Soija: voiko käyttää vai ei?

rmjp.

Parikin artikkelia olen lukenut lehdistä soijasta. Guardianissa jokin aika sitten oli artikkeli ja tänä aamuna lueskelin Sydney Morning Heraldista, että varsinkin rinta- tai eturauhassyöpäsairauksien yhteydessä ei pitäisi soijaa käyttää. Kummassakin sairaudessa hormooneilla on vaikutuksensa sairauden synnyssä ja kenties sen myöhemmässä vaiheessa leviämisessä. Soija vaikuttaa hormoneihin. Guardianin artikkelissa kysyttiin soijan sopivuudesta länsimaiseen ruokavalioon. En ole mikään asiantuntija tosiaan ruoka-asioissa, mutta käytän soijakastikettä korvaamaan suolan tai ainakin osan ja antaahan se makuakin. Mikähän nyt on totuus soijasta? Pitäiskö olla käyttämättä?

15

9862

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiril

      ja sitä tutkitaan paljon, koska soijapavuissa on useita luonnollisia myrkkyjä. Kaikki soijaruoat, kuten tofu, soijamaito, proteiinipatukat ja ateriakorvikkeet sisältävät kilpirauhasen toimintaa estäviä isoflavonoideja. Kilpirauhasongelmat ovat varsin yleisiä Aasiassa eritoten Kiinassa.

      En ole koskaan ollut mikään soijan ystävä, mutta nykyisin katson tarkkaan missä elintarvikkeessa on soijaa ja jos on, niin jää ostamatta.

      • hmg

        Hei. Tässä pastetan mitä kommentoin soijan ongelmallisuudesta eräässä toisessa ketjussa missä soijaa puitiin, lopussa linkki kys. ketjuun:

        Lukemani perusteella olen tullut siihen lopputulokseen että soija on ongelmallinen raaka-aine. Ja syy on se että siinä on, kun sitä ei-maitohapatetussa muodossa syödään, on monia eri nk. vastaravinteita (eng. anti-nutrients). Mm. trypsiini-inhibittoreita, fytiinihappoa (sitoo 5 eri mineraalia ja estää niiden imeytymistä), goitrogeenisiä (struumaa aiheuttavia) aineita. Plus joitain aineita jotka voivat aiheuttaa negatiivisesti hormoonitoimintoihin.
        Mutta, asiantuntijat sanovat että maitohapatetussa muodossa (miso, tempeh, jne.) soija on jopa terveysruoka kun kohtuudella syö. Koska maitohapattamisprosessissa soijan vastaravinteet neutralisoituvat ja muuttuvat harmittomiksi.

        Japanissa on perinteisesti syöty soijaa paljolti maitohapatetussa muodossa, eikä niinkuin länsimaissa tänään että korkeasti prosessoidussa muodossa (esim. soijajauhot, soijamaito jne.).

        Kannattaa välttää ei-maitohapatettu soija koska pitkän päälle se ei ole terveydelle hyväksi.


        Hyvää tietoa soijasta saa esim. Weston A Price Foundation:in sivuilta, Kaayla T Daniel:in kirjasta The Whole Soy Story (Amazon.comista voi lukea arvostelut).

        Soijan aminohappoprofiilista sanotaan yleensä että se on hyvä, eli täysarvoista proteiinia. Mutta tämä hyvä asia ei auta niinkään kun ei-maitohapatettu soija on kyseessä, koska mm. trypsiini-inhibittorit estävät proteiinin optimaalista imeytymistä.
        ,,,,,,,,

        Tässä joitain tieteellisiä tutkimuksia (ei-maitohapatetun) soijan ongelmista, Michael Barbeen kirjasta Politically Incorrect Nutrition.


        Sally Fallon and Mary Enig, Ph.D., "Tragedy and Hype: The Third International Soy Symposium", Nexus Magazine, Volume 7, Number 3, April-May, 2000. (Based on the findings of Colin T. Campbell et al., The Cornell Project in China)

        S.Carson, "The Shadow of Soy Or, How I Stopped Loving and Learned to Worry about the Bean", The Pacific Sun, Mill Valley, California, May 15, 2002. (Based on findings from: C.Irvine, et al. "The Potential Adverse Effects of Soybean Phytoestrogens in Infant Feeding", New Zealand Medical Journal, May 24, 1995.)

        A.Cassidy, S.Bingham, and K.D.Setchell, "Biological effects of a diet of soy protein rich in isoflavones on the menstrual cycle of premenopausal women", Am J Clin Nutr, Sep 1994, 60(3):333-340.

        P.Fort, N.Moses, M.Fasano, T.Goldberg, and F.Lifshitz, "Breast and soy-formula feedings in early infancy and the prevalence of autoimmune thyroid disease in children", J Am Coll Nutr, Apr 1990, 9(2):164-167

        S.Yellayi et al., "The phytoestrogen genistein induces thymic and immune changes: a human health concern?" Proc Natl Acad Sci, May 28, 2002, 99(11):7616-7621.

        Y.Ishisuki et al., "The effects on the thyroid gland of soybeans administered experimentally in healthy subjects", Nippon Nibunpi Gawk Zasshi, 1991, 67:622-629.

        E.Ashton and M.Ball, "Effects of soy as tofu vs. meat on lipoprotein concentrations", Eur J Clin Nutr, Jan 2000, 54(1):14-19.

        J.Blankenship et al., "Lipoprotein (a) increased on vegan type diet and powdered soy milk", School of Public Health, Department of Medicine, Loma Linda University School of Medicine, Loma Linda, CA. Department of Medicine, Weimar Institute.

        L.K.Massey, R.G.Palmer, and H.T.Horner, "Oxalate of soybean seeds (Glycine max: Leguminosae), soyfoods, and other edible legumes", J Agric Food Chem, Sep 2001, 49(9):4262-4266.

        L.R.White et al., "Brain aging and midlife tofu consumption", J Am Coll Nutr, Apr 2000, 19(2):242-255.


        ,,,

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=1000000000000007&posting=22000000021837077


      • rmjp.
        hmg kirjoitti:

        Hei. Tässä pastetan mitä kommentoin soijan ongelmallisuudesta eräässä toisessa ketjussa missä soijaa puitiin, lopussa linkki kys. ketjuun:

        Lukemani perusteella olen tullut siihen lopputulokseen että soija on ongelmallinen raaka-aine. Ja syy on se että siinä on, kun sitä ei-maitohapatetussa muodossa syödään, on monia eri nk. vastaravinteita (eng. anti-nutrients). Mm. trypsiini-inhibittoreita, fytiinihappoa (sitoo 5 eri mineraalia ja estää niiden imeytymistä), goitrogeenisiä (struumaa aiheuttavia) aineita. Plus joitain aineita jotka voivat aiheuttaa negatiivisesti hormoonitoimintoihin.
        Mutta, asiantuntijat sanovat että maitohapatetussa muodossa (miso, tempeh, jne.) soija on jopa terveysruoka kun kohtuudella syö. Koska maitohapattamisprosessissa soijan vastaravinteet neutralisoituvat ja muuttuvat harmittomiksi.

        Japanissa on perinteisesti syöty soijaa paljolti maitohapatetussa muodossa, eikä niinkuin länsimaissa tänään että korkeasti prosessoidussa muodossa (esim. soijajauhot, soijamaito jne.).

        Kannattaa välttää ei-maitohapatettu soija koska pitkän päälle se ei ole terveydelle hyväksi.


        Hyvää tietoa soijasta saa esim. Weston A Price Foundation:in sivuilta, Kaayla T Daniel:in kirjasta The Whole Soy Story (Amazon.comista voi lukea arvostelut).

        Soijan aminohappoprofiilista sanotaan yleensä että se on hyvä, eli täysarvoista proteiinia. Mutta tämä hyvä asia ei auta niinkään kun ei-maitohapatettu soija on kyseessä, koska mm. trypsiini-inhibittorit estävät proteiinin optimaalista imeytymistä.
        ,,,,,,,,

        Tässä joitain tieteellisiä tutkimuksia (ei-maitohapatetun) soijan ongelmista, Michael Barbeen kirjasta Politically Incorrect Nutrition.


        Sally Fallon and Mary Enig, Ph.D., "Tragedy and Hype: The Third International Soy Symposium", Nexus Magazine, Volume 7, Number 3, April-May, 2000. (Based on the findings of Colin T. Campbell et al., The Cornell Project in China)

        S.Carson, "The Shadow of Soy Or, How I Stopped Loving and Learned to Worry about the Bean", The Pacific Sun, Mill Valley, California, May 15, 2002. (Based on findings from: C.Irvine, et al. "The Potential Adverse Effects of Soybean Phytoestrogens in Infant Feeding", New Zealand Medical Journal, May 24, 1995.)

        A.Cassidy, S.Bingham, and K.D.Setchell, "Biological effects of a diet of soy protein rich in isoflavones on the menstrual cycle of premenopausal women", Am J Clin Nutr, Sep 1994, 60(3):333-340.

        P.Fort, N.Moses, M.Fasano, T.Goldberg, and F.Lifshitz, "Breast and soy-formula feedings in early infancy and the prevalence of autoimmune thyroid disease in children", J Am Coll Nutr, Apr 1990, 9(2):164-167

        S.Yellayi et al., "The phytoestrogen genistein induces thymic and immune changes: a human health concern?" Proc Natl Acad Sci, May 28, 2002, 99(11):7616-7621.

        Y.Ishisuki et al., "The effects on the thyroid gland of soybeans administered experimentally in healthy subjects", Nippon Nibunpi Gawk Zasshi, 1991, 67:622-629.

        E.Ashton and M.Ball, "Effects of soy as tofu vs. meat on lipoprotein concentrations", Eur J Clin Nutr, Jan 2000, 54(1):14-19.

        J.Blankenship et al., "Lipoprotein (a) increased on vegan type diet and powdered soy milk", School of Public Health, Department of Medicine, Loma Linda University School of Medicine, Loma Linda, CA. Department of Medicine, Weimar Institute.

        L.K.Massey, R.G.Palmer, and H.T.Horner, "Oxalate of soybean seeds (Glycine max: Leguminosae), soyfoods, and other edible legumes", J Agric Food Chem, Sep 2001, 49(9):4262-4266.

        L.R.White et al., "Brain aging and midlife tofu consumption", J Am Coll Nutr, Apr 2000, 19(2):242-255.


        ,,,

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=1000000000000007&posting=22000000021837077

        Täytyypä tutustua aineistoon. Itse olen kaikkiruokainen, mutta aikuiset tyttäret ovat kasvissyöjiä ja soijatuotteiden suurkuluttajia. Tuskin tietävät näistä tutkimuksista.


      • A ja O
        hmg kirjoitti:

        Hei. Tässä pastetan mitä kommentoin soijan ongelmallisuudesta eräässä toisessa ketjussa missä soijaa puitiin, lopussa linkki kys. ketjuun:

        Lukemani perusteella olen tullut siihen lopputulokseen että soija on ongelmallinen raaka-aine. Ja syy on se että siinä on, kun sitä ei-maitohapatetussa muodossa syödään, on monia eri nk. vastaravinteita (eng. anti-nutrients). Mm. trypsiini-inhibittoreita, fytiinihappoa (sitoo 5 eri mineraalia ja estää niiden imeytymistä), goitrogeenisiä (struumaa aiheuttavia) aineita. Plus joitain aineita jotka voivat aiheuttaa negatiivisesti hormoonitoimintoihin.
        Mutta, asiantuntijat sanovat että maitohapatetussa muodossa (miso, tempeh, jne.) soija on jopa terveysruoka kun kohtuudella syö. Koska maitohapattamisprosessissa soijan vastaravinteet neutralisoituvat ja muuttuvat harmittomiksi.

        Japanissa on perinteisesti syöty soijaa paljolti maitohapatetussa muodossa, eikä niinkuin länsimaissa tänään että korkeasti prosessoidussa muodossa (esim. soijajauhot, soijamaito jne.).

        Kannattaa välttää ei-maitohapatettu soija koska pitkän päälle se ei ole terveydelle hyväksi.


        Hyvää tietoa soijasta saa esim. Weston A Price Foundation:in sivuilta, Kaayla T Daniel:in kirjasta The Whole Soy Story (Amazon.comista voi lukea arvostelut).

        Soijan aminohappoprofiilista sanotaan yleensä että se on hyvä, eli täysarvoista proteiinia. Mutta tämä hyvä asia ei auta niinkään kun ei-maitohapatettu soija on kyseessä, koska mm. trypsiini-inhibittorit estävät proteiinin optimaalista imeytymistä.
        ,,,,,,,,

        Tässä joitain tieteellisiä tutkimuksia (ei-maitohapatetun) soijan ongelmista, Michael Barbeen kirjasta Politically Incorrect Nutrition.


        Sally Fallon and Mary Enig, Ph.D., "Tragedy and Hype: The Third International Soy Symposium", Nexus Magazine, Volume 7, Number 3, April-May, 2000. (Based on the findings of Colin T. Campbell et al., The Cornell Project in China)

        S.Carson, "The Shadow of Soy Or, How I Stopped Loving and Learned to Worry about the Bean", The Pacific Sun, Mill Valley, California, May 15, 2002. (Based on findings from: C.Irvine, et al. "The Potential Adverse Effects of Soybean Phytoestrogens in Infant Feeding", New Zealand Medical Journal, May 24, 1995.)

        A.Cassidy, S.Bingham, and K.D.Setchell, "Biological effects of a diet of soy protein rich in isoflavones on the menstrual cycle of premenopausal women", Am J Clin Nutr, Sep 1994, 60(3):333-340.

        P.Fort, N.Moses, M.Fasano, T.Goldberg, and F.Lifshitz, "Breast and soy-formula feedings in early infancy and the prevalence of autoimmune thyroid disease in children", J Am Coll Nutr, Apr 1990, 9(2):164-167

        S.Yellayi et al., "The phytoestrogen genistein induces thymic and immune changes: a human health concern?" Proc Natl Acad Sci, May 28, 2002, 99(11):7616-7621.

        Y.Ishisuki et al., "The effects on the thyroid gland of soybeans administered experimentally in healthy subjects", Nippon Nibunpi Gawk Zasshi, 1991, 67:622-629.

        E.Ashton and M.Ball, "Effects of soy as tofu vs. meat on lipoprotein concentrations", Eur J Clin Nutr, Jan 2000, 54(1):14-19.

        J.Blankenship et al., "Lipoprotein (a) increased on vegan type diet and powdered soy milk", School of Public Health, Department of Medicine, Loma Linda University School of Medicine, Loma Linda, CA. Department of Medicine, Weimar Institute.

        L.K.Massey, R.G.Palmer, and H.T.Horner, "Oxalate of soybean seeds (Glycine max: Leguminosae), soyfoods, and other edible legumes", J Agric Food Chem, Sep 2001, 49(9):4262-4266.

        L.R.White et al., "Brain aging and midlife tofu consumption", J Am Coll Nutr, Apr 2000, 19(2):242-255.


        ,,,

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=1000000000000007&posting=22000000021837077

        Olit sitten koonnut pelkästään kielteisiä tutkimusviitteitä postitukseesi. Mitä mieltä sellaisessa on? Jos haluaa saada tasapuolisen ja todellisuutta vastaavan käsityksen soijan terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä, niin eiköhän olisi paikallaan käydä läpi myös soijan käyttöä puoltavat tutkimukset. Toistaiseksi ylivoimainen enemmistö tutkimuksista puoltaa soijan käyttöä.


      • hmg
        A ja O kirjoitti:

        Olit sitten koonnut pelkästään kielteisiä tutkimusviitteitä postitukseesi. Mitä mieltä sellaisessa on? Jos haluaa saada tasapuolisen ja todellisuutta vastaavan käsityksen soijan terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä, niin eiköhän olisi paikallaan käydä läpi myös soijan käyttöä puoltavat tutkimukset. Toistaiseksi ylivoimainen enemmistö tutkimuksista puoltaa soijan käyttöä.

        Nuo kielteiset tutkimukset toin sitä varten että selviäisi että on olemassa myös negatiivista tutkimustulosta soijasta.

        Maitohapatettu soija on aivan eri kuin ei-fermentoitu soija. Jatka sinä vaan ei-fermentoidun soijan käyttöä jos haluat. Mutta kerro miten elimistösi neutraloi tai tekee olemattomaksi ei-fermentoidun soijan ongelmalliset vastaravinteet kuten fytiinihappo, goitrogeeniset aineet, trypsiini-inhibittorit. Perinteisesti soijaa käyttävät ryhmät kuten japsit kyllä osaavat vastata että elimistö ei siihen kykene. Siitä syystä japsit ovatkin syöneet soijansa pääasiallisesti tempehin, mison ja muiden fermentoitujen soijaruokien muodossa. Nämä ovat terveellisiä. Länsimaissa trokataan ei-fermentoitua teollisesti valmistettua soijapaskaa helposti narrattaville vegaaneille ja ehkä muillekin. Ei kiitos, jos soijaa söisin niin maitohapatetussa muodossa aioastaan.


      • A ja O
        hmg kirjoitti:

        Nuo kielteiset tutkimukset toin sitä varten että selviäisi että on olemassa myös negatiivista tutkimustulosta soijasta.

        Maitohapatettu soija on aivan eri kuin ei-fermentoitu soija. Jatka sinä vaan ei-fermentoidun soijan käyttöä jos haluat. Mutta kerro miten elimistösi neutraloi tai tekee olemattomaksi ei-fermentoidun soijan ongelmalliset vastaravinteet kuten fytiinihappo, goitrogeeniset aineet, trypsiini-inhibittorit. Perinteisesti soijaa käyttävät ryhmät kuten japsit kyllä osaavat vastata että elimistö ei siihen kykene. Siitä syystä japsit ovatkin syöneet soijansa pääasiallisesti tempehin, mison ja muiden fermentoitujen soijaruokien muodossa. Nämä ovat terveellisiä. Länsimaissa trokataan ei-fermentoitua teollisesti valmistettua soijapaskaa helposti narrattaville vegaaneille ja ehkä muillekin. Ei kiitos, jos soijaa söisin niin maitohapatetussa muodossa aioastaan.

        Liioittelet edelleen haittoja. Okinawa Program -kirjassa kerrotaan, että soija nautitaan ennen kaikkea tofuna. Ja okinawalaiset kuuluvat maailman pitkäikäisimpiin väestöihin.

        Mainitsemasi haitalliset aineet eivät edes ole yksiselitteisen haitallisia, vaan esimerkiksi fytiinihapolla on suotuisiakin vaikutuksia - tutustu tutkimuksiin. Tofu siis ei ole mitään "soijapaskaa" (miksi muuten käytät tuollaista vulgaaria ilmaisua?), vaan ihan terveellistä ruokaa.

        Se mikä ON vältettävää on teksturoitu soijaproteiini, kuten soijarouhe ja soijasuikaleet.


      • hmg
        A ja O kirjoitti:

        Liioittelet edelleen haittoja. Okinawa Program -kirjassa kerrotaan, että soija nautitaan ennen kaikkea tofuna. Ja okinawalaiset kuuluvat maailman pitkäikäisimpiin väestöihin.

        Mainitsemasi haitalliset aineet eivät edes ole yksiselitteisen haitallisia, vaan esimerkiksi fytiinihapolla on suotuisiakin vaikutuksia - tutustu tutkimuksiin. Tofu siis ei ole mitään "soijapaskaa" (miksi muuten käytät tuollaista vulgaaria ilmaisua?), vaan ihan terveellistä ruokaa.

        Se mikä ON vältettävää on teksturoitu soijaproteiini, kuten soijarouhe ja soijasuikaleet.

        En tiedä voiko sanoa että liiottelen haittoja. En yllä sanonut mitä nuo vastaravinteet voivat saada aikaan. Nimesin ne ainoastaan.

        Tofuna, muttei välttämättä täällä länsimaissa. Kyllä minä tiedän että tofua syödään tuollapäin maailmaa. Siksi sanoin "pääasiallisesti", tofu ollen se poikkeus jota en nimeltä maininnut. Enkä tuossa puhunut tofusta mitään pahaa. Se ei tietääkseni ole fermentoitu soijaruoka, mutta silti idässä syödään. Enkä ole lukenut että se aiheuttaisi niillä ongelmia. Siksi en moittinut sitä. Olen tietoinen Okinawalaisten pitkäikäisyydestä. Tuo kirja on itsellä myös hyllyssä. En ole tosin vielä ehtinyt lukea. Pitkäikäiset kansat kiinnostavat minua.

        Olet oikeassa fytiinihapon suhteen. Mutta soijassa on sitä suuria määriä. Fytiinihappoa saa myös muista raaka-aineista joissa sitä on pieniä määriä. Ne pienet määrät riittävät varmaan antamaan mitä hyviä vaikutuksia fytiinihappo voi antaa. Perinteisissä ruokavalioissa on useimmiten fytiinihappopitoiset raaka-aineet valmistettu siten että fytiinihappo neutraloidaan esim. fermentaation avulla. Kasvit joissa vähän fytiinihappoa niin niille ei ole viitsitty mitään tehdä. Mutta runsasfytaattiset lähteet ovat sen verran ongelmallisia kun sitovat enemmän mineraaleja (mm. kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä) että niille on katsottu hyväksi tehdä jotain fytiinihapon neutraloimiseksi.

        Tofua en ole luetellut soijapaskan joukkoon. Syy miksi käytin paska sanaa kun referoin ei-fermentoitua teollisesti valmistettua tusinasoija tavaraa (ansaitseeko soijamaito, soijajugurtti, soijajäätelö, TVP, ja monet muut vastaavat, nimen "ruoka"? Sitä sopii kysyä) oli se että sellainen on niin alamittaista ettei taida olla sen parempi kuin joku McDonaldsin roskaruoka. Ehkä kuitenkin olisi ollut soveliaampi kutsua sitä soijaroskaruoaksi. Taidanpa tätä käyttää vastaisuudessa kun tällaista tusinasoijatavaraa mainitsen.


        Mutta mitä sitten meinaat goitrogeenisten aineiden suhteen sanoa. Ovatko nekin terveysvaikutteisia jotenkin? Entä trypsiini-inhibittorit? On helppoa ottaa kiinni ainoastaan fytiinihaposta koska sen tiedetään omaavan joitain terveysvaikutuksia. Mutta entä ne kaksi muuta?


    • ihmEinen...

      Nyt ei oikein tiedä mihin uskoa, kun monissa lähteissä (anteeksi, en kyllä muista missä lehdissä ja nettisivuilla näitä olen nähnyt) sanotaan soijan ehkäisevän ennen kaikkea rintasyöpää ja olevan näin etenkin naisille erittäin hyödyllistä ravintoa...

      • A ja O

        Soija on edelleen terveellistä, jatka syömistä, äläkä usko kevein tiedoin netissä disinformaatiota levittäviä ihmisiä.


    • Bamboocha

      "käytän soijakastikettä korvaamaan suolan tai ainakin osan "

      Noin vähäiset määrät eivät vaikuta mitenkään, oli totuus soijasta mikä tahansa. Nuo tutkimukset ovat "hieman" ristiriidassa verrattuina omiin kokemuksiini (ne tuntemani ihmiset, jotka ovat käyttäneet soijaa vuosikymmeniä ilman haittavaikutuksia), lisäksi n. 90% lukemistani tutkimuksista teettäjä on ollut enemmän tai vähemmän puolueeton...

      Itse käytän soijatuotteita lähinnä kahvimaitona ja ruuanlaitossa silloin tällöin, joskus harvoin ostan soijajugutteja, -jäätelöitä ym. enkä ole huolestunut. Kaura -ja hampunsiemenvalmisteet paljon ihanampia :)

      • Bamboocha

        "lisäksi n. 90% lukemistani tutkimuksista teettäjä on ollut enemmän tai vähemmän puolueeton... "

        Oli tarkoitus sanoa puolueellinen :S


      • oh..
        Bamboocha kirjoitti:

        "lisäksi n. 90% lukemistani tutkimuksista teettäjä on ollut enemmän tai vähemmän puolueeton... "

        Oli tarkoitus sanoa puolueellinen :S

        Hah!


    • sairastavalle

      soija ei ole hyvä ravinnelisä.

      Henkilökohtaisesti tuli kokeiltua ja sitten selvisi että miksi meni hitaalle olotila,no soijasta.

    • Taruka

      Fermentoitua tofua on olemassa, ja sitä vissiin saa suomessa lähinnä aasialaisista kaupoista. Olen kuitenkin ymmärtävinäni, että tofun käymisprosessi ei ole yhtä pitkä kuin muiden fermentoitujen tuotteiden, joten siinä on silti jäljellä enemmän kasvimyrkkyjä.

      Luulen itse maistavani eron, fermentoitu tofu on kiinteämpää ja happamempaa, siis muistuttaa enemmän juustoa kun perusmarkettien tofupuristeet. Itse kun olen enimmäkseen vegaani ja koetan vähentää soijan käyttöä ja siirtyä mahdollisuuksien mukaan fermentoituihin tuotteisiin, niin tämä aihe kiinnostaa kovin. Soijaproteiini rouhetta yms. syön vain yliopistoruokalassa ja kavereilla, lähinnä koska pelkään kehittäväni allergian tai yliherkkyyden jos altistun liikaa ei-fermentoidulle soijalle, ja se olisi sitten kyllä vegaaniuuden loppu.

    • Kulinaristikokki

      Itse syön soijaa noin kerran kuukaudessa soijakastikkeiden muodossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen

      KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      410
      4622
    2. Kuka on mystinen heppamies?

      Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel
      Kotimaiset julkkisjuorut
      122
      1815
    3. Muutto ei ratkaise mitään.

      Sielläkin on naapurit. 😉 Nähdään?
      Ikävä
      142
      1570
    4. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      75
      1315
    5. Yksi iso yllätys luvassa The Summit Suomi -finaalijaksossa - Tiesitkö nämä Summit-loppukolmikosta?

      The Summit Suomi on tarjoillut yllättäviä pudotuksia ja melkoisen määrän pelkkää kisaajien vaelluksen kuvaamista Norjass
      Tv-sarjat
      15
      1146
    6. Perjantaita!

      Miltä kaivattusi tuoksuu? Tuli mieleen kun täällä usein mainitaan pahasta hajusta. 🤔
      Ikävä
      76
      1123
    7. Voi että! Sergey Hilman paljastaa Race Across the World -kuvauksista: "Tämä oli se paras jekku"

      Tykätään! Aikamoinen pari tämä Sergey Hilman ja Sini Sabotage - herättävät varmasti vahvoja tunteita suuntaan sun toise
      Suomalaiset julkkikset
      13
      1069
    8. Ei tullut konkurssia, tuli 3 karhua

      Olipas hyvä uutinen. Näin sitä vaan tunnetaan. Persut eivät onnistuneet tuhoamaan.. tätäkään
      Ähtäri
      66
      1013
    9. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      38
      980
    10. Ei sua mies varmaan kauheasti haittaa

      Jos otan sut omakseni, tässä lähiaikoina ❤️
      Ikävä
      66
      972
    Aihe