miksi verotiedot ovat julkisia?

asiaa ihmetellyt

Miksi verotiedot ovat julkisia? Kuka tahansa voi nuuskia toisen henkilökohtaisia verotietoja ja kertoa ne eteenpäin. Lisäksi on olemassa oikein palvelu, johon soittamalla saat selville kenen tahansa verotiedot. Minusta tällainen toiminta on kiellettävä rangaistuksen uhalla. Ainakaan minä en pahemmin ilahtunut siitä kun naapurin ämmä nuuskii kaiken minuun liittyvän tiedon.

Ajattelepa jos olen vaikka sairastunut vakavasti, enkä haluaisi kenenkään tietävän sitä. Tai en tee työtä lainkaan. Valitettavasti nämäkin asiat tulevat ilmi juuri näistä verotiedoista. Tilanne vaan pahenee jos muut saavat sen selville.

21

15626

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tosta

      Mä taas en ole koskaan ymmärtänyt suomalaisten tapaa salailla tulojaan. Helpompi esim. työhaastattelussa esittää palkkatoive, kun on jotain tietoa alan palkoista.

      • Pertza

        miksi tulojaan pitäisi salailla. Luulen että suurin tarve salata verotustietoja on niillä, jotka tekevät töitä pimeästi. Pelkäävät, että se naapurin kyylä ilmiantaa verottajalle.

        Minä tutkin paljon kollegojen verotustietoja. Verotustietojen perusteella on helpompi määritellä oikea suuruinen palkkatoive työhakemukseen. Tällä "nuuskimisella" välttää ainakin sen, ettei alihinnoittele omaa työtään.


    • ja eiku töihin

      Sehän on vaan hyvä että käy lusmut ilmi.

      • dfdfd

        Sekö sitten on lusmuilua jos sairastuu?


    • näin on.

      Sain vanhemmiltani huomattavan summan lahjoituksena. Se kuuluu lahjaveron piiriin, mutta sitä ei kerrota veroilmoituksessa. Sijoitin kaiken osakkeisiin. Ne ovat tuottaneet ihan kivasti. Onpa hauskaa, että voi olla rikas, vaikka verotiedot väittävät minun olevan köyhän. Maksan veroa kuitenkin siinä missä muutkin.
      Tuo verotietojen julkisuus koskee vain ansiotuloja. Jos ostat kaupasta jotain, siitäkin menee veroa joka kerta. Kukaan ei koskaan huomioi tätä. Enemmän veroa minä maksan ostamalla kaupasta kuin se mitä on näkyvillä veroilmoituksessa. Joten olen kunniallinen veronmaksaja, vaikken veroilmoitukseni mukaan maksa veroa.

      • C.E.

        "Tuo verotietojen julkisuus koskee vain ansiotuloja."
        Luehan tuosta:
        "Vuosittain toimitetussa verotuksessa tuloverotuksen julkisia verotustietoja ovat verovelvollisen nimi, syntymävuosi ja kotikunta, jollei viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 31 kohdasta tai väestötietolain (507/1993) 25 §:n 4 momentista muuta johdu. Lisäksi julkisia ovat tiedot:

        1) valtionverotuksessa verotettavasta ansiotulosta;

        2) valtionverotuksessa verotettavasta pääomatulosta;

        3) kunnallisverotuksessa verotettavasta tulosta;

        4) tuloverosta, kunnallisverosta sekä maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärästä;

        5) ennakoiden yhteismäärästä;

        6) veronkannossa maksettavasta ja palautettavasta määrästä."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19991346

        Eli ansiotulojen lisäksi myös pääomatulot ovat julkisia tietoja, tietenkin sillä edellytyksellä että sijoituksesi tuottavat jotain. On toki mahdollista että rahasi ovat joko verovapailla tai lähdeveron alaisilla tileillä niin silloin tietoja ei yleensä muut saa.

        Lisäksi esim. kiinteistöverot ovat julkista tietoa.


    • mopo.nen

      Verotietojen julkisuudesta ei ole mitään haittaa rehellisille ihmisille.

      • ja paljon

        Ihmetyttää miten joku voi puolustaa tuota. Kyllä siitä kuule vaan haittaa on rehellisillekin ihmisille. Toisille ei pitäisi lainkaan kuulua miten on tulonsa ansainnut.


      • Amerikassa
        ja paljon kirjoitti:

        Ihmetyttää miten joku voi puolustaa tuota. Kyllä siitä kuule vaan haittaa on rehellisillekin ihmisille. Toisille ei pitäisi lainkaan kuulua miten on tulonsa ansainnut.

        kun siellä kuuluu itsekin jo tiedottaa ja näyttää kuinka paljon pätäkkää sä oikeestaan teet. Ja se tienaamisen määrä on aika paljon ihmisen mittakin.

        Ja hyvä niin.


    • -myös-

      Minäkään en osaa vastata kysymykseesi, mutta olen ihmetellyt samaa. Asialla täytyy olla jokin selitys. Verotietoja julkaisevien lehtien myynti?Sosialistinen vakoilujärjestelmä? Epävarman kansan tirkistelyhalu? ;)

      Tirkistelijät eivät ole ainakaan itse niitä suurimpia veronmaksajia, joten katkerina he toivoisivat että edes muut paiskisivat enemmän, hyvinvoinnista viis... (kuka muuten turvaisi heidän persuksensa?) Toisaalta "liiallista ansaitsemista" katsotaan pahalla, ja on vain "oikein" että siitä maksetaan niin paljon veroa - se on lohduttavaa, kun itse ei yllä läheskään samalle tasolle!

      Huono puoli on se, että Suomesta löytyy niin paljon kateellisia kyttääjiä. Mutta sen sijaan että halveksuisimme heitä, voimme korkeintaan sääliä ja unohtaa olankohautuksella. Koska sellaisilla ihmisillä on oikeasti köyhä elämä, eikä vain rahallisesti. Varsinkin jos he tulevat ilmoittamaan ottaneensa asian selville - miten lapsellista! Oikesti, millainen ihminen vaivautuu soittamaan nuuskiakseen toisen yksityiasioita, vain uteliaisuuden vuoksi...? :) Kehtaavat niin naurettavalla ja alhaisella käytöksellä saada edes jotain tyydytystä arkeensa. Se osoittaa puutteellista itsevarmuutta, kakaramaisuutta ja jopa pikkusielumaisuutta - siksi heidät kannattaakin jättää omaan arvoonsa. Itse en edes puhuisi sellaisille, ottakoot itse selvää kun ovat niin "eteviä".

      Kenellä on oikeus päättää, että sinun tietojasi saadaan antaa kenelle tahansa?

    • Tirkistelijä_

      Haluaisin tietää yhen tässä lähellä asuvan lääkärin tuntipalkan. Enkä siis ole kateellinen naapuri tai edes työssä käyvä ihminen, joten voi näitä verotietoja muutkin haluta hyödyntää. Esim. hihhulinuoriso, joka nyt jostain järjen ulkopuolella olevasta syystä haluaa tietää nimenomaan herra ***** ******n tuntipalkan. Niin että kiitos.

      • Parasnimimerkki

        Käsittämätöntä että tavallisen tallaajan verotiedot ovat julkisia. Ymmärrän jotenkin että isotuloisten tiedot ovat julkisia mutta eihän tämä palvele mitään muuta kuin stalkkausta ja kyttäystä. Hallitus ei varmaan ehdi tekemään tälle mitään kun sillä on niin kiire soten ja muiden pakkomielteisten laki-aloitteiden kanssa.


    • MIXLL

      ...pääviestin laittaja on itse oletettavasti varakas - ongelmana Suomessa on, että ihmiset ovat kateellisia. Jos tätä kateutta ei olisi, niin verotietojen julkistaminen ei olisi mikään ongelma. Mielestäni menestyjä saa hyvinkin olla kerran vuodessa esillä tulotietoineen - tosin kateelliset eivät mihinkään häviä.

      • vaikeaMaailma

        Kateellisuutta voi ilmetä, jos vaikkapa kouluttamaton ja samassa työpaikassa pysyvä alkaa rutistella otsaansa naapurille, joka kehittää ja on kehittänyt osaamistaan sekä painaa duunia 1.5 kertaisella viikkotuntimäärällä.

        Siinäpäs se sitten juju piileekin, että missä kulkee yhdenmukaisen kohtelun raja kateellisuuteen verrattuna. Jos varastolla on A ja B, molemmat tuottavat yhdenmukaisia suoritteita, kuuluuko toiselle maksaa parempaa liksaa siksi, että tämä vaikkapa kuuluu edunvalvontajärjestöön joka on neuvonut häntä vääntämään palkkakeskusteluissa oikein kunnolla?

        Kateellisuutta tai katkeruuttahan puolestaan on sitten taas ilmassa, jos omat suoritteet jäävät kovemman tekijän vastaavista, ja silti ollaan samapalkkaa vaatimassa.

        Mitään vertailua ei voi tehdä, jos palkkoja salaillaan.

        Julkisella puolella on se hyvä juttu, että kaikki palkat ovat viime kädessä julkisia. Eri tasoille sijoittuvat tehtävät myöskin auttavat ymmärtämään kokonaisuutta ilman, että täytyy kirjaamosta tuloksia hakea. Pääasiassa vain työnantajavirkamiesten palkkoja "puoliksi piilotellaan". Saahan halukas nekin tietoonsa hakea.

        Se on sitten toinen juttu, että palkan perässä kannattaa kunnon osaajan hyvin harvaan julkispuolen duuniin hakeutua. Etupäässä juuri noihin virkoihin, joissa "hakija voi esittää palkkatoivomuksensa".

        Palkkojen salailu luo toki työrauhaa, kun henkilö ei epäsuhtaa huomaa ja myy itseään alle markkinahinnan, vaikka kollegalle markkinahinta annetaan.

        Salailu toimii tulonsiirtona yrityksen omistajalle, jossakin taas antaa sijaa vaihtoehtoiselle palkitsemiselle. Eli kun kaikki rahat eivät kulu kiinteisiin kuluihin, voi maksaa bonuksia, ylimäääräisiä koulutuksia tms. niille, joita koskevat kiinteät kulut ovat pienemmät.

        Se, mikä tekee kokonaisuudesta tosi vaikean, on se, että kaikkien ja keskenään erilaisten työsuoritteiden mittaaminen ei ole mitenkään yksinkertaista.


    • flegmaatti

      En ymmärrä ketä minun tuloni tai veroni kiinnostaisi. Jos kiinnostaa niin siitä vaan tuikimaan. Muissakin yhteyksissä olen esittänyt kysymyksen, mihin toimenpiteisiin ko. henkilö aikoo ryhtyä tiedon perusteella?

      Työelämässä ollessani lähetti liittoni kerran vuodessa yhteenvedon jäsenistön tiedoista.
      Toimialoittain, kokemusvuosittain, ikäryhmittäin ja alueittain yhteenvedot palkoista ryhmitettynä 10:een desiiliin.
      Nuo tiedot eivät ratkaisseet mutta olivat taustatietona vaihtaessani paikkakuntaa useaan kertaan.

    • Notyourbusiness

      Suurimmassa osissa euroopan maita verotiedot ovat salaisia. Mitä sinä teet jonkun tutun verotiedoilla? Outoa urkintaa ja mässäilyä...

    • Iso_veroinen

      Yli 10 v vanha aloitus on yhä ajankohtainen :)

      Itse olen jenkkifirmassa töissä ja kolleegan palkan kysyminen / selvittäminen on kielletty jo työsopimuksessa. Suomessa juorukalentereilla on pitkä perinne. Kulttuureissa on eroja.

      Suomalainen on kateudella kulkeva luonne, vain kateus saa tässä maassa kasvua aikaiseksi. Pakko saada isompi auto kuin naapurilla jne. Onhan se palkka & varallisuus merkittävä osa tätä pakettia.

      Minua itseä ei oma palkkani hävetä, saa katsoa jos ketä kiinnostaa. Toivottavasti nyt ei kukaan kumminkaan kateudesta halkea.

    • Veronmaksaja

      Niinpä.
      Lisäksi pännii, että
      olin tänään verohallinnon maksullisessa puhelinjonossa ehkä n 15 min kunnes pääsin läpi. Pitkä puhelu koskien tulontasausta tai jaksotusta, jossa oli kehotettu ottamaan yhteyttä kyseiseen numeroon yksityiskohtaisiin asioihin liittyen.
      Virkailija ei osannut auttaa ja kysyi yhdistääkö kokeneemmille virkailijalle, jolla ei ole kiire. Pyysin pitkän puhelun vuoksi heitä soittamaan. Puhelu tulee kuulemma lähipäivinä, vaikka ei ollut henkilö varattu. Iso puhelinlasku turhaan. Miksi verohallinnon maksullisille linjoille palkataan henkilöitä, jotka eivät osaa antaa luvattua apua?
      Virkailija ei ollut tilanteen tasalla lainkaan yksinkertaisessa asiassa.

    • Anonyymi

      Olen miettinyt samaa..työpaikoilla palkkatietojen kertominen olisi tiennyt lähtöä-
      pankissa raha-asiat ovat täysin yksityisiä, tuttavapiirissä ei myöskään keskustella ko aiheesta..vaikkei ole salattavaa, niin eikö omien raha-asioiden jukistaminen voisi luvanvaraista.?

    • Anonyymi

      Täällä ei ole kukaan kuullut rahasta ja vallasta. :)*

    • Anonyymi

      saadaan yksi kateuspäivä!

      Itse olen siellä huonoimmassa asemassa olevin listassa ja odotan muuten vitusti sitä päivää, kun pääsen siihen tilanteeseen, että saan kytkökset KELA:n yms. kanssa pokki!

      Järjestelmä on vain sellainen ettei KELA, vanhan mallin kunta tai hyvinvointialue voi tehdä laskua esim. viiden vuoden maksusta. Pidemmältä ajalta tai erikoissairaanhoidosta ne voi olla jopa laittomia.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      280
      3104
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      79
      1565
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1291
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1207
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1129
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe