tukistaminen : (

pelottaa...

Lapsella alkamassa adhd tutkimukset. Siellä varmasti käydään kaikki läpi kasvatustavoista,olen joskus tukistanut lastani,mutta kyllä jo lopettanutkin sen tavan. Tiedän että niin ei olisi saanut tehdä. Mitähän siihen sanoo ne ammatti ihmiset jotka tekee tutkimuksia. Olen menossa sinne sillä mielellä että saamme tukea,eikä syyllistämistä. Voiko ne sanoa että olemme epäonnistuneita kun olemme sortuneet joskus tukistamaan ja viedä vaikka lapset meiltä? Oikeesti tää painaa mieltä,jos jollain on ollut sama tilanne,niin ole kiltti ja vastaa!!

12

4703

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • viivi..

      Lueskele aijempaa kirjoitusta KÄYTÖSHÄIRIÖT,mami.
      Siinä on jonkin verran juttua tutkimuksiin menosta, ja vanhempien tunteista.
      Suotta mietit asiaa mikä sinua painaa, kuulostaa ihan tavalliselta etä on joskus tukkapöllyjä lapset saaneet. Ei ne siellä tutkimuksissa semmoisia kysele.

      • kysyttiin

        Meillä ne kysyi....kun lapsellani on itsetunto huono.Ja johtuu siitä, että isä tukistellut.
        Lausunto kun tuli, niin kysyttiin,että käytetäänkö kotona väkivaltaa, esim tukistelua?


      • äiti
        kysyttiin kirjoitti:

        Meillä ne kysyi....kun lapsellani on itsetunto huono.Ja johtuu siitä, että isä tukistellut.
        Lausunto kun tuli, niin kysyttiin,että käytetäänkö kotona väkivaltaa, esim tukistelua?

        Mitä teille sit sanottiin,jos saan kysyä?


      • Äiskäle
        kysyttiin kirjoitti:

        Meillä ne kysyi....kun lapsellani on itsetunto huono.Ja johtuu siitä, että isä tukistellut.
        Lausunto kun tuli, niin kysyttiin,että käytetäänkö kotona väkivaltaa, esim tukistelua?

        Huono itsetunto on yleinen oire ADHD:sta kärsivillä ja se kehittyy ihan ilman tukkapöllyjäkin. Syynä on ympäristön antama palaute ja torjuminen huonosta käytöksestä. Ajattelen kuitenkin, että väkivalta voi olla se suurin tunnetason hylkääminen.


    • Jaana.K

      Lääkärit kuulevat varmasti päivittäin tukistamisista. Vaikka se tekona loukkaakin lapsen henkilökohtaista reviiriä ja rikkoo lakia, en usko, että siitä mitään ilmoitusta tehdään.

      Uskaltaisin kuitenkin väittää, että tuo ei ole edes tämän villakoiran ydin. Vaikka tukistelusi ei tulisikaan ilmi, elät itse sen häpeän kanssa jatkuvasti. Mediaseksikkyyttä uhmaten esitän, että tuntemasi syyllisyys on terveellistä laatua.

      Yksi asia on tietysti tehdä itsensä kanssa sopimus, ettei enää milloinkaan tartu lapseen omassa vimmassa. Se helpottaa jo paljon.

      Toinen asia on se, että tuo vimma täytyy opetella käsittelemään jo ennen kuin kiperä tilanne tulee eteen. Impulssikontrollin häiriöhän johtuu siitä, että aivojen keskiosassa, limbisessä järjestelmässä syntyy kiehuntatilanne. Sieltä viesti kulkee otsalohkolle, jossa jarrun pitäisi siivilöidä näin voimakas tunneryöppy ja estää sen kulku aivokuorelle, toimeenpano-osastolle. Näin ei käy, sillä otsalohkon jarru ei toimi ja ryöppy suhahtaa läpi ja samassa jo lapsen pää heiluu sormien jatkona.

      Tuossa tilanteessa on sekä lapsen että vanhemman aivoissa on tapahtunut sama prosessi. Näin kuvittelisin, sillä kaikkein eniten vanhempaa suututtaa lapsen tiedostama tahalliseksi tulkittava kiukuttelu. Tukistuksen jälkeen lapsi hiljenee kivun ja tunteellisen hämmennyksen voimasta. Lapsi ei käsitä, että hänet mitätöidään niin vahvasti kuin ruumiillisesti rankaisten. Jos tätä ei pureta, selitetä ja pyydetä lapselta anteeksi, lapsen aivoihin jää siitä ikävä jälki ja reppuun raskas möykky. Aikuiselle häpeä tulvii tsunamina: eihän tässä näin pitänyt käydä.

      Hyvä, että toit tämän esille. Sinulla on hyvät mahdollisuudet päästä siitä eroon. Etsi tapoja, jotka opettelet etukäteen, jotta voisit luoda ehdollistuneen suhteen päässä kasvavaan höyryyn ja uuteen järkisyillä perusteltuun toimintaan.

      Jos on kysymys siitä, että lapsi on käyttäytynyt tuhmasti, hänen kuuluu saada rangaistus, jonka hän ymmärtää. Ruumiillinen rangaistus ei ole koskaan sellainen.

      Minusta tuossa tilanteesta eniten hyötyä on jo aiemminkin esittämästäni pohdiskeluportaasta ja mietintätyynystä. Lapsi viedään tuolle yhteisesti sovitulle paikalle istumaan niin monta minuuttia, kuin hänen ikänsä on. Hänelle sanotaan silmät lapsen tasolle laskien, että istut tässä --minuuttia, koska käyttäydyit äsken tyhmästi.
      Jos lapsi ei pysy paikassaan, hänet viedään sille uudelleen ja sanotaan, että --minuuttia alkaa uudelleen. Jos nousee useamman kerran, lapsi vain viedään paikalle ilman selityksiä ja lähdetään pois.
      Kun --minuuttia on viimein istuttu, aikuinen menee, sanoo hänelle samalta silmien tasolta kontaktissa, että sait aikalisän, koska "heittelit äitiä värikynillä. Voit pyytää sitä äidiltä anteeksi." Anteeksipyynnön jälkeen suukotellaan ja halitaan.

      Tällainen aikuinen käytös voi olla aikuisellekin todella haasteellista, varsinkin, jos lapsi on tottunut saavuttamaan kiukuttelullaan lopuksi kuitenkin oman päämääränsä. Lapsi ei koskaan joudu todella miettimään, miten hänen ajatuksensa ja tekonsa ketjut kehittyvät ja että hänkin on vastuussa käyttäytymisestään omalla tasollaan. Lasta ei voi syyttää itseään suuremmista asioista. Mutta hänelle voi antaa työkalut ymmärtää oman käyttäytymisensä seurauksia.

      Lopulta kuitenkin emme ole kasvattamassa heistä lapsia vaan aikuisia.

      Voimia Sinulle!
      Jaana

      -----------
      P.S.
      Kirjoittele muistiin omia havaintoja lapsestasi ja anna kertomuksesi lääkärille. Nämä kaikki auttavat diagnosointiprosessissa.

      • pelottaa...

        Kiitos ymmärryksestä,tuli parempi mieli. Kai se niin menee että omista lapsistaan on huolissaan vielä silloinkin kun ne on aikuisia ja miettii et mitä olis pitänyt tehdä toisin.


    • vain

      että tukistaminen on aika yleistä meillä ylivilkkaiden lasten vanhemmilla. Jossain vaiheessa tulee eteen se, että ympäristö alkaa kattoa sua sillä silmällä, että "etkö sä nyt saa kakaraas kuriin". Mulle jopa sanottiin tarhassa, että pitää pitää kovempaa kuria. Niinpä sitten ajattelin, että jos ei muuten usko niin annan pienen tukkapöllyn.
      Myöhemmin toki selvisi tämä adhd juttu. (Eikä siitä tukistamisesta mitään hyötyä oo lapselle, ihmiset vaan ei tiedä tarpeeksi näistä lasten neurologisista sairauksista ja pistää kaiken huonon kasvatuksen piikkiin).
      Siellä tutkimuksissa kerroin, että aikanaan luulin lapsen käytöksen olevan kurin puutteesta johtuvaa ja tukistin muutaman kerran. Eivät kyllä puuttuneet asiaan enempää ja olivat oikein kannustavia ja antoivat kasvatukseen neuvoja ihan yhtä lailla kuin tietoa adhd:sta.

      • pelottaa...

        Kiitos vastauksesta,tuon halusinkin kuulla et jollain muullakin on ollut samanlainen tilanne,eikä siitä ole mitään kamalaa seurannut. Tuttu tunne toi,et muut varmaan ajattelee ettei saa lastaansa millään kuriin.


    • neuvoni

      Lapseni tutkittiin.Adhd epäily oli.Tarhassa epäiltiin.Lapsellani ei ole adhtä, vaan huono itsetunto, jonka isä on aiheuttanut ainaisilla tukkapöllyillä ja huudolla!Isällä kun on huonot hermot!
      Älkää tukistako ja huutako lapsillenne!

      • Äippä

        Miten teihin suhtauduttiin siinä asiassa?


      • minnu44

        Itsellänikin on tunnontuskia asian suhteen...olen tukistanut, mutta melkeimpä aina voin sanoa, että olen anteeksi pyytänyt ja selittänyt miksi niin tein. Todella paha olo, että on koskaan pitänyt sellaista edes tehdä!
        Juuri tulleen tutkimuksen mukaan Suomessa jopa 90% koki tulleensa tukistetuksi lapsena ja vastaava luku Ruotsissa oli muutamia prosentteja! Mahtaako tässä olla syy väkivaltaisuuteen Suomessa?


      • Escher
        minnu44 kirjoitti:

        Itsellänikin on tunnontuskia asian suhteen...olen tukistanut, mutta melkeimpä aina voin sanoa, että olen anteeksi pyytänyt ja selittänyt miksi niin tein. Todella paha olo, että on koskaan pitänyt sellaista edes tehdä!
        Juuri tulleen tutkimuksen mukaan Suomessa jopa 90% koki tulleensa tukistetuksi lapsena ja vastaava luku Ruotsissa oli muutamia prosentteja! Mahtaako tässä olla syy väkivaltaisuuteen Suomessa?

        Ruotsalaiset ovat todella harjaantuneita puhumaan ja keskustelemaan. Pienestä pitäen. Ruotsissa asuessani tunsin itseni agressiiviseksi äidiksi kun en osannut samalla lailla puhua ja selittää kaikkea rauhallisesti omille ylivilkkaille lapsilleni.
        Ruotsalainen yhteiskunta on myös vähemmän auktoriteettiuskoinen kuin suomalainen, sen huomaa jo kasvatuksesta ja koululaitoksesta. Siellä esim. jo päiväkodeissa lapsia harjaannutetaan yhteiseen päätöksentekoon eli demokratiaa opetellaan ruohonjuuritasolla.
        Luulen myös, että koska Ruotsi ei ole ollut mukana sodissa niin pitkään aikaan ruotsalaiset eivät ole yhtä traumatisoituneita kuin monet muut kansat vaan ovat päässeet eheytymään.

        Ja keskimmäiseni opettaja on ruotsissa kasvanut suomalainen, siis paluumuuttaja. Hän on itse sanonut, että koulun muut opettajat ovat huomauttaneet hänelle siitä, että hän ratkaisee luokan ongelmia paljon enemmän keskustelemalla kuin muut opet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      92
      6668
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      28
      2672
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2253
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      75
      1904
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1671
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1467
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1367
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe