Mitä teen????

Äitipuoli

Viime kesänä siskoni kuoli ja hänen 7v.poikansa tuli meille. Olen nyt lopen väsynyt, ymmälläni ja surullinen. Häntä ei ole diagnisoitu koska psykologi tekee vielä joitakin testejä täällä kotipaikkakunnalla.
Poika on suloinen ja sydämmellinen mutta....
Koulun aloittaminen oli aluksi kamalaa. Hän suorastaan repi hiuksia päästä ja huusi kurkku suorana kun pistimme hänet tekemään läksyjä. Hän keksi kaikki konstit välttääkseen ne. Piilotti koulukirjat, jätti kouluun ne, siirsi opettajan merkintöjä jotta tehtäviä olisi vähemmän jne jne.
Nyt opettaja merkitsee tehtävät reissariin ja pakkaa kirjat laukkuun ja me kotona valvotaan että poika tekee läksynsä. Oma-aloitteisesti hän ei niitä koskaan tee.
Illalla hän ei malta käydä pissalla ja seurauksen arvaa.... Kuulema ei kerkeä???
Vaatteet täytyy katsoa valmiiksi ja sittenki on pakko tarkistaa mitä hänellä on päällä. Kaikki on aina hukassa vaikka joka tavaralle ja vaatteelle on lapsilla omat paikat. Hän ei malta syödä rauhassa vaan ahmii... Hän tuntuu unohtavan samantien mitä hänelle sanotaan. Alakerrasta yläkertaan on liian pitkä matka toimittaa asia, hän unohtaa sen puolivälissä.
Voisin jatkaa tätä vaikka kuinka pitkään.
Meillä on ennestään monta lasta (yhdellä dysfasia)joten uskon tietäväni mitä tuon ikäiseltä voi odottaa. Onhan lapset erinlaisia ja niin pitää ollakkin mutta nyt on niin että tämä yksi imee kaiken voiman.
Minulla on vaikea sitoa tunnesiteitä lapseen. Tunnen itseni paskaksi kun koko ajan naputan ja möykkään. Olen itkenyt ja surrut tilannetta koska haluaisin olla hänelle hyvä. Minulla vain ei ole työkaluja eikä mitään tukea.
Äitinsä oli ollut huolissaan tilanteesta ja oli ollut tarkoitus ottaa asia lääkärin kanssa puheeksi mutta hän ei kerennyt....
Nyt psykologi vain höpisee pää kallellaan kuinka tramaattisen kokemuksen lapsi on kokenut kun menetti äitinsä eikä ole oikein kuulevinaan minua. Haluaisin kuulla onko muita vastaavia tilanteita??? Voinko tehdä mitään mikä nopeuttaisi diagnoosia ja vaikka hänellä ei olisikaan adhd niin mistä voin saada apua tähän arkipäivään??? Voimat on vähissä ja mietin että väärä ihminen lähti

4

749

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kerrankin taitaa

      psykologi olla oikeassa. Menettää äitinsä 7-vuotiaana on ihan järkyttävä juttu. Lapsella on traumaattinen stressi! Hänellä ei siis ole isääkään? Ei siskoja jne. Hän on ihan yksin maailmassa, tavallaan. Luulen että hän tuntee näin, jos nyt vasta muutti luoksesi kun siskosi kuoli. Hänen maailmansa on romahtanut, joten ymmärrettävästi koulu on viimeinen asia johon pystyy keskittymään!

      Sinun kannattaa olla kärsivällinen, surutyö ja toipuminen vie aikaa, mutta kun on toipunut koulu menee varmaan ihan hyvin.

      Itsellä on kokemusta vain oman vanhemman kuolemasta aikuisena. Näin kuinka erään ihmisen maailma lähipiirissä romahti täysin. Hän vielä todisti tätä kuolemantapausta. Hän ei ole koskaan ollut ennallaan sen jälkeen ja hän on aikuinen. Uskoisin että kyllä lapsellakin menee toipumiseen aikaa.

      • BadMyntton

        asiallinen pointti ja tulee ottaa huomioon, mutta jos luit avaajan kirjoituksen ajatuksella, niin huomasit, että jo äiti oli ollut huolissaan lapsensa kehityksestä ja pyytänyt tutkimuksia. Harvemmin sitä traumaattista stressiä etukäteen tulee...:D

        Lapsella on tapahtunut paljon asioita pienen ajan sisällä ja niillä on varmasti vaikutusta hänen käytökseensä, mutta se ei vie pois sitä tosiasiaa, että arki on saatava hallintaan, oli se syy sitten mikä tahansa.


    • BadMyntton

      Sanonpa nyt heti aluksi, ettei se diagnoosi sinua autuaaksi tee. Se avaa ovia tiettyihin tukipalveluihin ja tukiin, mutta toimiin on hyvä ryhtyä heti.

      Voin suositella muutamia käytännön vinkkejä arkeen, josko se auttaisi.

      Tiedän että voimat ovat vähissä ja sen myötä helposti turhaantuu ja alkaa huutaa ja moittia. Tästä ei kuitenkaan ole kuin haittaa. Huutaminen ja möykkääminen on kuin heittäisit bensaa liekkeihin. Rauhallisuus, napakkuus ja johdonmukaisuus sen sijaan toimii. JOs tunnet, että hermo palaa, mene toiseen huoneeseen rauhoittumaan ja yritä sitten uudelleen.

      Yritä käydä lapsen kanssa uudet tilanteet etukäteen läpi. Mitä tapahtuu, missä, milloin, miksi, ketä...Tämä helpottaa lasta hahmottamaan tuleva tilanne ja antaa aikaa valmistautua siihen.

      Läksyjen teolle on syytä varata rauhallinen paikka. Kaikki ylimääräiset ärsykkeet on syytä karsia tästä paikasta. Se voi olla vaikka yksi nurkkaus, jossa on kirjoituspöytä ja tarvittavat vempeleet. Yritä järjestää niin, että läksyt tehdään aina samaan aikaan joka päivä.

      Anna lapselle lyhyitä ja selkeitä ohjeita esim. pese kädet... älä mahduta samaan lauseeseen montaa eri asiaa! Huolehdi, että vaatteet ja tavarat löytyvät aina samasta paikasta ja että lapsi tunnistaa nämä paikat. Voit esim ottaa valokuvia vaatteista ja leluista ja liimata ne vaikka kaappien oviin. Tämä helpottaa lasta löytämään tarvitsemansa. Vaatteet voi katsoa lapsen kanssa yhdessä valmiiksi niin, että lapsi voi vaikuttaa mitä päälleen laittaa. Otat vaikka kaksi vaatekertaa ja annat valita niistä. Liikaa ei saa olla vaihtoehtoja, ettei karkaa huomio ja mene arpomiseksi.

      Huolehdi että lapsella on tarkat rutiinit. Kun asiat tapahtuvat joka päivä suht samalla tavalla, lapsi oppii hahmottamaan toiminnot helpommin. Voit vaikka tehdä lapsen kanssa lukujärjestyksen jostä käy ilmi päivän rutiinit. Voit helpottaa lssta havainnoimaan käyttämällä esim. kuvia,aamu,ilta, yö...Katso että lapsi tekee iltatoimiensa pääteeksi pissan ja auta asiaa esim palkitsemalla siitä. Palkitseminen tarkoittaa sitä, että lapsi saa konkreettisen palkinnon hyvästä toiminnasta. Se voi esim olla tarra,joka liimataan sille varattuun tauluun, joka on hyvin näkyvillä. Kun tarroja on riittävä määrä, vaikka 10, niin lapsi saa jotain hyvää...

      Anna aina posiitivista palautetta, kun lapsi toimii hyvin. Vältä negatiivista palautetta, mutta jos sitä annat älä moiti lasta vaan kohdista palaute siihen mitä lapsi on tehnyt.

      Oli sitten diagnoosi vaikka adhd,niin se ei anna oikeutusta huonoon käytökseen. Huonosta käytöksestä tulee AINA olla seuraamus. Tässä on tärkeää olla johdonmukainen ja tiukka. Tiedän, että se kysyy voimia ja kärsivällisyyttä ja välillä tekisi mieli heittää kersa ovesta ulos, mutta se myös tuottaa pitkässä juoksussa tulosta.

      Hyväksi havaittu keino on jäähypenkki. Ensin säännöt selviksi lapsen kanssa. Voit esimerkiksi antaa kaksi varoitusta ja kolmas on jäähy. Havainnollista varoitukset nostamalla sormi pystyyn ja huolehdi, että lapsi näkee sen. Muista antaa lapselle aikaa reagoida varoituksen jälkeen, tämä ei kuitenkaan tarkoita, että käyt välillä kahvilla, vaan hetken aikaa. Jos ja kun tulet tilanteeseen, että joudut viemään lapsen jäähylle, niin kerro lyhyesti, mikä hänen toiminnassaan aiheutti jäähyn. Älä tämän jälkeen enää keskustele lapsen kanssa jäähyn aikana. Lapsesi kohdalla sopiva aika on 7 minuuttia, eli yksi minuutti uhtä ikävuotta kohden. Jos lapsi karkaa, niin et puhu, vaan kannat takaisin ja aikaan tulee minuutti lisää, jonka toki kerrot hänelle. Huolehdi, ettei lapsella ole mitään virikkeitä jäähyn aikana, ei leluja, telkkaria, puhelinta...vain tuoli!!! Kun jäähy sitten joskus on kärsitty, lapsen tulee pyytää anteeksi käytöstään ja sinun tulee taas kertoa miksi hän joutui jäähylle ja antaa anteeksi, halata helliä ja kehua.

      Muista huomioida myös muut lapsesi, koska erityisen vilkas ja vaativa lapsi saa helposti kaiken huomion. Muista huolehtia omasta jaksamisestasi ja tarvittaessa pyydä apua!!! Ota vaikka yhteyttä ADHD-liittoon ja kysy neuvoa. Sieltä löytyy oppaita arjenhallintaan ja vaikka minkälaisiin tilanteisiin. Myös sosiaalitoimistoon voit olla yhteydessä ja sitä kautta saada helpotusta omaan jaksamiseen.

      Toivottavsti tästä oli edes jotain apua ja uskon että saat lisää vinkkejä samassa tilanteessa olevilta tällä palstalla.

      • Nimetön

        Kehoitan hakemaan apua jo oman jaksamisen kannalta ! Ellei lääkäri tee muuta kuin katsoo pää kallellaan, vaihda lääkäriä. Älä anna periksi. Sinä olet se henkilö, joka on lapsen kanssa 24 h/vrk, ei lääkäri, muista se. Kaikenmaailamn juoppoäideille annetaan apua ja hoitopaikkoja aivan tarjotaan (että äiti jaksaa juoda), mutta jos on ns. normaali äiti/isä äärirajoilla, eipä apua tipu. Olen kuullut monesta suusta samaa. T: Mummo 50. kahta adhd lasta hoitanut ja melkein 20 v. olut adhd potilaan työkaverina. HUOH, ja iso huoh..............Ajatella, jos pitäisi jaksaa 24/vrk ja 360 pvää vuodessa - yksin !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4223
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3824
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2631
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1881
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1629
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1615
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1511
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe