jumalista

absurdisti

Olen hahmotellut tähän jumalauskon kolme kehitysvaihetta.

Metsästys/keräily kulttuurissa ei tapahdu sukupolvien välillä huomattavaa kehitystä, joten keräilykulttuureille ominaista on sykilinen uskonto. Mitään 'alkutekijää' ei tarvita, koska luonnossa on havaittavissa vain kiertokulku. Luonnossa esiintyvää kiertokulkua selittämään keksittiin sitten erilaisia henkiä ja jumalia; kuun, auringon, talven, kesän...jne jumalat.
Ihmistä pidettiin osana luontoa, joten ihmistä tai ihmisyyttä varten ei tarvittu mitään eri jumalaa.

Nopeasti kehittyvässä kaupunkikulttuurissa ihmiset havaitsivat ensi kertaa kehitystä: kulttuurin nopeaa evoluutiota. Kehitysajatus johti siihen että maailmalle tarvittiin alkusyy: luoja-jumala. Kaupunkikulttuuri erotti myös lopullisesti ihmisen luonnosta, joten tarvittiin toisaalta jumala selittämään ihmisyyttä, mutta toisaalta myös ihminen lähenneettiin kohti jumaluutta, 'jumalankuvaksi'. Syntiinlankeamus ja luomiskertomukset pyrkivät selittämään tätä ihmisen uutta suhdetta luontoon.

Antiikin kreikkalaiset kehittivät uudenlaista ajattelua, jonka avulla luonnosta pystyttiin logiikan avulla havaitsemaan säännönmukaisuutta. Tätä luonnossa havaittavaa järjestystä ja 'järkevyyttä' varten tarvittiin jälleen uusi jumalakäsitys.

Länsimainen jumalausko on yhdistelmä tuota varhaisten kaupunkikulttuurien luojajumalaa ja kreikkalaisten filosofien jumalakäsityksiä.

Minkähänlainen on jumalankuva 1000 vuoden päästä?

4

235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajatuksesi on mielestäni hyvä. Jotain pientä haluaisin kuitenkin tarkentaa.

      I vaiheen jumalat olivat metsästys/kalastus/keräily -ihmisille useimmiten varmaankin kiviä ja puita, erikoisen näköisiä maisemankohtia, henkiä, jotka takasivat metsästysonnea. Jopa saaliseläimiä varmasti pidettiin tavallaan joko jumalallisina tai jumalten lahjoina. Näin kertovat luolamaalaukset 30-40,000 vuoden takaa. Ihmiset elivät pienissä klaaneissa tai heimoissa, vaellellen saaliseläinten perässä.

      II vaiheen jumalat olivat aloilleen asettuvalle maanviljelykseen hiljalleen sirtyvälle ihmiskansalle jotain pysyvämpää, satoon ja vuodentuloon liittyvää. Tältä ajalta peräisin olevat jumalat ovatkin sidoksissa nimenomaan aurinkoon tavalla tai toisella. Miltei kaikkien näiden jumalten syntymäpäiväkin on 25. joulukuuta, heti talvipäivän seisauksen jälkeen jumala syntyy uudelleen... Mieleen tulevat ainakin Apollo, Mithra ja Horus. Tältä ajalta ovat peräisin ensimmäiset kirjoitetut muistiinpanot.

      III vaiheen kaupunki-ihmisen jumalat ovat ensimmäisiä monoteistisiä uskontoja, ja sisällöltään parodioita auringonjumalasta. Auringon tilalle on vaihdettu ihminen, ja useimmissa tapauksissa hallitsijan on väitetty olevan kyseisen jumalan perillinen suoraan alenevassa polvessa. Nämä ovat sitten aikojen saatossa saaneet erilaisia nimiä ja palvontamuotoja, mutta perusjuuret ovat aurinkojumalissa.

      Varmaa on, että ihmisten tiedon ja tieteellisen tiedon lisääntyessä nämä nykyiset aurinkojumalista peräisin olevat jumalhahmot tullaan tulevaisuudessa syrjäyttämään. Silloin väitellään kiivaasti jonkin ajan henkeen sopivan "kvanttijumalan" olemassaolosta. Aikansa kutakin.

      Monille ihmisille jonkin hengen, esi-isän, jumalan tai kaitselemuksen luominen omassa mielikuvituksessa tuo turvaa. Sen kanssa voi "keskustella" ja kun kerran toiset ovat valmiiksi kirjoittaneet paperille, millainen tämä alter ego on, niin vielä helpompaa. Ei tarvitse itse nähdä sitäkään vaivaa.


      Master Eq

      • plää plää

        "Silloin väitellään kiivaasti jonkin ajan henkeen sopivan "kvanttijumalan" olemassaolosta."

        Olen samaa mieltä. Ehkäpä puhutaan kuinka kvanttitason tapahtumat vaikuttavat elämäämme, kun laitteet "hiukan" edistyvät. Tosin kvanttijumala saa jo valmiiksi hymyn kasvoille. Mutta miksipä ei ihmiset eivät "defenssikseen" kvanttijumalaa huolisi.


      • plää plää
        plää plää kirjoitti:

        "Silloin väitellään kiivaasti jonkin ajan henkeen sopivan "kvanttijumalan" olemassaolosta."

        Olen samaa mieltä. Ehkäpä puhutaan kuinka kvanttitason tapahtumat vaikuttavat elämäämme, kun laitteet "hiukan" edistyvät. Tosin kvanttijumala saa jo valmiiksi hymyn kasvoille. Mutta miksipä ei ihmiset eivät "defenssikseen" kvanttijumalaa huolisi.

        Toisaalta tykkäisin ajatella tulevaisuudesta hiukan eritavalla, kuin juupas eipäs väittelyä kvanttijumalasta.

        Itse näkisin tulevaisuudessa tietoisuuden "mysteerin" ratkenneen ja sen ansiosta ymmärtäisimme suhteemme ympäristöön. Psykologia olisi jo aikaisemmin ottanut enemmän jalan sijaa yhteiskunnassa. Tämän ansiosta ihmiset ymmärtäisivät paremmin itseään ja ajatustaan. Hokkuspokkus ukkelit alkaisivat menettää merkitystään niistä lohkoista, missä niitä asustelee.

        Tosin tuo kvanttijumala sitkeimpien sissien päässä vielä vaikuttaisi, mutta heitä varten tuolloin on jo hoitopaikat ja hoitomuodot määritelty.

        Eli valoisa tulevaisuus tuleville sukupolville tiedossa...


      • absurdisti

        Joo, tiedon lisääntyminen vaikuttaa aina jumalankuvaan. Jos ei vaikuta niin vanha jumala hylätään ja rakennetaan uusi. Toisaalta jumalalle näyttäisi aina löytyvän sopivasti tilaa ja tilausta.

        Ehkäpä Nils Bohr tarkoitti juuri tätä kun hän totesi että 'tieteellä ja uskonnolla on aina oltava jotain yhteistä'.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      193
      4384
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      240
      2375
    3. 133
      1657
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1351
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      181
      1127
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      80
      1066
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1064
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      57
      1000
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1000
    10. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      71
      985
    Aihe