John Carpenterin paras kauhu?

Veteranfan

Carpenterin Pimeyden Valtias (Prince of Darkness) vuodelta 1987 on mielestäni ohjaajan paras kauhu-leffa.

Tosin myös Halloween,Thing,Usva ja Hulluuden syövereissä ovat myös kelpo pätkiä.
Pimeyden Valtiaassa on kuitenkin hyytävämpi tunnelma erityisesti Carpenterin oma musiikki tuo siihen piinaavan tehosteen.

John Carpenter on niitä harvoja tekijöitä joka ymmärtää musiikin arvon kauhu-elokuvissa,esimerkiksi Halloween tuskin olisi sitä tunnus-melodiaa mikään klassikko.

11

745

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on.................

      Carpenterin paras.

    • Markiisi5

      "The Thing" on ehkä paras, "Hulluuden syövereissä" toiseks paras. "Halloween" -leffassa lainattiin vähän liikaa italialaisista giallo -leffoista (Mario Bava, Dario Argento, Sergio Martino, ym), musiikkia myöten. Eikö kukaan muka ole pannut merkille, miten paljon "Halloweenin" musiikki muistuttaa pari vuotta aikaisemmin ilmestyneen Dario Argento-leffan "Profondo rosso" -musiikkia?

    • itse ylentäisin "pelottavimmaksi" carpenterkauhisteluksi the thingin.

      tokihan erinomaisia tekeleitä ovat myös halloween, usva ja pimeyden valtias.

      usva tosin on niin fantasiamainen kummitustarina, että se ei oikein pelottanut ensikatselussakaan enempää kuin jokin päättymätön tarina. hyviä kauhuvisioita sekin sisältää. etenkin juuri se nouseva usva ja siellä näkyvät siluetit. matonaamakin tuntui ensikatselussa suht' toimivalta. nyttemmin se on aika funkyn näköinen. tosin ideahan se on edelleen tehokas. en kuitenkaan pysty pitämään usvaa varsinaisena kauhuleffana.

      pimeyden valtias oli hyvinkin tehokas niissä kohdin kun esitettiin sitä tulevaisuudesta tullutta varoitusta. se oli kylmiä väreitä aiheuttava osio. ja the thingin jälkeen pidänkin tätä toiseksi pelottavimpana carpenterina.
      tämän ja the thingin lohduttomuus tekee niistä erityisen kammottavia.

      halloween on eittämättä yksi parhaimmista lajityyppinsä edustajista. ansaitusti monien mielestä jopa paras kauhistelu.
      erinomaisesti rakennettu elokuva joka toimii useammankin katselun jälkeen. ... mutta miksei ykköseksi tässä kilvassa? pelottavimmaksi carpenteriksi en tätä voi asettaa sen liiallisen toiminna vuoksi. onhan halloween nykymittapuulla katsottuna hyvinkin hidastempoinen, mutta the thingiin ja pimeyden valtiaaseen verrattuna halloween sisältää liiankin vauhdikkaita osioita. tokihan ne sopivat elokuvaan ja halloweenin hengästynyt musiikki on erittäin hyvin sisältöön sopivaa. mutta kuten kaikki muut stalker-elokuvat, siellä tulee aina se kiljunta/veitsi tavoittelee-kohtaus joka on enemmän säikäyttävä kuin väristyksiä aiheuttava.

      ja sitten the thing. tämä se on minulle se pelottavin carpenter. tietenkin koska kyseessä on remake, niin onko se nyt sitten oikein että uusintaversio luetaan ohjaajansa toimivimmaksi kauhuleffaksi. sehän on vain kopio... siinähän se onkin! suurin osa remakeista on kieltämättä kuin alkuperäisen kopiota (vrt. usvan remake.) mutta carpenterin the thing on niin kovin kaukana alkuperäisestä että sitä voidaan pitää jo täysin originaalina teoksena. (vrt. cronenbergin kärpänen.) (alkuperäinen the thing on mielestäni myös aivan erinomainen tekele.)
      joten hyväksytään nyt the thing aivan rehelliseksi carpenteriksi.

      the thingia katsellessa tulee sama fiilis kuin olisi kävelemässä valaisemattomalla maantiellä keskellä pimeintä kaamosyötä. kaikki narinat tuntuvat olevan merkki jostakin suuremmasta, tie ei lopu ikinä ja kyllä,,, oksat kurottavat juuri sinun suuntaasi. kuun vähäinen valokin näyttää vain missä on umpikuja.
      the thing on juuri tälläinen. sen ääniraita on täynnä vääntyneiden soittimien aiheuttamia narinoita, kaikki hahmot ovat epäluotettavia, mihinkään ei pääse, eikä kukaan ole tulossa auttamaan. ennen kaikkea, the thing on uraa uurtavista maskeerausefekteistään huolimatta, hitaasti avautuvaan tunnelmaan luottava. siis elokuva joka ei toimi kanavahyppelytekniikalla laisinkaan, vaan siihen pitää upottautua.
      kirsikkana kakun päällä on se äärimmäisen negatiivinen lopetus. me kuolemme kaikki. erinomaista.

      carpenterin nihilistisimmät elokuvat ovat ne kaikkein pelottavimmat ja hienoa on että hän uskaltautui tekemään elokuvia jotka antoivat katsojille lisää lohdottumuutta kuin toivoa.

      hulluuden syövereissä on nykycarpetereista toimivin ja se onkin aika loogista jatkoa apocalypsetrilogialle.

      ei liene yllättävää, että carpenter on suosikkiohjaajani. joten oikein sydäntä särki valita yksi muiden yläpuolelle.

    • myöskään

      pidä unohtaa Christineä joka on paras autoaiheinen kauhuleffa.

      • listaan.........

        parhaimmaksi , mutta osasyynä saattaa olla nostalgiafiilis kun se ensimmäisiä kauhuleffojani jota olen nähnyt reilusti alle kymmenenvuotiaana ja se pelotti helvetisti ja musiikki jäi mieleen.Päiväkohtauksissa oli turvallinen olo , mutta loppua kohden leffa muuttui piinaavaksi. Vaikutus ei tietenkään tänä päivänä kaikkien vuosien jälkeen ole sama.


      • erinomaista. juuri tuohon teokseen edellisen viestini otsikko osoittikin. edelleenkin pidän hienona niitä kohtauksia joissa christine korjaa itse itsensä. erinomainen on myös kohtaus jossa christine survoo itsensä väkisin liian ahtaalle kujalle, tavoittaakseen uhrinsa. ja tässäkin elokuvassa tulee esille se carpenterin osoittama lohduttomuus. christine ei selkeästikään poistunut maailmasta lopullisesti. (joten jossain vaiheessa onkin pelättävänä että joku vääntää jatko-osan "christine 2 -the return.")
        myönnettäköön tosin etten koskaan ole pitänyt tätäkään tuotosta varsinaisena kauhuleffana. se, kuten kirja johon tekele pohjautuu, on aivan liian nostalgiannälkäinen jotta se olisi pelkästään pelottelemassa. varmasti moni rasvari löysi siitä muutakin ihasteltavaa kuin vain vaanija-auton tekoset. hyvin se onnen päivät-fiilis kyllä itse elokuvaan sopii.


    • The Wolf

      Halloweenin nostan jo henkilökohtaisten syiden ansiosta Carpenterin parhaaksi. Se on elokuva, joka sai minut innostumaan ns. oikeista elokuvista. The Thing on myös loistava, muttei yllä samalle tasolle, mutta harvinaista kyllä on kuitenkin Nyby/Hawks -alkuperäsversiota parempi.

      • Veteranfan

        Jatko-osan Thing-(Se jostakin) elokuvaan mutta tuottajat eivät lämmenneet sille idealle.
        Ainakaan vielä sitä ei nähdä,Carpenterin elokuvat kokevat myös uudelleen filmauksia.
        Hyökkäys poliisiasemalle sekä Usva,jokseenkin tunnelmallisuus puuttui näistä Remake-pätkistä.

        Herrahan teki myös toisen Remake-elokuvan Kirottujen Kaupunki joka oli myös 50-luvun kauhu-aiheisesta leffasta moderninpi versio.


    • MarGues

      Halloween.......se vaan säväytti pienenä ja jäin koukkuun :D .....halloween boxsi vaan nyt hankintaan kun sellainenkin näkyi lojuvan anttilan hyllyllä :D

    • Fanaa

      Halloween. Hulluuden syövereissä ei kiitos

    • rtyu756768

      Halloween ehdottomasti paras.
      2. paras In the mouth of madness, The thingissä jotkut erikoistehosteet aivan loistavia edelleenkin mutta loppua kohden näkyi se ettei rahat oikein riittänyt erikoistehosteisiin. Loppu leffatsa aika tökeröä erikoistehosteiden osalta. Varsinkin loppuratkaisu kun Nauls katoaa kummallisesti siellä luolassa ja jonka kohtaloon ja sen toteuttamiseen ei enää rittänytkään rahat.

      They live! on ihan kelpo leffa sekä Hyökkäys poliisiasemalle. Loput leffoista aikamoista kuraa, etenkin Ghosts of Mars, Dark star, Chistine.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      159
      9039
    2. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1483
    3. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      81
      1422
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      81
      1297
    5. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      152
      1174
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      91
      1114
    7. 51
      911
    8. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      107
      874
    9. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      47
      843
    10. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      828
    Aihe