Parhaat loppuyllätykset (varotaan spoilereita!)

Baxter

Nyt tahtoo uteliaisuuttaan kysyä että missä leffoissa on teidän mielestä parhaat loppukusetukset? Ne hetket lopussa kun matto vedetään täydellisesti katsojan ellei myös päähenkilönkin jalkojen alta?

Oma listani nääs näyttää kutakuinkin tältä:

1. Usual Suspects
2. Kuudes aisti
3. Shawshank Redemption (okei se ei tule ihan lopussa mutta melkein)
4. Fight Club (sama juttu)
5. Old Boy
6. Saw
7. Scream
8. Ocean's 11 (remake)
9. The Machinist
10. Switchblade Romance

Kunniamaininnat annan Psykolle sekä alkuperäisille Wicker Manille ja Apinoiden Planeetalle, joiden kohdalla olisin myös pudonnut tuolilta ellen olisi tiennyt ylläreitä etukäteen.

Citizen Kanen loppupaljastuksen arvasin kilometrien päästä lukiovuosinani. Siis, hyvä leffa jossa huono ylläri. Ymmärtääkseni tuottajien pyynnöstä jälkikäteen lisätty.

Ja noin kuriositeettina lista mielestäni huonoimmista loppuylläreistä:

Hide and seek
Urban Legends
Kuudes päivä
Dressed to kill
The Village

...ja listan viimeisimpänä muttei vähäisimpänä DaVinci -koodin tuplasurkeus: ensin alkuperäiskirjailijan ratkaisu todellisen roiston henkilöllisyydestä ei vaan mahdu kokonaiskuvaan, sitten paljastetaankin sankarittaren täysin epäuskottavat perhesuhteet. Aaaargh!

Mitä mieltä muut?



Ps. Loppukusetusten kuningas on kuitenkin The Sting eli Puhallus vuodelta 1973.

13

1549

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Max T W

      Tuolla erään toisen aiheen yhteydessä tulikin mainittua Nick Roegin Kauhun kierre vuodelta 1973, jonka loppuratkaisu on sanoisinko - aika hyytävä.

    • The Wolf

      Jokunen on jo ensimmäisessä viestissä mainittu, jotka minäkin mainitsisin, mutta Cronenbergin Videodromen loppu oli sekä yllätyksellinen että ikimuistoinen. Mestarilliseen elokuvaan mestarillinen lopetus. Spoilata en viitsi mutta - "Long live the Flesh."

      • The Wolf

        Vertigo. Ynnä monet muut.


    • 12 apinaa. Leffan viime hetket muuttivat koko loppuratkaisun suunnan.

    • monet täällä mainituista lopputwistileffoista ovat ihan kelvollisia. tämän tavan käyttämisestä on vain tullut niin rutiinia leffoisssa, että usein tuntuukin siltä, että loppuidean näkee jo menuvalikosta. Epäiltyjen aikana se ei ollut vielä niin yleistä, että siitä en narise laisinkaan. mutta kuudes aisti, ocean's 11, saw ja etenkin switchblade romance. nämä sijoittaisin omalla listallani huomattavasti alemmille sijoille. kyllä kyllä, olivathan ne ihan hauskoja jippoja, mutta itse odotan lopputwistin olevan joka täydellinen mindfuck, tai edes rakenteeltaan aiempaan osaan sopiva. etenkin switchblade romancen loppu oli minusta järkyttävän epälooginen. jos lopputulos oli se että miestä ei ollutkaan olemassa kuin tämän psykonaisen omassa päässä. ja tällöin muut kuin hän itse ja katsoja näkivät koko ajan todellisuuden, niin miksi mm. se huoltoaseman myyjä noteerasi psykonaisemme selkeästi miehenä. kyseessähän ei kuitenkaan ollut kuin skitsofrenia, kuin jokin muodonmuuttaja. joten tällöin lopputwisti ei ollut linjassa aiemman tarinankerronnan kanssa. eikä twisti ollut tarpeeksi kiero ollakseen vain mindfuck. tietenkin tämäkin ei olisi jäänyt niin kriittisen silmän alle, jos näitä ei suollettaisi nykyään liukuhihnalta.

      parhaiten tämä lopputwisti on toiminut mielstäni alkuperäisessä apinoiden planeetassa. vaikka se on hieman funky nykyään, niin kyllä tälle idealle ovat monet nykyleffat paljosta velkaa (kirjaa en nyt lue mukaan ollenkaan.)


      toinen josta pidin kovasti oli maailmojen sodan "ne kuolevat flunssaan"-jippo. hyvin looginen ja yllättävä heille jotka odottavat nuke 'em -visioita.

      ja vaikka carpenterin thing oli nihilistinen alusta loppuun. jolloin loppu ei ollut järin yllättävä. niin kuten maailmojen sodassa, siinäkin moni tuntui odottavan sitä räiskettä ja pauketta viime minuuteille. ja tietenkin sitä loppukuvassa näkyvää pelastuskopteria. onneksi näin ei käynyt.

      ja teille jotka näkevät nyt silmissään spielbergin maailmojen sodan, niin unohtakaa se. vaikka siinä on sama loppuidea, niin paremmin se toimi siinä vanhassa vakaassa versiossa.

      yksi jippo josta myös pidin kovasti oli se hohdon valokuva hotellin henkilökunnasta. kyllä te tiedätte.

      ihan hyviä elokuvia olette kyllä kaikki listanneet, ja monien niiden twistit ovat ihan kivoja. mutta välillä ihan kiva ei ole tarpeeksi kiva.

      jos taas puhutaan huonoista lopetuksista, niin niitä puolestaan voisi kirjata ylös jännetuppitulehdukseen saakka. mutta otetaan tähän hätään vain yksi, mutta sitäkin kehnompi esimerkki; john travoltan pullistelema basic on yksi pahimpia esimerkkejä siitä kuin twistiä mukanaan kantava elokuva voi kompuroida joka kerta kuin tätä metodia käytetään. basichan on kyllästetty näillä twisteillä. sen esittämä "jokaisella on tarina"-rakenne on selkeästi koetettu saada toimimaan niin, että matto vedettäisiin jalkojen alta joka kerta kun uusi vihje paljastuu. (niin kuin monet muutkin kuka teki sen-elokuvat.) mutta basic suurimmaksi ongelmaksi muodostui juuri tämä twistien liikasyöttö. kun joka jippo tulee niin kellonlyömällä, että sen näkee jo katsomattakin elokuvaa, niin yllätys ei ole yllättävää. näin ei myöskään loppuidea ole laisinkaan "häh?"-fiiliksiä synnyttävä. onkin oletettavaa, että basicin rakenne on tehty siitä syystä, että itse tarinan runko ei ole originelli ja toisekseen siitä syystä, että kirjoittajalla ei ole ollut tarpeeksi itsekritiikkiä pitää itseään aitauksessa.

      kiitos

    • MarkiisiDeFuckingÅmÅl

      Evil Dead 2 :n loppu, kun jätkä imeytyy johonkin aikahyppyimuun, päätyy keskiajalle ja ampuu lentävän demonin haulikolla... jolloin ritarit alkaa hurraamaan et "eläköön taivaalta pudonneelle miehelle, joka pelastaa meidät Pahalta". Jolloin muistuu katsojan mieleen, että niissä pergamenteissahan oli lukenut, että mies tipahtaa taivaalta pelastamaan... ja Bruce "Ash" Campbell tajuaa saman, ja myös ettei hänestä ole siihen, ja huutaa: "Eeeiiiih..." :D

    • ROFLCOPTER

      Leffa oli surkea, mutta Brian De Palman Kahdet kasvot-(Raising Cain,USA,1992,Pääosissa: John Lithgow) elokuvan lopussa on siistiä, kun se äiti kumartuu ottamaan lapsensa syliin ja sit se tappaja-isä (Lithgow) paljastuu sen selän takaa naiseksi pukeutuneena. Kliseistä ja IMDB:n mukaan toisesta leffasta matkittua, mutta säikähdin silti.

    • Maisteri

      Itselläni ovat jääneet mileen elokuvat: The Usual Suspects, Body Doudle, Dressed to Kill ja Kuudes aisti.

    • Itse asiassa David Lynchin mestarillisia teoksia ei voi kehua loppuyllätyksistä, sillä niissä on yllätyksiä koko ajan. Ehkä muistettavin sellainen tapahtuu Lost Highwayssa jossa päähenkilö vaihdetaan ei vain kerran vaan kahdesti ja toisella kerralla vielä absurdimmassa kohdassa - kesken tiiviin toiminnallisen sekvenssin.

      Apinoiden planeetta (vanha) omaa kyllä melkoisen legendaarisen lopetuksen.

    • Miksu77

      Kuudes aisti ja Lucky number slevin

      • Nekku

        The Others-leffan loppu nyrjäytti aivot täydellisesti.


    • loppuhuipennus:)

      asiaa

    • Max T W

      puuttuu mielestäni eli Angel Heart.

      Muistan lähteneeni parin frendin kanssa teatterista lievästi sanoen pöllähtäneenä ja kaikki toisiltaan että "mit v...a siinä lopussa tapahtui."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe