Olen useamman vuoden ajan "harrastanut" kotiviinin tekoa. Yleensä onnistuu hyvin (omista marjoista) mutta joskus käy niin (kuten vastottain vadelman kanssa), että kirkastamisen yhteydessä vadelman maku "katosi". Mikähän siinä voi olla syynä? Joskus on näin käynyt myös kaupan valmiiden pakkausten kanssa. Huolellisesti olen tehnyt ohjeiden mukaan, eli ei pitäisi siinä olla vika..
vadelmaviini
4
4136
Vastaukset
- Kotiviinin ystävä
Kuinka paljon vadelmia laitat viiniisi? Vadelmahan (ainakin metsävadelma) on voimakkaan makuinen marja, minkä vuoksi jotkut suosittelevat sen käyttämistä vain toisten marjojen lisukkeena.
Itse olen tehnyt vain kahdesti viiniä, jossa vadelma on pääosassa. Laitoin silloin 3,5 kg vadelmia, minkä lisäksi mustikoita ja mustaviinimarjoja n. 2 kg. Vadelma maistui kovasti.
Valmispakkauksissa on mielestäni älyttömän vähän kuivattuja marjoja, joten yleensä lisään niihinkin omia marjoja jonkin verran ja viinistä tulee täyteläisempää. Miksi se vadelman maku hävisi, siihen en osaa vastata, mutta ehkä tämä sepustus siihen kuitenkin jollain lailla vastasi.
"Pilasin" kerran vaalean karviaisviinini laittamalla siihen persikanmakuisen pienen esanssipullon mausteeksi ja makuahan tuli!! Tätä viiniä nautittiin kevytlimpparin kera ja hyvää oli. Ehkä sinunkin pitäisi ostaa vadelmamehua ja lisätä sitä tarjoiluvaiheessa juomaan:)- tehtailija
..kun laitoin pelkästään vadelmaa (n 6 kg) ja rusinaa (n 700 kg pussin). Ihmettää vaan tosiaan se, kun se siihen kirkastukseen asti maistui.. Olivat muuten puutarhavadelmaa. Onko aroniasta kokemuksia? Pussillinen aronian marjoja odottaa käyttöä.. Tein karviaisista ja omenista viiniä viime kesänä, se oli todella hyvän makuista, kelpasi itselle ja viemisiksi (sitä jopa lisää pummattiin ;)
- Kotiviinin ystävä
tehtailija kirjoitti:
..kun laitoin pelkästään vadelmaa (n 6 kg) ja rusinaa (n 700 kg pussin). Ihmettää vaan tosiaan se, kun se siihen kirkastukseen asti maistui.. Olivat muuten puutarhavadelmaa. Onko aroniasta kokemuksia? Pussillinen aronian marjoja odottaa käyttöä.. Tein karviaisista ja omenista viiniä viime kesänä, se oli todella hyvän makuista, kelpasi itselle ja viemisiksi (sitä jopa lisää pummattiin ;)
Olen kyllä laittanut aroniaa kolmeen eri viiniini parin lähi vuoden aikana. Parasta tuli, kun laitoin aronioita 1,4 kg, mustikoita 1,8 kg, rusinoita 0,5 kg ja vaaleaa karviaismehua vajaan 3 litraa ja sitruunahappoa. Tämä viini vaati kypsyttelyä kellarissa eli vajaan vuoden ikäisenä maku on erittäin hyvä (jo aiemminkin). Yleensäkin olen havainnut, että mustikasta viiniä tehdessäni mm. vadelman kera, viiniä kannattaa jaksaa odotella pullotuksen jälkeen vähintään puoli vuotta ja parhaimmillaan se on vasta lähestyessään vuoden ikää tai sen jälkeen.
Aiemmin mainitsin, että pilasin esanssilla erään viinini, jota sitten on juotu limonaadin kera. Nyt muistaessani haimme yhden tällaisen pullon, v. -99 pullotettua ja aivan upean kirkasta, mutta esanssista edelleen (mihinkäs olisi hävinnyt). Kevytlimulla tätä nyt juuri nautitaan ja kyllä se siideristä käy:)
- Anonyymi
Sain joskus todella hyvää noin 7-10 prosenttista vadelmaviiniä jonka ystäni oli tehnyt valmispakkaukseta. Onko kyseessä ollut kumminkin marjasekoitus? Aion laittaa viiniä tulemaan ja ideana olisi max 10.prosentyinen helppo juotava. Onko vinkkejä kellään?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh422492Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia
Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-201729423022108- 231882
- 241625
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘241475Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta411381- 441366
- 1001349
En ymmärrä käytöstäsi
Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek1391305- 361076