Lypsävien

ruokinnasta

Ensimmäinen asia: Vaihdoin tuossa noin 6kk sitten pelkän valkuaisrehu/vilja ruokinna puolitiiviste/vilja systeemiin. Minun laskujen mukaan tuo muutos tarkoittaa maidoksi muutettuna noin 400 litraa keskituottoon. Eli jos keskituotto nousee tuonverran, niin silloin lisäpanostus on maksanut itsensä takaisin ja sen ylimenevä osa on puhdasta voittoa. Olisiko tätä tasoa? A-rehun viljaton puolitiiviste syötössä, aivan samaa tavaraa kuin suomen rehun 135... Onko minkämoisia kokemuksia vastaavanlaisesta muutoksista? Mulleilla on ihan kivoja tuotoksia, parain 2kk poikimisesta 38kiloa päivässä, ja syömisongelmia ei ole ollut. Nyt ei ole poikinut ku mullikoita, kun noit vanhat lehmät on keväällä poikivia, kiitos kuuman kesän.

toinen asia: Aperuokinta lypsävillä; Syötetäänkö lehmille pelkkä ape, vai onko ruokintakioskit/robotit jotka antavat lisäruokaa sitä tarvitseville? Eli ape tehtäisiin noin 20-25kg lypsävien mukaan ja paremmat saisivat yksilökohtaisen täydennyksen? Jos on vain ja ainoastaan apetta elukat syö, niin millaisiin keskituotoksiin on päästy? Ennakkoluuloiseen mieleeni ei mahdu että umpeen meneviä ruokitaan yli ja heruvia ruokitaan ali, ja tämä olisi taloudellisesti kannattavaa...

Sonnipaikassa ape on varmasti parasta ruokintaa, samoin kuin emolehmillä.

Kolmas asia; jos säilörehu on tasolla D-72 valkuainen 18%, ja juurikaan muuta ei ole antaa lypsäville, minkälaisia ongelmia on mahdollisesti odotetavissa? kiintiöiden ylittymisen ja pieneksi jäävän maitotankin lisäksi?

4

1084

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • _kaikille_

      lehmille. Mikäli sinulla on halpaa työvoimaa, löpöä ja ennenkaikkea aikaa voit toki jakaa karjan ruokintaryhmiin ja tehdä appeen kaikille. Mutta unohda sitten että appeella saisit edullisuutta ruokintaan, terveysvaikutus jää enään jäljelle.

      Voit toki täydentää apetta yksilökohtaisesti!

      Suomessa parhailla petiloilla keskituotos on 11 000 kg ja maailmalla 14 000.

      Itsellä ollut nyt 7 vuotta ja keskituotos nousuut sinäaikana 1500 kg ollen nyt noin 10 000. Syy nousuun ei ole appeen

      • tarkoitin

        että kuinkahan yleisesti apetta täydennetään? ittel ei ole aperuokintaa, eikä pahemmin mitää tietoa aiheesta. Semmonen strategia va olis että ape tehdään 25 kilon mukaan ja robotti/kioski täydentää.

        Tosin, pelkästään hyvällä säilörehulla lehmän lypsää tuon 25 kiloa, ja jos niinpäin ajattelee, ni apevaunu on vain helkkarin kallis rehunsilppuamis vaunu, paalisilppurilla tekisi saman homman paljon pienemmillä pääomaksutannuksilla ja pienemmällä polttoaineella kulutuksella. Jos on paaleisssa rehu.


    • Agrologi

      Kannattavuuden vertailuun vaikuttaa monet asiat, joten suoraa vastausta kysymykseesi en osaa antaa. Kuitenkin tuo 400 l/lehmä/vuosi vaikuttaa ihan oikealta suuruusluokalta. Jotkut ovat saaneet kannattavuuden rajaksi hiukan pienenmänkin maitomäärän (esim. miten laskit viljan kulutuksen pienenemisestä syntyneen säästön?, tai miten huomioit nousseesta tuotoksesta johtuvan rehunkulkutuksen lisäyksen?).

      Suomen rehun 135 ei ole aivan veratilukelpoinen A-rehun viljattoman kanssa, koska A-rehun viljaton puolitiiviste sisältää nimestään huolimatta n.10% vehnää. Näin se on huomattavasti tärkkelyspitoisempi, lisäksi sen raaka-ainepohja on kapeampi. Sinällään hyvä, jos toimii teidän navetassa, seuraisin kuitenkin tarkasti mahdollisia sorkka ja pötsi ongelmia (yleisimpiä korkean tärkkelyksen aiheuttamia vaikeuksia) ja lehmien yleiskuntoa (usein liika tärkkelys näkyy myös "huono tuuri"- tyyppisinä vaikeuksina, eli yksi ei tiinehdy, toisella poikimavaikeuksia, kolmas ei syö ja neljäs jotenkin elottoman oloinen...) Suomen rehun 135 kanssa vertailukelpoinen tuote on Raision Maituri 28.

      Aperuokintaa toteutetaan kahdella mallilla eli täysaperuokintana ja osittaisaperuokintana.

      Täysaperuokinnassa lehmille tehdään ape ryhmittäin tuotoksen mukaan (Suomessa navettojen pienen koon vuoksi yleensä kaksi ryhmää lypsävät vasikat ja umpilehmät hiehot). Etuina tässä menetelmässä on edullisempi konekustannus ja työn helppous verrattuna osittaiseen aperuokintaan. Ongelmana lehmien laihtuminen alkulypsykaudesta ja lihominen lypsykauden lopulla ja matalammat herumishuiput. Parhaat ovat päässet tällä kahden appeen mallilla n.10000kg tuotoksiin, mutta yleensä tuotokset pyörii 8000-9000kg välillä.

      Osittaisessa aperuokinta on kuvailemasi malli, jossa ape tehdään matalamman tuotosvaiheiden lehmien tarpeiden mukaan ja korkeampi tuottoiset saa sen lisäksi väkirehutäydennystä väkirehurobotilta, kioskista tai lypsyrobotilta. Tässä ongelmana on korkeat kustannukset (apevaunu kioskit/robotti) ja monimutkaisuus ruokinnan suunnittelussa. Etuna on ruokinnan yksilöistämismahdollisuuden tuotosvaiheen mukaan.
      Tällä systeemillä pääsee samoihin tuotoksiin, kuin erillisruokinnallakin, riippuen lehmien tuotospotenttiaalista ja käytetyistä rehuista. (erillisruokinta = säilörehu ruokintapöydälle ja väkirehu kullekkin lehmälle erikseen tuotoksen mukaan)

      Mitä taphtuu, jos lehmät siirretään pelkälle säilörehu ruokinnalle (olkoonkin säilörehu kuinka hyvää tahansa)? Nykylehmiä on jalostettu maidontuotantoon niin voimakkasti, että ne heruvat poikimisen jälkeen vaikka oman terveytensä kustannuksella. Eli lehmäsi heruvat joka tapauksessa perinnöllisen kyvystään riippuen 25-35kg, alkavat laihtumaan.

      Kun lehmä laihtuu voimakkaasti sen hedelmällisyys kärsii (ei kiimoja, huonot kiimat, tiinehtymisvaikeuksia, varhais luomisia). Luonnossa lehmä varmistaisi tällä oman hengissä säilymisen ja maidon riittämisen jo syntyneelle vasikalle.

      Myös muut tuotantokauden sairaudet iskee helpommin, kun lehmän elimistö alkaa välittää viestiä ravitsemustila alentunut, käytetään olemassa olevat resurssit hengissä säilymiseen ja jo syntyneen vasikan elossa pitämiseen (eli lypsämiseen). Lehmillä alkaa olla enemmän tulehdussairauksia (utaretulehdus, niveltulehdukset...) ja muita tuotontosairauksia.

      3-5kk poikimisesta tilanne tasaantuu. Tuotos on sopeutunut sopivalle tasolle ravontoon nähden (10-20kg/pv) lehmä alkaa vähitellen lihoa, kiimat palaa, jos lehmälle ei ole ehtinyt kehittyä rakkuloita tms. 6-8kk poikimisesta lehmä alkaa mennä umpeeen, tässä vaiheessahan vasikka alkaisi pärjäta jo luonnossa ilman maitoa.

      Jos sinulla on ongelmia kiintiöiden kanssa suosittelisin ennemminkin vähentämään lehmiä, selviäthän navettatöistä helpommalla jos hoidettavia on komannes vähemmän (sen sijaan, että alentaisit keskituotosta kolmanneksella). Lisäksi tälläinen isompi "kertakarsinta", antaa mahsollisuuden poistaa ongelmalehmiä (soluttajat, potkurit, hitaat lypsettävät...) kerralla useamman.

      Jos haluat laskea tuotoksia ruokintaa rajoittamalla kannatta herumishuippuja tasata vähän, mutta suurin rajoitus tehdä loppulypsykaudesta. Myöskään siemennysten aloittamista ei kannata kiirehtiä, vaan mielumminkin lykätä, jolloin lehmä ehtii olla pidempään ummessa.

      Ruoki kaikki lehmät poikimisen jälkeen tuotosluokan 35( =35l maitoa päivässä) mukaan (tai tuotoksen mukaan, jos tuotos tuon alle) ja hiehot tuotosluokan 25 mukaan. Kun maitomäärä laskee tuon alle ruoki tuotoksen mukaan. Kun lehmä on tiineenä ja poikimisesta kulunut väh. 5kk pudota väkiret hiljalleen pois (kokonaan ilman väkirehua vasta, kun maitomäärä alle 20kg ja poikimisesta väh. 6kk ja uudesta tiinehtymisestä väh. 2kk (luomisriski)). Laita lehmä umpeen, kun maitomäärä 5-10kg päivässä. Jos siemennystä on viivytetty lehmä ehtii olle ummessa 3-5kk. Säästöä syntyy kun loppulypsykaudesta ja ummessaolokaudella ei väkirehuja anneta.

      • ruokinnasta

        Tuossa kannattavuusarviossa en ottanut huomioon viljan kulutuksen muutosta, koska se on suht pieni, ja periaatteessa ne saa sitä vapaasti, eli jos ei heruva syö kaikkea niin annetaan vähemmän.. Joten tuo arvio on semmonen, että jos se ylittyy, niin voidaan olla melko varmoja siitä että lisäpanostus on kannattanut.

        Eipä tällä 6kk aikana ihmeempiä ongelmia ole ollut. Kiimattomuutta ja heikentynyttä tiinehtyvyyttä kolmella, tosin yksi on ennenkin ollut heikko tiinehtymisessä, ja yksi nisitä on sen tytär ja kolmannella on kierrot heitelly ihmeellisesti. Mutta maallis-huhtikuulla tiedetään enemmän ku vanhat poikii. Ja tätä kevään poikimarypästä vissiin taitaa muillakin olla, mitä on kuullut...

        Oikeastaan syönti on parantunut, 1 mahd. ketoosi, ja sekin mullilla jolla oli hammasongelmia poikimisen jälkeen tässä poikimisen jälkeen. Sorkkakuumetta ei vielä ole ilmennyt, suurempia pötsiongelmia ei ole koskaan ollut..

        0-toleranssi aureuksen suhteen ollut käytössä tässä viimeisen 10 vuotta, ja muutenkaa vaivaasen elukan kanssa ei tanita, poistokynnys varmasti alhaisempi kuin monella muulla. Mutta tämä johtaa siihen, että kun lehmässä ei ole mitään pahaa vikaa, se omaa mahdollisuuden elää vanhaksi, ja poikia useita kertoja, jolloin on taasen enemmän varaa valita ne lehmät minkä vasikoita kasvatetaan .

        Tarkoitin tuolla pelkkä säilörehu ruokinnalla, että jos on hyvä rehu, niin lehmä laskevan tuotoksen aikana pystyy tuottamaan yli 20kiloa hyvän rehun voimalla, ja pienellä vilja lisällä. herumiskaudella oleva 10.000 vuodessa lypsävä varmaan kuolis hyvin äkkiä...

        Tuotoksia ei lasketa, vaan kiintiötä yritetään hakea lisää ja maitotankin saa vaihdettua. Eip noita elukoita ole ni kauhiasti, ruokinta; vilja/tiiviste käsipelillä, rehu pienkuormaajalla.
        Elukoitten kasn voi mennä ni moni asia reisille, että kun vastustaa ni sitte vastustaa.

        poikimisväli meillä on suht pitkä, mutta en pyrikkään että se olisi 12kk, sillä hieman pidemmillä lepoajoilla elukka paranee varmasti poikimisen ja lypsykauden rasituksista. Ja jos mahdollisesti tällä saaavutetaan yksi tuotantokausi lisää, niin kannattavuus paranee. Olisikohan tuo poikimaväli lähellä 14kk... en muista.. umpeuttaminen sujuu hyvin helposti, ei tarvitse 20 kilosta yrittää umpeen..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      113
      5273
    2. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      67
      5064
    3. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      91
      4134
    4. Miten mä olisin

      Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.
      Ikävä
      75
      3620
    5. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      60
      3218
    6. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      43
      2801
    7. Kerro kolme huonoa ja

      kolme hyvää asiaa kaivatustasi? Än yy tee nyt
      Ikävä
      15
      2297
    8. Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen

      Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️
      Ikävä
      54
      1939
    9. Rakastatko mua

      Vielä?
      Ikävä
      40
      1800
    10. Onko kaivattusi

      kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.
      Ikävä
      38
      1663
    Aihe