Loomi (kuivattu limetti)

Asafoetida

Onkos kenelläkään hyviä reseptejä joissa käytetään loomia? (Taitaa myös kulkea nimellä amani.) Suunnittelen teemailtaa - erilaisia sitrushedelmiä. Sitruunat ovat jo valmistumassa marokkolaiseen tapaan, mutta kun sattuu olemaan myös kokonaisia loomeja.

Kala- ja kanareseptitikin tässä tapauksessa käyvät ainakin inspiraatioksi.

21

4274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei
      Mistä löysit kyseistä hedelmää kuivattuna?
      Mökkikausi alkaa ja tällaiset hyvin säilyvät tuotteet olisivat mökillä hyvä juttu, kun kauppaan ei viitsi maalla lähteä ihan parin ostoksen takia.
      Olen itse käyttänyt limettiä kalakeiton mausteena. Jos murskaat tuoreta ruohosipulia morttelissa ja lisäät vähän oliiviöljyä saat huumaavan makuisen leivänpäällistahnan, joka maistuu upealta limetillä sävytetyn kalakeiton kera.

      • Asafoetida

        Kuwaitilaisen kalapadan/keiton resepti minulla onkin, mutta ei siitä ole vegetaariseksi edes muuntamalla.


      • janik

        Kuivattuja limettejä saa Helsingistä joistain Lähi-Itä-kaupoista, ainakin Hesarin al-Marwanista olen ostanut. Maku on mielestäni kyllä erilainen verrattuna tuoreeseen, mutta säväyttää silti.

        Jos pistät keittoon tai kastikkeeseen kokonaisena kantsii tökätä jokunen reikä kylkeen niin maut vaihtuvat. Puserra ja ongi pois ennen tarjoilua.


      • musta limetti

    • zaatar

      pieniä ja pikimustia 'persialaisia sitruunoita', joita Iranissa kuivatetaan maakuopassa hiilien avulla?
      Olen nimettäin nähnyt netissä kuvia vaaleistakin, joita en tunne.
      Ensimmäiseksi mieleeni tulee *ghorme sabzi*, joka on persialainen yrttikeitto, johon myös lisätään näitä kuivattuja limettejä, mutta siihenkin kyllä tulee lihaa. Voi kai yrittää laittaa ilman lihaa, sillä runsaat yrtit antavat makua itsestäänkin.
      Itse asiassa kuivattua limettia voi lisätä moniin keittoihin ja kastikkeisiin ja siitä voi laittaa myös teetä. Periaatteenahan on ,että se vedessä kiehutus tuo esiin ne kaikki piilevät aromit.

      Sitruunoista puheenollen, olen viimepäivät ollut *korviani myöten* sitruunoissa. Kotipihassa oleva puu antaa satoa roppakaupalla ja näin alkukesän kuumilla kypsät hedelmät tippuvat maahan yhtenään ja mätänevät, jos ei ehdi niitä ajoissa korjata talteen.
      Olen säilönyt monta purkkia, sokeroinut myös, puristanut mehuksi ja pakastanut, laittanut monenlaisia sitruunajuomia yrttilisin (esim. minttu), jakanut tutuille ja naapureille ja vieläkin on piha täynnä sitruunoita.
      Paljonko ihminen pystyy käyttämään sitruunaa, kysyn vain?

      • janik

        Minä tapaan tehdä ghorme sabzistani lihatonta ja vähän paksumpaa, ikään kuin kastiketta ennemmin kuin keittoa. Yleensä käytän siinä kidney-papuja. Joskus olen myös laittanut soijakuutioita.


      • zaatar
        janik kirjoitti:

        Minä tapaan tehdä ghorme sabzistani lihatonta ja vähän paksumpaa, ikään kuin kastiketta ennemmin kuin keittoa. Yleensä käytän siinä kidney-papuja. Joskus olen myös laittanut soijakuutioita.

        ghorme sabziin varsinkin punaiset. Myös perunaa voi pilkkoa joukkoon.
        Oikeastaan ghorme sabzi ei olekaan keitto vaan paremminkin pata ja sen yleensä löytää "pääruuat" kategorian alta.
        Minä murskaan kuivatut limetit ja poistan pääosan siemenistä, koska ne ovat karvaita.
        Lihaton versio on varmasti aivan käyttökelpoinen vaihtoehto.


      • Asafoetida

        'Loomi' tietysti on periaatteessa vain limetti, mutta 'black lime' lienee normaali kulinaarinen termi. Nämä ovat vaaleita, siis ilmeisesti auringossa kuivattuja.

        Taidanpa kokeilla niitä ensi viikon papusopassa (termoksessa töihin!)

        Löysin aika lupaavan arabialaisen kanaohjeen, jota saattaa voida muunnella.

        Sitruunoista: tunnen tilanteen. Melbournessa asuin pitkään 1890-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka takapihalla oli varsin 'alkuperäinen' sitruunapuu. Ei se varmaan tuottanut kaupallisten lajikkeiden tavoin, mutta yksi sitruuna vastasi viittä-kuutta modernia teollista pingpong-palloa. Kerrassaan herkullisia - mutta kilokaupalla meni kompostiin, kaikesta säilönnästä huolimatta.

        Luumuja tosin meni haaskioon vielä enemmän: kaksi isoa puuta ja vain kaksimetriset tikkaat!

        Se kalaresepti, jonka mainitsin, menee näin:

        "Kuwaitilainen kalapata   
        • 2 tl seuraavia: juustokumina, mustapippuri, kardemumma ja kurkuma
        • suolaa
        • 3 rkl öljyä
        • 2 sipulia silputtuna
        • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
        • 1 vihreä chili ohuina viipaleina ilman siemeniä • 1 nippu tilliä ja korianteria silputtuina
        • 3 tomaattia paloiteltuna
        • 2 rkl tomaattipyreetä
        • 2 kuivattua limettiä
        • 5 dl vettä
        • 600 g kalaa fileinä
        • 2 rkl jauhoa

        Jauha mausteet morttelissa tai maustemyllyssä melko hienoksi. Tee limetteihin 4-5 reikää. Kuullota sipuli isossa kattilassa 2 lusikallisessa keskikuumaa öljyä puolikypsiksi ja sekoita joukkoon valkosipuli, chili, yrtit, tomaatit, tomaattipyree ja kuivatut limetit. Sekoita joukkoon 2 tl mausteseosta ja vesi, anna kiehahtaa ja peitä kannella.

        Hiero loput mausteseoksesta kalafileisiin ja ripottele päälle jauhoa. Paista kevyesti molemmin puolin lopussa öljyssä. Siirrä kala kattilaan ja lisää tarvittaessa vettä, niin että se peittyy. Hauduta alhaisella lämmöllä 15–20 minuuttia tai kunnes kala on kypsää.

        Tarjoile riisin tai kuskusin ja pita- tai lavash-leivän kera."

        Varsin lupaava resepti mielestäni, mutta ei muunnettavissa vegetaariseksi.


      • Asafoetida
        janik kirjoitti:

        Minä tapaan tehdä ghorme sabzistani lihatonta ja vähän paksumpaa, ikään kuin kastiketta ennemmin kuin keittoa. Yleensä käytän siinä kidney-papuja. Joskus olen myös laittanut soijakuutioita.

        Tältä pohjalta taidankin tehdä ensi viikon lounaskeittoni!


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        'Loomi' tietysti on periaatteessa vain limetti, mutta 'black lime' lienee normaali kulinaarinen termi. Nämä ovat vaaleita, siis ilmeisesti auringossa kuivattuja.

        Taidanpa kokeilla niitä ensi viikon papusopassa (termoksessa töihin!)

        Löysin aika lupaavan arabialaisen kanaohjeen, jota saattaa voida muunnella.

        Sitruunoista: tunnen tilanteen. Melbournessa asuin pitkään 1890-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka takapihalla oli varsin 'alkuperäinen' sitruunapuu. Ei se varmaan tuottanut kaupallisten lajikkeiden tavoin, mutta yksi sitruuna vastasi viittä-kuutta modernia teollista pingpong-palloa. Kerrassaan herkullisia - mutta kilokaupalla meni kompostiin, kaikesta säilönnästä huolimatta.

