Kamala vedätys kotimaissia uusissa-

perunoissa.

Maultaa kun Ruotsalaiset ovat vuodenaikaan nähden parempia. Niitä saa jo 1,60 €/kg. Miksi maksaisin nuppineula perunoista 9 x hinnan /kg ?

Viime vuonna Ruotsalaisia oli tilattu suomeen valtavia määriä. Ruotsalainen maksoi 30 centtiä/kg jussina kun kotimaisista vesiperunoista pyydettiin 8 x hintaa / kg.

Maistakaa ruotsin nya påtatis ovat parempia kuin kotimaiset.

Vähän kuin Tanskalainen kinkku, joka maistuu perheemme suussa tosi onnistuneelta tai Balkanin Emmeltal,Edam,Kermajuustot. Eivät ole kumi rasvattomia juustoja, vaan juustoja. Siinä saa Valio mainostaa 15 % juustoja miljardi tolkulla. Sääli Valiota että mielikuva ei ratkaise minun juusto valintaa, vaan suu ja miten se napsaa.

119

16978

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • napsaa.

      Absolut voi olla parempaa kuin Finlandia, mutta Valion perinteiset juustot ovat taatusti parempia kuin ulkomaiset! Ei tarvitse ostaa mitään kevytjuustoja ja kevytmaitoja vaan ehtaa puhtaasta suomalaisesta lehmästä lähtenyttä täystuotetta. Normaaliedam on hyvää ja mustaleimaemmental on orgastista!

    • Late lapista

      Täällä rajalla näkyivät Ruotsalaiset varhaisperunat maksavan 4 euroa kilo, emme ostaneet meille välttävät viimevuotiset oikeat Lapin puikula PERUNAT , ja eiväthän nekään ole vielä edes 1 vuoden vanhoja ! Onhan meillä toinen käyttöautokin jo 20 vuotias ja hyvin pelaa !

      • toimittamaan

        Ruotsalaisia uusia perunoita sinne pohjoiseen. Vastavuoroisesti voisit toimittaa sitä puikulaa etelään, täällä kun tuppaa hinta olemaan 3/4 x kalliinpia kuin tavis perunat.


    • Reijo

      Kaikesta sitä kanssa jaksetaan täällä valittaa.
      Elämä on valintoja täynnä.
      Eikö sitä pitäisi olla innoissaan, kun saa halpaa ruotsalaista perunaa ja Tanskasta huippua kinkkua?

      On varmaan syytä myös muistaa, että Etelä-Ruotsissa perunan istutus voidaan tehdä paljon aikaisemmin kuin Suomessa, joten sillä on varmasti vaikutusta hintaan.

      Itse suosin suomalaista vaikka joutuisin enemmän maksamaankin. Perunat tosin nostan omasta maasta enkä torilta ja ihan hyvältä nuo on joka vuosi maistunu :)

    • miksi suomalaista

      varhais perunaa edes viljellään on sen verran pahanmakuista . jos vertaa esim. espanjan- tai kanarian perunaan . ja paljon kalliimpaa . suoraan kaatopaikalle on minun neuvoni suomalaisen varkaisperunan viljelijöille . olisikohan syytä käydä ottamassa oppia jossain ennenkuin alkaa viljellä .

      • Juu juu

        Joo joo kyllä se tiedetään että sahajauholta ne ulkomaan perunat maistuu. Eihän kotimaista juuri pellosta nostettua uutta perunaa parempaa ole.


      • senjorita
        Juu juu kirjoitti:

        Joo joo kyllä se tiedetään että sahajauholta ne ulkomaan perunat maistuu. Eihän kotimaista juuri pellosta nostettua uutta perunaa parempaa ole.

        mistä olet sahajauholta maistuvia ulkolaisia perunoita saannut mutta sen tiedän, että espanjassa on parempi peruna kuin meillä. On tullut keitettyä perunoita espanjassakin.


    • mukana monessa

      jälleen yksi joka ei tiedä mistä puhuu. Ruotsalainen varhaisperuna ei välttämättä ole ruotsalaista vaan etelämpänä kasvatettua. Tänäkin vuotena ovat suomalaiset viljelijät tehneet todella kovan työn varhaisperunan viljelyssä. Aikainen tuote vaatii esim. kasvuharsot sekä sadetuksen jotta kylmä ei veisi satoa. On toki muutamia jotka kovalla lannoituksella hakevat hyvää satoa mutta pääsääntoisesti viljelijät hakevat sekä lajikkeilla että viljelytavalla parasta makua. Mitä tulee tanskalaisten kinkkuun niin olen varma että olet melkoinen tupakoitsija tai muuten makuhermosi pilannut sillä tuotantotapa on tanskalaisilla aivan toinen. Tuotanto myös maistuu. Tanskalaiset luovat kuvaa lähituotetusta possusta mutta vientiin menee ainoastaan bulkkituotettu teollinen tuote yäk. Siis työ maksaa maallakin. On tuote teollinen tai maasta tuotettu niin suomalaisen suunnittelun tai tuotannon ominaisuudet sopivat parhaiten juuri suomalaiselle. Olen koittanut esimerkiksi Motorolan kännykköitä mutta ne eivät toiminnaltaan vastaa suomalaisten käytännön vaatimuksia. Hyvä Suomi!

      • timo peruna

        En ees viitsinyt lukea kaikkia juttuja,mutta kyllähän SUOMI pottu on ollu ja tulee aina olemaan parasta ja piste.Toivotan kaikille samalla hyvää ja hauskaa juhannusta.Syökää ja juokaa hienosti,mutta älkää hukkuko,menee muilta jussit pilalle eikä ees potut maistu hyviltä..


      • suomalainen sikala

        on teollisuuslaitos siinä kuin tanskalainenkin . suomen sika syö samaa mössöä kuin muutkin . onhan tanskalainen kinkku maukas ja laadukas suomalaiseen verrattuna . suomalainen varhaisperuna on vetistä mössöä apulannalla kasvatettua . varhaisperunan tuotanto voidaan lopetta suomessa .


      • sika..
        suomalainen sikala kirjoitti:

        on teollisuuslaitos siinä kuin tanskalainenkin . suomen sika syö samaa mössöä kuin muutkin . onhan tanskalainen kinkku maukas ja laadukas suomalaiseen verrattuna . suomalainen varhaisperuna on vetistä mössöä apulannalla kasvatettua . varhaisperunan tuotanto voidaan lopetta suomessa .

        nyt tuli asiantuntija paikalle...


      • rosa munda

        että noin kovalla työllä aina epäonnistuu


      • sitten
        suomalainen sikala kirjoitti:

        on teollisuuslaitos siinä kuin tanskalainenkin . suomen sika syö samaa mössöä kuin muutkin . onhan tanskalainen kinkku maukas ja laadukas suomalaiseen verrattuna . suomalainen varhaisperuna on vetistä mössöä apulannalla kasvatettua . varhaisperunan tuotanto voidaan lopetta suomessa .

        sekä Suomalaisen että tanskalaisen kinkun.Suomalainen läski ei sulanút vaan muuttui kuin silikooniksi,tanskalainen kinkun rasva suli niinkuin ennemuinoin.Siis kumpihan on parempi.


      • zompie

        kyllä viron potut ovat parasta ihmiselle


      • jsdjksd
        suomalainen sikala kirjoitti:

        on teollisuuslaitos siinä kuin tanskalainenkin . suomen sika syö samaa mössöä kuin muutkin . onhan tanskalainen kinkku maukas ja laadukas suomalaiseen verrattuna . suomalainen varhaisperuna on vetistä mössöä apulannalla kasvatettua . varhaisperunan tuotanto voidaan lopetta suomessa .

        Kerrankin joku puhuu asiaa! Suomalaiset kasvattaa tomaatitkin lasivillassa, johon valuu lannoiteliuosta. Ja nämä on sitten "maailman parhaita"..??


    • ekku

      kun on maistanut rymättyläläisiä uusia perunoita niin ei kattois ruatsalaisia päinkään.Kun on nähnyt niin paljon vaivaa että yleensä on potaatteja kun ilmat oli mitä oli.Pitäähän niistä rahaa saada sen lyhyen ajan kun niistä saa mitään hinttaa.Joten älkää marmattako älyttömiä ..

      • näe vaivoo.

        Vikovatko vain siemen perunat multa kimpuihin? Kamalaa suomalaisten isänmaalisuus/katteus.


      • VESIPASKA

        Kyllä halpaa on Ruotsalainen.vaan onpa kuin jois tai söis apulantavettä. Suomi pottu hyvä-tosin nyt vielä kallis. Halpenee pian.


    • Mitä jos suomi ostaisi vain ulkomailta halvempia ruokia...
      Ja kukaan ei enää viljeilisi Suomessa ...
      Sitten Ruotsi julistaa Suomea vastaan Sotaa.
      Eikä ruotsísta enää esimerkiksi perunaa tulisi..
      niin mitä sä sitten syöt!
      mietippä sitä!

      • perunaa

        suomeen kun kouluissa syötettiin vain makaroonia, kun suomessa muutama vuosi sitten perunasato oli ruttoista ja epä onnistuis lähes kokonaan.

        Hannu karpo jakoi eduskuntatalon edessä kuormallisen tätä suomalaista rehuperunaa yksi vuosi. Hain 10 kiloa kotimaista joista puolet meni roskiin.

        Vauh mitä ammattilaisia suomessa asuukaan.


      • maaseppo

        täytyis viljellä itte


    • Säästäjää

      on kallista.Siksi ostankin aina halvempaa ulkomailla valmistettua.

    • kalapää5

      Syökäää pottua !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    • Hyvän ruuan puolesta

      Kirjoittaja ilmaisee melkoista asiantuntemuksen puutetta ja elää ennakkoasenteidensa varassa.
      Viljelen itse varhaisperunaa omaan tarpeeseeni, mutta enpä myisi sitä noihin mainittuihin kiskurihintoihin. Niin paljon hyvää se on.
      Ostan uusia perunoita heti, kun niitä tulee kauppaan. Aluksi espanjalaisia tai vastaavia. Eipä niitä voi kovin kehua. Ovat siellä jossain vanhan ja uuden perunan välillä, toki syötäviä. Uuden perunan kuori tulee irrota keveästi hankaamalla. Ei kyllä koske näitä perunoita. Toisaalta pitkä kuljetus on vienyt perunista parhaan terän.
      Varsinaisesti uuden perunan makuun pääsee, kun ruotsalainen peruna tulee kauppaan. Siellä viljellään samoja tai samantyyppisiä lajikkeita kuin Suomessa. Kovin isoja makueroja ei siis voi olla. Suomalaisen uuden perunan paremmuus riippuu paljolti siitä saadaanko se nopeammin käyttöön. Toki omasta maasta nostettu peruna on ylivertainen. Silloin vasta autuus alkaa.

      • Jamie Oliveiro

        Lopettakaa jo toi saatanan hönöily,syökää sitä mikä maistuu ja mihin on varaa.
        Muistakaa nyt ainakin lapsillenne opettaa kunnon ruokatottumukset kun suurin osa lapioi vaan pizzoja ym helppoa ruokaa naamaansa.


      • saa parhaat.
        Jamie Oliveiro kirjoitti:

        Lopettakaa jo toi saatanan hönöily,syökää sitä mikä maistuu ja mihin on varaa.
        Muistakaa nyt ainakin lapsillenne opettaa kunnon ruokatottumukset kun suurin osa lapioi vaan pizzoja ym helppoa ruokaa naamaansa.

        Kaupaan joutuessan niitä pantataa ja pannaan vanhat ensin myyntiin. Eli kuukauden vanhoina tuore peruna tulee myyntiin.


      • mieli..
        Jamie Oliveiro kirjoitti:

        Lopettakaa jo toi saatanan hönöily,syökää sitä mikä maistuu ja mihin on varaa.
        Muistakaa nyt ainakin lapsillenne opettaa kunnon ruokatottumukset kun suurin osa lapioi vaan pizzoja ym helppoa ruokaa naamaansa.

        en oo perunoita vertaillut, hyvin on kaikki alas mennyt mitä on pöytään kannettu...te rasvalle haisevat ylipainoiset laiskat plösöt, vertailkaa vaikka ennemmin toistenne kolestrooli lukuja...


    • varakas

      MUSTAANHOVI ELIITIT HARTOLASSA SYÖ AINOASTAA KOTIMAISTA UUTTA PERUNAA MAKSO VAIKKA 100 EUROA KILO .POHJASAKKA SAA SYÖDÄ VAIKKA RUOTSALAISTA APULANTA PERUNAA .

    • ruune ja börje

      kuka urpo ny mitää ruottalaista perse perunaa haluais..ruottalaane peruna on nii halpaa sen takii että homot laitetaan niitä pellolta kuokkii ja niille ei tarvi maksaa palkkaa ja sen ansiosta ruottin hallitus sallii homoliitot.tää muuten on täyttä totta! jos siis ostat ruotsalaista tuotetta nii heitäppä voltti!

      • Rune (. ) ( .)

        onko suomen homo perunat sen kummempia. Paskalle nekin maistuu


    • nähnyt

      että emmenthal tai edam ovat balkalaisia?
      emmenthal on sveitsilainen, edam saksalainen.

      • Korjailija

        Emmental on sveitsiläinen kyllä. Emme-joen laaksosta , mutta emmenthalista en ole kuullut. Edam taas on hollantilaista ei saksalaista. Nimi tulee Edamin kaupungista.


    • KaikKi-

      suomalaiset ruoat ovat hirveästi liian kallis eikä laatua ole, olet oikeassa

      • plmh

        NYT TULI ASIAA .OON SAMAAMIELTÄ ET SUOMESSA ON RUOKA KALLISTA .

        RUUAN ARVOLISÄVEROA ON ALENNETTAVA .

        VAI ONKO HAETTAVA VITAMIINIT APTEEKISTA

        ESIMERKKINÄ VOIN SANOA ET EI OLE OLLUT VARAA SÄILÖÄ ESIM VIINIMARJOJA TAI MANSIKOITA VUOSIIN ."MAKSAVAT MALTAITA"


    • superkotimainen

      Turha kitistä kotimaisten tuotteiden kalleudesta. Varsinainen ruoka ei ole kallista. Kun katselee ihmisten ostoskärryihin, niin voi helposti todeta mikä maksaa: sipsiä, karkkia, hampurilaisia ja muita eineksi, kakkuja, kaljaa yms. täysin turhaa sontaa. Nämä itsensä ylipainoisiksi syöneet ovat sitten valittamassa ruoan kalleudesta.
      Kiertele ja katsele ympärillesi, pellot ovat esim. lounais-suomessa tällä hetkellä veden valtaamia. Turha sieltä on satoa odottaa. Viljelijät tekevät kaikkensa, mutta he ovat ammatiryhmä jolta aina ensiksi riistetään. Isot kaupat ja keskusliikkeet voisivat katsoa peiliin, sieltä sitä katetta löytyy ylipaljon.

    • Mooses

      Kallistahan se on ...toki, mutta periaatteistaan ihminen maksaa.Oletan että ei raha helpolla tule viljelijällekkään....peruna kun kasvaa n 60 päivää päästäkseen tuolle asteelle...eli taitaa olla liki lumi maassa, kun istutetaan.
      ja tuskin satoja kiloja syömme eka pottuja...siis annettakoon arvo ja toivottavasti myös palkka työntekijälle, eli viljelijälle...
      Nam!

      • ......

        Kynnä pellot, kylvä potut, ehkä lannoitus, ja perunoiden nosto. Joten hyvin vähän siinä on työtä, perunat kun kasvaa itsestään.


        *.peruna kun kasvaa n 60 päivää päästäkseen tuolle asteelle.*

        Aivan. Mutta et sinä 60 päivää työtä tee. Kun perunat maassa niin seuraava työ on nosto tai lannoitus.


      • etpä tiennyt
        ...... kirjoitti:

        Kynnä pellot, kylvä potut, ehkä lannoitus, ja perunoiden nosto. Joten hyvin vähän siinä on työtä, perunat kun kasvaa itsestään.


        *.peruna kun kasvaa n 60 päivää päästäkseen tuolle asteelle.*

        Aivan. Mutta et sinä 60 päivää työtä tee. Kun perunat maassa niin seuraava työ on nosto tai lannoitus.

        Ei vaan välillä pitää käydä rikkaruohot tappamassa, jotku ruiskuttaa, jotku nykii ne pois, kuka milläkin tavalla ja se vasta aikaa viekin,ravinne pitää jäädä perunalle kasvuun, ei rikkakasveille.

        työtä on siis koko kesän.


      • listasta pois vielä
        etpä tiennyt kirjoitti:

        Ei vaan välillä pitää käydä rikkaruohot tappamassa, jotku ruiskuttaa, jotku nykii ne pois, kuka milläkin tavalla ja se vasta aikaa viekin,ravinne pitää jäädä perunalle kasvuun, ei rikkakasveille.

        työtä on siis koko kesän.

        niin että välillä pitää käydä kastelemassakin, ei kuivassa mikään kasva.


      • sika..
        ...... kirjoitti:

        Kynnä pellot, kylvä potut, ehkä lannoitus, ja perunoiden nosto. Joten hyvin vähän siinä on työtä, perunat kun kasvaa itsestään.


        *.peruna kun kasvaa n 60 päivää päästäkseen tuolle asteelle.*

        Aivan. Mutta et sinä 60 päivää työtä tee. Kun perunat maassa niin seuraava työ on nosto tai lannoitus.

        Jaha, ja taas yksi asiantuntija lisää...
        Kyllä näitä piisaa näköjään.


      • kokeilla viljelyä
        listasta pois vielä kirjoitti:

        niin että välillä pitää käydä kastelemassakin, ei kuivassa mikään kasva.

        itse niin tietää. Kyllä tietoa on mutta hieman vajavaista lisättäköön vielä, peruna on hallanarka.
        hallantorjuntaa voi mennä pari viikkoa kun vahtaa kaikki yöt mitä mittari näyttää.Voipi muuten käydä niin että koko varsisto aamulla mustana liian hyvin nukutun yön jäjiltä.
        rikkaruohot
        harsot, joutuu viikon välein korjaan ja kohentaan ja muuttamaan. Lapio tulee tutuksi.
        Korjaa ja levitä ne..
        sadetuslaitteet.sama kuin edellä..
        mahdollinen multaus.
        niin ja alkuvaiheessa perunan idätys astioissa, hommat alkavat kun koululaiset hiihtolomilla.
        Tärkeänä myös siemenperunan hankinta joka muistettava aina edellisenä vuona jo. Hommasin itse kympinkilon pienen erän siemenpottua kilohinta 1.5e/kg.
        60pv istutus-nosto tyyliin.Nuo päivämäärät ovat ohjeellisia säät kun vaihtelevat ja kevätkasvukausi vaatii pitemmän ajan huomattavastikin toisinaan.
        Tervetuloa perunanviljelijäksi


      • ???????????????????????????
        etpä tiennyt kirjoitti:

        Ei vaan välillä pitää käydä rikkaruohot tappamassa, jotku ruiskuttaa, jotku nykii ne pois, kuka milläkin tavalla ja se vasta aikaa viekin,ravinne pitää jäädä perunalle kasvuun, ei rikkakasveille.

        työtä on siis koko kesän.

        Käynyt niitä rikkaruohoja perunamaalta kitkemässä. Ihmettelen oikein kuinka ne perunat ovat tuolla pellossa aina kasvaneet. Olisiko eri lajiketta, vai mikä on.


      • meillekin salaisuutesi
        ??????????????????????????? kirjoitti:

        Käynyt niitä rikkaruohoja perunamaalta kitkemässä. Ihmettelen oikein kuinka ne perunat ovat tuolla pellossa aina kasvaneet. Olisiko eri lajiketta, vai mikä on.

        ?? miten mahdollista ettei rikan rikkaa maassasi, tahtoo kuulla. onko kasvimaasi samaa sarjaa ettei tarvi kitkeä ja hoitaa mitään.


    • Halpoja

      Kysy vaikka Kepulta!
      Se Maalaisliitto pettää AINA !

      Siinäkin sen näkee.
      Räyh..

    • kaure

      että kaupunkilaiset valittaa mitkä ei tiedä hevon vit...kaa asioista kunhan valittaa.Meijät viljelijät on ajettu jo niin ahtaal et suosikaa vaan ulkolaista niin lopetetaan viljely suomesta ja ruvetaan syömään ulkolaista ja sit viäl et muuttaisko kaik maalaiset sit sinne ihaniin puhtaisiin ja kivoihin kaupunkeihinne.ettekö pelkää et ne veis teilt sit työpaikat.et ehkä kaupunkilaisten parenpi olla hiljaa ja pitää omat mölyt mahassaan ennen ku tulee tänne näyttää tyhmyytensä asioista mistä ei tiedä mitään.ja kaikki jotka ovat sitä mieltä että eihän ne mitään tee vaan ne kasvaa itse niin tulkoon nyt vaikka tänne meitin tilal hommiin niin luulen et ei viikon pääst ketään enää näy on se sen verran kovaa hommaa.mutta toimiston penkiltä sen hyvin näkee ja tietämys suuri!!!!!!!!

      • kaure

        että jos peruna nyt maksaa kaupassa 10€/kg niin tuottaja hinta on n.4-5€/kg niin kukahan ottaa taas välistä????????????????????????????????????????????
        ???????????????????????????????????????????????????
        ????????????????????????????????????????????????????


    • suosi suomalaista

      KAIKKI kotimainen on liian kallista !! Vihanneksissakin on puolet ilmaa .

      • onkin

        Perunat maksavat vähintään euron kilo toreilla.
        Senttejä kauppiaat ei tunne ollenkaa!
        Olisi hyvä kun joku vähemmän ahne laittaisi kilohinnaksi (vanhoissakin) perunoissa 0,75 e/kilo.
        Ei se euro ole todellakaan markka,esimerkkinä tulee omaan mielipiteeseeni Tiimari.
        Tämä oli sit oma havaintoni heidän hinnoistaan .
        Ennen 1,0 nyt 1.0 :)


    • syönyt....

      espanjalaisia perunoita, hieman ovat erilaisia kuin kotimaiset, mutta kaikkeen tottuu ja lapsetkin tykkää espanjalaisista, ja siihen sekaan ah, niin hyvää, ahti-silliä,
      ei kannata syödä kotimaista. haetaanhan juomatkin ulkomailta.

    • kaitzu

      vedätystä tosiaan.Olen samaa mieltä, ruotsalaiset ja espanjalaiset uudet patatakset ovat parempia.Suomen karu maasto ei luovuta kasviksiin hyvää makua. Näin on. Muutenkin hinnat ovat karanneet.
      Olen ANTISHOPPAAJA; eli ostn vain välttämättömimmän ja minua ei tuonnekauppakeskuksiin saa muuta kuin aseella uhaten.

      • lienet

        Siltä kannalta Suomen maaperä on karu, että meillä on vain yksi kasvukausi ja näin täällä maaperässä on vain vähän keinolannoitusta ja torjunta-aineita. Etelässä niitä käytetään moninkertaisesti. Tietenkään asiasta ei voi kinastella, jos on mieltynyt näitten aineitten makuun...


      • omat sivut.
        lienet kirjoitti:

        Siltä kannalta Suomen maaperä on karu, että meillä on vain yksi kasvukausi ja näin täällä maaperässä on vain vähän keinolannoitusta ja torjunta-aineita. Etelässä niitä käytetään moninkertaisesti. Tietenkään asiasta ei voi kinastella, jos on mieltynyt näitten aineitten makuun...

        Jauhakaa siellä tomaateista kasvishuone kurkuistanne tuota tunnekauppaa.


      • jskltul
        lienet kirjoitti:

        Siltä kannalta Suomen maaperä on karu, että meillä on vain yksi kasvukausi ja näin täällä maaperässä on vain vähän keinolannoitusta ja torjunta-aineita. Etelässä niitä käytetään moninkertaisesti. Tietenkään asiasta ei voi kinastella, jos on mieltynyt näitten aineitten makuun...

        Enemmän. Onhan niillä 2-3 satokautta. Mutta vähemmän lannoittavat satoa kohden. Se on kylmä totuus. Siksi kaikki elintarvikkeet on parempia siellä, missä ne paremmin kasvaa.


    • Viljelijänä mua on joka vuosi ihmetyttänyt se että kauppa myy ulkolaisia kampanjalla lähes sisäänostohinnalla, joskus jopa alle, kun kotimaisiin lisätään 50 - 100% kate, varsinkin kauden alussa.

      Esi. viime viiikolla, kun kotimaaista ei ollut vielä saatavilla kun muutama sata kiloa koko maassa niin viljelijöille maksettiin 3,20. Samoista eristä on kaupoissa pyydetty jopa 11€/Kg.

      Miksi?

      Ja sitten liikkeellä on taas ollut ulkolaista perunaa mitä on myyty Suomalaisina. Viljelijän nimeä tarttis aina kysyä kun ostaa näitä tosi aikaisia pottuja. Sen pitää löytyä - laki vaatii sen.

      Mausta voi sitten olla montaa mieltä - Ruotsissa toki ostataan tuottaa myös hyvää, mutta valitettavan usein Suomeen päätyy ylijäämäerät jotka kaiken lisäksi vanhenevat matkalla tai kaupan tiskillä.
      Perunaa ei sovi nostaa liian aikaisin, mutta juhannusviikolla suomalainen on usein parhaimmillaan. Ja jos sen vielä saa pöydälle ihan tuoreena, viimeistään kolmantena päivänä noston jälkeen, niin sitä ei voita mitään!

    • mukula

      ovat munkin mielestä aivan liian kalliita.
      Miten suomalaiset perunat voi maksaa enemmän kuin ruotsalaiset.
      Samaa tavaraahan se on, kasvanut vaan eri maassa.

      En osta uusiaperunoita ennen kuin hinta halpenee ruotsin tasolle.

      • Suomalaiset uudet perunat maksavat enemmän kahdesta syystä:

        - Ne tuottavat samaan aikaan huomattavasti vähemmän. Etelä-Ruotsissa nostot aloitetaan 3 - 4 viikkoa aikaisemmin kun Suomessa, ja silloin ne ovat myös Ruotsissa tosi kalliita. Mutta silloin niitä ei vielä näy meidän kaupoissa.
        - Suomessa perunoita on suojattava yöpakkasilta paljon tehokkaammin kun Ruotsissa, ja se on varsin kallista puuhaa.

        Hintaero kaventuu pitkin kautta, ja jo kesäkuun loppupuolella hinta on useana kesänä ollut alhaisempi Suomessa kun Ruotsissa. Ellei sitten kaupat pääsevät sotkemaan systeemiä hintapolitiikallaan. ( viittaus eellisen kommnttiini ). Esim. tämän kevättalven aikana suomalaisen varastoperunan tilahinta oli alhaisimmillaan jopa 6 c / Kg. Mitäköhän ne kaupoissa maksoivat?


      • myös

        Ylituotantoahan on myyty iät ajat ulkomaille halpahintaan... Sekin voi olla osasyy. Ja nyt etenkin kun Suomessa on varhaisperunakausi, Ruotsissa on jo normaalia satoa... Ruotsalaiset viljelijät tai tukkurit saa paremman hinnan kun myyvät Suomeen varhaisperunana kuin Ruotsin markkinoille joilla hinta on jo laskenut.

        Pääsyy lienee kuitenkin Suomen potun kalliit tuotantokustannukset näin alkukesästä, jos on niin kova hinku uutta pottua niin silloin saa maksaa. Eikä nuo vararikkoon vie vieläkään jos muutaman kerran ostaakin vähän kalliimpia perunoita...


    • X-Kuu

      toisaalta ymmärtää kotimaisen perunan hintatason, täällähän verottaja verottaa perunaharrastelijoita, jos myyt perunaa ja samaan aikaan teet muuta työtä niin 50% on sitä veroa, näin verottaja verottaa suomen kohti inflaatiota, koska aina kun ostetaan ulkomaalaisia tuotteita ei se edistä kansantaloutta,,,

    • perunan

      hintaa jo alle 1,60 €:ron. Siis pääkaupunkiseudulla.
      Silti minusta kalliita 9,80 mk / kg.

    • M-perusjätkä

      tietenkin jos ei ole ruokaa niin perunaa pitää olla, se pula-ajalla tiedettiin jo, helpoksi kasvatettavaksi.
      Miksi kyseinen tapa on jäänyt?..peruna ei maistu miltään missään muodossa ellei maustetta riittävästi jolloin mausteet saavat pinnan mistä ne mausteet syödään....heh
      Peruna siis ainoita juureksia joita on pakko maustaa jotta ne maistuisivat edes joltain....typerääääääää.

      Uusiaperunoita syödään sillin sekä voin kanssa.....?...no eipä uusiaperunoita muuten voisikaan syödä loogisesti ajatellen asiaa, sellaisenaan olisivat mauttomia oikeasti.

      Uudetperunat ovat oikeasti naurettava "tarve" josta ihmiset maksavat ylihintaa ihan vain kehuakseen syöneensä sellaisia vaikka ei asialla kenellekkään oikeasti mitään merkitystä.....

      • Hyvän ruuan puolesta

        Olisikohan hyvä tarkistaa makuhermojen kunto. Siinä ei pelkkä optikolla käynti riitä. Makuhermot saa tuhottua alyttömällä tupakoinnilla tai liiallisella viinan käytöllä. Se voi olla myös oire jostain todella vakavasta.
        Hyvät uudet suomalaiset perunat ovat todellinen herkku sellaisenaan.


    • suomalaista

      potki pakolaista. pitäs olla jo selvä käsite ku osaat kirjoittaakkin.

    • pottupytty

      ...sitä ruotsalaista varhaisperunaa.Maksoi n.1.40 kilo.Enkä ollut tätä foorumiaihetta vielä nähnyt käsiteltävän,kun mietiskelin pottuasioita siinä niitä valmistellessani syötäväksi.
      Melkein joka ainoassa potussa oli skraatti,koneellisen noston syystä tietenkin.
      Kuori irtosi näppärästi kyllä harjaamalla.
      Mutta se peruna oli keittämisen jälkeen pehmeää liiskua,eikä makukaan tavoittanut uutuuden tunnelmaa.
      Tämä kokemus napapiiriltä siis,jossa uudet perunat,niin puikot kuin tavallisetkin,ovat huippu hyviä etenkin uusina.
      Ehkäpä nuo ostetut potaatit olivat etelä ruotsin tuotosta,sillä aivan yhtä hyviä ne yleensä ovat täällä koko pohjoisella piirillä,maiden rajoista ja "kielestä" riippumatta.

    • maksaa liikaa

      ei se hinnan pyytäjä ole tyhmä, vaan maksaja...

    • makua

      Joo, kyllä on tullut kerran erehdyttyä ostamman "uusia" hurripottuja, mutta toista kertaa en osta, ainakaan jos haluan jotain uuden perunan läheistäkään makua. En myöskään maksa maltaita kotimaisistakaan väkisin aikaistetuista perunista. Parhaat perunat löytyvät vasta sitten, kun ne ovat kypsyneet normaalisti ,ilman harsoja ja sun muita vippaskonsteja.Silloin on hinta- laatusuhde kohdallaan. Kyllä luonto osaa.

    • viukka

      Voihan vekottottimet. Olispa vaan perunat mukavan makusia, mutta juusto joka on valmistettu hollannissa putoo kyllä.Hinta täälläkin kohtuullinen ulosheitto aikana. Pääsen vertaamaan makua ja hintaa ens viikolla hollantiin ja verenpaine nousee vaikka ei mitään söisi.

      • ulkomaisiin.

        Suomalaista juustoa saa hakemalla hakea, siis "juustoa" !

        Kaupantiskit on täynnä kotimaisia kumijuustoja ?

        Kermajuusto ? Kevyt vain 15% rasvaa, täh onko juusto jossain vaiheessa elinkaartaan tavannut KERMAA ?


    • Lihamestari

      Tanskalainen kinkku on täyttä skeidaa. Onhan se kivanvärinen ja säilyy keittiön pöydällä pilaantumatta ainaki vuodenm kun se on pumpattu täyteen natriumnitriittä ja fosfaattia. Ostappa kokeekse ensi vuonna suomalainen kinkku viereen ja paista yhtäaikaa, avaa kinku ja katso mikä väri/kooskumusero on lihaksessa, sekä lopullinen maku !! Tanskalainen on oikea lisäaine pommi, vaika muuten Danish Crown on laadullista tavaraa -mutta ei kinkut

      • sormi perseessä.

        Oli miten oli, Tanskalainen kinkku sopii, näköjään useimmille suomalaisille. Oli oikein tervehdyttävää, että se tuotiin markkinoille. Ompa kotimaisen kinkunkin hinta tullut alas. Nykyään saa jopa halvemmalla kotimaista kaupoista kuin Tanskalaista.

        Syö sinä rakenteita, minä syön kinkun makua.


      • saHJ

        Suomalaisen kinkun. Se on kylmä totuus. Mutta jos asiaa katsoo sinivalkoisten lasien läpi... Suomalaisethan on kaikessa maailman parhaita ja Jumalasta seuraavia..


      • ja jokainenhan
        saHJ kirjoitti:

        Suomalaisen kinkun. Se on kylmä totuus. Mutta jos asiaa katsoo sinivalkoisten lasien läpi... Suomalaisethan on kaikessa maailman parhaita ja Jumalasta seuraavia..

        voi ja pystyy syömään sitä mitä haluaa. Onneksi on kilpailua.
        Jostain syystä vaikka olemme olleet EU.n "ytimessä" kymmenisen vuotta niin edelleen tarjolla on koti- ja ulkomaisia elimtarvikkeita. Miksiköhän? Hyvä vaan että jokaiselle löytyy tarvitsemansa, ei olisi kivaa jos tarjolla olisi vain yhtä laatua. Toisaalta silloin ei tulisi mitään purinoita sen kun pitää silloin kelvata kaikille.


      • lasit päässä.

    • Sananlasku

      Eikös se vain ole hyvä että valinnan mahdollisuuksia on mistä valita? Aina kannattaa valita se missä on paras hinta laatusuhde (joka tosin voi olla maku asia, toiset tykkää äitistä ja toiset...)!

      Eikös sanan laskukin sano että ei tyhmä ole se joka pyytää vaan se joka maksaa?!

      • viper

        Tuo sananlasku pitää kyllä enemmän kuin paikkansa. Itse vaan ihmettelen miksi samasta asiasta pitää maksaa enemmän jos se on suomalaista, oli kyseessä sitten elintarvike tai käyttöesine.


    • SeSeSe

      On se vaan kauhia veto täällä tänään!

      • Ukkelis

        Peruna on pyöreä, peruna on soikea. Peruna on ruoka ihan oikea. Perunan kun suuhun vie sillä alkaa pitkä tie....Peruna on ruoka ihan oikea.

        Popsi papsi porkkanaa, haukkaa haukkaa hetelmää, nami nami naimi nami hedelmää, puraise myös päärunää.


      • £JA$
        Ukkelis kirjoitti:

        Peruna on pyöreä, peruna on soikea. Peruna on ruoka ihan oikea. Perunan kun suuhun vie sillä alkaa pitkä tie....Peruna on ruoka ihan oikea.

        Popsi papsi porkkanaa, haukkaa haukkaa hetelmää, nami nami naimi nami hedelmää, puraise myös päärunää.

        Kun iltaisin suljen,hedelmäpuodin.


    • Hardy

      Kallista?Japanissa maksaa 4 perunaa euron verran.Turhaan valitatte...

      • tomaateilla

        toisiaan koko suomen 5.v aikana tarvitsemat tomaatit. Me maksamme täällä talvella 5€/kg ja Espanjalaiset käyvät tomaatti sotaa keskenään.

        Olin yksi kesä Juvalla, kun oli hyvä kaalivuosi. Viljeliät ajoivat kaalia kaatopaikalle, koska muuten kg hinta olisi laskenut kaupoissa liian alhaiseksi.

        Muutamia vuosia sitten perunasadolle kävi samoin ? Perunan kilohinta oli 50 penniä kilo (5 centtiä).

        Sipulia ostimme kaupasta, kun sen hinta laski viime syksynä 5 centtiä/kg. No nyt se maksaa 50 - 70 centtiä/kg vaikka on samaa sipulia varmasti.


      • pottujussi
        tomaateilla kirjoitti:

        toisiaan koko suomen 5.v aikana tarvitsemat tomaatit. Me maksamme täällä talvella 5€/kg ja Espanjalaiset käyvät tomaatti sotaa keskenään.

        Olin yksi kesä Juvalla, kun oli hyvä kaalivuosi. Viljeliät ajoivat kaalia kaatopaikalle, koska muuten kg hinta olisi laskenut kaupoissa liian alhaiseksi.

        Muutamia vuosia sitten perunasadolle kävi samoin ? Perunan kilohinta oli 50 penniä kilo (5 centtiä).

        Sipulia ostimme kaupasta, kun sen hinta laski viime syksynä 5 centtiä/kg. No nyt se maksaa 50 - 70 centtiä/kg vaikka on samaa sipulia varmasti.

        Kyllähän se niin on, että EU ssa on aika harkita maatalouden tuotanto- ja investointituet uudelleen.
        Maataalous saa verotonta ivestointitukea ja kymmeniä erimuotoisia muita "tuotannollisia" ja ympäristöllisiä tukia ihan surutta. Kukaan ei kontrolloi, pääasia on koko virkamieskunnalla Suomessa, että saadaan rahastaa EU kassasta mahdollisimman paljon takaisin.
        Tuotantotuki on pinta-alakohtaista, se on sitten ihan sama vaikka ajaa lopputuotteen suohon satokauden lopussa, rahaa tulee laariin viljelyalan mukaan.
        Palkansaajat maksaa tuen ja maksaa vielä ylihintaa tuotteista kun isännät keinotteelee tarjonnalla. Mitä järkeä nykymenolla on? Maataloustuen suuruus on niin suuri, että sillä summalla tarjottaisiin ruokaa koko suomalaisille koko vuodeksi moneenkin kertaan. No suurtilallisia kun pitää paapoa, että pääoma karttuisi vaikka vilpillisillä konsteilla.


      • Sinunkin palkkasi
        pottujussi kirjoitti:

        Kyllähän se niin on, että EU ssa on aika harkita maatalouden tuotanto- ja investointituet uudelleen.
        Maataalous saa verotonta ivestointitukea ja kymmeniä erimuotoisia muita "tuotannollisia" ja ympäristöllisiä tukia ihan surutta. Kukaan ei kontrolloi, pääasia on koko virkamieskunnalla Suomessa, että saadaan rahastaa EU kassasta mahdollisimman paljon takaisin.
        Tuotantotuki on pinta-alakohtaista, se on sitten ihan sama vaikka ajaa lopputuotteen suohon satokauden lopussa, rahaa tulee laariin viljelyalan mukaan.
        Palkansaajat maksaa tuen ja maksaa vielä ylihintaa tuotteista kun isännät keinotteelee tarjonnalla. Mitä järkeä nykymenolla on? Maataloustuen suuruus on niin suuri, että sillä summalla tarjottaisiin ruokaa koko suomalaisille koko vuodeksi moneenkin kertaan. No suurtilallisia kun pitää paapoa, että pääoma karttuisi vaikka vilpillisillä konsteilla.

        tulee kaikkien maksamista yhteisistä verorahoista.
        Ethän unohda, että myös viljelijät maksavat veroja tähän yhteiskuntaan.
        Ja jos olet sosiaalipummi, niin niistä veroista maksetaan myös sinun kotona istuskelu.
        Minun puolesta saa todellakin kaikki tuet loppua koko euroopan alueella, niin saadaan viimeinkin aikaan myyjän markkinat eikä ostajan kuten nyt.
        Silloin ruuan hintakin nousisi ja viljelijät saisivat rehellisestä työstä kunnon palkan.
        Älä syytä maataloutta ruuan korkeasta hinnasta, vaan mieti siellä tyhmässä päässäsi, että siinä ketjussa on joitakin välistävetäjiä eli elintarviketeollisuus ja kaupat, jotka omansa nykäisee.
        Laitetaan vaan kokonaan pillit pussiin euroopan alueella, niin eiköhän siinä kuluttajankin turpa menisi rullalle, kun repisi ruokansa metsästä itse.
        Jonniin joutavaa kaupunkilaissakkia, jotka natisevat joka asiasta.
        Nälkään saatte kuolla minun puolestani.


      • Kallis-peruna.
        Sinunkin palkkasi kirjoitti:

        tulee kaikkien maksamista yhteisistä verorahoista.
        Ethän unohda, että myös viljelijät maksavat veroja tähän yhteiskuntaan.
        Ja jos olet sosiaalipummi, niin niistä veroista maksetaan myös sinun kotona istuskelu.
        Minun puolesta saa todellakin kaikki tuet loppua koko euroopan alueella, niin saadaan viimeinkin aikaan myyjän markkinat eikä ostajan kuten nyt.
        Silloin ruuan hintakin nousisi ja viljelijät saisivat rehellisestä työstä kunnon palkan.
        Älä syytä maataloutta ruuan korkeasta hinnasta, vaan mieti siellä tyhmässä päässäsi, että siinä ketjussa on joitakin välistävetäjiä eli elintarviketeollisuus ja kaupat, jotka omansa nykäisee.
        Laitetaan vaan kokonaan pillit pussiin euroopan alueella, niin eiköhän siinä kuluttajankin turpa menisi rullalle, kun repisi ruokansa metsästä itse.
        Jonniin joutavaa kaupunkilaissakkia, jotka natisevat joka asiasta.
        Nälkään saatte kuolla minun puolestani.

        Sopii lopettaa ylimitoitettu maataloustuki, kyllä euroopasta löytyy viljelijöitä jotka tuottavat "tuoteensa jo nyt ilman tukia. Eriskummallista, että halvemmalla kuin suomessa tukien kanssa.

        Siinä hernettä nenään lampurille ja 20 päiselle kilipukki farmarille.


      • kuolla,mutta
        Sinunkin palkkasi kirjoitti:

        tulee kaikkien maksamista yhteisistä verorahoista.
        Ethän unohda, että myös viljelijät maksavat veroja tähän yhteiskuntaan.
        Ja jos olet sosiaalipummi, niin niistä veroista maksetaan myös sinun kotona istuskelu.
        Minun puolesta saa todellakin kaikki tuet loppua koko euroopan alueella, niin saadaan viimeinkin aikaan myyjän markkinat eikä ostajan kuten nyt.
        Silloin ruuan hintakin nousisi ja viljelijät saisivat rehellisestä työstä kunnon palkan.
        Älä syytä maataloutta ruuan korkeasta hinnasta, vaan mieti siellä tyhmässä päässäsi, että siinä ketjussa on joitakin välistävetäjiä eli elintarviketeollisuus ja kaupat, jotka omansa nykäisee.
        Laitetaan vaan kokonaan pillit pussiin euroopan alueella, niin eiköhän siinä kuluttajankin turpa menisi rullalle, kun repisi ruokansa metsästä itse.
        Jonniin joutavaa kaupunkilaissakkia, jotka natisevat joka asiasta.
        Nälkään saatte kuolla minun puolestani.

        sinulla se riitää tuottamaasi ruokaa jatkossakin!
        Mitä veroja te maksatte ja ennenkaikkea,mistä tulosta ivestointienne jälkeen.
        Uudet koneet harvasevuosi hankitte!

        Minkä merkkiset stereot tänä vuonna nelivetotraktorissasi ovat ja paljon muuta,te huijaatte myös.


      • tane
        pottujussi kirjoitti:

        Kyllähän se niin on, että EU ssa on aika harkita maatalouden tuotanto- ja investointituet uudelleen.
        Maataalous saa verotonta ivestointitukea ja kymmeniä erimuotoisia muita "tuotannollisia" ja ympäristöllisiä tukia ihan surutta. Kukaan ei kontrolloi, pääasia on koko virkamieskunnalla Suomessa, että saadaan rahastaa EU kassasta mahdollisimman paljon takaisin.
        Tuotantotuki on pinta-alakohtaista, se on sitten ihan sama vaikka ajaa lopputuotteen suohon satokauden lopussa, rahaa tulee laariin viljelyalan mukaan.
        Palkansaajat maksaa tuen ja maksaa vielä ylihintaa tuotteista kun isännät keinotteelee tarjonnalla. Mitä järkeä nykymenolla on? Maataloustuen suuruus on niin suuri, että sillä summalla tarjottaisiin ruokaa koko suomalaisille koko vuodeksi moneenkin kertaan. No suurtilallisia kun pitää paapoa, että pääoma karttuisi vaikka vilpillisillä konsteilla.

        EU:n takaisin maksamasta rahasta on n.60-70%
        maataloutukea josta osa menee viljelijöille.
        Jos maataloutta ei olisi saisi suomi vain
        murto osan takaisin.


    • ...1.60 € / kg

      Tukholman alueella 9.6 sai maksaa vaihtelevasti 29.90- 39.90 kr / kg ns, Ruotsin perunasta.
      Joka karkeasti sanottuna on n, 3-4 € / kg.
      Sama kuin Suomen kananmunat täällä on 10 kr / kg ja ns; Ruotsalaiset on n, 3 x kalliimpia.

    • marikki

      Se on kyllä totta, että Ruotsissa, vaikka onkin suomen "rakas" naapurimaa, moni tavara on paljon halvempaa ja toisinaan parempaakin. Olen itse ostanut paljon Ruotsista, esim. pekonit ja juustot ovat paljon edullisempia kuin armaassa Suomen maassamme. Jugurttikin on parempaa. Kyllä Suomi on niin helvetin kallis maa elää ja asua, varsinkin sen jälkeen, kun eurot tulivat käyttöön. Ruotsi oli viisas ja halusi pitää oman kruununsa, koska kunkku ei voi pitää euroa päässä.

    • piippumies

      Suomessa on kaikki helkkunan kallista ja isot ketjut ryöstää leijonan osan kaikesta. Katteet on katossa ja lissää vaan rakennetaan. Rosvoukselle katto. Mulle on aivan sama mistä tuote on kunhan sillä on oikee hinta, että työtönkin sen pystyy ostamaan. Elintarvikkeiden säilyvyys on nollassa, jotta kauppiaat sais kaupaksi mahollisimman paljon.

    • Rekkapekka2006

      ...että maajussit saa tukiaisia ja ah että kun tuo ruoka tuolla itärajan takana tai missä tahansa muualla maksaa murto osan Suomalaisesta RUOASTA...
      Totuus on se että Ruottalaiset potut maistuu jollekkin muulle kuin perunoille ja Tanskalainen kinkku lauantai makkaralle. Ulkomaisen ruoan ylistäminen kielii vain sanoinkuvaamattomasta katkeruudesta ja kateudesta maanviljelijöitä kohtaan ja kaunasta sille sisarelle tai veljelle kuka sai kotitilan hoitaakseen kun sukupolvenvaihdosta tehtiin...

      • Perunakoo

        Suomalainen näytti olleen yli tuplasti kallimpaa, valinta oli helppo kun samanlaista tavaraa olivat.

        Maataloustukiin muutos jossa pudotetaan automaattisten tukien määrää, jotta tuotettu tavara tulee myydä kuluttajille eikä tuolleen kaatopaikalle jotta hinnat eivät laskisi (kuten joku mainitsikin).


      • kun kaikki tuet

        maataloudelle olisivat kansalaisten tiedossa!
        Samoin olisi,jos kaikki heidän (osan) väärinkäytökset tiedettäisiin yleisesti.


      • jo yksi
        kun kaikki tuet kirjoitti:

        maataloudelle olisivat kansalaisten tiedossa!
        Samoin olisi,jos kaikki heidän (osan) väärinkäytökset tiedettäisiin yleisesti.

        katkera paskiainen näkyy olevan...
        ja eu:hun kun oltiin niin nokka sojossa menossa!
        Kyllä kohta korpeaa, kun kaupan hyllyt tyhjää notkuu.
        Kenenkäs tontille olet persettäs hilaamassa sitten?


      • saatiin kuulla...
        jo yksi kirjoitti:

        katkera paskiainen näkyy olevan...
        ja eu:hun kun oltiin niin nokka sojossa menossa!
        Kyllä kohta korpeaa, kun kaupan hyllyt tyhjää notkuu.
        Kenenkäs tontille olet persettäs hilaamassa sitten?

        ...ettei maatalouden tuet ole jolkistamiskelpoisia kaikelle kansalle!
        MIKSIHÄN ?

        Lue,mitä ministerinne sanoo,luulet vähemmän!


    • aiaijai

      On hyvä että on olemassa edullisempia vaihtoehtoja mutta aika kärjistetty toi sun kirjoitukses. Sulla on aina mahdollisuus vaikka muuttaa Ruotsiin syömään niitä parempia ja halvempia pottuja jos niin kauheasti vaivaa että Suomalaisen viljelijän tuote on kaikessa kalleudessaan myös mahdollistettu kuluttajan käsille. Itselläni on kyllä eri mielipide näistä maku asioista ja varsinkin kun alan ihmisenä tiedän että Tanskalainen kinkku vesitetään paljon isommalla mitalla ja myös muulla kuin suolavedellä.
      Mielipiteessäsi ei loista muu kuin se että tuijotat hintoja ja sen mukaan muodostat kuvan itsellesi millainen tuote on, ei sitä omaa mielipidettä kuitenkaan kannata alkaa julistamaan muille kuin ainoastaan nimimerkin takaa, omalla nimellä tekisit itsesi näillä mielipiteillä vain naurunalaiseksi.

      • en löytänyt

        väestörekisteristä nimeä aiaijai!
        Siis olet sinäkin nimimerkki,joka arvostelee muita nimimerkeitsä.

        Voivoi Oi!


    • kapitalisti

      Kaikki on kallista jos on vähän rahaa

    • Malttakaa!

      Minkä ihmeen takia niitä uusia perunoita pitää muka saada jo omenan kukinnan aikaan? Odotelkaa nyt hetki, tuonne syyspuolelle ja hintakin tippuu kummasti. Perunoissa ei ole enää sellaista väkisin kasvatetun ja solamiinin makua, mikä näissä superaikaisissa on. Syökää vaikka makaronia Heinäkuulle asti, niin saatte sitten oikean makuisia uusia perunoita.

      Minulle ensimmäiset kaupasta ostetut uudet perunat ovat olleet aina pettymys. Maku tahtoo olla kuvottava kasvatuatusmaasta riippumatta. Ei tee mieli maistaa omiakaan uusia perunoita ostoperunoiden jälkeen.

      Syyspuolella se oikea uusien perunoiden aika on Suomessa. Ja jos niitä näin heti lumien sulettua pitää muka saada, on niistä myös maksettava, vaikkeivät ne maistu likimainkaan sellaiselta, kuin syyspuolen perunat.

    • ohret

      Kyllä "potatis" kirjoitetaan edelleen perinteisellä oo:lla täällä Ruotsissa.

      • tellaan.

        Älä tule takaisin Suomeen !


      • poikapohjoisen
        tellaan. kirjoitti:

        Älä tule takaisin Suomeen !

        Että tulisin.


    • Timi

      kallista.Maksakoon....ee tuo köyhää kokeile!!!Periaatteesta en osta svedupottuja.SUOSI SUOMALAISTA!!!!

      • silliä

        tili tuoreena ja halvinta mitä löytyy. Voi on jo tarjouksessa 1,25 €/½kg.

        Päälle joko maitoa tai hyvää tarjous bisseä.


    • uuden sadon perunat

      aika kovissa hinnoissa silloin alkujaan.
      Oletko jo asian unohtanut?
      Alkujaan olivat hinnat 15 euron hujakoilla/kilo.

      Miksi sen kotimaisen uudisperunan pitäisi olla muka ulkomaalaista halvempaa?
      Nythän vasta ovat kotimaiset tulleet markkinoille.
      Täytyy kait sitä sen verran järkeä olla suomalaisilla ihmisilläkin, että tajuaa ettei täällä peruna kasva tammi/helmikuussa vielä?
      Ei voi odottaakaan, että sato olisi samaan aikaan markkinoilla.
      Minusta tuossa ei ole mitään vedätystä.
      Pelkästään jutun kirjoittajan tyhmyyttä osoittaa tämä, ettei huomaa mitkä olosuhteet ovat esim. Suomen ja euroopan välillä.
      Ja muuten etelä-Ruotsikin on meitä aika tavalla lauhempaa kasvualuetta.
      Tyhmä provo kaiken kaikkiaan tämä sinun kirjoitus. Ei muuta.

      • tyhmä ei

        ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa "ilmasta".

        Ruotsalainen uusiperuna kasvaa lähimmillään kiinni suomenrajassa. Miten se on huonompaa kuin kotimainen ? Ahvenanmaalta tuodaan ekat uudet kotimaiset perunat tänne myyntiin. Ovatko ne Suomalaisia vai Ruotsalaisia ? Hinnasta päätellen kotimaisia !


      • maksaakaan
        tyhmä ei kirjoitti:

        ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa "ilmasta".

        Ruotsalainen uusiperuna kasvaa lähimmillään kiinni suomenrajassa. Miten se on huonompaa kuin kotimainen ? Ahvenanmaalta tuodaan ekat uudet kotimaiset perunat tänne myyntiin. Ovatko ne Suomalaisia vai Ruotsalaisia ? Hinnasta päätellen kotimaisia !

        sveduissa ?


    • lienamar

      Voi,voi ,pitäähän viljelijänkin saada koko vuoden tienestit perunasta, eli väännänkö rautalangasta: palkka, eläke, lannoitus,kone ym.t kulut , ajatteleppas sitä !!! ent. yrittäjä,mutta ei "peruna"sellainen.

      • Mäkitupalainen

        on hyvän makuista ja aina hintansa arvoista.
        Köyhät ostaa mitä halvalla saavat ja itse siitä
        kärsivät.
        Perunan hinta pitäisi sitoa koskenkorvan hintaan, että se maksaisi ympäri vuoden 20€ kilo.
        Oppisivat tyhmät hyväpalkkaiset kitisijät arvostamaan ruokaansa vähän enemmän.


      • siitäkö
        Mäkitupalainen kirjoitti:

        on hyvän makuista ja aina hintansa arvoista.
        Köyhät ostaa mitä halvalla saavat ja itse siitä
        kärsivät.
        Perunan hinta pitäisi sitoa koskenkorvan hintaan, että se maksaisi ympäri vuoden 20€ kilo.
        Oppisivat tyhmät hyväpalkkaiset kitisijät arvostamaan ruokaansa vähän enemmän.

        pitäis maksaa 9 € kappa ? Kossussa sentään kuolevat bakteerit ja kolodaaro kuorijat. Parempi ehkä antaa sovinnolla Vodka oikeudet rypäleille jotta kaatiksille riitää biomassaa.


      • yjkwry

        Eli jos tekee 2kk vuodessa työtä, pitää siitä saada vuoden palkka? Perhana, tekisivät koko vuoden työtä, niin saisivat koko vuoden palkan. Lopuksi aikaa vaan muihin töihin. Hyvä, että elintarvikkeet vapautui ja voi ostaa myös OIKEAN hintaista perunaa, makkaraa, tomaattia yms..


    • tarkkamarkka

      Kummallisesti hinnat yleensä tippuvat kun myynti vähenee...

    • kokemusta

      Uuden-perunan hinnasta.Viljelin varhaisperunaa
      kymmenkunta vuotta sitten myyntiin,Vein kauppaan
      säkeissä Kauppias näytti paikan minne nostan
      säkit.Kauppias maksoi 2 mk kilo. Kun lähdin kaupasta oli säkin päällä lappo perunoita
      4 markkaa kilo.Että näin se hinta nousee.

    • P-ottu

      Siis kuinka paljon te syötte pottua päivässä? Minä 0,2 kg, eli mitä v:::n väliä on sillä, maksaako pottu 2 vai 4 euroa kilo, se on 0.2 tai 0.4 € /päivä. Minä syön perunan kanssa usein pihvin, joka maksaa 3€ pala. Kun haette potun kaupasta, autoiluun menee paljon enemmän.

      Pottu on halpaa ja ravitsevaa ruokaa. Ainoa ongelma on, että se on nopeaa hiilihydraattia, joka viime tietojen mukaan on ongelmallista terveyden kannalta. Eli muistakaa vastapainoksi ottaa hitaita hiilareita.

      Mutta mistä saisi hyvää pottua talvella? Maksaisin perunasta ilomielin tuplahinnan, kunhan se ei vaan halkeaisi keitettäessä.

      Ostin äsken kaupasta parsaa, valmistettu kiinassa. Kannattaa muistaa, että vihannekset keräävät maasta siinä mahdollisesti olevia myrkkyjä. Eli fiksu miettii kahdesti, ennen kuin vaihtaa puhtaassa suomimaassa kasvaneen vihanneksen johonkin myrkyllisempään vaihtoehtoon.
      Syövän sairastaminen on niin hirveä kokemus, että sitä ei kannata väärillä ruokavalinnoilla hakea. Pieni säästö ruokamenoissa voi muuttua tappioksi, jota ei rahalla pysty mittaamaan.

      • riisi kiinalaisille.

        Maito voisi ja olut maksaa vaikka 6 kertaisesti, mutta ei perusruoka. Perunan halkeilu johtuu keittäjästä yksin omaan. Voi helpottaa tumpelona potun keitoasi vaikka höyrykattilassa mikäli ei onnistu suoraan vedessä.

        Ent.ravintolatyöntekijä.


      • mutta
        riisi kiinalaisille. kirjoitti:

        Maito voisi ja olut maksaa vaikka 6 kertaisesti, mutta ei perusruoka. Perunan halkeilu johtuu keittäjästä yksin omaan. Voi helpottaa tumpelona potun keitoasi vaikka höyrykattilassa mikäli ei onnistu suoraan vedessä.

        Ent.ravintolatyöntekijä.

        Perunan lajikkeella on suurin syy halkeiluun
        kattilassa.


    • kauppoihin

      tälläviikolla.

      Rupesi jo kyllästyttämään kasvihuone peruna ja kirjoittajien kertomukset, sen puhtaudesta ja terveellisyydestä. Tästä ei osaa vetää muuta johto päätöstä, etteivät kirjoittajat tiedä mistä kirjoittavat. Kiihko silmissä vain mielikuvan mukaan, puolustavat turpeessa kasvatettua lasi ja muovihallissa kypsynyttä perunaa.

    • paskaa.

      Puolet painosta on savea ja koko on surkea josta on vielä vettä puolet "perunasta". Hyi !

      • omituista

        uudet perunat kun tulevat mailta jotka kuivimpia keväällä, ja savi tunnetusti kuivuu keväällä hitaasti.
        Meniköhän puurot ja vellit öh pastat sekaisin edellisellä.
        Pieni mutta tärkeä asia, uusissa perunoissa on keittämien a ja o. Oltava tarkkana, jättää vähän raaoiksi ja antaa hetken vielä mieltyä kattilassa ilman vettä.

        Liikaa kun keittää niin ei makua eikä muutakaan. En muuten itsekään mikään gourmetkokki mutta erityisen tarkkana olen kun keitän uusia perunoita, haarukka tanassa kattilan vieressä tarkkana niin hyvä tulee.


    • Uudet potut ovat YÄKS!

      Hyi hitto. En ole koskaan ymmärtänyt, mikä niissä ns. uusissa potuissa on niin erikoista. Niiden tärkkelyspitoisuus on sitä luokkaa, että sopivat enintään tapettiliisteriksi. Kuuleman mukaan solaniinipitoisuus (peruna on juuria lukuunottamatta myrkyllinen koisokasvi) on näissä "herkuissa" vanhoja huomattavasti suurempi - ovat siis todella terveellisiäkin. Hyvää ruokahalua vaan teille juntit, kuulostatte ihan siltä, kuin olisitte kärsineet nälästä koko talven...

      • ymmärrämme vaan

        hyvän päälle =).


    • Anonyymi

      Mitenköhän,saisi Tervon ja Halmeen,kun ne sitä tosi suomalaisuutta etsivät,niin tutkmaan tätä suomalaisten suhdetta ja suhtautumista perunaan.
      Se kun,on varsin pyhä asia ja toisinaan varsin tulenarka,sekä todellinen riidan aihe.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      131
      8191
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      96
      4409
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1353
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1135
    5. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      57
      1082
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      94
      1037
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      136
      924
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      758
    9. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      755
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      43
      741
    Aihe