The Patriot -arvio

j.i

Jos kaikki eivät käy http://filmnet.cjb.net - sivuilla lukemassa uusimpia arvioita, niin pastetan tänne yhden...

Rakentava palaute täälläkin on aina tervetullutta.
---------->

The Patriot

Ohjaus: Roland Emmerich
Vuosi: 2000
Kesto: 164min
Ikäraja: k-14

Elokuvia jotka sisältävät selvää oman maan vahvaa esilletuontia vapauden sekä mahdin keinoin - on tuotettu jo vuosisatoja. Mikäpä muukaan maa voisi olla paras lippunsa heiluttaja, kuin Yhdysvallat?

The Patriot on elokuvana todella sympaattinen, mutta joka tapauksessa liiankin paljon vedostettu sankaritarinapohjainen teatterishow. Onneksi elokuvilla on yleensä tietty raja pituudella, toisin kuin teattereissa pisimmät esitykset kestävät toistakymmentä tuntia. Visuaalisuus näissä on käsinkosketeltavaa, mutta näin on myös The Patriotissa hoidettu tehoste sekä lavaste -puolet todella kiitettävästi. Myös vaatetus; sotilaiden asepuvut, lapsien arkivaatteet on niin selvää, historiallista ja ihailtavaa työtä, että ei voi pahaa sanaa sanoa.

Jokainen vapaustaistelu sekä kapina -henkisistä leffoista kiinnostunut on varmasti nähnyt Mel Gibsonin tuottaman, 1995 vuoden Braveheartin, jossa Mel itse heiluukin sotamaalauksineen areenoilla. Jos hakee The Patriotille parasta vertauskuvaa elokuvista, niin se todellakin löytyy edellä mainitusta Braveheart -elokuvasta, josta käsikirjoittajakin on varmasti ottanut rohkeasti vaikutteita freedom -sanan inspiroimana. Ei voida tietenkään puhua mistään kloonaamisesta, mutta molemmat on kiistatta saman alan tavaraa - huiman kestonsa esille tuomia sotaelokuvia.

Benjamin Martin rooli entisenä sotasankarina, nykyisenä keinutuolinkyhääjänä sekä perheenisänä on Mel Gibsonin selkeä ja yksi parhaista taidonnäytteistä. Gibson esittää entistä punanahkasaalistajaa sekä arvostettua patriootti sotilasta, joka oli ainakin ennen valmis taistelemaan vapauden sekä maansa puolesta. Benjamin on kuitenkin ymmärtänyt elämän tarkoituksen ja vastustaa sodanjulistamista. Silti elokuvan alkupuolen totaalinen surunäytelmä; lapsiteloitus, talon polttaminen ja orjien "vapauttaminen" saa Benjaminin rieskomaan kirvestä päähän, kuin tikkaa häränsilmään. Muskettikin laulaa joka toinen minuutti, pieneksi osaksi turhien taistelukohtauksien ansiosta.

Mahdollisimman sankarilliseksi leimattu rooli Benjaminina on todellakin ihailtavaa. Ajanjaksona elokuva sijoittuu Yhdysvaltojen vapaussotaan. Elokuva ei kuitenkaan perustu täydellisesti sotimiseen ja sen rakenteisiin. The Patriot sisältää perhedramatiikkaa ja niin myös jonkin sortin romanssiakin. Mel edustaa elokuvan hyvää puolta, mutta tietenkin se toinen osapuoli sodassa on tehty todella häijyksi sekä törkeäksi. Punatakit eivät ole kiinnostuneita siitä, onko ihminen viestintuoja, lapsi tai nainen, he etenevät majesteetin tähden tehden kunniaa.

The Patriotista huomaa selvät huippubudjetin eleet. Sotakohtauksissa on käytetty huimia puvustemääriä sekä tehosteita tyyliin, Roland Emmerich (Independence Day, Godzilla). Tietenkin tykinkuulalla raajoja rikki on hieman erilaista tehostetta, kuin talojen sädetys ja tuhoaminen. Elokuva on kivaa, mutta pakostikin hieman venähtänynyttä ajanvietettä - suosittelen niille ketkä haluavat katsella Mel Gibsonin ponihäntää 2½ tuntia.

- 77/100%
- Jere Issakainen 22.2.2003

5

344

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rosewater

      Olipa hienoa kun otit esille tämän elokuvan. Patriot on mielestäni hyvä elokuva, pidän itse siitä todella paljon. Patriotissa Mel Gibson tekee yhden parhaista rooleistaan ristiriitaisena evp-upseerina, joka keskittyy tilansa hoitamiseen. Kuitenkin draagiset tapahtumat vetävät Gibsonin esittämän roolihahmon mukaansa.

      Patriot on monessa mielessä mielenkiintoinen elokuva. On totta että se hieman romantisoi ja glorioi sotaa, mutta sodan kauhut tuodaan myös tavallista julmemmin esille. Patriotissa kärsijät ovat nimenomaan sotaan syyttömät siviilit, joita kohdellaan osin julmastikin. Patriot olisi ollut todella lähellä täyden kympin elokuvaa, mikäli loppukohtaus olisi jatkanut samalla linjalla loppuun asti. Patriotin loppu on sitä tyypillistä amerikkalaista sankaruuden korostamista, mistä elokuva oli muuten ihailtavan vapaa.

      j.i.:lle suosittelen Edward Zwickin Glory elokuvaa samasta sodasta. Näkökulma on hieman eri, joten siten sotaan ja sen syihin saa laajemman näkemyksen. Braveheartiin löytyy toki yhtymäkohtia, mutta minusta ne liittyvät lähinnä itse Gibsoniin. Braveheartissa Gibson on selvästi joukkojensa johtaja, kun taas Patriotissa Gibson esittää oman tiensä kulkijaa varsinaisten joukkojen ulkopuolella. Braveheart on nationalistinen elokuva, jossa korostetaan yhteisön voimaa, Patriot korostaa selvästi yksilöä ja hänen mahdollisuuksiaan. Tosin totta on, että kummassakin tapauksessa nimenomaan kosto ajaa miehiä eteenpäin.

      Itse annan Patriotille 9
      Hyvä leffa, hyvä arvio ja sivutkin ovat hyvää työtä.

      • j.i

        Pitää jossain vaiheessa pyrkiä katsomaan mainitsemasi Edward Zwickin Glory -versio.

        Itse pidin myös The Patriotista, sinänsä vain liian pitkä, mutta olisi voinut olla paljon huonmpikin leffa. On totta, että jossain paikoin asiat tuodaan julmasti esille, kuten alun Gibsonin lapsen "teloitus" - sitä en ymmärtänyt.


    • redrum

      Leffatykin arvostelua lukiessani ihmetytti, haukuttiin liian isänmaalliseksi Yhdysvaltojen ylistys leffaksi. Jos elokuvan nimi on Patriot niin tuskin siinä mitään hippi meininkiä ja lipun polttoa silloin esiintyy.
      Vanha ketju mutta olkoon.

    • Elsa-Pekka

      Historian kanssa tuolla ei ole paljoakaan tekemistä. Vaan kun näkisin Al Pacinon tähdittämän elokuvan Revolution.

      • Katkosinep

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      452
      3284
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      411
      2909
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2789
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2162
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      1990
    6. 176
      1390
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1337
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1216
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      77
      1181
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1030
    Aihe