Gallup: Osaatko käyttää jarruja?

Omien havaintojeni mukaan yllättävän harva kuljettaja osaa käyttää auton jarruja. Jarruthan on autossa sitä varten, että sen saa pysähtymään.

Olin kerran kyydissä, kun velipoika koeajoi tulevaa autoaan. Hän kokeili jarruja - no kokeili ja kokeili - painoi poljinta sen verran että auto hidastui. Sanoin uudelleen, että kokeile nyt niitä jarruja. "Ei niitä nyt enempää tarvii kyllä ne toimii" oli kommentti. Kuukauden päästä mentiin remonttiin, kun ei jarrut enää pitäneet.

Itse testaan jarrujen toiminnan säännöllisesti. Menen tyhjälle tielle, katson ettei ole vastaantulijoita eikä ketään takana, ja 80km/h nopeudesta isken jarrut pohjaan. Pidän pohjassa kunnes nopeus on täysin seis. Siinä näkee, toimiiko jarrut vai ei. Ja oppii jarruttamaan oikein.

Kuinkahan moni peräänajo ja hirvikolari johtuu siitä, ettei ole osattu iskeä jarruja pohjaan. On vain hidastettu, ei jarrutettu. Nykyajan ABS-jarruilla autoa ei yksinkertaisesti saa pysähtymään, ellei jarrutushetkellä seiso jarrupolkimen päällä. No sama se oli ilman absejakin vanhemmissa autoissa kuivalla kelillä. Sitä piti jarruttaa renkaat lukossa niin että kumi kärysi. Toki auton ohjattavuus piti ottaa paremmin huomioon kuin ABS-jarruilla.

Osaatko sinä jarruttaa? Oletko testannut miten autosi pysähtyy, kun tyhjällä tiellä lätkäiset jarrupolkimen salamannopeasti pohjaan? Jotkut valittaa, että turhissa testauksissa kuluu renkaat ja jarrupalat. Jos ne testaukset tuntuu turhilta, niin on turvallisempaa pitää auto tallissa.

16

1543

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jarruttaa

      ja tehdä 360 asteen käsijarrukäännöksen kuivalla asfalttitiellä yli 100 km/h nopeudesta. Tosin en ole enää kymmeneen vuoteen tehnyt.

    • prius

      Älä unohda, että nykyajan autossa on myös jarrutehostin jonka tehtävä on tehostaa jarrutusta äkkitilanteessa mikäli kuski ei tajua polkea sitä poljinta pohjaan. Paremmissa autoissa on myös ennakoiva jarrutusjärjestelmä, mutta me tavalliset tojotavikset saadaan haaveilla niistä varmaan vielä pitkään.

      • tehostettu

        Camryn viimeisin malli sai tekniikan arvostelijoilta kritiikkiä siitä, että jarrua sai "survoa" ennen kuin jarrutusteho oli riittävä auton pysäyttämiseen. Ei ne tehostimetkaan aina autuaaksi tee;)


      • prius
        tehostettu kirjoitti:

        Camryn viimeisin malli sai tekniikan arvostelijoilta kritiikkiä siitä, että jarrua sai "survoa" ennen kuin jarrutusteho oli riittävä auton pysäyttämiseen. Ei ne tehostimetkaan aina autuaaksi tee;)

        Omassa autossani sen systeemin aktivoituminen vaatii todellakin äkillisen polkaisun. Muutoin jarrutus tapahtuu sulavasti, ei niinkään äkkinäisesti.


    • mutta ei tule

      Kulutettua osia sen takia, että sitä 80 nopeudesta kokeilisin.
      Tiedätkös muuten, että renkaat suositellaan vaihdettavaksi kovasta vauhdista tehdyn lukkojarrutuksen vuoksi. Ja totta on myös se, että jarrulevyt menee herkästi tollasissa jarrutuksissa kieroiksi.
      Itse pidän takajarruni kunnossa sillä, että poljen välillä jarrun pohjaan todella hitaasta vauhdista nopeasti... Toimii. Etujarrujen toiminnan nyt huomaa kuka tahansa ihan normaalissa ajossakin.

      Kerroppas nyt vielä, että mitä järkeä noissa 80 vauhdin jarrutuksissa on. Mielestäni ei juuri mitään. Jarrujen yleisin toimimattomuuden syy on se, että ne ovat vähäisen käytön takia menneet jumiin. Jos ne ovat auetakseen, siihen riittää jarrutus pienemmälläkin vauhdilla kuhan jarrun polkaisee kunnolla pohjaan.

      • Testikuski MM

        Hiljaisessa vauhdissa auto kuin auto pysähtyy, kun aikansa jarruttaa.

        Kahdeksastakympistä jarrutettaessa näkee, onko auto kunnossa. Jos se alkaa jarrutuksen aikana kääntyä johonkin suuntaan, tai esiintyy muuta kolinaa tai nylpytystä, on korjaamoreissun aika.

        Toki kannattaa "tuntea oma autonsa" ennen kuin lähtee suin päin jarruja testailemaan. Ettei löydä itseään ojasta.


      • paljon kulu

        eikä renkaatkaan varsinkaan ABS-autoissa. Jarrulevyt eivät kieroudu jos ei ole vettä tiellä.


      • Driver´ss
        paljon kulu kirjoitti:

        eikä renkaatkaan varsinkaan ABS-autoissa. Jarrulevyt eivät kieroudu jos ei ole vettä tiellä.

        Ennemmin kulutan jarruja kuin liikennevakuutuksen bonuksia :)


    • sujuva kuski

      Jarrut on tarpeettomat, moottorijarrulla ja käsijarrulla olen pärjäillyt.

    • audinisti...

      testasin tuossa jokin aika sitten 200-0 jalka suoraksi. PYSÄHTYY! ja paljon paremmin kuin osasin odottaa.....sitä muuten säikähtää kun tajuaa mitä hidastuvuus on oikeasti kun pitää pysähtyä nopeasti.

      • Itse olen myös kerran kokeillut uudella Pösöllä 200-0. Auto oli liikkeestä koeajolla ja jarrutuksessa puhkesi rengas. Pysäyttäminen ei siis ollut turvallista noin kovasta nopeudesta, enkä suosittele kenenkään aloittelijan sitä testaamaan. Pienistä nopeuksista on hyvä aloittaa.


    • sen jälkeen kun ekan kerran tuli kiire pysäyttää.

      Silloin Sierra jätti asvalttiin ensin noin 5m raidat, sen jälkeen jarruletku puhkesi, ja jarrut hävisi. Punasista mentiin läpi jotta humahti, onneksi risteävältä tieltä ei kukaan kerinnyt eteen.

      Sen jälken olen säännöllisesti testannyt jarruja 60-0km/h ja kerran viikossa, ennen liikkeelle lähtöä painanut jarrua niin kovaa kun jaksan, siksi että jos se pettää, ni pettää jossain pihalla niin että auto ei liiku

      • Melko moni kuski on löytänyt itsensä ojan pohjasta, koska ei ole tuntenut autonsa jarruja.

        Paniikkijarrutuksessa jarrut voi käyttäytyä ihan eri tavalla kuin normaalissa ajossa.

        Niille jotka ei ole aikaisemmin testanneet autojensa jarruja, niin on hyvä aloittaa pienemmistä nopeuksista ettei tule yllätyksiä. Ja tietysti katsoa, ettei ole muita tielläliikkujia takana tai missään lähistöllä.


    • suomalainen

      "Nykyajan ABS-jarruilla autoa ei yksinkertaisesti saa pysähtymään, ellei jarrutushetkellä seiso jarrupolkimen päällä."

      Nykyajan ABS-jarruissa on myös BAS eli hätäjarrutustehostin, ei ei tarvitse seisoa jarrupolkimen päällä. Riittää kun polkaisee tarpeeksi nopeasti.

    • hoito!!!!

      Etenkin nykyiset kärryt missä alkaa olla kaikissa levyjarrut takana, olisi ensiarvoisen tärkeää tehdä tee-itse-jarruputsaus ja norjistus. Tapahtuu siten, että ajaa tosiaan maantiellä satasta, katsoo taakse ettei takanatulijoita, tekee tiukan voimakkaan jarrutuksen tai pari peräkkäin, tämä konsti pitää ne takajarrutkin notkeina eikä jarrusatulat jumitu ja jarrut laahaa niin herkästi. Tämä neuvo annetaan myös autohuolloissa, kannattaa tehdä suht tihein määrävälein vaikkapa kerran viikossa.

    • moottorilla

      säästelen jarruja, joten pidän välimatkaa, ennakoin ja jarruttelen moottorilla.
      Eipä ole joutunut 10 vuoden aikana lukkojarrutuksia tekemään...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      142
      1865
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      114
      1457
    3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1267
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1262
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      89
      1155
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      198
      1040
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      97
      973
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      44
      924
    9. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      201
      916
    10. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      838
    Aihe