Olen joltan palstoilta lukenut, kuinka ihmiset ovat itse mitanneet esim. vanhan talonsa ja mittausten mukaan tehneet sitten itse myös piirrustukset. Kuinka tämä käytännössä tapahtuu? Mistä mihin mitata? Lasketaanko ovenkarmet oven leveyteen mukaan vai seinän mittoihin? Ja kuinka mitata esim. talon korkeus tai yläkerran ikkunan etäisyys talon sivuista ja katosta jne? Ei kai sitä nyt pää alaspäin tartte katolta lähteä kiikkumaan...
Onko tälläiset kotikutoiset piirrustukset sitten kelvanneet rakennuslupaa haettaessa? Jos vaikka tekee kosteat tilat sisältävän lisäosan vanhan talon kylkeen tarvii luvat). Jotenkin vaikea uskoa, tuntuu nuo lupa-asiat olevan melkoisen vaativia noin yleensä, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla.
Tai onnistuisko piirrustusten tekeminen ja miten, jos arkkitehti olisi eri paikkakunnalta kuin missä rakennus on eikä hän pääsisi katsomaan paikanpäälle? Joutuisi luottamaan meidän ottamiin mittoihin.
Meinaan vain, kaikki kunnia ammatti-ihmisille ja ammattitaidoille, mutta kyllä 2400e piirrustuksista on nyt vain oikeasti aika törkeä hinta mielestäni. Normaalin ihmisen kk-palkka yksistä viivoista...vaikea uskoa, että arkkitehti nyt yhtä piirrustusta koko kuukauden tekee ;)
Piirrustusten tekeminen itse
9
9355
Vastaukset
- pääsuunnittelija(ria)
kannattaa tehdä kuvat itse koska ei siinä kuukautta mene ja homma on helppo niinkuin mainitsit. Kirjoituksestasi päätelleen olet tarkka kaveri mittojen kanssa joten edellytykset ovat hyvät.
Kyllä rakennusvalvonnassa on aikaa neuvoa ja auttaa teitä suunnitelmien laadinnassa.
Kun suunnitelmat ovat itse tehdyt niin rakentaminenkin menee varmaan sujuvammin eikä virheitä pääse sattumaan.
Ps. Ovenkarmien mittaamista voi kysyä esim. suomi24 keskustelupalstalta. Ei tarvi lähteä katolle kiikkumaan. - voijee
...eli rahasta!
2400 - alv 22% niin jää about 1970€.
Kun sen jaat arkkitehdin laskutushinnalla niin tunteja jää about 30-40. Yrittäkääs nyt taasen muistaa että se mitä te saatte käteenne kuukayudessa ei ole sama kuin jolla palkkaatte jonkun toisen kuukaudeksi töihin. Tässä maassa kun maksetaan veroja ja sotumaksuja jnejne....
Mutta ilman muuta kannattaa piirtää itse. Sehän on vain kakunpala.... - Reverse Engineer
Meillä tehtiin tasan esittämälläsi tavalla, eli rakennettiin ensin mieluinen talo ja mittailtiin sitten riittävästi, jotta saatiin jälkikäteen rakennuslupakuvat kuntaan.
Hienosti meni, tosin vähän ihmettelivät, kun talo "valmistui" luvan myöntämisen niinkin nopeasti muuttokuntoon, heh-heh... - tällä
palstalla. Syrjässä olevan kunnan rakennustarkastaja saattaa hyväksyä piirokset jotka ovat noin laatua mutta suurimmassa osassa suomen kuntia vaaditaan piiroksen viivapaksuudet määräysten mukaan.
Viivapaksuudet ovat monelle ammattilaisellekin ylivoimaisen vaikeita, joten ota selvää ensin mitä kunnassasi vaaditaan. Valvonnan laiminlyönnin seuraukset ovat myös vakavat nykyisin.
Tee omat piiroksesi ja mene niiden kanssa ammattilaisen puheille niin se tekee niistä edullisesti lupakuvat, kun ei tarvii suunnitella sen kummempia ja voithan niiden kanssa neuvotella. - Otahhan
Kynä käteesi ja ala piirtämään, hyvinkö onnistuu? Ei kai siihen mene kuin yksi ilta kun vetelee ne viivat paperille.
t. nimim. joka sillointällöin tekee suunnittelu hommia (suunnittelu on rakennusvaiheen yksi tärkeimpiä ratkaisuja) - olisi tämä
Marssipa kuntasi rakennusvirastoon kyselemään, josko heidän arkistosta löytyisi talosi piirustukset. Ota niistä kopiot. Jos talolle on joskus rakennuslupa haettu, niin piirustukset pitäisi kunnasta löytyä. Niiden pohjalta pääset jatkamaan.
Jos ei löydy ja haluat teettää vanhan, OLEMASSA OLEVAN talon kuvat jollain, niin ei kai sen arkkitehti tarvitse olla - rakennussuunnittelija tai -piirtäjä voisi olla edukkaampi. Tai teet itse, ethän vanhasta talosta enää rakennepiirustuksia tarvitse mihinkään lupiin, julkisivukuvat riittävät. Ja 'vanhoihin' julkkareihin teet tai teetät sen lisärakennuksen.
Lisärakennuksesta tarvitset lupiin myös rakennekuvat ja kuinka uusi rakennusosa liittyy vanhoihin rakenteisiin.
Julkisivukuville riittävän tarkat mitat saat vaikkapa napsimalla kasan valokuvia eri puolilta taloa, mittaamalla tarkasti joitakin päämittoja ja loput mitat sitten kuvista mittaamalla ja suhteuttamallla noihin mitattuihin päämittoihin.
Ei varmasti ole millinpäälle tarpeen, koska ethän niillä mitään rakenna.
Jos tuon kuvaushomman ja mittailun teet itse, niin joku rakennuspiirtäjä piirtää sinulle talosi nykyiset julkisivut illassa tai parissa AutoCad-ohjelmalla. Ja tietysti sovit, että saat kuvasi piirtäjältä sähköisessä cad-muodossa.
Lisärakennuksen suunniteluun voit sitten vaikka palkata alvaraallon.
Itse hain luvat pieneen laajennuksen etsimällä kunnasta vanhat kuvat, skannasin ne sähköiseen muotoon ja tulostin paperille. Paperille lisäsin lyijykynällä lisärakennuksen julkisivukuviin, skannasin kuvat uudelleen ja tulostin taas paperille lupaan tarvittavat määrät kuvia. Hyvin kelpasivat, rakennusvirasto jousti mukavasti vanhan talon kyseessä ollessa. Kustannukset lähinnä skannaus- ja tulostuskulut.
Lisärakennuksesta jouduin sitten teettämään suunnittelijalla yksityiskohtaisia rakennekuvia ja pohjapiirustukset ja tietysti rakennuksen sijainnin tontilla (mikäs kele sen kuvan nimi nyt onkaan - asemakaavapiirustus? )
Sinänsä 2400 ekee ei ole paha hinta, jos se sisältää vanhan uudelleen piirtämisen, lisärakennuksen suunnittelun ja kaikki tarvittavat rakenne- ja lupakuvat. Pelkän vanhan uudelleenpiirtämisestä tuo on liian kova hinta.- ilpo insinööri
ite mittaan rakennuksien korkeuden heittämällä mittaa rakennuksen harjalle kivellä tms. joskus harja on niin korkeella että ei sinne jaksa kiveä heittä. Sitten etin jostain tikun jonka vaan upotan maahan, silleen että metri näkyy. Odottelen aurinkoista päivää ja mittaan tikun varjon jonka mukaan talon varjosta voi jotenkin helposti verrannolla laskea talon korkeuden. Itte olen kuitenkin sen verran laiska, saita, pihi ja saamaton mies Pälkäneeltä, että odotan yleensä sitä aikaa vuodesta kun tikun varjo on metrin eipä tarvitse laskea tai kiipeillä sen kun mittaa vaan! 5w olin ku ekat lupakuvat piirsin ja nykyään inisinööri!
- kevätaurinkon nousua
ilpo insinööri kirjoitti:
ite mittaan rakennuksien korkeuden heittämällä mittaa rakennuksen harjalle kivellä tms. joskus harja on niin korkeella että ei sinne jaksa kiveä heittä. Sitten etin jostain tikun jonka vaan upotan maahan, silleen että metri näkyy. Odottelen aurinkoista päivää ja mittaan tikun varjon jonka mukaan talon varjosta voi jotenkin helposti verrannolla laskea talon korkeuden. Itte olen kuitenkin sen verran laiska, saita, pihi ja saamaton mies Pälkäneeltä, että odotan yleensä sitä aikaa vuodesta kun tikun varjo on metrin eipä tarvitse laskea tai kiipeillä sen kun mittaa vaan! 5w olin ku ekat lupakuvat piirsin ja nykyään inisinööri!
Odottele ilpo kevätaurinkoa, joka paistaa sopivan matalalta siihen tikkuusi. Sitä odotellessa makaile insinöörin palkalla uuninpankolla ja säätele lääkkeitäsi kohdilleen.
- gsdfgf
kampaajani veloittaa täällä pk-seudulla 25 euroa puolen tunnin tukanleikkuusta. Kuvitteletko todellakin, että kampaajani palkka on täten 25e*2*8h*21=8400 euroa kuussa?
Samalla tavalla arkkitehdilla, kuin millä tahansa yrittäjällä, menee suurin osa veloituksesta sotuihin, alveihin, koneisiiin ohjelmiin (kalliita!!), toimitiloihin jne.
Ihme myytti, että arkkitehdit ovat suurituloisia. Ala on hyvin huonosti palkattua, verrattuna vaativuustasoon ja koulutukseen. Keskimääräinen kuukausiansio lienee 2700 euron kieppeillä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 407003
- 323948
- 463357
- 402949
- 172726
- 372238
- 162196
- 412153
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472097- 402058