Maata etsimässä -kuunnelma

Darv

Onko kukaan muu sattunut kuuntelemaan radiosta lauantaina klo 15:00 Ylen Ykköseltä uusintana tulevaa Scifikuunnelmaa Maata etsimässä?
Kyseinen kuunnelmahan tuli ensimmäisen kerran vuonna 1982, ja minä taisin silloin kahdeksanvuotiaana pojankloppina saada siitä parantumattoman scifitartunnan.

Kuunnelma kertoo avaruusaluksesta, joka on ollut etsimässä uusia asutettavia planeettoja, ja palaa takaisin aurinkokuntaamme. Aluksella on kulunut matkaan yli 100 vuotta, mutta maapallolla aikaa on vierähtänyt noin miljoona vuotta.

Ikävänä yllätyksenä miehistölle valkenee, että maalaiset ovat auringon räjähdyksen pelossa siirtäneet planeettansa jonnekin tuntemattomaan paikkaan. Sitä he alkavat epätoivoisesti etsimään.

Tarina ei ehkä sinänsä ole kummoinen, ja ääniefektit ovat kökköjä, mutta silti nostalgia on ainakin minulla melkoinen. On mukavaa vain kuunnella tarinaa ja kuvitellla kaikki tapahtuva mielessään.

Kanavauudistus onnistui ainakin Ylen Ykkösen osalta, kun tajuavat pistää eetteriin kuunnelman uusintana.

20

7000

Vastaukset

 • Sitä mä oon aina toivonut ja nyt meni alkujaksot ohi. Mä tykkään juonestakin ja äänet on hyviä.

  • meni ohi täälläkin, sen siitä saa. Mutta kun on tottunut ettei radiosta mitään kuunneltavaa tule, ei ole tullut vuosiin, niin ei ole viitsinyt edes ohjelmatietoja enään lukea. Harmi.


  • koko sarja on saatavana kirjastosta.. ei kun lainaamaan :)


  • mie kirjoitti:

   koko sarja on saatavana kirjastosta.. ei kun lainaamaan :)

   Joo pitäisihän kyseinen kuunnelma kirjastoista löytyä kaseteilta. Ja lieneekö kirjaksikin painettu tämä James Folletin tarina.

   Tässä kolmannessa jaksossa oli muuten hauska viittaus raamatun luomiskertomukseen, kun näiltä aluksen ihmisiltä on kielletty syömästä prosessoimatonta ruokaa aluksen puutarhoista. Uhmakas poika Darv kuitenkin salaa alkaa syömään omenoita ja muita kiellettyjä hedelmiä. Houkuttelee vielä nuoren tytön syömään myös. Pian alkaa nuorella parilla hormonit hyrräämään.
   Varsinainen syntiinlankeemus ;).


  • niin kirjoitti:

   meni ohi täälläkin, sen siitä saa. Mutta kun on tottunut ettei radiosta mitään kuunneltavaa tule, ei ole tullut vuosiin, niin ei ole viitsinyt edes ohjelmatietoja enään lukea. Harmi.

   Tuo sarjahan (maata etsimässä) on ainakin ollut netissä yleisessä jaossa, ennenkuin uusinnat alkoivat. Taidettiin poistaa, nyt kun uusinnat alkoivat.

   Ennen Maata etsimässä-kuunnelmaa, niin samaisella paikalla tuli Linnunradan käsikirja liftareille, kaikki kolmesarjaa. Ehkä olisi tarkistettava hieman useammin mitäs sieltä radiosta tuleekaan?

   http://www.yle.fi/radioteatteri/


  • mie kirjoitti:

   koko sarja on saatavana kirjastosta.. ei kun lainaamaan :)

   Meidän kirjastossa sitä ei enää ole, kun oli kuulemma kulunut loppuun, eikä Yleltä saa uusia kasetteja.


  • Voi ei! kirjoitti:

   Meidän kirjastossa sitä ei enää ole, kun oli kuulemma kulunut loppuun, eikä Yleltä saa uusia kasetteja.

   No voi paska. Otan osaa. Toivottavasti saat hommattua kasetit vielä jostain.


  • mie kirjoitti:

   koko sarja on saatavana kirjastosta.. ei kun lainaamaan :)

   Lainasin Espoon Leppävaaran kirjastosta ensimmäiset 11 osaa, mutta ne on aivan hirveässä kunnossa. Kaksi nauhaa on "rullalla" kuin naru, eikä näin ollen kovinkaan hyvin kuunneltavissa.
   Muut nauhat on kyllä "hinkattu" jossakin vehkeissä niin ettei niistäkään laadullisesti pääse nauttimaan. Mutta sisältöhän tässä taisi tärkein olla.

   Mikseivät kuunnelmat ja muut "digitoidut" tavarat voisi olla jossakin kannassa, josta ne voisi ladata netin kautta käyttöön.

   t: Janne


  • Janne kirjoitti:

   Lainasin Espoon Leppävaaran kirjastosta ensimmäiset 11 osaa, mutta ne on aivan hirveässä kunnossa. Kaksi nauhaa on "rullalla" kuin naru, eikä näin ollen kovinkaan hyvin kuunneltavissa.
   Muut nauhat on kyllä "hinkattu" jossakin vehkeissä niin ettei niistäkään laadullisesti pääse nauttimaan. Mutta sisältöhän tässä taisi tärkein olla.

   Mikseivät kuunnelmat ja muut "digitoidut" tavarat voisi olla jossakin kannassa, josta ne voisi ladata netin kautta käyttöön.

   t: Janne

   Englannin Amazonilta (www.amazon.co.uk) voi muuten tilata alkuperäisen englanninkielisen kuunnelman c-kasetteina. Tosin ainakin omasta mielestäni suomalaisten versio kuunnelmasta hakkaa alkuperäisen tunnelmaltaan ja toteutukseltaan 100-0.

   Jos oman paikkakunnan kirjastosta ei kasetteja löydy tai nauhat ovat huonossa kunnossa - voi nauhoja yrittää "kaukolainata" muista kirjastoista.

   Folletin Maata etsimässä -teoksesta on muuten huhujen mukaan aikomus tehdä myöskin tv-sarja/elokuva. Netistä löytää lisätietoa (hakusanat: James Follett, Earthsearch)


 • Eikö Yle tarjoa tätä podcastina? Jos ei miksi?

  Jos joku törmää tähän mp3 muodossa, niin kertokaa heti, pliide.

  Olisin ikuisesti kiitollinen.

  • Jostain kumman syystä yle ei jaa kuunnelmia mp3 muodossa. Ehkä jonain päivänä.


 • Juuri kuuntelen kyseistä sarjaa. Imuutin tietty PirateBaysta ja oikein hyvälaatuista kamaa. suosittelen!!!

 • Pirkanmaan PIKI kirjastosta löytyy edelleen äänikirjoina CD:nä koko sarja. Joskus aikanaan kuuntelin sarjaa radiosta ja jäin koukkuun. Tuo on mukavaa kuunneltavaa autossa kun lähtee joulunviettoon Savoon. Hyvää joulua kaikille.

 • Juu nauhoitin kaikki jaksot wave ja nyttemmin mp3 muodossa kovavevyillä!

  Radioteatteri esittää:
  Maata etsimässä
  osa 1/19.Radio Ylen Ykkönen klo 15.00

  RADIO YLEN YKKÖNEN
  Viikot 1 - 2/2003: lauantaisin 4. ja 11.1. klo 15.00 - 15.40.
  YLE RADIO 1
  Viikot 3 - 19/2003: lauantaisin 18.1. - 10.5. klo 15.00 - 15.40.
  Radioteatteri esittää:
  James Follet: MAATA ETSIMÄSSÄ, osa 1/19.
  Valtavankokoinen tähtilaiva "Haastaja" kulki pitkin galaksia tuhansien valovuosien matkoja. Sitä kohtasi tuhoisa onnettomuus, jossa sen suuresta miehistöstä jäi henkiin vain neljä lasta; kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Elämän ylläpitotoiminnoista vastaavat kaksi tekoälyä saivat aluksen toimimaan ja turvasivat lasten elämän. Nyt niiden tarkoituksena on palata kotiin. Kun "Haastaja" tulee aurinkokuntaan, siellä on kaikki muu ennallaan, mutta planeetta Maa on kadonnut. Se on ilmeisesti siirretty jonnekin, kiertämään jotain toista tähteä, joka ei aikoihin räjähtäisi novaksi. Mutta minne? Etsintä käynnistyy.Lapset ovat iältään jo nuoria aikuisia, mutta fyysisesti vielä kovin kehittymättömiä. Vähitellen heille selviää, että Enkeleiksi kutsutut tekoälyt ovat ravinnon ja hormonien avulla pitäneet heidät ruumiillisesti pikkulapsina. He ovat syntyneet "Haastajassa", eivätkä ole koskaan käyneet millään planeetalla. Aluksen kirjastossa he ovat tutkineet ihmiskunnan kehtoa Maata ja haaveilleet voivansa vielä kerran astua sen kamaralle. He keksivät, miten voisivat ohittaa Enkeleiden ravinto-ohjelmoinnin. He myös aavistavat, ettei "Haastajan" tuho ehkä ollutkaan mikään sattumalta tapahtunut onnettomuus ja että tekoälyillä on jokin muu päämäärä kuin pelkästään Maan löytäminen. Henkisesti ja fyysisesti aikuistuvina he alkavat juonia Enkeleiden ylivaltaa vastaan.

  Jaksot
  001 Takaisin kotiin (Planetfall)
  002 Ensimmäisen jalanjäljen kaupunki (First footprint city)
  003 Punaisen planeetan hiekat (Sands of Kyros)
  004 Solaarinen keisarikunta (The solaric empire)
  005 Ajan lähteet (The pools of time)
  006 Tyhjyyden halki (Accross the abyss)
  007 Uutta verta (New blood Marooned)
  008 Tähtijoukko Tersus (Star cluster - Tersus Nine)
  009 Tulo maahan (Earthfall)
  010 Paluu (Return)
  011 Tulva (Flood)
  012 Antautuminen (Surrender)
  013 Solaria (Solaria)
  014 Aurinkokuolo (Sundeath)
  015 Supermassa (Supermass)
  016 Kuoleman laiva (Deathship)
  017 Suuruudenhulluutta (Megalomania)
  018 Maa (Earth)
  019 Maan ääni (Earthvoice)

 • kuuntelin 11 vuotiaana kyseistä kuunnelmaa v.-82..

 • Löytyy muuten ytubesta.

 • Olen kuunnellut sen Englanninkielisen version, ja siinä äänitehosteet ovat mielestäni huonommat.
  Ja muutenkin se vaikutti jotenkin vaisummalta. Suomiversio on niin hyvä, että olen kuunnellut sen läpi monta kertaa. Kirjatkin tuli luettua aikaa sitten.

  • Samaa mieltä. Enkkuversio on aika kesy, verrattuna tähän suomiversioon. Tosin Enkkuversio on aikas vanha.


  • Kuuntelija_Porista kirjoitti:

   Samaa mieltä. Enkkuversio on aika kesy, verrattuna tähän suomiversioon. Tosin Enkkuversio on aikas vanha.

   80-luvun alussahan suomiversiokin tuli ensimmäisen kerran radiosta eli eipä sitäkään uudeksi voi sanoa. eli melko lailla samoihin aikoihin ilmestyivät. C-kasetilla vielä ensiesityksen jaksot tallella. Jonkin verran eri efektejä noissa enkku- ja suomiversioissa, mutta paljon samaa.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.