Juutalaiset sotilaat taistelivat Suomen

itsenäisyyden puolesta

Juutalaiset sotilaat taistelivat saksalaisten rinnalla Suomen itsenäisyyden puolesta

Myös maamme juutalaisväestö puolusti Suomea sodissamme. Talvi- ja jatkosotiin osallistui Helsingin, Turun ja Viipurin juutalaisista seurakunnista 300 naista ja miestä. Kaikkiaan 23 miestä kaatui, heistä seitsemän jäi kentälle.

Kaatuneiden määrä oli suuri suhteutettuna 1 500-henkiseen Suomen juutalaisväestöön. Tämän ymmärsi myös Suomen marsalkka Mannerheim. Hän osoitti kunnioitustaan juutalaisille sankarivainajille itsenäisyyspäivänä vuonna 1944.

Mannerheim saapui Helsingissä sijaitsevaan synagogaan ja osallistui muistotilaisuuteen. Mannerheim luovutti seurakunnalle laakeriseppeleen nauhoineen, jota vieläkin säilytetään seurakuntarakennuksen sisäseinällä lasivitriinissä.

Marsalkka pysähtyi erään kunniakujassa seisseen sotilaan kohdalla ja kysyi, missä tämä oli viime aikoina palvellut.
- Saksalaisia vastaan Lapissa, kuului vastaus.
Mannerheim taputti miestä olkapäähän ja vastasi:
- Hyvin tehty.

Suomen juutalaiset sotaveteraanit ry. muistaa ja jatkaa perinnetyötä muiden sotaveteraanijärjestöjen tavoin. Järjestön puheenjohtaja Aron Livson ja sihteeri Harry Matso osallistuivat sotiimme. Heidän mukaansa suhtautuminen Suomen juutalaisiin muuttui maassamme ratkaisevasti paremmaksi talvisodan jälkeen.

"Suomessa oli antisemitismiä"
Karjalan rykmentissä palvelunsa aloittaneen Aron Livsonin, 81, mielestä Suomessa oli selvästi havaittavaa antisemitismiä ennen sotia.
- Talvisodan jälkeen tilanne muuttui. Meidät hyväksyttiin, olimmehan puolustaneet maatamme muiden joukossa yhteistä vihollista vastaan.

Suomen juutalaiset eivät epäröineet lähteä sotaan. Kun käsky kävi, oli lähdettävä.
- Ei siinä rintamalla vartiossa ollessa ajatellut, oliko sitä juutalainen tai ei, Matso täsmentää. Suomea siinä puolustettiin.

Livson arvioi, että antisemitismi ei ole juurtunut Suomeen osittain myös siksi, että hänen johtamansa järjestö on tehnyt kovasti töitä valtaväestön keskuudessa juutalaisväestön ymmärtämisen puolesta.

Helsingin väestönsuojelussa jo 15-vuotiaana aloittanut, mutta myös myöhemmin rintamalle joutunut Harry Matso, 74, muistaa, että juutalaiset olivat armeijassa aivan samanarvoisia muiden kanssa.
- Ei siellä esiintynyt antisemitismiä, ei esimiesten eikä rintamakavereiden keskuudessa. Poikkeuksia toki oli, mutta hyvin vähän.

- Yksi kämppäkavereistani, jostain kaukaa Lapista Ruotsin rajan läheisyydestä, sanoi minulle jatkosodassa, että älä sinä Harry pelkää. Jos Adolf (Hitler) tulee tänne, niin minä vien sinut kotikylääni kauas täältä. Siellä sinä olet turvassa, Matso myhäilee. Hän sanoo kuulleensa vastaavanlaisista useista tapauksista.

Viipurissa syntynyt Aron Livson haavoittui rintamalla Maaselässä Karjalan kannaksella. Sairaalassa olon jälkeen hänet siirrettiin Kotkaan, jossa oli jatkosodan aikana saksalaisten laivastotukikohta.

- Isälläni oli Kotkassa vaatetusliike. Esimieheni tuli eräänä päivänä luokseni ja sanoi, että Kotkassa on juutalainen kauppias, isänne, joka heittää saksalaisia ulos liikkeestään. Sanoin, että se on hänen oikeutensa enkä voi sille mitään, Livson kertoo.

Esimies oli hetken aikaa miettinyt ja todennut, ettei sille kai sitten voi mitään ja asia jäi siihen.

Juutalaisilla vaikea tilanne
Suomen juutalaisille syntyi vaikeita tilanteita kun he joutuivat puolustamaan maatamme jatkosodassa saksalaisten rinnalla Neuvostoliittoa vastaan. Se oli niin käsittämätöntä, että sitä Matson mukaan ihmetellään sotaveteraanien piirissä maailmalla vielä näinäkin päivinä.
- Kyllähän meille oli kantautunut huhuja Saksassa tapahtuneista hirmuteoista, mutta mitään varmaa tietoa ei ollut saatavissa, Matso kertoo.
Saksalaiset marssivat täällä ja Suomen juutalaisväestö oli enemmän kuin huolestunut.
- Mitähän tästä vielä seuraa.

Saksalaisilla oli lista Saksaan lähetettävistä Suomen juutalaisista. Vain Mannerheimin, Helsingin juutalaisen seurakunnan aktivistien ja eräiden poliitikkojen ansiosta Suomen juutalaisväestö pelastui tuholta.

Tilanteen ollessa vakavimmillaan Livson muistaa, että hän sai komennuksen asemapaikaltaan Kotkassa muualle, syrjään. Hänelle ei kerrottu syytä. Kun hän sai luvan palata, hän yritti kysellä tapahtunutta. Hänelle ei kerrottu. Livson arvelee, että esimiehet tiedostivat vaaran ja halusivat pelastaa hänet.

Livson ei joutunut saksalaisten kanssa samalle rintamalle eikä hän joutunut kiperän ongelman eteen.
- Veljeni Mikael oli ilmavoimien esikunnan lainopillinen neuvonantaja. Hän kieltäytyi tervehtimästä saksalaisia upseereita. Hänestä valitettiin, mutta se painettiin villaisella, Livson naurahtaa.

Juutalaiset kieltäytyivät Rautarististä
Saksa myönsi kolmelle Suomen juutalaiselle Rautaristin heidän ansioistaan jatkosodan aikana. Yksikään ei ottanut sitä vastaan.
Lääkintäkapteeni Leo Skurnik oli pelastanut useamman saksalaisen hengen, koska hän katsoi sen olevan lääkärinä hänen velvollisuutensa. Rautaristi ei hänelle kuitenkaan kiitokseksi kelvannut.

Kapteeni Salomon Klass pelasti Pohjois-Karjalassa saksalaisjoukon venäläisten motista, koska hänet oli pataljoonan komentajana niin määrätty tekemään. Tosin hänen aseveljensä sanoivat, että mitä sinä niitä pelastamaan. Jätä ne sinne. Mutta Klass oli sotilas ja totteli käskyjä.

Klass istui teltassaan, kun kaksi korkea-arvoista saksalaista upseeria tuli sisään Rautaristin kanssa.
- Siinä vedettiin Heil Hitleriä ja luita kasaan, mutta Klass vain istui eikä ollut lainkaan kiinnostunut.

Klass sanoi olevansa juutalainen Suomen armeijassa eikä halua saksalaisilta mitään. Upseerit kalpenivat ja lähtivät pois, Matso kuvailee.

Nykyisin Israelissa asuva Dina Poljakoff oli lotta ja hänellekin myönnettiin Rautaristi. Poljakoff meni uteliaisuuttaan esikuntaan, katseli ristiä hetken, kääntyi ja lähti ulos.

Syvärillä oli kenttäsynagoga
Syvärillä talvisodassa palvelleet juutalaiset saivat pystyttää pahvisen kenttäsynagogan, jossa he pitivät sapattijumalanpalveluksiaan. Idean isä oli Isak Smolar, joka vei sinne Helsingin synagogasta Vanhan testamentin kirjoituksia sisältävän toora-käärön ja toi sen sieltä myös pois. Käärö oli liian arvokas kentälle jätettäväksi.
Livsonin mukaan kenttäsynagogaan varastettiin jostain kamiina, jotta sisällä olisi ollut pakkasilla edes jotenkin siedettävää. Kamiinan alkuperää yritettiin epätoivoisesti selvittää, mutta turhaan.

Erään rykmentin komentaja tosin totesi, että on "Jumalan pilkkaa", jos kamiinaa käytetään synagogassa. Juutalaiset puolustautuivat sanomalla, ettei se kai nyt niin vaarallista ole, jos se kerran viikossa lämmitetään.

Veteraanijärjestö perustettiin 1979
Suomen juutalaisia sotaveteraaneja on elossa tällä hetkellä 90. Heidän etujaan ajamaan ja sotien aikana syntynyttä kansalaisten yhteenkuuluvuuden tunteen jatkuvuutta ajatellen perustettiin Suomen juutalaiset sotaveteraanit ry. vuonna 1979. Sankarihauta on Helsingin juutalaisen seurakunnan hautausmaalla Taivallahdessa.
Aron Livson on ollut puheenjohtaja vuodesta 1992 ja Harry Matso sihteerinä vuodesta 1982. Matson mukaan järjestöä arvostetaan Suomessa.
- Tilaisuuksissamme on ollut korkea-arvoisia henkilöitä sekä politiikasta että puolustusvoimista. Itse kiertelen ympäri Suomea ja ulkomaita kertomassa meistä ja järjestöstämme.

8

1178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kristillisdemokraatti

      Suomen juutalaiset ovat ennen kaikkea suomalaisia kaikkien muiden mukana, uskonnosta riippumatta. Näin ollen myös heidän vähin velvollisuutensa on ollut puolustaa tätä maata rinta rinnan muiden mukana, vai mitä?

      Mannerheimin ansioksi voidaan myös sanoa ettei hänkään eroitellut ihmisiä minkään rodun tai uskonnon mukaan. Kaikki olivat suomalaisia sotilaita tasavertaisesti.

      Hitler pyysi Mannerheimia luovuttamaan Suomessa asuvat juutalaiset Saksaan mutta Mannerheim kieltäytyi tästä ja vastasi: VAIN MINUN KUOLLEEN RUUMIINI YLI !!! Toivottavasti Suomessa asuvat juutalaiset ovat ylpeitä nimenomaan ja ennen kaikkea Suomalaisuudestaan ja ymmärtävät että vain se on tärkeää! Me olemme yhtä samaa Suomalaista perhettä KAIKKI!

      Israelilla ja näillä Suomen juutalaisilla ei onneksi ole paljoa tekemistä toistensa kanssa, vaikka pahat kielet väittivätkin, että suomalaisen rauhanturvaajan olisi surmannut joku kaksoiskansalaisuuden omaava Suomen juutalainen, joka olisi lähtenyt suorittamaan asepalvelustaan Israeliin. Tämä väite ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa.

      Juutalaisia on turha yrittää nostaa muiden ylitse, sillä jok'ikinen kynnellekykenevä suomalainen taisteli ja antoi uhrinsa tämän maan puolesta, josta me kaikki voimme olla ylpeitä! Meillä on hyvä maa, jota kaikki suomalaiset puolustavat sydämmellään!

    • nyt ei olla Syvärillä

      nyt ollaan Libanonissa. Onko Israililaiset surmanneet enemmän kuin 23 miestä? Kerrro se sadalla! Suomalisten Suursuomen tekemisellä ei ole mitään tekemistä nyt Israilin sotatouhujen kanssa. Aamen ja hallelujaa...

    • Seurakunnan näkyvä

      Toimihenkilö kertoi TV:ssä aikoja sitten, että Eugen Schauman oli terroristi nitistäessään sortokauden ollessa pahimmillaan Bobrikoffin. Israelilaisen logiikan mukaan Schaumannin kotikaupunki olisi pitänyt panna kappaleiksi ja sukulaiset teloittaa ja vangita. Miten on, olivatko Viron metsäveljet terroristeja? Olisi mielenkiintoista kuulla veteraanien mielipide tähän asiaan.

    • joona

      Epatarkkuuksia> kamiinaa varastettu synagogaa varten, vaan se vietiin sielta, jolloin upseeri totesi sen olevan pyhainhavaistys. Ks. Rautkallio 1989

    • TV-lamppu

      Mannerheimin ansioksi ei voi sanoa ettei hän erotellut ihmisiä rodun, uskonnon tai kielen mukaan. Mannerheim oli rasistinen ja äärioikeistolainen sotarikollinen jonka henkilökohtaiseen ystäväpiiriin kuului mm. Adolf Hitler ja joka sai kotoaan Freudenthalilaisen kasvatuksen.

      Erottelua tapahtui myös sodassa jossa suomalaisia ei suinkaan laitettu yhteen niin, että kaikki suomalaiset olisivat taistelleet tasavertaisina rintarinnan, kielen tai uskonnon vaikuttamatta asiaan.

    • Hienoa.

      KUNNIA SANKAREILLE.

    • Anonyymi

      oikeat iSRA'AL Kansat löytyvät Heidän Piirteistään ja Heidän Olemuksesta mitkä Shamayim(Taivaiden) ABBA iYHWH(ISÄN) AL AL'HIYM(Kaikki Valtias JUMALA) on Kertonut Sanassansa. Kuten sen että iYUHuDA(juudaan) suku ovat Tumman ruskea ihoisia ja ovat Olleet Viimenmäkseen orjina Azgenazijuutalaisten Värväämässä Orja kaupssa Afrikasta afrikkalaisten myyminä Amerikkaan negroina(IBRIM=HEBREW) Tämän Hetken juutalaiset iSRA'AL maa perällä ovat saatananSynagog ovat Japhetin Jälkeläisiä kuten sana sanoo Moshe 1kirja.

      Suomessa on joitakin Isascharin Jälkeläisiä ovat todistetusti tämän takia sillä ovat Yhtä sitkeitä ja Jääräpäisiä kuin Aasi kuten Isaschar on kuvattu olevan ja meitä on nimitetty venäjän välisessä sodassa juuri tällaisina mutta kaikki eivöt ole veri sukua alkuperäisille suomalaisille ja meidät on yritetty hävittää niin ruotsalaisten(EDOMILAISTEN) kuin Ryssäläisten(GOG) toimesta ja nyt ollaan moni kulttuurioitumassa ja oikeita isascharin veri sukulaisia on vaikeata löytää ainoastaan heidän kykyjen ja ominaisuuksien mukaan ja sukuhistorioiden mitkä on yritetty piilottaa ja piilotellaan voidaan löytää! meidän ona kielemme Hebrea on poljettu löytyy vain vanhoja muinaisia jäänteitä enään ja suomen kielessä joitakin vivahteita ja kulttuurissa tapoja joita ruotsalaiset orjuuttajamme eivät saaneet kitkettyä kun tekivät meille suomen myrkky kielen alkuperäisen tilalle! orjista orjiksi viikongit ruotsalaiset venäläiset kaikki vihollisia iSRA'AL kansalle mutta i'SRA'AL itse on kerjännnyt tätä kun on kääntynyt pois ABBA iYHWH AL AL'HIYM KAIKKEIN KORKEIMMAN Rakastavista Ohjeista Ja Tiedon Avaimista TORAH ja MITSVAH! KYMMENEN RAKASTAVAA OHJETTA KÄSKYÄ nyt Ensimmäisenä mitä RIKOMME ja katsokaa nyt Suomea! Todella hävytöntä annamme lapsemme pukeutua KUIN HUORAT ja HOMOT ympäri ämpäri Hillumassa Itse HOMOUDEN harjoittaminen on se Kammotus Surkeaa nähdä Kun Ihmiset Johdetaan tuollaiseen Kammotukseen! mutta nähkäämme Myötä tuntoa ympärillä oleville mutta ei pidä hyväksyä heidän kammotuksiaan jotka ovat sanaa vastaan vaan Rakkaudella Ojentaa Niin iSRA'AL Kansaa kohtaan kuin Muita Kansoja SANA PUHUU VAIN iSRA'AL Kansasta Mutta muut kansat ovat terve tulleita olemaan palvelioita ja matkalaisia sekä ystäviä jos omaksuvat roolinsa olla Mestarin hyvissä hoteissa!

      tässä Muutamia Videoita avaamaan katsetta!

      https://youtu.be/fD1IvOQ78rA

      https://youtu.be/8iy_4a1wvgk

    • Samoin taistelivat islaminuskoiset.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe