Vhh todella toimii. Tässä on laboratoriotulokset, kun niitä on niin kovasti minulta kysytty. Ensimmäinen luku on helmikuu 06, toinen huhtikuu 05 ja kolmas eli viimeinen luku on arvo ennen vähähiilihydraattisen ruokavalion aloittamista.
FP-KOL 5.1 5.2 6.5
FP-TRIGLY 0.96 2.07 11.78
FP-KOL-HDL 1.05 1.07 0.70
FP-KOL-LDL 3.61 3.2 0.5 (tulos epävarma)
FP-GLUK 5.0 4.5 5.7
Verenpaine 140/90 155/95 185/120
Kun siirtyy käyttämään luonnollisia rasvoja, kuten voita, oliivi- ja kookosöljyä ja jättää turhat hiilihydraatit ja sokerit syömättä niin on mahdollista parantaa veriarvojaan.
Pekka Puska tietysti sanoisi, ettei ole pitkäaikaista näyttöä vhh:n terveellisyydestä, mutta minulle riittää tämä kehitys.
Vhh parantaa veriarvot
111
5953
Vastaukset
- 10 kg
saisi samat positiiviset tulokset aikaan millä tahansa menetelmällä. Ei yksistään vhh:lla, mutta eiköhän se kerro enemmän, miten käy jatkossa, pysyvätkö arvot hyvinä, kun et enää laihduta. No, en ole asiantuntija ravintoasioissa, enkä vhh:ssa. Otsikkoosi voisi vaihtaa vhh:n tilalle sanan "Laihtuminen 10 kg...jne."
- Kiril
että noudatan vhh ruokavaliota pysyvänä elämäntapamuutoksena ja en aio palata enää takaisin syömään enemmän hiilihydraatteja ja monipuolisesti perunaa niinkuin KTL suosittaa. Vhh ei ole mikään laihdutuskuuri minulle.
- mukaan
laihduttaminen jättämällä lähes kaikki rasvat pois (esim PV) ei paranna kolesteroli arvoja, vaan voi jopa huonontaa niitä.
Lisäksi voisit selittää ne lukuisat ihmiset jotka ovat aina olleet laihoja ja normaalilla ruokavaliolla, mutta joilla on silti huonot arvot. Sinun logiikkasi mukaan se on mahdotonta. (ja tuskin tiedät omiakaan arvojasi) - vuoden välein
mukaan kirjoitti:
laihduttaminen jättämällä lähes kaikki rasvat pois (esim PV) ei paranna kolesteroli arvoja, vaan voi jopa huonontaa niitä.
Lisäksi voisit selittää ne lukuisat ihmiset jotka ovat aina olleet laihoja ja normaalilla ruokavaliolla, mutta joilla on silti huonot arvot. Sinun logiikkasi mukaan se on mahdotonta. (ja tuskin tiedät omiakaan arvojasi)Minä, joka kirjoitin siinä, olen jo lähes eläkeiässä, ja arvojani on seurattu tiheään, viime vuonna jopa kaksi kertaa.
Muistan lukeneeni jostain, että ikääntyessä kolesteroliarvot huononevat, varsinkin kun ylitetään 6-kymppisen raja. Olen syönyt säännöllisesti rasvaista kalaa ja kalaöljykapseleita. LDL minulla on tupannut nousemaan kaikesta huolimatta ja on ollut korkealla jo muutaman vuoden, siksi sain kolesterolilääkityksen. Lääkärini totesikin, että se voi olla perinnöllistä.
HDL on ollut tarkistusten mukaan ainakin 4 vuotta 1,6:ssa. Kokonaiskolesteroli kyllä on ollut yli 6 mutta alle 7 ennen lääkitystä. Lääkityksellä se putosi 2 kk:ssa 4,4:ään ja LDL 2,3:een (yli 4:n arvosta ilman lääkitystä). Ei auttaneet kalaöljykapselit eikä runsas rasvaisen kalan syönti 10 vuoden ajan. Punaista lihaa en ole syönytkään vuosiin, vaan korvaan proteiinin tarpeen ajoittain pavuilla ja linsseillä.
Minulle kyllä kävi niin, että kun lopetin maitorasvajuuston käytön ja vaihdoin kasvisrasvajuustoon, elimistöni alkoi kehittää ilmeisesti itsestään kolesterolia. Ennen kasvisrasvajuuston käyttöönottoa oli kolesteroliarvo 6,1 - 6,4:n vaiheilla. Kun en saanut kolesterolia enää ruoasta yhtä paljon kuin ennen, nousi kokon.kolesteroli 6,9:ään, ja siitä seurasi lääkitys, koska ikääkin alkaa olla yli 60:n. Hauskana yksityiskohtana on kesä, jolloin oli synttärit, ja käytiin retkellä Porvoossa, josta ostin paljon synttäreille suklaakarkkeja ja söin itsekin niitä aivan hirveästi. Söin myös transrasvapaukkuja, keksejä, joita jäi synttäreiltäni. Harrastin sinä kesänä kyllä aika paljon pyöräilyä ja uintiakin sekä kävelyä. Mutta syksyllä oli kok.kolesteroli alempi kuin koskaan, 6,1, mutta LDL on se vaikeimmin parannettavissa oleva minun kohdallani.
Jos nämä kirilit ym. vhh-laiset ovat vielä nuorehkoja alle tai n. 50-vuotiaita henkilöitä, heillä voi olla uudet elämäntapatarkistukset edessä, sillä eläkeiän kynnyksellä vasta tarvitaankin säännöllistä liikuntaa. Myönnän, en liikkunut tarpeeksi viime vuosina, mutta en syö roskaruokaa kovin usein, vaan paljon kasviksia ja sitä rasvaista kalaa. Joten se siitä: "ja tuskin tiedät omiakaan arvojasi". Tiedän minäkin laihoja, joilla on perinnöllisesti erittäin korkeat kolesterolit, ja tarvitsevat lääkityksen. Minulle sanoi juuri farmaseutti, että vaikka lääkitys on kallista, on kuitenkin parempi, etteivät verisuoneni tukkeennu. - kertoa.
Kiril kirjoitti:
että noudatan vhh ruokavaliota pysyvänä elämäntapamuutoksena ja en aio palata enää takaisin syömään enemmän hiilihydraatteja ja monipuolisesti perunaa niinkuin KTL suosittaa. Vhh ei ole mikään laihdutuskuuri minulle.
Olet kertonut sen lähes 3.000 kertaa. Ei taida aivot toimia ilman hiilihydraattia. Suosittelen www.dementia.fi sivuja, lähinnä läheisillesi. (huom!vitsi) Ei siis www.dementia.fi...
- lukijoille
mukaan kirjoitti:
laihduttaminen jättämällä lähes kaikki rasvat pois (esim PV) ei paranna kolesteroli arvoja, vaan voi jopa huonontaa niitä.
Lisäksi voisit selittää ne lukuisat ihmiset jotka ovat aina olleet laihoja ja normaalilla ruokavaliolla, mutta joilla on silti huonot arvot. Sinun logiikkasi mukaan se on mahdotonta. (ja tuskin tiedät omiakaan arvojasi)Mikähän tutkimus on kyseessä?
- •••
lukijoille kirjoitti:
Mikähän tutkimus on kyseessä?
Vähärasvaisen ja runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältäneen ruokavalion epäedullinen vaikutus lipidiarvoihin: Silaste ML, Rantala M, Alfthan G, Aro A, Witztum JL, Kesaniemi YA, Horkko S. "Changes in dietary fat intake alter plasma levels of oxidized low-density lipoprotein and lipoprotein(a)". Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2004 Mar;24(3):498-503.
Ja kommentti edelliseen: Navab M, Reddy ST, Van Lenten BJ, Fogelman AM. "Apparent paradox of low-fat "healthy" diets increasing plasma levels of oxidized low-density lipoprotein and lipoprotein(a)." Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2004 Mar;24(3):392-3.
- arvoistasi
LDL eli "huono" kolesteroli oli noussut suhteessa kokonaiskolesteroliin, HDL hieman laskenut. LDL:n tulisi olla alle 3, riskiryhmään kuuluvilla (sukurasite) mieluummin alle 2,5.
Muuten hyvä suuntaus, mutta kannattaa tuota suhdetta seurata. LDL ei todellakaan ole vielä tavoitetasolla.
Laihtuminen selittää verenpaineen ja kokonaiskolesterolin laskusuunnan. LDL:n osalta kehitys on huolestuttava.- täti
samaan asiaan. Ldl on todellakin aivan liian korkea! Eikös tuossa dieetissä syödä aika paljon proteiinia ja rasvoja? (korjaa jos olen väärässä)
Joka tapauksessa en kauhesti elvistelisi tuollaisilla tuloksilla, vaikka yleinen suuntaus onkin edullinen. - olet väärässä
täti kirjoitti:
samaan asiaan. Ldl on todellakin aivan liian korkea! Eikös tuossa dieetissä syödä aika paljon proteiinia ja rasvoja? (korjaa jos olen väärässä)
Joka tapauksessa en kauhesti elvistelisi tuollaisilla tuloksilla, vaikka yleinen suuntaus onkin edullinen.Moni syö VHHlla proteiinia suositusten mukaisesti ja lisäksi monipuolisista lähteistä. Kolesteroli arvoja voi parantaa syömällä hyviä rasvoja, eli kun niidenkin lähteet ovat monipuoliset, niin arvot paranee. Suurin osa rasvastahan VHHlla poltetaan energiaksi, eikä säilötä ympäri kehoa.
- mitä sanotte
täti kirjoitti:
samaan asiaan. Ldl on todellakin aivan liian korkea! Eikös tuossa dieetissä syödä aika paljon proteiinia ja rasvoja? (korjaa jos olen väärässä)
Joka tapauksessa en kauhesti elvistelisi tuollaisilla tuloksilla, vaikka yleinen suuntaus onkin edullinen.mutta rasvan laatu, ei niinkään määrä, ratkaisee. Jos olisin Kiril, vähentäisin kerman, voin ja kookosrasvan käytön minimiin.
- täti
olet väärässä kirjoitti:
Moni syö VHHlla proteiinia suositusten mukaisesti ja lisäksi monipuolisista lähteistä. Kolesteroli arvoja voi parantaa syömällä hyviä rasvoja, eli kun niidenkin lähteet ovat monipuoliset, niin arvot paranee. Suurin osa rasvastahan VHHlla poltetaan energiaksi, eikä säilötä ympäri kehoa.
siis tämän Kirilin tapauksessa: Ldl on noussut yli kolme pykälää! Sehän on ihan kamalan huolestuttava kehitys!
- vähentäisit
mitä sanotte kirjoitti:
mutta rasvan laatu, ei niinkään määrä, ratkaisee. Jos olisin Kiril, vähentäisin kerman, voin ja kookosrasvan käytön minimiin.
eikä se vaikuttaisi kuitenkaan parantavasti veriarvoihin.
- että LDL:ää
täti kirjoitti:
samaan asiaan. Ldl on todellakin aivan liian korkea! Eikös tuossa dieetissä syödä aika paljon proteiinia ja rasvoja? (korjaa jos olen väärässä)
Joka tapauksessa en kauhesti elvistelisi tuollaisilla tuloksilla, vaikka yleinen suuntaus onkin edullinen.LDL:ää on rakenteeltaan eri tyyppistä, joten korkeakaan LDL-arvo ei välttämättä ole haitallinen ollenkaan?
- täti
että LDL:ää kirjoitti:
LDL:ää on rakenteeltaan eri tyyppistä, joten korkeakaan LDL-arvo ei välttämättä ole haitallinen ollenkaan?
HDL:n, LDL:n ja triglyjen suhde. Tällä Kirilillä se suhde on aika huono. Ja ennen kaikkea: suunta on alun parannuksen jälkeen huono. Jokin siis ei nyt mene oikein hänen ruokavaliossaan.
- täti
täti kirjoitti:
HDL:n, LDL:n ja triglyjen suhde. Tällä Kirilillä se suhde on aika huono. Ja ennen kaikkea: suunta on alun parannuksen jälkeen huono. Jokin siis ei nyt mene oikein hänen ruokavaliossaan.
Pieni tarkennus: Huonon kehityksen syy ei välttämättä ole yksin ruokavaliossa. Muita syitä voivat olla esim. liian vähäinen liikunta, stressi ja mahdolliset muut sairaudet.
- ei syö
täti kirjoitti:
siis tämän Kirilin tapauksessa: Ldl on noussut yli kolme pykälää! Sehän on ihan kamalan huolestuttava kehitys!
rasvoja monipuolisesti...
- väärin
täti kirjoitti:
siis tämän Kirilin tapauksessa: Ldl on noussut yli kolme pykälää! Sehän on ihan kamalan huolestuttava kehitys!
Kun triglyt on korkealla, LDL kolesterolin määrää ei pystytä mittaamaan (laskemaan) kunnolla.
Joten tuo 0,5 on kaukana oikeasta arvosta. Vertailukelpoiset luvut ovat ainoastaan nuo kolmosella alkavat. - suhteitasi
täti kirjoitti:
HDL:n, LDL:n ja triglyjen suhde. Tällä Kirilillä se suhde on aika huono. Ja ennen kaikkea: suunta on alun parannuksen jälkeen huono. Jokin siis ei nyt mene oikein hänen ruokavaliossaan.
eli mitä suhteita tarkoitat ihan tarkalleen?
- linkittää
että LDL:ää kirjoitti:
LDL:ää on rakenteeltaan eri tyyppistä, joten korkeakaan LDL-arvo ei välttämättä ole haitallinen ollenkaan?
jonkun luotettavan tutkimuksen/lausunnon aiheesta?
- toinen täti
suhteitasi kirjoitti:
eli mitä suhteita tarkoitat ihan tarkalleen?
LDL on liian iso. Myös kokonaiskolesterolin ja HDL:n erotus pitäisi olla alle neljä, K:lla se on 4,05. Verenpaineetkin ovat vielä riskilukemissa. Verensokeri on noussut viimekertaisesta.
- pystytään
väärin kirjoitti:
Kun triglyt on korkealla, LDL kolesterolin määrää ei pystytä mittaamaan (laskemaan) kunnolla.
Joten tuo 0,5 on kaukana oikeasta arvosta. Vertailukelpoiset luvut ovat ainoastaan nuo kolmosella alkavat.eihän tuota LDL:ää oikeasti mitata juuri missään vaan se tulee puhtaasti matemaattisesti. Kirilin lähtöarvoilla LDL olisi täysin tarkasti 0,45 kahdella desimaalilla.
- et esittänyt
toinen täti kirjoitti:
LDL on liian iso. Myös kokonaiskolesterolin ja HDL:n erotus pitäisi olla alle neljä, K:lla se on 4,05. Verenpaineetkin ovat vielä riskilukemissa. Verensokeri on noussut viimekertaisesta.
yhtään suhdelukuja, et minkään arvojen välisiä.
- lasketaan
pystytään kirjoitti:
eihän tuota LDL:ää oikeasti mitata juuri missään vaan se tulee puhtaasti matemaattisesti. Kirilin lähtöarvoilla LDL olisi täysin tarkasti 0,45 kahdella desimaalilla.
ainoastaan, kun triglyt ovat alle neljä. Alkuperäiset triglyt ovat niin huimat, että elämäntapamuutos on ollut todella aiheellinen. Tavasta en ole täysin yhtä mieltä. Laihdutus on varmasti osaltaan auttanut.
- kun en ole
linkittää kirjoitti:
jonkun luotettavan tutkimuksen/lausunnon aiheesta?
tuota netistä etsinyt/lukenut vaan ihan paperiversiona vaan, valitan. Mutta jos löydät saman netistä, voit varmaan itse laittaa linkit, niin muutkin saavat lukea.
- netistä ei löydy
kun en ole kirjoitti:
tuota netistä etsinyt/lukenut vaan ihan paperiversiona vaan, valitan. Mutta jos löydät saman netistä, voit varmaan itse laittaa linkit, niin muutkin saavat lukea.
eikä edes lääkärin tietokannoista.
- itselläni
vähentäisit kirjoitti:
eikä se vaikuttaisi kuitenkaan parantavasti veriarvoihin.
kokonais-kol sama, mutta hdl suurempi ja ldl pienempi. Verenpaineet ja -sokerit normaalilukemissa. Pottua ja leipää syön, joskus karamelliäkin. Rasvoina käytän rypsiöljyä ja voi-kasvisrasvalevitettä.
Alkoholia en käytä enkä tupakoi. Liikun säännöllisesti, mutten erityisesti kuntoile. Ikää 40 . Suvussa korkeita kol-tasoja, myös vanhemmillani. - •••
et esittänyt kirjoitti:
yhtään suhdelukuja, et minkään arvojen välisiä.
Trigly/HDL-suhde ainakin on ihan hyvä, se on 0,9 (1,6 on normaalin yläraja).
- vaivautuisin
itselläni kirjoitti:
kokonais-kol sama, mutta hdl suurempi ja ldl pienempi. Verenpaineet ja -sokerit normaalilukemissa. Pottua ja leipää syön, joskus karamelliäkin. Rasvoina käytän rypsiöljyä ja voi-kasvisrasvalevitettä.
Alkoholia en käytä enkä tupakoi. Liikun säännöllisesti, mutten erityisesti kuntoile. Ikää 40 . Suvussa korkeita kol-tasoja, myös vanhemmillani.kun et sinäkään perustellut omia väitteitäsi.
- käytössään
netistä ei löydy kirjoitti:
eikä edes lääkärin tietokannoista.
huonot tietokannat.
- Kiril
väärin kirjoitti:
Kun triglyt on korkealla, LDL kolesterolin määrää ei pystytä mittaamaan (laskemaan) kunnolla.
Joten tuo 0,5 on kaukana oikeasta arvosta. Vertailukelpoiset luvut ovat ainoastaan nuo kolmosella alkavat.LDL osalta, että tulos 0.5 on epävarma koska laskentakaava pätee vain, jos trigly on alle 4 mmol/l.
- •••
••• kirjoitti:
Trigly/HDL-suhde ainakin on ihan hyvä, se on 0,9 (1,6 on normaalin yläraja).
Kirilhän ei olekaan tyttö :) Eli trigly/HDL-suhteen normaalin yläraja miehillä on 1,8.
- Kiril
mitä sanotte kirjoitti:
mutta rasvan laatu, ei niinkään määrä, ratkaisee. Jos olisin Kiril, vähentäisin kerman, voin ja kookosrasvan käytön minimiin.
Olen jo vähentänyt hiilihydraatit minimiin ja huonot teolliset rasvat kokonaan pois ja suuntaus on hyvä sanoi jopa lääkärikin. Täällä nyt jotkut sanovat tuloksiani huolestuttaviksi, mutta oma lääkärini ei. Piti kehitystä positiivisena.
- näin aluksi
vaivautuisin kirjoitti:
kun et sinäkään perustellut omia väitteitäsi.
http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/03_sv_ravinto.shtml
http://www.pienipaatospaivassa.net/ela.php?s=7
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00035
Kirilin tapauksessa on todistettu, ettei runsas tyydyttyneen rasvan käyttö alenna LDL:aa, pikemminkin nostaa. Miksipä hän poikkeaisi muista suomalaisista?
Vai keksitkö LDL:n nousulle paremman selityksen? - netistä:
netistä ei löydy kirjoitti:
eikä edes lääkärin tietokannoista.
"Tämän seurauksena veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi."
Tuo lause on lainaus seuraavasta nettiartikkelista: http://www.physics.helsinki.fi/bllmetab/lu19-20.html
Pikaisella vilkaisulla en nyt netistä muita löytänyt, mutta ehkäpä Google auttaa sinuakin. - teillähän
käytössään kirjoitti:
huonot tietokannat.
on paremmat "paperit", joita ei löydy.
- •••
••• kirjoitti:
Trigly/HDL-suhde ainakin on ihan hyvä, se on 0,9 (1,6 on normaalin yläraja).
Ja LDL/HDL suhde miehillä täytyy olla 3,7, Kirilillä on 3,4. Eli ihan ok sekin.
- Kiril
toinen täti kirjoitti:
LDL on liian iso. Myös kokonaiskolesterolin ja HDL:n erotus pitäisi olla alle neljä, K:lla se on 4,05. Verenpaineetkin ovat vielä riskilukemissa. Verensokeri on noussut viimekertaisesta.
140-159/ 90-99 ole kyseessä lievästi kohonnut verenpaine. Huomattavasti kohonnut verenpaine on yli 180/110 minun tietojen mukaan. Lisäksi lääkäri korosti, että yksi tänään tehty mittaustulos ei kerro välttämättä mitään. Pitäisi kirjata häneltä saamaani korttiin useita mittauksia ja katsoa, missä rajoissa se vaihtelee, jos vaihtelee.
- ettei löydy?
teillähän kirjoitti:
on paremmat "paperit", joita ei löydy.
Annatko postiosoitteesi, johon voi lähettää?
- yhtä julkaisematonta
ettei löydy? kirjoitti:
Annatko postiosoitteesi, johon voi lähettää?
"paperia" niin luotettavana lähteenä. Tulee noita mainoksia laatikkoon muutenkin liikaa.
- •••
••• kirjoitti:
Ja LDL/HDL suhde miehillä täytyy olla 3,7, Kirilillä on 3,4. Eli ihan ok sekin.
Sana puuttui: miehillä täytyy olla ALLE 3,7
- julkaisematonta
yhtä julkaisematonta kirjoitti:
"paperia" niin luotettavana lähteenä. Tulee noita mainoksia laatikkoon muutenkin liikaa.
ettei sitä löydy kannoistasi.
- täti
toinen täti kirjoitti:
LDL on liian iso. Myös kokonaiskolesterolin ja HDL:n erotus pitäisi olla alle neljä, K:lla se on 4,05. Verenpaineetkin ovat vielä riskilukemissa. Verensokeri on noussut viimekertaisesta.
Niin, tuo erotus pitäisi olla alle neljän. Ja vaikka verenpaine onkin laskenut huomattavasti, ei se vielä ole terveessä lukemassa.
Tuossa ajassa luulisi arvojen parnatuneen huomattavasti enemmän, mikäli hän on oikeasti yrittänyt niille jotain tehdä. Sen sijaa kehitys on osittain ollut rankasti huonompaan suuntaan.
Olisi kiva kuulla, miten tämän Kirilin lääkäri kommentoi tätä kehitystä. - laskemaan
pystytään kirjoitti:
eihän tuota LDL:ää oikeasti mitata juuri missään vaan se tulee puhtaasti matemaattisesti. Kirilin lähtöarvoilla LDL olisi täysin tarkasti 0,45 kahdella desimaalilla.
mutta se ei ole todellinen arvo, ihan niinkuin tämän ketjun aloittavassa viestissäkin sanotaan.
- labrassa töissä
laskemaan kirjoitti:
mutta se ei ole todellinen arvo, ihan niinkuin tämän ketjun aloittavassa viestissäkin sanotaan.
Lasketaan vain kun triglyt kork 4. Eli ei anna luotettavaa tulosta muuten, yhtä tyhjän kanssa laskea.
Ja kaava oli kokonaiskol-hdl-0.45xtriglyt= ldl. - perunatpois
täti kirjoitti:
Niin, tuo erotus pitäisi olla alle neljän. Ja vaikka verenpaine onkin laskenut huomattavasti, ei se vielä ole terveessä lukemassa.
Tuossa ajassa luulisi arvojen parnatuneen huomattavasti enemmän, mikäli hän on oikeasti yrittänyt niille jotain tehdä. Sen sijaa kehitys on osittain ollut rankasti huonompaan suuntaan.
Olisi kiva kuulla, miten tämän Kirilin lääkäri kommentoi tätä kehitystä.> Sen sijaa kehitys on osittain ollut rankasti
> huonompaan suuntaan.
Sinänsä en tätä asiaa kommentoi, mutta minun mielestäni pitäisi olla sen verran selkärankaa, että ymmärtää kommentoimansa asian sen verran hyvin, ettei puoskaroi mitä tahansa. Varsinkin kun on kyseessä yksinkertaisesti tulkittavissa olevasta lääketieteellisestä faktasta.
Eikö sinua liikuta yhtään tuollainen täysin valheellinen jankkaaminen arvojen huonontumisesta? Miksi ihmeessä teet noin? Vai etkö vaan ymmärrä? - en syö perunaa
perunatpois kirjoitti:
> Sen sijaa kehitys on osittain ollut rankasti
> huonompaan suuntaan.
Sinänsä en tätä asiaa kommentoi, mutta minun mielestäni pitäisi olla sen verran selkärankaa, että ymmärtää kommentoimansa asian sen verran hyvin, ettei puoskaroi mitä tahansa. Varsinkin kun on kyseessä yksinkertaisesti tulkittavissa olevasta lääketieteellisestä faktasta.
Eikö sinua liikuta yhtään tuollainen täysin valheellinen jankkaaminen arvojen huonontumisesta? Miksi ihmeessä teet noin? Vai etkö vaan ymmärrä?täällä ei ole oikeutta käskeä toista kirjoittajaa olemaan hiljaa.
Täti kirjoittaa ihan fiksuja, ja on samoilla linjoilla kuin tuo labristi tuolla alempana. Asiaa puhuvat molemmat. Kirilille parempaa kehitystä jatkossa.
- jäätävät
triglyt aiemmin (11,78). Eikä tuo HDL vieläkään kovin hääppöinen ole.
Kokonaisuutena näyttäisivät ihan kohtuullisilta vaikka en noiden eri suhteita viitsinytkään laskea.
PS. Suomessa kuuluisi käyttää desimaalierottimena pilkkua, ei pistettä.- Kiril
terveyskeskuksen printtaaman tutkimusraportin niin siinä käytetään nimenomaan pistettä erottamaan desimaalit, siksi laitoin ne tuohon myös.
Triglyt kai oli ne, jotka saivat lääkärin ehdottamaan joko dieettineuvontaa tai lääkitystä. Samoin kokonaiskolesteroli oli yli viiden eli 6.5. - siis
Kiril kirjoitti:
terveyskeskuksen printtaaman tutkimusraportin niin siinä käytetään nimenomaan pistettä erottamaan desimaalit, siksi laitoin ne tuohon myös.
Triglyt kai oli ne, jotka saivat lääkärin ehdottamaan joko dieettineuvontaa tai lääkitystä. Samoin kokonaiskolesteroli oli yli viiden eli 6.5.ei osaa käyttää oikeanlaisia desimaalierottimia tai siis heidän käyttämänsä ohjelmistot.
6,5 kokonaiskolesteroli on älyttömän paljon vähemmän hälyttävä kuin nuo huimat triglyt. Jos triglysi olisivat olleet edes kutakuinkin kunnossa, ei lääkitystä vielä tuolla kokonaiskolesterolilla ehdotella.
- hiilihydraattisella
ruokavaliollani.
Kok kol 3,0
HDL 1,38
LDL 1,37
Vp 103/69...- triglyt?
Eikä tuo HDL-lukema kovin hääppöinen ole. :(
- labrassa töissä
triglyt? kirjoitti:
Eikä tuo HDL-lukema kovin hääppöinen ole. :(
paljon parempi olemaankaan. Kaavalla laskien triglyjen osuus olisi 1,1.
http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/
Hae sanoilla "kolesteroli" ja triglyseridit. - gokj
triglyt? kirjoitti:
Eikä tuo HDL-lukema kovin hääppöinen ole. :(
Onhan se herrajumala lähes puolet kokonaiskolesterolista...!
- ????
Etkö pelkää, että suonesi tukkeentuvat rasvasta tai että sinulle tulee rasvamaksa??? Hyj olkoon.
- •••
yllätys yllätys, hiilihydraattien:
"Maksan rasvoittuminen muodostuu useiden osatekijöiden seurauksena. Näitä ovat keskivartalo-obesiteetti, insuliiniresistenssi, diabetes, proteiinimalnutritio, totaaliparenteraalinen nutritio, akuutti malnutritio, kortikosteroidihoito ja hiilihydraattien liiallinen saanti."
Lähde:
http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/020502.html - tajua
••• kirjoitti:
yllätys yllätys, hiilihydraattien:
"Maksan rasvoittuminen muodostuu useiden osatekijöiden seurauksena. Näitä ovat keskivartalo-obesiteetti, insuliiniresistenssi, diabetes, proteiinimalnutritio, totaaliparenteraalinen nutritio, akuutti malnutritio, kortikosteroidihoito ja hiilihydraattien liiallinen saanti."
Lähde:
http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/020502.htmltuossa puhuttiin nk nashista eli ei-alkoholin-aiheuttamasta rasvamaksasta. Alkoholi aiheuttaa myös maksan rasvoittumista. Tuosta on tieteellisempiäkin artikkeleita, mutta todettakoon, etteivät hiilihydraatit yksinään aiheuta rasvamaksaa. Tässäkin ne mainittiin vain yhtenä oireena ja liikasaannin yhteydessä (johon voi liittyä esim tuo proteiinimalnutrio).
Lihominen ja keskivartalolihavuus on riski, olipa ne aiheutettu mitä tahansa syömällä tai juomalla. - •••
tajua kirjoitti:
tuossa puhuttiin nk nashista eli ei-alkoholin-aiheuttamasta rasvamaksasta. Alkoholi aiheuttaa myös maksan rasvoittumista. Tuosta on tieteellisempiäkin artikkeleita, mutta todettakoon, etteivät hiilihydraatit yksinään aiheuta rasvamaksaa. Tässäkin ne mainittiin vain yhtenä oireena ja liikasaannin yhteydessä (johon voi liittyä esim tuo proteiinimalnutrio).
Lihominen ja keskivartalolihavuus on riski, olipa ne aiheutettu mitä tahansa syömällä tai juomalla.Olet aivan oikeassa – vastaukseni olikin tarkoituksellisen provokatiivinen vastine väitteeseen, että rasvan syönnistä tulee rasvamaksa. Koska rasvan syönnistähän se nimenomaan ei tule. Koska edellinen kirjoittaja viittasi Kiriliin, niin silloin tässä kohtaa on turha puhua yleisesti lihomisesta aiheutuvasta rasvamaksasta, koska kaikki tiedämme, että Kiril on laihtunut eikä lihonut runsaasti rasvaa syömällä. Eli rasva aiheuttaa rasvamaksaa vain, jos sitä syö niin paljon että lihoo. Hiilihydraatit sen sijaan saattavat aiheuttaa sitä muutenkin.
Tiedossani on pari tapausta, jossa toisessa ammattimaisesti urheileva ja toisessa laihduttava nuori henkilö on hankkinut itselleen rasvamaksan runsaasti hiilihydraatteja ja vähän rasvaa sisältävällä ruokavaliolla, proteiinin saanti on ollut kuitenkin kohtuullisen hyvä ja alkoholin käyttö vähäistä (toinen ei juonut lainkaan). Hoikalla, vähärasvaisesti syövällä, liikkuvalla absolutistilla voi todellakin olla rasvamaksa.
Toiseksi, miten yleistä on, että henkilö lihoo "totaaliparenteraalisessa nutritiossa" eli suomeksi sanottuna tiputuksessa? Silti sekin saattaa rasvoittaa maksaa. Kyllä se veren runsas glukoosin määrä on siinäkin se jutun juoni. - vaikkakin
••• kirjoitti:
Olet aivan oikeassa – vastaukseni olikin tarkoituksellisen provokatiivinen vastine väitteeseen, että rasvan syönnistä tulee rasvamaksa. Koska rasvan syönnistähän se nimenomaan ei tule. Koska edellinen kirjoittaja viittasi Kiriliin, niin silloin tässä kohtaa on turha puhua yleisesti lihomisesta aiheutuvasta rasvamaksasta, koska kaikki tiedämme, että Kiril on laihtunut eikä lihonut runsaasti rasvaa syömällä. Eli rasva aiheuttaa rasvamaksaa vain, jos sitä syö niin paljon että lihoo. Hiilihydraatit sen sijaan saattavat aiheuttaa sitä muutenkin.
Tiedossani on pari tapausta, jossa toisessa ammattimaisesti urheileva ja toisessa laihduttava nuori henkilö on hankkinut itselleen rasvamaksan runsaasti hiilihydraatteja ja vähän rasvaa sisältävällä ruokavaliolla, proteiinin saanti on ollut kuitenkin kohtuullisen hyvä ja alkoholin käyttö vähäistä (toinen ei juonut lainkaan). Hoikalla, vähärasvaisesti syövällä, liikkuvalla absolutistilla voi todellakin olla rasvamaksa.
Toiseksi, miten yleistä on, että henkilö lihoo "totaaliparenteraalisessa nutritiossa" eli suomeksi sanottuna tiputuksessa? Silti sekin saattaa rasvoittaa maksaa. Kyllä se veren runsas glukoosin määrä on siinäkin se jutun juoni.veren glukoosipitoisuus riippuu suurelta osin siitä, miten haima pystyy sitä säätelemään. Myös maksan rasvoittuminen voi johtua insuliiniresistenssin häiriöistä.
Rasvamaksa ei tule suoranaisesti rasvasta eikä sokeritauti suoranaisesti sokerista, vaikka nimet näihin virhepäätelmiin johdattaisivatkin.
Sairautena NASH on krooninen maksatulehdus (hepatiitti), ja hieman eri asia kuin pelkkä rasvamaksa. - Kiril
Kohta 14 kuukautta olen ollut vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja syönyt voita, oliivi- ja kookosöljyä eikä maksassa mitään vikaa ole. Sairaudet tulee syömällä runsaasti hiilihydraatteja, sokeria ja epäterveellisiä keinorasvoja. Hyj olkoon tuollainen ruoka.
- muttei näillä
Kiril kirjoitti:
Kohta 14 kuukautta olen ollut vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja syönyt voita, oliivi- ja kookosöljyä eikä maksassa mitään vikaa ole. Sairaudet tulee syömällä runsaasti hiilihydraatteja, sokeria ja epäterveellisiä keinorasvoja. Hyj olkoon tuollainen ruoka.
vänkääjille kannata sitä toistaa, kun eivät usko sitä kuitenkaan. No, omapa on ongelmansa.
- terve
Miksi ihmeessä haluat levitellä huonoja arvojasi netissä? Jokainen näkee tuosta, että olet sairas mies. Ja tällä tuloksella yrität mainostaa ihmedieettiäsi? Luulin jo, että olisin kaiken nähnyt...
- puolustan
tätä heppua, Kiriliä. Jos nuo arvot perustuvat todellisuuteen, ovat hänen, onhan hänessä tapahtunut valtavasti edistystä terveempään elämään. Jos painon pudotus on ollut noinkin iso, 20 kg, se on jo iso saavutus. Ilman kolesterolilääkitystä, ja triglyt jo käsittääkseni ihan hyvät, mutta tiedän omalta kohdaltani (en ole vhh:lla), miten vaikea on saada LDL-arvoa tarpeeksi alas ilman lääkitystä. Minullakin on ollut jo varmaan 20 vuotta kokonaiskolesteroli päälle 6, joten jos tuo päälle 5:n arvo _pysyisi_ edes siinä, eikä kohoaisi, on se minusta hyvä saavutus.
Vertailun vuoksi kerron, miten alle 7-kymppinen sukulaismies onnistui laihtumaan 20 kg (ei vhh:lla), kun ennen sitä oli todettu 2-tyypin diabetes. Jostakin luin, että diabeetikoiden pitäisi ehdottomasti lopettaa tupakanpolttokin, mutta sitä ei ole hänen lääkärinsä TÄSSÄ vaiheessa pitänyt tärkeimpänä, vaan PAINONPUDOTUSTA.
Ei kaikkea tarvitsekaan saavuttaa kerralla, mutta kyllä huomattava ylipaino on se kaikkein pahin terveysriski. Muut asiat korjaantuvat sen jälkeen, kun ylipainosta on päästy, jos onnistuu sen painon säilyttämään. Haasteita riittää. - •••
Kirilin arvot muka huonot ja "jokainen näkee, että olet sairas"? Et ole tosissasi!
Kokonaiskolesteroli on 0,1 yksikköä yli tavoitearvon. Onpa hälyttävää.
Triglyseridiarvo on 0,74 yksikköä alle suurimman sallitun. Todella hyvä arvo!
HDL-kolesteroli on 0,1 yksikköä parempi kuin vähimmäistavoite. Ei loistava, mutta ok.
LDL-kolesteroli on 0,1 yksikköä yli tavoitteen. Ei hälyttävää.
Verensokeri 1 yksikön alle "kriittisen rajan" – hyvä arvo.
Verenpaine 140/90 – tavoite alle 140/85. Eli ihan tavoitteen tuntumassa tässäkin.
En mä kyllä Kirilinä vielä lähtisi ruumisarkun mittoja ottamaan. - nuo viitearvot
••• kirjoitti:
Kirilin arvot muka huonot ja "jokainen näkee, että olet sairas"? Et ole tosissasi!
Kokonaiskolesteroli on 0,1 yksikköä yli tavoitearvon. Onpa hälyttävää.
Triglyseridiarvo on 0,74 yksikköä alle suurimman sallitun. Todella hyvä arvo!
HDL-kolesteroli on 0,1 yksikköä parempi kuin vähimmäistavoite. Ei loistava, mutta ok.
LDL-kolesteroli on 0,1 yksikköä yli tavoitteen. Ei hälyttävää.
Verensokeri 1 yksikön alle "kriittisen rajan" – hyvä arvo.
Verenpaine 140/90 – tavoite alle 140/85. Eli ihan tavoitteen tuntumassa tässäkin.
En mä kyllä Kirilinä vielä lähtisi ruumisarkun mittoja ottamaan.löysit? Esim LDL:n arvoiksi suositellaan alle 3, riskisuvuissa alle 2,5. Verenpaineessa Suomen sydänliitto suosittelee ylärajaksi 130/85. Käypä hoito-suosituksessa tyydyttävän (ei optimaalisen taikka normaalin) verenpaineen rajat ovat 130-139/85-89 mmHg.
Jos ajatellaan prosentuaalisesti, keskimmäiset arvot (eli viime syksyiset) näyttävät, että hyvän kolesterolin osuus kokonaiskolesterolista on ollut 20,6% (keskiarvopitoisuus 25-30%), lähes sama osuus nyt mitatussa HDL-osuudessa. Ns pahan eli LDL-kolesterolin osuus sen sijaan oli syksyllä 61,5%, ja nyt 70,8% (näissä keskiarvopitoisuus 65-70%). Triglyseridipitoisuus on pienentynyt eniten.
Eli arvot ovat parantuneet alkutilanteeseen nähden, mutta viime syksyn ja nykyisen arvon välillä on tapahtunut oikeastaan vain LDL:n suhteellista nousua. Mihinkään tuuletukseen vhh:n ylivoimaisuudesta arvoihin ei ole aihetta.
Ruumisarkkua ei todellakaan tarvitse tilata, mutta LDL:n tilannetta kannattaa seurata, kuten verenpaineenkin. Yksittäiset oireet eivät ratkaise, vaan kokonaisuus. - •••
nuo viitearvot kirjoitti:
löysit? Esim LDL:n arvoiksi suositellaan alle 3, riskisuvuissa alle 2,5. Verenpaineessa Suomen sydänliitto suosittelee ylärajaksi 130/85. Käypä hoito-suosituksessa tyydyttävän (ei optimaalisen taikka normaalin) verenpaineen rajat ovat 130-139/85-89 mmHg.
Jos ajatellaan prosentuaalisesti, keskimmäiset arvot (eli viime syksyiset) näyttävät, että hyvän kolesterolin osuus kokonaiskolesterolista on ollut 20,6% (keskiarvopitoisuus 25-30%), lähes sama osuus nyt mitatussa HDL-osuudessa. Ns pahan eli LDL-kolesterolin osuus sen sijaan oli syksyllä 61,5%, ja nyt 70,8% (näissä keskiarvopitoisuus 65-70%). Triglyseridipitoisuus on pienentynyt eniten.
Eli arvot ovat parantuneet alkutilanteeseen nähden, mutta viime syksyn ja nykyisen arvon välillä on tapahtunut oikeastaan vain LDL:n suhteellista nousua. Mihinkään tuuletukseen vhh:n ylivoimaisuudesta arvoihin ei ole aihetta.
Ruumisarkkua ei todellakaan tarvitse tilata, mutta LDL:n tilannetta kannattaa seurata, kuten verenpaineenkin. Yksittäiset oireet eivät ratkaise, vaan kokonaisuus.Viitearvon olen "joskus ottanut jonkun laboratorion" sivulta, valitettavasti en tarkemmin osaa sanoa mistä.
Pikaisella googletuksella löytyi mainintoja sekä viitearvosta 3,0 että 3,5 ja esim. Oulun diakonissalaitoksen lääkäriaseman sivulta löytyi maininta, että "fS-Kol-LDL alle 3,5 mmol/l. Viitearvo perustuu Suomen Sisätautilääkärien Yhdistyksen, suomen Kardiologisen Seuran, Suomen Sydäntautiliiton, Kunnallislääkärit-yhdistyksen ja Suomen Teollisuuslääketieteen Yhdistyksen työryhmän suositukseen vuodelta 1992." Tuo on varmaan sitten vanhentunut ja nykyinen suositus on 3, vaikka tosiaan ristiriitaistakin tietoa löytyy.
Ja jos taas otetaan se konteksti huomioon, niin edellinen kirjoittaja oli väittänyt, että näkeehän noista arvoista, että mies on sairas... Ei ne arvot nyt NIIN hälyttävät olleet, vaikkeivät myöskään mitkään huippuarvot. - •••
nuo viitearvot kirjoitti:
löysit? Esim LDL:n arvoiksi suositellaan alle 3, riskisuvuissa alle 2,5. Verenpaineessa Suomen sydänliitto suosittelee ylärajaksi 130/85. Käypä hoito-suosituksessa tyydyttävän (ei optimaalisen taikka normaalin) verenpaineen rajat ovat 130-139/85-89 mmHg.
Jos ajatellaan prosentuaalisesti, keskimmäiset arvot (eli viime syksyiset) näyttävät, että hyvän kolesterolin osuus kokonaiskolesterolista on ollut 20,6% (keskiarvopitoisuus 25-30%), lähes sama osuus nyt mitatussa HDL-osuudessa. Ns pahan eli LDL-kolesterolin osuus sen sijaan oli syksyllä 61,5%, ja nyt 70,8% (näissä keskiarvopitoisuus 65-70%). Triglyseridipitoisuus on pienentynyt eniten.
Eli arvot ovat parantuneet alkutilanteeseen nähden, mutta viime syksyn ja nykyisen arvon välillä on tapahtunut oikeastaan vain LDL:n suhteellista nousua. Mihinkään tuuletukseen vhh:n ylivoimaisuudesta arvoihin ei ole aihetta.
Ruumisarkkua ei todellakaan tarvitse tilata, mutta LDL:n tilannetta kannattaa seurata, kuten verenpaineenkin. Yksittäiset oireet eivät ratkaise, vaan kokonaisuus."Hoitotavoitteena on systolinen verenpaine alle 140 mmHg ja diastolinen alle 85 mmHg" sanoo Käypä hoito.
- labrakoe -05
••• kirjoitti:
Viitearvon olen "joskus ottanut jonkun laboratorion" sivulta, valitettavasti en tarkemmin osaa sanoa mistä.
Pikaisella googletuksella löytyi mainintoja sekä viitearvosta 3,0 että 3,5 ja esim. Oulun diakonissalaitoksen lääkäriaseman sivulta löytyi maininta, että "fS-Kol-LDL alle 3,5 mmol/l. Viitearvo perustuu Suomen Sisätautilääkärien Yhdistyksen, suomen Kardiologisen Seuran, Suomen Sydäntautiliiton, Kunnallislääkärit-yhdistyksen ja Suomen Teollisuuslääketieteen Yhdistyksen työryhmän suositukseen vuodelta 1992." Tuo on varmaan sitten vanhentunut ja nykyinen suositus on 3, vaikka tosiaan ristiriitaistakin tietoa löytyy.
Ja jos taas otetaan se konteksti huomioon, niin edellinen kirjoittaja oli väittänyt, että näkeehän noista arvoista, että mies on sairas... Ei ne arvot nyt NIIN hälyttävät olleet, vaikkeivät myöskään mitkään huippuarvot.Viitearvot lääkärikeskuksen labrasta kesällä -05:
(< =alle, > =yli)
fS-Kol 1.0
fS-Kol LDL - Kiril
labrakoe -05 kirjoitti:
Viitearvot lääkärikeskuksen labrasta kesällä -05:
(< =alle, > =yli)
fS-Kol 1.0
fS-Kol LDLkäyttävät tulostessa muotoa FP-KOL ja sitten oma tulos ja senjälkeen suluissa suositusarvot. LDL suositus tässä oli alle kolme ja FP-GLUK 4-6.1
- labrassa töissä
Kiril kirjoitti:
käyttävät tulostessa muotoa FP-KOL ja sitten oma tulos ja senjälkeen suluissa suositusarvot. LDL suositus tässä oli alle kolme ja FP-GLUK 4-6.1
siinä alussa tarkoittaa jotta paastoarvo, ja p plasmaa (erotuksena seerumista).
- Kiril
labrassa töissä kirjoitti:
siinä alussa tarkoittaa jotta paastoarvo, ja p plasmaa (erotuksena seerumista).
kun ennen ilmoitettiin FS-KOL ja nyt se on FP-KOL? Lääkäri sanoi, etteivät ole ihan suoraan vertailukelpoisia.
- •••
labrakoe -05 kirjoitti:
Viitearvot lääkärikeskuksen labrasta kesällä -05:
(< =alle, > =yli)
fS-Kol 1.0
fS-Kol LDLMinkähän ihmeen takia LDL:n viitearvoa on laskettu mutta triglyjen nostettu – mun (vanhoissa) tiedoissani triglyjen ylärajana oli 1,7? Ei oikein tunnu loogiselta.
- labrassa töissä
Kiril kirjoitti:
kun ennen ilmoitettiin FS-KOL ja nyt se on FP-KOL? Lääkäri sanoi, etteivät ole ihan suoraan vertailukelpoisia.
s mittaa seerumin, p plasman pitoisuutta. Viitearvot näiden välillä voivat hieman heittää (mutta vain hieman).
Näin sanoo tohtori fi:
"Plasma ja seerumi ovat verinäytteestä linkoamalla erotettuja nesteosia, joista mitataan erilaisia niihin liuenneita komponentteja. Komponentti on systeemin kemiallinen tai fysikaalinen osa, kuten kalium, tai tapahtuma systeemissä, esimerkiksi hyytyminen. Analyysitulos ilmaistaan mittausarvona yhdessä valitun yksikön kanssa. Viitearvojen tunteminen on edellytys kliiniselle arvioinnille. Viitearvot, joista takavuosina käytettiin nimitystä "normaaliarvot", on määritetty siten, että tilastollisesti 19 tutkittua 20:stä "terveestä" asettuu kyseiselle alueelle. Viitearvoihin vaikuttavat mm. ikä, sukupuoli, vuorokauden aika, liikunta ja erityisesti laboratorion käyttämä mittausmenetelmä."
Eri periaatteessa eri laboratorioissakin voi olla eri viitearvot menetelmästä riippuen, mutta nykyisin pyritään standardoituihin menetelemiin ja arvoihin. Kolesterolin kohdalla (mm) viitearvoina ei käytetä väestön keskiarvoja, vaan suosituksia, jotka ovat aika tiukat. - Ihmettelen suuresti
nuo viitearvot kirjoitti:
löysit? Esim LDL:n arvoiksi suositellaan alle 3, riskisuvuissa alle 2,5. Verenpaineessa Suomen sydänliitto suosittelee ylärajaksi 130/85. Käypä hoito-suosituksessa tyydyttävän (ei optimaalisen taikka normaalin) verenpaineen rajat ovat 130-139/85-89 mmHg.
Jos ajatellaan prosentuaalisesti, keskimmäiset arvot (eli viime syksyiset) näyttävät, että hyvän kolesterolin osuus kokonaiskolesterolista on ollut 20,6% (keskiarvopitoisuus 25-30%), lähes sama osuus nyt mitatussa HDL-osuudessa. Ns pahan eli LDL-kolesterolin osuus sen sijaan oli syksyllä 61,5%, ja nyt 70,8% (näissä keskiarvopitoisuus 65-70%). Triglyseridipitoisuus on pienentynyt eniten.
Eli arvot ovat parantuneet alkutilanteeseen nähden, mutta viime syksyn ja nykyisen arvon välillä on tapahtunut oikeastaan vain LDL:n suhteellista nousua. Mihinkään tuuletukseen vhh:n ylivoimaisuudesta arvoihin ei ole aihetta.
Ruumisarkkua ei todellakaan tarvitse tilata, mutta LDL:n tilannetta kannattaa seurata, kuten verenpaineenkin. Yksittäiset oireet eivät ratkaise, vaan kokonaisuus...lainaus alkaa..
veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi. Samalla HDL-partikkelien määrä vähenee ja koko pienenee.
Insuliiniresistenssiä pidetään keskeisenä tyypin 2 diabeteksen oireiden synnyssä, joskaan varsinainen insuliinioireyhtymä ei aina liity tähän diabetestyyppiin ja osa tautia sairastavista voi olla normaalipainoisia sekä herkkiä insuliinille.
Tyypin 2 diabetesta voidaan pitää ensisijaisesti verisuonitautina. 70% diabeetikoista menehtyy sydän- ja verisuonisairauksiin
Pääasiallisena syynä pidetään proaterogeenisia lipidimuutoksia (erityisesti pieni, tiehä LDL-partikkeli joka tunkeutuu helposti verisuonen seinämään inflammaatiota ja ateroomaa muodostaen ja matala HDL-pitoisuus tai normaalia pienemmät HDL-partikkelit), kohonnutta verenpainetta ja hyytymishäiriöitä (lisääntynyt hyytymystaipumus ja vähentynyt. Verisuonten seinämien ja verenkierron partikkelien sokeroituminen ja hapettuminen voivat myös olla proaterogeenisia.
Insuliiniresistenssin trkenin komplikaatio on sydän- ja veriuonitaudit. Sen vuoksi tyypin II diabeteskaan ei ole "sokeritauti", vaan pikemminkin verisuonitauti. Verensokeritason hoitamisen lisäksi on aivan oleellista hoitaa alusta asti veren rasvoja, verenpainetta
..lainaus loppuu..
------------------
ELI--> Ldl-arvo yksinään ei kerro koko totuutta. Ldl:stä voidaan olla huolissaan silloin, kun MYÖS triglyt ovat korkealla, koska nimenomaan näillä kahdella arvolla on yhteys plakkiutumisessa. Kuten ylhäältä voi lukea. Kuka tahansa. Kiril on saanut triglyt optimitasolle, joten hänen ldl-lajinsa on nykytieteen teorian mukaan vaaratonta, ei-ateroskleroottista lajia.
Ettekö te tosiaan ymmärrä lukemaanne? - tehdä
Ihmettelen suuresti kirjoitti:
..lainaus alkaa..
veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi. Samalla HDL-partikkelien määrä vähenee ja koko pienenee.
Insuliiniresistenssiä pidetään keskeisenä tyypin 2 diabeteksen oireiden synnyssä, joskaan varsinainen insuliinioireyhtymä ei aina liity tähän diabetestyyppiin ja osa tautia sairastavista voi olla normaalipainoisia sekä herkkiä insuliinille.
Tyypin 2 diabetesta voidaan pitää ensisijaisesti verisuonitautina. 70% diabeetikoista menehtyy sydän- ja verisuonisairauksiin
Pääasiallisena syynä pidetään proaterogeenisia lipidimuutoksia (erityisesti pieni, tiehä LDL-partikkeli joka tunkeutuu helposti verisuonen seinämään inflammaatiota ja ateroomaa muodostaen ja matala HDL-pitoisuus tai normaalia pienemmät HDL-partikkelit), kohonnutta verenpainetta ja hyytymishäiriöitä (lisääntynyt hyytymystaipumus ja vähentynyt. Verisuonten seinämien ja verenkierron partikkelien sokeroituminen ja hapettuminen voivat myös olla proaterogeenisia.
Insuliiniresistenssin trkenin komplikaatio on sydän- ja veriuonitaudit. Sen vuoksi tyypin II diabeteskaan ei ole "sokeritauti", vaan pikemminkin verisuonitauti. Verensokeritason hoitamisen lisäksi on aivan oleellista hoitaa alusta asti veren rasvoja, verenpainetta
..lainaus loppuu..
------------------
ELI--> Ldl-arvo yksinään ei kerro koko totuutta. Ldl:stä voidaan olla huolissaan silloin, kun MYÖS triglyt ovat korkealla, koska nimenomaan näillä kahdella arvolla on yhteys plakkiutumisessa. Kuten ylhäältä voi lukea. Kuka tahansa. Kiril on saanut triglyt optimitasolle, joten hänen ldl-lajinsa on nykytieteen teorian mukaan vaaratonta, ei-ateroskleroottista lajia.
Ettekö te tosiaan ymmärrä lukemaanne?johtopäätöksiä yhden ihmisen LDL:n laadusta netistä etsityn, d2:sta käsittelevän jutun perusteella! Hieman kritiikkiä.
LDL:aa ei eroteta labrassa eikä lääkärissä vaaralliseen ja vaarattomaan. Sen suosituksiin perustuva viitearvo on alle 3 (tai 2,6 tai 2,5) joka tapauksessa. - lääkärien
Ihmettelen suuresti kirjoitti:
..lainaus alkaa..
veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi. Samalla HDL-partikkelien määrä vähenee ja koko pienenee.
Insuliiniresistenssiä pidetään keskeisenä tyypin 2 diabeteksen oireiden synnyssä, joskaan varsinainen insuliinioireyhtymä ei aina liity tähän diabetestyyppiin ja osa tautia sairastavista voi olla normaalipainoisia sekä herkkiä insuliinille.
Tyypin 2 diabetesta voidaan pitää ensisijaisesti verisuonitautina. 70% diabeetikoista menehtyy sydän- ja verisuonisairauksiin
Pääasiallisena syynä pidetään proaterogeenisia lipidimuutoksia (erityisesti pieni, tiehä LDL-partikkeli joka tunkeutuu helposti verisuonen seinämään inflammaatiota ja ateroomaa muodostaen ja matala HDL-pitoisuus tai normaalia pienemmät HDL-partikkelit), kohonnutta verenpainetta ja hyytymishäiriöitä (lisääntynyt hyytymystaipumus ja vähentynyt. Verisuonten seinämien ja verenkierron partikkelien sokeroituminen ja hapettuminen voivat myös olla proaterogeenisia.
Insuliiniresistenssin trkenin komplikaatio on sydän- ja veriuonitaudit. Sen vuoksi tyypin II diabeteskaan ei ole "sokeritauti", vaan pikemminkin verisuonitauti. Verensokeritason hoitamisen lisäksi on aivan oleellista hoitaa alusta asti veren rasvoja, verenpainetta
..lainaus loppuu..
------------------
ELI--> Ldl-arvo yksinään ei kerro koko totuutta. Ldl:stä voidaan olla huolissaan silloin, kun MYÖS triglyt ovat korkealla, koska nimenomaan näillä kahdella arvolla on yhteys plakkiutumisessa. Kuten ylhäältä voi lukea. Kuka tahansa. Kiril on saanut triglyt optimitasolle, joten hänen ldl-lajinsa on nykytieteen teorian mukaan vaaratonta, ei-ateroskleroottista lajia.
Ettekö te tosiaan ymmärrä lukemaanne?tietokannoista ei tuota löytynyt, niin eihän se nyt voi totta olla. :)
- •••
tehdä kirjoitti:
johtopäätöksiä yhden ihmisen LDL:n laadusta netistä etsityn, d2:sta käsittelevän jutun perusteella! Hieman kritiikkiä.
LDL:aa ei eroteta labrassa eikä lääkärissä vaaralliseen ja vaarattomaan. Sen suosituksiin perustuva viitearvo on alle 3 (tai 2,6 tai 2,5) joka tapauksessa.LDLää vaaralliseen ja vaarattomaan – mutta oliskohan syytä erottaa?
Ja oikeastaanhan ne olis apolipoproteiinit A1 ja B, jotka kannattaisi mitata, jos sydäntautiriskiä haluaa ennustaa, vaan ei niitäkään mitata. - mutta en voi
tehdä kirjoitti:
johtopäätöksiä yhden ihmisen LDL:n laadusta netistä etsityn, d2:sta käsittelevän jutun perusteella! Hieman kritiikkiä.
LDL:aa ei eroteta labrassa eikä lääkärissä vaaralliseen ja vaarattomaan. Sen suosituksiin perustuva viitearvo on alle 3 (tai 2,6 tai 2,5) joka tapauksessa.olla nyt sanomatta, että olet suoraan sanottuna hieman tyhmä. Sori. Tai lievennettynä todella puusilmäisesti ajatteleva. Rattaiston osa, joka pyörii samalla uralla näkemättä muuta siinä ympärillä. Sinun kaltaisiisi ei todellakaan kannata tuhlata ruutia.
- nimitellä tyhmäksi
mutta en voi kirjoitti:
olla nyt sanomatta, että olet suoraan sanottuna hieman tyhmä. Sori. Tai lievennettynä todella puusilmäisesti ajatteleva. Rattaiston osa, joka pyörii samalla uralla näkemättä muuta siinä ympärillä. Sinun kaltaisiisi ei todellakaan kannata tuhlata ruutia.
mutta kannattaisi miettiä asiayhteyttä ennen kuin alkaa netissä diagnooseja tekemään. Yhden ihmisen veriarvoja EI VOI TULKITA yhden nettitekstin perusteella mitenkään. Siihen asiaan ei minun tai kenenkään muun tyhmyydellä ole jakoja.
Jos virallinen lääketiede määrittää LDL:n turvarajat, niitä voi toki kritisoida. Mutta jos niitä alkaa vastoin suositusta "hyviksi ja vaarattomiksi" väittämään, on oltava asianmukainen lähde ja perustelu, ei eri asiayhteyteen liittyvä tekstinpätkä. - Ihmettelen suuresti
tehdä kirjoitti:
johtopäätöksiä yhden ihmisen LDL:n laadusta netistä etsityn, d2:sta käsittelevän jutun perusteella! Hieman kritiikkiä.
LDL:aa ei eroteta labrassa eikä lääkärissä vaaralliseen ja vaarattomaan. Sen suosituksiin perustuva viitearvo on alle 3 (tai 2,6 tai 2,5) joka tapauksessa.Tapanani EI ole tehdä johtopäätöksiä yhden ihmisen ldl:n laadusta yhden netistä etsityn jutun perusteella. Pyytäisin sinulta itsekritiikkiä muiden väheksymisen suhteen.
"Juttu" oli peräisin Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksen sivuilta ja kuului osana dosentti Sari Mäkimattilan laatimiin luentomateriaaleihin.
Jätit huomiotta siis lähteen, joka nimenomaan tuottaa nykyajan tietämystä näihin laboratorioihin ym. Taidat olla trolli? - menee
Ihmettelen suuresti kirjoitti:
Tapanani EI ole tehdä johtopäätöksiä yhden ihmisen ldl:n laadusta yhden netistä etsityn jutun perusteella. Pyytäisin sinulta itsekritiikkiä muiden väheksymisen suhteen.
"Juttu" oli peräisin Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksen sivuilta ja kuului osana dosentti Sari Mäkimattilan laatimiin luentomateriaaleihin.
Jätit huomiotta siis lähteen, joka nimenomaan tuottaa nykyajan tietämystä näihin laboratorioihin ym. Taidat olla trolli?Kun väitellään LDL:stä lähteeksi kelpaa jopa kirjoitus, jossa kerrotaan sokeritaudin johtuvan rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä.
Artikkeli, joka käsittelee insuliiniresistenssiä, ei kelpaa tässä tapauksessa osoittamaan Kirilin LDL:n olevan hyvää ja vaaratonta, olipa sen kirjoittanut kuka tahansa missä tahansa yliopistossa.
Sitäpaitsi kirjoitus oli vuodelta 2002. Laboratorioiden en tiennyt tuota oppimateriaalinaan käyttävän. - mennään näin:
lääkärien kirjoitti:
tietokannoista ei tuota löytynyt, niin eihän se nyt voi totta olla. :)
Ainoastaan korkeaa LDL:aa hoidetaan ja pystytään myös tehokkaasti alentamaan lääkkein. Kokonaiskolesteroli alenee silloin luonnollisesti myös. Triglyjen ja HDL:n suhteiden muuttamisen hyödyistä ei ole näyttöä.
http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/040325.htm - hyvä linkki!
mennään näin: kirjoitti:
Ainoastaan korkeaa LDL:aa hoidetaan ja pystytään myös tehokkaasti alentamaan lääkkein. Kokonaiskolesteroli alenee silloin luonnollisesti myös. Triglyjen ja HDL:n suhteiden muuttamisen hyödyistä ei ole näyttöä.
http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/040325.htmSain tuosta linkistä selville, ettei sen mukaan minulla täytykään metabolisen oireyhtymän kriteerit, sillä mulla vastaa oireita vain kohonnut verenpaine (lääkitty) ja vyötärönmittani, vaikka suurimmat toppaukset on tällä "ievalla" pakaroissa ja reisissä. Muut kriteerit: triglyt, HDL ja paastosokeriarvo ovat kunnossa, joten ei täyty "vähintään kolme näistä riskeistä", vaan vain yksi tai kaksi, jos verenpaine ei aina pysy aisoissa.
Se on se runsas liikunta jo nuoresta asti ja vielä vanhanakin, ja kalaöljy ja kalan syönti. HDL:äni on ollut jo monta vuotta 1,6 ja triglyt 1,4 ja viime vuosina n. 1,1. - Vau, hyvä linkki! - Ihmettelen edelleen
menee kirjoitti:
Kun väitellään LDL:stä lähteeksi kelpaa jopa kirjoitus, jossa kerrotaan sokeritaudin johtuvan rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä.
Artikkeli, joka käsittelee insuliiniresistenssiä, ei kelpaa tässä tapauksessa osoittamaan Kirilin LDL:n olevan hyvää ja vaaratonta, olipa sen kirjoittanut kuka tahansa missä tahansa yliopistossa.
Sitäpaitsi kirjoitus oli vuodelta 2002. Laboratorioiden en tiennyt tuota oppimateriaalinaan käyttävän.Jos siellä kerrotaan ldl:n toiminnasta asiaa, joten et tiennyt, se kelpaa aivan hyvin lähteeksi. Tietysti, jos et ymmärrä lukemaasi, niin en voi asiaa auttaa. Kun on lusikalla annettu, et voi kauhalla kaapia. Epäloogisena ihmisenä et kertakaikkiaan kykene ymmärtämään.
Etpä tainnut lukea alkuriviä pidemmälle, mutta sitähän en enää ihmettele. - labroihinko?
Ihmettelen suuresti kirjoitti:
Tapanani EI ole tehdä johtopäätöksiä yhden ihmisen ldl:n laadusta yhden netistä etsityn jutun perusteella. Pyytäisin sinulta itsekritiikkiä muiden väheksymisen suhteen.
"Juttu" oli peräisin Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksen sivuilta ja kuului osana dosentti Sari Mäkimattilan laatimiin luentomateriaaleihin.
Jätit huomiotta siis lähteen, joka nimenomaan tuottaa nykyajan tietämystä näihin laboratorioihin ym. Taidat olla trolli?http://www.physics.helsinki.fi/fyl_www/
Heko heko. - Ihmettelen edelleen
labroihinko? kirjoitti:
http://www.physics.helsinki.fi/fyl_www/
Heko heko.Siis Biolääketieteen laitos.
Ylipäätään yliopistot ja korkeakoulut. Tieteellistä tutkimusta harjoittavat instituutit.
*rautalankaa* - tekstin
Ihmettelen edelleen kirjoitti:
Jos siellä kerrotaan ldl:n toiminnasta asiaa, joten et tiennyt, se kelpaa aivan hyvin lähteeksi. Tietysti, jos et ymmärrä lukemaasi, niin en voi asiaa auttaa. Kun on lusikalla annettu, et voi kauhalla kaapia. Epäloogisena ihmisenä et kertakaikkiaan kykene ymmärtämään.
Etpä tainnut lukea alkuriviä pidemmälle, mutta sitähän en enää ihmettele.Ja sitä olisi sinunkin sietänyt siteerata tarkemmin. Mollaamiseen käytetyt fraasisi kuulostavat aivan Kirilin vastaavilta, miksiköhän? Toisen tyhmäksi haukkuminen ei valitettavasti viisastuta itseä lainkaan.
"Insuliiniresistenssi - aineenvaihdunnalliset vaikutukset
Insuliiniresistenssi vaikuttaa pääasiassa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, mutta sillä on yhteyksiä hypertension kehittymiseen ja trombogeneesiin. Hyperglykemia on seurausta maksan glukoosituotannon lisääntymisestä ja lihaksen glukoosin talteenoton vähenemisestä (merkittävä muutos postprandiaalisessa tilassa). Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ilmenevät runsastriglyseridisten VLDL-hiukkasten kiihtyneenä muodostumisena maksassa epätarkoituksenmukaisesti myös postprandiaalisessa tilassa, koska insuliinin jarrutusvaikutus sen synteesiin on puutteellinen. Insuliiniresistenssistä johtuen rasvakudoksen hormonisensitiivinen lipaasi (jonka aktiivisuutta insuliini hillitsee normaalisti) aktivoituu aiheuttaen vapaiden rasvahappojen (FFA) kiihtyneen vapautumisen rasvasta tarjoten siten lisää raaka-ainetta maksan VLDL-tuotantoon. VLDL-hiukkasten suuri määrä hidastaa postprandiaalisessa tilassa kylomikronien ja jäännepartikkeleiden häviämistä verenkierrosta, koska nämä kilpailevat VLDL:n kanssa samoista poistumismekanismeista (rasvakudoksessa syntetisoitu verisuoniin ankkuroitunut lipoproteiinilipaasi). Tämän seurauksena veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi..." jne TAUTIPROSESSISTA.
Tässä on kyse T2D:sta ja heikentyneestä insuliiniresistenssistä, ei terveiden ihmisten rasva-aineenvaihdunnasta.
Kolesteroliasioista tuhti tietopaketti tässä:
http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50025 - ylipäätään?
Ihmettelen edelleen kirjoitti:
Siis Biolääketieteen laitos.
Ylipäätään yliopistot ja korkeakoulut. Tieteellistä tutkimusta harjoittavat instituutit.
*rautalankaa*Nyt ihmettelen minäkin. Ei kai kaikki labroihin tietämystään tunge?
- •••
tekstin kirjoitti:
Ja sitä olisi sinunkin sietänyt siteerata tarkemmin. Mollaamiseen käytetyt fraasisi kuulostavat aivan Kirilin vastaavilta, miksiköhän? Toisen tyhmäksi haukkuminen ei valitettavasti viisastuta itseä lainkaan.
"Insuliiniresistenssi - aineenvaihdunnalliset vaikutukset
Insuliiniresistenssi vaikuttaa pääasiassa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, mutta sillä on yhteyksiä hypertension kehittymiseen ja trombogeneesiin. Hyperglykemia on seurausta maksan glukoosituotannon lisääntymisestä ja lihaksen glukoosin talteenoton vähenemisestä (merkittävä muutos postprandiaalisessa tilassa). Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ilmenevät runsastriglyseridisten VLDL-hiukkasten kiihtyneenä muodostumisena maksassa epätarkoituksenmukaisesti myös postprandiaalisessa tilassa, koska insuliinin jarrutusvaikutus sen synteesiin on puutteellinen. Insuliiniresistenssistä johtuen rasvakudoksen hormonisensitiivinen lipaasi (jonka aktiivisuutta insuliini hillitsee normaalisti) aktivoituu aiheuttaen vapaiden rasvahappojen (FFA) kiihtyneen vapautumisen rasvasta tarjoten siten lisää raaka-ainetta maksan VLDL-tuotantoon. VLDL-hiukkasten suuri määrä hidastaa postprandiaalisessa tilassa kylomikronien ja jäännepartikkeleiden häviämistä verenkierrosta, koska nämä kilpailevat VLDL:n kanssa samoista poistumismekanismeista (rasvakudoksessa syntetisoitu verisuoniin ankkuroitunut lipoproteiinilipaasi). Tämän seurauksena veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi..." jne TAUTIPROSESSISTA.
Tässä on kyse T2D:sta ja heikentyneestä insuliiniresistenssistä, ei terveiden ihmisten rasva-aineenvaihdunnasta.
Kolesteroliasioista tuhti tietopaketti tässä:
http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50025"heikentynyt insuliiniresistenssi"?
- se ole
••• kirjoitti:
"heikentynyt insuliiniresistenssi"?
torta pä torta ;). Lipsahdus, anteeksi.
- välille
se ole kirjoitti:
torta pä torta ;). Lipsahdus, anteeksi.
piti tulla PÅ. Silmiä hämärtää.
- •••
se ole kirjoitti:
torta pä torta ;). Lipsahdus, anteeksi.
kunhan saivartelin :)
- tuokin
tekstin kirjoitti:
Ja sitä olisi sinunkin sietänyt siteerata tarkemmin. Mollaamiseen käytetyt fraasisi kuulostavat aivan Kirilin vastaavilta, miksiköhän? Toisen tyhmäksi haukkuminen ei valitettavasti viisastuta itseä lainkaan.
"Insuliiniresistenssi - aineenvaihdunnalliset vaikutukset
Insuliiniresistenssi vaikuttaa pääasiassa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, mutta sillä on yhteyksiä hypertension kehittymiseen ja trombogeneesiin. Hyperglykemia on seurausta maksan glukoosituotannon lisääntymisestä ja lihaksen glukoosin talteenoton vähenemisestä (merkittävä muutos postprandiaalisessa tilassa). Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ilmenevät runsastriglyseridisten VLDL-hiukkasten kiihtyneenä muodostumisena maksassa epätarkoituksenmukaisesti myös postprandiaalisessa tilassa, koska insuliinin jarrutusvaikutus sen synteesiin on puutteellinen. Insuliiniresistenssistä johtuen rasvakudoksen hormonisensitiivinen lipaasi (jonka aktiivisuutta insuliini hillitsee normaalisti) aktivoituu aiheuttaen vapaiden rasvahappojen (FFA) kiihtyneen vapautumisen rasvasta tarjoten siten lisää raaka-ainetta maksan VLDL-tuotantoon. VLDL-hiukkasten suuri määrä hidastaa postprandiaalisessa tilassa kylomikronien ja jäännepartikkeleiden häviämistä verenkierrosta, koska nämä kilpailevat VLDL:n kanssa samoista poistumismekanismeista (rasvakudoksessa syntetisoitu verisuoniin ankkuroitunut lipoproteiinilipaasi). Tämän seurauksena veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi..." jne TAUTIPROSESSISTA.
Tässä on kyse T2D:sta ja heikentyneestä insuliiniresistenssistä, ei terveiden ihmisten rasva-aineenvaihdunnasta.
Kolesteroliasioista tuhti tietopaketti tässä:
http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50025eli yhtälailla vanhaa tietoa.
- Ihmettelen edelleen
tekstin kirjoitti:
Ja sitä olisi sinunkin sietänyt siteerata tarkemmin. Mollaamiseen käytetyt fraasisi kuulostavat aivan Kirilin vastaavilta, miksiköhän? Toisen tyhmäksi haukkuminen ei valitettavasti viisastuta itseä lainkaan.
"Insuliiniresistenssi - aineenvaihdunnalliset vaikutukset
Insuliiniresistenssi vaikuttaa pääasiassa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, mutta sillä on yhteyksiä hypertension kehittymiseen ja trombogeneesiin. Hyperglykemia on seurausta maksan glukoosituotannon lisääntymisestä ja lihaksen glukoosin talteenoton vähenemisestä (merkittävä muutos postprandiaalisessa tilassa). Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ilmenevät runsastriglyseridisten VLDL-hiukkasten kiihtyneenä muodostumisena maksassa epätarkoituksenmukaisesti myös postprandiaalisessa tilassa, koska insuliinin jarrutusvaikutus sen synteesiin on puutteellinen. Insuliiniresistenssistä johtuen rasvakudoksen hormonisensitiivinen lipaasi (jonka aktiivisuutta insuliini hillitsee normaalisti) aktivoituu aiheuttaen vapaiden rasvahappojen (FFA) kiihtyneen vapautumisen rasvasta tarjoten siten lisää raaka-ainetta maksan VLDL-tuotantoon. VLDL-hiukkasten suuri määrä hidastaa postprandiaalisessa tilassa kylomikronien ja jäännepartikkeleiden häviämistä verenkierrosta, koska nämä kilpailevat VLDL:n kanssa samoista poistumismekanismeista (rasvakudoksessa syntetisoitu verisuoniin ankkuroitunut lipoproteiinilipaasi). Tämän seurauksena veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi..." jne TAUTIPROSESSISTA.
Tässä on kyse T2D:sta ja heikentyneestä insuliiniresistenssistä, ei terveiden ihmisten rasva-aineenvaihdunnasta.
Kolesteroliasioista tuhti tietopaketti tässä:
http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50025oleelliset kohdat.
Tietosi ldl:stä näyttää olevan niin olematonta, että oli tarpeen tuoda esiin että ei ole olemassa vain yhtä "ldl":ää. Ldl:n koostumus on olennaisia asioita tässä yhteydessä ja sitä tutkitaan paljon tällä hetkellä. Popularisoiva puhe huonosta kolesterolista (ldl) ja hyvästä kolesterolista (hdl) johtaa harhaan sinuakin, näemmä. "Huono" kolesterolikin saattaa olla täysin harmittomassa muodossa. Terveen ihmisenkin elimistö joutuu hapetusprosessien kohteeksi koko ajan.
Jossain vaiheessahan terve ihminenkin muuttuu sairaaksi sairastuessaan, joten viimeinen lausahduksesi on lähes käsittämätön. - alkup. ihmettelijä
ylipäätään? kirjoitti:
Nyt ihmettelen minäkin. Ei kai kaikki labroihin tietämystään tunge?
??
Labroissa on käytäntöjä, joiden mukaan toimitaan. Nämä käytännöt muuttuvat ja elävät ajan myötä, uusimpien varmistettujen tutkimustietojen perusteella. Taloudelliset ja poliittiset seikat tosin ajavat sen ohi, mitä tutkimuksia päätetään käyttää rutiinitutkimuksina. Hyvänä esimerkkinä nämä apolip.tutkimukset ja homokysteiinimääritykset. Ei niitä tehdä aleta tekemään rutiiniluontoisesti ennen kuin hyöty menee haittojen yli. Eli ollaan varmoja siitä, että hyötyä tulee. Käytännössä rahaa säästyy enemmän kuin kuluu. Eikö tämä nyt ole itsestäänselvää? - Ihmettelen e.
tekstin kirjoitti:
Ja sitä olisi sinunkin sietänyt siteerata tarkemmin. Mollaamiseen käytetyt fraasisi kuulostavat aivan Kirilin vastaavilta, miksiköhän? Toisen tyhmäksi haukkuminen ei valitettavasti viisastuta itseä lainkaan.
"Insuliiniresistenssi - aineenvaihdunnalliset vaikutukset
Insuliiniresistenssi vaikuttaa pääasiassa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, mutta sillä on yhteyksiä hypertension kehittymiseen ja trombogeneesiin. Hyperglykemia on seurausta maksan glukoosituotannon lisääntymisestä ja lihaksen glukoosin talteenoton vähenemisestä (merkittävä muutos postprandiaalisessa tilassa). Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ilmenevät runsastriglyseridisten VLDL-hiukkasten kiihtyneenä muodostumisena maksassa epätarkoituksenmukaisesti myös postprandiaalisessa tilassa, koska insuliinin jarrutusvaikutus sen synteesiin on puutteellinen. Insuliiniresistenssistä johtuen rasvakudoksen hormonisensitiivinen lipaasi (jonka aktiivisuutta insuliini hillitsee normaalisti) aktivoituu aiheuttaen vapaiden rasvahappojen (FFA) kiihtyneen vapautumisen rasvasta tarjoten siten lisää raaka-ainetta maksan VLDL-tuotantoon. VLDL-hiukkasten suuri määrä hidastaa postprandiaalisessa tilassa kylomikronien ja jäännepartikkeleiden häviämistä verenkierrosta, koska nämä kilpailevat VLDL:n kanssa samoista poistumismekanismeista (rasvakudoksessa syntetisoitu verisuoniin ankkuroitunut lipoproteiinilipaasi). Tämän seurauksena veren triglyseripitoisuus nousee aiheuttaen LDL-partikkelin muuttumisen pieneksi ja tiheäksi, aterogeeniseksi muodoksi..." jne TAUTIPROSESSISTA.
Tässä on kyse T2D:sta ja heikentyneestä insuliiniresistenssistä, ei terveiden ihmisten rasva-aineenvaihdunnasta.
Kolesteroliasioista tuhti tietopaketti tässä:
http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50025"Toisen tyhmäksi haukkuminen ei valitettavasti viisastuta itseä lainkaan."
Ei myöskään toisten väheksyminen, mitä sinä harrastat, joten lienemme tasoissa? Toisaalta en suhtaudu sinuun persoonana, koska et käytä nimimerkkiä, joten kohtelen sinua trollina, jota voi nimitellä, jos aihetta löytyy. Kun alat käyttää samaa nimimerkkiä yhdessä viestiketjussa niin lupaan harkita asiaa, etten nimittele enää. - muistat, niin
Ihmettelen edelleen kirjoitti:
oleelliset kohdat.
Tietosi ldl:stä näyttää olevan niin olematonta, että oli tarpeen tuoda esiin että ei ole olemassa vain yhtä "ldl":ää. Ldl:n koostumus on olennaisia asioita tässä yhteydessä ja sitä tutkitaan paljon tällä hetkellä. Popularisoiva puhe huonosta kolesterolista (ldl) ja hyvästä kolesterolista (hdl) johtaa harhaan sinuakin, näemmä. "Huono" kolesterolikin saattaa olla täysin harmittomassa muodossa. Terveen ihmisenkin elimistö joutuu hapetusprosessien kohteeksi koko ajan.
Jossain vaiheessahan terve ihminenkin muuttuu sairaaksi sairastuessaan, joten viimeinen lausahduksesi on lähes käsittämätön.pyysin sinulta faktatietoa/linkkiä asiasta jo aikaisemmin. Et löytänyt, enkä löytänyt minäkään. Joten meidän on luottaminen ainoastaan niihin tulkintoihin, jotka ovat tällä hetkellä yleisesti käytössä. Jos LDL:sta olisi enemmän tietoa, sitä olisi netissäkin, tai esimerkiksi lääkärien tietokannoissa, olettaisin.
Tosi on, että aiemmin kolesterolissakin tuijotettiin yksisilmäisesti kokonaisarvoon. HDL:n ja LDL:n lisäksi verenkierrossa on myös VLDL:aa ja IDL:aa, joita ei erotella.
Noihin hapetusjuttuihin ja tohtoritolospropagandoihin en halua ottaa kantaa. Lääketieteessäkin luotetaan enemmän "popularisaatioon" kuin niihin. Eli korkeaa LDL:aa katsotaan aiheelliseksi hoitaa trigly- ja HDL-arvoista riippumatta.
Se, miten ihmiselimistö muuttuu sairastuessaan, voi vaihdella. Insuliiniresistenssi ei ole ainoa, joskin se on merkittävä, ateroskleroosin syy. - mukaan
Ihmettelen e. kirjoitti:
"Toisen tyhmäksi haukkuminen ei valitettavasti viisastuta itseä lainkaan."
Ei myöskään toisten väheksyminen, mitä sinä harrastat, joten lienemme tasoissa? Toisaalta en suhtaudu sinuun persoonana, koska et käytä nimimerkkiä, joten kohtelen sinua trollina, jota voi nimitellä, jos aihetta löytyy. Kun alat käyttää samaa nimimerkkiä yhdessä viestiketjussa niin lupaan harkita asiaa, etten nimittele enää.nimimerkkien käyttö näissä keskusteluissa vain lisää nimittelyä. Jos tunnet itseäsi väheksytyn, pyydän anteeksi. Tarkoitukseni ei ollut loukata sinua, vaan korjata asiaasi, jolle ei perustetta löytynyt.
Jokainen tietää, että vaikka rekisteröisi nimimerkkinsä, voi silti kirjoittaa tänne vaihtelevin nimmarein. Tuskinpa sinunkaan nimimerkkisi on aina ollut tuo. Yhtälailla anonyymisti täällä ollaan. Nimittely ei paranna ajettavan asian laatua, päinvastoin. - Ihmettelijä
muistat, niin kirjoitti:
pyysin sinulta faktatietoa/linkkiä asiasta jo aikaisemmin. Et löytänyt, enkä löytänyt minäkään. Joten meidän on luottaminen ainoastaan niihin tulkintoihin, jotka ovat tällä hetkellä yleisesti käytössä. Jos LDL:sta olisi enemmän tietoa, sitä olisi netissäkin, tai esimerkiksi lääkärien tietokannoissa, olettaisin.
Tosi on, että aiemmin kolesterolissakin tuijotettiin yksisilmäisesti kokonaisarvoon. HDL:n ja LDL:n lisäksi verenkierrossa on myös VLDL:aa ja IDL:aa, joita ei erotella.
Noihin hapetusjuttuihin ja tohtoritolospropagandoihin en halua ottaa kantaa. Lääketieteessäkin luotetaan enemmän "popularisaatioon" kuin niihin. Eli korkeaa LDL:aa katsotaan aiheelliseksi hoitaa trigly- ja HDL-arvoista riippumatta.
Se, miten ihmiselimistö muuttuu sairastuessaan, voi vaihdella. Insuliiniresistenssi ei ole ainoa, joskin se on merkittävä, ateroskleroosin syy."pyysin sinulta faktatietoa/linkkiä asiasta jo aikaisemmin. Et löytänyt"
Et ole pyytänyt minulta mitään tutkimuslinkkejä, enkä minä niitä ole sinulle etsinyt.
"Joten meidän on luottaminen ainoastaan niihin tulkintoihin, jotka ovat tällä hetkellä yleisesti käytössä. Jos LDL:sta olisi enemmän tietoa, sitä olisi netissäkin, tai esimerkiksi lääkärien tietokannoissa, olettaisin. "
Puhu vain omasta puolestasi. Minä uskon vain niihin tulkintoihin, jotka perustuvat objektiivisuuteen ja järjenkäyttöön. Esimerkiksi tutkimukset, joissa tehdään johtopäätöksiä tyydyttyneistä rasvoista erottelematta luonnollisia ja keinotekoisesti kovetettuja kasvirasvoja, ei voi olla kovin luotettava. Silti niistä on vedetty yleistykset pääasiassa eläinrasvoihin. Olisi hyvin silmiäavaavaa päästä lukemaan yleisesti ottaen kaikissa viitatuissa tutkimukssa itse tutkimusasetelmat, jotta voisi nähdä onko niissä järjen hiventäkään. Yllättävän useissa ei ole. Sinä voit puolestani uskoa muiden tekemiin tulkintoihin, se ei minua vaivaa.
Ldl:stä on netissä tietoa, mutta suurin osa vain tiivistelminä. Harva tilaa koko tutkimusta nähtäväkseen. - Ihmettelijä
mukaan kirjoitti:
nimimerkkien käyttö näissä keskusteluissa vain lisää nimittelyä. Jos tunnet itseäsi väheksytyn, pyydän anteeksi. Tarkoitukseni ei ollut loukata sinua, vaan korjata asiaasi, jolle ei perustetta löytynyt.
Jokainen tietää, että vaikka rekisteröisi nimimerkkinsä, voi silti kirjoittaa tänne vaihtelevin nimmarein. Tuskinpa sinunkaan nimimerkkisi on aina ollut tuo. Yhtälailla anonyymisti täällä ollaan. Nimittely ei paranna ajettavan asian laatua, päinvastoin.Nimimerkkiä kannattaisi käyttää ainakin samassa viestiketjussa, koska vastakeskustelijasta olisi mukava tietää jatkaako hän keskustelua saman vai eri ihmisen kanssa. Senhän voi vaihtaa taas toisessa keskustelussa, jos ei halua identifioitua. Kävihän tässäkin ilmi, että ei se nimimerkittömyys estänyt haukkumista. Ppäinvastoin lisäsi väärinkäsityksiä. Kiril on taas hyvä esimerkki siitä, miten hänen nimimerkkinsä on joutunut muiden hampaisiin.
Myös minä pyydän anteeksi nimittelyjäni. Mielestäni kuitenkin toisen ihmisen näkökulman hyljeksiminen väittämällä, että perusteita ei ole on loukkaavaa, koska tutkimuksiahan löytyy vaikka ne eivät vielä ole päässeet asemaan, jossa ne hyväksyttäisiin suosituksiksi. Se vie aikaa, ja ne tutkimukset, joita sinä tällä hetkellä väheksyt saattaavat olla kymmenen vuoden sisällä niitä tutkimuksia, joita sinä tällä hetkellä siteeraat. Hedelmällistä keskustelua ei ole juupas-eipäs -väittely vaan keskustelu esitetyistä väitteistä. ja niitä tukevista viitteistä.
- mamemu
vaikka ei olisi laihtunut grammaakaan. Tätini (57v.) olisi juotunut lääkitykselle ellen olisi kehoittanut rupeamaan vhh:lle. Hän ei ole edes ollut atkinsin aloitusvaiheen tasoisilla hiilarimäärillä vaan on syönyt noin 100g hiilareita päivässä, joskus allekin!
Mutta me jokainen olemme erilaisia. Tiedän ihmisiä jotka ovat langanlaihoja (norm. ruokav.) joilla on korkeat kol.arvot ja lihavia joilla on hyvät kol.arvot. Se mikä pätee ja sopii yhdelle, ei sovikaan toiselle!
Mutta sen nämä labratulokset ainakin kertovat, että ruokavaliolla on vaikutusta arvoihin! - Taneli Tavallinen
On se kummallinen ja "ihmeitätekevä" dieetti kun veriarvot ja muut paranee ja samalla laihtuu.
VAARALLINEN!!!
Ei tosissaan ole tervettä jättää hiilihydraatteja! Peruna, riisi, pasta, leipä, sokerit kielletty. Mikä kiihkouskovaisten lahkoa muistuttava dieetti. Ja kaikki muut dieetit ovat vääriä kannattajiensa mukaan! Oikeasti, varokaa VHH:n kannattajia! Älkää antako heidän aivopestä itseänne.- hihhuli
joko olet korkannut perjantai pullon vai mistä kiikastaa? Oletko kenties jehova tai lestadiolainen?
- Kiril
hihhuli kirjoitti:
joko olet korkannut perjantai pullon vai mistä kiikastaa? Oletko kenties jehova tai lestadiolainen?
elämästä terveellisesti nautiskeleva tyyppi. Korkkaan silloin kun korkkaamisen aika on, mutta nykyisin vältän näitä olutkoiria ja mieluimmin korkkaan punaviinin tai konjakin. Uskonnoista en piittaa ja suosittelisin muillekin että kiertäisivät kaukaa nämä apostolit, jotka saarnaavat uskontojen puolesta.
- Salskea aropupu
hihhuli kirjoitti:
joko olet korkannut perjantai pullon vai mistä kiikastaa? Oletko kenties jehova tai lestadiolainen?
Heh, minä en ainakaan ole jehova enkä lestadiolainen. Ihmettelen vain, miksi jotain tiettyä ravinto-oppia täytyy julistaa "sinä ainoana oikeana", vaikka jopa esim. VHH-lääkäri Antti Heikkilä sanoo, että ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota.
VHH ei siis sovi kaikille.
Kiteytettynä: Ne, joille vhh-ruokavalio sopii ja jotka tuntevat sen omakseen, käyttäköön sitä. Mutta siitä ei tarvitse paasata jokaiselle. - tahtoisikaan?
Kiril kirjoitti:
elämästä terveellisesti nautiskeleva tyyppi. Korkkaan silloin kun korkkaamisen aika on, mutta nykyisin vältän näitä olutkoiria ja mieluimmin korkkaan punaviinin tai konjakin. Uskonnoista en piittaa ja suosittelisin muillekin että kiertäisivät kaukaa nämä apostolit, jotka saarnaavat uskontojen puolesta.
Mihin tarvitset alkoholia, etkö osaa nauttia elämästäsi ilman sitä? Siinä sitten hoidatetaan maksasairauksia, veronmaksajien rahoilla, tsot, tsot!
- Kiril
tahtoisikaan? kirjoitti:
Mihin tarvitset alkoholia, etkö osaa nauttia elämästäsi ilman sitä? Siinä sitten hoidatetaan maksasairauksia, veronmaksajien rahoilla, tsot, tsot!
ilman alkoholia ja sen kanssa. Onko sun elämä noin mustavalkoista että ettet ymmärrä että vaihtoehtojakin on. Maksa-arvotkin on testituloksissa ihan ok.
- voisi laajentaa
Salskea aropupu kirjoitti:
Heh, minä en ainakaan ole jehova enkä lestadiolainen. Ihmettelen vain, miksi jotain tiettyä ravinto-oppia täytyy julistaa "sinä ainoana oikeana", vaikka jopa esim. VHH-lääkäri Antti Heikkilä sanoo, että ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota.
VHH ei siis sovi kaikille.
Kiteytettynä: Ne, joille vhh-ruokavalio sopii ja jotka tuntevat sen omakseen, käyttäköön sitä. Mutta siitä ei tarvitse paasata jokaiselle.Eli ei sitä hiilarin purentaa tarvitse täällä kaikille tyrkyttää, sille on olemassa omat palstansa.
- sinulla siis
Kiril kirjoitti:
ilman alkoholia ja sen kanssa. Onko sun elämä noin mustavalkoista että ettet ymmärrä että vaihtoehtojakin on. Maksa-arvotkin on testituloksissa ihan ok.
ongelmia maksasikin kanssa? Ajattelinkin sen suuntaista, kun triglyt aiemmin noin huimat.
Kun tuossa aiemmin sanoit, että itse käyt lääkärissä vain mittauttamassa arvojasi, etkä turhaan, niin tiedätkö että on monta eri tavalla syöjää, joiden ei tarvitse ramppautua arvojaan mittauttamassa. Ts työterveyshuollon harvat mittaukset riittävät ja arvot pysyvät hyvinä? - mää
voisi laajentaa kirjoitti:
Eli ei sitä hiilarin purentaa tarvitse täällä kaikille tyrkyttää, sille on olemassa omat palstansa.
Juuri niin!
Ne jotka ei tykkää vhh:sta voivat mennä muualle! Ei tartte olla tällä osatolla tyrannisomassa koko ajan keskusteluja, niin, että aihekaan mistä aloitettiin ei ole enää sama puolessa välissä ketjua!
- flx
Minulla on aina ollut korkea kokonaiskolesteroli ja LDL, paitsi vuosi sitten, kun olin kaksi kuukautta syönyt simvastatiinia. En voi kuitenkaan enää kolesterolilääkettä käyttää ja lukemat pomppasivat taas korkeiksi: kokonaiskolesteroli 6.8, HDL 2.0, LDL 4.9 ja triglyt 1.2. Ihmettelen kyllä tuota LDL:ää, sillä eihän se täällä esitetyn kaavan mukaan voi noin korkea olla, mutta tuollainen lukema kuitenkin oli labratuloksiin laitettu. Lääkäri oli sitä mieltä, ettei minun tarvitse kolesterolilääkettä syödäkään, koska ei ole erityisen kohonnutta sairastumisriskiä. Verenpaine on hyvä, n. 120/75, mutta lähisuvussa on sepelvaltimotautia ja aikuistyypin diabetestä.
Syön aivan liikaa hiilihydraattipitoista ruokaa, paljon karkkia, makeita leivonnaisia, perunaa ja pastaa. Ruuanlaitossa käytän öljyä ja voita, margariinia laitan leivän päälle. Kalaa en syö, mutta kalaöljykapseleita kylläkin. En ole lihava, BMI on 21. Oppisikohan sitä olemaan ilman sokeria? Haluaisin joka tapauksessa LDL:ää alemmaksi.
Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941749
Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.
https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr2411579- 891356
Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!651025Aika usein mietin sitä
Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t46931- 47918
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman38908Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !
Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si9904- 46862
IS Viikonloppu 26.-27.4.2025
Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika36842