Mätkyt = arvioverotus

Näin se on!

Jäännösveroja on alettu jostain syystä nimittämään mätkyiksi. Mätkyillä ei kuitenkaan alunperin tarkoiteta jäännösveroja (jotka tulevat maksettavaksi kun ennakkoon veroja on maksettu liian vähän), vaan arvioverotusta, joka tehdään silloin kuin on ilmeistä, että tuloja on ollut enemmän kuin on verottajalle ilmoitettu. Silloin verottaja arvioi tulot ja mätkäisee arvioon perustuvan veron maksettavaksi ja päälle veronkorotuksen. Tämä on siis mätky. Jostain syystä jäännösveroja on alettu myös virheellisesti mätkyiksi kutsumaan, mutta jäännösveroja ei mätkitä sen enempää kuin veronpalautuksiakaan, vaan ne ovat yksinkertaisen yhteen- ja vähennyslaskun tulos.

Alla lainaus verohallituksen ohjeista:

"Arvioverotus elantokustannusten rahoituksen puuttuessa

Jos verovelvollinen ei ole selvittänyt luotettavasti elantokustannustensa (asunto, ruoka, vaatteet, muut normaalit elantokustannukset) rahoitusta, toimitetaan verotus arvioimalla (L verotusmenettelystä 27§). Tällöin voidaan, ellei muita erityisiä seikkoja ole tiedossa, arvioverotettavan tulon määräksi katsoa yhden hengen osalta yleensä 5000 euroa. Jos perheessä on alaikäisiä lapsia tai muita huollettavia, voidaan näiden osalta elantokustannusten määräksi katsoa 1600 euroa/lapsi. Veronkorotukseksi määrätään yleensä 500 euroa, jos arvioverotuksin lisättävä tulo on 20 000 euroa tai pienempi. (ks. tämän ohjeen luku veronkorotuksesta ). Ennen arvioverotuksen toimittamista ja veronkorotuksen määräämistä verovirasto kuulee verovelvollista. "

12

4074

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja muu roska

      Tämä on pitkälti iltapäivälehtien rahanhimoisen toiminnan tulosta. Ihmiset alkavat puhua totena sitä mitä roskalehdistö kirjoittaa. Veikkaisin että syyte Iltasanomia vastaan väitetystä Vesa Keskiselle määrätyistä mätkyistä voisi tehota. Keskisellehän ei tullut mätkyjä vaan hän maksaa aivan normaaliin säännönmukaiseen verotukseen liittyvät verot.

    • Marjukk.a

      Tämä asia on jo käyty läpi alemmissa ketjuissa, niitä lukemalla olisit oppinut käsitteiden merkityksen. Mätkyhän on kansankielinen termi, joka tuntuu tarkoittavan eri asioita eri ihmisille, mutta esimerkiksi nykysuomen sanakirjassa sen on tarkennettu tarkoittavan jälkiverotuksen seurauksena maksettavaksi koituvaa veroa. Tässä siis se oikea ja virallinen tarkoitus termille.

      Jostain syystä tulkitset ilmoittamattoman tulon vääjäämättömäksi seuraukseksi arvioverotuksen. Näinhän asia ei ole, vaan usein jälkiverotettava tulo (kuten peitelty osinko tai perusteeton km-korvaus) on tarkasti selvillä, eikä sen suuruutta tarvitse liiemmälti arvioida.

      Myös liittämässäsi verohallituksen dokumentissa kuvataan yksin tein arvioverotusta, jäännösvero/jälkivero -termiproblematiikan kanssa viittauksellasi ei ole mitään tekemistä.

      Mätkyt tarkoittavat siis jälkiverotetusta tulosta maksettua veroa. Mätkyjä maksavat esimerkiksi telakkojen komennusmiehet ja kiinteistövälittäjät, joiden perusteettomat kilometrikorvaukset jälkiverotetaan. Samoin jälkiveroja (eli mätkyjä) maksavat kaikki tulojaan salaavat yhtiöt ja henkilöt, joiden salatut tulot paljastuvat esimerkiksi verotarkastuksen yhteydessä.

      Arvioverotus tehdään yleensä säännönmukaista verotusta toimitettaessa, jolloin arvioverotetut lähes aina maksavat j ä ä n n ö s v e r o a. Arvioverotus voidaan toki toteuttaa myös jälkiverotuksena (jolloin arvioverotettavat maksaisivat mätkyjä), ellei verovelvollinen toimita jälkiverotukseen luotettavaa aineistoa, jota tulkitsemalla verotettava tulo voidaan laskea.

      Helppo keino, jolla voimme todeta väitteesi virheelliseksi: kun henkilö arvioverotetaan säännönmukaista verotusta toimitettaessa, onko maksettava vero jäännösveroa? Teoriasi mukaan sen olisi jälkiveroa, jota mätky tarkoittaa. Kyllähän se jäännösveroa on :)

      • Georg.

        No Marjukka selvitti asian sen verran hyvin, että tuli varmasti tyhmemmillekin kerralla selväksi.


    • Jooseppi.

      Sanot, että mätkyt eivät ole jäännösveroja ja että mätkyt ovat seurausta arvioverotuksesta.

      Entäs, jos arvioverotus toteutetaan ennen verotuksen päättymistä? Onko tällöin maksettavaksi tuleva jäännösvero sitten kuitenkin mätkyä? Väitätkö, että mätky ja jäännösvero ovat eri asioita mutta jäännösvero voi pitää sisällään mätkyn?

      Olet nyt sekoittanut selviä asioita.

      Heh, menee jo koomiseksi kun menit avaamaan aiheesta ketjunkin. Onneksi tuo Marjukka kertoi mitä eri käsitteet oikeasti tarkoittavat.

      • Näin se on!

        Mätky = arviovero

        Siis vero joka ei perustu todellisiin tuloihin vaan verottajan arvioon.


      • Löpö Pöpö
        Näin se on! kirjoitti:

        Mätky = arviovero

        Siis vero joka ei perustu todellisiin tuloihin vaan verottajan arvioon.

        Arvio/harkintaverotusta ei ole ikinä kutsuttu mätkyiksi, se olet sinä jolla on jotain mennyt sekaisin.


      • Jooseppi.
        Näin se on! kirjoitti:

        Mätky = arviovero

        Siis vero joka ei perustu todellisiin tuloihin vaan verottajan arvioon.

        Olet ilmeisesti sama tyhmyri, joka väittelee aiheesta Keskisen "mätky"ketjussa, valheet ovat ainakin samat. Keskisen ketjussa sentään tunnustit että terminologian tulkintasi perustuu omaan mielipiteeseesi. Terminologian tulkinta ei kuitenkaan valitettavasti jätä yksilökohtaista tulkinnan varaa. Sinänsä asia ei ole relevantti, kun kyse ei ole virallisesta termistä, mutta ajattelin kuitenkin oikaista väärän käsityksesi.

        Verovelvolliset maksavat välittömiä veroja ennakkoveroina, jäännösveroina ja jälkiveroina. Näillä nimillä verot myös esiintyvät maksuunpanotilinsiirtolomakkeella. Mitään erillistä lajia ei ole arvioverotetuille. Kansankielinen termi "mätkyt" tarkoittaa jälkiverotetusta tulosta maksettavaa veroa, eli jälkiveroa.


    • ....

      Avasit oikein uuden keskustelunkin kertoaksesi valheita. Provokatiiviset keskustelunaloitukset ovat tämän palstan vitsaus, mutta tämä mukasivistävä valehtelu on jo törkeää. Onneksi muutama nimimerkki on jo oikaissut asian, ettei lukijoille jää väärää käsitystä sinun takiasi.

      Ihan tarkennukseksi kysyn, että sinulla ei nyt tietenkään ole valheellisen asiasi tueksi sen kummempaa kättä pidempää kuin mielipiteesi?

    • .....

      Oletan, että on syntynyt yksimielisyys. Eli kaikki ovat vihdoin oppineet, ettei mätkyillä tarkoiteta jäännösveroja eikä arvioverotusta? Toivottavasti näitä sekaannuksia ei enää tule.

    • Sakke71

      Sanan merkitys on muuttunut. Alunperin kymmeniä vuosia sitten arvioverotettiin esim taksiautoilijoita aika surutta. Tällöin käytettiin tästä arvioverotuksesta nimitystä mätky, verotuskäytäntäntö on muuttunut, joten termi on muuttunut tarkoittamaan jäännlsveroja.

      • Anonyymi

        Jeepa


      • Anonyymi

        Niin juuri. Tunnusomaista tuolloin oli verottajan mielivaltaisuus. Siitä tuo mätkäisy tuli. Siksi meitä iäkkäämpiä häiritsevät muut selitykset, jota jälkeenpäin ollaan keksitty, kun verotuskäytäntö on muuttunut täsmällisemmäksi. Oikeaa olisi sanoa, että nykyään verottaja ei enää mätkäise.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3090
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2101
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1583
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe