Persoonallisuus

vaimoke

Onko diabeteksen vaikutusta persoonallisuuteen tutkittu, tietääkö joku? Miehelläni on 1 tyypin D, ja mielialan vaihtelut on joskut rajujakin. Nyt kuitenkin ollaan vasta "nuoria" ja elämä potkii ajoittain johtuen nimenomaan sokereiden vaihtelusta ilmiselvästi aiheutuvista ns. persoonallisuuden muutoksista. Mitä sitten kun on mennyt 20 vuotta yhteistä taivalta, minkälaisia (ja kuinka kokonaisvaltaisia) muutokset on sitten kun ylä- ja alamäet ovat väistämättömiäkin? Joskus pelottaa vain tuleva. Onko muita samassa junassa olevia? Jo sekin tieto, että emme ole yksin, helpottaisi.. Tästä aiheesta keskustelua tai artikkelia/tietoa ei ole tullut ainakaan vielä vastaan, onko vielä tabu?

26

5788

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ykköstyypin diabetes

      Ei kai tällä sairaudella sinänsä ole mitään vaikutusta persoonallisuuteen. Olen kyllä vähän huono vastaamaan, koska minulla tämä tauti on todettu vasta myöhemmällä iällä.

      Hyvässä tasapainossa oleva diabetes ei kyllä itsellään (tämä on mutua) aiheuta mielenterveysongelmia. Sairastumisen alkuvaiheessa masentaa kyllä, mutta sehän onkin muutenkin
      lähes normaalitila tässä maassa (vitsi).

      Rankat mielialanvaihtelut laittaisin kyllä jonkin
      muun asian piikkiin kuin diabeteksen. Mutta tietty, yksilöitähän me kaikki olemme;)

    • olen

      havainnut seuraavan laista että jos sokerit matalissa tyttö on kiukkuinen ja voi jopa lyödä, mitä ei muista jälkeenpäin kun sokerit saa nousemaan. Minun tyttö on siis pian neli vuotias ja diabeetesta takana kolme vuotta. Keliakiaa sairastanut vähä päälle vuoden. Korkeat sokerit taas väsyttävät joka taas myös aiheuttaa tuota kiukuttelua mutta ei agressiivisuutta.
      Mutta ei kai D sinänsä aiheuta persoonan muutoksia. Mutta en ole ihan varma kuinka nuo shokki tilat esim. jos menee taju pois kuinka ne aivoihin vaikuttavat jos niitä tulee usein?

    • käyttäytymismuutokset

      ainakin omalla kohdallani lähinnä matalaan verensokeriin eli hypoglykemiaan liittyviksi.

      Itselläni tapahtuu hiljenemistä ja vetäytymistä "rauhaan", mutta joillain tulee ylivilkkautta, agressiivisuutta ym. ym.

      Diabetesliiton sivuilta voi lukea enemmän noista hypoglykemian "oireista".

      Korkeilla sokereilla tulen toki vähän kiukkuiseksi, mutta en niinkään muille vaan itselleni, koska tiedän, että olen taas arvioinut väärin hiilareiden, liikunnan ja pikainsuliinin "pyhän kolmiyhteyden". Siis samalla tavalla kuin kuka muu tahansa, kun joku ottaa vähän päähän :)

    • kokenut

      Minulla on ollut pahoja masennuskausia ja silloin on mitattu hyvinkin korkeita verensokeriarvoja. Asia ei liity makean syömiseen enkä ole lihonutkaan masennuskausina.Suvussa on taipumusta 2. tyypin diabetekseen, joten tarkkailen arvoja. Kun masennus on hellittänyt, ovat arvotkin normalisoituneet.

      • Anonyymi

        Masentuneena tulee yleensä liikuttua vähemmän. Stressitaso samalla korkea. Vaikuttaa sokereita nostavasti?


      • Anonyymi

        No tuo on ihan normaalia. Tunteet ja mieliala vaikuttaa helposti verensokeriin. Myös jännittäminen, stressi ja sairastaminen jne jne jne voi vaikuttaa verensokeriin. Eli jo pelkkä jännittäminen voi saada verensokerin nousuun.


    • nainen, D1

      Hyvä kysymys, jonka varmasti monet puolisot tunnistavat. En usko, että diabetes sinänsä vaikuttaa persoonallisuuteen enempää kuin erilaiset elämänkokemukset.

      Mutta tunnistan itsessäni näitä mielialan vaihteluita, jotka selvästi liittyvät sokeritason vaihteluihin. Itse olen ärtyisä ja tulee aggressiivisia tunteita, kun sokerit ovat koholla. Myös matalat sokerit aiheuttavat monilla aggressiivisuutta. Tiedän myös tapauksen, jossa vaimo ei saanut hypossa olevaa miestään syömään tai juomaan mitään tämän vastusteltua ankarasti, ja joutui siksi kutsumaan ambulanssin hypoa poistamaan. Voi olla, että sokerivaihtelun nopeus vaikuttaa myös asiaan.

      En usko, että nämä mielialavaihtelut tulevat pilaamaan tulevaisuuttanne. Ne oppii tunnistamaan, ja niitä voi oppia sietämään. Mieheni sanoo, että olen sokereitten noustessa kovin riidanhaluinen, ja siihen lähtee helposti itsekin mukaan, jos antaa itsensä provosoitua. Toisaalta hän on kestänyt minua yli 10 vuotta ja osaa jo sanoa, että menehän tarkistamaan sokerisi. Mitä paremmin miehesi saa sokerit tasapainoon, sitä vähemmän näitä ongelmia tulee. Älä lannistu, on paljon ihan onnellisia pariskuntia diabeteksesta huolimatta. Toivottavasti löydät tätä kautta tai joistakin D-liiton tilaisuuksista näitä "toisia puoliskoita", jotka voivat jakaa kokemuksesi!

      • juttua

        Sama homma meilläkin on. Miehellä on D1 ja
        kun hänellä on sokerit alhaalla, hän voi sanoa jotain tosi veemäisesti.
        Aluksi vedin herneet nenääni, kun en ollut perehtynyt asiaan, mutta nyt 15 vuoden jälkeen en enää noteeraa sanomisia oikeastaaan miksikään.


    • Kontturinen

      ...jos taustalla diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio. Munuaisvaurio nostaa veren ureapitoisuutta ja sen on havaittu vaikuttavan myös psyykeeseen, sotkee kait aivojen toimintaa. Tuttuni lapsuuiän diabetes paheni 90-luvun alussa, näkö meni heikoksi,sitten raaja-amputaatio ja dialyysihoito munuaisten mentyä paskaksi. Entisestä huumorimiehestä tuli sulkeutunut töykeä ja tuttavuussuhteet irtisanonut erakko, asunee nyt jossain vanhainkodissa tms.

      • D-mies

        >Munuaisvaurio nostaa veren ureapitoisuutta ja sen on havaittu vaikuttavan myös psyykeeseen, sotkee kait aivojen toimintaa.

        Eli kusta voi olla ihan sananmukaisestikin päässä.


      • toteamisen jälkeen

        Tuolla sairaskertomuksella jo pelkästään voisi kuvitella psyykenkin olevan kovilla. Ihan sama mitä yhtä vakavia sairauksia olisi ja olisivatko ne diabeteksen liitännäisiä vai ihan jotain muuta.

        Tuollainen kohtalo on nykyisin aina vaan harvemmalla diabeetikolla, kiitos parantuneiden lääkeiden ja muidenkin hoitomahdollisuuksien. Esim. itselläni on diabeettinen nefropatia "jyllännyt" jo 15 vuotta, mutta mitään ongelmia ei ole sen paremmin psyyken kuin fyysisenkään olon kanssa.


    • vaimo myös

      En tiedä johtuuko suoraan vai sekundaarisesti diabeteksesta tai sitten jostain ihan muusta, mutta meillä on ainakin välillä D1 miehen kanssa tosi hankala hoitaa parisuhdetta. Hänen persoonallisuudessaan on mielestäni joustamattomuutta, masennustaipuisuutta ja hänet on vaikea saada keskustelemaan asioista ja näkemään asia myös toisen kannalta. Haluan ymmärtää ja auttaa, mutta en ole valmis ottamaan kaikkea niskaani, etenkään jos toinen ei halua jakaa tuntemuksiaan eikä pysty osoittamaan yhtään empaattisuutta. Mun mielestä näistä asioista pitäisi enemmän keskustella, mutta eipä ole kertaakaan esim. lehden sivuilla juttuja näkynyt tästä aiheesta.

      • Anonyymi

        Nuo mainitsemasi asiat eivät johdyu mitenkään diabeteksesta, koska diabetes ei tuollaista aiheuta. VMasennusta toki voi kenellä tahansa olla ja diabeteksen hoito voi joskus väsyttää ja masentaa. Mutta muutoin tuossa kertomassasi on kyllä kyse jostain ihan muusta kuin diabeteksesta.


    • meijushka

      Pikkuiskollani on lapsuuden diabetes, sairastanut sitä 55 vuotta. Olen vasta nyt alkanut miettiä hnen harhaluuloisuuttan, ilkeyttään niin ystävile kuin sukulaisille, että voisiko tämä liittyä hänen dibetekseensä. En lukisi häen käyttäytymistään diabeteken aiheuttmaksi. Tulen etsimään tutimuksia ja kirjallisuutta teemasta. Hänen käyttäytymistään voisi kuvata harhaluuloiseksi ja aggressiiviseksi (verbaalinen). Olen sanonut samoinkuin tyttäreni irti arjen kanssakäymisen, koka asiat eivät suju. 88 vuotias äitimme haluaa uskoa, että kaikki johtuu sisareni diabeteksestä. Tämä on surullista. Mitin,e ttä ikääntyykö lapsuuden diabetestä sairastava varhaisemmin kuin terveempi henkilö....

      • jgfjhhlgjkfghg

        Jos D1 ihminen on agressiivinen, ensimmäiseksi pitää tarkistaa verensokeri, koska orastava hypoglykemia tekee agressiiviseksi (onhan normaali-ihminenkin nälkäisenä kiukkuinen).

        Tuon ikäisellä D1 ihmisellä on mahdollisesti nuorempana diabeteksen hoito ollut huonompaa ja siitä on voinut aiheutua fyysisiä oheissairauksia ym. jotka vaikuttaa sitten vanhempana.


    • hyh87

      Ainakin itellä korkeat ja matalat sokerit sekoittavat välistä mielen. Matalilla itellä on välistä pinna todella kireällä ja korkeilla ei meinaa jaksa tehdä mitään. Itellä on 24 vuotta takana siitä kun d1 tauti todettu. Vie paljon aikaa että hoitotasapaino löytyy, kun vielä elimistö itse tuottaa insuliinia. Arvoja kannattaa tarkkailla ja opetella tunnistamaan matalat sokerit. Hunaja on ehkä paras apu mataliin arvoihin.

    • jotainon

      Verensokerin isot vaihtelut vaikuttavat mielialaan mutta vain TILAPÄISESTI, eri ihmisillä eri tavoin ja eri määrin. Persoonallisuus ei sinänsä muutu miksikään.

      • Anonyymi

        Matalat ja nopeat laskut tekevät ärtyisän ja levottoman olon, korkeat väsyttävät, masentavat ja lamaavat. Verensokerin heittely itsessään turhauttaa ja välillä raivostuttaa. Varsinkin silloin kun on mielestään tehnyt kaiken oikein ja yrittänyt parhaansa, mutta sokerit huitelevat omissa sfääreissään. Nimim. Korkeayö takana syystä x, aamulla kuudelta pikaa tykittämään.


    • RaivohulluD1

      Minulla diagnosoitiin vajaa kuukausi sitten D1, paastosokeri yli 20 ja cpeptidi näytti haimalle 0,4 ja vasta-aineita on.

      Sitä ennen olin vittumainen ja väsynyt akka, join paljon, olin itsekeskeinen ja ilkeä, laiska. En ymmärrä miten mieheni jaksoi pysyä rinnallani kaikesta huolimatta.

      Nyt selvästi paljon lauhkeampi ja muita huomioon ottava. Jopa lempeä. Jos tulee hypo niin aivot menevät ihan lukkoon ja saatan alkaa itkemään. Korkeissa taas saatan provosoitua pienestäkin asiasta, mutta olen jo oppinut että lähden kävelemään tai tekemään jotain muuta, koska silloin sokerit laskevat ja mieli tasoittuu.

      Kaljaa ei ole enää tehnyt mieli ja hyvä niin. Pohdin vain sitä että onko menneillä juomisreissuilla ollut mahdollista saada jonkinlainen hypo/hyperkohtaus, koska se meno oli ihan järjetöntä ja en muista edes kaikkea itse.

      Eli kyllä olen sitä mieltä että vaikuttaa persoonallisuuteen. Nyt vain kovasti töitä sen eteen että pysytään tässä uudessa paremmassa eikä lipsahdeta samaan vanhaan.

      • Anonyymi

        Meikällä ihan sama juttu ;)


      • Anonyymi

        Meikällä ihan sama juttu ;)


      • Anonyymi

        Meikällä ihan sama juttu ;)


      • Anonyymi

        Kalja tai muukaan alkoholi ei itsessään aiheutaa matalia verensokereita terveille eikä diabeetikoille. Tyypin 1 diabeetikolla alkoholia juotaessa on tärkeää muistaa myös syödä, koska tyypin 1 diabeetikolla verensokeri voi pudota vaarallisen alas jos juodaan alkoholia eikä muisteta syödä. Syynä on se, että maksa ei voi samanaikaisesti polttaa alkoholia ja vapauttaa vereen glukoosia. Normaalisti kun verensokeri putoaa liian alas maksa yrittää korjata tilannetta pullauttamalla vvereen glukoosia, mutta se ja alkoholin polttaminen ei onnistu samanaikaisesti ja siksi maksa ei pysty korjaamaan verensokeria ja siksi verensokeri voi pudota vaarallisen alas. Eli diabeetikon pitää mennä raflaillan jälkeen nakkarille :-) Ja illan aikanakin on hyvä syödä välillä. Toisaalta etenkin makeat alkoholijuomat voi nostaakin verensokeria. Eli etenkin tyypin 1 diabeetikon kannattaa olla tarkkana. Juoda ja bilettää saa, mutta pitää muistaa myös syödä.

        Terveellä ihmisellä alkoholi ei aiheuta samanlaista aaraa matalille verensokereille, koska terveellä ihmisellä ei ole keinotekoisesti insuliinia veressä jatkuvasti kuten on tyypin 1 diabeetikolla.


      • Anonyymi

        Just joo. Vai, että ryyppyreissusi muistikatkot ja örveltäminen ja riehuminen johtuisi muka diabeteksesta... Älä nyt viitsi, kyllä se johtuu holtittomasta alkoholin käytöstä eikä muusta. Joillekin ihmisille alkoholi ei vain sovi, ei etenkään niille jotka ei juo vain biletystarkotuksessa mikä on ihan ok, vaan vetävät ihan hirveät lärvit ja sitten örisevät dösäpysäkeillä keskellä päivää.


    • Anonyymi

      En osaa tuohon vastata, tutkittu asiaa tuskin on. Ainoastaan voin kertoa omasta puolestani. Sairastuin D ykköseen varhaisteininä nyt yli 30 vuotta sitten, ja kyllähän sairaus vaikuttaa minuuteen. Vapaa nuoruus ja totaalinen itsenäistyminen jäi deen varjoon. Verensokerin vaihtelut, jatkuva valppaana olo ja suunnitelmallisuus varjostaa elämää, samoin kuin pelko vakavasta hyposta ja vastavuoroisesti lisäsairauksista. Diabeteksesta ei saa lomaa eikä eilisen hyvä hoito takaa tämän päivän hyviä sokereita.. D1 vaikuttaa varmasti arkeen, mutta perusluonne ehkä vaikuttaa eniten siihen, miten suhtautuu kokonaisuuteen. Ja taudin hyväksyminen, ikäkin. Taatusti jokainen väsyy hoitoon ainakin satunnaisesti. Hyvät ihmissuhteet ja perusarjen tukipilarit on sanomattoman tärkeitä. Ja hyvä hoitotiimi.

    • Anonyymi

      Diabetes ei muuta kenenkään persoonallisuutta varsinaisesti mutta matalat verensokerit voi näkyä ärtyneisyytenä jne. Itseasiassa ihan terveilläkin ihmiillä on havaittavissa sama, kun on oikein nälkä ja verensokeri putoaa alas niin moni tervekin on sillon ärtyisä. Nälkä ja verensokerin putoaminen voi oikein hyvin vaikuttaa mielialaan vaikka ei olisi diabetestakaan. Diabeetikolla, ja etenkin tyypin 1 diabeetikolla, verensokeri voi pudota helposti liian alas ja se voi näkyä mielialassa. Liian alas putoavan verensokerin oireita voi ola mm. kalpeus, se että menee yhtäkkiä hiljaiseksi tai poissaolevaksi tai sitten esimerkiksi ärtyisyys ja huono tuulisuus. Oireita on paljon muitakin kuten huono olo jne, mutta nuo ei välttämättä näy päällepäin. Diabeetikon ja diabeetikon läheisten on tärkeää oppia tunnistmaan mahdolliset matalat verensokerit. Ja jos diabeetikko on hiukka huonotuulisen oloinen siitä ei kannata heti vetää hernettä nenään, tehdä jotain johtopäätöksiä tai pahoittaa mieltään. Se voi johtua yksinkertasesti liian alas pudonneesta verensokerista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5066
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe