Iso kohu Günther -kirjasta?

Suomi soti

Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Henrik Arnstad antaa oman näkemyksensä jatkosodasta Svenska Dagbladetin mileipidesivulla.

Mielenkiintoista historian vääristelyä.

Käykääpä lukemassa koko materiaali seuraavasta linkistä:

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_14163926.asp

Kyseessä on mielestäni tarkkaan harkittu, Talvisodan alkamisen 67-vuotispäivän, provokaatio Güntherin elämänkertakirjan markkinoimiseksi!

Puheessaan 13.3.1940 Tanner haukkui ruotsalaiset oikein kunnolla! Kuuntele itse:

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=3&t=19&a=311

Kyllä virallinen Ruotsi ja muut pohjoismaat pelasi tosi luihua peliä Suomalaisten kanssa Talvisodan aikana! Tällaisia taustoja vasten on helppoa ymmärtää jos asenne Ruotsia kohtaan on vähän kitkeräkin ajoittain.

Puheessaan 13.3.1940 Tanner haukkui aika SURUtta ruotsalaiset niiden kaksinaamaisesta pelistä ja juuri tuosta Ylikangas kertoo kirjassaan Heikki Ylikangas, Tulkintani talvisodasta. Kustantaja: WSOY 2001 ISBN: 9510260525


Minun mielestäni pääministeri Günther oli todellinen Suomen syöjä Talvisodan aikana!

Nyt on Henrik Arnstad kirjoittanut kirjan Ruotsin sota-ajan pääministeri Güntheristä ja siinä esitettyjä vääristelyjä oikaissut Suomen ulkoministeriön edustaja on saanut kirjan kirjoittajan vimmoihinsa. Nyt samainen Arnstad väittää Suomen jopa vaarantaneen Ruotsin turvallisuuden rikollisella hyökkäyksellään NL:oon 1941 yhdessä natsi-Saksan kanssa.

Kas kun on äkkiä unohtunut saksalaishyökkäyksen valmistelu 1942 Ruotsin valloittamiseksi! Tämän
hyökkäyksen Mannerheimin ESTI.
Mannerheim nimenomaisesti KIELSI Saksaa hyökkäämästä Suomen maaperältä Ruotsiin. Tätä operaatiota Saksa valmisteli vallatakseen tarvittaessa pohjois-Ruotsin malmikentät. Ruotsin kruununprinssi kävi henkilökohtaisesti Marskia tapaamassa ja kiittelemässä!

No Ruotsihan salli rautateidensä käytön ja malmikuljetukset sekä kuulalaakeri toimitukset Saksaan ja tuhansittain ruotsalaisia
vapaaehtoisia osallistui SS-Wiking -divisioonan riveissä Barbarossa retkeen hyistä itää vastaan.
Tämän totesi 30.11.2006 radiossa haastateltu tutkija Jokisipiläkin.

Sinne Berliiniin päättyi 1945 keväällä satojen ruotsalaisten vapaaehtoisten taival, kaatuneina puolustessaan valtakunnankansliaa ja sen lähikortteleita!

Otinpas hyvinvarustetusta kirjahyllystäni jälleen kerran erittäin mielenkiintoisen ja Talvisodan taustoja hyvin valaisevan kirjan:

Väinä Tanner Olin ULKOMINISTERINÄ Talvisodan aikana, Tammi 1950

Tuossa kirjassa kerrotaan tarkkaan kaikki neuvottelut Ruotsin ja muidenkin osapuolten kanssa Talvisodan aattona, sen aikana ja lopussa. Günther ei todellakaan esiinny kirjassa kovin hyvässä valossa, sillä HÄN nimenomaisesti oli se, joka esti Ranskan ja Englannin avustusretkikunnan pääsyn Suomeen! Samaten hänen luihu pelinsä rauhanneuvotteluissa on myöskin paljastunut. Tämän takia Suomen sanotaan menettäneen Sortavalan ja Viipurin Talvisodan rauhassa, jota myöskin Moskovan häpeärauhaksi kutsuttiin varmaankin osaksi juuri Ruotsin kavalan toiminnan seurauksena!

Ei Saksa nyt parasta kauppaystäväänsä olisi
alkanut valloittamaan noin vain, ei tuolloinkaan 1940, Talvisodan aikaan alkanut, vaikka sen uhan väitettiin olleen syynä Ruotsin estäessä avustusretkikunnan tulolle Suomeen! Ei ainoaa teräksen toimittajaa ja SKF:n kuulalaakereiden valmistajaa aleta sodalla uhkailemaan ihan heppoisin perustein!
Eri asia olisi ollut Ruotsin mahdollinen teräksen
myyntiin ja malmin toimituksiin liittyvä hangoittelu vuoden 1941 alkaneen Saksan idänretken aikaan...


Juutalaisten hammaskulta ei haissut Ruotsin kauppamiehille ollenkan kalmaiselta, vaikka he sen alkuperän tiesivätkin!

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=1500000000000108&posting=22000000019373704

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=4000000000000028&posting=22000000013732146#22000000013732146

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=4000000000000028&posting=22000000015420821

Vanha hyvä aihe ja aina löytyy SKF Ruotsi ja kuulalaakerit ja natsikulta palkkioina "urheille ruotsalasille"!

http://www.kristitynfoorumi.fi/hitlerintuki.htm

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=natsi kuulalaakeri ruotsi&btnG=Google-haku&meta=lr=lang_fi

Olisiko Hitlerin valtaannousu, hänen vallassa pysymisensä ja vuosia kestänyt valloitussota ollut mahdollista ilman vahvaa ulkopuolista tukea?

Tässä on oikea SOTASAKIRJA ruotsalaisista sodissa 1914-1945

Svenskar I Krig 1914-1945


Svenskar I Krig 1914-1945 Lars Gyllenhaal Lennart Westberg Historiska Media 2004 ISBN 91-85057-08-8

Tässä on Ruotsin tunnetut sotilaat oikein historian tutkimuksen valossa. Siinä on mm. 1. Maailmansota, Suomen sisällissota, Baltian taistelut, Espanjan sisällissota ja 2. Maailmansota. Ruotsalaisiahan oli toisessa maailmansodassa eri puolilla sotimassa paljonkin, Stalininkin joukoissa.

Kirja keskittyy ERIKOISESTI esittelemään ruotsalaisten vapaaehtoisten SS-miesten taivalta Natsi-Saksan joukoissa. Niitä vapaaehtoisiahan oli tuhansia, toisin kuin pienessä Suomessa, jossa oli vain yksi pataljoonallinen SS-miehiä itärintamalla. Nuo onnettomat hurrithan päätyivät SS-miehinä puolustamaan Berliiniä ja se oli useimpien heidän loppunsa ja SS-Wikingin loppu samalla. Suomalaiset pelastui kun heidät kuljetettiin kotosuomen jo 1943...

Kirjan lopussa on satoja nimiä ja tarkat lähdeviitteet. Paljon mielenkiintoisia valokuvia mm. tuhoutuneesta Berliinistä.

9

977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Henkka

      Hyvät linkit.

      Jos tämä Kyntteri saa sodan aikaiseksi Suomen ja Ruotsin välille ( lopputulos selvä jo nyt toim. huom.), kummallekohan puolelle rantaraukat nyt soutavat?

    • Hammaskultaa

      Ruotsi noudatti natsi-Saksan rotuoppeja
      4.4.2006 17:17

      http://www.iltalehti.fi/2006/04/05/200604044348027_uu.shtml


      Ruotsi taipui monin tavoin natsi-Saksan vaatimusten edessä 1930- ja 40-luvuilla. Tämä ilmenee tiistaina julkaistusta tutkimusraportista.

      - Ruotsi riisui aseista Hitlerin poliittisia vastustajia ja palautti Norjasta Ruotsiin paenneita saksalaisia. Mutta tämä tapahtui kaikessa hiljaisuudessa, Tukholman yliopiston historian professori Klas Åmark kertoi tiistaina raportista, jossa on paneuduttu Ruotsin suhtautumiseen natsi-Saksaan.

      Ruotsi alkoi 1930-luvun puolivälissä muun muassa seurata natsi-Saksan oppeja arjalaisen rodun puhtaudesta. Tämä tapahtui siten että ruotsalaiset papit kieltäytyivät vihkimästä pariskuntia, jos toinen heistä oli juutalainen. Noina vuosina ruotsalaiset tuomioistuimet saattoivat myös purkaa saksalaisten ja ruotsalaisten väillä solmittuja avioliittoja, jos ne eivät täyttäneet arjalaisen rotupuhtauden vaatimuksia. Sotavuosina ruotsalaisviranomaiset kehottivat yrityksiä myös irtisanomaan juutalaisia työntekijöitä.

      Laaja tutkimusprojekti

      Professori Åmarkin tiistaina esittelemä raportti kuuluu Ruotsin tiedeneuvoston laajaan tutkimusprojektiin. Vuonna 2000 tiedeneuvosto sai 29 miljoonaa kruunua (3 miljoonaa euroa) tutkiakseen Ruotsin suhtautumista natsismiin, natsi-Saksaan ja juutalaisten joukkotuhoon sekä myös Stalinin aikaiseen Neuvostoliittoon.

      STT

    • Ruotsalaistutkija

      Se on sitten siinä:


      Ruotsalaistutkija: Suomi vääristelee sotahistoriaansa

      http://www.yle.fi/uutiset/24h/id48306.html

      Julkaistu 30.11.2006, klo 14.13 (päivitetty 30.11.2006, klo 14.20)


      Kuva: YLE24, lähde: Eino Nurmi

      http://www.yle.fi/uutiset/24h/id48306_1.jpg



      Ruotsalaistutkija Henrik Arnstadin mukaan Suomen ulkoministeriö yrittää peitellä totuutta keskitysleireistä ja liitosta natsi-Saksan kanssa. Arnstadin mielestä koko ulkoministeriön olisi parasta osallistua historian peruskurssille.



      Henrik Arnstad sai tänä syksynä kymmenen vuoden puurtamisen päätteeksi valmiiksi kirjansa Ruotsin sodanaikaisesta ulkoministeristä Christian Gyntherista.

      Kirjasta on annettu ylistäviä arvioita, mutta joukossa on yksi soraääni. Entinen Suomen Tukholman-suurlähettiläs, nykyinen ulkoministeriön valtiosihteeri Pertti Torstila luonnehti puheessaan Ruotsin sota-akatemiassa Arnstadin teosta ”surulliseksi todisteeksi historiallisen perspektiivin puutteesta”.

      Torstilan mielestä Suomi ei esimerkiksi ollut liittoutunut natsien kanssa siihen tapaan kuin kirjassa väitetään.

      Moitteista suivaantunut kirjailija vastasi näyttävästi Svenska Dagbladetin artikkelissa, joka otsikoitiin lehden etusivulla: ”Suomi valehtelee liitosta natsien kanssa.”

      Arnstad: Suomi vaaransi Ruotsin aseman

      Torstilan ja samalla Suomen ulkoministeriön mielipiteet eroavat täysin sekä suomalaisesta että muusta historiantutkimuksesta, kirjailija Arnstad sanoo.

      Hänen mukaansa on historiallinen tosiasia, että Suomi liittoutui ainoana demokratiana vapaa-ehtoisesti natsien kanssa. Suomessa tätä ei haluta tunnustaa, eikä myöskään keskitysleirejä, joilla näännytettiin nälkään tuhansia venäläisiä, myös lapsia, arvioi Arnstad.

      Häntä ärsyttää sekin, että suomalainen valtiosihteeri väittää Suomen taistelun kesällä 1944 ratkaisseen myös Ruotsin turvallisuuspoliittisen linjan. Arnstadin mielestä Suomi päinvastoin vaaransi Ruotsin turvallisuuden rikollisella hyökkäyssodallaan.

      Ruotsalaistutkija lähettäisikin Suomen ulkoministeriön koulunpenkille kertaamaan historian perusasioita. Hänen mielestään suomalaisten mielipiteet pitäisi vaihtaa tosiasioihin.

      Ruotsalais-suomalaisen sanasodan etulinjaan joutunut valtiosihteeri Torstila ei halua osallistua julkiseen kiistelyyn. Torstila tyytyy toteamaan, että näin vakavassa asiassa ei kannata ryhtyä maaotteluun Ruotsin kanssa 60 vuotta sodan jälkeen.

      Suomalaistutkija tyrmää Arnstadin väitteet

      Poliittisen historian tutkija Markku Jokisipilä Turun yliopistosta pitää Arnstadin väitteitä yksioikoisina ja virheellisinä.

      - Suomi oli todellakin ainoa demokratia, joka vapaaehtoisesti liittoutui natsi-Saksan kanssa, mutta olisi kuitenkin otettava huomioon erittäin vaikea turvallisuuspoliittinen ja ulkopoliittinen tilanne, jossa Suomi välirauhan kaudella 1940 - 1941 oli, Jokisipilä oikoo.

      Hänen mukaansa on myös virheellistä väittää, että Suomi vaaransi Ruotsin turvallisuuden.

      - Kääntäisin asetelman pikemminkin päinvastoin. Ruotsi onnistui pysyttelemään II maailmansodassa puolueettomana pitkälti sen vuoksi, että Norja ja Suomi joutuivat sodan kouriin ja toimivat puskurina Ruotsin ja sotatoimien välissä, sanoo Jokisipilä.

      Hän muistuttaa lisäksi, että Saksaan rahdattiin Ruotsista rautamalmia ja kuulalaakeriterästä. Ruotsi myös antoi rautatieverkkonsa saksalaisten sotilaiden kuljetuksille Norjaan, ja ruotsalaisia vapaaehtoisia palveli SS-joukoissa siinä kun suomalaisiakin.

      Eikä Jokisipilä myönnä ruotsalaistutkijan moitteita oikeiksi vankileiriasiassakaan.

      - Suomessa on tehty väitöstutkimuskin vankileireistä. Voi sanoa, että vankileirikysymys on tutkittu ja ollut yleisessä tiedossa Suomessa.

      Jokisipilä pitää ruotsalaiskommentteja vanhentuneina

      Arnstadin kommentointi olisi Jokisipilän mielestä ollut ymmärrettävämpää 1960-luvulla suomalaisen ajopuukeskustelun tiimellyksessä.

      Tuolloin ulkomaiset tutkijat esittivät samankaltaisia ajatuksia kuin Arnstad, mutta sittemmin suomalainen historiankirjoitus on Jokisipilän mukaan käynyt kriittisesti läpi jatkosodan tapahtumia.

      - Kiista osoittaa, kuinka kansallisesti painottunutta suomalainen sotatutkimus on. Lähes kaikki keskeiset teokset julkaistu vain suomeksi. Jos Arnstadin käytössä olisi ollut laajaa englannin- tai ruotsinkielistä kirjallisuutta Suomen sotahistoriasta, hänen väitteensä olisivat saaneet enemmän historiallista perspektiiviä, katsoo Jokisipilä.

      Ylen radiouutiset, Jyri Rantala (Tukholma)

      • BoBo

        jälkiviisaasti: jos suomi ei olisi toiminut kuten toimi, ruotsissa puhuttaisiin venäjää... ja jos suomi olisi toiminut kuten saksa pyysi ruotsissa puhuttaisiin saksaa...


      • Anonyymi
        BoBo kirjoitti:

        jälkiviisaasti: jos suomi ei olisi toiminut kuten toimi, ruotsissa puhuttaisiin venäjää... ja jos suomi olisi toiminut kuten saksa pyysi ruotsissa puhuttaisiin saksaa...

        tsuhnat siis uskoo suomen historiakirjoituksiin...?

        RKP on suomen walt disney.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Nordische_Gesellschaft


    • jota vääristellä

      Näitä luihuja, aina selkäänpuukottavia, ruotsalaisia vissiin ottaa todella päähän, kun itse omaavat vain tuon homohtavan neitimäisen historiansa.

    • Civis

      Suomi irroitettiin Ruotsista 1809 ja suuriruhtinaamme teki loistavan poliittisen vedon kohottamalla Suomen kansakuntien joukkoon. Suomalaiset tosin tajusivat sen melkoisen myöhään, mm kielen osalta siirtymäkausikin oli meille liian lyhyt. Ruotsinkielisillä fennomaaneilla ja -fiileillä oli melkoinen kiire kehittää meille kieli, kulttuuri ja kansallinen identiteetti. Demokratia jäi siinä taustalle ja Ruotsi oli saanut kehittyä yhteiskuntana meistä edelle. Ruotsissa on käyty jo vuosia debattia siitä nationalismista mikä oli Ruotsissa jo ennen NSDAP perustamista. Saksahan otti vaiksutteita ja ideaa nimenomaan pohjoisen germaanisuudesta. Suomen historia ja olosuhteet ovat varmasti Ruotsissa vielä oudompi kuin meillä ja Arnstadin mielipide on ymmärrettävä nimenomaan mielipiteenä aivan kuten Suomessakin on näkemyksiä Ruotsista. Rotuhygienia ja juutalaisten asema olivat hyvin samankaltaisia Suomessa ja Ruotsissa ja saihan Suomikin kiitosta saksalaisilta. Meilläkin oli germaaneja ja suomalaisetkin hyväksyttiin Verwandte Völker ryhmään, joilla oli oikeus pitää orjia ja saimme aseman tulevassa Euroopassa. Se skenaario oli hyvin samanlainen kuin kansallismielisessä Ruotsissa ja Suomessa. Historian vääristelyä ei ole antaa tapahtumille nimiä. 1918 tapahtumia voimme nimittää monin tavoin, miksei siis jatkosotaakin. Sitä muuten edelsi rauhansopimus, ei välirauha ja itse kuulin puhuttavan myös kesäsodasta. Jouluksi miesten piti jo olla kotona ihan kuten Saksakin suunnitteli. En ole lukenut kirjaa, mutta mielipiteet ovat hauskoja.

    • %taata

      Olin tuon 30.11. päivän sen verran liikekannalla, etten kuullut tuota besserwisserin honotusta muuta kuin aamu-uutisista. Sitten illalla sitä ei radiossa enää kommentoitu mitenkään, eikä edes täkäläisessä maakuntalehdessä. Jätettiin omaan arvoonsa?

      Tuli vain mieleen, että minkähän verran tuo H. Arnstadt mahtaa saada selvää suomenkielisestä tekstistä?
      Täällä Suomessa olisi aika mahdotonta tutkia Ruotsin historiaa osaamatta ruotsia tai Venäjän historiaa osaamatta venättä... mitenkähän nämä akateemiset opinnäytteet noteerataan i Sverige?

    • jatkuu

      Aseveljeys-keskustelu jatkuu Ruotsissa
      5.12.2006 17:40

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/200612055453738_uu.shtml

      Keskustelu Suomen sodanaikaisesta aseveljeydestä Hitlerin johtaman natsi-Saksan kanssa jatkui Svenska Dagbladetin Brännpunkt (Polttopiste) -keskustelusivulla tiistaina.

      Keskustelun aloittanut ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Henrik Arnstad puolustautui ja vastasi Helsingin yliopiston historian professorille Henrik Meinanderille.

      Arnstadin mielestä Suomessa suhtaudutaan hänen kirjaansa ja näkemyksiinsä pilkallisesti. Arnstad kirjoitti, että useat ruotsalaiset historioitsijat ja professorit ovat auttaneet häntä kirjoittamaan teoksen Spelaren Christian Günther. Teos kuvaa Ruotsin sodanaikaista ulkoministeriä Christian Güntheria sekä Ruotsin ja Suomen ulkopolitiikkaa vuosina 1939-45.

      Arnstadin mielestä kansantajuistettu historiankirjoitus ei ole mikään riesa ja historiaa ei voi jättää vain historian professorien harrastukseksi.

      Meinander teilasi kirjan

      Professori Meinander teilasi sunnuntain Svenska Dagbladetissa Arnstadin kirjan ja sen välittämän kuvan Suomen ja Saksan aseveljeydestä historiattomana ja yksinkertaistettuna.

      Meinanderin mielestä Arnstadin kirjaa ei voida pitää vakavasti otettavana historiallisena teoksena. Arnstad ei tunne viimeaikaista suomalaista historiantutkimusta. Hänen tekstinsä paljastaa, että häneltä puuttuu kokonaiskuva myös Ruotsin historiantutkimukseen nykytilaan, Meinander kirjoitti.

      Viime viikolla Svenska Dagbladet julkaisi keskustelusivullaan Arnstadin puheenvuoron, jossa tämä ehdotti, että koko Suomen ulkoministeriö pitäisi lähettää historian peruskurssille. Sodan päättymisestä on kulunut 61 vuotta , mutta Suomi ei ole vieläkään myöntänyt läheistä sotilaallista liittolaisuuttaan natsi-Saksan kanssa, ruotsalaistoimittaja hehkutti.

      Suomi oli ainoa demokratia maailmassa, joka vapaaehtoisesti liittoutui natsi-Saksan kanssa. Suomalaisessa julkisuudessa tämä totuus on vaiennettu, Arnstad jatkoi ja suuntasi arvostelunsa erityisesti Suomen ulkoministeriön valtiosihteeriin Pertti Torstilaan.

      Ruotsin Sotatiedeakatemiassa 13. marraskuuta pitämässään alustuksessa Torstila moitti Arnstadin kirjaa surulliseksi todisteeksi historiallisen perspektiivin puutteesta. Svenska Dagbladetin keskiviikkoisessa artikkelissa Arnstad teilasi vuorostaan Torstilan esityksen.



      STT

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5484
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      21
      2440
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      50
      1674
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1297
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe