Kumpi

ratkaisee

Viiniin on laitettu sokeria 6 kg.
Kaiken kaikkiaan aineksia on noin 29 l, joista rusinoita 800 g. Heiluttelin viiniä ensimmäisinä päivinä, että se lähtisin käymään hyvin. Sitten annoin sen olla rauhassa. Tein edellisen kerran viiniä tehdessäni sen vihreen, että annoin viinin käydä 3,5 vko ja siitä tuli hirveän kuivaa, ja jouduin lisäämään sokeria. Maku ei ollut sen jälkeenkään kovin kummonen. Viinin käyttäminen pitäisi osata pysäyttää oikealla hetkellä, mutta se ei ole ihan helppoa.
Tänään, hieman alle 2 vkoa käytyään pysäytin viinin, koska ominaismittari näytti viinin olevan juuri makean ja mediumin rajalla, maku oli mielestäni hyvä. Tietenkin viini kävi vielä täyttä päätä, pulputti kaiken aikaa. Jos olisin
antanut käymisen vielä jatkua, viini olisi kuivunut. Halusin tällä kertaa makeampaa viiniä. Käymisaika jäi vain kovin lyhyeksi. Tilanne oli ristiriitainen. Toiminko väärin vai oikein?
Ei tainnut prosentteja kertyä nimeksikään.

12

3599

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sunnuntaikuski

      Makuasia on antaako käydä loppuun vai ei.
      Prosentteja ei tule jollei käyminen saa rauhassa käydä loppuun.

      Vaatii kyllä sokeria 6-7kg,jotta saisit kaikki irti mitä saatavissa on.Tuolloin tulee n.15-17%

      Aineksia muuttelemalla saat hyvinkin maukkaita juomia.Itselläni tällä hetkellä Raparperimansikka on muuten tosi hyvää(16%)ja makea.

      Käyminen kun saa rauhassa käydä loppuun niin tulee kuivaa sekä prosentteja.
      Mutta jälkimakeuttamalla oman mielesi mukaista juomaa.Ole varovainen jälkimakeuttamisessa sitä makeutta on hankala saada pois muutoin kuin lisäämällä vettä.
      Mitä ei kuuluisi enään tässä vaihessa lisätä.=)

      • Raparperit

        Olen kuullut, että raparpereissa on oksaalihappoa, joten ne pitäisi käsitellä jollain kalkkitahnalla. Tuoreissa ei ole niin paljon kyseistä ainetta, joten niitä ei tarvitse käsitellä kalkilla.
        Kun viimeksi käytin viini loppuun, tuli kuivaa j a jälkimakeutin. Laitoin 400 g sokeria lisää ja siitä huolimatta viini jäi rutikuivaksi.
        Lisämakeutusta täytyy ilmeisesti laittaa melko paljon.
        Se raparperi mansikka viini kuulostaa tosi herkulliselta.


      • Sunnuntaikuski
        Raparperit kirjoitti:

        Olen kuullut, että raparpereissa on oksaalihappoa, joten ne pitäisi käsitellä jollain kalkkitahnalla. Tuoreissa ei ole niin paljon kyseistä ainetta, joten niitä ei tarvitse käsitellä kalkilla.
        Kun viimeksi käytin viini loppuun, tuli kuivaa j a jälkimakeutin. Laitoin 400 g sokeria lisää ja siitä huolimatta viini jäi rutikuivaksi.
        Lisämakeutusta täytyy ilmeisesti laittaa melko paljon.
        Se raparperi mansikka viini kuulostaa tosi herkulliselta.

        Otin kevään ensimmäiset raparperit.Kuorin ne sekä pätkin pieniksi.Raparperin paloja oli n.5-6L,Mansikoita 4 purkkia(n4L).


        Jonka jälkeen vain seurasin pakkauksen ohjeita.
        Makeuttamiseen meni sokeria kyllä aika paljon n.1kg/24L
        Syksyisistä raparpereistä (puumaisista)tulee kuuleman mukaan huonompaa.Jos teet,tee kevään ensisadosta.

        Mansikoista hedelmäliha hajoaa todella helposti hienojakoiseksi tuhjuksi.Laita ne omaan pussiinsa (kertakäyttö)jonka voit heittää käytön jälkeen roskiin.

        Raparperit voi laittaa kankaiseen siiviläpussiin jonka voi käyttää myöhemmin uudelleen.


      • Itse noviisi
        Sunnuntaikuski kirjoitti:

        Otin kevään ensimmäiset raparperit.Kuorin ne sekä pätkin pieniksi.Raparperin paloja oli n.5-6L,Mansikoita 4 purkkia(n4L).


        Jonka jälkeen vain seurasin pakkauksen ohjeita.
        Makeuttamiseen meni sokeria kyllä aika paljon n.1kg/24L
        Syksyisistä raparpereistä (puumaisista)tulee kuuleman mukaan huonompaa.Jos teet,tee kevään ensisadosta.

        Mansikoista hedelmäliha hajoaa todella helposti hienojakoiseksi tuhjuksi.Laita ne omaan pussiinsa (kertakäyttö)jonka voit heittää käytön jälkeen roskiin.

        Raparperit voi laittaa kankaiseen siiviläpussiin jonka voi käyttää myöhemmin uudelleen.

        Että herkästi hajoaviin marjoihin kannattaa laittaa kertakäyttöinen siiviläpussi. Tuossa lämpimässä tilassa vielä vetää käymisastiassa viimeisiä kuplintoja omasta omenapuusta poimittuja (happamia) viimeisiä omenoita, jotka olin säilyttänyt kylmiössä jouluun asti. Omenankuoren pintä alkoi jo kurtistua, joten piti nyt laittaa viime tingaan johonkin ravintoon, päätyin sitten kotiviinin tekoon. Laitoin kotiviiniin nyt vaihteeksi jopa rusinoita ja vielä sitruunahappoa, vaikka omenat ovat hapokkaita. Kokeilun vuoksi vaan.
        Ilmoittelen lähiaikana mikähän on tulos? Laitoin 6kg kuorittuja omenalohkoja ja 6 kg sokeria mainittujen lisäksi. Kuplinta jatkuu jo kolmatta viikkoa, koska käytin Golden Wine-kotiviinipakkausta. Uusin Presto-pakkaus on nopea, viikon verran valmis, tulos oli aika mieto alkoholituote. No niin, vaihdetaan vaan kokemuksia. :)
        Vielä raparperista. Niin, laitoinkin alkukesäraparperia ja vielä pakasteomenoita yhteen. Tulos oli ok, joillekin maistuu ja toiselle ei, prosentti oli kai 16% ja liian makea! Ainakin minulle maistuu, mutta viisastuneena laitan tänä kesänä hiukan vähemmän sokeria! Halusin vaan saada enemmän alkoholiprosentteja, mutta monien eri makujen yhdistelemällä opin myös sopivan sokerimäärän ja marjojen suhteen kans.Viisasta olisi ensin pullottaa muutama kuiva pullo ennenkuin makeuttaa sitten lopuksi oman maun mukaan pulloon. Kun aina annan toisille tekemäni kotiviiniä, toiset tykkää kuivista ja taas toiset makeasta, ja taas vielä puolimakeasta! Ei ole häävi homma, mutta teen itsetekemästäni ja antamisen ilosta! ;)


    • -näin

      Näin menee oikein.. Tai mistä minä tiedän, meneekö oikein, mutta näin ainakin olen tehnyt ja hyvin on onnistunut.

      Anna viinin käydä loppuun, pysäytä käyminen, kirkasta viini ja lopuksi jälkimakeuta tarvittaessa. Voit jälkimakeuttaa viinin vaikka vasta pullotusvaiheessa, joka onkin sokerin oikean annostuksen kannalta suositeltavaa.

      Hedelmäsokeri sopii hyvin, sillä se liukenee kylmäänkin nesteeseen nopeasti. Lisäile sokeria varovasti. Jos pullotusvaiheessa laitat, niin tyyliin 1 teelusikallinen kerrallaan.

      • vai pulloon

        Laitatko hedelmäsokerin pönttöön vai pulloon, kun on pienistä määristä kysymys?


      • Kotiviinin ystävä
        vai pulloon kirjoitti:

        Laitatko hedelmäsokerin pönttöön vai pulloon, kun on pienistä määristä kysymys?

        Minä makeutan aina hedelmäsokerilla. Laitan sitä pyttyyn maun mukaan. Viimeisen lappoamisen(kin) yhteydessä ominaispainon mittaus kertoo, kuinka makeaa viini on. Jos mittari näyttää -5 -


      • ..laitan
        vai pulloon kirjoitti:

        Laitatko hedelmäsokerin pönttöön vai pulloon, kun on pienistä määristä kysymys?

        Pulloon, koska sokeri on helpompi annostella, eikä ainakaan mene koko satsi liian makeaksi. Hedelmäsokeria siksi, että se liukenee kylmään nesteeseen nopeasti.


      • hbjnk
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Minä makeutan aina hedelmäsokerilla. Laitan sitä pyttyyn maun mukaan. Viimeisen lappoamisen(kin) yhteydessä ominaispainon mittaus kertoo, kuinka makeaa viini on. Jos mittari näyttää -5 -

        hmm...25 litraa viiniä...taisinpa keksiä uuden harrastuksen.


    • Omana ei käy

      Mitenkäs sitten kun viini ei käy tarpeeksi, vaan tahtoo jäädä liian makeaksi? Lähteekö lisähiivalla käyntiin?

    • MansikkiViini

      Itsekkin viiniä tehnyt keväällä/kesällä a suosikkini on ollut mansikka AWOT.
      Eli oma resepti on mennyt näin 20litran satsi 5kg sokeria 2.5kg mansikoita (siiviläpussissa). hiiva. Olen antanut käydä about vähintään 2viikkoa ja enintään 3viikkoa (2viikon kohdalla on ollut hmm makeahko muttei liian 3viikkoa on sitten sellaista että en osaa oikein sanoa mutta olen nimennyt 3viikon käymisellä "saharan mansikaksi" :).

    • Ei enää ämätööri?

      Mustaherukkaviinini on aina onnistunein peräkkäisinä vuosina. Olipa se puolikuivasta makeaan asteikossa ominaispainomittarin mitattuna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      132
      2973
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      7
      1376
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      220
      1316
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1181
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1140
    6. Voi vttu. Tiedän jo nyt että laitan sulle tänään jotain tunnustusviestiä

      Koita kestää ❤️
      Ikävä
      37
      1011
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1001
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      133
      957
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      944
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      36
      877
    Aihe