Ellenin myssyistä

Tuolla aikaisemmin joku käski tutkia Ellen Whiten myssyasiaa ja tein työtä käskettyä.

Ellen Whiten vanhemmat, Robert ja Eunice Harmon, olivat maanviljelijöinä Gorhamissa, Mainessa. Kun Ellen syntyi kaksoissisarensa Elizabethin kanssa, Harmonit lopettivat maanviljelyn ja muuttivat muutaman vuoden kuluttua 12 mailin päähän Portlandiin. Ellen auttoi isäänsä hattujen valmistamisessa. http://www.whiteestate.org/about/egwbio.asp


Kirkkoon liittyessään Ellen kauhisteli ja menetti mielenrauhansa, kun samaan aikaan liittymässä oli nuori nainen, jolla oli kultasormuksia, korvakorut ja myssyssä keinokukkia ja kalliita nauhoja. Hänen koko ilonsa meni tämän Jeesusta seuraavan turhamaiseen esitykseen. Ellen odotti papin antavan nuhteita tuolle vieressään seisovalle naiselle, mutta he molemmat saivat seurakunnan jäsenyyden eikä pappi käyttäytynyt Ellenin haluamalla tavalla. http://www.ellengwhite.info/ellen_white_life_2c.htm

Mutta lakihenkisyys ja pinnallinen arvostelu ei loppunut tuohon, vaan Ellen oli samanlainen loppuelämänsä.

Ellen White muuten kirjoitti Suuri Taistelu kirjansa käsikirjoitusta hattukuvastojen taakse. http://www.whiteestate.org/vault/gc.asp

Ellen White: "If God's professed people had not greatly departed from Him, there would now be a marked difference between their dress and that of the world. The small bonnets, exposing the face and head, show a lack of modesty. The hoops are a shame. The inhabitants of earth are growing more and more corrupt, and the line of distinction between them and the Israel of God must be more plain, or the curse which falls upon worldlings will fall on God's professed people" (Testimonies 1:189 [1859]).

Ja sitten käännellään pienistä myssyistä:
”Jos Jumalaan uskovat ihmiset eivät olisi suuresti etääntyneet Hänestä, nyt olisi huomattava ero heidän ja maailman pukeutumisen välillä. Pienistä myssyistä (hilkoista), jotka paljastavat kasvot, puuttuu häveliäisyys. Vanteet ovat hävyttömiä. Maan asukkaat tulevat yhä turmeltuneemmiksi ja eron heidän ja Jumalan Israelin välillä täytyy olla selvempi tai muuten maailmallisuuden kirous lankeaa näiden Jumalan uskoa harjoittavien päälle.” (Ellen White, Testimonies, 1:189, v. 1859)http://dlearn.wwc.edu/classes/relh457/handouts/puritan.html

6

399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ja muistattehan, mitä Jumala muka ilmoitti Ellen Whitelle: "Mutta kun pääkonferenssi, joka on Jumalan korkein auktoriteetti maan päällä, käyttää arvostelukykyään, ei saa pitää yllä henkilökohtaista riippumattomuutta ja arvostelukykyä, vaan on alistuttava" (Testimonies, Vol 3, s. 492)

      No, mitäs tämä Pääkonferenssi sitten määräsi! Pääkonferenssin kokouksessa käsiteltiin perusteellisesti pukeutumiskysymyksiä vuonna 1866. Korut, säädytön pukeutuminen ja naisten ”vesiputouskampaukset” tuomittiin.

      Mutta mitäs Pääkonferenssi määräsi miehille:

      "In the next resolution it went after men with equal fervor. Mustaches and beards had returned to popular favor less than ten years before. Addressing what they perceived as a problem, the resolutions continued, 'We hold that in the matter of shaving and coloring the beard, some of our brethren display a species of vanity equally censurable with that of certain of the sisters in dressing the hair; and that in all cases should they discard every style which will betoken the air of the fop; but while we have no objections to a growth of beard on all parts of the face, as nature designed it, yet where any portion of the beard is removed, we think the brethren greatly err from the sobriety of the Christian in donning the mustache or goatee.'" Cited in Adventist Review, 5/19/83, p. 11.http://dlearn.wwc.edu/classes/relh457/handouts/puritan.html

      Miesten parran ajaminen ja värjääminen on yhtä turhamaista kuin naisten kampauksetkin. ”… me emme vastusta koko naaman peittävän parran kasvattamista, kuten luonto sen on suunnitellut, mutta jos yksikin osa parrasta poistetaan, me ajattelemme veljien suuresti hairahtuvan kristityn raittiudesta pukeutuessaan viiksiin tai pukinpartaan.”

      • sinä

        elät 1800 luvulla viellä heräjä nyt jo unestasi ja tajua että nyt 2007, mutta taidat olla niin pilvessä että et tajua missä ajassa nyt eletään.


      • sinä
        sinä kirjoitti:

        elät 1800 luvulla viellä heräjä nyt jo unestasi ja tajua että nyt 2007, mutta taidat olla niin pilvessä että et tajua missä ajassa nyt eletään.

        Etkös itse elä siellä Mooseksen ajoissa kivitaulujesi kanssa.


    • Kun radikaalifeministit ottivat käyttöön vaatteen nimeltä reform dress 1861-1865, jossa oli löysät pitkät housut pohkeeseen ulottuvan hameen alla, niin Ellen White tuomitsi sen:

      "God would not have His people adopt the so-called reform dress. It is immodest apparel, wholly unfitted for the modest, humble followers of Christ. . . .Those who feel called out to join the movement in favor of woman's rights and the so-called dress reform might as well sever all connection with the third angel's message." (Testimonies, vol 1, p.p. 421-422 (June 1863). Emphasis supplied.)

      Jumala ei salli väkensä ottaa käyttöön niin kutsuttua reform dress´iä (mikä lie suomeksi, uudistuspuku?). Se on säädytön vaate, täysin sopimaton siveille, nöyrille Kristuksen seuraajille… Ne jotka tuntevat kutsua yhtyä naisen oikeuksien liikkeeseen ja niinsanottuun puku-uudistukseen, voivat yhtähyvin erota kaikesta yhteydestä kolmen enkelin viestiin.

      Neljä vuotta myöhemmin Ellen White ilmoitti vielä tuota pukua vastaan:
      "Christians should not take pains to make themselves a gazing-stock by dressing differently from the world." (Ibid, p. 458. Emphasis supplied.)

      Kristityt eivät saa nähdä vaivaa tehdäkseen itsensä naurunalaisiksi pukeutumalla toisin kuin maailma.

      Mutta syyskussa 1864 Ellen kävi miehensä kanssa tohtori James C. Jacksonin terveyskylpylässä Dansvillessä ja he molemmat ihastuivat siellä opetettaviin terveysuudistuksiin. Yksi työntekijä siellä pukeutui reform dress´iin ja Ellen alkoi samantien pukeutua myös siihen. Ja näin Ellen teki tietysti omista vaatteistaan jumalallisia:

      "God would now have His people adopt the reform dress, not only to distinguish them from the world as His "peculiar people," but because a reform in dress is essential to physical and mental health." (Ibid, p. 525. Emphasis supplied.)

      Jumala haluaa nyt ihmistensä ottaa käyttöön reform dress´in, ei vain erottaakseen heidät maailmasta Hänen ”erikoisena kansanaan”, vaan myös koska reform dress on välttämätön fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.

      Eli nyt Ellen pisti Jumalan omien pukumieltymystensä juoksupojaksi. Ensin tuo puku oli siveetön ja erilaisuus pahasta. Nyt sitten puku välttämätön ja erilaisuus hyvästä - ja kaikki Jumalan nimissä.

      Ja sitten Ellen White pisti määräyksensä rahoiksi ja alkoi myydä yhden dollarin hintaan tuon puvun kaavoja kaikille ja kaikkialla, missä matkusti ja kehotti adventistinaisia ostamaan niitä ja valmistamaan reform dress´ejä.

      http://www.ellenwhite.org/kaspersen/egw_eng9.htm

      • Nimetön

        ja puukuulat. Tämä jo vetää vertoja niille mormonien kalsarisulkeisille.


      • Nimetön kirjoitti:

        ja puukuulat. Tämä jo vetää vertoja niille mormonien kalsarisulkeisille.

        Joo niille "garmenteille".


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      346
      7777
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2274
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      34
      1662
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1509
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      118
      1238
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      77
      1224
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      335
      1066
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      16
      955
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      945
    10. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      103
      843
    Aihe