasta, hieno elokuva, mutta siitä voi puhua muissa ketjuissa, joten se siitä.

Itse asiassa haluan nostaa esille aiheen joka itselleni on tärkeä, nimittäin Matti Kassilan ohjaamat Komisario Palmu elokuvat. Nämä elokuvat on turhankin vähälle huomiolle jääneita dkkarielokuvan helmiä, jotka ei pelkästään ole kansainvälistä tasoa, vaan pesee ulkolaiset kilpailijansakin mennen tullen ja palatessa.

Komisario Palmu oli Mika Waltarin luoma hahmo, jonka selvittämiä rikoksia Waltari kirjoitti välipaloiksi suurten historiallisten romaanien kirjoittamisen lomassa. Kun näitä Palmu-romaaneja elokuvattiin, niin tehtävä lankesi ehkä aikakauden lahjakkaimmalle kotimaiselle ohjaajalle, Matti Kassilalle, jonka muukin tuotanto on ansiokasta. Palmu elokuvien näyttelijät olivat myös kansallista huippua. Jostain syystä kaikki naksahti kohdalleen. Oli kansainväliset tasot täyttävät tarinat, pätevä ohjaaja, parhaat mahdolliset näyttelijät ja sitten se henki, joka elokuviin tuli. Palmu elokuvat on todella nautittavia katseltavia, joissa huumori, draama, rikos ja kaikki elämään liittyvä on sopusuhteessa kerrottavan tarinan kanssa. Luettuani kirjat ja katsottuani sen jälkeen sama elokuvana, en voi kuin ihmetellä niitä uskomattomia sävyjä, joita näyttelijät saavat irti hahmoistaan. Se on just, eikä melkein ja on pakko todeta monen näyttelijän tehneen parhaan elokuvaroolinsa nimenomaan Palmu-elokuvissa.

Aivan oma lukunsa on Leo Jokela. Jokela on ollut viime aikoina esillä Pula-Ahon ansiosta ja aiheesta, mutta nähtyään Jokelan Kokkina voi sanoa miehen olleen koomikkona ja näyttelijänä aivan uskomaton kyky. Jo pelkästään Jokela tekee elokuvat katsomisen arvoisiksi, mutta paljon ei jälkeen jää muutkaan.

Onkos palstalla muita näihin elokuviin hurahtaneita?

10

387

  Vastaukset

  • Tässä on toinen,riemu-uutinen meille ja muille Palmufriikeille;ne tulee TV;stä taas tänä syksynä.Mulla on jo kaikki ennestään,mutta kun nuo nauhat tuppavat kulumaan,nyt saa taas ne tuoreena nauhalle.Niin Leo Jokela,mielestäni Suomen kaikkien aikojen nerokkain koomikko,diggaan hänen takiaan vanhoja Spede-leffoja,mm.Noin seitsemän veljestä aivan hillitön seppä Leonardona,mikä on muuten Palmu-suosikkisi;minun Tähdet kertovat.Helge Heralan Von Vagenblick ikimuistettava..T;Ilkka

   • Mä olen niitä joskus pentuna kattonut ja muistelen tykänneeni kovinkin, mutta on kiva nähdä ne uudestaan aikuisen silmin:)


   • Hyviähän ne on kaikki, joskaan se viimeinen Vodkaa, Komisario Palmu ei yllä aiempien tasolle. Oma suosikkini on Komisario Palmun erehdys, jota en väsy katsomaan. Elina Salo on lyömätön ja se herkkyys millä hän näyttelee on jotain sanoinkuvaamatonta.


   • rosewater kirjoitti:

    Hyviähän ne on kaikki, joskaan se viimeinen Vodkaa, Komisario Palmu ei yllä aiempien tasolle. Oma suosikkini on Komisario Palmun erehdys, jota en väsy katsomaan. Elina Salo on lyömätön ja se herkkyys millä hän näyttelee on jotain sanoinkuvaamatonta.

    Juu,Elina Salo on siinä tosi suloinen.Vodkaa..on kieltämättä "heikoin lenkki",mutta kyllä siinäkin oma nostalginen 60-luvun lopun tunnelmansa on.Neuvostoliiton nuoleskelu on mielestäni viety siinä nerokkaasti aika piikikkääksi,esim.loppulaulu;"isoveli tietää sen",ja ehkä Palmuihin ei väri käynyt,mustavalkoisuus korostaa mielestäni paremmin tunnelmia muissa Palmuissa.T;Ilkka


   • Ilkka kirjoitti:

    Juu,Elina Salo on siinä tosi suloinen.Vodkaa..on kieltämättä "heikoin lenkki",mutta kyllä siinäkin oma nostalginen 60-luvun lopun tunnelmansa on.Neuvostoliiton nuoleskelu on mielestäni viety siinä nerokkaasti aika piikikkääksi,esim.loppulaulu;"isoveli tietää sen",ja ehkä Palmuihin ei väri käynyt,mustavalkoisuus korostaa mielestäni paremmin tunnelmia muissa Palmuissa.T;Ilkka

    Eiköhän tuon Vodka elokuvan heikkous lähde jo alkuperäiskäsikirjoituksesta, joka ei muistaakseni enää ollut Waltaria, vaan jotain ihan muuta. Kun lähtökohdat olivat heikommat, niin näyttelijöillä ei ollut enää pohjaa antaa parastaan. Maneereillahan siinä vedetään koko elokuva.


   • rosewater kirjoitti:

    Eiköhän tuon Vodka elokuvan heikkous lähde jo alkuperäiskäsikirjoituksesta, joka ei muistaakseni enää ollut Waltaria, vaan jotain ihan muuta. Kun lähtökohdat olivat heikommat, niin näyttelijöillä ei ollut enää pohjaa antaa parastaan. Maneereillahan siinä vedetään koko elokuva.

    Olen kyllä samaa mieltä, Palmut ovat todella nerokkaita dekkareita. Kassila saa näyttelijöistä irti aivan ihmeellisiä asioita, kuten nyt Jussi Jurkan Bruno (sukunimen oikeinkirjoitusta en muista), Elina Salon molemmat suoritukset, Leevi Kuuranteen Batler, Saara Ranin psykopaattimummo, Siimeksen juoppo nilkki, Kurt Kuurna sekä 60-luvun paparazzi..

    Mutta en ehkä yhtyisi tuohon, että Palmut ovat jääneet hämärän peittoon, aika hyvin minunkin sukupolveni (85-syntyneet) ne tuntee. Mutta varjoon ovat sen sijaan jääneet Kassilan monet muut elokuvat, kuten Natalia, Niskavuori, Lasisydän, Äl yli päästä perhanaa ja Radio tulee hulluksi. Niskavuorta ja Nataliaa olen etsinyt ainakin kaksi vuotta, ilman tulosta. Kaikki nuo ovat tasokkaan ohjaajan tuotoksia, mutta jostain kummasta syystä varjoon jätettyjä. Pyydäppäs Yleisradiolta uusintoja tai joistain jopa TV-esi-iltaa (Radio tulee hulluksi, ei koskaan TV:ssä nähty), niin ei tule tulosta. Sen sijaan tiettyjä suomifilmejä näytetään säännöllisesti joka toinen vuosi tai jopa kerran vuodessa, kuten nyt eilen nähty Kolmiapila tai muut tämän syksyn/ kesän elokuvat niinkuin Ratavartijan kaunis Inkeri, Valkoiset ruusut jne.

    Sattuuko jonkun videohyllystä löytymään edes Nataliaa, Niskavuorta tai Lasisydäntä VHS-kaseteilla?

    Kassila fanit muuten, tämän syksyn aikana tulee Palmu sarjan lisäksi Maija löytä sävelen, Radio tulee hulluksi ja joulukuussa Isäntä soittaa hanuria!


  • Leo Jokela oli muuten kaiken muun ohella intohimoinen neuloja, hän neuloi perheelleen sukkia ja villapaitoja aina vapaa-ajallaan. Sekin kertoo miehestä jotain...
   "Silmät tummat niin kuin syksyinen yö" oli eräs Jokelan bravuureista. Sehän kuultiin Komisario Palmun erhedyksessä vuonna 1960...
   Jokela oli ennen elokuvauraansa muuten maskeeraajana muistaakseni Suomi-Filmillä...

  • mahtavia olen katsonut ne monta,monta kertaa ja erityisesti on jäänyt Kokin laulu elokuvasta Komisaario palmun erehdys,se laulun nimi oli "silmät tummat kuin yö "siinä esityksessä oli tyyliä.

   • KASSILA OLI KYRVÄN IMIJÄ


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mies pimittää rahankäyttöään

   Sain selville, että mieheni on jo kuukausia käyttänyt isoja summia rahaa tietämättäni harrastuksiinsa. Samaan aikaan hän on kertonut, ettei hänellä ty
   Parisuhde
   83
   4747
  2. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   204
   4147
  3. Puma hakee uutta elättäjää.

   Nyt on nahkahousut jalassa ja Kämpissä uuteen nousuun. Taitaa olla uus lompakko hakusessa kv-staralla.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   184
   2639
  4. Niko Ranta-Aho kaulailee illallisella Bandidos pomon kanssa Espanjassa

   Noniiiin. Niko pääs oottaa vankilatuomiota vapaalle. Läks Espanjaan. Nyt laitto kuvaa, kaulailee bandidos rikollisjärjestön pomon kanssa ja 2 muun kar
   83
   946