Ihanat Shettikset!!

hepohöperö

Sopiiko Shetlanninponi hyvin ensimmäiseksi poniksi?
Jos poni käy näyttelyissä niin ratsastetaanko sillä ollenkaan??
Paljon näyttelyyn osallistuminen maksaa?
Kauan Shettikset suunilleen elävät ja paljon ne maksaa??
Jos ostaisin Shetlanninponin haittaisiko se jos en pystyisi ratsastamaan??
Olen 140cm pitkä, en varmaan pystyisi ratsastamaan..
Onko ne yleensä luonteeltaan ystävällisiä vai hermokkaita näykkiöitä?
Onko Shettiksillä mitään vakavia, yleisiä sairauksia?
Missä voisin saada lisätietoa Shetlanninponeista??

"Ottaisin" muuten isomman ponin jolla pystyy ratsastamaan, mutta olisihan se parempi heti aluksi ottaa pieni kuin sitten muutamien vuosien päästä kun se sopiva poni on pieni. Kun en haluaisi myydä pieneksi jäänyttä ponia, mutta eikö se olisi ponista outoa kun ei enää ratsasteta ja laukata maastossa tai vaikka käydä estekisoissa?

Haluaisin vastauksia pikapuoliin!! :) :D

35

3780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Kyllä se käy ekaksi poniksi. Jos poni käy näyttelyssä, niin totta kai sillä voi ratsastaa myös. Ja jos olet sille liian pitkä, niin voit ajaa. Hinta riippuu ihan ponista, joten sitä on hankala sanoa. Shettiksiä on paljon sellaisia "äkäisiä", mutta on myös kilttejä ja ystävällisiä. Shettiksien yleinen ja vakava sairaus on kaviokuume. Katsele googlesta lisätietoa shetlanninponeista. Mutta mieti tarkkaan hevosen ostoa. Onko perheessäsi muita hevosharrastajia? Minkä ikäinen olet? Kauanko sinulla on kokemusta hevosista ja niiden hoitamisesta? Entä ratsastus/ajokokemusta? Mitä tiedät erilaisista sairauksista, kavioiden hoidosta yms? Minun mielestäni hevoskokemusta pitää olla VÄHINTÄÄN 6 vuotta, ennen kuin hankkii hevosen/ponin. Jotkuthan ostavat hevosen vain kahden vuoden kokemuksella.

    • (nimetön=

      Pitäisi nämä asiat tietää ennen kuin alkaa haaveilemaan omasta hepasta.

    • cgj,jc

      Myös näyttelyponien on vain hyvä saada paljon liikuntaa, ovatpa paremmassa ja siten kauniimmassa kunnossa.

      Ja mitä tuohon ponien äkäisyyteen tulee, perusluonteeltaan shettikset ovat yleensä äärimmäisen ihania ja kultaisia. Nämä "ilkeämmät" ponit ovat syntyneet niistä tapauksista, kun shettistä poneista pienimpänä pidetään leluna. Tällöin sitä myös kohdellaan kuten lelua, eikä sille aseteta lainkaan rajoja jne. Jotkut myös hankkivat lapsilleen omaksi poniksi shetlanninponin. Kokemattomissa käsissä näitä kiukkuisia poneja syntyy!
      Tietenkin poneilla on myös se oma, erityinen perusluonteensa. Se sama, mikä vaikuttaa siihen, missä ne ovat laumansa hierarkiassa. Toiset hakevat johtajan asemaa kärkkäämmin, toiset alistuvat suosiolla sinne "tossun alle".

      Ja 140 -senttinen ei mielestäni ole vielä liian pitkä shettikselle, riippuen tietysti ponista itsestään. Paino se oikeastaan tärkeämpi tekijä on (tästä aiheesta löytyy useampiakin topicceja, en viitsi ruveta toistamaan niiden sisältöä sen paremmin tässä)

      Ja ei haittaa vaikket siis pystyisikään ratsastamaan shettikselläsi, mutta se kylläkin haittaa, jos poni ei saa minkäänlaista liikuntaa. Voit siis esimerkiksi ajaa kärryillä yms.

      Lainaus omasta viestistäsi:
      ""Ottaisin" muuten isomman ponin jolla pystyy ratsastamaan, mutta olisihan se parempi heti aluksi ottaa pieni kuin sitten muutamien vuosien päästä kun se sopiva poni on pieni. Kun en haluaisi myydä pieneksi jäänyttä ponia, mutta eikö se olisi ponista outoa kun ei enää ratsasteta ja laukata maastossa tai vaikka käydä estekisoissa?"
      En nyt oikein tajunnut. Tarkoitatko tuossa alussa että ostat mieluummin valmiiksi pienen ponin, kuin parin vuoden päästä pieneksi jäävän? Myös tuo toinen virkkeesi mielestäni on hieman ristiriidassa ensimmäisen kanssa? Ja ponia ei, ei, EI saa jättää yhtäkkiä kokonaan ilman liikuntaa. Kuten jo aiemmin kirjoitin, se haittaa jos poni ei missään muodossa saa liikuntaa.

      Koko tämän sinun viestisi perusteella neuvoisin ettet vielä hanki ponia itsellesi. Odota vielä ainakin muutama vuosi, ja katso sitten uudelleen!

      Ja peeäs, "Ihanat Shettikset!!

    • suosittelen

      lämpimästi, sinulle nyt ihan ensimmäiseksi, että varaisit itsellesi jostain mukavan ja osaavan leiripaikan, jossa olisi myöskin shettiksiä. tutustu ensin oikein kunnolla shettiksen ruokintaan, joka todella vaatii osaamista, jollet halua kavio kuumeista ponia, yleisin virhe setukoiden ruokinnassa on se, että niitä syötetään aivan liikaa. Shettikset vaativat myös kunnon hoidon matolääkityksineen ja kavion vuoluineen ja mahdollisesti kengityksen (harvemmin). Sanotaan mitä sanotaa, mutta oma mielipiteeni on , että shettis on perusluonteeltaan aika omapäinen;) mutta jos osaa pyytää niin tekee kyllä mitä pyydetään.

    • Marry

      Jos Shettiksen Kanssa Meinaa Mennä Näyttelyihi Ja Lukee Ilmoituksen lehestä niin yleensä ei ainakaan ei tarvi maksaa :D ku mun kaveri on kerran menny sen ponin kaa näyttelyihi :D

    • kokokokokokco

      Jos olet 140 pitkä voit tietenkin ratsastaa shettiksellä sitten kun se menee pieneksi voit käydä näytellyissä ja raveissa.
      *shettis maksaa hollanissa 400€ suomessa 700-1050€
      *se miten poni käytäytyy riipuu luonteesta se voi tietenkin välillä näykkiä
      *shetikset elävät 10-40 vuotta jos se ei sairastu
      *shettiksillä on 2:ksi sairausta jotka ovat yleisimpiä mitkä riipuvat omistajista jos annat likaa ruokaa niin voi tulla kaviokuume jos saa likaa apiloita niin tulee ähky niihin ei ylensä kuole
      *Näytelyt maksavat yleensä20-100€
      osta ilman muuta shettis !

      • paapaa

        ai ähkyyn ei muka yleensä kuole! sehän on yks vaarallisimmista sairauksista!!!!!!!!!


      • .s.s

        haha liikaa apiloita! onko tää joku pila. ihan oikeesti ei shettiksillä ole vain 2 sairautta. niillä on yhtä monta kuin vaikka isolla shire hevosella. eli satoja. miettikää vähän. ootteko jtn pikkulapsia jotka käy talutustunneilla eivätkä edes uskalla koskea shettistä isompaan hevoseen.

        -_-


      • ...

        Tuohon hintaan minulla olisi sen verran sanottavaa, että jos haluaa oikeasti laadukaan shetun saa siitä maksaa aivan kouluttamattomanakin reilun 2000e


    • karkki999

      shettikset ei oikein sovi ekaksi poniksi, tosta näyttely jututsta en tiedä shettiksiä ei kannata ostaa mikäli kukaan ei ratsasta sillä, shettikset elää noin vähä yli 30 ja ja luonne on siltä väliltä katsos niiden ravi on todella pomputtavaa ja ne ovat todella itsepäisiä ( mut ihania ) ja jos oot ensikertalainen laukas on sul 60% varmuus tippuu mut uusiks sit vaa ;) shettiksillä on yleisin kaviokuume ja jos on TODELLA paha niin se joudutaan lopettamaan mut hoitaminen on heti aloitettava kun kaviokuuume ilmenee ja lisää tietoo shettiksistä saat multa eli [email protected]

      • .s.s.

        puhut kuule ihan läpeensä. shettiksillä on pomputtava ravi koska niiden askel on lyhyt, mutta se ei tarkoita että niiltä tippuisi helpommin. siihen tottuu katsokaas! ja kaviokuume on todellakin yleinen pienillä poneilla, mutta se johtuu siitä että niille annetaan liikaan ruokaa ja tuoretta heinää kokoonsa nähden, koska luullaan että poni tarvitsee enemmän ruokaa kuin mitä tarvitsee.


    • Marenki

      Olen 150 cm ja pystyn ihan hyvin ratsastaa shetlanninponilla

      • paapaa

        oon 170cm ja ratsastan shettiksellä, ja hyvin kulkee!


      • .s.s.
        paapaa kirjoitti:

        oon 170cm ja ratsastan shettiksellä, ja hyvin kulkee!

        rääkkäystä. vaikka se kulkisi hyvin ei se tarkoita että se tulevaisuudessa kulkisi hyvin. sille voi tulla nivel sairauksia ja selkäongelmia. poni voi huohottaa vaikka olisikin hyväkuntoinen. oikeasti! minusta on niin epäreilua että ratsastuskouluissakin selvästi ylipitkät ihmiset vielä menevät pikku poneilla koska ovat niin hyviä ratsastamaan. esim. voiko teistä 175cm tyttö mennä 125cm kevytrakenteisella ponilla 90cm esteitä? koska tämä tyttö on open lemppari niin näköjään......


      • .s.s. kirjoitti:

        rääkkäystä. vaikka se kulkisi hyvin ei se tarkoita että se tulevaisuudessa kulkisi hyvin. sille voi tulla nivel sairauksia ja selkäongelmia. poni voi huohottaa vaikka olisikin hyväkuntoinen. oikeasti! minusta on niin epäreilua että ratsastuskouluissakin selvästi ylipitkät ihmiset vielä menevät pikku poneilla koska ovat niin hyviä ratsastamaan. esim. voiko teistä 175cm tyttö mennä 125cm kevytrakenteisella ponilla 90cm esteitä? koska tämä tyttö on open lemppari niin näköjään......

        Samaa mieltä! Minulla on yksi kaveri: ei paina paljoa, mutta on 171 cm pitkä ja omistaa 146 cm korkean lämminveriravurin, jota ratsastaa... Nyt hän haluaisi itselleen toisenlaisen hepan: ratsuponin... Sanoin, että kannattaako sellaista ottaa, koska hän on mielestäni ehkä vähän liian iso ponille, mutta väitti, että "ei se haittaa"
        Olen itse sitä mieltä, että hänen kannattaisi ottaa mielummin 150-160 sk-korkea hepo, kuin päälle 140-korkuinen poni...


    • ^Shelly^

      Shetlanninponit ovat luonteeltaan mukavia. Oikein koulutetut shettikset eivät näyki, ja ne eivät ole kovin itsepäisiä. Itsepäisyys on kuitenkin shettiksille ominainen piirre, joten sitä ei pidä pelästyä. On vain hyvä, että oppii pärjäämään kaikenlaisten hevosten kanssa. Sinulle ehdottaisin, kun olet 140 cm, voit mainiosti vielä ratsastaa shettiksillä. Jos olet kiinnostunut raveista, sekin olisi hyvä vaihtoehto. Mutta jos tiedät olevasi liian kokematon ja tiedät kasvavasi nopeasti (oikeastaan kaikki kasvavat nopeasti) en suosittele sinua ottamaan normaalikokoista shettistä. Voisit esim. harkita vähän isompaa ponirotua. Shettikset ovat poneja, joten yleensä niillä on pitkä elämä, n. 15-25 vuotta tai jopa enemmän. Itse en ainakaan tiedä onko shettiksillä riippuvuutta joihinkin sairauksiin, luulen niiden olevan yleensä perusterveitä. Mitä nyt yskää ja semmoista niilläkin saattaa olla. Kehoittaisin etsimään lisää tietoa wikipediasta ja muutenkin netistä ja jos pidät shettiksistä, voisit vaikka halutessasi käväistä virtuaalitallillani: www.shellynshetit.suntuubi.com

      • jessij

        Olen 148 cm ja painan 36kiloa hyppään 93 cm shettiksellä 60cm esteitä olenko liian painava/pitkä?


      • .s.s.
        jessij kirjoitti:

        Olen 148 cm ja painan 36kiloa hyppään 93 cm shettiksellä 60cm esteitä olenko liian painava/pitkä?

        et ole liian painava etkä pitkäkään. no, ehkä ponin kokoon verrattuna olet hieman pitkä. mutta riippuu myös ponista. onko se nuori? vai vanha? vanhat ponit väsyvät helpommin ja siinä tapauksessa kannattaisi miettiä vähän helpompaa tehtävää kuin 60cm esteet. jos poni on oikein nuori niin saatat painollasi vahingoittaa sen kasvua, jos se siis on vielä kasvamassa. esim. niveleet noin raskaassa käytössä on äärirajoilla että kestävätkö. parhaiten saat tietoa kun kysyt sellaiselta joka näkee sinut ja ponisi. ja jos vaikka ratsiope on antanut tuon ponin sinulle tunnille, niin tuskin olet liian iso.


    • Älyhoi!!??

      Pitäis sun nuo jutut tietää jos aiot ponin ostaa!! Aloitappa lähimmältä ratsastus koululta... JA TIEDOKS VAAN,ETTÄ HEVOSTEN JA PONIEN KANSSA VOI TEHÄ MUTAKIN KUN RATSASTAA!!!

      • ejh9hg93+jhg+

        Olen 13 v, 136 cm ja 29 kg.Olen tosi pienikokoinen,niin saan vielä ratsastaa shettikselläni...Menen 115 cm ponillani 50-60 cm estekisoissa. :) Jos et paina paljoa/ole liian pitkä,shettis on sinulle hyvä poni.Mene katsomaan näyttelyitä-suosittelen! :)
        Ja siitä kiltteydestä ni se riippuu ihan luonteesta/hoitajasta..


      • Shettis123
        ejh9hg93+jhg+ kirjoitti:

        Olen 13 v, 136 cm ja 29 kg.Olen tosi pienikokoinen,niin saan vielä ratsastaa shettikselläni...Menen 115 cm ponillani 50-60 cm estekisoissa. :) Jos et paina paljoa/ole liian pitkä,shettis on sinulle hyvä poni.Mene katsomaan näyttelyitä-suosittelen! :)
        Ja siitä kiltteydestä ni se riippuu ihan luonteesta/hoitajasta..

        Mä ainakin olen ollut shettiksen selässä, olen sitä paitsi 146 senttiä, ja painan 41-42 kiloa..;)


      • Nappi........
        Shettis123 kirjoitti:

        Mä ainakin olen ollut shettiksen selässä, olen sitä paitsi 146 senttiä, ja painan 41-42 kiloa..;)

        Että kaverini(151,34) voisi ratsastaa 94-98cm shettiksillä?? Mietin, siis hän on ehdottanut että osatisi shetun, mutta jotkut väittävät että on liian pitkä tuon kokoselle shetulle...yms.... minun mielestä ei ole, ite olen 154,36 ja ratsastan 104cm shetullani säännöllisesti, ja jotkut sanoo että näytän just sopivalta sen selässä yms, mutta mitä mieltä ootte tosta mun kaverista, voiko hän Teidän mielestänne mennä vai ei?

        sry jos tuli samaa :)


    • Heppa Hulli

      Heissan : ) Shettikset ovat hyviä ensiponeja, mutta niistä voi kasvaa yli. Ja kyllä mielestäni näyttelyissä käyvällä ponilla voi ihan hyvin ratsastaa! Shettistenkin hinta vaihtelee laidasta laitaan. Täysin koulumattomat ponit ovat usein halvempia jne. Mutta ei kuitenkaan kannata ostaa kouluttamatonta ponia, jos ei osaa kouluttaa. Jos olet kiinnostunut raviurheilusta, ei ratsastuksella ole niin väliä. Ponia kannattaa myös juoksuttaa ja talutella. 140 cm voi HYVIN mennä shettiksellä! 140 cm on nimittäin suhteellisen lyhyt, ellei paino vain ole este shettiksellä ratsastamiseen. Shettiksiä eikä muitakaan rotuja saisi yleistää. Olen tavannut sekää tuhmia shettiksiä ja kilttejä enkeleitä. Hoitsuni on itse piru ja pukittelee aivan KOKO ajan. Se on shettis. Mutta kaverini hoitsu on kiltti kuin enkeli ja shettis. Jokainen poni on erilainen, yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Shettiksillä on samanlaisia sairauksia kuin muillakin poneilla ja hevosilla. Katsele Wikipediasta shettis tietoa, tai kysy vaikka ratsastuksen oepettajalta.

      • anskuponi

        että joo, jos tiedäy shettiksistä noin vähän, niin en usko että olet oikeasti hevosta ostamassa, kaikki peinet hevostytyöt haaveilevat omasta ponista, mutta uskon sinunkin tietävän ettet ole oikeasti vielä valmis sellaiseen, kun tuollaisia kysymyksiä kysyt.., no mutta tosiaan voisit mennä leireille tai ratsastus kouluille joilla on sehttiksiä ja tutustua niihin paremmin, ja ehkä sitten joskus tulevaisuudessa voisist harkita shettistä, sillä eivät shetut pelkkiä ratsuponeja ole! niiden kanssa voi puuhaila vaikka mitä muuta: esim. niilä voi ajaa, käyttää näyttelyissä, harrastaa vaikka poniagilitya (joka onkin oikein ihana laji, voin kokeneena sanoa;)) , niitten kanssa voi käydä ihan vain talutus lenkeillä(tottakai, että saavat liikuntaa..) ja niille voi opettaa vaikk "sirkus temppuja" esim, takajaloille nousua, ympäri pyörimistä, ja sellaisia helppoja alkuun, ja totta on että niiten kanssa voi tehdä melkein mitä vaan ! ei ratsastus ole aina tärkeintä. mutta jos taas tahdot ratsuponin, niin kannattaa valita toinen rotu.

        ja shettikset on tosiaankin jokainen oma persoonanasa!itse tunnen tosi ärhäköitä ja kiukkuisia shettiksiä, mutta taas itsekkin olen hoitanut todella kilttiä shettistä;) sitten taas on niitä shettiksiä jotka ovat kunnon liikunnankin jälkeen villejä, ja pukittelevat, joten niistä on aina vaikea sanoa ! kannattaa siis olla varautunut mihin vaan.

        .s.s, kaikki mitä olet sanonut on totta ja oln samaa mieltä;)


    • Kannattaako muka?

      Mieti ensinnäkin, olisitko valmis siihen vastuuseen? Ja noihin sun pitäis kyllä tietää vastaukset ihan itse, ennen kun hankit hevosta/ponia. Hevosessa on hyvät puolensa, saat hoitaa sitä mielin määrin, ja kokea sen ihanan tunteen.. Mutta sinun täytyisi mennä ainakin 6 kertaa viikossa tallille, oli sää mikä tahansa. Sinuna odottaisin vielä muutaman vuoden.. Ja totta, kannattaa ratsastaa VÄHINTÄÄN 6 vuotta..

    • tiinu1234

      Pystynkö mää menemään vielä shettiksillä,kun oon 140cm ja 27 kiloa?????

      • vastaaja112

        Joo. Ihan helposti. Mun sisko on saman pitunen mutta vaan painavampi ja sekin menee shettiksellä joskus.


      • ponivastaaja

        Joo! Helposti tunnen yhen joka on suo painavampi ja se ratsastaa aina shettiksil ja niillä on oma shettis niinku meilläkin.


    • Pippuriponi <3

      Olen 156 cm pitkä ja mun vakkari on shettis.. Painan 48 kg.. Ponin säkä on n. 110 cm (pikkuisen ylikasvuinen..)

    • Todellinenheppafani

      Mun mielestä todellinen heppafani tykkää kaikista hepparoduista yhtä paljon ja se ei pysty laittaan heppoja suosikkijärjestykseen näön takii vaan luonteen.

      Kuka on mun kaa samaa mieltä vastaa 123!!!!!!!

    • Dale <3

      Viittinks ostaa shetlanninponin oon ratsastanut 4 kertaa ja on 131 cm

    • jofdhoihfdapä'<

      Dale

    • shettis fanitus♥

      ratsastanu 4kertaa ja sulle hankitis shettis!!!:O
      hui...ei kannata vie

    • shetu

      Dale oot aivan liian kokematon ratsastaja sekä hoitaja!
      Sun pitäis tietää paljon niilkle annetaan ruokaa ja niin edelleen!

    • Heporakas

      Kyllä sä viel pystyt ratsastaa shetuil

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      149
      6371
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3848
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1985
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1959
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1799
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1553
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1498
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1478
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe