vadelmaviini

tehtailija

Olen useamman vuoden ajan "harrastanut" kotiviinin tekoa. Yleensä onnistuu hyvin (omista marjoista) mutta joskus käy niin (kuten vastottain vadelman kanssa), että kirkastamisen yhteydessä vadelman maku "katosi". Mikähän siinä voi olla syynä? Joskus on näin käynyt myös kaupan valmiiden pakkausten kanssa. Huolellisesti olen tehnyt ohjeiden mukaan, eli ei pitäisi siinä olla vika..

3

3062

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kotiviinin ystävä

      Kuinka paljon vadelmia laitat viiniisi? Vadelmahan (ainakin metsävadelma) on voimakkaan makuinen marja, minkä vuoksi jotkut suosittelevat sen käyttämistä vain toisten marjojen lisukkeena.
      Itse olen tehnyt vain kahdesti viiniä, jossa vadelma on pääosassa. Laitoin silloin 3,5 kg vadelmia, minkä lisäksi mustikoita ja mustaviinimarjoja n. 2 kg. Vadelma maistui kovasti.
      Valmispakkauksissa on mielestäni älyttömän vähän kuivattuja marjoja, joten yleensä lisään niihinkin omia marjoja jonkin verran ja viinistä tulee täyteläisempää. Miksi se vadelman maku hävisi, siihen en osaa vastata, mutta ehkä tämä sepustus siihen kuitenkin jollain lailla vastasi.

      "Pilasin" kerran vaalean karviaisviinini laittamalla siihen persikanmakuisen pienen esanssipullon mausteeksi ja makuahan tuli!! Tätä viiniä nautittiin kevytlimpparin kera ja hyvää oli. Ehkä sinunkin pitäisi ostaa vadelmamehua ja lisätä sitä tarjoiluvaiheessa juomaan:)

      • tehtailija

        ..kun laitoin pelkästään vadelmaa (n 6 kg) ja rusinaa (n 700 kg pussin). Ihmettää vaan tosiaan se, kun se siihen kirkastukseen asti maistui.. Olivat muuten puutarhavadelmaa. Onko aroniasta kokemuksia? Pussillinen aronian marjoja odottaa käyttöä.. Tein karviaisista ja omenista viiniä viime kesänä, se oli todella hyvän makuista, kelpasi itselle ja viemisiksi (sitä jopa lisää pummattiin ;)


      • Kotiviinin ystävä
        tehtailija kirjoitti:

        ..kun laitoin pelkästään vadelmaa (n 6 kg) ja rusinaa (n 700 kg pussin). Ihmettää vaan tosiaan se, kun se siihen kirkastukseen asti maistui.. Olivat muuten puutarhavadelmaa. Onko aroniasta kokemuksia? Pussillinen aronian marjoja odottaa käyttöä.. Tein karviaisista ja omenista viiniä viime kesänä, se oli todella hyvän makuista, kelpasi itselle ja viemisiksi (sitä jopa lisää pummattiin ;)

        Olen kyllä laittanut aroniaa kolmeen eri viiniini parin lähi vuoden aikana. Parasta tuli, kun laitoin aronioita 1,4 kg, mustikoita 1,8 kg, rusinoita 0,5 kg ja vaaleaa karviaismehua vajaan 3 litraa ja sitruunahappoa. Tämä viini vaati kypsyttelyä kellarissa eli vajaan vuoden ikäisenä maku on erittäin hyvä (jo aiemminkin). Yleensäkin olen havainnut, että mustikasta viiniä tehdessäni mm. vadelman kera, viiniä kannattaa jaksaa odotella pullotuksen jälkeen vähintään puoli vuotta ja parhaimmillaan se on vasta lähestyessään vuoden ikää tai sen jälkeen.

        Aiemmin mainitsin, että pilasin esanssilla erään viinini, jota sitten on juotu limonaadin kera. Nyt muistaessani haimme yhden tällaisen pullon, v. -99 pullotettua ja aivan upean kirkasta, mutta esanssista edelleen (mihinkäs olisi hävinnyt). Kevytlimulla tätä nyt juuri nautitaan ja kyllä se siideristä käy:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2122
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1674
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1501
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      32
      1486
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe