tavallisen ruskeeen kastikkeen tehtyä, jonka laista mummoni aina teki.Anteeksi täällä tälläinen "tyhmän"kuuloinen juttu, mutta olen kyllästynyt epäonneen kun kiireessä ruoka hosaisen ihan vain itselleni. On kaiken maailman oppaita ja ties vaikka mitä mutta en kerkee niitä lukee. Kuiten kin päätin (uud vuod lupaus itslleni) että opettelen laittamaan ns. perus, entis ajan arki ruokia tänä vuona ja hankin sellaista aikaa että varmasti oppisin.Välähti tämä palsta mieleen kun ihmiset ovat "heti" tavallaan täälä ja uskoisin että moni itse edelleen kokkailee niitä ihanilta tuoksuvia juttuja ja ennen kaikkea maistuvia ruokia mitä elämässään ovat laittaneet. Heillä on taito hyppysissään eikä mitään kursailuja.- Teidän vinkkeihinne ajattelin sijoittaa sen oppimis aikani. Terv. Hannele
Mitenhän saisi
7
505
Vastaukset
- aupA
Entisajan mummo heitti pannulle reilusti voita, sulatti sen, lisäsi 1 dl:n vehnäjauhoja nestelitraa kohti ja ruskisti ne lievästi palamista varoen.
Lisäsi halutessaan sipulia, erittäin hienoksi hienonnettua ja melkein samassa liemen sipulin mustumista peläten vähitellen ja sekoittaen, paakkuja välttäen. Keitteli ja lopuksi kermalla petrasi.
Mummolla se sileän kiiltävän kastikkeen liemi oli melkein aina siivilöityä paistin lientä, josta tulivat väri ja maku.
Nykyemännällä on modernit kikat sileän kastikkeen valmistukseen suoraan kastikekasarissa. Liemi voi olla vettäkin, jos sopiva keitinliemi puuttuu. Maku parannellaan erilaisilla valmisteilla kuten liemikuutio, -jauhe, -fondi tai sileällä pussikeitolla tai kastikkeella.
Rasvan voimme jättää kokonaan pois. Jauhot vatkaamme taidolla sekaan. Soijalla tai tom.soseella parannellaan väriä varoen liikaa suolaa, jota ne sisältävät. Meidän on mummoamme helpompi loihtia makuja.
Terveysoppeja ajattelematta voimme kastikkeeseen lorautta tilkan kevyempää kermaa, sillä kolesterolia peläten jätämme voin kokonaan pois. Mummo lisäsi aina paksua kuohukermaa.
Kastikkeen voi tehdä ennakolta odottamaan aterian valmistumista ja vieraita. Eräs emäntä kertoo pitävänsä pakastimessa varalla sileää kastiketta.
Kannattaa funtsia kastikkeen kokoomusta, ettei siitä tule epäterveellistä energia-rasvapommia.- miettiä ja
kokeilla. Niinhän se varmaan on, mitä kirjoitit. Kiitosta vaan vinkeistä. Katsotaan mitä vuoden päästä olen oppinut kokkailusta.
- Liisinka
miettiä ja kirjoitti:
kokeilla. Niinhän se varmaan on, mitä kirjoitit. Kiitosta vaan vinkeistä. Katsotaan mitä vuoden päästä olen oppinut kokkailusta.
Kun kokeilet ja opettelet, annan pikku vinkin.
Jos ostat esim. suolakurkkuja purkissa, älä heitä sitä maustelientä pois, vaan lorauttele sitä kastikkeeseen mausteeksi. Muistakin säilötyistä on varmaan apua. Testailemisiin..... - mummo teki
Liisinka kirjoitti:
Kun kokeilet ja opettelet, annan pikku vinkin.
Jos ostat esim. suolakurkkuja purkissa, älä heitä sitä maustelientä pois, vaan lorauttele sitä kastikkeeseen mausteeksi. Muistakin säilötyistä on varmaan apua. Testailemisiin.....Muuten kastiketta usein myös sianlihasta !
Lihasiivut kuumalle pannulle, ruskistetaan molemmin puolin. AInakin äitini laittoi siihenkin pieneksi silputtua sipulia.
Sitten vehnäjauhoja. Täytyy koko ajan sekoitella ja valvoa ettei mikään pala liikaa, vaan ruskistuu kauniisti.
vettä liemeksi.
Muistan että joskus lihat otettiin pois pannulta jauhojen ruskistus ajaksi. Että pysyisivät rapeina.
Sekoitetaan kiiltävän tasaiseksi kastikkeeksi!
Nykyisin on kaikenlaista maustettua porsaan suikalelihaa ym. oljyä voi pannulle laittaa jos liha on liian rasvatonta,
muuten ei jauhokaan ruskistu !
jos taidolla sen tekee on se syntisen hyvää--
joskus voi syödä mitä vaan .toisenkerran ajattelee sitten terveellisyyttäkin. - Sianlihaa
mummo teki kirjoitti:
Muuten kastiketta usein myös sianlihasta !
Lihasiivut kuumalle pannulle, ruskistetaan molemmin puolin. AInakin äitini laittoi siihenkin pieneksi silputtua sipulia.
Sitten vehnäjauhoja. Täytyy koko ajan sekoitella ja valvoa ettei mikään pala liikaa, vaan ruskistuu kauniisti.
vettä liemeksi.
Muistan että joskus lihat otettiin pois pannulta jauhojen ruskistus ajaksi. Että pysyisivät rapeina.
Sekoitetaan kiiltävän tasaiseksi kastikkeeksi!
Nykyisin on kaikenlaista maustettua porsaan suikalelihaa ym. oljyä voi pannulle laittaa jos liha on liian rasvatonta,
muuten ei jauhokaan ruskistu !
jos taidolla sen tekee on se syntisen hyvää--
joskus voi syödä mitä vaan .toisenkerran ajattelee sitten terveellisyyttäkin.Kastikelihan nimellä myydään possun sivua viipaloituna.
Kokeile siitä.
Pane voita alle, että ruskistuvat hyvin ja ruskista ajan kanssa.
Ei sitä kolesteroolia tarvitse pelätä, jos kerran kuussa läskisoosin tekee.
Jauhoja pannuun ja vettä päälle.
Eipä se muuta maustetta kaipaa kuin suolaa, vai mitä sanotte? - hyviä vinkkejä
Sianlihaa kirjoitti:
Kastikelihan nimellä myydään possun sivua viipaloituna.
Kokeile siitä.
Pane voita alle, että ruskistuvat hyvin ja ruskista ajan kanssa.
Ei sitä kolesteroolia tarvitse pelätä, jos kerran kuussa läskisoosin tekee.
Jauhoja pannuun ja vettä päälle.
Eipä se muuta maustetta kaipaa kuin suolaa, vai mitä sanotte?että kiitos kaikille kun (uusavutonta)kiireistä neuvotte ! Joudun olemaan pois töiden takia kotoa aika usein ja kun palaan, on vähän kuitti olo mutta ompahan työt hoidettu. Nyt on taas vähän vapaata ja huomena kipin kapin kauppaan teidän niksit mielessä ;)
Oletkos kokeillut ruskistaa ruisjauhoja voissa ja valurautaoannussa?
Kokeilehan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista857465- 965404
- 2584612
- 444515
- 623257
- 492695
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222358- 492333
Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292332- 412184