        Luumuja tosin meni haaskioon vielä enemmän: kaksi isoa puuta ja vain kaksimetriset tikkaat!

        Se kalaresepti, jonka mainitsin, menee näin:

        "Kuwaitilainen kalapata   
        • 2 tl seuraavia: juustokumina, mustapippuri, kardemumma ja kurkuma
        • suolaa
        • 3 rkl öljyä
        • 2 sipulia silputtuna
        • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
        • 1 vihreä chili ohuina viipaleina ilman siemeniä • 1 nippu tilliä ja korianteria silputtuina
        • 3 tomaattia paloiteltuna
        • 2 rkl tomaattipyreetä
        • 2 kuivattua limettiä
        • 5 dl vettä
        • 600 g kalaa fileinä
        • 2 rkl jauhoa

        Jauha mausteet morttelissa tai maustemyllyssä melko hienoksi. Tee limetteihin 4-5 reikää. Kuullota sipuli isossa kattilassa 2 lusikallisessa keskikuumaa öljyä puolikypsiksi ja sekoita joukkoon valkosipuli, chili, yrtit, tomaatit, tomaattipyree ja kuivatut limetit. Sekoita joukkoon 2 tl mausteseosta ja vesi, anna kiehahtaa ja peitä kannella.

        Hiero loput mausteseoksesta kalafileisiin ja ripottele päälle jauhoa. Paista kevyesti molemmin puolin lopussa öljyssä. Siirrä kala kattilaan ja lisää tarvittaessa vettä, niin että se peittyy. Hauduta alhaisella lämmöllä 15–20 minuuttia tai kunnes kala on kypsää.

        Tarjoile riisin tai kuskusin ja pita- tai lavash-leivän kera."

        Varsin lupaava resepti mielestäni, mutta ei muunnettavissa vegetaariseksi.

        onko sulla kokemusta intialaisesta panir-juustosta, jota lukemani mukaan Intiassa valmistetaan joka huushollissa keittämällä maitoa sitruunamehun kanssa ja kuivattamalla seos sitten kangaspussissa. Tuntuu liian yksinkertaiselta ollakseen totta.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        onko sulla kokemusta intialaisesta panir-juustosta, jota lukemani mukaan Intiassa valmistetaan joka huushollissa keittämällä maitoa sitruunamehun kanssa ja kuivattamalla seos sitten kangaspussissa. Tuntuu liian yksinkertaiselta ollakseen totta.

        Teen sitä vain silloin tällöin koska vaimoni ei voi käyttää maitotuotteita. Tämmöinen ohje:

        PANIR

        Panir on yksinkertainen tuorejuusto, jota käytetään yksinomaan ruoanlaittoon, joko sellaisenaan tai rasvassa keitettynä (ei sula kuumentaessa.) Maito keitetään ja juoksutetaan joko sitruunamehulla tai jogurtilla, juusto on valmista puolen tunnin painon alla olon jälkeen

        Ainekset:

        - 2 l maitoa (rasvaton käy ihan hyvin)
        - sitruunamehua tai jogurttia (erilainen lopputulos)

        Kuumenna maito jatkuvasti sekoittaen kiehumispisteeseen. Kun maito vaahtoaa, vähennä lämpöä ja lisää juoksutinta pienissä erissä, edelleen sekoittaen. Kun valkuaisaineet koaguloituvat ja kattilassa on vihertävää heraa ja valkoista ryynimäistä massaa, nosta kattila liedeltä. Jos koaguloitumista ei kolmen-neljän minuutin kuluessa tapahdu, lisää juoksutinta, mutta varovasti (etenkin sitruunamehua.)

        Anna seisoa kymmenisen minuuttia, sitten kaada seos tiheään siivilään tai (vielä parempi) sideharsoon. Vedä harso tiukalle, huuhdo kylmässä vedessä ja jätä edelleen tiukkana pallona puoleksi tunniksi asettumaan. Leikkaa pieniksi (legopalikan kokoisiksi) kuutioiksi.

        Ensimmäinen kerta on ehkä helpompi sitruunamehulla (vaikka yliannostelu on helpompaa) koska sitruunamehun happamuus on enemmän ennustettavissa kuin jogurtin. Tähän annokseen tarvitaan 0,6 dl sitruunamehua – jogurttia voi mennä puolikin litraa. Kotitekoinen jogurtti ei juuri koskaan ole tarpeeksi hapanta.


      • janik
        zaatar kirjoitti:

        onko sulla kokemusta intialaisesta panir-juustosta, jota lukemani mukaan Intiassa valmistetaan joka huushollissa keittämällä maitoa sitruunamehun kanssa ja kuivattamalla seos sitten kangaspussissa. Tuntuu liian yksinkertaiselta ollakseen totta.

        Hauska sattuma tuo panir. En ole näitä keskusteluja selannut varmaan pariin vuoteen, mutta just pari päivää sitten päädyin tänne, kun etsin panir-juustolle ohjetta. Joka löytyikin tuolta:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000359&posting=22000000011173040

        Kokeilin tehdä jogurtilla ja jonkinlaisen juustopalan sainkin aikaan. Käytin maustamatonta luomujogurttia, jota kului varmaan joku puolisen litraa. Juusto maistui aika jougurttiselta verrattuna esim. ravintoloissa syömääni panir-juustoon, mutta ei ollut silti yhtään hullumpaa.

        Työ opetti tekijäänsä ainakin sen verran, että harsokangas kannattaa olla suht harvaa ja pala ehdottamasti mieluummin liian iso kuin liian pieni, jotta asiat pysyvät siellä, missä on tarkoituskin...

        Nyt kun keittiö on siivottu ja juusto syöty, valmistaudun seuraavaan erään, jonka ajattelin tehdä sitruunalla.

        Etsiessäni juusto-ohjetta löysin myös perinteisiä suomalaisia piimä-juusto ohjeita, jossa juusto juoksutetaan happamalla piimällä. Osassa mukana oli kananmunaa, mitä pyrin välttämään, mutta myös munattomia versioita löytyi. Esim:

        http://www.satakunnankansa.fi/teema/reseptit/2189133.shtml

        Täytynee kokeilla tuotakin.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Teen sitä vain silloin tällöin koska vaimoni ei voi käyttää maitotuotteita. Tämmöinen ohje:

        PANIR

        Panir on yksinkertainen tuorejuusto, jota käytetään yksinomaan ruoanlaittoon, joko sellaisenaan tai rasvassa keitettynä (ei sula kuumentaessa.) Maito keitetään ja juoksutetaan joko sitruunamehulla tai jogurtilla, juusto on valmista puolen tunnin painon alla olon jälkeen

        Ainekset:

        - 2 l maitoa (rasvaton käy ihan hyvin)
        - sitruunamehua tai jogurttia (erilainen lopputulos)

        Kuumenna maito jatkuvasti sekoittaen kiehumispisteeseen. Kun maito vaahtoaa, vähennä lämpöä ja lisää juoksutinta pienissä erissä, edelleen sekoittaen. Kun valkuaisaineet koaguloituvat ja kattilassa on vihertävää heraa ja valkoista ryynimäistä massaa, nosta kattila liedeltä. Jos koaguloitumista ei kolmen-neljän minuutin kuluessa tapahdu, lisää juoksutinta, mutta varovasti (etenkin sitruunamehua.)

        Anna seisoa kymmenisen minuuttia, sitten kaada seos tiheään siivilään tai (vielä parempi) sideharsoon. Vedä harso tiukalle, huuhdo kylmässä vedessä ja jätä edelleen tiukkana pallona puoleksi tunniksi asettumaan. Leikkaa pieniksi (legopalikan kokoisiksi) kuutioiksi.

        Ensimmäinen kerta on ehkä helpompi sitruunamehulla (vaikka yliannostelu on helpompaa) koska sitruunamehun happamuus on enemmän ennustettavissa kuin jogurtin. Tähän annokseen tarvitaan 0,6 dl sitruunamehua – jogurttia voi mennä puolikin litraa. Kotitekoinen jogurtti ei juuri koskaan ole tarpeeksi hapanta.

        ohjetta sitruunamehulla (sattuneesta syystä) ja tulihan siitä juustoa kädenkäänteessä. Maku on melko vaisu, mutta mielenkiintoinen, sopii varmasti sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Happamuutta ei ole juuri nimeksikään. Mieleni tekee kokeilla sitä pasteijojen täytteenä ja lisänä juustokakkuun. Vahinko vain, että juustoa tulee niin vähän ja heraa paljon.
        Mietenkähän sen heran voisi käyttää hyödyksi? Osan laitoin taikinanpohjaksi, mutta vielä jäi jäjelle. Vahinko kaataa viemäriinkään.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        ohjetta sitruunamehulla (sattuneesta syystä) ja tulihan siitä juustoa kädenkäänteessä. Maku on melko vaisu, mutta mielenkiintoinen, sopii varmasti sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Happamuutta ei ole juuri nimeksikään. Mieleni tekee kokeilla sitä pasteijojen täytteenä ja lisänä juustokakkuun. Vahinko vain, että juustoa tulee niin vähän ja heraa paljon.
        Mietenkähän sen heran voisi käyttää hyödyksi? Osan laitoin taikinanpohjaksi, mutta vielä jäi jäjelle. Vahinko kaataa viemäriinkään.

        Panir imee makuja muusta ruoasta & mausteista ja 'muuntaa' niitä. Tavallisimmat panir-ruoat ovat palak panir (pinaattia) ja matar panir (tomaattia ja herneitä), molemmat tietysti pohjois-intialaisin maustein. Persialaiset epäilemättä myös toimisivat.

        Edellisen reseptiinhän oli juuri linkkikin: http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000 000000005&conference=4500000000000359&posting=220000000 11173040

        Hera todellakin on hankala juttu; taikina on ainoa käyttö, jonka tiedän. Jotkut tosin käyttävät sitä myös curryen nesteenä.


      • vaikka näin
        janik kirjoitti:

        Hauska sattuma tuo panir. En ole näitä keskusteluja selannut varmaan pariin vuoteen, mutta just pari päivää sitten päädyin tänne, kun etsin panir-juustolle ohjetta. Joka löytyikin tuolta:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000359&posting=22000000011173040

        Kokeilin tehdä jogurtilla ja jonkinlaisen juustopalan sainkin aikaan. Käytin maustamatonta luomujogurttia, jota kului varmaan joku puolisen litraa. Juusto maistui aika jougurttiselta verrattuna esim. ravintoloissa syömääni panir-juustoon, mutta ei ollut silti yhtään hullumpaa.

        Työ opetti tekijäänsä ainakin sen verran, että harsokangas kannattaa olla suht harvaa ja pala ehdottamasti mieluummin liian iso kuin liian pieni, jotta asiat pysyvät siellä, missä on tarkoituskin...

        Nyt kun keittiö on siivottu ja juusto syöty, valmistaudun seuraavaan erään, jonka ajattelin tehdä sitruunalla.

        Etsiessäni juusto-ohjetta löysin myös perinteisiä suomalaisia piimä-juusto ohjeita, jossa juusto juoksutetaan happamalla piimällä. Osassa mukana oli kananmunaa, mitä pyrin välttämään, mutta myös munattomia versioita löytyi. Esim:

        http://www.satakunnankansa.fi/teema/reseptit/2189133.shtml

        Täytynee kokeilla tuotakin.

        http://www.silvafrozen.com/images/mulukhis_05.jpg&imgrefurl=http://www.silvafrozen.com/mulukhia.html&usg=__-3D-338JQUiC9HBhAXE9sE9bEQ4=&h=232&w=246&sz=13&hl=fi&start=7&sig2=qGcOXRU90ZgWKJgsPQGXqw&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=s1yB0SpK_PLlNM:&tbnh=104&tbnw=110&prev=/images?q=mulukhia&um=1&hl=fi&sa=X&tbs=isch:1&ei=9hn3TLnlFoqWOvH4zdIG

        http://www.webgaza.net/palestine/recipes/Mulukhia.htm

        http://members.cox.net/ahmedheissa/recmuluk.htm


      • Corchocus olitorius
        vaikka näin kirjoitti:

        http://www.silvafrozen.com/images/mulukhis_05.jpg&imgrefurl=http://www.silvafrozen.com/mulukhia.html&usg=__-3D-338JQUiC9HBhAXE9sE9bEQ4=&h=232&w=246&sz=13&hl=fi&start=7&sig2=qGcOXRU90ZgWKJgsPQGXqw&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=s1yB0SpK_PLlNM:&tbnh=104&tbnw=110&prev=/images?q=mulukhia&um=1&hl=fi&sa=X&tbs=isch:1&ei=9hn3TLnlFoqWOvH4zdIG

        http://www.webgaza.net/palestine/recipes/Mulukhia.htm

        http://members.cox.net/ahmedheissa/recmuluk.htm

        Mulukhiyah, molokhia, mulukhiyya, malukhiyah, nalita, or Jew’s mallow (ملوخية) is the leaves of jute and related Corchorus species used as a vegetable in Middle Eastern, East African, North African, and South Asian cuisine. Mulukhiyyah is rather bitter, and when boiled, the resulting liquid is a thick, highly mucilageinous broth; it is often described as "

        http://www.maailmankaupat.fi/tuotteet/raaka-aineet.html#juutti
        Read more: http://www.righthealth.com/topic/molokhia#ixzz16vSAiTji

        Alternative Names of Chorchorus olitorius in different languages: - English: Red Jute, Tossa Jute, Tussa Jute, Jew's Mallow (Potherb), Bush Okra, West African Sorrel. - Bangla: Tosha Pat, Deshi Pat, Meetha (Sweet) Pat. - Hindi: Janascha Kashto, Singin. - Arabic: Nalta, Nalita, Lif Khaysha. - French: Jute Roax/Rouge, Corete Potager (Potherb), Feuilles Lalo/Lalou (Potherb). - German: Langkapsel-Jute. - Danish: Almindelig Jute. - Russian: Krasnyj Dzhut, Dzut Dlinnoplodnyj. - Estonian: Pikaviljaline Dzuut. - Italian: Juta Rosa, Iuta Rosa, Corcoro Rosa. - Japanese: Taiwan-Tsunaso. - Chinese: Zhong-shuo Huang-ma, Xiao Ma. - Ethiopian: Alsha. - Senegal: Crincrin. - Niger: Lalu, Oyo. - Orient: Meluchia. - Sudan: Nyanypajang

        ja löytyykö http://www.lintulaakso.net/kallionbasaari/index.php


      • Jasmin Food Hakaniem

      • kielillä
        Jasmin Food Hakaniem kirjoitti:

        muovipussonen .
        http://www.botanical.com/botanical/mgmh/l/limfru27.html
        http://www.liberherbarum.com/Pn1383.HTM
        Nyt niitä murskaamaan ja kokkaamaan
        http://www.food.com/recipe/machboos-or-fooga-traditional-united-arab-emirates-dish-126040
        Myös teenä hyvää, hän suositti.
        Hihaan tarttui vielä nippu kirveliä Anthriscus cerefolium
        http://www.jarvikyla.fi/yrtit/?tuote=kirveli
        ja guava, annona ja granaattiomena mehutötsät. Oivia keittopohjia.
        Hakaniemen metrotunneli on löytöjen paikka.

        http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Citr_aur.html


      • Jasmin-food taas
        Corchocus olitorius kirjoitti:

        Mulukhiyah, molokhia, mulukhiyya, malukhiyah, nalita, or Jew’s mallow (ملوخية) is the leaves of jute and related Corchorus species used as a vegetable in Middle Eastern, East African, North African, and South Asian cuisine. Mulukhiyyah is rather bitter, and when boiled, the resulting liquid is a thick, highly mucilageinous broth; it is often described as "

        http://www.maailmankaupat.fi/tuotteet/raaka-aineet.html#juutti
        Read more: http://www.righthealth.com/topic/molokhia#ixzz16vSAiTji

        Alternative Names of Chorchorus olitorius in different languages: - English: Red Jute, Tossa Jute, Tussa Jute, Jew's Mallow (Potherb), Bush Okra, West African Sorrel. - Bangla: Tosha Pat, Deshi Pat, Meetha (Sweet) Pat. - Hindi: Janascha Kashto, Singin. - Arabic: Nalta, Nalita, Lif Khaysha. - French: Jute Roax/Rouge, Corete Potager (Potherb), Feuilles Lalo/Lalou (Potherb). - German: Langkapsel-Jute. - Danish: Almindelig Jute. - Russian: Krasnyj Dzhut, Dzut Dlinnoplodnyj. - Estonian: Pikaviljaline Dzuut. - Italian: Juta Rosa, Iuta Rosa, Corcoro Rosa. - Japanese: Taiwan-Tsunaso. - Chinese: Zhong-shuo Huang-ma, Xiao Ma. - Ethiopian: Alsha. - Senegal: Crincrin. - Niger: Lalu, Oyo. - Orient: Meluchia. - Sudan: Nyanypajang

        ja löytyykö http://www.lintulaakso.net/kallionbasaari/index.php

        Maluchija
        Corchorus olitorius http://www.liberherbarum.com/Pn2832.HTM
        Tossa jute, Nalta-jute, molukhiya, mulchia, meluchia
        lehti keitto . Vanhinko ettei Snoobar enää kirjoita

        n. 1 kg tuoretta maluchia-lehtisilppua
        1 sipuli
        5 valkosipulin kynttä
        nippu korianteria
        1 rkl tomaattisosetta
        oliiviöljyä
        1 rkl kanaliemijauhetta / kuutio / 1ltr Via kenalientä
        1 tl jeeraa
        1 sitr. mehu /loomi /Lime mehua
        mustapippuria
        vettä
        Kuullota hienonnettu sipuli oliiviöljyssä kattilassa, lisää vettä kattila melkein täyteen ja kiehauta. Lisää tomaattisose, kanaliemijauhe/kuutio ja hienonnettu maluchia loomi. Keitä n. 20 minuuttia.
        Tällä välin lämmitä pannussa oliiviöljyä ja höyrytä siinä kevyesti murskattu valkosipuli, korianteri ja jeera. Lisää seos maluchija-kattilaan ja keitä vielä 10 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja sitruunanmehulla /kuivattu lime /loomi ja tarjoa valkoisen leivän tai riisin kera, juustokrutongit käy (mukaeltu sivustolta http://snoobar.vuodatus.net/blog/category/keitot )


      • maustaminen
        janik kirjoitti:

        Hauska sattuma tuo panir. En ole näitä keskusteluja selannut varmaan pariin vuoteen, mutta just pari päivää sitten päädyin tänne, kun etsin panir-juustolle ohjetta. Joka löytyikin tuolta:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000359&posting=22000000011173040

        Kokeilin tehdä jogurtilla ja jonkinlaisen juustopalan sainkin aikaan. Käytin maustamatonta luomujogurttia, jota kului varmaan joku puolisen litraa. Juusto maistui aika jougurttiselta verrattuna esim. ravintoloissa syömääni panir-juustoon, mutta ei ollut silti yhtään hullumpaa.

        Työ opetti tekijäänsä ainakin sen verran, että harsokangas kannattaa olla suht harvaa ja pala ehdottamasti mieluummin liian iso kuin liian pieni, jotta asiat pysyvät siellä, missä on tarkoituskin...

        Nyt kun keittiö on siivottu ja juusto syöty, valmistaudun seuraavaan erään, jonka ajattelin tehdä sitruunalla.

        Etsiessäni juusto-ohjetta löysin myös perinteisiä suomalaisia piimä-juusto ohjeita, jossa juusto juoksutetaan happamalla piimällä. Osassa mukana oli kananmunaa, mitä pyrin välttämään, mutta myös munattomia versioita löytyi. Esim:

        http://www.satakunnankansa.fi/teema/reseptit/2189133.shtml

        Täytynee kokeilla tuotakin.

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/2171512


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      445
      4778
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1702
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1438
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1339
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1296
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1171
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      865
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe