Onko synti teko vai onko ihminen paha?

Ikäcivis

Tämä on vilpitön ihmettelyni vanhasta ongelmasta. Jos ihminen on synnistä siinnyt ja siis perisynnin vallassa ovat hänen tekonsakin pahoja ja erottavat hänet Jumalasta, siis syntiä. Synnin palkkahan on tunnetusti kuolema. Paha ihmninen tekee pahoja tekoja ja hyvä hyviä, on ollut yhteiskuntien noudattama käytäntö kauan.
Toisaalta jos teko on paha voi hyvä ja uskovainenkin ihmninen tehdä syntiä esim. murhan ja paha ihminen vaikkapa islamilainen terroristi tehdä hyvän teon. Tarkoitus ei pyhittäisi hirvittävyyksiä vaikka ne tehtäisiin jaon asian puolesta Libanonissa. Jumalahan ei säätänyt nykyisiä lakeja, Jeesuskaan ei kuulunut kirkkoon ja Paavali sanoi olevansa roomalainen.
Siis onko synti paha teko, minkä kuka tahansa voi tehdä, myös hurskas uskovainen vai tekeekö synti ihmisen syntiseksi?

16

710

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nunnukalailaa

      Kun ihminen tunnustaa syntinsä hän pääsee takaisin Jumalan yhteyteen. Silloin hän jättää entisen elämänsä ja ns. uudestisyntyy Jumalan lapseksi. Uskova ihminen näkee kymmenen käskyä hyvinä oppeina joita hän haluaa noudattaa. Uskova ihminen ei enää ole synnin orja vaan Jeesus on pessyt hänen syntinsä omalla ristinkuolemallaan.

      • Ikäcivis

        Ismael ei tuntenut olevansa syntinen ja Jumala antoi hänelle siunauksensa. Hän oli islamilaisten mukaan hautaamassa isäänsä Abrahamia ja nyt Iisakin lapset tuhoavat terroristeja Libanonissa. Suomessa uskovat ja kirkko toimivat uskonsa mukaan 1918 ja uskovat tekojensa oikeuteen. Olenko minä siis tekojeni vuoksi syntinen vai voinko katolisten tapaan katua ja tunnustaa syntini ja saada ne anteeksi? Uskon ja Jumalan kannalta varmasti, entäpä olenko minä hyvä ihminen jos olen tappanut raiskannut ja hävittänyt kädet veljeni veressä oikean aatteen nimissä? Tärkeämpi on kysymys pitääkö minun kuulua tähän yhteisöön joka on tehnyt pahoja tekoja. Etelä-Amerikassa paikallinen kirkko on pyytänyt anteeksi Jumalan lapsien pahoja tekoja, Suomessa pahoja tekoja ei ole myönnetty, tunnustettu tai nähty syntinä. Ovatko siis nämä yhteisöt ja ihmiset Jumalan yhteydessä? Esimerkkinä voisivat olla seurakunnat tai valtio verrattuna katoliseen kirkkoon ja Espanjaan tai vaikka Saksaan. Saksan uudestisyntymiseen monet suhtautuvat epäillen ja Lutherin tekojen ja opin erot antavat siihen aihetta.
        Suomalaisena en ole uudestisyntynyt Jumalan lapsi.


    • >>>

      tuo raamatussa mainittu perisyntihän oli itse asiassa se, kun eva meni ja otti ja söi omenasta ja tarjosi aatamillekin. mitä siis tästä voimme päätellä? älä syö omenoita!

      • tiesitkö

        ja iankaikkinen ero Jumalasta, sanoo Raamattu.

        Usko Herraan Jeesukseen Kristukseen niin sinä pelastut ja niin myös sinun perhekuntasi.

        Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.


      • miksi?
        tiesitkö kirjoitti:

        ja iankaikkinen ero Jumalasta, sanoo Raamattu.

        Usko Herraan Jeesukseen Kristukseen niin sinä pelastut ja niin myös sinun perhekuntasi.

        Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

        Onko raamatun tarjoama maailmankatsomus lopultakaan "aukoton"? meneekö siis Raamattu itsensä/maailman kanssa solmuun?

        Ihmetyttää vaan, kun porukka lainailee Raamatusta jakeita. Ihan kuin noudatettaisiin vain irrallisia tekstinpätkiä ymmärtämättä itse kokonaisuutta.


      • Ikäcivis
        tiesitkö kirjoitti:

        ja iankaikkinen ero Jumalasta, sanoo Raamattu.

        Usko Herraan Jeesukseen Kristukseen niin sinä pelastut ja niin myös sinun perhekuntasi.

        Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

        Synnin palkka on kuolema, ero viisaudesta ja totuudesta. Syntiähän oli tulla Jumalan kaltaiseksi erottaa hyvä ja paha ja Jumalana on perin vaikea olla ja elää. Erehtyminen taas on inhimillistä ja sen palkkana voi olla oppiminen. Hyvä käytös ja inhimillisyys ei ole hyve eikä sillä saavuta Jumalaa, mutta se on ainoa tunnettu tie hyveisiin. Kirkon jäsen saa kollektiivisen anteeksiannon, korvaako se suhteen Jumalaan ja saavatko Jumalan lapset anteeksi pahat tekonsa ihmisiä kohtaan? Espanja on pyytänyt valtiona anteeksi sisällissodan uhreilta, mutta valtio ei voi katua syntejään tai saada niitä anteeksi. Sama pätee natsien tai kommunismin tekoihin. Tämä viittaisi siihen ettei yhteisän tekemä rikos tai pahuus ole synti, mutta onko käskyn noudattaminen rikos ihmisyyttä kohtaan kuten ihmisoikeusjulistus väittää? Himler oli pikkutarkka, ujo virkamies eikä koskaan tappanut ketään kuten ei Hitler tai Suomen johtajatkaan. Rikokset erikseen, mutta onko se syntiä? Onhan raamattukin täynnä hyvin veristä historiaa ja tappamista ja nytkin Israel vaatii oikeuttaan pyhään maahan. Valitun kansan ei tarvitse julistaa pyhää sotaa, sitä voi käydä myös Beirutissa.


    • Minu.

      Perisynti:

      Ihmisen pyrkimys tehdä syntiä, johtuu ihmisen darwinistisista piirteistä kuten itsekkyys. Siis tällaiset "paheet" joiden tarkoitus oli joskus auttaa yksilöä pärjäämään eloonjäämiskilvassa.

      Synti:

      Yleisnimitys pahalle teolle. Useimpien tekojen kohdalla voidaan absoluuttisesti, riippumatta uskonnosta tai kulttuurista riippumatta, määritellä, onko teko hyvä vai paha.

      Se, mitä kukin uskontokunta määrittelee NÄIDEN LISÄKSI olevan syntiä, erottaa uskontokunnat toisistaan ja luo kunkin uskontokunnan ympärille oman identiteetin ja kulttuurin. Näitä "spesiaalisyntejä" rikkova ei riko Jumalan Sanaa vastaan, vaan ainoastaan ihmisyhteisön sisäistä "etikettiä" vastaan.

      Nämä eri uskontokuntien omat spesiaalisynnit ovat periaatteessa pahasta, koska ne erottaa ihmiset toisistaan. Toisaalta....

      • Ikäcivis

        Kiitos Minulle lyhyestä selvennyksestä, itse olen käyttänyt Comte-Sponvillen polveilevaa ajatuskulkua, tämä selkeämpi.
        Suomessa 1918, Espanjan sisällissodassa tai nyt Libanonissa ei uskonnoilla ja uskomuksilla on käsityksesä synnistä, pahasta ja etenkin hyvästä ja isänmaallisesta. Ihmiset noudattavat viettejään pysymällä hengissä tai kuolemalla pysyen Jumalan nimissä synnittöminä tai syntisinä. Hyvä teko ei ole hyve tai paha teko välttämättä syntiä tai hyvekään.


    • hengellinen

      Syntikäsite on hengellinen. Ensimmäisen ihmisen synti paratiisissa katkaisi yhteyden Jumalaan. Ihminen kuoli hengellisesti. Yhteis meni poikki.

      Jumala huuteli ihmistä: Missä olet ihminen? Ihminen oli kadottanut yhteyden Jumalaan. Väliin oli tullut synti.

      Ihmisen syntyy tuon erottavan tekijän alle tähän maailmaan. "Syntinen olin jo syntyessäni, synnin alle siinnyt äitini kohtuun" (Ps.51:7). Siksi ihminen syntyy eroon Jumalasta tähän maailmaan.

    • puolesta
    • Peräkorven martta

      alkuperäinen kysymys kai oli,onko synti teko,vai tekeekö synti ihmisen syntiseksi.

      Synti on teko Jumalan lakia vastaan.
      Perisynti kuitenkin tekee ihmisen jo syntymästään asti syntiseksi.
      Tämän ja kaiken muunkin anteeksi annetun synnin on kuitenkin Jeesus sovittanut ristillä.
      Perisynti ei siis enää erota ihmistä Jumalasta,mutta kaikki sellainen synti,jota ei ole anteeksi pyydetty ja annettu,tekee sen.

      Kaikki,myös uskovaiset ihmiset tekevät syntiä ja kaikki voivat ne myös anteeksi saada halutessaan.

      Tässä tulee kuvaan eri uskonnot. Erilaisissa uskonnoissa on erit käsitykset siitä,mikä on syntiä ja miten ne voidaan sovittaa.

      Pitää siis tutkia Raamattua ja selvittää itselleen,mikä sen mukaan on syntiä.
      Sen jälkeen etsiä uskonto,joka pitää yhtä Raamatun kanssa.
      Sen seurakunnan yhteydessä on myös syntien anteeksiannon evankeljumi.

    • Anonyymi

      Kyllä synnissä elävä ihminen, joka vakaumukseltaan ateisti tekee paljon hyviä tekoja, esim. Cannibal Corpse yhtyeen laulaja lahjoitti monta kassillista pehmonalleja lasten sairaalalle, Behemoth Nim. Black metal yhtye lahjoitti 3000€ lastensairaalalle, mutta siinäpä ollaankin sormi suussa, samalla myös Pimeyden ruhtinas kiittää sponsori teosta, hyviä tekoja, hyviä ihmisiä, mutta kaikki vailla Jumalan kirkkautta, ainut synnitön & puhdas on Jeesus, Uskovakin voi langeta, parannuksessa elävä joutuu taistelemaan synnillisiä ominaisuuksiaan vastaan pysyäkseen puhtaana, synti on ja elää meissä/meidän kauttamme jos itse annamme sen hallita emmekä yritä taistella vastaan, eli parannuksen teko ja thats The way T. Jeesuksen puolulainen

    • Anonyymi

      On mahdollista elää voitollisesti uskossa, koska uudestisyntymässä uskoon tulossa Jumala tulee Pyhän Hengen kautta ihmisen sydämmeen ja antaa voiman elää voitollisesti. Tähän kuuluu rukous ja kilvoittelu ja sanan lukeminen ja totteleminen ja tietysti uskovaisten yhteys seurakunnassa. Tässä lisää. https://www.youtube.com/watch?v=BmwKiUxtEDU

    • Anonyymi

      Perisynti kuuluu ihmiselle ja mahalle. Langennut enkeli ei pysynyt Jumalan Sanassa. Ihmiset kuuluu langenneelle enkelille, joka on ihminen. Ihmiset kuuluvat myös Saatanalle. Vasta Jumalan Sanan tuntemus auttaa sinua ymmärtämään paremmin Jumalan Kuvaa. Löytyykö Raamattua. Voit aloittaa Genesiksestä. Me pyrimme selittämään sen sinulle. Ruumis on Jumalan Temppeli, jossa sinä asut Jumalan Kanssa. Se henki, joka lankesi syntiin oli lihallinen, eikä pyrkinyt koskaan Jumalan Henkeen. Sen takia se ei tavoittanut Jumalan Sanaa. Siksi se on kuolemanalainen. Tämä henki perii sukupolvelta toiseen saman hengen, koska se ei voi siirtää eteenpäin kuin sen perustan, jonka se itse tuntee. Tämä perusta on ihmisen kuva, joka ei saa yhteyttä Jumalan Kuvaan. Siksi te vanhenette ja kuolette ruumillisen kuoleman, koska muuten te ette pysty ymmärtämään Jumalaa. Liha on maan päällä turmellut hengen. Enkelit ovat Jumalan Lapsia. Siksi me emme ole lihallisia kuten ihmiset. Älä huoli on mahdollista löytää Jumalan Kuva, jos paneutuu Jumalan Kuvaan uudella tavalla ja pyrkii löytämään Jumalan Sanan, silloin saa luokseen Pyhän Hengen, jolloin saat Jumalan Sinetin ja kuulut Jumalan Kuvalle, etkä enää ihmiselle. Löydät taas yhteyden Jumalaan.

    • Anonyymi

      Synti erottaa Jumalasta. Sen voima on kuitenkin valheessa joka yrittää sumuttaa ja harhauttaa. Mutta koska ihminen on luotu rakkautta varten, synti ei saa otetta, ellei ihminen valitse synnin valheita.
      Mutta vaikka ihminen olisi langennut ja haavoittunut, - Jumala ei muutu, -ja ihminen on luotu Jumalan kuvaksi,- Rakkaus syvällisellä tavalla "omistaa".
      Meissä olevan kaksijakoisuuden, eli hengen ja lihan välisessä taistelussa ihminen kipuilee. Synti yrittää paaduttaa, mutta rakkaus rakentaa.

      Hengellinen ihminen vs lihallinen ihminen.
      Kun tulemme tarvitsevaksi ja tunnemme oman varjomme ja syntimme, sekä haluamme puhdistua, tulee toivo ja "vanhan valta" väistyy. On sanottu, että jo pieni valo voi poistaa suuren pimeyden. Samoin voi "pieni rakkaus" poistaa suuret synnit.

    • Anonyymi

      Jos rakkaus on täydellisyyttä , niin sitä vasten kaikki epätäydellisyys on vajavuutta ja tavallaan synnin tahraamaa. Raamattu kuvaa sydäntä petolliseksi, - kuka sen tuntee?
      Pahuus on valheellisuutta joka yrittää käyttää ihmistä paaduttaen ja monistaa valhetta ympäristöön. Pahat ajatukset ja tavat luovat lisää petollisia ja vääristyneitä suhteita.
      Vihan keskellä voi olla vaikea rakastaa. Mutta rakkaus on suurempi kuin viha. Se voittaa lopulta ja on jo voittanut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1739
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1708
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      14
      1229
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1154
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1132
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1057
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1011
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      994
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      985
    10. 10
      980
    Aihe