BIODIESEL

VW Polo 1,4tdi

Saako Etelä-Suomesta biodieseliä tankattua?

Tiedän joitain paikkoja jotka myy kuution kerrallaan mutta haluaisin tankata normaalisti.

Entä onko Suomessa vielä yhtään E85 autoa?

18

2049

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuo

      Se ympäritöystävällinen ja viherpipertäjien mielestä maailman paras biopolttoaine kuintenki maksaa enemmän kuin normaali polttoaine. Miks kaikki tarjoaa polttoaineen hinnan nousulle vaihtoehdoksi vielä kalliimpaa polttoainetta.

      • insinjööri

        On nääs rahaakin tärkeämpiä asioita. Mieti tätä...


      • daaba
        insinjööri kirjoitti:

        On nääs rahaakin tärkeämpiä asioita. Mieti tätä...

        mut jos ei rahaa oo hirveesti nii ajetaa sillä mitä halvimmalla saadaa.


    • VW Polo 1,4tdi

      Ajattelu malleja on monia.
      Jos ajatellaan vain lyhyellä aika välillä on ostohinnalla suuri merkitys.
      Mutta pitkällä tähtäimellä työllisyys,ympäristö vaikutukset, verohyöty plus monet muut vaikuttaa.

      Eli jos ihmiset olisivat valmiita ostamaan esim. luomu tuotteita ja biopolttoaineita niin niiden hinnat laskisivat volyymin vuoksi, tulisi työpaikkoja ja valtio keräisi enemmän veroja.

      Onneksi biodieselin valmistus ei ole sen kalliimpaa kuin fossiilisen dieselin. Päinvastoin kuljetus kustannukset ovat huomattavasti pienemmät kun materiaali tulee Suomesta ja tehdas voi sijaita maatilalla jossa tulee kerralla koko tuote ja kompostoitava massa pääsee heti hyötykäyttöön.

      Yksi asia joka on selvää on ettei fossiiliset polttoaineet tule halpenemaan koska ne vähenee ja on laitteita joihin sitä tarvitaan ihan oikeasti kuin meidän yksityis autoiluumme jonka voi korvata julkisilla,polkupyörällä tai omilla tassuilla.

      Suosikaa lähikauppoja, säästätte hermoja,polttoainetta,ympäristöä ja lopulta myös rahaa.

      • Don T

        Samaa mieltä!

        Mitä järkeä on antaa rahaa venäläisille, ei sieltä kaikki raha kierrä takaisin suomeen. Suosi suomalaista, ja vielä ennemmin oman kylän kauppoja ja palveluita.

        Ei biodielillä rahoiksi voi lyödä. Alkukustannukset ovat liian suuret jotta saisi riittävän suuren volyymin tuotantoon. Homma pitää olla riittävän suurta koska biodielin kate on aika olematon valmisteverojen takia. Ja valtiovalta ei suostu tekemään mitään biopolttoaineiden eteen ennen kuin neste oililla on tehdas valmiina. Nesteen omat uudet kiinalaiset tankkerit ja ms Purha ja Jurmo ( 1 jonka nimeä en muista) on hankittu juuri tuomaan brasiliasta etanolia ja malesiasta palmuöljyä. Kumpikahan on ekologisempaa ja eettisempää: Ulkomaalainen orjatyö-öljy valtamerien takaa vai kotimainen energia jolla on työllistävä vaikutus Suomessa?

        Pekkarinen kovasti lupaili 2005 kevättalvella muutosta valmisteverotukseen, mutta taisi pikkumies jäädäkin pikkumieheksi. Tai sitten nostaa asian taas vaaleja varten esille niin saa jälleen puhua 4 vuotta lämpimikseen ilman tekoja.

        Suomi siis kaukana noista euroopan sivistysvaltioista!


    • EI SAA

      siitä valtiohallintomme pitää huolen.

    • Volvo XC70 D5
    • seppomikkonen

      E85:n lämpöarvo on niin alhainen, että litroja menee 100 km:llä 1,4 kertaa niin paljon kuin bensaa tai 2 kertaa niin paljon kuin dieseliä tai biodieseliä.

      Onko realistista odottaa, että etanolia voitaisiin tehdä alle puoleen hintaan biodieselistä tai dieselistä? Tai litrahintaan joka olisi alle 70 % bensasta? Vasta sitten E85 kannattaa euroina / 100 km.

      Ruotsissa E85 on edullista litrahinnaltaan, koska sitä ei veroteta, mutta ajokustannus voi olla lähellä bensaa kulutuksen nousun takia.

      Euroopan autoteollisuus satsaa dieseleihin, koska tulevaisuuden kulutustavoitteita on vaikea saavuttaa ottomoottoreilla. Kuorma- ja linja-autopuoli onkin jo ollut iät ja ajat dieseleitä mm. kulutuksen takia. Dieselpolttoainetta voi tehdä peltokasveista, puusta, turpeesta, jätteistä ym. jos ja kun raakaöljyn hinta nousee, eikä tarvita huoltoasemille eri varastosäiliöitä ja jakelumittareita eikä erilaisia autoja (FFV) niin kuin E85:lle tai muille eksoottisille polttoaineille.

      Suomen pelloilta tai jätteistä saatava etanolimäärä mahtuu nykyiseen bensiiniin seoskomponenttina siihen tapaan mitä Neste ja St1 ovat jo pienessä mittakaavassa käyttäneet, ja ilman investointeja E85:n erillisjakeluun ja FFV-autoihin.

      Asiat ovat poliittisten päättäjien käsissä, sillä ilman veroja bensa ja diesel maksavat noin 50 c/l.

      • Kaapo s

        Mites tuo kun Neste (vai Fortumko se silloin oli) lisäsi kokeiluluontoisesti 5% etanolia bensan sekaan ilman tiedotusta muutamia vuosia takaperin?

        Litrahintahan pysyi samana kuitenkin, seoksen lämpöarvo oli 1,5% pienempi kuin pelkän bensan. Kukas tuon puolitoista prosenttia kääri taskuihin,ei kai vaan neste? Ja kuluttajan kukkarosta.

        Hieno kokeilu, myydään samalla hinnalla heikompaa tavaraa ihan kokeiluna että tuleeko tavallista enemmän moottoririkkoja. Hienoo Neste! Taitaa olla nestettä päässä.


    • VW Polo 1,4tdi

      Saako Ruotsista biodieseliä?

      Ollaan taas tänään lähdössä Lappiin joten voisi poiketa jälleen ihailemaan ruotsalaisten kauniita taloja ja pihoja:)

      "Niin pitkään on kivaa kun autoilun kokonaiskustannukset pysyy alle 10e/100km"

      • VW Polo 1,4tdi

        Statoil ja OK aika samoilla linjoilla.

        OK: "Från 1 augusti innehåller all vår diesel fem procents RME."

        Eli RME on biodieseliä.

        Sen pitoisuus pidettävä pienenä jottei vanhat kumiletkut sula. Uusissa autoissa on muoviletkut jotka kestää RME:tä.


      • pellet
        VW Polo 1,4tdi kirjoitti:

        Statoil ja OK aika samoilla linjoilla.

        OK: "Från 1 augusti innehåller all vår diesel fem procents RME."

        Eli RME on biodieseliä.

        Sen pitoisuus pidettävä pienenä jottei vanhat kumiletkut sula. Uusissa autoissa on muoviletkut jotka kestää RME:tä.

        Biodiesel ei sulata auton polttoaineletkuja - etanoli sulattaa/syövyttää. Ja biodieselhän ei sisällä etanolia. Tavalliseen diisseliin sotketaan biokomponettia vain vähän, koska dieselautojen ruiskutuspumput ja suuttimet eivät pysty käsittelemään tavallista dieseliä jähmeämpää biodieseliä. Polttoaineletkut kyllä kestävät.


      • tehdas
        pellet kirjoitti:

        Biodiesel ei sulata auton polttoaineletkuja - etanoli sulattaa/syövyttää. Ja biodieselhän ei sisällä etanolia. Tavalliseen diisseliin sotketaan biokomponettia vain vähän, koska dieselautojen ruiskutuspumput ja suuttimet eivät pysty käsittelemään tavallista dieseliä jähmeämpää biodieseliä. Polttoaineletkut kyllä kestävät.

        Ensinnäkin, luonnonkumi ei kestä biodieseliä. Etanolilla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä. Lähestulkoon kaikki kumiosat autoissa (renkaita lukuunottamatta) on synteettistä kumia (esim. viton), joka kestää biodieseliä. Esim VAG-konsernin (VW, Audi, Seat, Skoda) kaikki dieselautot on ollut jo vuosia 100% yhteensopivia biodieselille. Eikä tarvitse sekoittaa normaaliin fossiiliseen dieseliin. Menkää vaikka keski-eurooppaan katsomaan, siellä 100% biodiesel on ollut käytössä jo vuosia.

        Biodieselin yksi ominaisuus on sen pesevyys. Kun biodieseliä alkaa käyttämään, lähtee polttoainetankkiin kertyneet liat liikenteeseen. Tästä syystä polttoainesuodattimen joutuu vaihtamaan 0-3 kertaa, riippuen lian määrästä ja suodattimen pinta-alasta. Noissa nesteen yms. polttoaineissa kun on reilusti lisäaineistusta, joka jää mustana "mömmönä" tankkiin. Kokeilkaapas vaikka ottaa pari litraa fossiilista dieseliä purkkiin ja annatte sen haihtua, jäljelle jää kuraa.

        Biodieselin valmistaminen ei vielä ole kaupallisesti kannattavaa. Valmistus raaka-aineineen maksaa nykyisin noin 0,5-0,6€/l. Tähän kun lyödään valmisteverot ja alvit, niin hinta onkin jo yli normaalin dieselin. Huvittavintahan valmisteverotuksessa on se, että biodieselistä joutuu maksamaan raskasrikkisen polttoaineen veron, vaikka biodiesel on täysin rikitöntä. Neste kun aikoinaan lobbasi lakimuutoksen, jossa sen valmistama vähärikkinen fossiilinen polttoaine sai pienemmän valmisteveron, ja kaikki muut dieselit (etenkin ei-fossiiliset) verotetaan rankemmin.

        Nyt on tullut eri autoilla ajettua jo noin 40000km biodieselillä, joten kokemus puhuu puolestaan. Kerran olen yhteen autoon joutunut polttoainesuodattimen vaihtamaan. Autot eivät savuta enää, ja tuntuu että käyntikin on parempaa. Enkä ole senttiäkään laittanut nesteen johtajien optioihin!


    • Haikailin juuri tänään aamulla kirjoittamassani viestissä Mustan Chevy Vanin perään. Kaikki näyttäisi olevan dieselillä toimivia. Periaatteessa pitäisi suosia uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä, joten aloin etsimään tietoa biodieselistä. Tai no, Wikipediaa pidemmälle ei tarvinnut mennä, sitten sieltä lähes suoraan tähän keskusteluun. Wikipediassa kerrotaan, että monissa EU-25 -maissa saa ostettua biodieseliä huolto-asemalta, kuuluuko Suomi näihin maihin?

      • Ei uusiin autoihin

        100 % biodieselin (FAME, RME) myynti huoltoasemilla on nykyään harvinaista, koska nykyinen autotekniikka ei sitä siedä (hiukkassuodatin, suuttimet, moottoriöljy,...). Yleensä autotehtaat kieltävät biodieselin käytön.

        Biodieseliä saa käyttää dieselpolttoaineen seassa enintään 7 %, ja silläkin pitoisuudella voi tulla haasteita talvikäytössä ja moottoriöljyn pysymisessä kunnollisena normaalin vaihtovälin ajan etenkin jos on hiukkassuodatin. Vanhemmissa autoissa biodiesel pelasi kohtuullisen hyvin kovempia pakkasia lukuunottamatta jos polttoainesysteemissä oli biodieseliä kestävät tiivisteet ja letkut ja öljynvaihtoväli oli puolitettu.

        Autotehtaat suosittelevat vetykäsiteltyjen tuotteiden käyttöä. Ne tunnetaan lyhenteestä HVO, valmistajia tällä Euroopan kulmalla mm. Neste ja pian UPM.


    • Onko siis asian laita niin, että vihreä autoilija ja vihreä autoilu on sen verran aikaa edellä, että vielä täytyy odottaa kehityksen kehittyvän autotekniikassa niin pitkälle, että on mahdollista käyttää biodieseliä?

      • Ei hätää

        Autotekniikka ja polttoainelaadut ovat kehittyneet rinta rinnan iät ja ajat. 1990-luvun biodiesellaatu ei vaan enää vastaa nykyajan moottorien ja käytön tarpeisiin. Vetykäsitelty kasviöljy tai eläinrasvat vastaavat haasteeseen jo nyt, joten ei tarvitse odottaa tekniikan kehittymistä. Mahdolllisesti tulevaisuudessa puusta tehtävät polttoaineet toimivat myös moitteitta.


    • Nyt, kun UPM tuli mainituksi, en malta ottaa kantaa, vaikka kirjoitinkin viimeisimmän viestin jo tähän ketjuun vihreän autoilun edellä aikaa olemisesta.

      Tämän aamun ykkösen aamu - tv:ssä oli UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen haastattelussa, ja esillä oli myös tottakai biodiesel. Sehän on selvää ollut pitkään, että se on tulevaisuuden tuote, ja Pesonenkin sanoi, että se on UPM:lle merkittävä juttu yhtiön tulevaisuudessa.

      Toisaalta eilen luin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen keskittyvää artikkelia netistä, jossa kerrottiin Suomen valtion tavoitteen olevan vähentää päästöjä, ja niihin liittyy osaltaan myös bio - polttoaineiden käyttönotto, mutta kehitys vain tapahtuu aika hitaasti, esimerkiksi artikkelissa oli taulukko, josta selvisi, että Suomen tavoite vuoteen 2020 mennessä on se, että silloinkin vain murto - osa käytettävissä olevasta poltto - aineesta olisi biota. Mahtoiko luku olla peräti niinkin alhainen, kuin 20 %?

      Laitoin tilaston exceliin, ja aloin pyörittelemään lukuja, ja laskemaan. Tulin siihen johtopäätökseen, että itse ehdin kuolemaan vanhuuteen ja oma sukupolveni on haudassa vanhuuteen kuolleena ennen, kuin bio - polttoaineet ovat arkipäivää ja hallitsee markkinoita suvereenisti.

      Tänä aamuna Pesonen kuitenkin sanoi epämääräisesti ilmoittamatta valtiovallan taholta asetettuja tavotteita tai intressejä, että "tulevaisuudessa".

      Tulevaisuus on pitkä ajanjakso.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6193
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      35
      3761
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1965
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1778
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1636
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      15
      1462
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1458
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      33
      1370
    Aihe