Kuume, mittaaminen ja

hoitotoimenpiteet

Auttakaa nyt kokematonta äitiä.

Luin Helistimen sivuilta, että alle 2-vuotiaan lapsen lämpötila tulisi mitata peräsuolesta. Tarkoittaako tämä nyt sitä, etten voi luottaa korvasta mittaavaan kuumemittariimme kolmekuukautisen lapsen kanssa?

Neuvolasta käskivät hankkia suppoja ennen seuraavaa käyntiä siltä varalta, että rokotukset nostattaisivat lämpöä. Ensinnäkin, miten korkeaksi lämpötilan pitää nousta ennen kuin se katsotaan vauvan kuumeeksi? Vauvoillahan on tavallisestikin korkeampi lämpötila.
Ja onko sille supolle vaihtoehtoa, jota voisi kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle tarjota? Eräs tuttu mainitsi ohimennen suuhun suihkautettavasti suihkeesta, jota käyttää omalla lapsellaan kuumeen iskiessä. Tosin hänen lapsensa on yli vuoden. Onko kenelläkään tietoa, mikä tällainen suihke voisi olla ja onko sillä ikä- tai painorajoituksia?

Vastauksista olisin HYVIN kiitollinen.

7

12300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poika 5vko

      Itse en luottaisi korvakuumemittariin vaan mittaisin peräsuolesta. Korvakuumemittari näyttää mitä sattuu jos mittaa väärin. Sillä pitää mitata tietyssä asennossa tietystä kohdasta. On testattu töissä kainalosta ja korvasta ja tulokset heiti aika paljon.

      Kuumelääkettä on myös nestemäisenä joka annetaan suun kautta ruiskulla ja sitä voi antaa myös noin pienelle esim PANADOL.

      • päivi

        Korvamittari on ihan hyvä, jos kuumen osaa mitata oikein. Luultavasti kaikkein paras olisi mittari, jolla kuume mitataan otsasta ilman ihokontaktia. En oikein tiedä mekaniikkaa, mutta kuulemma hyvä mittari.
        Panadol-supot ovat kaikkein parhaita ja niiden asetaminen vauvan peräsuoleen ihan helppoa. Ne auttavat tosi nopeasti. Panadol-litkua voi sitten antaa isommalle, vauva ei suostu nielemään sitä.Supon voi ottaa vaikka neuvolaan mukaan ja pyytää teveydenhoitajaa näyttämään kuinka se laitetaan, jos itseä toimenpide arastuttaa.


      • memmu
        päivi kirjoitti:

        Korvamittari on ihan hyvä, jos kuumen osaa mitata oikein. Luultavasti kaikkein paras olisi mittari, jolla kuume mitataan otsasta ilman ihokontaktia. En oikein tiedä mekaniikkaa, mutta kuulemma hyvä mittari.
        Panadol-supot ovat kaikkein parhaita ja niiden asetaminen vauvan peräsuoleen ihan helppoa. Ne auttavat tosi nopeasti. Panadol-litkua voi sitten antaa isommalle, vauva ei suostu nielemään sitä.Supon voi ottaa vaikka neuvolaan mukaan ja pyytää teveydenhoitajaa näyttämään kuinka se laitetaan, jos itseä toimenpide arastuttaa.

        Thermofocus-kuumemitarilla mitataan lämpö ilman ihokosketusta ja se perustuu infrapunasäteisiin, jotka eivät ole silmille vaarallisia. Neuvolassa ja apteekissa eivät olleet kuulleetkaan, mutta nettikaupoista löytyy. Suosittelen.


    • faija

      Tarkin mittaustulos saadaan (kaiken ikäisillä ihmisillä!) pepusta käyttämällä tavallista elohopea- tai digitaalimittaria.

      Digitaalimittari mittaa nopeasti, tarkasti ja ennen kaikkea luotettavasti.

      Ja tarvittaessa supon voi kätevästi sujauttaa peppuun mittaamisen loputtua.

      Vauvalla katsotaan kuumeen rajan olevan noin 38 astetta.

      Suosittelen nopeaa digitaalimittaria (luotettava) ja suppoja (varma tapa antaa lääke).

    • mittarilla

      No minulle neuvottiin että kaikista paras ja varmin tapa mitata kuume on pyllystä ihan perinteisellä alkohoolimittarilla (ei sisällä elohopeaa nykyisin)

      Korvamittarit kuulema näyttävät mitä sattuu, ja niillä kuume pitäisi mitata 3 kertaa ja laskea siitä keskiarvo, joka ei välttämättä silti pidä paikkaansa.

      Digitaalimittarilla voi kans mitata, mutta varmin on se ihan perinteinen mittari.

    • äitee +4

      tulos on tarkka ja oikea jos mittari on oikeassa paikassa. Lapsen korvaan ei oikein tahdo aina mennä tarpeeksi pitkälle. Tulos on tietysti luotettava jos näyttää kuumetta, muuten voi vika olla mittajassa..

      Käyttöohje on kova sana! Korvassa kuume on korkeampi kuin esim kainalossa ja rectumissa. Kaikkiin paikkoihin on oma asteikkonsa jolloin on typerää mitata väärästä paikasat väärällä mittarilla. Korvassa normaali lämpöe ri ikäisillä on korkeampi katso taulukosta tai mittaa terveenä kontrollia. Kainalon ja rectumin ero on noin 0,5 astetta siten että kainalo viileämpi.

      Kuumeen rajana pidetään yleisesti 37,5 astetta kainalosta. Tällöin rectumista se on 38.

      Lääkkeen vaikutus on ihan sama antotavasta riippumatta, mutta supot ovat pienelle helpoin, litkut on sikapahoja. Pillerin syönti opitaan aika eri aikaan..

      • Kokenut iskä

        Itselle ja omille sisaruksille on pienestä pietäen opetettu kuume mittaamaan pyllystä. Ei kukaan laitanut vastaan kuumeen mittamiata pyllystä, kun olivat omaksuneet sen tavaksi. Kun äiti sanoi, että aloitetaan kuumeen mittaus, ensimmäinen oli odottamassa sängyn päällä peffa paljastettuna, kun äiti tuli mittaamaan lapselta kuumeen. Seuraava odotti jo vuoroaan , kun edellisen mittaus tuli suoritetuksi. Se on nopea ja helppo keino niin äidille kuin lapsellekin mitata kuume. Lapsen ei tarvitse tehdä muuta kuin olla mahallaan paikassa mittauksen ajan.

        Mittaustuloksen perusteella osataan ryhtyä toimenpiteisiin, jos on tarvetta. Pyllstä mitattaessa lämpö on noin 0,5 °C normaalia korkeampi, mikä on helppo vähentää mittaustuloksesta.

        Noin 30 vuotta sitten jouluna koko perheeni oli flunssataudissa, olin itse noin 15-vuotias, nykyisiä lapsia ei silloin ollut olemassakaan. Itseseltäni mitattiin kuume silloin pyllystä. Sen jälkeen ei ole kuumemittaria tarvittu, koska lenkkeilen noin sata kilometriä viikossa ja flunssat ovat pysyneet hyvän yleiskunnon takia poissa.

        Jos kuumemitaria tarvittasiin mittaisin digitaalisella pyllystä. Sillä se käy nopeasti. Kainalossa sitä pitää lääkärin tietojen mukaan pitää äänimerkistä huolimatta 10 minuuttia, missä ajassa se automaattisesti kytkeytyy päältä pois. Ajastimet eivät ole tarkkoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9139
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      386
      3799
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2795
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      86
      2665
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      175
      2505
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2494
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1773
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1602
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1560
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1393
    Aihe