Piilo-ommel koneella??

Maire

Tuolla alhaalla oli ohje siirä miten piilo-ommel tehdään käsin niin ettei se näy toisella puolella (esim. housunlahkeeseen). Mutta voidaanko tuollainen "näkymätön" piilo-ommel tehdä myös ompelukoneella? Mulla on varmaan 20 vuotta vanha Singer 378 ja ainkin käsikirjassa puhutaan piilo-ompeleesta ja piilo-ommelohjaimesta, mutten tajua siitä MITÄÄN! Olen ihan kädetön - mutta todella kyllästynyt aina ompelemaan käsin noita housunlahkeita.

Voisiko joku neuvoa että miten koneella voidaan tehdä tuollainen näkymätön ommel. Onkohan mulla liian vanha kone sellaiseen? Millainen ompelukone tarvitaan että sellainen onnistuu??

6

9363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • korpi

      Piilo-ompeleen voi tehdä koneella jossa tavallinen jalka ja siksak-ommel. Kyse on kankaantaittelusta. Se on vaan tosi hankala selittää kirjoittamalla kuinka lahje taitellaan. Olisko joku muu joka sen osais selittää..?

    • Jaana.K

      Piilo-ommel on siksak-ompeleeseen perustuva ommel, jossa neula tekee hyppäyksen vasempaan reunaan. Vanhemmissa koneissa on jopa kaksi piilo-ommelta, toinen kudotuille, venymättömille kankaille ja toinen neuloksille. Ensinmainitussa hyppäyspiston väliset pistot ovat suoria ja jälkimmäisessä kapeaa siksakia.

      Näkymätön piilo-ommel syntyy ainoastaan siten, että vasemmalle hyppäävä pisto nappaa kankaan reunaa vain aavistuksen. Tämän takia piilo-ompeleen leveyden säätö on tarkkaa puuhaa ja se tehdään jokaiselle materiaalille erikseen. Jos ommeltava materiaali on ohutta ja tiivistä, esim. lakanakangasta, piilo-ommeleen ei saisi napata kangasta liian kaukaa, silloin ommel tulee oikealle puolelle näkyviin. Jokainen muistaa markan t-paidat, joissa tämä pistorivi näkyy hihansuissa.

      Toisekseen, neulospäärmeistä ei kannata tehdä kapeita, ne eivät tahdo pysyä suorassa.

      Kuten toteat, et ymmärtänyt ohjekirjan selityksestä mitään. Selitystehtävä on haasteellinen, sillä minulla ei ole tässä ollenkaan käytössä piirroskuvien esitysmahdollisuutta.

      Minkä paininjalan kanssa ohjekirja neuvoo ohjainta käytettävän?

      Ohjaimen tehtävä on pitää kankaan taite paikoillaan, jotta vasemmalle hyppäävä neulanpisto osuu kankaan taitteella oikeaan kohtaan, aivan taitteelle muutamaan kankaan lankaan nurjalle puolelle.

      Ohjain kiinnitetään niin, että avaat paininjalan kiinnittävää ruuvia ja pujotat ohjaimen kolomaisen reijän siihen. Ohjaimen toinen pää tulee paininjalan keskelle.

      Koneen säädöt:
      Kokeilu aloitetaan piston maksimileveydellä.
      Löysää ylälangan kiristystä. (Pienempään numeroon tai -merkkiin päin)

      Täydellä neulatangon sivuttaisliikkeellä ommeltava piilo-ommel ommellaan ohjainlevyn yli. Kun ylälangan kiristystä on löysätty, ompeleesta tulee löysä ja se antaa juuri sopivasti periksi. Silloin piilo-ompeleella on edellytyksiä jäädä näkymättömäksi. Erittäin tärkeä asia on langan väri. Valitse täysin kankaan väristä lankaa, jolloin se ei erotu taustastaan.

      Tee kokeilu, ota tilkku.
      Jos mahdollista, esim. collegekangas, joka on paksumpaa neulosta olisi hyvä. Tai jos on talvista villakangasta sekin olisi hyvä. Nyt ohjaan ompelemaan todella näkymätöntä piilo-ommelta. Farkkujen lahkeeseen se ei välttämättä onnistu. En sano, etteikö sellainen vähän näkyvä ommel sinulle kelpaisi.

      Jos haluat huolitella sen reunan, josta tulee päärmeen näkyviin jäävä reuna, sinun täytyy ottaa huomioon siksakin eri säädöt ja paininjalka.
      Ehkä päätät jättää huolittelun tässä koetilkussa, kun on kuitenkin kyse vain kokeilusta. Tämä on kuitenkin huomionarvoista varsinaisen päärmäämisen kannalta silloin, kun päärmäät huolittelematonta reunaa.

      Kankaan taittaminen päärmettä varten: OLE TARKKANA KUIN PORKKANA!

      Taita kankaaseen 4:n cm:n levyinen taite, aivan kuin olisit lähdössä päärmäämään sitä käsin.

      Jotta ymmärtäisit tämän asian LOPULLISESTI, pyydän kärsivällisyyttä ja pientä harsimispätkää:

      Ota harsinlanka ja pujota neulansilmään. Harsi etupistorivi (ns. harsinpistot) 2 cm:n päähän ulkoreunasta tai taitteen sisäreunasta; harsinpistorivi siis 4-senttisen taitteen keskelle!

      Laske harsittu päärme pöydän päälle seuraavasti:
      Tilkun oikea puoli on ylöspäin ja päärme näin ollen pöytää vasten.

      Päärmeen taitereuna on vasemman käden puolella (se, jossa monesti rannekelloa pidetään)
      Jos kyseessä olisi hame, niin vyötärökaitale olisi oikean käden puolella ja hame olisi oikein päin.

      Laske vasen kätesi sormet yhdessä tilkun taitteen päälle. Aseta etusormen sivu pitkin harsintaa.

      Tartu oikealla kädellä kiinni tilkun "vyötärönpuoleiseen" reunaan ja nosta se vasemman kätesi päälle. Nyt näet, että päärmeen suora reuna näkyy. Jos olet huolitellut sen etukäteen, näet huolitellut reunan nurja puoli päällepäin. Harsinta estää taitteen avautumisen. Hivuta kätesi pois "vyötäröpuolen" kankaan alta. Pidä taite samassa asennossa, mutta vie se paininjalan alle niin, että nurjan puolen taitteen reunaa näkyy vain n. 1 cm.

      Aseta paininjalka taitteen päälle niin, että paininjalassa kiinni oleva piilo-ommelohjain "nuolee" taitteen sivua. Nurjalle jäävät pistot kone ompelee oikealla olevaan päärmeen liepeeseen ja "piilopistot" piilo-ommelohjainta vasten lipuvaan reunaan.

      Piilo-ompeleen säätämisen pitäisi nyt ymmärtyä helposti. Jos vasemmalle pistävä yksittäinen pisto tulee liian kauas taitteesta, se näkyy oikealla rumasti. Silloin pitää kaventaa piilo-ompeleen leveyttä. Kaventaa kannattaa erittäin varovaisesti ja ommella ommelta lisää, jotta näkeee eron.

      Kun lopetat päärmäämisen, muista palauttaa ylälangan kireys oikeaan asentoon ja palauttaa sopiva paininjalka.

      Lopuksi vielä koneen iästä ja ompeleista:
      Mitä vanhempi kone, sen järkevämmät ompeleet siinä on. Vielä 1980-luvulla ompelukoneissa oli runsaasti hyötyompeleiden paininjalkoja, jotka helpottivat ompelua ja paransivat tulosta.

      Nyt on toisin. Suoraommelpaininjalka, päärmäyspaininjalka (ts. pallistaja) ja vaikka rullapaininjalka päätyvät kalupakkiin vain, jos koneen omistajalla on niiden käyttökokemusta tai tarpeeksi kiinnostusta niitä kohtaan. Piilo-ommel ja sen paininjalka tosin kuulunevat vielä peruspalettiin, enkä usko että niiden muuttumista erikseen hankittavaksi lisäominaisuudeksi tarvitsee pelätä.

      • Maire

        Tuhannet kiitokset tarkoista neuvoista! Kopioin ja tallensin ohjeet koneelleni tarkempaa perehtymistä varten. Ja eikun harjoittelemaan...


      • Anonyymi
        Maire kirjoitti:

        Tuhannet kiitokset tarkoista neuvoista! Kopioin ja tallensin ohjeet koneelleni tarkempaa perehtymistä varten. Ja eikun harjoittelemaan...

        ei mennyt perille,kuvattuna olisi tajunnutkin niksin


      • Anonyymi

      • Anonyymi kirjoitti:

        ei mennyt perille,kuvattuna olisi tajunnutkin niksin

        Eikö ompelukoneesi käyttöohjeesta löydy kuvausta.
        Kurkkaa vaikka googlaten Pfaff käyttöohje (avautuu ja latautuu pdf:nä)
        Sivulla 6 on kuvattu piilo-ommeljalka 3 (ohjainruuvin avulla saa kankaan taitteen reunan juuri oikeaan paikkaan - tosin ei ihan välttämätön jos ohjaa kangasta tarkasti käsin)
        Sivulla 7, viides ylhäältä, on piilo-ommeltikki (muutama suora ja yksittäinen siksak vasempaan)
        Sivulla 29 on ohjeistettu piilo-ommel (taita kangas nurin z-muotoon, jolloin suora tikki tulee alaosaan ja siksak heitto kankaan taitteeseen siis ihan reunaan
        Kun valmiin työn avaa, siksakpisto heitto näkyy oikealla puolella pieninä tikkeinä (riippuen siitä, kuinka reunaan saat siksakin asettumaan)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe