Mitä maksoi puhelinosake 30 v. sitten?

Nostalgia

Vastasín tässä äsken jollekin, kun oli keskustelua vanhan ajan puhelimista. Minun vanhemmillani, jotka olivat duunareita, ei puhelinta vielä ollut 1970-luvun alussa, sillä puhelinosakkeet olivat kai silloin vielä kalliita.

Osaako joku sanoa nykypäivän rahassa, mitä puhelinosake maksoi noin 35 vuotta sitten ja olivatko puhelut kauhean kalliita?

13

5753

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muisteleiksen

      Elisa Oyj:n kaukaisella edeltäjällä Helsingin Puhelinyhdistyksellä oli 1970 kolmenlaisia puhelinliittymiä. ”Perhepuhelimen” sai pienimmällä sijoituksella, mutta sen laskutuksen perusmaksut olivat vastaavasti kalleimmat. ”Vuokrapuhelin” oli kalliimpi; sen perusmaksut puolestaan keskihintaiset. ”Osuusliittymä” eli ns. puhelinosake oli kallein hankkia, mutta sen kk-maksut selvästi halvimmat. Osuustodistusta pidettiinkin arvopaperina, joka kannatti hankkia, jos rahaa vain liikeni.

      Paikallispuhelut Helsingissä olivat kiinteän hintaiset puhelun pituudesta riippumatta. Hinta taisi olla noin 50 penniä / 8 nykysenttiä.

      Hankin perhepuhelimen joskus vuodenvaihteen 1970/71 tienoilla. Ansaitsin silloin ”opiskelijana” (käytännössä poikamiesduunarina) ehkä noin 1200 mk / 200 euroa / kk. Muistelen, että tuo perheliittymä olisi maksanut 300 mk / 50 euroa.

      Osuusliittymän senhetkistä hintaa en muista. 1970-luku oli kovan inflaation aikaa ja hinta nousi tuon tuostakin. Joskus 1970-luvun puolivälin tienoilla (tai vähän sen jälkeen?) yhden suurehkon hinnannousun yhteydessä vanhoille perhe- tai vuokraliittymän haltijoille tarjottiin mahdollisuutta vaihtaa osuusliittymään siten, että aikoinaan maksettu perhe- tai vuokraliittymän hinta hyvitetään. Tartuin syöttiin, kun rahatilanne tuntui sillä hetkellä juuri ja juuri sallivan. Muistelen, että osuustodistuksen uusi hinta olisi ollut tuolloin luokkaa 3600 mk / 600 euroa.

      • Muistelisin, että kun joskus 1970-luvun alussa hankin HPY:n osuusliittymän, sen käypä hinta oli 3 000 tai 3 500 markkaa. Varmempi tieto minulla on vuodelta 1986: silloin ostin liittymän 4 250 markalla. Kovia hintoja ne olivat senaikaisella tulotasolla.

        Nyt pitäisi vielä tietää, mitä tekemistä tällä on kieliasioiden kanssa...


      • Muisteleiksen

        Kun Helsingin Puhelinyhdistys -niminen osuuskunta muuttui osakeyhtiöksi, saivat osuustodistuksen haltijat valita, ottavatko niiden vastineeksi muodostettavan yhtiön osakkeita vai vaihtavatko osuustodistuksensa rahaksi. Vanhojen osuusliittymien etu – halvemmat perusmaksut puhelinlaskuissa - menetettiin. Osuustodistuksilla alettiin keinotella. Niiden kysyntä kasvoi ja hinnat nousivat.

        En jaksa muistaa, mitä 1990-luvun vuotta elettiin. Joka tapauksessa osuustodistuksen hinta tuntui nousseen jo mielestäni tarpeeksi, kun siitä maksettiin n. 17.000 mk (2.850 eur). Ja jos olisin halunnut osakkeita, olisin joutunut avaamaan arvo-osuustilin. Arvelin, ettei minusta kapitalistiksi...

        Käsissäni oli tuossa vaiheessa kolmekin osuustodistusta (kaksi niistä kuului perheeni omistamalle yritykselle). Vaihdoin kaikki rahaksi; sain taskuuni tuon 2.850 eur ja firman kassaan mukavat 5.700 eur.

        Muutamaa kuukautta myöhemmin hinnat olivat kaksinkertaistuneet. Jos olisin avannut tuon arvo-osuustilin ja malttanut pitää osakkeet juuri oikeaan hetkeen saakka, olisin saanut noiden kuukausien malttamisen palkaksi toisen mokoman rahaa lisää!

        Jossittelu on tietenkin maailman turhin asia. Ja jokunen aika tuosta huipusta eteenpäin hinnat olivat taas puolittuneet sille tasolle, jolla osuustodistuksista luovuin.

        En ole sen jälkeen välittänyt edes seurata, mikä omistuksien arvo tänä päivänä olisi. Tuskin kummoinenkaan – eiköhän enin IT-alan hypetys ole jo haihtunut aikaa sitten ja ilmat puristuneet pihalle Elisankin osakkeiden arvosta?

        Aikoinaan 1970- ja 80-luvuilla maksamilleni sijoituksille sain joka tapauksessa ihan kelvollisen koron (ilman osuuskunnan aikaisten halvempien perusmaksujen muodossa saatua etuakin).


    • Puhelinasentaja-79

      Eu paguei três mil marcas antigas vinte sete anos há de HPY.

      • 3000

        FIM siis, eh eh.


      • Nostalgia
        3000 kirjoitti:

        FIM siis, eh eh.

        Kun 1976 pienipalkkainen konttoristi tienasi n, 1500 mk kuussa. Puhelimesta sai silloin maksaa parin kuukauden palkan. Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella.


      • Kieli-Santra
        Nostalgia kirjoitti:

        Kun 1976 pienipalkkainen konttoristi tienasi n, 1500 mk kuussa. Puhelimesta sai silloin maksaa parin kuukauden palkan. Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella.

        (...) Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella. (...)

        SAMA SUOMEKSI
        Eipä ihme, etteivät lapset ja nuoriso saaneet puhelimella paljoa soitella.


      • 5000 markkaa.
        Nostalgia kirjoitti:

        Kun 1976 pienipalkkainen konttoristi tienasi n, 1500 mk kuussa. Puhelimesta sai silloin maksaa parin kuukauden palkan. Eikä ihme, ettei lapset ja nuoriso paljon saanut puhelimilla soitella.

        Ostin Lohjan puhelimen puhelinosakkeen v. 1977. Se koostui viidestä osuudesta ja maksoi yhteensä 5000 markkaa, mikä oli duunarille hirvittävän iso raha siihen aikaan. Tosin se on viimeisten 10 vuoden aikana alkanut tuottaa itseään takaisin, kun Lohjan puhelin on alkanut maksaa tälle arvopaperille osinkoja, yleensä 150 euroa/ vuosi.


    • fiiuliin*

      Muistan hyvin kun1970-1980 voitin tuhannen mk,
      Siihen pistin lisäksi 350mk sillä sain ostettua puhelin liittymän
      paperit on jossain edelleenkin tallessa, mutta liittyma myyty rahan puutteessa.

    • Anonyymi

      Tietääkö kukaan varmasti mitä maksoi Lohjan Pihelimen osake maaliskuussa 1977
      Verottaja kyselee nyt Lohjan Puhelimen hankintahintoja

      • Anonyymi

        Tiedän mitä maksoi 1987 syyskuussa, mutta veroilmoitukseen ei hyväksynyt sitä, koska se on suurempi kuin pääoman palautus 446 €.

        Näin ollen merkkasin vain päivämäärän ja vuoden, jolloin laski automaattisesti hankintameno-olettaman, eli sillä mennään.


    • Anonyymi

      Viimeinen hinta minkä muista oli yleensä 5500 mk osake ? Mulla vanha SSP:n (3 Lounea) osake. Ostin toisen yhtiön osakkeen mutta siirretty SSP:n. Odotan vaan milloin nousee myyntihintoihin....

    • Anonyymi

      En osaa sanoa paljonko osuus maksoi. En myöskään tiedä milloin meille ensimmäinen puhelin tuli, jota käytettiin leikkikaluna.
      Muistan vain, kun 50-luvun alussa isä kaatoi metsästä puhelintolpat uuteen linjaan ja vei ne paikoilleen, johon sitten puhelinmiehet ne pystytti ja johdotti. Meille tuli puhelinnumero 8.
      Puhelinyhdistykset oli silloin paikallisia ja puhelut piti tilata keskuksesta.
      Virta puhelimiin saatiin paimenpojissa käytetyistä pattereista.
      Kaukolinjojen virransyötöstä en tiedä.
      Puhelut maksettiin keskusneidin kirjoittamien listojen perusteella.

      Oi niitä aikoja. Silloin sai sentään aina jonkun langanpäähän, ja palvelukin pelasi, toisin kuin nyt, vaikka kaikilla on puhelin taskussa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5917
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3744
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2033
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1239
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe