Olemme eroamassa, avioehtoa ei ole. Minä olen perinyt vanhempieni osuuden mm. talon, jossa asumme. Talo menee osituksessa jakoon, koska vanhemmilla ei ollut testamenttia, jossa aviopuolisoni olisi suljettu pois.
Mieheni isä on kuollut jo 60-luvulla, jakoa ei silloin tehty, joten hän on jakamattoman kuolinpesän osakas.
Kuinka nyt osituksessa tulee huomioida / huomioidaan tämä osuus jakamattomasta pesästä. Pesään kuuluu kiinteistö ja metsää. Arvioidaanko kylmästi se hinta, joka perunkirjoituksessa oli 60-luvulla vai lasketaanko arvo jollain indeksillä vai...?
Me molemmat haluaisimme jäädä tähän perimääni, mutta yhdessä remontoimaamme taloon, onko minulla mitään etuosto-oikeutta, vai pitääkö sekin riitauttaa. Lapset asuvat jo muualla.
Jakamaton kuolinpesä avioerossa
12
9244
Vastaukset
- Sohvatiikeri
Kun rikas ja köyhä tekevät ositusta, kaikkea ei suinkaan jaeta puoliksi. Lasketaan kummankin omaisuus. Se, jolla on enemmän, joutuu maksamaan toiselle tasinkoa. Tasingon antaja saa päättää, minkä omaisuuserän antaa tai miten muuten hoitaa tasingon.
Niin että on sinulla "etuosto-oikeus".
Sitten se jakamaton pesä. En tiedä pykäliä. Ositus on kuitenkin aina kahden henkilön keskinäinen sopimus. Tuossahan on hyvä kaupanteon paikka, tuskin sitä pesää ihan niin vanhoilla arvioilla arvosteta. - yx tavallinen
Omaisuuden osituksessa omaisuus arvioidaan jakoajankohdan käypään arvoon. Siten myös pesäosuus jakamattoman kuolinpesän omaisuuteen tulee arvioida nykyarvoon, perinkirjoitusarvoilla ei tässä ole mitään merkitystä. Mitään indeksejä arvioinnissa ei käytetä (ellei yhdessä niin sovita).
Jos omaisuusarvoista ei päästä sopimukseen, arvot päättää ja jaon tekee oikeuden määräämä pesänjakaja.
Kun olet talon perinyt, se on sinun. Miehesi ei voi sitä itselleen vaatia. Jos olet osituksen varakkaampi osapuoli, annat miehelle omastasi tasinkoa niin paljon, että kumpaisenkin osuus on saman arvoinen. Tasingon voit antaa rahassakin.- TiinaTyperys
Kiitokset vastauksista! Sain vähän "kättä pidempää" tuleviin neuvotteluihin, sillä neuvottelulla tämä nyt pitäisi saada hoidettua kahden aikuisen välillä. Toisaalta tällaiset tilanteet näyttävät tuovan ihmisessä esiin kaikenlaisia muita, kuin niitä aikuisuuden tunteita!
- perijä
Oma tilanteemme oli aikoinaan avioeron sattuessa, että kumpikin oli jakamattoman kuolinpesän osakas. Pesät olivat eriarvoisia ja kummallakin oli avio-oikeus toisen osuuteen kuolinpesistä. Teimme niin, että osituksessa kumpikin piti oman kuolinpesäosuutensa. Mutta tämä siis vaati, että asiasta sovittiin hyvässä sovussa. Koimme, että perinnöt eivät "kuuluneet" avioliittoomme, ja tavallaan jätimme ne omasta aloitteesta osituksen ulkopuolelle. Ne siis tietenkin merkittiin osituskirjaan, "kumpikin puolisoista saa pitää oman perintönä tulleen omaisuutensa"
- pi67ke
Meikäläinen on kahden tulen välissä,tuleva ex-mies antoi kaks vaihtoehtoo:nimi pankin paperiin,tai ositus!!Takana 25.vuoden avioliitto...nyt aikoo ostaa uuden naisen kans talon...mitä teen???Laitanko nimen paperiin,vai otanko lainan ja maksan ukon ulos?????
- 23
Avioeron yhteydessä tehdään aina ositus, jossa lainat ja omistukset selvitetään. Mene asiantuntijan luokse, ettet vedä nimeäsi paperiin, jonka vaikutusta et täysin ymmärrä.
- Eeropyl
)kysy pankin lakimiehet ne neuvoo tosin ne on lakimiehet suhtaudu varauksella neon lakimiehiä
- Onnibonni1
Kuka ihme kaivaa 10 v vanhan threadin esille?
- Anonyymi
Kieruudella voi saada hankittua itseleen omaisuutta,kun osaa olla riitävän röyhkeä.
Saatikka jos on hyvä puhuun,esitää asiat vain omakis edukessn.
Jos on esim:Pankinjohtaja mikä istuu samassa päättävissä elimissä mitä kyseinen henkilö itse,.Nätä vispiläkauppoja olen joutunut selvittään..
Niin tutkimattomat ovat polittkkojen/ herrojen tiet- Anonyymi
Olipa tuossa paljon virheitä.
- Anonyymi
1) Jos sinä perintösi ansiosta olet teistä varakkaampi eli toiselle tasinkoa luopuvuttava osapuoli, saat itse päättää, mitä omaisuutta luovutat tasinkona. Perintösi on sinun omaisuuttaisi (ei yhteistä), joten voit sen pitää, jos luovutat tasinkona muuta omaisuutta tai vaikka pesän ulkopuolista omaisuutta (eli lainavaroja). - Jos taas mies luovuttaa tasinkoa, perintöomaisuutesi jää luonnollisesti sinun omaisuudeksesi.
2) Myös miehen osuus jakamattomaan kuolinpesään otetaan - tietysti - huomioon välisessänne osituksessa. Se arvostetaan - kuten muutkin varat - jakoajankohdan käypään arvoon. Kiinteitöstä voidaan hankkia esim. välittäjän kirjallinen arvio.- Anonyymi
Enpä heti huomannut, että kyseessä oli vanha ketju.Siellä olen 2006 jo antanut oikean kattavan vastauksen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1502019
Stubb kävi pelaamassa golfia Trumpin kanssa Floridassa
Presidentit tapasivat aamiaisella, pelasivat kierroksen golfia ja lounastivat yhdessä. Vierailu oli luonteeltaan epävir3241220Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?
Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.831028- 35908
Minkä kultakimpaleen
Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik31839- 52829
- 85821
Joustoasuminen , kyykyttämistä vai ihan vaan mielenvikaisuutta?
https://yle.fi/a/74-20149669 Kun asumistukia leikataan joittenkin sääntöjen mukaan,olis pakko muuttaa halvempaan. Mutta20769Ikävä on häntä
Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos56719Onko kaivattusi
Työelämässä vai ei? Jo on niin mitä ajattelet hänen ammatistaan? Jos ei ole niin haittaako se sinua?44711