Haaveissa oma hevonen

Sabry83

Olen ratsastanut pikkutytöstä ja haaveillut siitä asti oman hevosen hankkimisesta. Nyt alkaa vihdoin tuntua että elämäntilanne ja aika olisi se oikea. En halua mitään super hyvää kilparatsua vaan olen ajatellut hankkivani lämminverisen ihan senkin vuoksi että ne ovat huomattavasti edullisempia, enkä tosiaan halua mitään muuta kuin kivan kaverin itselleni, jonka kanssa 4-vuotias poikani voisi rauhallisesti tutustua ratsastamisen maailmaan. Niinpä haluaisinkin kysyä vinkkejä teiltä oman hevosen hankkineilta (sillä itse en ole sitä koskaan ennen kokenut) että mitä asioita tulisi ottaa huomioon? Kertokaa vaikka omia kokemuksianne :) Lisäksi toinen asia mikä huolettaa on se että jos se oikea hevonen nyt löytyisikin miten löytyisi tallipaikka, itse asun espoossa ja olisi ihanteellista löytää paikka näiltä nurkilta. Kaikki kokemukset ja vinkit ovat tervetulleta :) sillä en halua hosua asian suhteen ennen kuin kaikki asiat on selvitetty!

kiitos niille jotka vaivautuvat minulle vastaamaan ja hauskaa uutta vuotta kaikille!

2

465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Omahevonen<3

      Kun hankit omaa hevosta, niin ekaksi sun pitää tietysti selvittää se, että mistä saat sille tallipaikan. Voit myös katsella netistä, katsoa kauppojen ilmotustauluja tai laittaa oman ilmoituksen lehteen tms. Kun se asia on hoidettu ( ainakin alustavasti..) niin alat etsiä sitä hevosta. Kannatta katsoa netistä ilmoituksia, kysellä hevosihmisiltä ym.

      Ja sitten kun niitä erilaisia heppoja katsoo, niin jos haluat kiltin hepan millä vois 4-v poika ratsastaa, niin kannatta valita vähän vanhepi heppa ja sellainen millä on sitten ratsastettu. Kun löydät kivan kuuloisen hevosen niin soita omistajalle ja kysele hevosesta kaikkea mahdollista mm:
      - Minkä ikäinen hevonen on ?
      -Mikä on sen koulutustaso ( kaun ratsastettu ja mitä osaa )
      - Säikkyykö hevonen ratsastaessa jotain ? ( Niin maastossa kun kentälläkin.)
      -Kuinka kauan hevonen on ollut hänellä ?
      -Miksi hän haluaa myydä hevosen ?
      - Onko hevosella huonoja tapoja ?
      Vasta kun olet nämä ( ja muuta mitä itse haluat tietää..) asiat selvittänyt, niin mieti sitten sopiiko hevonen sinulle ja mene sitten vasta katsomaan sitä.

      Sinulta voidaan myös kysyä jotain kysymyksiä, kuten :
      - Kauan olet ratsastanut, Missä aiot pitää hevosta ja mitä haluaisit tehdä hevosella ym..

      Kun olet katsomassa hevosta niin katso ensin ( jos mahdollista ) millainen hevonen on tarhassa ja antaako se ottaa itsensä kiinni. Sitten voit viedä sen sisälle ( tai jos se on jo sisällä niin sitten ei tietysti tarvitse ;) ja katsoa miten se tallissa käyttäytyy; onko se rauhassa, miten se suhtautuu naapuriinsa ym.

      Sitten pyydä että saat kokeilla hevosta, mutta pyydä vaikka ensin myyjää ratsastamaan hevosella.
      Sitten ratsasta itse hevosella. Jos se menee rauhallisesti kentällä tai maneesissa, niin kokeile miten se menee maastossa. Katso miten hevonen suhtautuu autoihin ja suostuuko se lähtemän poispäin tallista.

      Selvitä sitten millainen hevonen on lastata, kuljettaa ja kengittää.
      Ja jos haluat vielä kaiken selvitettyäsi ostaa hevosen nin pyydä ( mielelläään, ei pakko.) eläinlääkäriä tarkistamaan hevosen terveys, ikä ja rakenneviat.
      Jos mahdollista, niin kysy myyjältä saisko hevosen koe ajalle, vaikkapa kuukaudeksi. Silloin näkee sopiiko hevonen sinulle.

      Toivottavasti tästä on jotai hyötyä sinulle ! Ja hyvää uutta vuotta ! :))

      t. Itsekin hevosen ostanut onnellinen omistaja :))

    • mie vain tääl

      Tuossa edellisessä viestissä tulikin jo todella hyvin kaikki perusasiat selville.
      Tallipaikkaa voisit käydä kyselemässä kaikilta eri talleilta. Netistäkin näkee ilmoituksia, mutta jos saat vaikkapa googlettamalla selville Espoon eri talleja niin sitten vaan soittelemaan/käymään. Kysele karsinapaikan hinta ja mitä kaikkea siihen sisältyy. Mieti, mitä asioita itse suosit. Vaaditko lämmitetyn maneesin, valaistun kentän, kattavan estekaluston tai suuren tarhan? Minusta oli järkyttävää lukea yhden tallin tiedoista, että karsinapaikka sisältää 2h tarhauksen. Meillä kun pollet ovat hyvällä säällä pihalla jopa 12 tuntia.
      Kannattaa myös käydä katsomassa mahdollinen karsinapaikka etukäteen, arvioida tallin yleistä siisteyttä ym. ja kuinka ystävällisiä henkilökunnan ihmiset ovat.

      Kun taas menet hevosta katsomaan, kannattaisi sitä käydä hoitamassa ja ratsastamassa useampaankin kertaan. Nimittäin on tullut joillekin vastaan niinkin ikäviä tapauksia, että hevoselle on annettu rauhoittavia ennen ostajaehdokkaan tuloa. Näin hevonen on ollut todella kilttinä ja jos ostaja on hosunut ja ostanut hevosen heti, kotona voi paljastua karu totuus oikeasta luonteesta. Tällaiset ovat todella harvinaisia mutta täysin mahdollisia seikkoja.

      Tuo hevosen ottaminen koeajalle on myös tosi tärkeää, kuukauden mittainen koeaika on kohtuullinen. Ehdit tutustua hevoseen ja opit tuntemaan sitä vähän niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Koeajan jälkeen voit vielä peruuttaa kaupat, mikäli tuntuu ettei hevonen ole sinulle sopiva. Muista tehdä koeajasta ja hevosen ostamisesta viralliset sopimukset!

      Hevosesta ehdottaisin sinulle isoa ponia (ellet itse ole kovin pitkä) sillä pienelle lapselle hieman pienempi otus on turvallisemman tuntuinen. Ei kukaan pieni lapsi varmaan 170cm korkean puoliverisen selkään uskaltaisi mennä. Isoista poniroduista monet ovat myös hyvin kestäviä, eli aikuisetkin voivat ratsastaa niillä mainiosti. Hinta kyllä on lämpöisiä suurempi.
      Jos ostat lämpöisen, ruuna on varmempi valinta kuin tamma. Toki superkilttejä tammojakin löytyy, mutta jotkut tammoista ovat kiiman tullen äksyjä ja hermostuneita. Lisäksi kannattaa ostaa vähintään 8-vuotias, mielummin ainakin 10-vuotias ratsu joka on kokenut kaikenlaista ja tottunut jo moneen asiaan. Mielestäni kaikista parhaita lasten ratsuja ovat lämminveriset eläkeläisruunat, joilla ikää siis on väh. 15v. Niistä saa vielä mukavan kaverin ja moni tuon ikäsistä on ihan normaalissa kunnossa, eli voi ratsastaa sekä kentällä että maastossa.

      Onnea hevosen ostoon, pitää itse vain toivoa, että joskus olis omaan rahaa ;D Tällähetkellä tuolla naapurissa ramppaan ja hoidan hoitohevostani kuin omaa, mutteihan se ole sama asia..

      P.S. Tiedät varmaan Espoon hintatasoa, mutta kerron vielä varalta että ole valmis maksamaan kultaharkkoja tallipaikastasi :/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      93
      6738
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2676
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      80
      1931
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1477
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe