kellään tälläisestä tapauksesta, annoin miesystävälleni suuseksiä ilman suojaa, ja hänellä on kondylooma ja hän oli juuri hoitanut näkyvät näppylät/syylät pois penslaamalla mutta siis ihan juuri eli jtn ei näkyviä kondylooma muutoksia hänellä mahdollisesti on ja onkin(kerta 4-5vuotta voi mennä siihen että kondylooma ns.häviää ja tartunta riski minimi.. eli miten suuri todennäköisyys on että olen saanut kondylooman suuhuni ja ne keillä kondylooma on todettu suussa, niin mitä oireita on tullut ja onko siihen mitään hoitoa olemassa? testeihin olen muihin kyllä menossa mutta voiko tätä kondyloomaa suussa todeta muutoin jos ei näkyviä muutoksia siellä ole? saatoin itseni kyllä hyvin typerästi ahdistavaan tilanteeseen ja tietoinen olin hänen kondyloomastaan.. helpottaisi kummasti jos jollain jtn tietoa/kokemusta olisi asiasta sanoa, meinaa huonosti tietoa löytyy suussa olevasta kondyloomasta. kiitän vastauksista!
onko kokemusta
2
1458
Vastaukset
- mielestä..
kondylooma kyl voi suuhun tarttua..
- laboraattori
Älkää nyt levittäkö väärää tietoa eteenpäin, jos ette ole ihan varmoja.
Kopsaan suoraan Suomen hammaslääkäriliiton sivuilta, kun en jaksa alkaa itse runoilemaan:
"Mitkä sukupuolitaudit voivat esiintyä suussa?
Sukupuolitaudit ovat valitettavan yleisiä varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa. Viime vuosina tartuntojen määrä on lisääntynyt ja mm. uusia klamydiatapauksia on ilmennyt vuosittain noin 10 000. Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun tai huulen limakalvoilla: herpes, kondylooma eli visvasyylä, tippuri, kuppa ja klamydia. Myös HIV ja B-hepatiitti voivat tarttua suun limakalvojen kautta. Syyhypunkki ja satiaiset ovat ainoat sukupuolitautien aiheuttajat, jotka eivät tartu suuhun.
Miten sukupuolitaudit tarttuvat suuhun?
Tartunta edellyttää suuseksissä tapahtuvaa suojaamatonta limakalvokontaktia. Tauti voi tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen. HIV:n kohdalla on mahdollista, että tartunta tapahtuu syvälle nieluun tunkeutuvissa kielisuudelmissa, jos sylki on selvästi veristä ja HIVinfektio on hyvin tuore tai AIDS-vaiheessa. Kevyessä suukottelussa tartuntariskiä pidetään mitättömänä.
Mikä aiheuttaa sukupuolitaudin?
Sukupuolitaudeilla on erilaisia taudinaiheuttajia. Herpes ja kondylooma ovat virusinfektioita. Herpesvirusta on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Yleensä HSV-1 aiheuttaa huulessa tai nenänpielessä esiintyvän huuliherpeksen, HSV-2 taas sukupuoliherpeksen. HSV-1:n aiheuttama huuliherpes voi kuitenkin tarttua myös sukuelimiin ja HSV-2:n aiheuttama sukupuoliherpes vastaavasti huuliin. Kondylooman aiheuttaja on papilloomavirus, joita on kymmeniä eri tyyppejä. Tietyt papilloomavirukset aiheuttavat esimerkiksi ihosyyliä, toiset tyypit sitä vastoin sukuelinten kondylooman, joka voi tarttua myös suun limakalvoille. Kupan, tippurin ja klamydian aiheuttajat ovat erilaisia bakteereita, esimerkiksi tippurilla gonokokki.
Minkälaisia oireita sukupuolitaudit aiheuttavat suuhun?
Sukupuolitaudit aiheuttavat hyvin erilaisia oireita ja taudin tunnistamista vaikeuttaa myös se, että suussa saattaa samaan aikaan olla useampiakin oireilevia sukupuolitauteja. Tauti voi olla myös hyvin vähäoireinen tai täysin oireeton. Usein tartunnan saakin oireettomalta taudinkantajalta, joka ei edes tiedä sairastavansa sukupuolitautia. Tartunnan saamisen jälkeen oireet eivät ilmene heti vaan jokaiselle taudille tyypillisen itämisajan jälkeen.
Herpes aiheuttaa huulen limakalvolle haavauman tai rakkuloita, jotka alkuvaiheessaan kutisevat ja/tai polttelevat. Tauti voi olla myös oireeton.
Herpes yleensä uusiutuu säännöllisin väliajoin eikä siihen ole parantavaa hoitoa.
Papilloomavirusinfektion oireet ovat hyvin vaihtelevia. Suun limakalvoilla voi esiintyä sekä iholle että sukuelinten limakalvoille syyliä aiheuttavia virustyyppejä. Papilloomavirus tarttuu suorassa kosketuksessa.
Kondylooma voi olla piilevä eli täysin oireeton tai ilmetä suun limakalvolla kukkakaalimaisina, sileä- tai rosopintaisina syylinä eli papilloomina, jotka ovat alustastaan koholla.
Kupan aiheuttava spirokeettabakteeri tunkeutuu elimistöön vaurioituneen ihon tai limakalvon kautta. 3–4 viikon kuluttua tartunnasta tartuntakohtaan syntyy ns. ensihaava, joka on yleensä aristamaton, kovareunainen ja kiinteän tuntuinen. Läpimitta vaihtelee 2 ja 20 mm:n välillä. Se sijaitsee usein huulessa, kielessä tai nielurisassa. Usein myös leuanalusja kaulan imusolmukkeet turpoavat. Ensihaava paranee itsekseen. Jos kuppaa ei hoideta, tauti siirtyy piilevään vaiheeseen, kunnes muutaman kuukauden kuluttua tartunnasta se aktivoituu uudelleen. Tässä ns. toisen vaiheen kupassa oireita ei välttämättä ole lainkaan tai sitten oireet ovat hyvin moninaisia ja suun limakalvoille voi ilmaantua mm. vaaleita läikkiä. Jos tauti jää edelleen hoitamatta, oireet häviävät ja tauti muuttuu jälleen piileväksi jopa vuosikymmenien ajaksi. Myöhemmin kuppa voi jälleen aktivoitua ja aiheuttaa mm. vakavia hermostovaurioita.
Gonokokkibakteerin aiheuttama nielutippuri on useimmiten oireeton. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa kurkkukipua ja läheisten imusolmukkeiden turpoamista, nielurisoihin voi kertyä lisäksi märkäeritettä.
Klamydia esiintyy muita sukupuolitauteja harvemmin suussa ja nielussa, koska klamydiabakteeri lisääntyy huonosti suun limakalvoilla. Nieluklamydia voi olla oireeton tai aiheuttaa melko vähäisiä oireita kuten nielun punoitusta ja imusolmukkeiden turvotusta.
Millaisia kokeita suussa esiintyvien sukupuolitautien toteamiseksi tarvitaan?
Herpesrokahtuma on yleensä ulkonäöltään tyypillinen, mutta päältä päin HSV-tyypin määrittäminen on mahdotonta. Jos halutaan varmistaa diagnoosi, herpesrakkulasta voidaan ottaa vanupuikolla solunäyte, joka tutkitaan laboratoriossa. Kondylooma on ulkonäöltään myös hyvin tyypillinen, ja diagnoosi voidaan tehdä silmämääräisesti tai kudoskoepalan perusteella. Tippuri ja klamydia diagnosoidaan nieluviljelyllä. Nielurisoista pyyhkäistään vanupuikolla näyte, joka viljellään laboratoriossa. Kupan toteamiseen tarvitaan verinäyte. Kuppatartunta ei ole havaittavissa verikokeessakaan aivan taudin alkuvaiheessa, mutta kun ensihaava alkaa parantua, tartunta näkyy myös verikokeessa.
Miten sukupuolitauteja hoidetaan?
Tippurin, klamydian ja kupan hoidossa käytetään antibiootteja. Hoidonjälkeinen kontrolli on erittäin tärkeä, jotta paraneminen saadaan varmistettua eikä tauti jää oireettomana itämään. Näin saadaan myös taudin leviäminen eteenpäin estettyä. Herpes ja kondylooma ovat virustauteja, joten niitä ei voida hoitaa antibiootein. Herpeksen oireita voidaan lievittää estolääkityksellä, joka jossain määrin myös ehkäisee rokahtumien ilmaantumista. Lääkitys ei kuitenkaan paranna herpestä, vaan virus jää piilevänä elimistöön ja voi aiheuttaa herpeksen myöhemmin uudelleen. Monilla mm. stressitilanne aiheuttaa rakkuloiden ilmaantumisen. Kondyloomaakaan ei voi lopullisesti parantaa lääkkeillä, vaan se jää herpesviruksen tavoin piilevänä elimistöön ja voi puhjeta uudelleen. Syyliä voidaan kuitenkin poistaa jäädytyshoidolla, lääkepenslauksella ja laserilla.
Miten sukupuolitautien tarttumisen suuhun voi ehkäistä?
Koska sukupuolitaudit tarttuvat suorassa limakalvokontaktissa, ainut keino estää tartunta on kondomin käyttö myös suuseksissä. Suuseksiä kannattaa välttää, jos on saanut tartunnan."
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 723053
- 552715
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322335- 792178
- 951996
- 541906
- 121576
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan171537Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil301380Mitä nämä palautteet palstalla ovat?
Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?291349