Fossiilien iänmääritys

--Antti

Kehäpäätelmää:
Kivikerrosten ikä määritellään niistä löytyneitten fossiilien avulla. Fossiilien ikä määritellään kivikerrostuman, josta fossiili löydettiin, iän perusteella. Kehäpäätelmää?

Tarvitaan siis joku joka rikkoo tämän kehäpäätelmän. Johtofossiilit, joilla kerrostumien iät määritellään? Nehän määritellään radiometristen menetelmien avulla, olettaisin. Mutta eivätkös radiometriset mittauksetkin vaadi tutkittavan kohteen iän suurpiirteistä iän tietämystä. Ilman arvioitua ikää ei oikeaa radiometristä menetelmää osata valita.

Systeemi siis pysyy kehäpäätelmän asteella. Miten fossiilien ikä määäritellään? Kertokaa viisaammat.

Radiometriset mittaukset eivät muuten ole kovin tarkkoja. Elävän etanan kuoren iäksi mitattiin 9000 vuotta, joskus saman mammutin eri luiden ikäero on kymmeniä tuhansia vuosia. En siis hirveästi luottaisi näihin menetelmiin.

Radiohiilimenetelmä taas vaatii, että maapallo on yli tietyn iän (en muista mikä tämä ikä on, mutta oli se yli 10000 vuotta). Sillä koska radiohiiltä syntyy ilmakehässä auringon voimasta, kuluu tu tietty aika jotta ilmakehän radiohiilipitoisuus olisi tulevaisuudessa samanlainen (ilma kyllästyy). Tuo siksi, että jos radiohiilen määrä ilmakehässä muuttuu aikojen saatossa, heittää iänmäärityksen saama tulos roimasti.
Eli jos radiohiilen määrä ilmakehässä oli aikoinaan (silloin joskus 6000-3000eKr. kun maailma luotiin :)) pienempi kuin nykyään, muutuisi saatu aika vanhemmaksi. Silloinhan aikoinaan eläneeseen kappaleeseen olisi kertynyt vähemmän radiohiiltä. Nyt kun kappaleen radiohiilimäärä tutkitaan, huomataan vanhoissa fossiileissa olevan vähän radiohiiltä (hajonnut siis paljon jo pois), ja todetaan että fossiili on vanha. Kuitenkin se voi olla nuori, siihen ei vain ole kertynyt sitä suurta radiohiilimäärää sen elinaikana (koska ilmakehästä sitä ei paljoa tullut).

Toivottavasti ymmärsitte mitä yritin sanoa, taisi tulla vähän epäselvästi. Mutta jos joku siis viitsisi kertoa minulle näistä ajoitusmenetelmistä lyhyesti (ei mitään englanninkielisiä linkkejä kiitos), ja sanoa jos olen täysin väärässä. Kiitos

6

1084

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • " Mutta eivätkös radiometriset mittauksetkin vaadi tutkittavan kohteen iän suurpiirteistä iän tietämystä."
      Homma menee niin, että voisi kuvitella olevan useita kompassin neuloja, mitkä kuvastavat erilaisia menetelmiä. Näiden neulojen kääntösäteet menevät osittain päällekäin. Nyt esim. liian nuorta tulosta näyttävät neulat sojottavat minnetahansa, kuten liian isoa tulosta, mutta yhdessä kohtaa lähekkäin olevat neulat osoittavat suunnilleen samaan suuntaan. Tämä rankasti yksinkertaistaen.

      On olemassa useita erilaisia ajoitusmenetelmiä, eivätkä kaikki edes perustu radiometriseen hajoamiseen [aminoraseemisuus..]. Näistä menetelmistä osa menee päällekäin, missä on tuo avain.

      K. Tikkasen sivuilla oli seuraava:
      MENETELMÄ     IKÄ - TARKKUUS
      Rubidium-Strontium(Rb-Sr) isokroni    3.70 - 0.14 mrd. vuotta
      Lyijy-lyijy(Pb-Pb) isokroni    3.80 - 0.12 mrd. vuotta
      Uraani-lyijy(U-Pb) diskordia   3.65 - 0.05 mrd. vuotta
      Torium-lyijy(Th-Pb) diskordia   3.65 - 0.08 mrd. vuotta
      Lutetium-Hafnium(Lu-Hf) isokroni    3.55 - 0.22 mrd. vuotta
      ----

      "Elävän etanan kuoren iäksi mitattiin 9000 vuotta, joskus saman mammutin eri luiden ikäero on kymmeniä tuhansia vuosia. En siis hirveästi luottaisi näihin menetelmiin. "
      Epätarkkuudet ovat menetelmissä ennustettavissa. Etanan tapauksessa puhutaan 'kuolleesta hiilestä'

      Mammuttijutusta en ole varma, olen kyllä kuullut väitteen missä puhuttiin, että samasta mammutista oli otettu nuo luut, kun todellisuudessa ne oli eri yksilöistä. Ennenkaikkea oli tiedossa syy miksi tuli erilaiset tulokset.

      "Radiohiilimenetelmä taas vaatii, että maapallo on yli tietyn iän (en muista mikä tämä ikä on, mutta oli se yli 10000 vuotta). "
      Ongelma on siinä, että radiohiilituloksia voidaan joissain tapauksissa tarkastaa myös ei-radioaktiivisilla menetelmillä. K.Tikkasen sivuilla olikin juttua siitä, että C-14 menetelmä on kalibroitu 45000 vuoden päähän vuosilustojen avulla.

      Miten sitten kaikki muut radioaktiiviset menetelmät? Radiohiilimenetelmä on vain yksi kaikista.

      " Kuitenkin se voi olla nuori, siihen ei vain ole kertynyt sitä suurta radiohiilimäärää sen elinaikana (koska ilmakehästä sitä ei paljoa tullut). "
      Tämä tosin ei selitä esimerkiksi ei-radiometrisiä menetelmiä kuten aminoraseemisuus-testiä. Kuten sanoin, niin ei radiometrisillä menetelmillä C-14 on kalibroitu jo 45000 vuoden päähän.

      "Ilman arvioitua ikää ei oikeaa radiometristä menetelmää osata valita"
      Arvaappa, kyllä näytteitä testataan myös menetelmillä joiden tiedetään olevan vääriä kyseiseen aikahaarukkaan [liittyy kalibrointiin]. Kressut ovat usein käyttäneet näitä vääriä tuloksia hyökätessään ajoitusmenetelmiä vastaan..eivätkä kerro, että kyseisissä tapauksissa väärät tulokset ennustettiin etukäteen.

      • --Antti

        Kiitos tiedosta. Noinhan se teoriassa voisi mennä.

        Olisi kiva tietää tuosta aminoraseemisuus -jutusta. Googletin (vain tuon ninmen), ja sain evonetistä osuman. Siellä kerrottiin että tuolla menetelmällä voidaan ikä määrittää, mutta itse menetelmästä en tietoa löytänyt. Jos jollain on linkkiä (suomenkieliselle) sivulle josta asiasta lisää, kiitän.

        >>Kressut ovat usein käyttäneet näitä vääriä tuloksia hyökätessään ajoitusmenetelmiä vastaan..eivätkä kerro, että kyseisissä tapauksissa väärät tulokset ennustettiin etukäteen.


      • JurpoPeikko

        Laitetaan tuohon tikkasen listan jatkoon heti pari lisää,

        Paleomagnetismi ja Kalium-Argon. Lie nuita vielä enempikin.

        Ajoituksia vastustavien/epäilevien pässinpäiden kardinaaliongelma on että lukevat ainoastaan toisten keräämää vanhaa paskaa/ muuten vaan 50-luvun kirjallisuutta.

        Ihan samalla periaatteella voitais ottaa esimerkkiautoks vaikkapa ensimmäisen sarjan wolkkareita, koe ajaa ja todeta että eipä tuo kummoinen auto ole.

        Hyvät Tuomaat, teidän tulisi lukea monipuolisesti, eikä aina vain copypastettaa jo usein paskaksi todistettuja fraaseja kreajohtajien kotisivuilta.

        En edes vaivaudu kertomaan miksi ajoitukset toimivat ja miten, tämä tieto on paremmin ja valmiiksi kirjoitettuna monessa lähteessä. Jos asia kiinnostaa, suosittelen lukemaan muutaman arkeologian ja geologian tutkimusmenetelmiä ja teoriaa koskevan kirjan.

        nyt pennut, hus hus, hiekkalaatikolle siitä kalibroimaan kakkanäytelapioitanne.


    • Bullape

      Kieroilua ja vääristelyä heti ekassa lauseessa:

      >>Kivikerrosten ikä määritellään niistä löytyneitten fossiilien avulla.

      • mittari

        >>Kivikerrosten ikä määritellään niistä löytyneitten fossiilien avulla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      143
      2202
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      172
      1304
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1157
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      168
      1047
    5. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      990
    6. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      95
      982
    7. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      77
      967
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      47
      892
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      860
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      59
      753
    Aihe