omenoista viiniä?

joo

Eli mulla ois tossa pihalla 10 omenapuuta ja en keksi mitään käyttöö niille omenoille joita tulee ihan sikana syksysin..

Onko kokemuksia omenaviinin tekemisestä omista omenoista??

tuleeko hyvää? kannattaako edes yrittää..

24

34638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Omenapuun alla

      Ei ole mitään väliä tekeekö omista omenista tai sitten vieraista, saaduista, ostetuista tai varastetuista tai sitten kaupasta ostetuista omenista. Kaupan omenissa saattaa olla säilöntäainetta joka saattaa vaikeuttaa käymisen aloittamista, mutta pesu ja huuhtelu auttaa tähänkin ongelmaan.

      Aivan yhtä hyvää viiniä saat omienkin puiden omenista kuin muiden puiden omenista olet tähän saakka saanut. Eli sama kokemus riittää kuin miten olet ennenkin viiniä tehnyt.

      • Osmo vaan ei vihreä

        Helpoiten homma toimii valmistuotteiden kanssa, mutta älä käytä omenia lohkoina vaan vie omenat mehustamoon puristettavaksi, tulee paljon paremman makuista, viittaan edelliseen PellePelottomaan. Pursitaminen on halpaa.


      • PellePeloton
        Osmo vaan ei vihreä kirjoitti:

        Helpoiten homma toimii valmistuotteiden kanssa, mutta älä käytä omenia lohkoina vaan vie omenat mehustamoon puristettavaksi, tulee paljon paremman makuista, viittaan edelliseen PellePelottomaan. Pursitaminen on halpaa.

        ... josta en käy kiistelemään. Itsekin olen joskus puristetta kokeillut. Mielestäni kuitenkin omenan kuori juuri antaa viinille hienon maun ja värinkin, ollessaan käymisptosessissa mukana. Puristamossahan nämä jäävät pois.

        Niin, ja unohdin mainita, että ehdottomasti siemenet pois, omenaporalla tai veitsellä. Siemenistä tulee katkera maku.
        Omenan pakastaminen lohkoina ennen viinin panemista tuottaa saman vaikutuksen, kuin mehupuristin, malto pehmenee, rikkoontuu pakastuksessa ja hieman omena imeltyykin. Hyviä viinejä! PP


      • viininalottelija
        PellePeloton kirjoitti:

        ... josta en käy kiistelemään. Itsekin olen joskus puristetta kokeillut. Mielestäni kuitenkin omenan kuori juuri antaa viinille hienon maun ja värinkin, ollessaan käymisptosessissa mukana. Puristamossahan nämä jäävät pois.

        Niin, ja unohdin mainita, että ehdottomasti siemenet pois, omenaporalla tai veitsellä. Siemenistä tulee katkera maku.
        Omenan pakastaminen lohkoina ennen viinin panemista tuottaa saman vaikutuksen, kuin mehupuristin, malto pehmenee, rikkoontuu pakastuksessa ja hieman omena imeltyykin. Hyviä viinejä! PP

        Mites sitten kun noissa omissa ompuissa on aina matojen tekemiä reikiä tai muita pilkkuja,haittaako se jotain vai kuoleeko kaikki "bakteerit" pakastaessa ?


    • PellePeloton

      Moi

      Kokemusta on sekä omenaviinin, että muidenkin kotipuutarhatuotteista tehdyn viinin valmistamisesta. Parhaillaan on kellarissa kypsymässä n. 25 l omenaviiniä. Ja uusi mustaherukkasatsi odottaa pakkaamista.

      Hyviä olen saanut, mutta myös huonoja. Kaikki on silti tullut juoduksi.

      Omenaviiniin olen lisänä käyttänyt viinitarvikeliikkeistä saatavaa kuivahedelmä-valkoviinipakkausta makua antamaan. siinä saa mukana myös tarvittavat kemikaalit.

      Eräs resepti, 28 litraa varten:

      n. 10 kg omenoita
      0,7 kg rusinoita
      1 valkoviini-kuivapakkaus kemikaaleineen
      n. 7,0 kg sokeria

      Omenat pilkottuna kuivahedelmät, harsopussiin ja käymisastiaan. Samoin rusinat, mutta ne kannattaa kiehaittaa. Päälle kuumaa vettä. Noin 50-asteisena lisätään pektolaasientsyymi (omenaviiniin kaksinkertainen annos). Tunnin kuluttua lisätään 1 kg sokerista liuotettuna lämpimään veteen ja sitruunahappo. Seoksen jäähdyttyä n. 28...30 asteeseen lisätään viinihiiva, ja suljetaan astia vesilukolla. Välillä hämmennetään hyvin. Kun käyminen on melkein phsähtynyt, otetaan moskat pois ja lisätään loput sokert liemenä (alle 30 astetta) ja hiivaravintosuola. Loppukäyminen kestää noin 2...3 viikkoa. Käymisen pysäytys, sakkojen poisto, kirkastus. Tarvittaessa useampaan kertaan. Mahdollinen jälkimakeutus ja pakkaus.

      Ise olen pakannut viinin 2 l:n pakastetölkkeihin (Mehukas) a lisännyt tölkkiin noin 1*3*20 cm tammilaudan palasen tuomaan "tammikypsytetyn" makua.

      Viininvalmistustarvikkeita ja ohjeita saa monista paikoista. Itse olen hankkinut www.melkko.fi
      Ohjeet kannattaa lukea tarkoin ja noudattaa niitä. Ylläoleva resepti poikkeaa hieman pakkauksen ohjeista, mutta niin raaka-aine ja määräkin.

      Onnea yritykselle!

      • Kotiviinin ystävä

        Minä noudattaisin Favourite tms. "kotiviinin valmistus omista marjoista" -ohjetta sokerin laiton suhteen eli aluksi 3,5-4 kg sokeria ja viiden päivän kuluttua loput 2-2,5 kg. Kotiviinin valmistukseen on paljon hyviä ohjeita ja ne kannattaa selvittää ennen aloittamista, etteivät hyvät aineet mene hukkaan töppäilyn takia. Omenoista tulee aivan kelvollista viiniä. Lisäisin karviaismarjoja (vaaleita) ja rusinoita ja makua antamaan voi laittaa vaikkapa 800 g pakastettuja pihlajanmarjoja tai kuivattua minttua 1-2 rkl.

        p.s. Parhaita kotiviinin valmistukseen käytettäviä marjoja ovat mielestäni mustaherukat, mustikat, vadelmat, mansikat ja karviaisetkin sekoitettuna sopivasti joidenkin muiden marjojen kanssa.


      • Pike
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Minä noudattaisin Favourite tms. "kotiviinin valmistus omista marjoista" -ohjetta sokerin laiton suhteen eli aluksi 3,5-4 kg sokeria ja viiden päivän kuluttua loput 2-2,5 kg. Kotiviinin valmistukseen on paljon hyviä ohjeita ja ne kannattaa selvittää ennen aloittamista, etteivät hyvät aineet mene hukkaan töppäilyn takia. Omenoista tulee aivan kelvollista viiniä. Lisäisin karviaismarjoja (vaaleita) ja rusinoita ja makua antamaan voi laittaa vaikkapa 800 g pakastettuja pihlajanmarjoja tai kuivattua minttua 1-2 rkl.

        p.s. Parhaita kotiviinin valmistukseen käytettäviä marjoja ovat mielestäni mustaherukat, mustikat, vadelmat, mansikat ja karviaisetkin sekoitettuna sopivasti joidenkin muiden marjojen kanssa.

        Minä laitoin omenaviiniin lisäksi vadelmia ja tuli todella kauniinväristä ja hyvänmakuista. Väri oli suunnilleen sama kun konjakissa. Laitoin kirkkaisiin pulloihin ja tein valokuvista etiketit. Mukava viedä kavereille tuliaisiksi, kun etiketin kuva on heidän mökkirannasta ja viinin nimenä komeilee heidän kesäpaikkansa nimi.


      • PellePeloton
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Minä noudattaisin Favourite tms. "kotiviinin valmistus omista marjoista" -ohjetta sokerin laiton suhteen eli aluksi 3,5-4 kg sokeria ja viiden päivän kuluttua loput 2-2,5 kg. Kotiviinin valmistukseen on paljon hyviä ohjeita ja ne kannattaa selvittää ennen aloittamista, etteivät hyvät aineet mene hukkaan töppäilyn takia. Omenoista tulee aivan kelvollista viiniä. Lisäisin karviaismarjoja (vaaleita) ja rusinoita ja makua antamaan voi laittaa vaikkapa 800 g pakastettuja pihlajanmarjoja tai kuivattua minttua 1-2 rkl.

        p.s. Parhaita kotiviinin valmistukseen käytettäviä marjoja ovat mielestäni mustaherukat, mustikat, vadelmat, mansikat ja karviaisetkin sekoitettuna sopivasti joidenkin muiden marjojen kanssa.

        Kyllä, kanssasi samaa mieltä: Mustaherukka on paras kotimainen marja viinin valmistukseen. Hedelmistä lienee omena. Toki voi sekoitella eri raaka-aineita, mutta negatiivisiinkin yllätyksiin on silloin varauduttava. Joitakin yhdistelmiä tulee välttää. Itse olen saanut huonon tuloksen yhdistelmällä omena vadelma. Jotenkin nämä maut eivät sovi yhteen.
        Punaherukkaakin tulee käyttää varovasti suuren happoisuutensa takia. (tai se on huomioitava sitruunahapon määrässä)

        Mainitsemasi ohje on ihan hyvä. Itse olen käyttänyt Bachhus-satsia: "Viinin valmistaminen omista hedelmistä tai marjoista" ja sen ohjetta, soveltaen kuitenkin niin, että panen sekaan Bachhus- tai Ideal kuivahedelmäpakkauksen. Ompulle valko- ja herukalle punkkupakkauksen ikäänkuin "siemeneksi", ja lisään tavoitenestemäärän 22 litran sijasta 29 litraan (mahtuu juuri ja juuri käyttämiini astioihin), laskien sokerimäärän sen mukaan.

        Eri mieltä kanssasi olen tuosta sokerin lisäämisen määrästä ja ajoituksesta.
        Kokemukseni mukaan, alkuvaiheessa, jolloin marja- ja/tai hedelmämassa on käymässä (mäskikäyminen) on tärkeätä, että massasta saadaan "kaikki irti". Siksi tässä vaiheessa mahdollisimman vähän "pussisokeria", jolloin hiiva joutuu elääkseen kaivamaan kaiken saatavilla olevan siitä mäskistä. Huomattakoon, että hiiva ei kuole, vaikka käyminen mäskivaiheen lopussa pysähtyisikin sokerin puutteeseen. Tästä syystä mäskin sekaan vain 1 kg kokonaissokerimäärästä. Loput voi lisätä myöhemmin kerralla. Nykyhiivat sen kestävät.
        Kaikenlainen maustaminen on mielekästä, joskin "tarkkaa puuhaa". Alkuvaiheessa maustoin aina liikkaa, jolloin satsit menivät pilalle.

        Parhaillaan tätä kirjoittaessani, maistelen nuorta, n. 3 vko. sitten pysäytettyä mustaherukka/omena-satsia, jota panovaiheessa olen maustanut: 1,5 kanelitankoa vedessä keitettynä ja 2 jrkl. luonnollista vaniljauutetta (ei vaniliini!).
        Tuntuis, että tästä tulee tosi hyvää, kunhan muutaman kuukauden on "tammikypsymässä".

        Hyviä viinejä! Ja enemmänkin näistä vois jutella.


      • Rubes_nigrum

        Herukoitahan sanotaankin viinimarjoiksi


      • Teen tämän ohjeen mukaan.


      • Anonyymi

        Oikein hyvät ohjeet 28l satsille, jos haluaa kuivaa ( vähemmän lihottavaa) niin laittaisin vain 5,124 kg sokeria ja minulla käy yleensä 10 vrk ja siihen 2-3 extra vrk lisäksi, että varmasti on käynyt loppuun. Nykyään en öxlejä mittaile vaan kokemus on tuonut varmuutta.
        sitruunahappoa laitan 1/2 satsiin aloittaessa ja 1/2 käymisen jälkeen noin 15g/ 10l
        Jos laittaa koko satsin heti voi käyminen estyä. Samoin laitan pektolaasia n 15g/10l
        Laitoin tänään sekamehu,luumu,viinimarja satsin tulemaan
        T Aloitteleva viinimaisteri


    • laa935
      • pll15

        Mites tuoreista ompuista (kuivan) siiderin teko (25l) onnistuu? Condessan Speedy käymisainepakkaus tuli ostettua, mutta ohjeissa ei oo mitään sidukan ohjetta:(
        Linkkiä tai vinkkiä kaipaan, kiitokset etukäteen!


      • Cidre_brut

        Onnistuu hyvin.
        Teen siiderista todella mietoa, ja hyvää tulee.


    • Mooseforest Ranger
    • Tiputustaputus

      Minä tein omenista kiljua pullahiivaa ja sokeria tietty. Kun oli reilun 2 viikkoa käynyt viiniäni keitin siis tuon kiljun tai lue VIININ lopputulos oli kova kirkas viini rosentteja tuli viiniksi aika hyvin 60%. Alkossa ei ole tarvinnut käydä aikoihin minun eikä naapurin. Kattilat on rappukäytävän yhteiset.

      • Kutvonen_keittelee

        Meilla taas oli hiivana oli turbohiiva ja tuli nopeasti valmista.
        Meillä lasimurskatäytteinen kolonni tuotti 90%, eikä sitä tietenkään voi juoda vaan ensin laimensimme sen n. 40% ja sitten drinksuja tekemään.
        Rengaspoltin ja nestekaasu takasivat hyvän säädettävyyden.


      • Tarviiko olla oikea viininkäynti pönttö vai miten toi tehdään..


      • Kotiviini

        Joo saisko tarkan ohjeen ja tiedon välineistä kiitos. Nim kolme muovipussillista omenoita jääkaapissa, jotka ollu siellä jo kohta kuukauden


      • Anonyymi

        Miksi tuhlasit omenaa keitokseesi? Vaikka vuonna 17 alkoholijuoman valmistaminen ilman heselmä- tai marjamäskiä olikin kiellettyä, niin mitä sitten - niin on keittäminenkin ollut ja on yhä. Halvemmalla saisit, kun käyttäisit vettä, sokeria ja hiivaa keitostesi raaka-aineen lähteenä...


    • Anonyymi

      Täältä löytyy hyviä ohjeita: https://www.suomela.fi/muuta-omenasato-viiniksi/ :)

    • Anonyymi

      Ainakin minulla tuli hyvää, taas on laitettava,kun omenat joutuvat.

    • Anonyymi

      Hyvää tulee,mutta pitää muistaa, että marjat hedelmät,eli mistä teetkin ovat hyvälaatuisia huonoista ei kannata tehdä ei ehkä onnistu,minulla aina viini on onnistunut.

    • Anonyymi

      Aika isoja sokerimääriä käytätte? Minä pyrin tekemään noin 13% ja sokerin määrä on 183g /litra vettä. Lisäsokeria tulee rusinoista ja marjoista / omenoista ja voipi tulla 1% lisää alkoholia. Voisin vinkkinä kertoa ,että tärkein väline on nopea digilämpömittari ja ph- mittarikin on hyvä olla jos käyminen ei lähde 2 vrk sisällä niin pitää nostaa ph-ta viiniliidulla vai mitä se olikaan. Muutama vuosi sitten ei lähtenyt käymään ja p-mittarilla ja viiniliidulla tilanne saatiin korjaantumaan.
      T Aloitteleva viinimaisteri

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe