Suullinen työsopimus?

JA

Olen ymmärtänyt, että suullinen työsopimus on sitova, mutta se pitää pystyä todistamaan. Eli jos on sovittu suullisesti määräaikaisen työsuhteen jatkumisesta ja työnantaja on tehnyt siitä myös työsopimuksen, mutta ei ole allekirjoittanut nimeään vielä siihen, niin onko sitova? Ystäväni työnantaja sai tietää, että hän odottaa lasta ja on tämän takia viivytellyt allekirjoitusta. Ystäväni ei tiennyt itsekään raskaudesta kuultuaan työsuhteen jatkumisesta. Kannattaako alistua lyhyempään työsuhteeseen, kun lapsi syntyisi noin kuukauden ennen määräajan loppumista? Todistajia on seitsemän ja lisäksi kopio allekirjoittamattomasta työsopimuksesta.

8

8054

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • työnantaja

      Olet aivan oikeassa siinä, että juridisesti suullinen sopimus on pätevä jos se pystytään todistamaan. Ongelmana on sisältö, mitä on tarkalleen ottaen sovittu.
      Laissa on myös erikseen määritelty syrjintäperusteita, raskaus on yksi niistä. Eli raskaus ei saa olla syy työsuhteen katkaisemiseen. Tästä on periaatteessa kyse, jos työsuhde ei jatkukaan raskauden vuoksi vaikka jatkumisesta on sovittu.
      Ystävän kannattaa pistää hanttiin. Jos kuuluu liittoon, sieltä saa lakimiehiltä tukea. Parasta tietysti olisi keskustella ja yrittää sopia työnantajan kanssa silmätysten. Reippaasti vaan juttusille. Onko se iso työnantaja vai pk-sektoria?

      • JA

        Työnantaja on kunta ja ehdot on KVTES:n mukaan. Nämä on vain sellaisia asioita, joissa ei haluaisi polttaa siltoja takanaan. Uskon, että liiton lakimiehet on ärhäkkäitä pitämään jäsentensä puolia.

        Tiedätkö muuten määräaikaisuuden erityisiä perusteita? Työnantajahan voi erityisiin syihin vedoten jatkaa määräaikaisia pätkiä vaikka viisi vuotta. Lain mukaan määräaikaisuutta voi jatkaa vain kerran ja työsuhteen pitäisi olla sen jälkeen voimassa toistaiseksi. Näinhän ei kunta/valtiosektorilla juurikaan menetellä, vaikka tiedetään ettei ilman määräaikaisia toimintaa voida pyörittää. Käsittämätöntä, että kokopäiväisiä määräaikaisia voi olla yksikössä jopa 70 %.


    • M

      Suullinen sopimus on sitova siinä missä kirjallinenkin ja epäselvyydetkin saadaan työtuomioistuimeen. Mikäli työ on jatkunut yhtäjaksoisesti yli vuoden on sopimuksia taikka ei, pitää työsuhde tulkita toistaiseksi voimassaolevaksi jota ei voi lopettaa mielivaltaisilla perusteilla.

    • tietoa on

      Suullinen työsopimus on pätevä. Työnantajan kiistäessä sen syntymisen, työntekijä voi joutua näyttämään toteen sopimuksen tekemisen. Ja tuo on nyt kunnossa.
      Asiassa on vielä toinenkin "juju", jota ette mahdollisesti tiedä. Nimittäin työsopimuksesta onkin tullut lain mukaan toistaiseksi voimassa oleva. Nimittäin, jos määräaikaista työsopimusta jatketaan, siitä tulee nykyisen työsopimuslain mukaan toistaiseksi voimassa oleva. Työnantajan on näytettävä toteen, että uusi työsuhde on määräaikainen. Eli työnantajalla on todistustaakka uuden työsuhteen määräaikaisuudesta, jos työntekijä on tehnyt töitä eli tullut töihin ja työnantaja on sallinut työnteon jatkumisen sen jälkeen, kun aiempi määräaikainen työsopimus oli jo päättynyt. Eli työnantajan tulisi sopia nimenomaisesti kirjallisesti työsuhteen jatkamisesta määräaikaisena. Jos näin ei ole tehty ja työntekijä on tehnyt töitä aiemman työsopimuksen päättymsien jälkeen, työsuhte on voimassa toistaikseksi jopa suullisen työsopimuksen nojalla ja työnantajan on kyettävä todistamaan, että on sovittu vain määräaikaisesta työsopimuksesta (joko kirjallisesti tai suullisesti. Mutta viimeksi mainittu ei kyllä taida tässä tilanteessa työnantajalta onnistua, jos työntekijän työkaverit ovat huonomuistisia työnantajan vahingoksi.)

      Työsopimuslaki löytyy osoitteesta www.finlex.fi ja asiasanana työsuhde ja sitten valitsette työsopimuslaki. Ja tietenkin voi kääntyä työpaikan luottamusmiehen puoleen tai jos kuuluu ammattiliittoon, niin sen puoleen. Paikallinen työsuojelupiiri antaa myös ilmaiseksi neuvoja. Eli tietoja hakemaan ensin ja kannattaa vain tulla töihin ja hoitaa työnsä kunnolla.

    • Anonyymi

      Sinulla on vain suullinen työsopimus. Mitä ongelmia tämä voi tuottaa?

    • Anonyymi

      Onkohan avauksessa ollut lainkaan kysymys työsopimuksesta? Jos työnantaja on vain luvannut, että mahdollisesti työsuhdetta jatketaan, kun määräaikainen sopimus päättyy, ei ole tehty mitään työsopimusta. Suullinen lupaus asiassa ei ole sitova.

      Yleensä kunta-alalla työsopimus tehdään vasta, kun määräaikainen sopimus päättyy, jolloin uusi sopimuskin tulee voimaan edellisen päättyessä. Työntantajan on helppo todeta, että määräaikainen työsopimus päättyi ja se siitä!

      • Anonyymi

        "Jos työnantaja on vain luvannut ..."
        Kannattaisi työnantajankin pitää mölyt mahassaan, saattaisi tulla halvemmaksi, varsinkin kun todistajia on seitsemän ja lisäksi kopio allekirjoittamattomasta työsopimuksesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jos työnantaja on vain luvannut ..."
        Kannattaisi työnantajankin pitää mölyt mahassaan, saattaisi tulla halvemmaksi, varsinkin kun todistajia on seitsemän ja lisäksi kopio allekirjoittamattomasta työsopimuksesta.

        Noista mikään ei todista työsopimusta tehdyksi.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      754
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe