Aihe

Kultteja suomessa?

Kulttityttö

Moikka

Onko suomessa kultteja? Siis sellaisia jonka luona asutaan, ja hoidellaan arkisten asioiden sivussa jotain muuta maagista, tai uskonnollista? Esim. salkkareissa silloin aikoinaan Mia kuului kulttiin, ja amerikoissa on kultteja vaikka millä mitalla, mutta onko niitä suomessa. jonkin niissä vain vetää puoleensa.

17

1765

  Vastaukset

  • "...on the subject of Sokka Gakkai, let us not forget that while they may be the largest creepy somewhat religious organization in Japan, they are far from the creepiest. That honor, naturally, goes to our old friends Aum Shinrikyo. Now, Sokka Gakkai and Aum Shinrikyo may be rivals in terms of how much they creep us out, but did you ever know that they actually had some more direct rivalry? More specifically, that Shoko Asahara, the Guru of Aum, actually attempted to assassinate Daisaku Ikeda."

   Kultti on hierarkinen, lujaotteisesti ylhäältä päin hallittu uskonyhteisö. Sen ylin auktoriteetti on joko karismaattinen uskonnollinen johtaja (tässä tapauksessa Daisaku Ikeda) tai elitistinen ryhmä, joka hallitsee organisaatiota ja kerää myös taloudellisen hyödyn (jostakinhan se SG:n käsittämättömän valtava omaisuus on peräisin, vai mitä?).Kultissa on jäsenhierarkia, eli eri arvoasteita.
   SG on erityisesti yrittänyt, usein väkivalloin, estää median sananvapautta. Jäsenien suhteesta Ikedaan voi lukea hyviä esimerkkejä järjestön omista lehdistä ja nettisivuilta. "Senseitä" ihaillaan kritiikittömästi ja hänelle kirjoitetaan lauluja, runoja ja rakkaudentäyteisiä puheita. Esimerkiksi Ranskassa järjestö on vaarallisten uskonnollisten lahkojen listalla ja viranomaiset seuraavat sen toimia.
   En yhtään epäile etteikö joku suomalainen taustoista tietämätön tai niistä välittämätön voi olla tyytyväinen ja saada elämäänsä sisältöä ja ihmissuhteita Soka Gakkain kautta. Jokainenhan tulee lopulta omalla uskollaan autuaaksi.

   • Ai,tämä tismalleen sama keskustelu
    pyörii täälläkin. Luin sanasta sanaan
    saman tekstin buddhalaisuus-palstalla.


  • Kultti on teologien työtermi, jota tavallisessa kielessä ei käytetä. Englannin kielestä levinnyt sana the cult pitää kääntää: lahko.

  • Lestadiolaisuus.

  • Yhdyn siihen että lestaadiolaisuus on kultti. Täysin uskonnollisia fanaatikkoja jotka tuputtaa uskoaan muille.

   • "Yhdyn siihen että lestaadiolaisuus on kultti. Täysin uskonnollisia fanaatikkoja jotka tuputtaa uskoaan muille."

    Kannattaa muistaa, että maan pääministeri on tämän määrityksen mukaan kultin jäsen, vaikkakaan ei varsinainen kulttihahmo :-)


  • "Moikka

   Onko suomessa kultteja? Siis sellaisia jonka luona asutaan, ja hoidellaan arkisten asioiden sivussa jotain muuta maagista, tai uskonnollista?"

   Kyllä on.
   Määritelmäsi tuottaa hakutuloksena esimerkiksi kristin uskon.

   Siinähän luetaan loitsuja(rukoillaan), pidetään toteemipaalua(pönöpuupökkelö uhrikabinetin, eli kirkon katossa) ja uhrataan ruumiit ja veret ylipapittaren avustuksella.

  • Lestadiolaisuus ei ole kultti. Jehovan todistajat ovat kultti.

   • Perustele! Huomaa, etten väitä myötä enkä vastaan, vaan haluan vain tietää miten teet tuon jaottelun. Ja jos joku muu haluaa ottaa asiaan kantaa, niin toki ottakoon - en siis vaadi perusteluita nimenomaan vain edelliseltä kommentoijalta.


   • Ovatko Jehovan todistajat kultti?
    Jehovan todistajat eivät ole kultti. Olemme kristittyjä ja yritämme parhaamme mukaan jäljitellä Jeesusta Kristusta ja noudattaa hänen opetuksiaan.

    Mikä on kultti?
    Ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä, mitä ”kultti” tarkoittaa. Seuraavassa tarkastellaan kahta yleistä käsitystä ja sitä, miksi ne eivät pidä paikkaansa Jehovan todistajista.

    Jotkut ajattelevat, että kultti on uusi tai harhaoppinen uskonto. Jehovan todistajat eivät ole keksineet uutta uskontoa. Jäljittelemme sen sijaan ensimmäisen vuosisadan kristittyjä, joiden toiminnasta ja opetuksista kerrotaan Raamatussa (2. Timoteukselle 3:16, 17). Uskomme, että Pyhän Raamatun tulisi antaa määrittää, millaista on oikeanlainen palvonta.

    Jotkut ajattelevat, että kultti on vaarallinen uskonlahko, jolla on ihmisjohtaja. Jehovan todistajat eivät pidä johtajanaan ketään ihmistä, vaan heitä ohjaavat seuraavat sanat, jotka Jeesus esitti seuraajilleen: ”Yksi on teidän Johtajanne, Kristus.” (Matteus 23:10.)

    Jehovan todistajat eivät ole vaarallinen kultti, vaan heidän uskontonsa hyödyttää heitä itseään ja myös yhteiskunnan muita jäseniä. Esimerkiksi evankelioimistyömme on auttanut monia ihmisiä pääsemään eroon haitallisista riippuvuuksista, kuten huumeista ja alkoholin väärinkäytöstä. Lisäksi pidämme eri puolilla maailmaa luku- ja kirjoitustaidon kursseja, joiden avulla tuhannet ovat oppineet lukemaan ja kirjoittamaan. Annamme aktiivisesti myös katastrofiapua. Pyrimme parhaamme mukaan vaikuttamaan toisiin myönteisesti, aivan kuten Jeesus käski seuraajiaan tekemään (Matteus 5:13–16).


  • Johdan sattumalta itse salaista kulttia, johon muodollisesti pätevät neitokaiset voivat tiettyjen liittymisriittien avulla liittyä.

   Eikun jäsenanomusta laatimaan.

  • " jonkin niissä vain vetää puoleensa."

   Nuoret ja ei enään niin nuoret haluavat tulla seksuaalisesti hyväksikäytetyksi hyvällä syyllä,
   koska johtaja oli niin karismaattinen
   ja muutenkin ihku :-)

   Cultti
   https://www.youtube.com/watch?v=ZCOSPtyZAPA

   • Kultti "pappi" on varmasti imaani Jonka pitäisi valistaa tässäkin asiassa oikein, ettei pienten lasten tarvitsisi itkeä ja kärsiä traumoja: Pitäkää ne molokit vaan siellä housuissanne.

    3.Mooseksen kirja:
    18:21 Älä anna lapsiasi poltettaviksi uhrina Molokille, ettet häpäisisi Jumalasi nimeä. Minä olen Herra.
    20:2 "Sano israelilaisille: Jos joku, kuka tahansa israelilainen tai muukalainen, joka asuu Israelissa, antaa lapsiansa Molokille, hänet rangaistakoon kuolemalla; maan kansa kivittäköön hänet. >> Jakeen lisätiedot
    20:3 Ja minä käännän kasvoni sitä miestä vastaan ja hävitän hänet hänen kansastansa, koska hän on antanut Molokille lapsiansa saastuttaen minun pyhäkköni ja häväisten minun pyhän nimeni.
    20:4 Ja jos maan kansa säästää sitä miestä, joka antaa lapsiansa Molokille, niin etteivät he häntä surmaa,
    20:5 niin minä itse käännän kasvoni sitä miestä vastaan ja hänen sukuansa vastaan; hänet ja kaikki, jotka häntä seuraten ovat lähteneet haureudessa kulkemaan Molokin jäljessä, minä hävitän heidän kansastansa.
    2.Kuningasten kirja:
    23:10 Hän saastutti myöskin polttopaikan Ben-Hinnomin laaksossa, ettei kukaan voisi panna poikaansa tai tytärtänsä kulkemaan tulen läpi Molokin kunniaksi.
    Jeremia:
    32:35 Ja he ovat rakentaneet Baalille uhrikukkulat, jotka ovat Ben-Hinnomin laaksossa, polttaakseen poikiansa ja tyttäriänsä uhrina Molokille, mitä minä en ole käskenyt ja mikä ei ole minun mieleeni tullut. Tällaisia kauhistuksia he tekivät ja saivat Juudan syntiä tekemään.
    Apostolien teot:
    7:43 Ette; vaan te kannoitte Molokin majaa ja Romfa jumalan tähteä, niitä kuvia, jotka te olitte tehneet kumarrettaviksenne. Sentähden minä siirrän teidät toiselle puolelle Babylonin.'


  • Moooikka vaan

  • Islam on iso kultti.
   Suljettu, ankara, vihamielinen muille, erota ei saa kultista tai tapetaan, säätelee raa-asti ihmisten elämää. Homojen tappaminen, kunniamurhat, tyttöjen silpominen ja naisten huivipakko ja ankara kuri ja liikkumisen kontrollointi tytöillä ja naisilla.
   Kyllä noilla jo kultiksi voi sanoa.

   Toinen kultti on hare krisna -kultti.
   Lisäksi on hyvin pimeitä salaisia noituuskultteja, vapaamuuraritkin on tällainen.

  • jos ei olisi uskontoja niin maapallo olisi melko hyvä paikka.
   ihminen on aika kekseliäs keksimään uskontoja ja kultteja. kaikki ainoita ja oikeita. omasta mielestään.

   • Yksinuskominen, ei mikään kultti sentään.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   81
   7082
  2. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   6832
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   269
   4170
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   84
   3012