Linux vai windows?

Pentti Nelonen

1. ESIPUHE

Tavoitteenamme on avustaa linuxkäyttäjiä ryhtymään käyttämään tutkijoiden ja asiantuntijoiden mukaan maailman parasta käyttöjärjestelmää eli Microsoft Windowsia. Tarkoituksemme on tehdä täysin puolueeton tutkimus linuxin huonoudesta ja windowsin paremmuudesta.

Viime aikoina tämän linux-nimisen viruksen suosio on ollut matalimmillaan vuosiin ja tämä suosion lasku vain jatkuu jatkumistaan. Ilmeisesti minun työni on ollut erittäin tehokasta.

Mikä Linux siis on?
Linux on kommunistisen aatteen omaavan Linus Torvaldsin kehittämä ja mahdollisesti myös muualta kopioima käyttöjärjestelmä. Linux kärsii pahoista tietoturvaongelmista ja se onkin ollut viime vuodet lehtien kestosuosikki tietoturva-uhkien osalta.


   
Linux vai Windows
1. Esipuhe
2. Linuxin testaus ja asennus
3. Kumpi on parempi Linux vai Windows?
4. Linux väärät väittämät
5. Paljonko Linux säästää?

1. ESIPUHE
Tavoitteenamme on avustaa Windowskäyttäjiä, yksityisiä henkilöitä ja yrityksiä testaamaan Linuxia. Aina on hyvä olla varmuuden varalle kotitalouksissakin Linux, esimerkiksi, jos Windows kone kaatuu käsiin, voi olla niin että nettiasiat täytyy hoitaa esim. laskujen maksaminen, sähköpostin luku. LiveCd on siihen tarkoitukseen loistava väline, jonka voi puolessa tunnissa tehdä. Kiintolevyn sisältö säilyy LiveCD:tä käytettäessä täysin vakiona. LiveCD on myös kätevä väline, jos haluaa surffata netissä ´tosi lujaa´ ja hoitaa päivittäiset askareet helposti Linuxin kautta.

Viime aikoina Linuxin suosio on noussut huomattavasti. Yhä useammat EU:n maat ovat siirtyneet käyttämään avoimia standardeja ja käyttämään OpenOffice toimisto-ohjelmistoja. Tulevaisuus näyttää siltä, että Linuxit yleistyy kovaa vauhtia, myös Suomessa. Monet yksityishenkilöt käyttävät Linuxia, kun haluavat tehokkaamman ja käyttökeloisemman käyttöjärjestelmän. Sen takia olisi viisasta alkaa valtion jakamaan LiveCd jakeluita myös yksityisille. Sillä tulevaisuudessa saattaa olla niin, ettei työelämässä Microsoftin tuotteilla ole kysyntää.

Mikä siis Linux on? Linux on avoin käyttöjärjestelmä, jonka on kehittänyt Linus Torvarlds vaihtoehdoksi, koska ei ollut tyytyväinen sen aikaisiin kaupallisiin tuotteisiin. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa ja loi Linux-ytimen, joka julkaistiin vuonna 1992. Sen ympärille on kehittynyt useita käyttöliittymiä (Gnome, KDE) ja niiden ympärille jakeluita (Distribution). Linux siis on vain alusta eli kernel. - tulipahan vähän liikaa asiaa aloittelijalle.

2.A Linuxin asennus
Linux on tarkoitettu ns. hakkereille, jotka tosin eivät linuxia käytä, koska tietävät sen olevan tietoturvauhkien numero ykkönen. Tämän hakkereiden käyttöjärjestelmä -tittelin vuoksi linuxin asennus onkin erittäin vaikea peruskäyttäjälle. Se on täysin tekstitilassa ja vaatii käyttäjää kirjoittamaan jatkuvasti komentoja (paitsi kääntövaiheessa, joka kestää 5-10 päivää riippuen tietokoneesta). Eikä linux ole vielä tämänkään jälkeen valmis käytettäväksi vaan joudut asentamaan ajurit ja tarvitsemasi ohjelmistot. Esimerkiksi ajurien asentaminen vaatii useita uudelleenkäynnistyksiä ja kernelin kääntämisiä, koska linuxin kerneli on monoliittinen. Sitten, kun kaikki ajurit toimivat ja käyttöjärjestelmä käynnistää eikä jää jumiin minkään virheen takia niin pääseekin asentamaan tarvitsemiaan ohjelmistojaan kääntämällä ne lähdekoodeista. Useimmiten ongelma on vain se, että linuxista puuttuu erilaisia kirjastoja ohjelmille, joten useimmiten ohjelmien asennukset kaatuvat siihen, kun joku tietty kirjasto puuttuu.

Linuxin asennusvaiheessa kannattaa myös asentaa tarvittavat virustorjunta ja palomuurisoftat tai käyttää ainakin linuxin mukana tullutta palomuuria, joka tosin ei ole niin hyvä kuin kaupalliset vastineet. Se ei itseasiassa ole varsinaisesti edes palomuuri vaan net-filter, jolla pystytään rajoittamaan liikennettä, mutta ollenkaan sitä ei voida pysäyttää. Kaikkein turvallisin linux on linux, jota ei ole kytketty internettiin.
Tässä erään linuxin asennusohje, josta voitte todeta linuxin erilaisuuden kaikenlaisille käyttäjille tarkoitettuun windowsiin.
http://www.gentoo.org/doc/fi/handbook/handbook-x86.xml

2.B Windowsin asennus
Windows on erittäin helppo asentaa. Useimmiten se tulee jo valmiiksi asennettuna, kun tietokoneen ostaa. Jos windowin asentaa itse käsin niin se on erittäin helppo aloittelijallekkin. Asennuksen jälkeen käyttäjä voi käyttää windowsin huippuhyvää palomuuriohjelmistoa tai jotain kaupallista vastinetta. Useimmiten kuitenkin kannattaa käyttää windowsin omaa palomuuria, koska se on asiantuntijoiden mukaan oikeasti riittävän hyvä nykypäivän uhkia vastaan ja sitäpaitsi se on microsoftin valmistama ja integroitu windowsiin syvemmälle kuin ulkoiset palomuurit.

Windowsin asennuksen jälkeen kannattaa asentaa laitteiden omat ajurit, koska se parantaa esimerkiksi pelien toimivuutta, mutta mikään pakko se ei ole sillä Microsoftinkin yleispätevät ajurit ovat normaalikäytössä aivan riittävät.

Windowsin mukana ei tule paljoa erilaisia ohjelmistoja, mutta peruskäyttöön aivan riittäviä kuitenkin. Usein käyttäjät kuitenkin lataavat uudet vastaavanlaiset ohjelmat tilalle, mutta aina tämä ei kannata. On todettu, että IE:tä (Internet Explorer) vastaavan Firefoxin olevan huomattava tietoturvauhka, joten sitä ei tästä syystä kannata asentaa vaan käyttää sitä Internet Exploreria, koska se on asiantuntijoiden mukaan erittäin turvallinen.

3.Kumpi on parempi?

A.Pelikäyttö
Linuxille ei ole olemassa kaupallisia pelejä johtuen linuxin ympärillä olevasta kommunistisesta aatteesta, mutta linuxille on paljon ns. pikkupelejä, jotka saattavat jaksaa viihdyttää käyttäjää pari tuntia. Linuxin on todettu myös olevan todella raskas tälläiseen käyttöön, joten älkää ihmetelkö jos joku peli sattuisikin kyykyttämään teidän juuri ostamanne koko kylän tykeimmän pelikoneen.

Windowsille on todella runsaasti kaupallisia pelejä ja vielä enemmän ns. pikkupelejä. Windowsille on myös paljon erilaisia emulaattoreita, joilla voidaan pelata muiden pelikoneidenkin pelejä, joten tämä lisää pelien määrää entisestään. Windows on erittäin kevyt, joten pelit toimivat vanhemmillakin tietokoneilla todella tehokkaasti.

Windowsin ja Linuxin erona pelikäytössä on myös se , että windowsiin saa DirectX:n, joka helpottaa ohjelmoijien peliohjelmointia ja jopa parantaa yhteensopivuutta, joten pelit toimivat helposti vaikka miten eksoottisillakin osilla, kun linuxiin ei ole saatavilla mitään vastaavaa, joten pelien tekijät joutuvat itse ohjelmoimaan vastaavat toiminnot. Tämä aiheuttaa mm. sen, että usein linux-pelit eivät toimikkaan kuin vain tietynlaisissa tietokoneissa.

B.Toimistokäyttö
Linuxiin ei ole saatavilla mitään kunnollista toimisto-ohjelmistoa, kuten windowsiin. Linuxille saa Open Officen, mutta se ei ole läheskään yhtä hyvä tai yhteensopiva kuin Microsoft Office, joka on muuten myös kaikkein käytetyin toimisto-ohjelmisto toimistokäytössä.

C.Viihdekäyttö
Linuxille ei ole mm. mp3-soitinta eikä DVD-soitinta johtuen niiden lisensseistä. Linux on kommunistisen ideologian eli GPL-lisenssin ohjelmisto eikä GPL-lisenssi oikeuta käyttämään minkään muun lisenssin ohjelmia silloin, joten linuxissa ei tämän vuoksi ole näitä mp3 tai dvd-ohjelmistoja. Linuxissa tosin on yritetty tehdä muutamia vastaavia muotoja mp3:lle, kuten Ogg Vorbis, mutta sen heikkolaatuisuuden isoillakin bitrateseilla vuoksi se ei ole saavuttanut kovinkaan isoa suosiota ja suurinosa musiikista jaetaankin lähinnä mp3, wav, wma ja wmv-muodoissa, joita linuxissa ei saa käyttää.

D.Webkäyttö
Linuxiin ei ole saatavilla kunnollista virustorjuntaa, palomuuria tai edes internet selainta, jonka vuoksi linux onkin saanut tittelin "Tietoturvauhkien numero ykkönen".

Linuxille on olemassa Apache niminen web-palvelinohjelmisto, mutta se ei ole läheskään yhtä hyvä kuin Microsoftin vastine.

Windowsille on olemassa hyviä virustorjuntoja, palomuureja ja mukana tulee yksi tämän hetken turvallisimmasta internet-selaimista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että windows olisi huono käyttöjärjestelmä tietoturvaltaan vaikka sille onkin paljon ohjelmia tietoturvan parantamiseen niin niitä ei ole windowsin hyvän tietoturvan ansiosta tarve käyttää.

http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/sirolecomparison.mspx

http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/wipro.mspx

http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/vulnerable.mspx

http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/secinnovation.mspx

E.Ohjelmointi
Sanotaan, että linux on hyvä ohjelmoijalle ja tämä pitääkin melko pitkälle hyvin paikkaansa. Ainoa ohjelmoinnin osa missä linux on huonompi on peliohjelmointi sillä sille ei ole saatavissa DirectX:ää, joten esimerkiksi tuki erilaisille laitteille on ohjelmoitava itse toisinkuin windowsissa.

Linuxissa kuitenkin tulee mukana vaikka mitä ohjelmointityökaluja sillä linuxihan on tarkoitettu hakkereille ja 99% linux-ohjelmistoista on saatavilla avoimen lähdekoodin lisenssillä ja mitään niistä ei ole käännetty käyttövalmiiseen muotoon vaan käyttäjän on tehtävä tämä itse jos hän haluaa käyttää jotain ohjelmaa.

F.Vakaus
Windowsin vakaus on todistetusti parempi kuin linuxin.
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=27279&tyyppi=1

G.Grafiikka
Linuxille ei ole olemassa kunnollista kuvankäsittelyä vaan Windowsin mukana tulevaa MSPaintia vastaavanlainen Gimp. Windowsille löytyy runsaasti kuvankäsittely, videonkäsittely, kuvantaitto ym. ohjelmia, jonka vuoksi windows onkin maailman suosituin käyttöjärjestelmä esimerkiksi mainostoimistoissa.

4. Linuxin väärät väittämät

"Internet Explorer ei ole standardi"
Aikana, jolloin internetin sivuille ei löydy vielä yhteistä standardia eli pelisääntöä niin voidaan asiat vain tehdä isomman oikeudella. Tämän vuoksi maailman eniten käytetyn Internet Explorer-nettiselaimen toteuttama html-ymmärtämys onkin ymmärrettävä ainoaksi oikeaksi standardiksi ja jos joku pilipaliselain ei jotain toimintoa ymmärrä oikein niin se on sen kehittäjien vika ja käyttäjien oma syy, että eivät käytä IE:tä.

"Linuxilla on isompi kehittäjämäärä kuin windowsilla, joten koodi on parempaa"

Jokainen "keittäjä" linux "sopan" ympärillä yrittää vetää linuxia haluamaansa suuntaan, joten koodi on yhtä purkkakoodia, jotta se on saatu toimimaan kasassa. Linux-kehittäjät eivät myöskään ole erityisen innostuneita korjaamaan virheitä mitä koodista löytyy vaan ohjelmoivat mielummin vaan kokoajan uusia ominaisuuksia.

5. Paljonko Linux säästää?

Ei yhtään. Itseasiassa monien tutkimuksien mukaan se jopa aiheuttaa enemmän kuluja kuin kaupallinen windows vaikka linux on ilmainen.

http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/topics/tco.mspx

16

1203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sit maininnut lähdettä!
      Juu... Tiedän, sen linkin pistäminen tuntuu olevan sulle muutenkin vasten mielistä, jostain ihmeen syystä!?!?
      ;-)

    • dfs

      Sinulla on kyllä hyvä mielikuvitus kun keksit noin paljon perätöntä tekstiä... :)

      Rupeaisit kirjailijaksi, sinulla voisi olla lahjoja tuon fiktion puolella paljonkin tämän tekstisi perusteella, ainakin sain hyvät naurut tuota lukiessa.

      Voi tietysti olla, että et ole käyttänyt linuksia vuoden 1992 jälkeen, tuntuu lukiessa ainakin siltä. Pitäisikö minun kirjoittaa juttu jossa mollaan ensimmäisen wintoyn ominaisuuksia verrattuna nykypäivän linuxiin? Voisi olla melko samanlainen teksti, tosin linuxin eduksi...

    • OHJEET P€NTILLE

      KATSOPAS PENTTI KUINKA NÄPSÄKKÄ GRAAFINEN ASENNUS ON UBUNTUSSA. VIELÄPÄ HELPOMMAN NÄKÖINEN KUIN WINDOWSIN. JA ASENNUSHAN VIE VÄHEMMÄN AIKAA, JOTEN VERRATTUNA WINDOWSIIN, AIKAA JÄÄ REILUSTI VAIKKA KÄYDÄ ULKONA HAPPIHYPYLLÄ.

      OLEPA HYVÄ, LINUXIN GRAAFINEN ASENNUS KUVANKAAPPAUKSINEEN:

      http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Asennusopas

      • ja joo

        Sissus sentään, tämä sodat on kyllä tosi huumoria, kannattaisi varmaan siirtää vitsit osioon. Ainakin lukijoita olisi enemmän.


    • normaalia

      paskajauhantaasi. Pari juttua kuitenkin ihmetyttää.

      > yhteensopiva kuin Microsoft Office

      Minkä kanssa M$ office on yhteensopiva?

      > 5. Paljonko Linux säästää?
      >
      > Ei yhtään. Itseasiassa monien tutkimuksien
      > mukaan se jopa aiheuttaa enemmän kuluja kuin
      > kaupallinen windows vaikka linux on ilmainen.
      >
      >http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/topics/tco.mspx

      Jos mikki$otku vertaa omaa tuotettaan kilpailevaan tuotteeseen, niin kumman luulet voittavan? Todellista PROBAGANDAA!

      • TotuudenTorvi..

        Sun pitäis hiukan parantaa kirjoitustyyliä ja hieroa tarkempia selityksiä.


      • http://www.google.fi/search...

      • kuitenkaan
        TotuudenTorvi.. kirjoitti:

        Sun pitäis hiukan parantaa kirjoitustyyliä ja hieroa tarkempia selityksiä.

        vastannut kysymykseen. M-I-N-K-Ä K-A-N-S-S-A M-$ O-F-F-I-C-E O-N Y-H-T-E-E-N-S-O-P-I-V-A?


    • kirjoitus

      Täyttä faktaa.

    • The Real J.

      Tämähän oli tietenkin odotettavissa. Pönttö nelonen (ykkösluokan todistuksen keskiarvo tai henkinen ikä, oletan) postaa jälleen kerran perätöntä hölynpölyään, ties kuinka monetta kertaa.

      Jo asennuksesta kertova kappale on täyttä hölynpölyä. Itselläni Linuxin asennus kesti aikanaan ehkä puolisen tuntia kaikkien softien asennukset mukaan luettuna (DVD:ltä useampi giga) ja juuri muualla ei tarvinnut kirjoittaa jotain kuin käyttäjätunnuksen ja rootin salasanan antamisessa. Ohjelmat sai asennettua suoraan DVD:ltä eikä mitään tarvinnut kääntää. Ja paketinhallintaa käyttämällä ei tarvitse miettiä riippuvuuksista, paketinhallinta kyllä hanskaa sen.

      Mitä tulee viihdekäyttöön, minulla kyllä toimivat MP3:et ihan ongelmitta. Tarvittaessa myös CD-levyjen rippaus MP3:siksi onnistuu helposti ja rippausohjelma osaa hakea suoraan verkosta tiedot levystä ja kappaleista. Ja ne levyt on ihan rehellisesti hankittu enkä levitä musiikkia verkossa, joten piratismihöpötykset voit unohtaa.

      Verkkokäyttökin onnistuu ihan ongelmitta. Tämäkin postaus on tehty Linuxilla ja Firefoxilla. Ei mitään ongelmia. Webbisurffailu, sähköposti ja uutisryhmien lukeminen ja niihin kirjoittaminen onnistuu. Muuhun verkkokäyttöön en konetta käytä, mutta softat kyllä löytyisi.

      Ja mitä vakauteen tulee, en muista käyttiksen kertaakaan kaatuneen tai jumiutuneen. Eikä se johdu dementiasta.

    • hyvä kirjoitus

      joka sisälsi hyvän tilanneanalyysin. Ja kukaan aiemmista vastaajista ei tietenkään lukenut sitä. Alkoivat vaan trollaamaan. ;)

    • dfs

      "Tarkoituksemme on tehdä täysin puolueeton tutkimus linuxin huonoudesta ja windowsin paremmuudesta."

      epäonnistui pahasti?

      "--linux-nimisen viruksen--"

      Taidat olla melko yksinään tuon väittämän kanssa, yksikään virustorjuntaohjelmia valmistava yhtiö ei ole luokitellut linuxia virukseksi.

      "--suosio on ollut matalimmillaan vuosiin ja tämä suosion lasku vain jatkuu jatkumistaan. --Viime aikoina Linuxin suosio on noussut--"

      Puhuit itsesi pussiin, ensin väität suosion laskevan ja sitten väität suosion olevan nousussa, melko ristiriitaista...

      "Linux kärsii pahoista tietoturvaongelmista--"

      Jos vertailee windowsin tietoturvaa:

      http://secunia.com/product/1174/

      Ja linuxin, esim debianin epävakaan version tietotruvaa:

      http://secunia.com/product/530/

      Voi huomata, että ilmaisessa debianin EPÄVAKAASSA versiossa kaksi paikkaamatonta haavoittuvuutta, kun taas jonkinmoisen hinnan omaavassa windows server 2003 enterprise editionissa on 10 paikkaamatonta turva-aukkoa. Windowsissa saa maksaa turvattomasta käyttöjärjestelmästä, kun taas turvallisemman linuxin saa ilmaiseksi!

      Esipuhe oli melko hyvä viimeistä lausetta lukuunottamatta. Olen samaa mieltä kuin sinä esipuheessa, että linux-distro on mitä mainioin käyttöjärjestelmä verrattuna kökköön wintoyhin.

      "--eivät linuxia käytä, koska tietävät sen olevan tietoturvauhkien numero ykkönen."

      Tjaa vertaillaampa tietoturvaa:

      Debianin vakaa versio: kolme päivittämätöntä aukkoa, vähemmän vakavaa (http://secunia.com/product/5307/)

      windows xp home: 25 paikaamatonta aukkoa, vakaa
      (http://secunia.com/product/16/)

      ubuntu 6.06: 0 turva-aukkoa, 15 paikattua siinä missä xp homessa 128 (http://secunia.com/product/10611/)

      windows xp professional: 28 turva-aukkoa, vakavaa (http://secunia.com/product/22/)

      Siinä sinulle turvallista wintoyta, ubuntussa ei ole yhtään päivittämätöntä turva-aukkoa, kun wintoy-kyhäelmistä niitä löytyy paljonkin, mietipä sitä.

      "--linuxin asennus onkin erittäin vaikea peruskäyttäjälle."

      näinkö vaikeaa:

      ubuntu: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Asennusopas

      suse: http://www.kotoistaminen.novell.fi/?sivu=asennus_valinnat

      mandriva: http://www.ninaliz.net/Mandrake10.html

      gentoo: http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=588&slide=7

      Mitä vaikeaa noissa on...?

      "--täysin tekstitilassa ja vaatii käyttäjää kirjoittamaan jatkuvasti komentoja (paitsi kääntövaiheessa, joka kestää 5-10 päivää riippuen tietokoneesta)."

      Katsopas noita linkkejä, jotka laitoin äsken, missä kohden näet jatkuvaa komentojen kirjoittamista ja tekstitilassa työskentelyä? Gentoo on ainut, jonka asennus voi kestää pitkään ohjelmien kääntämisen takia. Tosin kääntämisen avulla voi optimoida ohjelmat toimimaan parhaiten juuri omalla koneella, jolloin niiden käyttönopeus paranee. Uusilla koneilla ei kestä edes päivääkään asentaa gentoota...

      "Eikä linux ole vielä tämänkään jälkeen valmis käytettäväksi vaan joudut asentamaan ajurit ja tarvitsemasi ohjelmistot."

      Mitkä ajurit joutuu asentamaan? Et itseole tainnut koskeakaan linuxiin eläessäsi, linuxeissa on näes automaattinen laitteiden tunnistus asennuksen aikana ja asennusvaiheessa asennetaan myöskin ajurit näille laitteille, automaattisesti. Toisin kuin wintoyssa joutuu ajurit erikseen asentamaan.

      "--ajurien asentaminen vaatii useita uudelleenkäynnistyksiä ja kernelin kääntämisiä, koska linuxin kerneli on monoliittinen."

      Väärin. Kernel saattoi olla 1990-luvun alussa monoliittinen, et ole kai sen jälkeen linuxia nähnyt, mutta nykyään kerneli on hyvin modulaarinen. Ajurit voi ladata käytön aikana kerneliin moduleiksi, ilman uudelleenkäynnistystä, kuten windowssissa on tapana. Uudelleenkäynnistys tulee kyseeseen linuksissa jos asentaa uuden kernelin, muuten konetta ei ole pakko sammuttaa ollenkaan, toisin on wintoyn laita.

      "--asentamaan tarvitsemiaan ohjelmistojaan kääntämällä ne lähdekoodeista. Useimmiten ongelma on vain se, että linuxista puuttuu erilaisia kirjastoja ohjelmille--"

      Alan todella uskoa, että olet käyttänyt vain linuxin ensimmäistä alpha-versiota. Binääripaketit ovat nykyaikaa poikaseni, linuxissakin, poikkeuksena gentoo, mutta syyn kääntämiselle mainitsinkin jo. Pakettienhallinta, jollaista ei windowsissa näy, hallitsee linuxissa pakettienväliset riippuvuudet ja asentaa kaikki tarvittavat paketit. Wintoyhan ei tällaista osaa, vaan jos ohjelma tarvitsee jotain itsensä ulkopuolella olevaa osaa on wintoy-käyttäjän se itse etsittävä netistä ja asennettava.

      "--kannattaa myös asentaa tarvittavat virustorjunta ja palomuurisoftat--"

      Palomuuri on tietysti tarpeen, jos kone on yhteydessä nettiin, virustorjuntaa ei linuxissa nykyään tarvitse, paitsi jos haluaa skannailla wintoy-koneisiin meneviä tiedostoja ettei wintoy-koneet saastu esimerkiksi välitettävistä liitetiedostoista tulleista viruksista, linuxissa kun eivät wintoy-virkset toimi. Virustorjuntaohjelmat linuxissa ovat oikeastaan paljon suurempi uhka kuin virukset, koska näistä ohjelmista on löytynyt jonkin verran turva-aukkoja.

      "--pystytään rajoittamaan liikennettä, mutta ollenkaan sitä ei voida pysäyttää."

      Jaa, tiedätkös, mitä tämä käsky tekee:

      iptables -A INPUT -j DROP

      Nyt ei liiku verkossa mitään sisäänpäin eli liikenne on pysäytetty. Helppo kumota väitteet, jotka on tehnyt henkilö, joka ei edes ole kokeillut linuxia.

      "Kaikkein turvallisin linux on linux, jota ei ole kytketty internettiin."

      Totta, sama pätee wintoyhinkin, mutta verkkoon kytkettynä linuxin tietoturva on valovuosia wintoyta edellä.

      "Tässä erään linuxin asennusohje, josta voitte todeta linuxin erilaisuuden kaikenlaisille käyttäjille tarkoitettuun windowsiin.
      http://www.gentoo.org/doc/fi/handbook/handbook-x86.xml"

      Tuossa gentoo-linuxin asennusopas. Näitlö paljonkin vaivaa etsiessäsi mahdollisimman hankalannäköisen linux-asennuksen? Vertaapa saman gentoon uusimman version asennukseen graafisesti:

      http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=588&slide=7

      Onko vielä yhtä vaikeannäköistä?

      "Windows on erittäin helppo asentaa. Useimmiten se tulee jo valmiiksi asennettuna--"

      Niin, helppoa, syötät vain serial-keyn ja pari muuta tietoa ja annat asennella. Asennukseen ei voi mitenkään vaikuttaa, et voi edes päättää mitä ohjelmia asennetaan ja mitä ei.

      "Asennuksen jälkeen käyttäjä voi käyttää windowsin huippuhyvää palomuuriohjelmistoa--"

      Eikös se ollut niin, että wintoyn palomuuri blokkasi vain sisäänpäin pyrkivän liikenteen ja jätti koneeseen päässeet pöpöt huomioimatta antaen samalla niille vapauden käyttää koneen nettikaistaa miten paljon vain.

      "--se on asiantuntijoiden mukaan oikeasti riittävän hyvä nykypäivän uhkia vastaan--"

      Olisiko kenties lähdettä näihin asiantuntijalausuntoihin?

      "--kannattaa asentaa laitteiden omat ajurit--"

      On pakko asentaa laitteiden ajurit jos haluaa laitteita käyttää, toisin kuin linuxissa, jossa ajurit asennetaan asennusprosessin aikana.

      "Windowsin mukana ei tule paljoa erilaisia ohjelmistoja, mutta peruskäyttöön aivan riittäviä kuitenkin."

      Ohjelmat ovat auttamatta vanhanaikaisia, notepad ms paint yms. Linuxien mukana tulee yleensä jatkuvasti kehitettäviä ohjelmia, ei paikalleen jämähtäneitä kuten wintoyn perusohjelmat.

      "On todettu, että IE:tä (Internet Explorer) vastaavan Firefoxin olevan huomattava tietoturvauhka, joten sitä ei tästä syystä kannata asentaa vaan käyttää sitä Internet Exploreria, koska se on asiantuntijoiden mukaan erittäin turvallinen."

      Todellako? 21 paikkaamatonta haavoittuvuutta IE:ssä(http://secunia.com/product/11/). Firefoxissa taas neljä paikkaamatonta haavoittuvuutta (http://secunia.com/product/4227/). Ja onko linkkejä asiantuntijalausuntoihin, joissa ylistetään ie:n turvallisuutta, muihinkin kuin micro$oftin markkinasivuille.

      "Linuxille ei ole olemassa kaupallisia pelejä--"

      Voi voi, kun pikku poika ei ota edes asioista selvää vaan höpöttää ihan asiattomia... (http://www.tuxgames.com/)

      "Linuxin on todettu myös olevan todella raskas tälläiseen käyttöön--"

      Niinkö, missä sellaista lukee?

      "Windowsille on todella runsaasti kaupallisia pelejä ja vielä enemmän ns. pikkupelejä."

      Minä pelaan konsolilla, tietokone taas on hyötykäytössä.

      "--usein linux-pelit eivät toimikkaan kuin vain tietynlaisissa tietokoneissa."

      Jaa, onkos perusteluja? Yleensäpä kaikki osat, joita peli tarvitsee toimiakseen, voi keskitetysti ladata pakettienhallinnan kautta.

      "Linuxiin ei ole saatavilla mitään kunnollista toimisto-ohjelmistoa, kuten windowsiin. Linuxille saa Open Officen, mutta se ei ole läheskään yhtä hyvä tai yhteensopiva kuin Microsoft Office, joka on muuten myös kaikkein käytetyin toimisto-ohjelmisto toimistokäytössä."

      Mkasaako miltei 400€ toimisto-ohjelmistosta (http://www.microsoft.com/office/editions/howtobuy/standard.mspx), vaiko käyttää open officea, jossa samat ominaisuudet saa ilmaiseksi? En minä ainakaan tuhlaa rahojani, kun ainakin yhtä hyvän, jos ei paremman, ohjelman saa ilmaiseksi. Ja minkälaista yhteensopivuutta wintoyn officella tarkoitat olevan open officeen verrattuna? Kyllä open office on suoraan yhteensopiva niin wintoyn kuin linuxinkin kanssa, tähän ei m$ office kykene.

      "Linuxille ei ole mm. mp3-soitinta eikä DVD-soitinta johtuen niiden lisensseistä. Linux on kommunistisen ideologian eli GPL-lisenssin ohjelmisto eikä GPL-lisenssi oikeuta käyttämään minkään muun lisenssin ohjelmia--"

      Ei tuo gpl kai kiellä riippuvuuksia liensoituihin/suljettuihin ohjelmiin. Tällöin gpl-ohjelma voi käyttää esim. libdvdread3:a, kunhan itse libdvdread3:a ei ole kirjoitettu koodiin mukaan, vaan ohjelmaa/kirjastoa kutsutaan ohjelman ulkopuolelta. Tämä mahdollistaa musiikin kuuntelun ja dvd:iden katsomisen linuxissa.

      "--Ogg Vorbis, mutta sen heikkolaatuisuuden isoillakin bitrateseilla--"

      lähteitä? Väittäjällä on todistustaakka...

      "Windowsille on olemassa hyviä virustorjuntoja, palomuureja ja mukana tulee yksi tämän hetken turvallisimmasta internet-selaimista."

      Tosiaan, hyvä virustorjunta on wintoyssa pakollista, toisin kuin linuxissa. Parempi palomuuri linuxista löytyy kuin wintoysta. Ie, jos tarkoitat sitä ei ole oikein turvallinen, katso vaikka postiani ylöspäin secunian linkistä näkee, että ie:ssä on firefoxiin verrattuna kauheasti turva-aukkoja.

      "http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/sirolecomparison.mspx

      http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/wipro.mspx

      http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/vulnerable.mspx

      http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/analyses/secinnovation.mspx"

      puolueellista propagandaa...

      "Linuxissa kuitenkin tulee mukana vaikka mitä ohjelmointityökaluja sillä linuxihan on tarkoitettu hakkereille ja 99% linux-ohjelmistoista on saatavilla avoimen lähdekoodin lisenssillä ja mitään niistä ei ole käännetty käyttövalmiiseen muotoon vaan käyttäjän on tehtävä tämä itse jos hän haluaa käyttää jotain ohjelmaa."

      Onko lähdekoodista kääntäminen jäänyt soimaan päähäsi? vain gentoossa suurin osa ohjelmista käännetään lähdekoodista. Lopuissa linuxeissa miltei kaikki ohjelmat ladataan binääripaketteina kuten wintoyssakin, tosin keskitetysti pakettienhallinnan kautta, mikä ei wintoyssa ole mahdollista.

      "Linuxille ei ole olemassa kunnollista kuvankäsittelyä vaan Windowsin mukana tulevaa MSPaintia vastaavanlainen Gimp."

      Gimp vastaa adoben photoshoppia...

      "Windowsin vakaus on todistetusti parempi kuin linuxin. "

      Kaikki linuxia käyttävät tietävät, että linux on paljon vaikeampi saada kaatumaan työpöytäkäytössä kuin wintoy. Lainaus uutisestasi: "Kaikkia tutkittuja käyttöjärjestelmiä voidaan pitää Yankee Groupin mukaan erittäin luotettavina."

      ""Internet Explorer ei ole standardi""

      ei olekaan, täältä löydät standardin http://www.w3.org/

      "Jokainen "keittäjä" linux "sopan" ympärillä yrittää vetää linuxia haluamaansa suuntaan, joten koodi on yhtä purkkakoodia, jotta se on saatu toimimaan kasassa."

      Debianilla, kuten muillakin jakeluilla on omat säännöstönsä repositoryihin otettavista ohjelmista, joten tuo sinun argumenttisi ei oikein toimi.

      "Itseasiassa monien tutkimuksien mukaan se jopa aiheuttaa enemmän kuluja kuin kaupallinen windows vaikka linux on ilmainen."

      Osaavalle käyttäjälle ilmainen. Peruskäyttäjälle ilmainen, suuren luokan servereihin ei vaan ilman maksavaa tukea taida huippuosaamista tarpeeksi olla.

      Tuo sinun juttusi on melkoista propagandaa ja mustamaalausta, täynnä valheita. Onneksi edes vähän tietotekniikasta ymmärtäväkin tietää kirjoituksiesi olevan p*skaa.

      • Pentti Nelonen

        Lukutaito näyttää puuttuvan linuxnisteiltä kokonaan.

        "Internet Explorer ei ole standardi"

        Ei ollut minun lause vaan minun vastaus erääseen väitteeseen.

        "ei olekaan, täältä löydät standardin http://www.w3.org/ "

        W3 ei ole standardi. Se on vain yksi tapa, mutta mikään sovittu standardi se ei ole. Ainoa html-standardi, joka on koskaan tehty on 90-luvun alusta ja IE toteuttaa sitä erittäin tarkasti ja siis täsmälleen niinkuin pitäisikin. Myöhemmät toiminnot, jotka tuohon standardiin eivät kuulu ovat lähinnä epämääräisiä kilkkeitä, joita loppujen lopuksi internetissä ei oikeastaan edes tarvita, mutta silti ne on lisätty epämääräisiin internet-selaimiin, kuten Firefoxiin.

        Jos IE ei niitä tue niin mitä sitten? Ne eivät ole mitään html-standardia, joten niitä ei ole pakko edes tukea. Kaiken lisäksi nettisivuja tekevien pitäisi tehdä sivunsa niin, että ne toimivat hyvin kaikilla tai ainakin useimmilla ja tällöin se tarkoittaa sitä, että ne pitäisi tehdä sillaisiksi, että maailman eniten käytetty internet selain näyttäisi sivut oikein. Ei ole väliä jos sivu ei toimi oikein firefoxilla, koska sehän onkin vain pienen marginaaliryhmän käyttämä epämääräinen internet-selain.

        Muihin sinun kohtiisi en edes viitsi vastata, koska ovat niin törkeää kommunistista propagandaa, että stalinkin kääntyisi haudassaan nähdessään ne.


      • Firefoxiin
        Pentti Nelonen kirjoitti:

        Lukutaito näyttää puuttuvan linuxnisteiltä kokonaan.

        "Internet Explorer ei ole standardi"

        Ei ollut minun lause vaan minun vastaus erääseen väitteeseen.

        "ei olekaan, täältä löydät standardin http://www.w3.org/ "

        W3 ei ole standardi. Se on vain yksi tapa, mutta mikään sovittu standardi se ei ole. Ainoa html-standardi, joka on koskaan tehty on 90-luvun alusta ja IE toteuttaa sitä erittäin tarkasti ja siis täsmälleen niinkuin pitäisikin. Myöhemmät toiminnot, jotka tuohon standardiin eivät kuulu ovat lähinnä epämääräisiä kilkkeitä, joita loppujen lopuksi internetissä ei oikeastaan edes tarvita, mutta silti ne on lisätty epämääräisiin internet-selaimiin, kuten Firefoxiin.

        Jos IE ei niitä tue niin mitä sitten? Ne eivät ole mitään html-standardia, joten niitä ei ole pakko edes tukea. Kaiken lisäksi nettisivuja tekevien pitäisi tehdä sivunsa niin, että ne toimivat hyvin kaikilla tai ainakin useimmilla ja tällöin se tarkoittaa sitä, että ne pitäisi tehdä sillaisiksi, että maailman eniten käytetty internet selain näyttäisi sivut oikein. Ei ole väliä jos sivu ei toimi oikein firefoxilla, koska sehän onkin vain pienen marginaaliryhmän käyttämä epämääräinen internet-selain.

        Muihin sinun kohtiisi en edes viitsi vastata, koska ovat niin törkeää kommunistista propagandaa, että stalinkin kääntyisi haudassaan nähdessään ne.

        Jos Firefox on vielä kokeilematta, niin nyt kokeilemaan:
        http://www.mozilla-europe.org/fi/products/firefox/


    • Pentti Nelosen Bull Shit-pu...

      PASKAA,ETTEI se varmaan itsekään uskoa kaikkia asioita?.

      • TotuudenTorvi2

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      90
      4473
    2. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      61
      3345
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      113
      2551
    4. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      126
      2442
    5. Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen

      "Y­lei­ses­sä tie­dos­sa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki
      Maailman menoa
      104
      2429
    6. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      42
      2075
    7. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      28
      2017
    8. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      224
      1763
    9. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      9
      1667
    10. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      29
      1628
    Aihe