Astman aiheuttamat muutokset ovat erilaisia kuin COPD:n aiheuttamat
Tulostusystävällinen versio
Italialaistutkijat selvittivät erilaisia löydöksiä astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavilta potilailta, joiden ilmateiden ahtauma oli samanasteinen (FEV1 56%). Astmaa sairastavilla oli verenkierrossa, ysköksissä, hengitysteiden limakalvolla ja bronkoalveolaarinesteessä selvästi enemmän eosinofiilisiä valkosoluja. Myös ventilaatiofunktioiden osalta erot olivat suuria (mm. pienempi jäännöstilavuus, suurempi diffuusiokapasiteetti ja uloshengitysilman suurempi typpioksidipitoisuus). Lisäksi astmaatikot reagoivat voimakkaammin keuhkoputkia laajentaviin lääkkeisiin ja steroideihin. Tutkijoiden mukaan astmapotilaat olisi tärkeää pystyä poimimaan niiden potilaiden joukosta, joilla on hengitysteiden ahtauma. (Am J Respir Crit Care med 2003;167:418-24)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt10.htm#Astman%20aiheuttamat
Astman aiheuttamat muutokset ovat erilaisia
106
9457
Vastaukset
- merkitys astman hoidossa
Leukotrieenien salpaajien merkitys astman hoidossa
Tulostusystävällinen versio
Kysteinyylileukotrieenit ovat astmassa vaikuttavia keuhkoputkia supistavia välittäjäaineita ja tulehdusta edistäviä tekijöitä, jotka vaikuttavat useissa kroonisen astman kehittymisen vaiheissa, kuten tulehdussolujen mobilisoinnissa, verisuonten läpäisevyydessä ja mahdollisesti hengitysteiden muovautumisessa.
Leukotrieenien toimintaa voidaan estää ns. leukotrieenin salpaajilla. Suomessa tästä lääkeryhmästä on käytössä mm. montelukasti (esim. Singulair). Käytettävissä oleva tutkimustieto kliinisistä kokeista ja kokemuksista viittaisivat siihen, että leukotrieenien salpaajia pitäisi käyttää nykyistä enemmän. Ne ovat tehokas vaihtoehto inhaloitaville kortikosteroideille. Niitä voidaan myös käyttää lisälääkkeenä yhdessä muun hoidon kanssa kaikenlaisen astman hoidossa. Ne ehkäisevät ilmeisesti erityisen tehokkaasti asetyylisalisyylihapon (mm. Aspirin) aiheuttamaa astmaa ja rasitusastmaa ja vähentävät nenän tukkoisuutta potilailla, joilla on sekä krooninen nuha että astma. (Int. J. Immunopathol. Pharmacol. 2002 Sep-Dec;15(3):171-182)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake3.htm- laaja tutkimus
linkkejä paljon kirjoitti:
- mut ei perhosista
kannattaa lukea kirjoitti:
- keuhkoahtaumataudin A ja O
Varhainen toteaminen on keuhkoahtaumataudin A ja O
Euroopan Hengityssairauksien järjestön European Respiratory Societyn (ERS) vuosikokouksessa syyskuussa 2002 olivat esillä mm. krooninen keuhkoahtaumatauti ja tupakoinnin lopettaminen. Krooninen keuhkoahtaumatauti on maailmanlaajuisesti mittava tauti, joka on vastuussa 4 % kaikista kuolemista. Sitä paitsi kuolleisuus siihen on lisääntynyt 20 viime vuoden aikana lähes kolminkertaiseksi samalla, kun kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ja aivoverenkiertohäiriöihin on vähentynyt. WHO arvioi vuonna 1990 keuhkoahtaumataudin olleen kaikista sairauksista sairastavuudeltaan ja kuolleisuudeltaan sijalla 12. Vuoteen 2020 mennessä tauti noussee viidennelle tilalle.
Yli 90 %:lla tautiin sairastuneista on merkittävä tupakointihistoria takanaan. Suomessa noin neljännes väestöstä tupakoi (noin 30 % miehistä ja noin 20 % naisista). Maailmassa arvioidaan olevan jo noin 1,1 miljardia tupakoijaa, mutta määrä noussee jopa 1,6 miljardiin vuoteen 2025 mennessä nopeimman nousun ollessa kehitysmaissa ja keskituloisissa maissa.
Tupakoijien keuhkojen toiminta heikkenee iän mukana kaksi kertaa nopeammin kuin tupakoimattomien. Ainoa keino keuhkoahtaumataudin ehkäisemiseksi on tupakoinnin lopettaminen. Kun keuhkoahtauma on pitkälle edistynyt ja ilmatiet pahasti ahtautuneet, tupakoinnin lopettamisesta ei ole juuri hyötyä. Myöskään nykyiset hoitokeinot eivät ole kovin tehokkaita. Niinpä olisi tärkeää kehittää keinoja taudin varhaiseksi toteamiseksi sekä jo kehittyneen taudin hoitamiseksi.
Keuhkoahtaumataudin esiintyvyys riippuu siitä, miten tauti määritellään. Laskennallisesti arvioidaan, että sitä esiintyy eri väestöissä 8 %:sta aina 30-40%:iin riippuen kohdeväestöstä ja taudin määrittelystä. Joka tapauksessa tauti on melko harvinainen alle 45-vuotiailla. Välillä 45 - 60 vuotta esiintyvyys kaksinkertaistuu ja 65. ikävuoden jälkeen jälleen kaksinkertaistuu. Tämä kasvuvauhti selittyy siten, että kerran tupakoinnin aloittaneiden on vaikea lopettaa ja heidän sairastavuutensa lisääntyy jyrkästi iän mukana.
Vain jäävuoren huippu keuhkoahtaumataudista tulee ajoissa diagnosoiduksi, koska monesti ei ole käytettävissä luotettavaa ja yksinkertaista testiä taudin havaitsemiseksi. Eri tutkimuksissa mm. USA:ssa ja Euroopassa lähes kaksi kolmasosaa niistä, joilla jo oli epänormaali keuhkojen toiminta, oli saanut oikean diagnoosin. Vakavammasta keuhkoahtaumasta kärsivistäkin vain noin puolet oli tullut diagnosoiduksi. Puolalaisessa tutkimuksessa 21 %:lla tupakoijista oli merkittävä ahtauma. 5 % oli sellaisia, joilla oli paha keuhkoahtauma, mutta he eivät olleet edes käyneet lääkärin vastaanotolla oireiden takia.
Arviolta 90 % keuhkoahtaumapotilaista on tupakoijia, mutta toisaalta vain noin 15 % tupakoijista saa taudin ja vielä harvempi emfyseeman, mihin syytä ei tunneta. Uudemmat tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että jopa puolet tupakoijista saisi keuhkoahtaumataudin, jos vain eläisivät riittävän kauan. Joka tapauksessa on ilmeistä, että taudin syntyyn tarvitaan tupakoinnin lisäksi jonkinlainen alttius. Ei kuitenkaan tiedetä, tarvitaanko lisäksi esim. joku virus, joka lisäisi tupakoinnin aiheuttaman tulehdusreaktion voimakkuutta. Kyse on ehkä jonkinlaisesta tulehduksellisesta ketjureaktiosta, joka lopulta johtaa tautiin. Emfyseeman syntymekanismissa proteiineja hajottavien entsyymien ja proteiinisynteesin välinen tasapaino on keskeinen. Proteaasientsyymien aktiivisuus lisääntyy ja sairaus kehittyy.
Joillekin astmaatikoille kehittyy palautumaton ilmateiden ahtauma, mahdollisesti hoitamattoman tulehduksen takia. Tällainen ahtauma ei kuitenkaan ole samanlainen kuin COPD:ssa. Astmaatikoilla valkosolujen jakauma on erilainen, mm. eosinofiilejä enemmän ja limakalvon tyvikalvon paksuus suurempi.
Moniin keuhkoahtaumataudin hoitoihin suhtaudutaan ristiriitaisesti, mutta joitakin niistä voidaan pitää muita lupaavampina. Tupakoinnin lopettaminen hidastaa taudin etenemistä ja vähentää yskää ja yskösten määrää. Bakteeritulehdusten aggressiivinen hoito harventaa ilmeisesti taudin pahenemisvaiheiden esiintymistä. Happihoito voi lievittää oireita ja mahdollistaa liikunnan.
On ilmeistä, että vielä ei ole käytettävissä lääkkeitä, jotka merkittävästi hidastaisivat keuhkoahtaumataudin etenemistä, puhumattakaan lääkkeistä, joilla tauti voitaisiin parantaa. Siksi tupakoinnin lopettaminen tai edes merkittävä vähentäminen ovat ensisijaisia hoitokeinoja. Myös taudin varhaistoteaminen olisi saatava paremmaksi. Mahdollisesti tulevaisuudessa käytössämme on täsmälääkkeitä, jotka vaikuttavat juuri niihin tekijöihin, jotka altistavat tupakoijia keuhkoahtaumataudin kehittymiselle. (12th Annual Congress of the European Respiratory Society, September 2003)
http://hhy.info/yhdistys/diagnosis.htm- hilkkaliisa
Katsoin elokuvan ja minäkin valvon vielä.
Rekisteröidy, että tiedän kuka viisas siellä mun kaverina valvoo. Nyt ei nukuta yhtään.
[email protected] - sillä on taas potilaita
hilkkaliisa kirjoitti:
Katsoin elokuvan ja minäkin valvon vielä.
Rekisteröidy, että tiedän kuka viisas siellä mun kaverina valvoo. Nyt ei nukuta yhtään.
[email protected]ja maaninen vaihe päällä
sadfkljflödkhasdölfh
muuta ei nyt ole tarjolla. Henkka ja Maija nukkuu jo.
- astman välinen yhteys
Ammattiperäisen nuhan ja astman välinen yhteys
Tulostusystävällinen versio
Suomalaiset Työterveyslaitoksen tutkijat ovat selvittäneet astman riskiä ammattiperäistä nuhaa sairastavilla. Potilaiden, joiden nuhadiagnoosi oli varmistettu, ja jotka päätyivät Ammattitautirekisteriin vuosina 1988 - 1999, mahdollista sairastumista astmaan seurattiin eri rekistereistä. Muita ammattitauteja kuin kroonista nuhaa sairastavia käytettiin verrokkeina. Ammattiperäistä nuhaa sairastavia oli tutkimuksessa n. 3 600 ja muita ammattitauteja sairastavia n. 31 000. Astmaan sairastuvuusluvut laskettiin ja arvioitiin suhteellinen riski sairastua astmaan.
Astman riskisuhteeksi saatiin 4,8 kaikilla ammattiperäistä nuhaa sairastavilla. Riskisuhde oli 5,4 niillä, jotka saivat KELAn korvausta astmasta ja 3,7 niillä, jotka eivät saaneet korvausta. Riskisuhde 4,8 esimerkiksi tarkoittaa, että ammattiperäistä nuhaa sairastavien riski sairastua astmaan on 4,8-kertainen verrattuna muihin.
Tutkijat päättelivät, että ammattiperäistä nuhaa sairastavien riski sairastua astmaan on kohonnut, mutta lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voitaisiin arvioida ennaltaehkäisevien toimenpiteiden vaikutuksia. (Chest 2003 Jan;1)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt8.htm - alveoliitin hoidossa
Uutta toivoa fibrosoivan alveoliitin hoidossa
Tulostusystävällinen versio
Fibrosoiva alveoliitti on suhteellisen harvinainen keuhkosairaus, jonka sairastuvuus on Suomessa alle 10 tapausta 100 000 asukasta kohden eli joitakin satoja vuodessa. Odotettavissa oleva elinikä taudin toteamishetkellä on alle kolme vuotta, mutta jotkut potilaat selviävät pidempään keuhkojen siirron avulla. Useimmille ei ole ollut tarjolla tehokasta hoitoa.
Washingtonin yliopiston tutkijat ovat etsineet tautiin uusia lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja. He päätyivät interferoni gamma-1b:hen, joka näyttää hidastavan taudin etenemistä. Toinen lupaava lääke on N-asetyylikysteiini, jota puolestaan tutkitaan monella taholla Euroopassa, mm. Barcelonassa, Sevillassa ja Essenissä. Lääke on osoittautunut hyvin siedetyksi, myös isoina annoksina, joita fibrosoivaan alveoliittiin on kokeiltu.
Muista lääkkeistä on kokeiltu lovastatiinia (alun perin kolesterolilääke) ja sildenafiilia (esim.Viagra). (Diariomedico.com 4.4.2003)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt8.htm - käydään kiivasta keskustelua
Sarkoidoosin etiologiasta käydään kiivasta keskustelua
Sarkoidoosin syntymekanismista käydään kiivasta tieteellistä keskustelua. Ruotsalaiset tutkijat löysivät keväällä tautia sairastavilta potilailta riketsioihin kuuluvaa pilkunmuotoista bakteeria, jota punkit levittävät. Uppsalan ylipiston oikeuslääketieteen laitoksen tutkimusryhmä raportoi löytäneensä Rickettsia helvetica-bakteeria lähes kaikista kudosnäytteistä, jotka oli otettu sarkoidoosipotilailta. Sarkoidoosin aiheuttajiksi on aiemmin epäilty mm. tuberkuloosibasillia ja tiettyjä muita bakteereja sekä viruksia.
Uuden havainnon uskottiin voivan mahdollistaa sarkoidoosin täsmähoidon riketsioihin tehoavien antibioottien, kuten tetrasykliinien avulla. Karoliinisen sairaalan tutkijaryhmä Anders Planckin johdolla kuitenkin pitää tutkimustuloksia ennenaikaisina. He tutkivat hiljattain 20 eri sairauden vaiheissa olevaa sarkoidoosipotilasta, mutta eivät löytäneet yhdeltäkään riketsiavasta-aineita. Toisaalta kuitenkin tiedetään, että riketsiooseihin sairastuvat ihmiset kehittävät useimmiten vasta-aineita.
Aiemmista tuloksista vastannut Carl Påhlson vastaa, että heidän tutkimuksessaan potilailta löytyi virusta, mutta he eivät tutkineet vasta-aineita. Hän ei myöskään spekuloinut, miksi uudemmassa tutkimuksessa vasta-aineita ei löytynyt. Påhlson myös huomauttaa, että esim. pilkkukuumeen sairastaneilla tauti voi uusiutua jopa vuosikymmenten kuluttua ilman vasta-aineiden esiintymistä. Riketsioista tiedetään ylipäänsä liian vähän, jotta voitaisiin olla varmoja, onko niillä osuutta sarkoidoosin kehittymiseen. Keskustelu kuvaa hyvin tieteen luonnetta. Kun saadaan lisää tietoa, syntyy usein lisää kysymyksiä ja keskustelua eikä lopullista totuutta ole löydettävissä
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt5.htm#Sarkoidoosin etiologiasta - vähentää astmakohtauksia
Tukkoisen nenän hoito vähentää astmakohtauksia
Tulostusystävällinen versio
Australialaiset tutkijat ovat huomanneet,että astmaatikoilla esiintyy vähemmän oireita, kun he hoitavat nenänsä tukkoisuutta kortikoidia sisältävillä suihkeilla. Myös sairaalakäyntejä oli vähemmän. Vastaavaa hyötyä ei ollut antihistamiinien käytöstä.
Kortikoidisuihkeita käytetään usein nuhan hoidossa. Ne vähentävät tulehdusoireita, jotka ovat astman syynä.
Tutkijat totesivat myös, että lääkärit eivät usein määrää tällaista lääkitystä, koska he vähättelevät nuhan merkitystä, mutta sillä voi olla huomattava merkitys astman pahenemisvaiheiden hoidossa ja kohtausten ehkäisyssä. (Journal of Allergy and Clinical Immunology 2002;109)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt2.htm#Tukkoisen- hilkkaliisa
Huonoina aikoina ilma ei kulkenut lainkaan nenän kautta (vaikka lääkitys oli) ja parempina aikoina nenäkään ei ole koko ajan tukossa.
Sitten kun meillä hyvin-paljon-kortisonikuureja-saaneilla on myös tuo refluksitauti niin sekin pitäsi hoitaa.
Keuhkolääkärit ja foniatritkin tietävät sen mutta IF:n asiantuntijalääkäreiden mukaan sekään ei johdu ammattitaudista. Viisaita ovat.
- kurkunpääntulehdusta
Astmalääke saattaa aiheuttaa äänen käheyttä ja kurkunpääntulehdusta
Tulostusystävällinen versio
Atlantalaiset tukijat ovat havainneet, että jotkut astmaatikot, jotka käyttävät flutikasoni-nimistä astmalääkettä tai muita samantyyppisiä lääkkeitä, saattavat kärsiä kurkunpään tulehduksista ja äänen käheydestä, jota kutsutaan myös dysfoniaksi.
Oireet ovat pahimpia silloin, kun potilaalla on astman lisäksi myös närästystä, joka ärsyttää ruokatorvea ja ylähengitysteitä.
Oireet vähenevät, kun lääkkeen käyttö lopetetaan. Tutkijoiden mukaan oireisto on yleisempi kuin on aikaisemmin luultu. Oireet vaihtelevat hyvin lievästä vakavaan. Vakavammissa tapauksissa on jopa otettu koepaloja epäiltäessä kasvaimia, vaikka kyse onkin ollut lääkkeen aiheuttamasta sivuvaikutuksesta.
Potilaiden ääni palaa yleensä normaaliksi ja muutkin oireet häviävät 4-6 viikon kuluessa lääkkeen käytön lopettamisesta. (Archives of otolaryngology-Head and Neck Surgery 2002;128)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake.htm#Astmalääke - kuin salmeteroli
Tiotropium tehokkaampaa COPD:n hoidossa kuin salmeteroli
Tulostusystävällinen versio
Monikansallinen tutkimusryhmä selvitti tiotropiumin ja salmeterolin tehoa ja turvallisuutta keuhkoahtaumapotilailla. Ne ovat pitkävaikutteisia keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä, jotka kuuluvat eri lääkeaineryhmiin. Kokeet olivat satunnaistettuja kaksoissokkokokeita. Ryhmille annettiin tiotropiumia, salmeterolia tai plaseboa. Tehoa arvioitiin mm. spirometrimittauksilla ja St. Georgen kyselylomakkeella (SGRQ).
Tiotropium osoittautui ylivoimaiseksi salmeteroliin verrattuna. Se vähensi hengenahdistusta salmeterolin ollessa tehotonta. Molemmat lääkkeet kuitenkin vähensivät albuterolin tarvetta hengenahdistuskohtauksissa.
Kerran päivässä otettu tiotropium laajentaa keuhkoputkia selvästi paremmin ja vähentää hengenahdistusta enemmän kuin kahdesti päivässä otettava salmeteroli. Kerran päivässä otettavan lääkkeen käyttömyöntyvyys on tietenkin parempi kuin kahdesti päivässä otettavan. (Chest 2002;122:47-55)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake2.htm#Uusi lääke - nuorilla astmapotilailla
Korkea-annoksisen kortisonilääkityksen riskit nuorilla astmapotilailla
Tulostusystävällinen versio
Daily Mail-lehdessä raportoitiin, että lääkärit varoittavat riskeistä, jotka koskevat lasten vaikean astman korkea-annoksista hoitoa Flixotidella ja Seretidellä. Molemmat sisältävät flutikasonia, joka on glukokortikoidi. Vaikeaa astmaa sairastavat lapset voivat saada vaarallisia reaktioita, jotka johtuvat ns.adrenaliinikriisistä. Tällöin lisämunuaisten erittämän adrenaliinin määrä voi romahtaa, jolloin verenpaine ja verensokeri voivat laskea vaarallisen alas. Tämä johtuu liian suurista glokokortikoidiannoksista. Isossa Britanniassa 3000:sta suuria annoksia syövästä lapsesta 28 kärsi adrenaliinikriisistä. (Daily Mail, 28.11.2002.)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake2.htm#Uusi lääke - otsonin haitoilta
C- ja E-vitamiinit suojaavat astmaattisia lapsia otsonin haitoilta
Tulostusystävällinen versio
Ruokavalio, jossa on runsaasti C- ja E-vitamiinia, näyttää suojaavan astmaattisia lapsia otsonin aiheuttamilta haitoilta. Näin päättelee tohtori Isabelle Romieu, joka johtaa tutkimusryhmää Meksikon kansallisessa terveysinstituutissa.
Hän tutki, voisiko antioksidanttien lisääminen ruokavalioon suojella lapsia ilmansaasteiden aiheuttamilta oireilta Mexico-Cityssä, missä tunnetusti ilma on pahoin saastunutta.
Tutkimuksessa seurattiin 158 lasta, jotka jaettiin satunnaisesti vitamiini- ja plaseboryhmiin ja seurattiin puolentoista vuoden ajan. Lasten C-vitamiinin saanti oli hyvä, mutta E-vitamiinin saanti kaukana suositellusta.
Vitamiiniryhmien lapsilla PEF-tulokset, jotka kuvaavt pienten keuhkoputkien ilmanvastusta, olivat parempia kuin plaseboryhmässä. Vaikka tutkimuksessa oli mukana lapsia, joilla oli lievä, keskivaikea tai vaikea astma, parhaiten antioksidanteista hyötyivät vähintään keskivaikeaa astmaa sairastavat lapset.
Tutkijat suosittelevatkin C- ja E-pitoista ruokaa (esim. sitrushedelmiä ja vihanneksia), jotta lapset kärsisivät vähemmän ilman korkean otsonipitoisuuden aiheuttamasta astman pahenemisesta. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2002;166)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake2.htm#Uusi lääke - hilkkaliisa
homeastma on vaikeahoitoinen astma. Minun oman kokemuksenikin mukaan homeastma on todellakin vaikeahoitoinen astma. Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkärini kertoi, että minulla on jo käytössä kaikki astmalääkkeet, mitä voi käyttää.
Onneksi IF:n asiantuntijalääkärit lohduttavat minua säännöllisin väliajoin kirjeillä, että lievä astmani pysyy hoitotasapainossa lääkityksellä ja kykenisin työhönkin heidän mukaansa. Jos vaikka menisin Valiolle pakastimen hoitajaksi. Pääsiskinköhän? Siellä ei olisi homeita ainakaan. Olin nuorena Valiolla laboratoriossa työssä ja kävin niissä hirmu-isoissa pakastinhuoneissa.
Katsoppas tätä:
Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus. Astmassa esiintyy tyypillisesti yleistä keuhkoputkien ahtautumista, joka vaihtelee lyhyessä ajassa joko itsestään, ulkoisten tekijöiden tai lääkkeen vaikutuksesta. (Klaukka, Haahtela 1996, 9.) Homeastma on vaikea astma. Se on todettu kansainvälisessä tutkimuksessa: BMJ 2002;Volume 325 24 August:411 Sensitisation to airborne moulds and severity of asthma: cross sectional study from European community respiratory health survey http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/325/7361/411view=abstractfp=411&vol=325&lookupType=volpage.
Kyllä minulla on vaikea astma, mutta onneksi lääkkeet ovat tähän asti auttaneet. Niin ja IF huolehtii nopeasti, kun mainoksissaan niin on luvannut. Olen odottanut vasta kolme vuotta.
Tuhat vuotta on kuin yksi päivä Raamatun mukaan. Kolme vuotta on lyhyt aika sen mittakaavan mukaan. Mitäs tässä nyt turhia huolehtimaan !- homekorva
ASTMALÄÄKKEET EI PARANNA ESIM ALVEOLIITTIA JOKA ON KEUHKORAKKULOISSA.
OLEN SEN TIEDON SAANUT JO USEASTA ERI LÄHTEESTÄ. - hilkkaliisa
homekorva kirjoitti:
ASTMALÄÄKKEET EI PARANNA ESIM ALVEOLIITTIA JOKA ON KEUHKORAKKULOISSA.
OLEN SEN TIEDON SAANUT JO USEASTA ERI LÄHTEESTÄ.Joillekin alveoliitoikoille apu tulee kortisonista. Minulla on ollut noin 15 kortisonikuuria. Aina noin viisi - seitsemän viikkoa kerrallaan - pisimmillään noin neljä kuukautta.
Minulla on alveoliitin ja astman oireet. Joskus kun astmalääkkeet eivät tunnu auttavan, otan Theofol comp yskänlääkettä. Theofylliini avaa keuhkoputkia ja ei tarvitse mennä päivystykseen.
Viimeksi sunnuntaina olin äitini luona ja sinne tuli yksi ystävämme pikkulapsensa kanssa. Tämä ystävä on muuttanut noin kuukausi sitten pois hometalosta, VAAN hän ja hänen lapsensa haisivat hometalolle ja sain VÄLITTÖMÄN astmakohtauksen. Otin kaksi kertaa astmalääkkeet, mutta yskin ja yskin vain ja tuntui, että henkitorvi alkaa turpoamaan.Meinasin jo hätääntya ja sanoa, että soittaisivat ambulanssin. Onneksi äidilläni oli Theofol Comp yskänlääkettä ja otin sitä. Todella inhottava tunne. Onneksi meni ohi. Olin aamulla ottanut kaikki astma- lääkkeet, Zyxail-antihistamiinin ja Singulairinkin. Silti sain ja saan melkein aina todella inhottavan astmakohtauksen, kun hometalon hajuinen ihminen on samassa huoneessa. Kaupoissa, torilla, bussissa tunnen aina hometalon hajuiset ihmiset, mutta en ihan aina saa kohtausta, kun voin poistua "hajukohteen" luota.
Astmalääkkeet EIVÄT TODELLAKAAN paranna alveoliittia, mutta jotkut alveoliitikot sanovat astmalääkkeiden auttavan. Joku alveoliitikko sanoo, että astmalääke ei auta yhtään kohtausten aikana.
Minulla kun nämä oireet ovat "niin epätyypillisiä" ja minulla on sekä alveoliitin, että astman oireet.Ilman astmalääkkeitä en tule toimeen ja minulla on vaikeahoitoinen astma, joka reagoi erittäin rajusti hometaloissa ja hometalon hajuisten ihmisten lähellä. Muita IgE vasta-aineita minulla EI OLE kuin Streptomyces albus ( ) aktinobakteeri eli "sädesieni". Myös varastopölypunkki allergia yhdelle varastopunkille löytyi ihotesteissä. Vain alle 5 %:lla on IgE vasta-aineita jollekin kosteusvauriomikrobeille (homeille).
Voimia sinulle homekorva!
Terveisin "kummajainen homesairaiden joukossa".
[email protected]
- mittauksella
Astman vaikeusastetta voidaan selvittää pH-mittauksella
Tulostusystävällinen versio
Kreikkalaiset tutkijat raportoivat, että tutkimalla uloshengitysilman happamuutta voidaan arvioida hengitysteiden tulehduksen astetta.
Astman kannalta keskeistä on hengitysteiden tulehdustila, joka johtaa astmaoireisiin, kuten yskään, hengenahdistukseen ja vinkuvaan hengitykseen. Usein astmakohtauksen laukaisee allerginen reaktio ympäristötekijöihin, kuten tupakansavuun, homepölyyn, siitepölyyn tai muihin allergeeneihin. Sairaus yleistyy maailmanlaajuisesti, erityisesti kaupungistuneilla alueilla.
Tutkimuksessa havaittiin, että potilaiden uloshengitysilma oli happamampaa COPD:tä sairastavilla kuin astmaa sairastavilla tai terveillä. Tutkijoiden mukaan happamuus, siis alhainen pH, viittaa krooniseen tulehdukseen.
Lisäksi havaittiin, että keskivaikeaa astmaa sairastavilla pH oli alhaisempi kuin lievää astmaa sairastavilla. Astmakohtausten aikana pH oli myös alentunut, mutta normalisoitui lääkityksen antamisen jälkeen.
Tulosten perusteella tutkijat arvelivat, että pH:n mittaaminen voisi olla hyvä ja halpa tapa arvioida tulehduksen vaikeusastetta astmaatikoilla. Samoin voitaisiin astmaatikoilla ennustaa, ovatko he alttiita saamaan vakavia astmakohtauksia. Nykytiedon mukaan tulehdukselliset prosessit ovat keskeisiä astman kehittymisessä. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, June 2002, vol 165, number 5)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt.htm#Glaukooman - budesonidilääkitys parantaa...
Pitkäkestoinen, matala-annoksinen budesonidilääkitys parantaa astman hallintaa
Tulostusystävällinen versio
Vaikka hengitettävien glukokortikoidien käyttöä suositellaankin astman pitkäkestoiseen hoitoon, niiden jatkuvasta käytöstä lievään, äskettäin alkaneeseen astmaan ei ole riittävästi tietoa. Belgialaiset Gentin yliopiston tutkijat tekivät laajan satunnaistetun kaksoissokkokokeen yli 7000 potilaalla 32 maassa arvioidakseen budesonidin tehoa potilailla, joiden lievä astma oli jatkunut alle kaksi vuotta ja joilla ei ollut aiemmin käytössä glukokortikoidilääkitystä.
Tutkijoiden mukaan pitkäaikainen, kerran päivässä annosteltava, matala-annoksinen budesonidilääkitys vähentää astman pahenemisvaiheita ja parantaa astman hallintaa potilailla, joilla on lievä, hiljattain alkanut astma. (The Lancet 2003;361:1071-76)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake4.htm#Kortisoni - astmalääkettä
Avanir Pharmaceuticals kehittää uutta astmalääkettä
Tulostusystävällinen versio
Amerikkalainen Avanir Pharmaceuticals-yhtiö aloittaa uuden astmalääkkeen kliiniset kokeet. Aine, jonka nimi on AVP 13358, on täysin uusi molekyyli. Lääke annostellaan pillereinä. Se estää IgE-vasta-aineiden ja Th2-sytokiinien toimintaa. Th2-sytokiinit säätelevät IgE-vasta-aineiden tuotantoa. Lisäksi lääke vähentää eosinofiilien ja lymfosyyttien määrää ainakin koe-eläiminä käytetyissä hiirissä. Eosinofiilien ja lymfosyyttien määrä on kohonnut astmapotilailla. (Dagens medicin.se 17.4.2003)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake4.htm#Kortisoni - astmalääke
Uusi lupaava astmalääke
Tulostusystävällinen versio
Yhdysvaltalaistutkijat ovat kokeilleet uudenlaista astmalääkettä, anti-CD23 -vastaainetta, jonka tuotenimi on IDEC-152. Kokeiden perusteella lääke on turvallinen ja tehokas allergisen astman hoidossa. Vaikuttamalla IgE -vasta-aineiden tuotantoon CD23:lla on tärkeä rooli erilaisissa allergisissa reaktioissa, kuten astmassa ja nuhassa. Niinpä CD23:n antagonisti, joka estää tämän toiminnan, voidaankin lievittää näitä oireita.
Kliinisiin kokeisiin osallistui 24 lievää tai keskivaikeaa astmaa sairastavaa potilasta. Kuudelle potilaalle annettiin lisäksi plaseboa. Lääke oli hyvin siedetty ja sivuvaikutukset lieviä ja ohimeneviä. Vakavia sivuvaikutuksia ei havaittu lainkaan. Yksittäisellä annoksella ei havaittu kliinisiä vaikutuksia, mutta toistuvasti annosteltuna vaikutuksen pitäisi näkyä..
Tutkimuksen tarkoituksena oli määrittää uuden lääkeaineen turvallisuus. Havaintojen perusteella tutkijat uskovat, että laajempia kokeita tarvitaan lääkkeen tehon määrittämiseksi. (J Allergy Clin Immunol 2003:112:563-570) Petri Kaipainen
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake4.htm#Kortisoni - salmeteroli ja flutikasoni
Montelukasti ja flutikasoni ovat yhtä tehokas yhdistelmä kuin salmeteroli ja flutikasoni
Tulostusystävällinen versio
Lisäämällä montelukasti (Singulair) flutikasonin rinnalle vaikeahoitoisen astman hoidossa parantaa tämän tehoa yhtä paljon kuin salmeteroli. Ruotsalaisryhmä L. Bjermerin johdolla selvitti kaksoissokkokokeissa asiaa. He arpoivat 1500 vaikeahoitoista astmaa sairastavaa, flutikasonia käyttävää henkilöä kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai flutikasonin lisäksi montelukastia ja toinen salmeterolia.
Vuoden kuluttua molempien ryhmien jäsenistä viidennes oli kärsinyt taudin pahenemisvaiheista. Tutkijoiden mukaan salmeterolin ja montelukastin tiedetään ehkäisevän pahenemisjaksoja, kun ne yhdistetään kortikosteroidiin, kuten flutikasoniin, mutta näitä kahta vaihtoehtoa ei ole toistaiseksi verrattu keskenään kaksoissokkotutkimuksessa.
(British Medical Journal, Vol 327, N 7420, 18.10.2003)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake4.htm#Kortisoni - leukotrieenien salpaajat
Kortisoni tehokkaampaa kuin leukotrieenien salpaajat lievän ja keskivaikean astman hoidossa
Tulostusystävällinen versio
Montrealilaisen Mc Gillin yliopiston tutkijat tekivät kirjallisuustutkimuksen, jossa he vertasivat inhaloitavien kortisonivalmisteiden ja leukotrieenien estäjien eroja astman hoidossa. He kävivät läpi 13 tutkimusta, joissa näitä lääkkeitä oli käytetty yli 28 vuorokauden ajan. Leukotrieenien estäjistä oli käytetty montelukastia (Singulair) ja zafirlukastia (ei myynnissä Suomessa).
Tutkimuksen mukaan leukotrieenien estäjiä saaneilla oli 60 % suuremmalla todennäköisyydellä taudin pahenemisvaiheita, jotka vaativat kortisonihoitoa (joko tabletteina tai ruiskeina). Inhaloitavaa kortisonia saaneilla FEV- ja PEF-arvot olivat paremmat kuin leukotrieenin estäjää saaneilla. Kortisonia saaneilla oli myös vähemmän unihäiriöitä, ja he tarvitsivat vähemmän beetareseptoriagonisteja (salmeteroli, esim. Serevent tai salbutamoli, esim. Ventoline) akuutteihin astmakohtauksiin. Molempia lääketyyppejä saaneilla oli suunnilleen yhtä paljon sivuvaikutuksia. (British Medical Journal 2003;326:621)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/laake4.htm#Kortisoni- hilkkaliisa
Kortisoni on pelastanut minunkin henkeni monta kertaa. Sivu"tuotteena" siitä tuli osteopenia, eli alkava osteoporoosi. Kortisoni myös ärsyttää mahalaukkua ja ruokatorvea ja vie yöunet aina kuurin ajaksi ja pari viikkoa sen jälkeen.
JOS-vakuutusyhtiön asiantuntijalääkäreiden mukaan mahan suojalääkettä (Lanzo tai Zantac) ja unilääkettä ei korvata, kun ne oireet ja lääkeen tarve eivät johdu ammattitaudista.
Nyt minua kyllä alkoi nukuttamaan. Hyvää yötä.
Ihan oikeasti annat hienoa infoa meille.
Kiitos infosta. - homekorva
hilkkaliisa kirjoitti:
Kortisoni on pelastanut minunkin henkeni monta kertaa. Sivu"tuotteena" siitä tuli osteopenia, eli alkava osteoporoosi. Kortisoni myös ärsyttää mahalaukkua ja ruokatorvea ja vie yöunet aina kuurin ajaksi ja pari viikkoa sen jälkeen.
JOS-vakuutusyhtiön asiantuntijalääkäreiden mukaan mahan suojalääkettä (Lanzo tai Zantac) ja unilääkettä ei korvata, kun ne oireet ja lääkeen tarve eivät johdu ammattitaudista.
Nyt minua kyllä alkoi nukuttamaan. Hyvää yötä.
Ihan oikeasti annat hienoa infoa meille.
Kiitos infosta.MULLE ON TULLUT TÄÄ IHANA KÄHISEVÄ ÄÄNI..
LÄÄKKEISTÄ.
ALKUVAIHEESSA MYÖS SUUN LIMAKALVO ÄRTYI JA MENI RAKOILLE. NAHKA LÄHTI KITALAESTA JA KURKUSSA OLI "PALA", JOKA TEKI TUKEHTUMISEN TUNTEEN. SE OLI AIKA PELOTTAVAA 2 KUUKAUTTA. SIT SE HELPOTTI. - aah ah aaah ja voi
hilkkaliisa kirjoitti:
Kortisoni on pelastanut minunkin henkeni monta kertaa. Sivu"tuotteena" siitä tuli osteopenia, eli alkava osteoporoosi. Kortisoni myös ärsyttää mahalaukkua ja ruokatorvea ja vie yöunet aina kuurin ajaksi ja pari viikkoa sen jälkeen.
JOS-vakuutusyhtiön asiantuntijalääkäreiden mukaan mahan suojalääkettä (Lanzo tai Zantac) ja unilääkettä ei korvata, kun ne oireet ja lääkeen tarve eivät johdu ammattitaudista.
Nyt minua kyllä alkoi nukuttamaan. Hyvää yötä.
Ihan oikeasti annat hienoa infoa meille.
Kiitos infosta.pelasta auta oi oi oi, kortisoni. otin yhden tabun kun ahisti ja heti tuli sellainen ahaa elämys, että se pelasti miun hengen. voi että oli hyvää. sit meni näkö ja sit luut haurastu, mun iho on ihan ryppynen ja ohut, mutta olen elossa. ihanaa ihanaa ja sitten lääkäri sano, et ei sulla mittää astmaa ees oo. voi ei. mistä mää oon pelastunut, peloistaniko? fobiako se iski.
voi voi voi - kosteusvaurioiden kanssa
aah ah aaah ja voi kirjoitti:
pelasta auta oi oi oi, kortisoni. otin yhden tabun kun ahisti ja heti tuli sellainen ahaa elämys, että se pelasti miun hengen. voi että oli hyvää. sit meni näkö ja sit luut haurastu, mun iho on ihan ryppynen ja ohut, mutta olen elossa. ihanaa ihanaa ja sitten lääkäri sano, et ei sulla mittää astmaa ees oo. voi ei. mistä mää oon pelastunut, peloistaniko? fobiako se iski.
voi voi voileikittäessä potilaan turvallisuudelle?
Eikö ne lääkärit tiedä tuotakaan juttua! Mitä ne tietää nykyisin? - ja lähettää töihin
kosteusvaurioiden kanssa kirjoitti:
leikittäessä potilaan turvallisuudelle?
Eikö ne lääkärit tiedä tuotakaan juttua! Mitä ne tietää nykyisin?ja ihan siihen kosteusvauriokohteeseen! Että silleen tuo kortisoni on todella tehokas lääke. Se auttaa hirveästi jos käy töissä homepaikassa!
Kaikki joukolla kortisonia nappaamaan!
- diagnosoimiseksi hyväksytty...
Ruotsalainen menetelmä astman diagnosoimiseksi hyväksytty USA:ssa
Tulostusystävällinen versio
Ruotsalaisen yrityksen Aerocrinen kehittämä testi astman tunnistamiseksi on hyväksytty käyttöön Yhdysvalloissa. Menetelmä perustuu siihen, että astmassa typpidioksidin (NO) määrä uloshengitysilmassa kasvaa. Toisaalta menetelmällä voidaan seurata hoidon onnistumista, koska on todettu, että typpioksidin määrä vähenee hoidon onnistuessa. Näin voidaan säännöllisesti mitata typpioksidin pitoisuutta uloshengitysilmassa ja siten suunnata hoitoa. (Dagens Medicin se. 13.5.2003)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/terveysnyt6.htm#Ruotsalainen menetelmä - tehoavat vaikeaankin astmaan
Vähennetyt kortisoniannokset tehoavat vaikeaankin astmaan
Tulostusystävällinen versio
Glasgowin yliopiston tutkijoiden mukaan on mahdollista vähentää kortisoniannoksia jopa vaikean astman hoidossa vaarantamatta taudin hallintaa. Tutkimukseen osallistui 259 astmapotilasta, joita hoidettiin inhaloitavillla kortisonivalmisteilla. Kaikki saivat suhteellisen korkeita annoksia (1 430 mikrogrammaa beklometasonia tai verrannollisen annoksen budesonidia tai flutikasonia vuorokaudessa).
Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään. Toisen ryhmän potilaiden kortisoniannos puolitettiin toisen saadessa alkuperäistä annostusta. Osoittautui, että ryhmien välillä ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja taudinkulussa vuoden aikana. Toisen ryhmän tutkittavat saivat 25 % vähemmän vaikuttavaa ainetta verrattuna kontrolliryhmään. Molemmissa ryhmissä tablettimuotoisen kortisonin kulutus oli samansuuruinen. Astmassa käytetään pahenemisvaiheiden hoidossa tablettimuotoisia glukokortikoidivalmisteita. Tällöin käytetyt määrät ovat suuria, mutta käyttöaika lyhyt. (Dagens Medicin se.3.6.2003)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt11.htm#Vähennetyt%20kortisoniannokset - vähensi lasten astmakohtaus...
Pureskeltava montelukastitabletti vähensi lasten astmakohtausten määrää
Tulostusystävällinen versio
Tuhannet lapset kärsivät Suomessa vaikeutuneesta hengityksestä virusinfektioiden yhteydessä. Useimmiten kyseessä on RS-virus (Respiratory Synchytium Virus).
Tanskalaisen tutkimuksen mukaan yksi Singulair tabletti päivässä vähentää virusten provosoimia astmakohtauksia lapsilla. Astmalääkkeenä käytettävän Singulairin vaikuttava aine on montelukasti. Tutkimus esiteltiin Euroopan keuhkolääkärien kongressissa Wienissä.
Tutkimukseen osallistui yli 500 2 -5-vuotiasta lasta Tanskasta, Saksasta, Belgiasta ja Yhdysvalloista. Lapsille annettiin joko leukotrieeninsalpaaja Singulairia tai plaseboa 48 viikon ajan. Lääkettä saaneilla oli selvästi vähemmän astman pahenemisjaksoja kuin plaseboryhmäläisillä. Singulairia tuottavan MSD:n mukaan mikään muu astmalääkitys ei ole tähän mennessä ollut yhtä tehokas hengitystievirusten provosoiman astman hoidossa. (Dagens medicin.se 7.10.2003) Petri Kaipainen
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/tutkimusnyt13.htm#Pureskeltava montelukastitabletti- hilkkaliisa
Lääketieteen kandi:
Kiitos todella hienosta infosta!
Hyvää yötä ja kauniita unia. Nyt menen nukkumaan. - LK ei ikinä näitä tänne lai...
hilkkaliisa kirjoitti:
Lääketieteen kandi:
Kiitos todella hienosta infosta!
Hyvää yötä ja kauniita unia. Nyt menen nukkumaan.LK toimii TTL alaisena ...
- voi arvioida astmaa
Hengitysilman typpioksidista voi arvioida astmaa
Kalifornialaiskatsauksen mukaan uloshengitysilmasta mitattavaa typpioksidia voitaisiin käyttää epäiltäessä astmaa.
Astma määritellään nykyään TH2-välitteiseksi hengitysteiden tulehdussairaudeksi. Kuitenkin astmadiagnoosiin päätymiseksi on käytettävä melko aikaa vieviä ja potilaalle kiusallisia menetelmiä. Kalifornialaistutkijoiden mukaan typpioksidin mittaaminen uloshengitysilmasta on helppo, nopeasti suoritettava ja non-invasiivinen testi, jolla voitaisiin arvioida tutkittavan potilaan mahdollista tulehdusta hengitysteissä.
Typpioksidin määrä uloshengitysilmassa lisääntyy, jos potilaalla on hoitamaton astma ja vähenee kortisonihoidolla. Typpioksidin määrä lisääntyy myös eosinofiilisissä tulehdustiloissa, etenkin, jos potilas on atoopikko. Uusimpien tutkimusten mukaan typpioksidin mittaus voi olla myös käyttökelpoinen työkalu subkliinisten keuhkotulehdusten havaitsemisessa, astmalääkityksen tehon arvioimisessa ja astman pahenemisvaiheiden hallinnassa. Tarvitaan pitkäaikaisia seurantatutkimuksia, joilla voidaan paremmin arvioida menetelmän luotettavuutta. (Current Opinion in Pulmonary Medicine 2004; Volume 10(1):31-36)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/nitroxide.htm - keuhkojen limaneritystä
Uutta toivoa astmapotilaille
Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet keuhkojen limaneritystä vähentävän aineen, joka toimii ainakin hiirillä.
Limaneritys on astmaatikolle ongelmallista, koska se ahtauttaa entisestään ilmateitä ja altistaa ilmateitä bakteeri- ja virusinfektioille. Pohjoiscarolinalaiset tutkijat ovat nyt kehittäneet aineen, joka hiirillä tehdyissä kokeissa on osoittautunut tehokkaaksi. Molekyyli on nimeltään MANS-peptidi. Hiirille annettiin ainetta 15 minuuttia ennen kuin niille aiheutettiin astmakohtaus. Kohtauksen yhteydessä niiden keuhkojen limaneritys viisinkertaistui. Yksittäisannos uutta lääkeainetta ehkäisi tehokkaasti limanmuodostuksen.
Astmaatikot käyttävät usein ilmateitä aukaisevia lääkkeitä, mutta limanerityyn ei ole olemassa tehokkaita ja turvallisia lääkkeitä. Nyt kehitetty lääkeaine voisi olla tehokas, mikäli se ei aiheuta merkittäviä sivuvaikutuksia, joten joka tapauksessa tarvitaan vuosien kliinisiä kokeita ennen lääkkeen mahdollista käyttöönottoa. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi limantuotannon liian voimakas estäminen voisi aiheuttaa limaa tuottavien solujen surkastumista. Uusi lääkeaine voisi astman lisäksi helpottaa myös kystisen fibroosin ja keuhkoahtaumataudin oireita. (Nature 12.4.2004)
Astmaa sairastaa ainakin 100 miljoonaa ihmistä. Joka vuosi satoja tuhansia ihmisiä kuolee astman komplikaatioihin. Astman tyypillisimmät oireet ovat hengenahdistus, yskä ja limaneritys. Voimakas limaneritys vaikeuttaa merkittävästi astmaa.
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/newhope.htm - perinteisiä parempi astman ...
Uusi typpioksidimenetelmä on perinteisiä parempi astman diagnosoinnissa
Uusiseelantilaisessa tutkimuksessa on verrattu toisiinsa uusia ja perinteisiä astman diagnosointimenetelmiä. Tutkimuksessa arvioitiin 47 potilasta, joilla oli mahdollinen astma. Heiltä mitattiin hengitysilman huippuvirtaus, spirometria ja muutokset näissä steroidin antamisen jälkeen. Toisaalta mitattiin myös uloshengitysilman typpipitoisuus ja yskösnäytteen eosinofiilien pitoisuus.
Typpioksidimenetelmän ja yskösnäytteen eosinofiilimittauksen tarkkuus oli merkitsevästi parempi. Uusilla menetelmillä herkkyys oli lähes 90 %, kun se perinteisillä menetelmillä oli vain alle 50 %. Perinteisten testien tarkkuutta ei parantanut edes steroiditestin käyttö. Uusista menetelmistä arvioitiin typpioksidimenetelmän olevan ylivoimainen sen tarkkuuden ja toisaalta sen helppouden vuoksi. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine;2004;169:473-478)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/nitricoxide.htm - lievittää nopeasti keuhkopu...
Hengitettävä budesonidin ja formoterolin yhdistelmä lievittää nopeasti keuhkoputkien supistumista
Hengitettävät yhdistelmävalmisteet, jotka sisältävät hoitavaa kortikosteroidia ja avaavaa ß2-agonistia, ovat tulleet yhä tärkeämmiksi astman hoidossa. Nopea vaikutus on potilaan kannalta tärkeä, etenkin pahenemisvaiheiden aikana. Hollantilais-ruotsalaisessa tutkimuksessa on verrattu potilaan kokemaa provosoidun keuhkoputkien supistumisen lievittymistä käytettäessä joko budesonidia/formoterolia (160/4,5 µg) tai salmeterolia/flutikasonia (50/250 µg).
Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 27 avohoidossa olevaa keskimäärin 35-vuotiasta henkilöä, joiden FEV1 (voimistettu maksimaalinen uloshengitys) oli 90 % normaalista. Heille aiheutettiin keuhkoputkien supistuminen metakoliinilla ja annettiin sitten jompaakumpaa lääkeyhdistelmistä tai plaseboa neljän päivän ajan. Keuhkojen toiminta tutkittiin aina puolen tunnin kuluttua lääkkeen annosta.
Metakoliinin annon jälkeinen FEV1 oli keskimäärin 62,5 % alkuarvosta. Budesonidin ja formoterolin yhdistelmällä FEV1 parani keskimäärin enemmän kuin salmeterolin ja flutikasonin yhdistelmällä. Ensin mainitulla yhdistelmällä FEV1 parani keskimäärin lähes 40 %, jälkimmäisellä yhdistelmällä 23 %. Plasebolla vaikutus oli noin 10 %. Budesonidin ja formoterolin yhdistelmän vaikutus oli myös nopeampi. Budesonidi/formoteroli näyttäisi siis olevan tehokkaampi ja nopeampi kuin salmeteroli/futikasoni tai plasebo. (Pulmonary and Pharmacology & Therapeutics 2004;17:89-95)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/metacoline.htm - raskauden aikaisen astman h...
Beklometasoni on teofylliiniä parempi raskauden aikaisen astman hoidossa
Yhdysvaltalaisessa kaksoissokkoutetussa seurantatutkimuksessa verrattiin hengitettävää beklometasonia (kortikosteroidi) ja tabletteina otettavaa teofylliiniä raskauden aikaisen lievän astman hoidossa. 194 naista arvottiin saamaan hengitettävää beklometasonidipropionaattia ja 191 teofylliiniä suun kautta. Astman pahenemisvaiheita oli molemmissa ryhmissä lähes yhtä paljon (18 - 20 %). Teofylliinia saaneet keskeyttivät hoidon useammin kuin beklometasonia saaneet, mikä johtui haittavaikutuksista. Uloshengityksen sekuntikapasiteetti (FEV1) oli beklometasoniryhmässä parempi. Raskauden tai sen jälkeisen ajan kannalta ryhmien välillä ei ollut eroja. Tutkimus puoltaa hengitettävän beklometasonin käyttöä raskauden aikaisen lievän astman hoidossa, koska sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin teofylliinillä. Sitä paitsi teofylliinin käyttö edellyttää seerumin pitoisuuden seurantaa. (American Journal of Obstetrics and Gynecology 2004;190:737-744)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/beklometasoni.htm- Mammi
tärkeistä tutkimustiedoista, kuka sitten lienetkin! Tässä tuli vastauksia moneen avoinna olevaan kysymykseen!!
- suurkaupungeissa lämpimänä ...
Otsoni lisää kuolleisuutta suurkaupungeissa lämpimänä vuodenaikana
Isossa eurooppalaisessa tutkimuksessa on selvitetty alailmakehän otsonipitoisuuden vaikutusta kuolleisuuteen suurkaupungeissa, erityisesti hengityssairauksien osalta. Tutkimusta varten kerättiin 23 kaupungissa tai kaupunkialueella tietoja otsonipitoisuuksista, päivittäin kuolleiden määristä ja mahdollisista sekoittavista tekijöistä. Mittauksia tehtiin kolmena vuotena vuoden 1990 jälkeen.
Kylmänä vuodenaikana ei otsonipitoisuuden ja kuolleisuuden välillä havaittu yhteyttä. Lämpimänä vuodenaikana sen sijaan havaitiin selvä yhteys. Kuolleisuus nousi lähes suorassa suhteessa otsonipitoisuuksiin. Otsonipitoisuuden kasvu 10 mikrogrammalla kuutiometriä kohti lisäsi kuolleisuutta 0,33 % ja kuolleisuutta hengitysteiden sairauksiin 1,13 %. Kuolleisuuden muutos oli ilman rikkidioksidipitoisuudesta ja alle 10 mikrometrin kokoisten hiukkasten määrästä riippumaton. Kuolleisuuden yhteys otsonipitoisuuksiin kesäisin oli suurinta Etelä-Euroopan suurkaupungeissa. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2004;170:1080-1087)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/ozoneeurope.htm - on lupaava astmalääke
Omalitsumabi on lupaava astmalääke
IgE-luokan vasta-aineet ovat keskeisiä välittäjäaineita monissa tulehdusprosesseissa. Omalitsumabi on monoklonaalinen vasta-aine, joka estää elimistön immuunijärjestelmän aikaansaaman IgE-luokan vasta-aineiden toiminnan ja vaimentaa siten allergisia reaktioita. Omalitsumabin on useissa tutkimuksissa osoitettu vähentävän tulehdusta vaikuttamalla moniin tekijöihin. Se sitoo IgE-luokan vasta-aineita vähentäen sekä välittömiä että myöhempiä allergisia reaktioita. Omalitsumabin on osoitettu monissa tutkimuksissa parantavan merkittävästi elämänlaatua.
Omalitsumabi voidaan lisätä vaikean astman lääkehoitoon, jolloin on mahdollista vähentää kortikosteroidien annostusta ja parantaa taudin hallintaa. Näin kortikosteroidien haittavaikutukset vähenevät ja hoitomyöntyvyys paranee. Eniten omalitsumabista hyötynevät ne potilaat, jotka ovat altteimpia astman pahenemisvaiheille sekä ne, joiden astman hoitotasapaino on huono tai tauti muuten vaikea. Lisäksi omalitsumabista hyötynevät ne, joilla on muita IgE-luokan vasta-aineiden välittämiä allergisia sairauksia. (Current Opinion in Pulmonary Medicine 2005;11:27-34)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/omalitsumabi2.htm - ohentaa nenän limaa
Sienilääkehoito ohentaa nenän limaa ja vähentää eosinofiilistä tulehdusta kroonisessa nuhassa
Krooninen nuha on yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista. Sen syytä ei tiedetä eikä tehokasta hoitoa juuri ole käytettävissä. Amfoterisiini-B on sienilääke, jota voidaan annostella paikallisesti tai tabletteina. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan nenänsisäinen hoito amfoterisiini-B:llä ohentaa limaa ja vähentää eosinofiilistä tulehdusta, jota esiintyy usein kroonisessa nuhassa. Näin voidaan myös välttää systeemisestä sienilääkityksestä aiheutuvat haittavaikutukset. Plasebokontrolloituun tutkimukseen osallistui 30 henkilöä, jotka huuhtelivat nenäänsä joko amfoterisiini-B-liuoksella tai plaseboliuoksella puolen vuoden ajan.
Plaseboon verrattuna paikallishoitona nenään annettu amfoterisiini-B ohensi tukkoisen nenän limaa, mikä voitiin todeta kerroskuvauksessa ja nenän tähystyksessä. Lisäksi hoito vähensi eosinofiilistä tulehdusta nenässä. Toisen vaiheen kliinisten kokeiden hyvien tulosten innostamina aloitetaan myöhemmin tänä vuonna kolmannen vaiheen kliiniset kokeet. (Journal of Allergy and Clinical Immunology 2005;115:125)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/amfoterisiini.htm - määrä ennustaa astman
Uloshengitetyn typpioksidin määrä ennustaa astman uusiutumista lapsilla, joiden astmalääkitys on lopetettu
Nykyisen hoitokäytännön mukaan lapsi voi lopettaa hengitettävän steroidin käytön, kun hän on ollut oireeton yli kuuden kuukauden ajan. Tähän asti on kuitenkin ollut vaikeaa ennustaa, milloin lapsen astma uhkaa puhjeta uudelleen. Uloshengityksen typpioksidipitoisuus kuvastaa hengitysteiden eosinofiilistä tulehdustilaa. Hollantilaistutkimuksessa on selvitetty uloshengityksen typpioksidipitoisuuden merkitystä astman uusiutumisen kannalta. Tutkimukseen osallistui 40 lasta, joista 21 oli poikia. Lasten keski-ikä oli 12,2 vuotta. He käyttivät hengitettävää budesonidia keskimäärin 400 mikrogrammaa päivässä. Tutkimuksessa mitattiin uloshengityksen typpioksidi ennen kuin lapset lopettivat astmalääkityksen sekä kahden, neljän, kahdentoista ja kahdenkymmenenneljän viikon kohdalla. Taudin katsottiin uusiutuneen, mikäli lapsella oli ainakin yksi pahenemisvaihe kuukaudessa, hän joutui käyttämään avaavia beeta-agonisteja neljänä päivänä viikossa ainakin kahden viikon ajan tai jos uloshengityksen huippuvirtaus (PEF) vaihteli yli 20 %.
Niillä yhdeksällä lapsella, joilla astma uusiutui, uloshengityksen typpioksidipitoisuus oli kahden ja neljän viikon kohdalla korkeampi kuin muilla. Sen sijaan ennen lääkkeiden käytön lopettamista mitattu typpioksidi ei ennustanut uusiutumaa. Näyttää siltä, että lapsiastmaatikoilta kannattaisi mitata uloshengityksen typpioksidipitoisuus kahden ja neljän viikon kuluttua steroidilääkiktyksen lopettamisesta. Tällöin voidaan kohtalaisen hyvin arvioida, tarvitseeko lapsi sittenkin steroidilääkitystä vai pärjääkö hän ilman sitä. (Thorax 2005;60:215-218)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/exhaled6.htm - keuhkoahtaumataudin oireita
Hengitettävä formoteroli lievittää keuhkoahtaumataudin oireita
Formoteroli on pitkävaikutteinen, nopeavaikutteinen beeta-agonisti, joka soveltuu keuhkoahtaumataudin hoitoon sekä hoitavaksi että avaavaksi lääkkeeksi. Terbutaliini on puolestaan lyhytvaikutteinen beeta-agonisti. Brittiläistutkimuksessa on arvioitu hengitettävän formoterolin tehoa ja siedettävyyttä keuhkoahtaumatautipotilailla. Lisäksi on verrattu formoterolia ja terbutaliinia avaavina lääkkeinä tautikohtausten hoidossa. Kuusi kuukautta kestävään kokeeseen osallistui 657 keuhkoahtaumatautipotilasta, jotka olivat yli 40-vuotiaita. Heidän uloshengityksensä sekuntikapasiteetti (FEV1) oli 40 – 70 % viitearvosta. Potilaat arvottiin kolmeen ryhmään: 1) 9 mikrogrammaa hengitettävää formoterolia kahdesti päivässä ja tarvittaessa 0,5 milligrammaa hengitettävää terbutaliinia, 2) 9 mikrogrammaa hengitettävää formoterolia kahdesti päivässä ja tarvittaessa 4,5 mikrogrammaa hengitettävää formoterolia ja 3) hengitettävää lumelääkettä kahdesti päivässä ja tarvittaessa 0,5 milligrammaa terbutaliinia.
Formoteroli hoitavana lääkkeenä paransi merkitsevästi sekuntikapasiteettia verrattuna lumelääkkeeseen ja terbutaliiniin. Tarvittaessa otettava formoteroli paransi edelleen hoitotulosta. Oireet vähenivät selvästi enemmän molemmissa formoterolia saaneissa ryhmissä kuin lumelääkeryhmässä. Molemmissa formoteroliryhmissä myös aamuinen uloshengityksen huippuvirtaus (PEF) ja unen laatu paranivat enemmän kuin lumelääkeryhmässä. Näyttää siltä, että hengitettävä formoteroli on hyvä ylläpitohoito, joka tehoaa myös avaavana lääkkeenä hengenahdistuskohtauksen uhatessa. (Respiratory Medicine 2005;99:1511-1520)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/turbuhaler.htm - monista muista sairauksista
Astmaatikot kärsivät monista muista sairauksista
Tiedot astmaatikoiden sairastamista muista sairauksista ovat vajavaisia ja koskevat vain tiettyjä potilasryhmiä. Australialaistutkimuksessa on arvioitu astman liitännäissairauksien esiintyvyyttä ja niiden vaikutuksia astmaatikoiden elämänlaatuun ja toimintakykyyn normaaliväestössä. Tutkimuksessa haastateltiin lähes 7 000 henkilöä, jolloin vastausprosentti oli lähes 75 %.
Haastatelluista noin 11 % kertoi sairastavansa astmaa. Astmaa sairastavilla oli muuta normaaliväestöä yleisemmin diabetesta, niveltulehduksia, sydän- ja verisuonitauteja, aivohalvauksia, osteoporoosia. Näitä sairauksia astmaatikoilla ilmeni kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muilla. Astma rajoitti merkittävästi normaalia elämää, kun siihen liittyi muita sairauksia. Kroonisesta sairaudesta kärsivien astma heikensi myös merkittävästi yli 35-vuotiaiden, mutta ei tätä nuorempien aikuisten elämänlaatua. Astmaa hoitavien lääkärien tulisi aina kiinnittää huomiota muihin sairauksiin, koska ne voivat helposti heikentää elämänlaatua ja toimintakykyä. Olisi myös pyrittävä ehkäisemään nuorten astmaatikoiden muut, astmaa vaikeuttavat sairaudet. (Chest 2006;129:285-291)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/comorbidity2.htm - hidastavat astmapotilaiden ...
Hengitettävät kortikosteroidit hidastavat astmapotilaiden keuhkojen toiminnan heikkenemistä
Hengitettävät kortikosteroidit ovat tärkeimmät astman hoidossa käytettävät lääkkeet, koska ne vähentävät tehokkaasti tulehdusta. Hengitettävien kortikosteroidien lyhytaikaisesta hyödystä on saatu paljon näyttöä, mutta niiden pitkäaikaisesta tehosta hidastaa keuhkojen toimintakokeiden tuloksten heikkenemistä on tehty vain vähän tutkimuksia. Tanskalaistutkimuksessa on selvitetty, hyötyvätkö astmaa sairastavat aikuiset hengitettävistä kortikosteroideista verrattuna niihin, jotka eivät saa pitkäaikaista kortikosteroidihoitoa. Tutkimukseen osallistui 234 astmaa sairastavaa aikuista, joista 44 sai hengitetävää kortikosteroidia ja 190 ei saanut. Uloshengityksen sekuntikapasiteetin muutoksia (FEV1) seurattiin sitten kymmenen vuoden ajan.
Kortikosteroideilla hoidettujen FEV1 aleni keskimäärin 25 millilitraa vuodessa, hoitoa saamattomien 51 millilitraa vuodessa. Iän, sosioekonomisen aseman, painoindeksin, voimakkaan limanerityksen ja muiden astmalääkkeiden käytön huomioon ottaminen ei vaikuttanut tuloksiin. Näyttää siis siltä, että hengitettävät kortikosteroidit, kuten beklometasoni, budesonidi ja flutikasoni hidastavat pitkäaikaisessa käytössä merkittävästi uloshengityksen sekuntikapasiteetin heikkenemistä verrattuna tätä hoitoa saamattomiin astmaatikkoihin. (Thorax 2006;61:100-104)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/inhaled2.htm - myös astman oireita
Allergisen nuhan hoito vähentää myös astman oireita
Nuha ja astma ovat osittain saman allergisen oireyhtymän samanaikaisia tai peräkkäisiä ilmentymiä. Niinpä allergisen nuhan hoito vaikuttaa myös astman hoitotasapainoon. Kutenkin vain harvoissa tutkimuksissa on selvitetty ympärivuotisen nuhan hoidon vaikutuksia kroonisen astman hoitotasapainoon ja hengitysteiden reaktiivisuuteen tai päinvastoin. Kaksoissokkokokeeseen osallistui 74 henkilöä, joilla oli todettu lievä tai keskivaikea astma ja allerginen nuha. Keski-ikä oli 25 vuotta. Osallistujat saivat hengitettävää tai nenään laitettavaa beklometasonidipropionaattia (BDP) tai molempia kuudentoista viikon ajan kahden viikon plasebojakson jälkeen. Nuhaoireet ja hengitysoireet arvioitiin ja keuhkojen toimintakokeet tehtiin neljän ja kuudentoista viikon kohdalla.
Kaikissa ryhmissä paranemista oli havaittavissa jo neljän viikon kohdalla ja potilaiden nuhaoireet ja hengitysoireet vähenivät merkitsevästi tästä eteenpäin koko hoidon ajan. Kliininen paraneminen oli samanlaista kaikissa ryhmissä. Beklometasonin annostelu nenään vähensi enemmän astmaoireita kuin hengitettävä beklometasoni nuhaoireita. Kaikissa ryhmissä myös poissaolot työstä, käynnit päivystyspoliklinikalla ja yölliset heräämiset vähenivät kokeen aikana. Näyttää siltä, että astmaatikkojen ympärivuotisen allergisen nuhan hoito on oleellinen osa astman hoitoa. Nuhan hoidon laiminlyönti heikentääkin ilmeisesti astman hoitotasapainoa. Joidenkin potilaiden astmaa ja allergista nuhaa voitaisiin hoitaa jopa yksinomaan nenään laitettavalla paikallishoidolla. (Chest 2005;128:3140-3147)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/bdp.htm - ennustaa hoitovastetta kort...
Uloshengitysilman typpioksidipitoisuus ennustaa hoitovastetta kortikosteroidihoitoon
On tärkeää tunnistaa varhain ne hengitystieoireiset potilaat, jotka hyötyvät kortikosteroidihoidosta. Uusiseelantilaisen tutkimuksen mukaan mittaamalla uloshengityksen typpioksidipitoisuutta potilailla, joilla ilmenee hengitystieoireita, voitaisiin arvioida, hyötyisivätkö he hoidosta hengitettävällä kortikosteroidilla. Tutkimukseen osallistui 52 potilasta, joilla oli ilmennyt hengitystieoireita, mutta he eivät olleet vielä saaneet lopullista diagnoosia. Heidät arvottiin saamaan flutikasonia tai plaseboa neljän viikon ajan. Kaikilta mitattiin uloshengityksen typpioksidipitoisuus ja tätä verrattiin siihen, miten he reagoivat steroidihoitoon.
Kun uloshengityksen typpioksidipitoisuus oli yli 47 miljardisosaa, steroidilla saavutettiin todennäköisemmin hoitovaste kuin silloin, kun typpioksidipitoisuus oli tätä pienempi. Uloshengityksen typpioksidipitoisuus osoittautui parhaaksi steroidivasteen ennustajaksi potilailla, jotka eivät vielä olleet saaneet lopullista diagnoosia. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2005;172:453-459)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/nitricoxide05.htm - sarkoidoosin ennustetta
Keuhkoverenpaineen nousu heikentää sarkoidoosin ennustetta
Keuhkoverenpaineen kohoaminen on pelätty, mutta onneksi harvinainen sarkoidoosin komplikaatio. Sen epidemiologiasta tiedetään kuitenkin melko vähän. Yhdysvaltalaistutkimuksessa on tarkastettu Yhdysvalloissa vuosina 1995 – 2002 keuhkonsiirtoleikkaukseen jonottavien sarkoidoosipotilaiden potilastietoja. Keuhkoverenpaine katsottiin kohonneeksi, kun se oli vähintään 25 elohopeamillimetriä ja vaikeasti kohonneeksi, kun se oli yli 40 elohopeamillimetriä. Tutkimusjoukko käsitti 363 potilasta, joista 74 %:lla oli kohonnut keuhkoverenpaine. Spirometria tai kortikosteroidien tarve eivät olleet yhteydessä keuhkoverenpaineeseen. Kohonneesta keuhkoverenpaineesta kärsivät potilaat tarvitsivat useammin lisähappea kuin muut ja heidän sydämensä pumppausvoima oli heikompi. Myös keuhkovaltimon kiilapaine oli korkeampi.
Monimuuttuja-analyysin perusteella näytti siltä, että lisähapen tarve ennusti itsenäisesti sarkoidoosipotilaiden keuhkoverenpaineen kohoamista, mutta sydämen pumppausvoima ei ollut yhteydessä tähän. Tutkimusryhmän mukaan lisähapen tarvetta voitaisiin käyttää seulontamenetelmänä, jonka perusteella voitaisiin tunnistaa ne sarkoidoosipotilaat, joiden keuhkoverenpaine uhkaa nousta. Vain lisähapen tarpeeseen perustuvan seulonnan herkkyyden arvioitiin olevan 92 % ja tarkkuuden 33 %. Se siis tunnistaisi vaaravyöhykkeessä olevista potilaista yli yhdeksän kymmenestä, mutta toisaalta seulonnassa saataisiin paljon ns. vääriä positiivisia tuloksia. (European Respiratory Journal 2005;25:783-788)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/pulmonaryhypertension.htm - on usein klamydioita
Lapsiastmaatikkojen keuhkoputkissa on usein klamydioita
Astma on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana kaikkialla maapallolla. Tämä kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmiä, koska astma on krooninen sairaus. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että keuhkoklamydian aiheuttaja Chlamydia pneumoniae voisi olla astman riskitekijä. Tätä bakteeria on löydetty keuhkoputkista PCR-tekniikalla, mutta ei tiedetä, mikä merkitys tällä on astman kehittymisen kannalta. Yhdysvaltalaistutkimuksessa on arvioitu elinkykyisten klamydioiden esiintymistä lapsilla. Tutkimukseen osallistui 70 lasta, joille tehtiin bronkoskopia eli keuhkoputkien tähystys, johon osana kuului myös bronkoalveolaarinen huuhtelu, jossa hengitysteitä huuhdellaan nesteellä, joka imetään heti pois. Tästä nesteestä voidaan löytää mahdollisia taudinaiheuttajia. Lapsista 42:lla oli astma, muilla oli joku muu hengityselinsairaus. Lisäksi tutkittiin 70 tervettä verrokkia.
Huuhtelunäytteistä 38:sta (54 %) löytyi C. pneumoniae. Lisäksi 22:sta näytteestä (31 %) onnistuttiin viljelemään C. pneumoniae. Osoittautui, että hengityssairauksista kärsivien lasten näytteistä klamydiapositiivisia oli 34 %, kun terveistä verrokeista 11 % oli positiivisia. Veren kohonnut IgE-luokan vasta-aineiden pitoisuus oli vahvasti yhteydessä positiviiseen klamydiaviljelyyn. Näyttää siltä, että elinkykyisiä klamydioita on usein hengityssairailla lapsilla, joista suurin osa on astmaatikkoja. Voi kuitenkin olla, että klamydioiden esiintyminen on astman seuraus eikä altistava tekijä. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2005;171:1083-1088)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/klamydiaastma.htm - sietävät lentomatkoja, jos ...
Keuhkoahtaumatautipotilaat sietävät lentomatkoja, jos eivät liiku kovin paljon lentokoneessa
Norjalaistutkimuksessa on selvitetty, miten keuhkoahtaumatautipotilaat (COPD) selviävät keskipitkistä lentomatkoista. Tällainen lento kestää tyypillisesti 5 – 6 tuntia ja siinä ajassa ehtii vaikkapa Kanarian saarille. Tutkimukseen osallistui 18 potilasta, joiden happikyllästeisyys oli ennen lentoa 94 %.
Valtimoveren hapen osapaine laski merenpinnan tason 10,3 kilopascalista matkalentokorkeuden 8,6 kilopascaliin. Valtimoveren hapen osapaine pysyi vakaana yhtä potilasta lukuunottamatta, kun potilaat istuivat paikoillaan. Kun potilaat kävelivät koneen käytävillä, happikyllästeisyys laski keskimäärin 87 %:iin. Neljän tunnin lennon jälkeen valtimoveren hiilidioksidin osapaine kohosi lievästi ja pulssi nousi 87:stä 95:een lyöntiin minuutissa. Potilaiden hapenottokyky ennusti parhaiten lennonaikaista valtimoveren hapen osapainetta. Keuhkoahtaumapotilaat näyttävät pystyvän tekemään keskipitkiä lentomatkoja, mikäli eivät joudu kovin paljon liikkumaan lentokoneessa. Toisaalta tiedetään, että lentomatkoilla pitäisi liikkua ainakin kevyesti, jotta välttyisi laskimotukoksilta. Näin ollen keuhkoahtaumapotilaiden lentämisessä on aina omat riskinsä, jotka pitää arvioida tapaus kerrallaan. (European Respiratory Journal 2005;25:725-730)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/flying.htm - jo pieninä annoksina lasten...
Uusi beklometasonivalmiste tehoaa jo pieninä annoksina lasten rasitusastmaan
Satunnaistetussa, kaksoissokkoutetussa yhdysvaltalaisessa vaihtovuorotutkimuksessa on verrattu uutta hengitettävää beklometasonivalmistetta plaseboon. Valmisteessa on ponneaineena hydrofluoroalkaani. Tutkimukseen osallistui 25 lasta, joilla oli todettu rasitusastma. Tutkimuksessa annettiin potilaille 14 päivän seurantavaiheen jälkeen 50 µg tai 100 µg beklometasonia tai plaseboa neljästi päivässä neljän viikon ajan. Sen jälkeen aina viikon tauon jälkeen osat vaihdettiin niin, että kaikki lapset saivat kumpaakin annosta beklometasonia ja plaseboa. Kunkin jakson lopussa lapsille tehtiin rasitustesti ja mitattiin uloshengitysilman typpioksidipitoisuus.
Hengitysilman typpioksidipitoisuus väheni lasten saatua lääkehoitoa. Uloshengityksen sekuntikapasiteetti parani, mikä kuvastaa vähäisempää keuhkoputkien supistumista rasituksessa. Uusi annostelumuoto lisää lääkkeen pääsyä ilmateihin. Näyttää siltä, että on mahdollista saavuttaa hyvä hoitotulos pienemmällä lääkeannoksella. Jatkotutkimuksissa on tarkoitus selvittää, riittääkö uuden valmisteen annostelu kahdesti päivässä. (European Respiratory Journal 2004;24:932-937)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/hydrofluori.htm - osasyynä krooniseen rinosin...
Ylireagointi ilman sieni-itiöille osasyynä krooniseen rinosinusiittiin
Krooniseen rinosinusiittiin liittyvät jatkuva nuha ja nenän sivuonteloiden tulehdukset. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan osasyynä tähän ovat ilman mukana kulkeutuvat sieni-itiöt, jotka altistavat ylempien hengitysteiden tulehduksille. Nämä sieni-itiöt aiheuttavat harvoin varsinaisia tauteja terveille, mutta voivat olla vahingollisia ihmisille, joiden immuunipuolustus toimii jostakin syystä heikosti. Tutkimukseen osallistui 18 rinosinusiittipotilasta ja 15 tervettä henkilöä. Heidän veri- ja limanäytteensä tutkittiin.
Alle kolmanneksella rinosinusiittipotilaista todettiin IgE-vasta-aineita Alternariaa, Aspergillusta, Cladosporiumia tai Penicilliumia vastaan, mutta nuhapotilailta löytyi merkitsevästi korkeammat IgG-vasta-ainetasot kuin terveillä. Rinosinusiittipotilaiden reaktio erityisesti Alternariaa kohtaan poikkesi siten, että heillä IL-5-luokan sytokiinien tuotanto lisääntyi. Lisäksi myös IL-13-luokan sytokiini- ja IFN-gammatasot olivat koholla terveisiin verrattuna. Rinosinusiittipotilaiden nenäeritteessä oli terveitä enemmän eräitä eosinofiilivälitteisiä tulehdusvälittäjäaineita, kuten EMB:tä (Eosinophilic Major Protein). Vielä ei tiedetä, miten suuri osa kroonisesta rinosinusiitista aiheutuu sieni-itiöistä. Siksi tarvitaan lisätutkimuksia. (Reuters 18.10.2004)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/fungispores.htm - määrää ilmateissä
Steroidien käytön lopettaminen lisää T-solujen määrää ilmateissä
Kun astman hoidossa käytettävä kortikosteroidilääkitys lopetetaan syystä tai toisesta, kehittyy usein astman pahenemisvaihe, jolloin T-solujen määrä ilmateissä näyttää lisääntyvän.
Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan tämä saattaa olla elimistön puolustustoimenpide viruksia vastaan. Tutkimukseen osallistui 25 potilasta, joilla oli krooninen, lievä astma. Heitä oli alun perin hoidettu flutikasonilla, jota he olivat saaneet 1,76 mg päivässä kuukauden ajan. Steroidihoito lopetettiin sitten ja aloitettiin uudelleen, kun uloshengityksen huippuvirtaus (PEF) aleni 25 % ja voimistettu maksimaalinen uloshengitys (FEV1) aleni 15 % tai viimeistään kuuden viikon kuluttua. Kun potilaat lopettivat lääkityksen, noin puolet heistä sai lievän astmakohtauksen, johon liittyi paljon tulehdussoluja, erityisesti T-lymfosyyttejä. Steroidittomana aikana 13 potilaalle kehittyi astman pahenemisjakso, 12:lle ei.
Molemmissa ryhmissä eosinofiilien määrä nousi ilmateissä. T-lymfosyyttien määrä nousi sen sijaan vain niillä, joiden astma paheni. Tämä reaktio muistuttaa tutkijoiden mielestä enemmän normaalia puolustusreaktiota elimistöä uhkaavia viruksia vastaan kuin eosinofiilivaltaista reaktiota allergeeneille. Nämä virukset ovat ilmeisesti osasyyllisiä astman pahenemisvaiheisiin. (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2004;169:842-849)
http://hhy.info/yhdistys/evl/202/withdrawal.htm - homekorva
EI LÖYDY EOSINOFIILEJÄ
EI IgE VASTA-AINEITA
EI REAKTIOO PRICKIS
EN OO ATOOPIKKO
EI TODETTUA ALLERGIAA MIHINKÄÄN
HOMEITA ON POIKKEAVAN RUNSAAT MÄÄRÄT
MUTTA ASTMA ON ????
MIKÄ SEN AIHEUTTI??? - nisuiisu
on kuten te sairastuneet nyt tiedätte kosteusvauriomikrobien aiheuttama sairaus.
Nämä kaikki Helin sivuilta kopioidut jutut liittyvät ASTMAAN! (paitsi juttu sarkoidoosista)
AMMATTIASTMA on kuten me varsin hyvin tiedämme ns. Th2-lymfosyyttivälitteinen allergia, johon IgE-vasta-aineet osallistuvat.
Allerginen alveoliittii eli yliherkkyyskeuhkokuume on puolestaan Th1-välitteinen ns. viivästynyt soluvälitteinen allergia. Nimenomaan kosteusvauriomikrobien pienet itiöt aiheuttavat sen. Halkaisijan pitää olla alle 5 mikrometriä.
PN- ASTMAA tutkitaan ....
ja tutkitaan astmaa ja tutkitaan vain astmaa - ja vaikka meillä ei astmaan tyypillisiä löydöksiä ole tutkitaan ja etsitään yhä edelleen astmaa...
Ja jos sitä ei löydy - olet terve - tai et ainakaan työperäisesti sairastuntu - kun sulla ei ole ASTMAA!
Jos etsitään vain ja ainoastaan ASTMAA - kaikki tutkimukset ja testit tehdään astman löytämiseksi - JÄÄKÖ jotakin myös HUOMAAMATTA tarkoituksella tietysti!
Tässä tämä kupru on - astmaa emme sairasta - tai se on vain pieni osa sairauttamme - kuolemme kyllä aivan muuhun sairautteen työpaikallamme kuin astmaan!
Näiden tutkimusten jälkeen JOKAISEN pitäisi ymmärtää miten tämä KUSETUS menee - jos tahallaan etsitään vain yhtä sairautta kun kaikki tietävät, että home aiheuttaa vaikka mitä ... mutta kun SUOMESSA on niin REHELLISET lääkärit, että homeet aiheuttaa vain ASTMAA.
Pitäisikö viimen kouluttaa KUNNON lääkäreitä, jotka myös osaavat jotakin ja ymmärtävät luetun tekstin - ettei maallikkoiden tarvitse lääkäreille nyt ihan kaikkia kädestä pitäen opettaa!
Ja miten sairastuneet sairaanhoitajat on näin TYHMIÄ myös??? Uskovat kollegoitaan ja kituvat tuskallisesti kuoliaaksi väärän diagnoosin vuoksi... haloo ... onhan hienoa olla sairaanhoitaja ja antaa kaikkensa, mutta olisiko jossakin se raja tässäkin asiassa???
- nisuiisu
ASTMAA sairastavat saavat näinkin paljon apua, jota esim. Heli heille antaa. Kerron kohta minkälaita apua Heli minulle antoi, kun soitin sinne viime helmikuussa. Tulette hämmästymään. Esim. heidän keuhkosairauksien asiantuntijalääkäri sanoi minulle, että hän tietää vain yhden (1) henkilön sairastuneen allergiseen alveoliittiin rakennuksesta, kaikki muut ovat maanviljelijöiden homepölykeuhkoja. Hän ilmeisesti halusi varmistaa raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Sinikka Mönkäreeltä (ent. homepölytautispesialisti) muhkeat avustukset myös ensi vuodelle.
Koska me kosteusvauriomikrobeista alamme saamaan apua tältä yhteiskunnalta? Meidän sairautemme on ainakin 100x pahempi, koska sairautemme on kaikkein herkimmässä paikassa keuhkoissa.
Meidän kohdalla tämä ns. pohjoismainen oikeus- ja hyvinvointivaltio on syyllistynyt törkeään IHMISOIKEUSRIKOKSEEN. Sylliset on saatava kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen tuomittaviksi.
hometerveisin
Pekka Nikkola- hilkkaliisa
Hengitysliitto Heli ei ole ojentanut auttavaa kättään mitenkään homesairaille ainakaan täällä Oulussa. Uudet tilat heillä olisi, mutta kyselyihini ei vastata, kun olen kysellyt, voisimmeko me homesairaat tulla heidän uusiin tiloihinsa. Loukkaavaa, kun ei edes vastata.
- Homeherkkä
Kylläpä näyttää olevan vilkasta astmatutkimuksen saralla.
On se vain kummaa, että vatkataan samoja asioita vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, eli pyöriskellään vain astman, mutta ei allergisen keuhkoputkitulehduksen ja allergisen alveoliitin parissa.
Jo 1980-luvun lääketiede kertoili, että astma ei aiheuta keuhkoahtaumatautia KOSKAAN, mutta alveoliitti aiheuttaa.
Keuhkoahtaumatautia aiheuttaa myös krooninen keuhkoputkitulehdus.
Ja ainahan allergeenin laukaisema akuutti keuhkoputkitulehduskin, toistuvana, voi ottaa kroonisen muodon.
Eli siinä nuo tutkijat ovat oikeassa, että astmaa sairastavat eivät kuulu COPD-joukkoon.
Sieni-itiöaltistuksen on tiedetty jo aikoja sitten laukaisevan akuutin allergisen nuhareaktion, joko akuuttina tai viiveellä, jonka seurauksena myös poskiontelot ja jopa otsaontelotkin saattavat tulehtua.
Ja aina tulehdus voi ottaa kroonisen muodon.
Kun tuossa eräässä tutkimuksessa todettiin, että VIELÄ EI TIEDETÄ, miten suuri osa kroonisesta poskiontelotulehduksesta aiheutuu heidän mainitsemistaan ILMAN sieni-itiöistä, heidän pitäisi alkaa tunnustaa, että tuohon erotteluun heillä ei ole käytössään vielä edes mittatikkuja.
Kosteusvauriorakennuksissa heidän mainitsemiaan ILMAN sieni-itiöitä, kuten lukemattomia muitakin korteusvauriomikrobien allergisoivia proteiineja, on AINA olemassaolevana myös ILMAKUIVATTUINA.
Lukemattomissa tutkimuksissa on osoitettu, että kosteusvauriorakennuksissa oleilevat kärsivät toistuvista "FLUNSSISTA", joiden "flunssien" aiheuttajana NYKYlääketiedegurumme pitävät VIRUKSIA.
No virusten on tiedetty aiheuttavan jälkitautina silmä-, korva-, kurkku-, poskiontelo-, keuhkoputki- kuin myös aivokalvontulehdustakin.
Ja bakteerien aiheuttamista "flunssista" ja niiden seurauksista tiedetään pilvin pimein.
KUN noiden ILMAN SIENI-ITIÖIDEN on tiedetty aiheuttavan "flunssia jälkitauteineen ja jopa ennenaikaisia kuolemimia" jo ajat onnettomat sitten, tuntuu kummalliselta, että NYKYLÄÄKETIEDEGURUT eivät pysty erottamaan viruksen aiheuttamaa flunssaa ja jatkuvan allergeenialtistuksen tuottamia flunssia toinen toisistaan.
VASTA TUO LÄÄKETIETEELLINEN EROTTELUKYKY, joka on kaiken yksilöön kohdistuvan perus- ja ihmisoikeuksien A ja Ö, takaa kosteusvauriomikrobeista sairastuneille hänelle kuuluvat sosiaali-, vaningonkorvauslain- ja jopa rikoslain suomat etuudet ja jopa OIKEUDEN hänen elämänsä JATKUMOON ilman ILMAsieni-itiöaltistusta.
Kun niin ihmis- kuin eläinlääketiedekin on jo aikoja sitten todennut ILMAsieni pakkohengittämisen terveysriskit, olisi jo aika turhien ILMAsieni jatkotutkimusten sijasta NYKYlääketiedegurujemme alkaa tuotaa JOTAIN eriasteisia sairastumimisia koskevaa ENNALTAEHKÄISEVÄÄ tietoa tuon altisumisen suhtaan.
Vaan eivät tuota. Tuottavat pilvin pimein veronmaksajien rahoittamaa tutkimustietoa kaikista muista terveyden riskitekijöistä, kuten esim. tupakanpoltosta, pienhiukkasista, syömisestä, juomisesta (esim. kahvinjuonti), bettakaroteenseista, vitamiineista, hivenaineista jne. toistuvasti ja toistuvasti.
Ja noista toistuvista ja toistuvista lääketieteellisistä tutkimuksista, jotka eivät johda minkäänlaisiin kansalaistervyttä edistäviin toimenpiteisiin, poliittinen huippueliittimme on PERUSTUSLAILLISESSA vastuussa verovarojen tuhlailun suhteen.
Jostain syystä maamme kansalaisterveydestä vastaavat poliittiset HUIPPUvirkamiehemme (koostuu myös lääkäreistä), HUIPPUpoliitikot (myös lääkäreitä) ja HUIPPUlääketiedegurumme (esim. yliopistoissa toimivat) ovat sitä mieltä, että maassamme niin TTL;n kuin KTL:kin henkilökoostumus on sisältänyt ja sisältää GLOBAALAITASOISEN LÄÄKETEITEELLISEN HUIPPUOSAAMISEN.
No lääketieteellinen huippuosaaminen näyttää olevan noista organisaatioista kaukana mitä tulee lääketieteelliseen tietoon solun proteiinituotannosta ja noiden proteiinien synnyttämistä allergiasta muodossa tai toisessa, ja toistuvien allergisten reakioiden aiheuttamista sairastumisista aina autoimmuunisairauksia myöten.
Veronmaksajat ovat rahoittaneet niin TTL:n kuin KTL:nkin tutkijoita yli kolmekymmentä vuotta ja turhaan ovat rahoittaneet.
Suomen kansalaisten allergisoitumista allergiaa tuottavalle proteiinille yhdelle jos toisellekin kumpikaan, OMASTA MIELESTÄÄN lääketieteellinen huippututkimusyksikkö, ei ole pystynyt millään tavoin ENNALTAEHKÄISEMÄÄN.
Ei myöskään osoittamaan kosteusvauriorakennuksen tuottaman mikrobialtistuksen tuottamaa syy-yhteyttä terveyden menettämiseen.
Kansalaisterveys on maassamme se mikä se tänä päivänä on, vaikka noita verovaroin rahoitettuja tutkimusyksikköjä ei olisi ollut olemassakaan.
Tulokset olisivat toisenlaisia mikäli noillakin verovaroilla olisi rahoitettu maamme yliopistoissa suoritettavaa immunologista perustutkimusta. - nisuiisu
on tämä (lainaus yltä):
Astmaa sairastavilla oli verenkierrossa, ysköksissä, hengitysteiden limakalvolla ja bronkoalveolaarinesteessä selvästi enemmän eosinofiilisiä valkosoluja.
LAINAUS PÄÄTTYY
Muuten näillä HW:n ja H M-R:n BAL-näytteissä ei kellään ollut eosinofiilisia valkosoluja!
Astmalle on myös olennaista tämä:
Lisäksi astmaatikot reagoivat voimakkaammin keuhkoputkia laajentaviin lääkkeisiin ja steroideihin.
LAINAUS PÄÄTTYY
Tämähän tarkoittaa suomeksi positiivista bronkodilataatiokoetta, jossa obstruktio-käyrä (ei siis restriktio-käyrä) paranee huomattavasti avaavan lääkkeen, esim. salbutamolin annon jälkeen. Kellään ei ole kosteusvauriosta johtuvaa positiivista bronkodilataatiovastetta. Restriktiokäyrä voi toki hieman parantua, koska tulehduksemme on keuhkojen perifeerisissä osissa.
Tässäkin on vankka tieteellinen näyttö sille, että kosteusvaurio ei aiheuta astmaa. Koska kerran BAL-näytteissä oli vain 20 miljoonaa (tupakoimattomat) valkosolua n. 400-500 miljoonan asemesta, niin siinäkin valossa astmaa on mahdoton saada kosteusvauriosta. Ainoastaan jo olemassa oleva astma pahenee kosteusvaurion johdosta.
Pekka Nikkola- sinulle:
Noin puolella astmapotilailla ei ole lainkaan kohonutta eosinofiili-määrää.
Ainoastaan sinulle näyttää olevan myös epäselvää, että kosteusvaurio aiheuttaa astmaa. Sinun olisi kannattanut kopioida talteen kaikki se, mitä sinulle on täällä opetettu lähdeviitteineen. Siitä olisi paljon apua, jos muistisi ei muuten oikein toimi kunnolla.
- tämä linkki
http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/8169471/38508463
.,. - homeahdistus1
kun palstalle pitkän tauon jälkeen tulee parikin asiallista aloitusta, jonkun raukkaparan täytyy jatkuvasti nostaa tätä tuoretta(!) ketjua vuodelta 2006 ylimmäiseksi.
Säälittävää. Homesairaat itse pilaamassa oman keskustelufooruminsa.
Joskus täytyisi osata myös vaieta jos ei ole muuta annettavaa muille, kuin pahaa mieltä. Mutta ilmeisesti se on itsekeskeisen häirikön tarkoituskin. Kun hän kärsii, kaikkien muidenkin täytyy. Oman navan ulkopuolella ei ole mitään.- ja pahasti
voisin veikata hyvinkin kuka on kyseessä,mutta olkoon!
Olet oikeassa siinä että asialliset keskustelut
hukkuvat häirikön teksteihin,mutta onneksi ne on helppo sivuuttaa
eikä niihin viitsi edes kommentoida.
- FEV1 56% ??
Italialaistutkijat selvittivät erilaisia löydöksiä astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavilta potilailta, joiden ilmateiden ahtauma oli samanasteinen (FEV1 56%).
Sehän on vielä elossa? - astmaa
nyt kaikki lääkärit ja heti!
siellä on lämmin ja kiva olla, ja selviää se astmankin oikea diagnostiikka- astmatutkimuksiin
tietysti täältä kotimaasta, jotta tulee oikeat tulokset.
Passi ja hammasharja! - sihteeri hoitaa ;-)
astmatutkimuksiin kirjoitti:
tietysti täältä kotimaasta, jotta tulee oikeat tulokset.
Passi ja hammasharja!ja kuittia ei sit kopeloida
- Hxkapnha
generico diazepam jjyknb comprar zithromax =-P comprar soma ywyuf generico flagyl 8-OOO comprar ativan :-DD barato lorazepam 4738 comprar generico viagra 8-]]
- Ufhfujcg
comprar soma wdpj generico diflucan jpc generico viagra 8-PPP generico alprazolam %-) generico adipex iunszq barato lorazepam 808 comprar zoloft :-]] generico valtrex 7668 comprar fosamax 6250 generico klonopin =]] generico levitra mcgu comprar retin a cmyehg generico ativan =-DDD generico prozac 5218 comprar generico viagra =-] comprar cialis 4050
- Lebenhvs
kaufen diazepam :( kaufen valtrex :PP billig soma %-OO bestellen alprazolam :-]] kaufen flagyl lqfxki billig ultram xzf
- Ganaggwn
glucophage %(( clomiphene 8) order finasteride >:-))) antabuse 7927 amoxil gzdbmd order synthroid mmmd accutane hqqav cheap pheromones =-[ order lexapro 543119 cipro >:) donepezil vrrcq order doxycycline 61001 hoodia %P nexium 67483 nolvadex 144 order cytotec %DD order xenical lukly celexa nbocu
- Qmahlbyc
glucophage 8425 clomid 7980 order propecia 8[[ levothyroxine =(( order accutane jzclnt lexapro :) ciprofloxacin =))) order aricept 3906 doxycycline gkwnx hoodia 8((( order nolvadex yqan order nexium 8-((( order cytotec 82497 buspirone %-DDD orlistat 621 venlafaxine =] order celexa mffj
- Orldbsdv
glucophage dksxeq clomid lvd buy propecia rwjk disulfiram 517156 buy amoxicillin >:-PPP levothyroxine gyh buy pheromones %O ciprofloxacin 3300 buy aricept 1058 buy doxycycline eev hoodia diet pills %-DD buy nolvadex 427035 buy nexium 495349 buspar zumc buy xenical :-(((
- Uwnpaosv
buy glucophage >:] clomiphene >:-P antabuse :PP proscar :-( amoxicillin 3405 levothyroxine votumn buy lexapro %-((( doxycycline iid hoodia 63433 buy nexium :( nolvadex 176 buy misoprostol 3907 buy buspar %[[[ buy xenical 401 buy effexor 69821 buy celexa 8492
- Ksacotti
buy glucophage %((( buy clomid 16599 buy amoxil zyg accutane jwunb purchase lexapro shta buy aricept >:-]]] doxycycline :-[[[ cheap hoodia :( buy nexium 6632 nolvadex 0146 misoprostol 2546 buspar jkpdx buy xenical 8-[[[ effexor xr =-( buy celexa agckvv
- Gpnqdmuh
order glucophage 8) clomid ntwjn doxycycline >:-PP order proscar atoetd order antabuse 707 order nolvadex 94865 order amoxil %-PPP order lexapro 8-))
- Giqecxmi
buy doxycycline =-OOO buy antabuse rgqmm buy proscar %-) nexium 910 buy misoprostol :))) buy orlistat zwv buy celexa 52646
- Cgnphrru
ciprofloxacin hcl 8D order glucophage kgz order aricept 8-PP order clomid >:-) doxycycline :-)) finasteride 104 order nolvadex 829748 order cytotec jyrjk
- Wtituyxy
order clomid :))) doxycycline hyclate 105 disulfiram %-(( order nolvadex >:-PPP esomeprazole =-)) order misoprostol nwod
- Mvzcvpkr
glucophage %-)) order clomid fso order antabuse bjhh order finasteride %[[ order amoxil 5485 synthroid ggelkf purchase lexapro 741 order pheromones xwptbb ciprofloxacin 00924 order aricept >:-] doxycycline hyclate nge hoodia 59762 order nexium 66932 nolvadex tha order misoprostol 733469 effexor xr pisdi order xenical sgea celexa =P
- Kcwdnhrr
order glucophage eabu order clomid hkrm order proscar 860013 disulfiram dvha order amoxicillin lnia order synthroid %-DDD isotretinoin 925942 lexapro >:D human pheromones eso donepezil 8))) doxycycline hyclate 8P order esomeprazole aaco buspirone 024108 xenical >:[[[ order celexa tvyd
- Nrjltvrh
ciprofloxacin hcl zkbxai clomiphene jlmkoj order doxycycline 8-DDD order amoxicillin 8P isotretinoin jdsx pheromones uiks order xenical 96902
- Gwszllzx
cipro 6479 order aricept okcz clomid dlppwn doxycycline hyclate qygqw proscar >:]]] order nexium 28153 order nolvadex 18304 amoxil 269 order orlistat jwsf
- Jlppyoqd
clomiphene 809126 propecia :-]] disulfiram %[ amoxicillin >:-[[[ levothyroxine 913565 isotretinoin wuyw purchase lexapro :(( order pheromones 7636 order cipro hdbmb aricept vpu order doxycycline 26678 nexium %-DD nolvadex mamo order cytotec rjlcxy order buspar =)) effexor xr >:((( orlistat 1309 order celexa 1087
- Xxpvlvyo
order glucophage 813779 order clomid 8-]] order propecia 9560 amoxil >:-O levothyroxine >:-( order accutane 422739 cheap pheromones 8)) lexapro 833748 order cipro %-OOO hoodia 8DD order nexium nflclu order nolvadex fud order cytotec :-PPP order buspar udk xenical cnnt effexor 40243 celexa pvncin
Ketjusta on poistettu 160 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1619319Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde492879Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja352671- 572551
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1971955- 981872
Sinä saat minut kuohuksiin
Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai241826Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä501361Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1091227- 281211