Vastasín tässä äsken jollekin, kun oli keskustelua vanhan ajan puhelimista. Minun vanhemmillani, jotka olivat duunareita, ei puhelinta vielä ollut 1970-luvun alussa, sillä puhelinosakkeet olivat kai silloin vielä kalliita.
Osaako joku sanoa nykypäivän rahassa, mitä puhelinosake maksoi noin 35 vuotta sitten ja olivatko puhelut kauhean kalliita?
Mitä maksoi puhelinosake 30 v. sitten?
13
6680
Vastaukset
- Muisteleiksen
Elisa Oyj:n kaukaisella edeltäjällä Helsingin Puhelinyhdistyksellä oli 1970 kolmenlaisia puhelinliittymiä. ”Perhepuhelimen” sai pienimmällä sijoituksella, mutta sen laskutuksen perusmaksut olivat vastaavasti kalleimmat. ”Vuokrapuhelin” oli kalliimpi; sen perusmaksut puolestaan keskihintaiset. ”Osuusliittymä” eli ns. puhelinosake oli kallein hankkia, mutta sen kk-maksut selvästi halvimmat. Osuustodistusta pidettiinkin arvopaperina, joka kannatti hankkia, jos rahaa vain liikeni.
Paikallispuhelut Helsingissä olivat kiinteän hintaiset puhelun pituudesta riippumatta. Hinta taisi olla noin 50 penniä / 8 nykysenttiä.
Hankin perhepuhelimen joskus vuodenvaihteen 1970/71 tienoilla. Ansaitsin silloin ”opiskelijana” (käytännössä poikamiesduunarina) ehkä noin 1200 mk / 200 euroa / kk. Muistelen, että tuo perheliittymä olisi maksanut 300 mk / 50 euroa.
Osuusliittymän senhetkistä hintaa en muista. 1970-luku oli kovan inflaation aikaa ja hinta nousi tuon tuostakin. Joskus 1970-luvun puolivälin tienoilla (tai vähän sen jälkeen?) yhden suurehkon hinnannousun yhteydessä vanhoille perhe- tai vuokraliittymän haltijoille tarjottiin mahdollisuutta vaihtaa osuusliittymään siten, että aikoinaan maksettu perhe- tai vuokraliittymän hinta hyvitetään. Tartuin syöttiin, kun rahatilanne tuntui sillä hetkellä juuri ja juuri sallivan. Muistelen, että osuustodistuksen uusi hinta olisi ollut tuolloin luokkaa 3600 mk / 600 euroa.Muistelisin, että kun joskus 1970-luvun alussa hankin HPY:n osuusliittymän, sen käypä hinta oli 3 000 tai 3 500 markkaa. Varmempi tieto minulla on vuodelta 1986: silloin ostin liittymän 4 250 markalla. Kovia hintoja ne olivat senaikaisella tulotasolla.
Nyt pitäisi vielä tietää, mitä tekemistä tällä on kieliasioiden kanssa...- Muisteleiksen
Kun Helsingin Puhelinyhdistys -niminen osuuskunta muuttui osakeyhtiöksi, saivat osuustodistuksen haltijat valita, ottavatko niiden vastineeksi muodostettavan yhtiön osakkeita vai vaihtavatko osuustodistuksensa rahaksi. Vanhojen osuusliittymien etu – halvemmat perusmaksut puhelinlaskuissa - menetettiin. Osuustodistuksilla alettiin keinotella. Niiden kysyntä kasvoi ja hinnat nousivat.
En jaksa muistaa, mitä 1990-luvun vuotta elettiin. Joka tapauksessa osuustodistuksen hinta tuntui nousseen jo mielestäni tarpeeksi, kun siitä maksettiin n. 17.000 mk (2.850 eur). Ja jos olisin halunnut osakkeita, olisin joutunut avaamaan arvo-osuustilin. Arvelin, ettei minusta kapitalistiksi...
Käsissäni oli tuossa vaiheessa kolmekin osuustodistusta (kaksi niistä kuului perheeni omistamalle yritykselle). Vaihdoin kaikki rahaksi; sain taskuuni tuon 2.850 eur ja firman kassaan mukavat 5.700 eur.
Muutamaa kuukautta myöhemmin hinnat olivat kaksinkertaistuneet. Jos olisin avannut tuon arvo-osuustilin ja malttanut pitää osakkeet juuri oikeaan hetkeen saakka, olisin saanut noiden kuukausien malttamisen palkaksi toisen mokoman rahaa lisää!
Jossittelu on tietenkin maailman turhin asia. Ja jokunen aika tuosta huipusta eteenpäin hinnat olivat taas puolittuneet sille tasolle, jolla osuustodistuksista luovuin.
En ole sen jälkeen välittänyt edes seurata, mikä omistuksien arvo tänä päivänä olisi. Tuskin kummoinenkaan – eiköhän enin IT-alan hypetys ole jo haihtunut aikaa sitten ja ilmat puristuneet pihalle Elisankin osakkeiden arvosta?
Aikoinaan 1970- ja 80-luvuilla maksamilleni sijoituksille sain joka tapauksessa ihan kelvollisen koron (ilman osuuskunnan aikaisten halvempien perusmaksujen muodossa saatua etuakin).
- Puhelinasentaja-79
Eu paguei três mil marcas antigas vinte sete anos há de HPY.
- 3000
FIM siis, eh eh.
- Nostalgia
3000 kirjoitti:
FIM siis, eh eh.
Kun 1976 pienipalkkainen konttoristi tienasi n, 1500 mk kuussa. Puhelimesta sai silloin maksaa parin kuukauden palkan. Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella.
- Kieli-Santra
Nostalgia kirjoitti:
Kun 1976 pienipalkkainen konttoristi tienasi n, 1500 mk kuussa. Puhelimesta sai silloin maksaa parin kuukauden palkan. Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella.
(...) Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella. (...)
SAMA SUOMEKSI
Eipä ihme, etteivät lapset ja nuoriso saaneet puhelimella paljoa soitella. - 5000 markkaa.
Nostalgia kirjoitti:
Kun 1976 pienipalkkainen konttoristi tienasi n, 1500 mk kuussa. Puhelimesta sai silloin maksaa parin kuukauden palkan. Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella.
Ostin Lohjan puhelimen puhelinosakkeen v. 1977. Se koostui viidestä osuudesta ja maksoi yhteensä 5000 markkaa, mikä oli duunarille hirvittävän iso raha siihen aikaan. Tosin se on viimeisten 10 vuoden aikana alkanut tuottaa itseään takaisin, kun Lohjan puhelin on alkanut maksaa tälle arvopaperille osinkoja, yleensä 150 euroa/ vuosi.
- fiiuliin*
Muistan hyvin kun1970-1980 voitin tuhannen mk,
Siihen pistin lisäksi 350mk sillä sain ostettua puhelin liittymän
paperit on jossain edelleenkin tallessa, mutta liittyma myyty rahan puutteessa. - Anonyymi
Tietääkö kukaan varmasti mitä maksoi Lohjan Pihelimen osake maaliskuussa 1977
Verottaja kyselee nyt Lohjan Puhelimen hankintahintoja- Anonyymi
Tiedän mitä maksoi 1987 syyskuussa, mutta veroilmoitukseen ei hyväksynyt sitä, koska se on suurempi kuin pääoman palautus 446 €.
Näin ollen merkkasin vain päivämäärän ja vuoden, jolloin laski automaattisesti hankintameno-olettaman, eli sillä mennään.
- Anonyymi
Viimeinen hinta minkä muista oli yleensä 5500 mk osake ? Mulla vanha SSP:n (3 Lounea) osake. Ostin toisen yhtiön osakkeen mutta siirretty SSP:n. Odotan vaan milloin nousee myyntihintoihin....
- Anonyymi
En osaa sanoa paljonko osuus maksoi. En myöskään tiedä milloin meille ensimmäinen puhelin tuli, jota käytettiin leikkikaluna.
Muistan vain, kun 50-luvun alussa isä kaatoi metsästä puhelintolpat uuteen linjaan ja vei ne paikoilleen, johon sitten puhelinmiehet ne pystytti ja johdotti. Meille tuli puhelinnumero 8.
Puhelinyhdistykset oli silloin paikallisia ja puhelut piti tilata keskuksesta.
Virta puhelimiin saatiin paimenpojissa käytetyistä pattereista.
Kaukolinjojen virransyötöstä en tiedä.
Puhelut maksettiin keskusneidin kirjoittamien listojen perusteella.
Oi niitä aikoja. Silloin sai sentään aina jonkun langanpäähän, ja palvelukin pelasi, toisin kuin nyt, vaikka kaikilla on puhelin taskussa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?506411Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa
Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki894546- 544339
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t243378- 2003078
- 402812
mahdollista, että olet ollut iltavuorossa
Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k132669törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/202666- 1551609
Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3271528